2022-10-16 60 瀏覽
夜晚買外賣,做第二朝嘅早餐~ 另外舖頭入邊有四個座位可以堂食。✌🏻二人套餐 $102🔸招牌炸雞脾大大隻外脆內軟,層皮炸得香脆,肉質嫩滑多汁,邪惡😈🔸粟米墨魚餅質感彈牙,食到粒粒粟米,幾爽口。🔸招牌狗仔粉(細)要咗唔辣,湯底充滿濃郁嘅蝦鮮味,撈埋爽脆嘅菜脯同煙韌嘅狗仔粉一齊食真係好味又飽肚,仲有好多冬菇同肉絲😋🔸足料碗仔翅(細)又真係幾足料,好多冬菇、木耳、粉絲同肉絲,而湯羹嘅口感濃稠,唔錯👍🏻🔸維他檸檬茶、玉泉忌廉跟餐送兩杯紙包/罐裝飲品。🇹🇼台式手抓餅(包兩餸)$32要咗豬肉鬆同煙鴨胸,鹹香味正,而且份量比得足,每啖咬落去都食到餸😋 餅皮幾酥脆香口,咬落有層次感。可以配一款醬料,我問女店主有咩推介,佢話可以配燒汁/沙律醬。我揀咗燒汁,味道又幾夾。🐖脆皮司華力腸 $15好大條啖啖肉,肉質厚實彈牙🤤女店主態度幾好,下次試埋日式小食同小丸子😋

✌🏻二人套餐 $102

🔸招牌炸雞
大大隻外脆內軟,層皮炸得香脆,肉質嫩滑多汁,邪惡😈

🔸粟米墨魚餅
質感彈牙,食到粒粒粟米,幾爽口。

🔸招牌狗仔粉(細)

🔸足料碗仔翅(細)

🔸維他檸檬茶、玉泉忌廉
跟餐送兩杯紙包/罐裝飲品。

🇹🇼台式手抓餅(包兩餸)$32

🐖脆皮司華力腸 $15
好大條啖啖肉,肉質厚實彈牙🤤

女店主態度幾好,下次試埋日式小食同小丸子😋
2022-10-07 25 瀏覽
台式鹽酥雞$28呢個鹽酥雞嘅炸粉好少,食落去唔會成口炸粉,同事雞肉肉質新鮮Juice,雞肉鹹味適中,😆好味黑松露薯格$24薯格好邪惡,加埋黑松露醬更加邪惡,炸得好脆,唔會炸得太耐而令到薯格變到好硬,炸嘅時間控制得幾好 榴槤炸彈$28榴槤炸彈完全係我嘅最愛,咬落口 入面嘅榴槤蓉流晒出嚟,好似食緊心太軟咁,熱辣辣#榴槤控 唔好錯過手抓餅$32 兩餸 ,追加送每款$6芝士煙肉雞蛋豬肉鬆醬料:沙律醬、辣椒粉呢個配搭真係好好食,勁有層次感,而且勁足料😻👌好想再食招牌狗仔粉 細$24 大$34狗仔粉粗幼適中,仲有啲辣菜脯,爽口又惹味👍🏻
台式鹽酥雞$28

黑松露薯格$24

榴槤炸彈$28

手抓餅$32 兩餸 ,追加送每款$6
芝士煙肉雞蛋豬肉鬆
醬料:沙律醬、辣椒粉
呢個配搭真係好好食,勁有層次感,而且勁足料😻👌好想再食

招牌狗仔粉 細$24 大$34
狗仔粉粗幼適中,仲有啲辣菜脯,爽口又惹味👍🏻
  • 台式鹽酥雞
  • 榴槤炸彈
  • 手抓餅
2022-10-01 36 瀏覽
小賣部哩條街有好多間小食店,哩間裝修簡約諗得起嘅小食哩度都有,種類都齊全,有好多懷舊兒時嘅小食-------------------------脆炸雞軟骨 $28炸得好香脆,調味好夠,做佐酒小食一流黑松露薯格 $24黑松露沙律醬同薯格絕配招牌狗仔粉 $24係懷舊味道,有香菇,菜圃,好香口足料碗仔翅 $24材料好豐富蒜蓉香辣雞翼尖 (大) $34少少辣,夠惹味紫菜風味日式小丸子 $22醬料適中,粉漿細滑,八爪魚粒有咬口-------------------------小賣部地址🎈元朗擊壤路9號金寶大廈地下6B號舖
小賣部

哩條街有好多間小食店,哩間裝修簡約
諗得起嘅小食哩度都有,種類都齊全,有好多懷舊兒時嘅小食

-------------------------
炸雞軟骨 $28
炸得好香脆,調味好夠,做佐酒小食一流

黑松露薯格 $24
黑松露沙律醬同薯格絕配

招牌狗仔粉 $24
係懷舊味道,有香菇,菜圃,好香口

足料碗仔翅 $24
材料好豐富

蒜蓉香辣雞翼尖 (大) $34
少少辣,夠惹味

紫菜風味日式小丸子 $22
醬料適中,粉漿細滑,八爪魚粒有咬口

-------------------------

小賣部
地址
🎈元朗擊壤路9號金寶大廈地下6B號舖

2022-09-22 35 瀏覽
黑松露薯格 $24招牌炸雞髀 $28豉油皇即炒銀針粉 $28蒜蓉香辣雞翼尖 $34馬來西亞榴槤炸彈(期間限定) $28黑松露薯格有濃濃既黑松露味仲有少少,好香脆可口👍🏻炸雞髀🍗大大隻,同埋唔會乾,加咗辣粉落去仲香😆即炒銀針粉好有鑊氣👍🏻外賣攞到返屋企都仲好熱辣辣👍🏻雞翼尖香辣惹味🤤榴槤炸彈有好濃烈嘅榴槤味同真係爆漿㗎😍

黑松露薯格 $24
招牌炸雞髀 $28
豉油皇即炒銀針粉 $28
蒜蓉香辣雞翼尖 $34
馬來西亞榴槤炸彈(期間限定) $28

2022-09-21
20 分鐘 (外賣自取)
2022-09-15 34 瀏覽
中秋期間到住在元朗的朋友家附近野餐和賞月,他點名要到這間小食點買小吃,因為這裡齊集各式各樣的小食真的是想得出的小食都有齊其實很多小吃如手抓餅、狗仔粉都想試,但因為這天是去野餐,還是選比較方便開心share的炸物買了黑松露薯格、炸燒賣、蟹籽小丸子和期間限定的南瓜薯餅、榴槤炸彈😄他們的食物確實不錯,炸物放了一段時間仍能保持乾身脆口不會油淋淋。黑松露薯格的黑松露醬平均地分布在薯格上,令每塊薯格都有黑松露醬,很貼心;炸燒賣煙煙韌韌,一向是我最喜歡的小吃之一;蟹籽小丸子的蟹籽份量也挺多。雖然我本身不吃榴槤,榴槤炸彈都是買給朋友吃,他們對這個小吃都讚不絕口,而且不是每間小吃店都有,值得一試他們的食物價錢不貴,像我今次買了五款食物也只是百多元,抵食👍🏼👍🏼

真的是想得出的小食都有齊

2022-09-10 20 瀏覽
九月,因為送小朋友返學校,經常經過元朗西巴士站,總會比`小賣部`的餐牌而吸引.剛巧今日放學時間正正是午飯時間,就外賣回家,和小朋友一起品嚐~Order:招牌狗仔粉,台式手抓餅,台式鹽酥雞,日式小丸子,粟米墨魚餅,南瓜薯餅,紫薯甘栗餅.招牌狗仔粉---係我既童年回憶,還記得小時候,媽媽帶我哋去街邊車仔檔買粉仔食~狗仔粉內有冬菇碎和蝦米,加埋菜莆,絕對係超級美食~台式手抓餅---我揀選了芝士和豬肉鬆作餡料,給小朋友作午餐~小朋友非常喜歡,手抓餅餅皮香脆,和芝士豬肉鬆味道相配~台式鹽酥雞---見到係店鋪推介,所以一試~炸得非常香脆,調味亦適中,店內有調味粉可另加,但因小朋友未能食辣,就冇加到了~日式小丸子---內有章魚粒,面上加沙律醬和紫菜碎,又係小朋友另一至愛粟米墨魚餅---咬一口,充滿墨味又不太油膩,一份三塊,份量剛好南瓜薯餅和紫薯甘栗餅---見到係期間限定,小朋友又喜歡食,就要了一客~店員非常有心,知道我想試晒兩款口味,容許我order雙併各一件~兩件薯餅都炸得非常香口,味道一流~小朋友非常滿意是日午餐,下次再試生菜魚肉湯和碗仔翅.各款炸物亦非常吸引,要慢慢試晒!

今次來到位於擊壤路巴士總站旁的「小賣部」,叫得「跳得小賣部跳得小賣部當然小賣部」當然就是買特色小食啦!可以話我這代人經歷過的小食樣樣齊(透露年齡系列🤣),有好多款炸物、腸粉、燒賣、魚蛋、撈麵、手抓餅、狗仔粉、碗仔翅、生菜魚肉、小丸子、雞翼尖、撈烏冬…真的樣樣齊!價錢非常親民😉老闆娘非常親切友善又殷勤,餐廳內衛生環境很好,而且準備了多款消毒用品,對我這裏嚴重潔癖者來說覺得非常欣賞👍🏼今次點的幾款小食都相當到位,烹調方法能夠突出各樣小食的精粹,其中炸物相當有驚喜。炸龍蝦丸$16 ~必試蒜蓉香辣雞翼尖(小)$24~必試招牌狗仔粉(小)$24芝士粟米蛋手抓餅 $38 紫菜和風小丸子 $22

炸龍蝦丸$16 ~必試

• 炸丸
  • 雞翼尖
3K
2022-08-29 152 瀏覽
行過見有個手抓餅嘅招牌,好耐無食心郁郁想叫,便走進呢間叫小賣部嘅小食店,食物選擇都幾多,仲有得叫餐送飲品添。啱啱入到舖睇緊餐牌,發覺不停有人入黎買野食,由一串燒賣到十幾串炸物都有,睇黎好受歡迎咁喎。落完單就企埋一邊等,店內有四個坐位,但由於係外賣店唔提供堂食🙅,只好坐住等外賣。好多人叫野食,小食又即叫即整製作需時,等左大概廿十分鐘左右啦,拎上手全部熱辣辣㗎,拿拿淋搵個靚位開餐先。🌯台式手抓餅x2叫了兩份手抓餅,第一件係芝士火腿沙律醬,另一件係雞蛋火腿燒汁,餅身夾得好香脆,兩款餡料已經好豐富,有芝士個份仲有少少拉絲效果添。順帶一提,排我前一位女仕叫了一份手抓餅六個餸,夾唔夾到咁多㗎?肯定超飽肚,哈哈😆🍡日式小丸子x2蟹籽風味同黑松露風味都想食,why not both?一於叫晒兩樣,蟹籽喔喔脆,黑松露香口,兩樣口味都好食。🐣台式鹽酥雞見好多人點鹽酥雞又加了一份,可以揀加唔加辣粉,呵呵,梗係加啦更惹味嘛,鹽酥雞炸得鬆脆酥香,一袋份量唔少,細細粒一口一粒好滋味,讚👍如果可以除罩即食就更正,街頭小食即做即食最好味~

🌯台式手抓餅x2

🍡日式小丸子x2

🐣台式鹽酥雞

如果可以除罩即食就更正,街頭小食即做即食最好味~
2022-08-28
20 分鐘 (堂食)
2022-08-28 38 瀏覽
令人懷念的小賣部,每樣食物都用心製作,腸粉套餐,滑滑腸粉,有燒賣豬皮魚蛋 。日式小丸子 $22 紫菜口味 ,外面脆卜卜,配日式醬汁同紫菜。 招牌狗仔粉 細碗 $24值得下次再食,狗仔粉口感 彈牙有少少煙韌。有冬菇絲 湯底清甜。 台式手抓餅$32包兩個餸可以揀芝士,火腿,粟米,煙肉,雞蛋,紫菜,蟹柳,腸仔 ,生菜,豬肉鬆,選擇好多 。足料碗仔翅$24 講得係足料,有冇意思冬菇絲,不會太咸。有4 個座位可以 坐低慢慢食乾淨又衛生。下次再黎食其他食物。

日式小丸子 $22
紫菜口味 ,外面脆卜卜,配日式醬汁同紫菜。

招牌狗仔粉 細碗 $24

台式手抓餅$32包兩個餸

足料碗仔翅$24
講得係足料,有冇意思冬菇絲,不會太咸。

有4 個座位可以 坐低慢慢食乾淨又衛生。

下次再黎食其他食物。
2022-08-06 93 瀏覽
小賣部 (元朗)元朗擊壤路9號金寶大廈地下6B號舖二人套餐 $102台式鹽酥雞外皮炸得金黃酥脆,一口一小粒,卜卜脆裏面鬆軟雞肉,鹹鹹地好滋味,好有台灣嘅味道。粟米墨魚餅墨魚餅彈牙,配合清甜粟米,整體香口軟熟口感。腸粉拼盤 (魚蛋、燒賣、豬皮)腸粉嫩滑,魚蛋燒賣彈牙,豬皮爽口,好滿足嘅全套零食大繪!碗仔翅足料碗仔翅,唔係好似飲湯咁,真係每啖都有料,味道都夠鮮甜清新,唔錯!台灣夜市套餐 $52黑松露醬煙鴨胸手抓餅有多種饀料揀,可揀2款,其後加一款+$6。餅皮好薄夠鬆脆,好香烤餅味,揀咗黑松露醬味道相當濃郁,配埋同樣濃味嘅煙鴨胸,簡直天衣無縫!酥炸花枝丸花枝丸酥炸之後外脆內軟,味道相當出,非常好食!

小賣部 (元朗)
元朗擊壤路9號金寶大廈地下6B號舖

二人套餐 $102

粟米墨魚餅
墨魚餅彈牙,配合清甜粟米,整體香口軟熟口感。

腸粉拼盤 (魚蛋、燒賣、豬皮)
腸粉嫩滑,魚蛋燒賣彈牙,豬皮爽口,好滿足嘅全套零食大繪!

碗仔翅

台灣夜市套餐 $52

黑松露醬煙鴨胸手抓餅

酥炸花枝丸
花枝丸酥炸之後外脆內軟,味道相當出,非常好食!
2022-08-04 54 瀏覽
招牌狗仔粉$34 果然冇改錯名真係招牌美食, 狗仔粉煮得剛剛好,口感煙煙靭靭,湯底非常濃郁,好大陣冬菇蝦米味,勁香,食狗仔粉必定要加菜脯, 菜脯清甜爽脆 ,帶點微辣,製作非常出色。招牌炸雞髀28蚊一隻,超巨型嘅炸雞髀即叫即炸,個皮炸到勁脆好似食緊薯片咁,依然保留肉汁,,擔擔肉,勁滿足。台式鹽酥雞$28 一份鹽酥雞份量幾多,好抵食。外層鹹酥香脆,真是讓人停不下口。黑松露薯格24蚊一份,除咗點茄汁食之外,配黑松露原來都可以咁好味,黑松露嘅香味在口腔久久不散,對於勁鍾意食黑松露嘅我,真係冇抵抗力。腸粉套餐$24 魚蛋 燒賣 豬皮 腸仔,傳統香港懷舊小食,令我諗起細個喺校園小賣部用零用錢食魚蛋腸粉的開心時光。日式小丸子紫菜和風味$22 紫菜和醬汁正正是日本小丸子的風味,味道正宗,即整即食最好食熱辣辣,粒粒都好飽滿。魚肉翅(小)$34 大(44) 配料好足,個玻璃芡打得好靚,唔會食到最後變咗水,魚肉好彈牙又夠鮮味。小賣部提供多款港式小吃,價錢親民,款式又多。全部炸物都係即叫即炸,新鮮製作..個人最喜歡狗仔粉,一食難忘,必定再光顧。

2022-08-04 37 瀏覽
放工喺元朗廣場巴士總站落車,餓到一個點 落車即刻搵嘢食,餓起上嚟先發現原來開咗間叫小賣部嘅小食店,一於買外賣返屋企同屋企人慢慢享用。小店所提供嘅全部都係港式街頭美食,美食選擇多,而且價格相宜,只是小吃也能吃得滿足!招牌狗仔粉$34 用左冬菇 蝦米 雞淆製湯底,麵條形狀與狗的尾巴相似,所以叫做狗仔粉。 一個好湯底真係可以提升成碗麵嘅質素,食狗仔粉一定要加辣菜脯,成個口感同味道會更昇華,真心覺得好好食,夠香夠濃味啱曬我。招牌炸雞髀$28/隻 拎到返屋企仲係熱㗎,即叫即炸夠曬新鮮,雞髀好大隻,個皮炸到脆卜卜,啖啖肉。台式鹽酥雞$28 炸到脆卜卜,好香口,送啤酒一流,最怕食鹽酥雞食到成口粉,這款恰到好處,粉漿夠薄,細細粒,一啖一口。粟米墨魚餅$20/三件 口感都幾彈,帶有墨魚鮮味,間唔中咬到粒粒粟米,多重口感。蒜蓉香辣雞翼尖$34 蒜香味很濃 唔會辣到食唔到 佢個辣味係慢慢湧出來的 有種令人愈食愈想食嘅感覺。日本和風套餐$52 紫菜和風小丸子 拼芝麻醬撈烏冬,仲有飲品送,好低食!烏冬拎到返屋企都唔會變咗一團麵糊,依然條條分明,凍烏冬配麻醬真係最佳配搭,夏天食真係好舒服。日本和風小丸子,我一個人
日本和風小丸子,我一個人可以食好多粒,所以額外追加咗一份,熱辣辣新鮮出爐嘅時候即刻食咗粒,外脆內軟,原味好吃,下次有機會試下蟹仔口味或者黑松露口味。
疫情之下真係少咗好多出街食飯,樣樣都買啲,款款都想食,結果買到成枱都係嘢食,食得是福,開心最重要。
2022-07-25 59 瀏覽
小賣部 (元朗)元朗擊壤路9號金寶大廈地下6B號舖手抓餅$32 (選2餸)蟹籽配豬肉鬆手抓餅很有誠意,份量足料,即叫即做,料足餅底鬆脆!買一個做牛餐都夠。二人套餐$102台式鹽酥雞香氣撲鼻的鹽酥雞,等我諗起以前在台灣旅行是逛夜市的景象。鹽酥雞切得大小適中,醮上粉漿配料,炸得外層香脆,雞肉仍很嫩滑。粟米墨魚餅墨魚餅彈牙可口!平時飲茶就食得多,但作為小食都係第一次食,原來小食幾惹味。腸粉套餐魚蛋、燒賣、豬皮,配上角色醬料的腸粉是一個挺不錯的午餐,小朋友至愛。招牌狗仔粉狗仔粉不會煮得太淋,配上香料鹹菜,幾有屋邨時走鬼檔的味道,回憶都返曬黎。蒜蓉香辣雞翼尖(小)$24蒜蓉味香濃,雞翼尖煮得非常淋身入味,入元朗經常食某檔的雞翼尖,原來這裏也有高質素啱口味的雞翼尖。

小賣部 (元朗)
元朗擊壤路9號金寶大廈地下6B號舖

手抓餅$32 (選2餸)
蟹籽配豬肉鬆

二人套餐$102

粟米墨魚餅

腸粉套餐
魚蛋、燒賣、豬皮,配上角色醬料的腸粉
是一個挺不錯的午餐,小朋友至愛。

招牌狗仔粉

蒜蓉香辣雞翼尖(小)$24
2022-07-24
5 分鐘 (堂食)
2022-07-24 33 瀏覽
元朗廣場對出新開了間小食店,有狗仔粉、台式小食等,買了些小食返屋企涼住冷氣開餐。全部即叫即煮。台式鹽酥雞鹽酥雞即叫即炸,新鮮熱辣,炸至金黃香脆,裏面juicy。脆皮司華力腸外皮脆口,啖啖肉。狗仔粉一定一定要加辣菜甫,絕對是狗仔粉的靈魂,另外還有些冬菇碎,狗仔粉爽滑。新鮮生菜魚肉魚肉爽彈,生菜新鮮爽脆。紫菜和風味小丸子小丸子熱辣辣,表面灑上紫菜。芝士豬肉鬆台式手抓餅配沙律醬手抓餅中間夾著半溶芝士,外面酥脆,十分香口。

全部即叫即煮。

台式鹽酥雞
鹽酥雞即叫即炸,新鮮熱辣,炸至金黃香脆,裏面juicy。

脆皮司華力腸
外皮脆口,啖啖肉。

新鮮生菜魚肉
魚肉爽彈,生菜新鮮爽脆。

紫菜和風味小丸子
小丸子熱辣辣,表面灑上紫菜。

芝士豬肉鬆台式手抓餅配沙律醬
手抓餅中間夾著半溶芝士,外面酥脆,十分香口。
2022-07-24 18 瀏覽
今日帶阿仔去左我兒時所讀中學周邊閒逛。記得學校附近有不少各式各樣的食店。然後發現呢間開業只兩星期多的小食店,一於嚟個尋找兒時回憶的味道。與店主閒聊中,得知店主有豐富經營小食店經驗,只是敵不過貴租而需四處奔走,轉換鋪位。感受到小店經營十分不易,當然一定要支持一下小店。點了兩份套餐,再加兩款小食。《一人套餐》($55):炸雞肶+狗仔粉+飲品餐。雞肶即炸,大隻香脆多汁,阿仔至愛;狗仔粉有冬菇絲,蝦米,辣菜莆,係細個食過的味道。《台灣夜市套餐》($52):手抓餅+炸花枝丸+飲品餐。手抓餅熱辣辣酥香,配上豬肉鬆、鴨胸肉伴沙律醬、辣椒粉,超夾超正。配埋炸火枝丸,果然食到台灣的風味。《越南粉絲皮春卷》($20):呢個春卷絕對有驚喜,外脆內香,粉絲口感獨特。推介必試。《蒜蓉香辣雞亦尖》($24):雞亦尖蒜香味濃,配啤酒一流。

點了兩份套餐,再加兩款小食。

炸雞髀

手抓餅

《蒜蓉香辣雞亦尖》($24):雞亦尖蒜香味濃,配啤酒一流。

蒜香雞翼尖

2022-07-20
10 分鐘 (堂食)
炸雞髀
手抓餅