2020-10-04 0 瀏覽
餐廳在大商場裏面所以環境衛生都很好👍🏻裝潢很有特色 走小店的風格◾️#台式牛肉麵 HKD $60湯頭得清淡 帶一點點藥膳味少油少鹽比較健康的那種麵條彈性很好 很有咬勁一半牛筋一半牛肉的🐮牛筋牛肉都煮得很軟 吃起來很鬆軟👍🏻肉有稍微調過味 很香但不濃-◾️#蕃茄牛肉麵 HKD $60蕃茄湯一樣比較清淡的淡淡的牛肉湯加入了蕃茄的清甜🍅吃起來比較開胃這一碗只有牛肉沒有牛筋的可惜牛肉的量比較少了一點-◾️#香酥雞湯麵 HKD $58很淡的雞湯味帶點葱香雞排的乾煮得有點過頭了外皮微脆 裏面比較乾了一點不過雞排蠻大一塊的😊麵條很多吃只不過口味很淡 不是我期待的價格也稍微貴了一點(各項滿分為5分)餐飲分數: 🌕🌕🌕🌑🌑環境分數: 🌕🌕🌕🌕🌑服務分數: 🌕🌕🌕🌗🌑價錢分數: 🌕🌕🌑🌑🌑回頭分數: 🌕🌕🌑🌑🌑-小食糖 (尖沙咀)🍴尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期2樓206號舖📞 2771 7828🕐 12:15-21:00
餐廳在大商場裏面

不過雞排蠻大一塊的😊

麵條很多吃
只不過口味很淡 不是我期待的
價格也稍微貴了一點

(各項滿分為5分)
餐飲分數: 🌕🌕🌕🌑🌑
環境分數: 🌕🌕🌕🌕🌑
服務分數: 🌕🌕🌕🌗🌑
價錢分數: 🌕🌕🌑🌑🌑
回頭分數: 🌕🌕🌑🌑🌑
小食糖 (尖沙咀)
🍴尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期2樓206號舖
📞 2771 7828
🕐 12:15-21:00
外賣自取
2020-10-02 0 瀏覽
叫了一個便當..但係得幾舊肉跟著見自助收埋既盤tray擺位已經full了..然後我地決定唔擺係個tray到..職員專登出黎話我地無擺到..兼且黑面另外一個餐加飲品..成8十幾蚊..但一個女仔都食唔飽成餐飯食成個鐘..未見過職員抹枱無講野食..環境..職員質素都無下次🙈
叫了一個便當..但係得幾舊肉
另外一個餐加飲品..成8十幾蚊..但一個女仔都食唔飽
成餐飯食成個鐘..未見過職員抹枱
無講野食..環境..職員質素都無下次🙈
2020-09-26 58 瀏覽
我同友人喺尖沙咀搵緊有咩台灣野食,但由於係星期五晚既關係,好多餐廳都好full好多人排隊,咁我哋最後誤打誤撞入左美麗華商場睇水牌見到有呢間,一心諗住,正! 唔洗再周街搵。一去到,我哋以為係等staff帶位,但我哋等左陣都無人岀嚟,最後我哋見到門口有細字寫”自行搵位”。OK Fine,我哋可以自己搵,但重點係明明D staff係見到我哋,但亦完全無視我哋,繼續做自己嘢,當我哋透明咁🤦🏻‍♂️服務質素有待改善。之後我哋坐低左,連Menu都係要自己攞,OK無問題,但我一攞menu,個staff好似終於望到我哋咁,無尾音 頭也不回咁指住張紙話”呢4樣無”,之後一望張紙,無既分別係麻醬麵,豆乳雞,魯肉同一樣唔記得係乜,換句話說即係所有牽涉呢4樣材料既食物都無😨之後一睇番menu,簡單嚟講即係得牛肉麵係有🙄極度荒謬。星期五晚7點未夠既呢啲黃金食飯時間,你同我講乜嘢無,咁同你同我講唔好食有乜分別😢本來如果你哋既態度好少少,我都會留低食你哋個牛肉麵,話曬好醜都一餐。但一間餐廳最重要既食物同服務質素,兩樣都無,你說服唔到我留低食你個面。呢間餐廳完全係影衰黃店,完。

呢間餐廳完全係影衰黃店,完。
2020-09-25
2020-09-22 130 瀏覽
同朋友行尖沙咀,見到呢間餐廳個名幾得意,又想食台灣野,所以入去試下。睇返資料,呢間餐廳應該是屬黃店,不過我地發現餐廳入面的deco是用簡體,畫上紅領巾,我諗應該係特登掛。算啦,我都睇得明既。不過兩個店員俾人感覺麻麻地,幾 hea下,落單都係兩個係度玩玩下。我地最後叫左魯肉便當、蕃茄牛肉麵、滷水拼盤、鹽酥雞扒。先講魯肉便當,魯肉少,這個算,最大問題係d飯濕到係蒸蘿白糕既質地,我忍唔住同店員講個飯既問題,佢話唔好意思,今日比較多人揀飯,話翻煮左幾次,嗯,佢解釋左,不過......其實唔知關咩事。個店員有問不如幫我轉麵,不過我朋友個麵咬落都係似硬硬地既烏冬,所以作罷。到份蕃茄牛肉麵,個湯底味似茄膏開,牛肉無牛肉味,個麵質頭先講左...... 至於個滷水拼盤,我真心未見過滷水滷完d 豬耳同雞翼都仲係淡黃色,蛋同滷豆腐算係可以,蛋算係入味,其他都係白烚既味道,究竟係點會咁既呢?至於鹽酥雞扒,真係好油,然而都係無味既,唯一可取係皮都算脆。最後要講埋個黑糖珍珠鮮奶茶,味道係溝左糖既水,珍珠未熟。小插曲,格離枱有3個女仔食,全程都好接受唔到d質素,走嗰時都忍唔住問我地,究竟係佢地味覺問題,定還是真係好

我地最後叫左魯肉便當、蕃茄牛肉麵、滷水拼盤、鹽酥雞扒。

小插曲,格離枱有3個女仔食,全程都好接受唔到d質素,走嗰時都忍唔住問我地,究竟係佢地味覺問題,定還是真係好難食。

自問對食物要求真係唔高,但呢餐真係食完想問句:究竟我食左d乜?
2020-09-20 85 瀏覽
琴日同朋友入尖沙咀想揾間黃店食下,以前係觀塘食過小時光體驗唔錯,今次見到類似嘅店都想試下,話哂商場入面嘅食店應該唔伏掛。同小時光唔同嘅,呢到要自己揾位坐再岀去叫野食,that’s fine,Ikea eurogogo 都係咁我同朋友叫左個牛肉麵同炸雞扒麵加兩杯凍珍珠奶茶,盛惠二百幾蚊。叫完比左部機我地,整好就會振。大約 20 分鐘後就整好攞餐,跟住我地開動了。點知......個牛肉麵份量非常少,舊牛肉無彈性又冧,珍珠奶茶珍珠無彈性而且奶茶好淡,飲落去只係有少少奶茶味嘅水,基本除左個炸雞扒味道正常外,都無咩原因值得讚。我同朋友最後失望咁食左個細麵,幫佢擺返個盤就走,成間店無服務都算,食物低水準低質素,價錢又唔便,建議大家唔好食。

2020-09-12 174 瀏覽
星期六下午去到美麗華諗住搵嘢食,間間排隊,見呢間裝潢幾特別又唔使等,而且以為牛肉麵應該比較穩陣,於是就入去試吓啦。第一個驚喜係全部餐點七折。等咗差不多廿分鐘,見到啲出品仲真係超級驚起。🙄所謂嘅清燉牛肉麵,好似清水白烚牛肉麵。紅燒牛肉麵便當,知唔知咩叫便當? 呢碗應該係老牛大碗飯?叫凍珍珠奶茶話冇珍珠,轉「苟葯」,諗住算啦,應該冇問題嘅,我收到時,隻杯仲暖,見到真係唔多想飲。當我取餐時,佢地放低杯茶時倒瀉到餐盤,但佢地竟然可以唔理,抹都唔抹就咁出餐。食食吓聽到廚房「嘭」一聲,應該係倒瀉嘢,然後有人點餐,佢地竟然話今日冇食物供應了。。。星期六下午四點半就已經冇食物供應??今日已經好肚餓,不過見到啲食物都唔多想食。其實係咪想 「本per」唔做?難得租到大商場開舖,點解唔努力啲做好佢?好少彈得咁緊要,不過真係唔好意思,佢地絕對需要檢討品質。
第一個驚喜係全部餐點七折。
等咗差不多廿分鐘,見到啲出品仲真係超級驚起。🙄
所謂嘅清燉牛肉麵,好似清水白烚牛肉麵。
紅燒牛肉麵便當,知唔知咩叫便當? 呢碗應該係老牛大碗飯?

今日已經好肚餓,不過見到啲食物都唔多想食。
好少彈得咁緊要,不過真係唔好意思,佢地絕對需要檢討品質。

清燉牛肉麵

冇珍珠嘅珍珠奶茶
紅燒牛肉便當?
拿西出餐
2020-09-12
2020-09-06 209 瀏覽
💛 小食糖 💛..............................👦🏻👧🏻又出去尖沙咀支持黃店啦因為好耐無食台灣嘢 所以就搵左呢間小食糖但係個質素真係咁耐以黎食過最差😕😕黃店係要支持 但呢間真係sorry唔啱我地胃口😖雖然睇得出都幾黃 但真係幫唔落🥺希望遲啲有改善啦 要加油呀!.🔅想知黃店原因請Pm💛..............................🍽紅燒牛肉麵 $60(👏🏻3/10).湯底唔夠濃 唔知以為叫咗清燉牛肉麵😂碗湯連色水都無 真心懷疑係咪比錯湯但佢哋寫明係紅燒先有辣 而個湯又有幾粒辣椒所以我諗紅燒牛肉個湯就係清燉牛肉湯+幾粒辣椒🤨另外碗麵就有跟到酸菜 分量都正常不過啲酸菜就啖啖都有沙 應該洗得好hea🤭啲麵就好手工feel 鍾意食手工麵嘅人一定啱你不過👧🏻就麻麻地咁粗嘅麵 好重麵粉味唯一值得加分嘅就係啲牛肉同牛筋牛肉都有兩大嚿 牛筋夠哂腍 兩樣嘢食都夠入味.🍽台式豆乳雞便當 $60(👏🏻3/10).由於係公眾假期嘅關係 套餐係唔配嘢飲因為仲拎住杯黑金堂所以就無嗌嘢飲😅個餐嚟到之後 👦🏻👧🏻都嚇一嚇成個餐就靜係得一碟豆乳雞同一碗飯🤨連基本嘅醃蘿蔔/青瓜都無
💛 小食糖 💛
👦🏻👧🏻又出去尖沙咀支持黃店啦
因為好耐無食台灣嘢 所以就搵左呢間小食糖
但係個質素真係咁耐以黎食過最差😕😕
黃店係要支持 但呢間真係sorry唔啱我地胃口😖
雖然睇得出都幾黃 但真係幫唔落🥺
希望遲啲有改善啦 要加油呀!
🔅想知黃店原因請Pm💛
🍽紅燒牛肉麵 $60(👏🏻3/10)
湯底唔夠濃 唔知以為叫咗清燉牛肉麵😂
啲麵就好手工feel 鍾意食手工麵嘅人一定啱你
不過👧🏻就麻麻地咁粗嘅麵 好重麵粉味
唯一值得加分嘅就係啲牛肉同牛筋
牛肉都有兩大嚿 牛筋夠哂腍 兩樣嘢食都夠入味
🍽台式豆乳雞便當 $60(👏🏻3/10)
由於係公眾假期嘅關係 套餐係唔配嘢飲
後尾睇翻人地啲相個個都有配菜 可能畀漏咗🙊
加上個豆乳雞炸得有啲柴 無咩肉汁
成個餐都食到好辛苦 可以理解做乾炸雞撈飯
乾上加乾 直頭食到有啲反胃😩
🎈 小食糖 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場1期2樓206號舖
2020-04-17
2020-08-05 322 瀏覽
最近都係叫外賣多,點知又遇到令人激氣嘅事😔先係等左差唔多半個鐘先拎到外賣,對於食飯時間只有一小時嘅打工仔來講,咁就冇咗一半嘅食飯時間…不過都體諒可能未習慣主要做外賣嘅模式,所以流程唔係咁順暢🙈😔嗌咗麻辣牛肉麵,圖中所見份量極之少,女仔來講都其實唔夠食😭湯底極淡,所謂麻辣只係加咗辣油,我同同事都不約而同得出「食杯麵好過」嘅評價😡麵質好似發脹嘅公仔麵,好淋,牛肉就偏韌岩岩倒入湯到嘅份量就係咁,都成$60碗,絕對唔係平...等咁耐好似得個吉總括而言極之失望,食完好似冇食過嘢咁,明明睇佢堂食啲相都唔係咁…或者真係不是外賣的材料😐😐😐🤧伏😭
最近都係叫外賣多,點知又遇到令人激氣嘅事😔

2020-06-17 319 瀏覽
d枱好似勁耐冇搽過好多漬 我哋自己用濕紙巾清左先 但仲有好多食物渣粘左係枱上面收銀勁冇禮貌 我俾完錢個時叫我放番低個menu係下面 我其實未order前已經放好左我自己睇完嗰個 點知原來佢係示意收銀位上面個塊個menu又唔係我放係上面😂😂係唔知上幾多手架...係度西我面做咩呢?食物都係唔乾淨 而且完全唔係紅燒個湯黎唔通掛黃店名就可以咁嘰質素?希望店家改進下
d枱好似勁耐冇搽過
食物都係唔乾淨 而且完全唔係紅燒個湯黎
唔通掛黃店名就可以咁嘰質素?
希望店家改進下
2020-06-01 323 瀏覽
經常行經美麗華商場都見到這家小食糖都好想試, 今日終於有機會。 學校的佈置,✏️的筷子可能會令人聯想到觀塘的小時光。 就試下有咩分別:今日揀左試佢嘅牛肉麵同滷味拼盤加滷肉飯,星期六黎到午餐就唔包飲品。另外加錢要左杯冬瓜茶。滷味味道挺好, 只係雞翼有點偏鹹,但但滷水計送飯一流。其他豬耳,木耳,雞蛋同豆腐乾都ok。滷肉飯用日本珍珠米同少量五花滷肉。牛肉麵既牛肉有點老,麵太軟。整體來講都還可以一試,但感覺還是小時光好食啲!
整體來講都還可以一試,但感覺還是小時光好食啲!
  • 滷水拼盤
食物味道一般,魯肉飯d餸有陣唔知係雪藏定防腐劑嘅味,食完一次已經決定唔會再來。最接受唔到係衛生情況,個地好濕好滑,d枱幾污糟,我食嘢時都盡量唔想掂。個menu又好污糟,d未洗嘅碗碟放咗响一邊地下,好似一間公屋廉價茶餐廳但開咗响美麗華,成餐lunch只想盡快食完唔掂到任何嘢走人。希望可以有所改善,尤其衞生情況,否則黃店光環幫唔到好耐.... 我都係特登搵黃店食lunch先去,但暫時係去過嘅黃店最失望嘅一間。之前有食過小時光,其實印象好好。
之前有食過小時光,其實印象好好。
2020-05-25
2020-05-16 321 瀏覽
難得美麗華商場有小黃店,所以同朋友決定光顧一次。就只有一次、不會再有下次。 我們點了1. 滷肉便當( 本身是想吃鹽酥雞便當,不過售罄便轉牛肉便當,但上菜卻變了滷肉便當, 不過朋友不介意,所以照吃)2. 滷排骨麵 ( 本來是想吃酥排骨便當,不過白飯沒有了,便建議我轉麵食, 一心以為是酥排骨麵,誰知。。。。)3. 豆乳雞(小食)4. 寒天奶茶 ( 本身黑糖珍珠奶茶,但店員指轉了寒天)5. 芭樂紅茶預期同現實也很大出入~不過我們也覺得冇所謂的,好吃便可。。。。但一入口便中伏了。從來沒試過吃了兩小件滷排骨便放棄一整碟,硬同“鞋”得有點過份。。。。。我沒什麼形容了。滷肉飯會拼上一碟鹵水拼盤:包括有雞翼/雞蛋/豆干/蘿蔔及豬耳。 不入味,但又未至於好難吃。豆乳雞: 可能是炸雞所以我對他的包容也很大,但朋友指味道較淡,只是一件普通的炸物,完。飲品正常,但食物完全難以形容,所以和朋友決定不會再光顧了。但也希望食物質素有改善,否則很難繼續營運。

我們點了
3. 豆乳雞(小食)
4. 寒天奶茶 ( 本身黑糖珍珠奶茶,但店員指轉了寒天)
5. 芭樂紅茶

飲品正常,但食物完全難以形容,所以和朋友決定不會再光顧了。

但也希望食物質素有改善,否則很難繼續營運。
2020-04-30 256 瀏覽
呢間台式料理店喺美麗華入面,算係較少有嘅黃店💛 舖頭喺一個角落,唔太明顯。🍜 麻辣牛肉麵 $60 佢麻辣嘅味道偏辣但唔算太麻~ 有點唔似台式嘅麻辣,叫返紅燒應該好點😗 碗麵都幾大碗🍜 有青菜同豆腐等配料,牛肉都夠淋夠入味🐮 🍗 夜市香酥雞便當$58有一大塊切好嘅雞扒~ 符合佢個名都幾似喺台灣夜市食到嘅味道🍗 佢旁邊仲有灑上辣粉,香脆好味😙🍡 炸花枝丸 $40 (5粒)肚餓的我影相前食咗粒😗 入面食到一粒粒花枝,亦有辣粉伴碟~ 不錯😎

🍜 麻辣牛肉麵 $60

🍗 夜市香酥雞便當$58

🍡 炸花枝丸 $40 (5粒)

2020-04-26 190 瀏覽
同觀塘廠廈既小時光如出一轍,都係主打那些年、懷舊、復古風嘅台灣菜。街又唔多想行(無心情),諗住求其搵個地方坐低食少少野等時間,醒起咪話唔好一層行到墜入有一間綠茶甜品店......點知原來已經悄悄地變左身!見佢價錢唔貴,可能因為自助形式,就嗌左個魯肉便當$58,再加左杯熱嘅烏梅汁($28)。早知佢同觀塘嗰間一樣我就唔會嗌嘢飲,因為佢啲嘢飲講真好難飲嘢食呢個價錢嚟講都OK嘅!但嘢飲真心唔掂,之後見有人嗌咖啡,下次都可以試吓嘅咖啡應該冇咁易出事啦掛俾我發現到.....如果行街行到攰,同朋友坐下、飲吓嘢、吹吓水都係一個幾唔錯嘅選擇,夠晒靜

魯肉飯便當
早知佢同觀塘嗰間一樣我就唔會嗌嘢飲,因為佢啲嘢飲講真好難飲

俾我發現到.....

2020-04-26 190 瀏覽
美麗華GU Uniqlo嗰層埋邊有好幾間食肆而依間台式小食堂就係其中一間,採用自助式嘅點餐取餐形式。餐廳佈置和食物餐具都有少少似觀塘間小時光,同樣食物質素都係中規中矩🤣⭐️醫護人員可享8折💛黃店認證:8.5、9.2罷市;8.18 share反送中歌;支持金義聖及推廣standwithhk;fb & 店面貼有文宣,有塊大黑板畫上抗爭口號圖案。.落單至到食物到足足等左二十分鐘😑趕時間/肚餓真係唔得掂。.👓台式魯肉便當 $58有兩隻雞翼、一隻滷蛋、豆干、蘿蔔、海帶、豬耳。整體cp值唔高😅滷水淡味淨係得個咸字,蘿蔔又係得啲咸汁味,豆干好硬,豬耳偏肥,滷蛋同雞翼正路囉。魯肉都多,粒粒都係半肥瘦平均分佈,但食落肉質少韌,唔係入口即溶,亦唔算好入味好濃汁,飯身亦偏乾。評分:5.5/10👓古早味滷排骨便當 $58排骨都大份,但依個價錢得一份排骨同一碗白飯好似差甘啲🤧排骨吾係酥炸所以唔香脆反而少韌,淋上甜甜地嘅醬汁。評分:5.5/10👓烏龍茶 餐飲少苦澀,吾使錢甘上下質素🤧👓抹茶拿鐵 $40 跟餐可減十蚊加錢果然好飲啲,濃抹茶味但飲到疑似豆奶味,整體係好飲似抹茶豆奶,不過杯飲品未去到值三十蚊,加十幾蚊反而
⭐️醫護人員可享8折
落單至到食物到足足等左二十分鐘😑趕時間/肚餓真係唔得掂。

👓台式魯肉便當 $58
評分:5.5/10
👓古早味滷排骨便當 $58
評分:5.5/10
👓烏龍茶 餐飲
少苦澀,吾使錢甘上下質素🤧
👓抹茶拿鐵 $40 跟餐可減十蚊
加錢果然好飲啲,濃抹茶味但飲到疑似豆奶味,整體係好飲似抹茶豆奶,不過杯飲品未去到值三十蚊,加十幾蚊反而接受到🤑
評分:6/10