2023-02-03 238 瀏覽
今日同一個就嚟出差嘅兄弟,佢馬上去泰國工作。餞行飯本來應該隆隆重重。不過今天在茶記簡簡單單。他們的河粉賣光了。我叫了一個豉椒排骨炒麵。豉椒排骨炒河兜亂是大排檔的經典。我朋友點了一個卡邦尼魚柳意粉。豉椒排骨炒麵是油炸麵的,因為之前我在廚房也工作了一段時間。所以知道這樣搭配也很好吃醬汁還有炸乾了的麵條。軟硬結合。也很趣口味道適中。配上經典的紅豆冰。我朋友的意粉我也淺嘗了一口沒有西式真正那種焉能的意粉感覺。不過煙肉說還是很充足。忌廉汁的味道也是比較濃郁。至於紅豆冰和菠蘿冰就是小時候的經典。我和這個兄弟認識了差不多八年。兜兜轉轉一起拼搏。到現在各自走各自的路偶然才可以出來見面吃飯。希望他的旅程會順利。也希望這間重新翻身的店舖越來越好。因為聽經理說他們換了一群廚師。現在的工作,每個人都不禁會帶自己的情緒。但是不影響這間餐廳的環境。我還是會再來的
2023-01-04 458 瀏覽
觀塘冇咩麵包店, 朝早番工想食個麵包,真係唔多選擇呢間茶餐廳新開冇耐,係成業街很容易找到麵包餐牌有很多款麵包,但就要按當時出爐情況而定,不是所有麵包都有提供原本想食雞尾包, 但...沒有. 只好立即轉食菠蘿油 $12.店員很細心會把外賣袋對摺好值得一讚番到公司都5分鐘時間,牛油仍然很完整, 菠蘿包面很香脆牛油也算大塊吧,每口都可以食到牛油如果菠蘿包熱一點就完美了, 可以等牛油有一點點溶化,會更好食另外見到蛋撻都幾吸引, 下次會想試下
觀塘冇咩麵包店, 朝早番工想食個麵包,真係唔多選擇
呢間茶餐廳新開冇耐,係成業街很容易找到

店員很細心會把外賣袋對摺好
值得一讚
番到公司都5分鐘時間,牛油仍然很完整,
菠蘿包面很香脆
牛油也算大塊吧,每口都可以食到牛油

另外見到蛋撻都幾吸引, 下次會想試下

2023-01-04
外賣自取
2022-12-14 460 瀏覽
前兩日過睇見新開,門口侍應派傳單做推廣,今日去試吓。門面用黃色非常搶眼,入到去乾淨企理新淨。枱上餐牌清晰。2:00pm入座,已經有下午茶啦.香炸雞髀半沙律,下午茶$38,好經濟,識落都算好味,炸得啱啱好。鑊氣乾炒牛河, feel到係即炒,牛肉炒得都算好味,河粉都好食。熱菜蜜物都係正常好飲。題外話,個櫃桶好乾淨企理,包辣醬好好食, 又見阿姐嚟refill啲紙巾.茶記嚟講,其他炒飯炒麵都唔貴,值得下次再試其他嘢
前兩日過睇見新開,門口侍應派傳單做推廣,今日去試吓。
門面用黃色非常搶眼,入到去乾淨企理新淨。
枱上餐牌清晰。
2:00pm入座,已經有下午茶啦.
炸雞髀沙律

鑊氣乾炒牛河

熱菜蜜物都係正常好飲。

茶記嚟講,其他炒飯炒麵都唔貴,值得下次再試其他嘢

炸雞髀沙律
鑊氣乾炒牛河
2022-12-13 230 瀏覽
叫咗個外賣芝士焗魚柳意粉$63味道幾好食嘅,意粉唔係平時茶餐廳粗身淋身嗰隻,魚柳都有三小塊。味道偏向忌廉粟米口味,冇咩芝士味。但係好食嘅但正價來講真係太細份!平時食開嗰啲焗飯焗意粉都會滿晒成個錫紙盒,呢度得三份二完全唔飽意粉堆埋一齊得呢度少少你話如果下午茶40幾蚊我會接受呢個份量,但我係正價$63買,呢個份量簡直過分左平時喺呢頭返工,成業街都有四間冰室,有其他選擇情況之下唔會選擇再食呢間,其他價錢平啲份量又多啲!係咁多競爭情況之下,要做得好過隔離,真係要考慮吓價錢同埋份量
叫咗個外賣芝士焗魚柳意粉$63

完全唔飽
意粉堆埋一齊得呢度少少

外賣自取
2022-12-11 334 瀏覽
諗住新開試一試,叫左早餐沙嗲牛肉麵同魚柳餐,沙嗲牛肉麵餐同其他餐廳份量差唔多,不過魚柳餐就勁細份,炒蛋都凍凍地同埋炒唔均勻,連最基本炒蛋都做唔好魚柳得呢度咁多(同menu張圖差別),影相之前係冇食過,真係得呢度咁多價錢同隔離黃x冰室差唔多,但黃x冰室魚柳大條一半,有薯餅有腸仔。吾會再係到食,40幾蚊好似食咗一陣風咁餐包都鬆軟有特色,上邊有墨西哥皮同埋好鬆軟不過如果就咁睇隔離間冰室早餐應該會抵食啲,呢間早餐唔會再有下次

餐包都鬆軟有特色,上邊有墨西哥皮同埋好鬆軟

好鍾意試新嘢!但今次真係幾伏下🥴仲要開係黃金冰室隔離,個對比更加大!🤧▪️乾炒牛河 🐮隔離有個手指公👍🏿(既係餐廳推薦!)諗住會好食啲!點知得牛肉有味,麵都唔入味🤥▪️紅豆冰 啲紅到硬過我條命..?😓(睇相就明白了)每一粒都冇煮爛,懷疑冇乜點密過。冇乜甜味。▪️丹麥條 🍞超鍾意食丹麥條,但呢個真係好乾😵‍💫😵‍💫😵‍💫係會有吞咽困難嗰種…又細、又乾、又硬。▪️板燒雞塊配薯菜薯條係冇乜炸(不過我幾ok😆可惜菜得一朵🥦
好鍾意試新嘢!但今次真係幾伏下🥴
仲要開係黃金冰室隔離,個對比更加大!🤧

▪️乾炒牛河 🐮
隔離有個手指公👍🏿(既係餐廳推薦!)
諗住會好食啲!點知得牛肉有味,麵都唔入味🤥

▪️紅豆冰
啲紅到硬過我條命..?😓(睇相就明白了)
每一粒都冇煮爛,懷疑冇乜點密過。冇乜甜味。

▪️丹麥條 🍞
超鍾意食丹麥條,但呢個真係好乾😵‍💫😵‍💫😵‍💫
係會有吞咽困難嗰種…又細、又乾、又硬。

▪️板燒雞塊配薯菜
薯條係冇乜炸(不過我幾ok😆
可惜菜得一朵🥦

2022-12-05 206 瀏覽
做完野諗住間鋪係附近新開試下,點知野食勁細份🥲🥲🥲舊魚柳係比人切開左一半咁,食完都唔飽。裝修係ok既,不過太細份,好失望。應該唔會再試第二次🥲🥲🥲🥲