2025-08-06
🍨小滿定律作為熱愛Yogurt同FroYo嘅人 成日聽到人食「小滿定律」 但係礙於地點問題一直未有機會試😭 今次終於開到嚟九龍 特登嚟Elements試下🥹 排咗一陣隊就買到🙂↕️ Staff都幾有效率👍🏻 呢度仲有一個優點 就係可以嘆住冷氣食yogurt🤪小滿定律喺西貢起家 主要做希臘乳酪雪糕🍦 形式有啲似買FroYo 可以自己揀配料同醬汁☺️ 主打嘅Frozen Greek Yogurt有分杯裝($58)同筒裝($38) 筒裝包一款配料 杯裝就有三款加一個醬汁👏🏻雖然有唔少圓方限定配料 但係我都想試下元祖嘅🤭 所以揀咗極受歡迎嘅海鹽焦糖脆脆 芒果同埋Oreo 仲有我個人覺得最夾乳酪嘅蜜糖🐝 喺櫥窗可以見到哂材料 職員會先唧乳酪到杯面 加入oreo 再唧埋餘下幾圈 都幾細心💕 拎上手非常IG-able🥰Honeycomb做到好鬆化 大大粒幾好食 難怪咁有人氣😇 不過如果想撈埋落乳酪度食就可能要敲碎佢 會有少少論盡🤫 喺櫥窗見到啲芒果已經覺得一定夠甜🧡 果然符合期望 生果x乳酪真係冇得輸🥭 Oreo同樣係有啲大粒 唔係好融入到啲yogurt 未必會再嗌 如果係oero碎會比較岩我😬最後講
最後講返個乳酪 個人覺得食落同平時嘅FroYo相差唔太大 食到有明顯甜味同乳酪嘅酸味 質地幼滑 冇我想像中咁去到Greek Yogurt咁濃稠 但係整體嚟講我覺得係好食🥰 喺Elements食58蚊呢個份量唔錯 下午茶自己嚟食一杯可能都有啲頂肚㖭🤣 會encore😎
*除咗西貢同圓方 另一間分店喺西營盤😉
⛺️小滿定律 @lawofyogurt