2022-07-20 208 瀏覽
一知小房子要再暫別就即刻book枱食🥲日式飯團🍙定食之前行完山食,食完就有滿滿嘅幸福感,有日式小家庭嘅感覺,好似食完之後就會俾咗好多Energy你咁定食可以揀兩個小食抹茶蒴餅軟身,唔太甜💯另1個唔記得咗名,但係個沙律幾好食冷泡桂花烏龍茶桂花味濃配埋烏龍清新可口,好啱夏天飲另外朋友就叫咗個鰻魚意粉同ocean blue,食嗰陣都讚不絕口。今次冇食到蛋糕,但係之前聖誕有買過佢嘅蛋糕嚟食,真係好高質,希望佢快啲重開。
一知小房子要再暫別就即刻book枱食🥲

日式飯團🍙定食

定食可以揀兩個小食

抹茶蒴餅
軟身,唔太甜💯

另1個唔記得咗名,但係個沙律幾好食

冷泡桂花烏龍茶
桂花味濃配埋烏龍清新可口,好啱夏天飲

幾年前去過旺角嘅小房子,印象中環境好靚好舒服,好適合同朋友去食個tea閒聊一下,而家嘅小房子位於深水埗,當日平日嘅下午茶時段都已經多人,好彩仲有二樓榻榻米位置可以坐。豆腐芝士蛋糕+熱茉莉蜂蜜綠茶 $𝟖𝟖朱古力忌廉蛋卷甜品飲品正常發揮,志在有個靚同舒適嘅環境可以同朋友見面閒聊✿.˚‧º‧┈┈┈┈┈┈┈┈┈‧º·˚.✿打卡無窮_九龍區

豆腐芝士蛋糕+熱茉莉蜂蜜綠茶 $𝟖𝟖

朱古力忌廉蛋卷

甜品飲品正常發揮,志在有個靚同舒適嘅環境可以同朋友見面閒聊

✿.˚‧º‧┈┈┈┈┈┈┈┈┈‧º·˚.✿
打卡無窮_九龍區
2022-06-04 281 瀏覽
一個適合女仔打卡傾偈既cafe, 食物選擇唔多,價錢略貴設有兩層上下層都有大量乾花裝飾得都幾靚好啱鍾意影相嘅女仔嚟打卡不過舖頭好靜,傾計五好咁大聲🤪男士就應該覺得呢度坐得唔係太舒服食物份量比較少,應該會唔夠飽🤭🤭🍽 店舖:小房子 (大南街) (深水埗) 📍地址:深水埗大南街196號地舖🌕營業時間:星期一至二(Mon-Tues): 13:00-18:00星期三至日(Wed-Sun): 11:00-18:00
一個適合女仔打卡傾偈既cafe,
食物選擇唔多,價錢略貴

設有兩層
上下層都有大量乾花
裝飾得都幾靚
好啱鍾意影相嘅女仔嚟打卡
不過舖頭好靜,傾計五好咁大聲🤪

男士就應該覺得呢度坐得唔係太舒服
食物份量比較少,應該會唔夠飽🤭🤭

🍽 店舖:小房子 (大南街) (深水埗)
📍地址:深水埗大南街196號地舖
🌕營業時間:
星期一至二(Mon-Tues): 13:00-18:00
星期三至日(Wed-Sun): 11:00-18:00
2022-05-22 181 瀏覽
係大南街行得太攰,於是見到呢間cafe入黎坐。嘟晒所有嘢,先講最低消費80蚊,係講緊下午茶,店員話只要蛋糕加杯嘢飲就夠80蚊有突。一望啲份量,好少,立即走。舖頭無乜人,睇黎真係太貴太貴。我決定去隔離茶餐廳坐。
一望啲份量,好少,立即走。舖頭無乜人,睇黎真係太貴太貴。
我決定去隔離茶餐廳坐。
2022-05-12 156 瀏覽
今日下午等到差不多開鋪入到去就安排可以坐榻榻米4人座裝修非常懷舊文青風掛滿好多種類既乾花又有書櫃 可以用來看書?哈哈 我地都係當道具 影文青相!Ordered:日式飯團飯團幾煙韌 只係一咬就容易散開 配搭2款小食 覺得一般般Ordered:鰻魚意粉意粉非常好食!!每條意粉都沾有醬汁 好juicy 煙韌入味 一口氣食哂 Ordered:花茶$60本以為有一壺茶 原來只係一個圓圓既玻璃杯茶 如要加熱水需要$20 感覺很計較 太貴了吧 整體而言 我覺得食物價錢偏貴 食品選擇少 不過可以坐好耐 唔會有限時 催趕 環境搭夠 當作係價錢包埋環境打卡推介比想有一個寧靜環境 可以聊天 打卡既朋友仔
今日下午等到差不多開鋪
入到去就安排可以坐榻榻米4人座
裝修非常懷舊文青風
掛滿好多種類既乾花
又有書櫃 可以用來看書?哈哈 我地都係當道具 影文青相!

Ordered:日式飯團
飯團幾煙韌 只係一咬就容易散開 配搭2款小食 覺得一般般

Ordered:鰻魚意粉

Ordered:花茶$60

推介比想有一個寧靜環境 可以聊天 打卡既朋友仔
豆腐芝士蛋糕
2022-04-29 144 瀏覽
小房子下午茶:一件蛋糕+一杯飲品$88🍹薄荷蜜桃梳打🍰玫瑰伯爵茶蛋糕小房子環境以木系、花為主,入口位是鮮花擺插,中間客人坐位佈滿不同類型乾花,好有自然感、療癒氣氛。還有,一列書櫃供人閱讀,當中也尋覓到一兩本想看的書,少興奮。環境好適合知心好友談心事,悄悄話,一個人來宜沉澱下心情、不同經歷~為自己打打氣。(還有2樓,但當未有開放)薄荷蜜桃梳打的薄荷葉好新鮮好清新、沒有苦澀味等等,梳打、蜜桃、蜜桃醬甜度適切。玫瑰伯爵茶蛋糕起初特別想叫這款蛋糕,想試試玫瑰與伯爵茶一起會有什麼效果,會否有一方比下去~食後感是好特別,先會嘗到玫瑰味後是伯爵茶,如此清晰做得好好喔~蛋糕軟綿綿唔錯~***staff 有禮~特別解釋各款蛋糕***
小房子
下午茶:一件蛋糕+一杯飲品

🍹薄荷蜜桃梳打
🍰玫瑰伯爵茶蛋糕

(還有2樓,但當未有開放)

玫瑰伯爵茶蛋糕
蛋糕軟綿綿唔錯~

***staff 有禮~特別解釋各款蛋糕***

2022-04-27
2022-04-18 99 瀏覽
近年一提起大南街大家都諗起文青啡店,單睇外觀以為小房子係日式木系文青cafe,其實佢主打係茶品。先講環境,可能食肆只可以5成或7成坐位,所以枱同同之間冇充足距離,咁啱有坐到日式榻榻米茶几,配埋書架乾花陳設,滿滿日式小屋的感覺,如果想hea下或同朋友傾吓偈係唔錯既地方。食物方面㨂咗日式飯團同卷蛋蛋糕加玫瑰桂花烏龍茶同蜜桃梳打。日式飯團🍙入面有肉鬆同飯加埋飯素,味道偏重配茶感覺都ok,而自家製桂花卷蛋,淡淡桂花香感覺唔會太膩。整體來講,如果係平日非繁忙時間係呢啲hea下都可以一試。
2022-03-21
2022-04-17 65 瀏覽
環境好靚!Cafe 有分2層係樓上個層用餐一上去成個area 都係花係鬧市中有咁樣寫意舒適既空間好神奇!影相好靚!!!💕💕成層大約可以坐3檯人唔會太多人~ 好岩同frd 一齊黎傾下計chill~❣️鰻魚意粉味道:4.5/5賣相:4.5/5好食!!!個麵好香!有d 似拉麵又有d 似烏冬既質地,有咬口!加埋鰻魚成個配搭好入味~如果份量大份d 就好了💕💕❣️伯爵卷蛋味道:5/5賣相:5/5!!!!!伯爵味超濃郁!!!!茶味好出加埋個cream 好正!😆😆同frd keep 住一啖又一啖咁食超推介!!!❣️朱古力卷蛋味道:3.5/5賣相:4.5/5味道都不錯好重朱古力味😆但因為伯爵茶太出色 所以味道稍微低分少少~總結成間cafe 個feel 都好文青好舒服😆😆推介推介
環境好靚!
Cafe 有分2層
係樓上個層用餐
一上去成個area 都係花
係鬧市中有咁樣寫意舒適既空間好神奇!
影相好靚!!!💕💕
成層大約可以坐3檯人
唔會太多人~ 好岩同frd 一齊黎傾下計chill~

❣️鰻魚意粉
味道:4.5/5
賣相:4.5/5
如果份量大份d 就好了💕💕

❣️伯爵卷蛋
味道:5/5
賣相:5/5
!!!!!伯爵味超濃郁!!!!
茶味好出

賣相:4.5/5
味道都不錯
好重朱古力味😆
但因為伯爵茶太出色
所以味道稍微低分少少~

總結成間cafe 個feel 都好文青
好舒服😆😆
推介推介

稍早前去到店消費了兩個主食 、兩杯熱茶、一個蛋糕 (全部單點) , 在食蛋糕前問員工可否加熱水,結果得到 「+熱水要20元 可以坐一整天唷」的回覆,我表示不太願意。同事又說加常溫水是免費的這讓我很不明白😂,我真的充滿問號❓ 賣茶加熱水要錢、但常溫水免費!?但心裡想想就算了,咁我就不加囉! 這樣的空間都明白有人低消費坐一整天嘛… 我只想配個蛋糕吃一吃 準備走人 但之後蛋糕口味還不錯,我與同桌友人想再多試試其他口味的蛋糕,但配茶也已見底,我就問 如果再單點一個蛋糕,我杯茶加熱水可以不收費嗎?現場同事還是堅持必須收20元😂 好啦 那不行就算啦,我蛋糕就不點了。默默回到位置上之後,聽到疑似現場主管較資深的同事在竊竊私語的教導同事遇到這樣的情況該如何處理… 用餐時聽見被現場員工討論,無論如何聽者都會不舒服吧,我們現場也無任何不高興的表態。結果那位 較資深的同事 拿了 22元走來 遞交給我們說 : 剛剛不好意思,同事幫您單點蛋糕的時候搞錯了 !同桌友人就說:沒事,我們只是想要杯熱水而已(話還沒說完)資深同事突然插嘴: 你先聽我說 先聽我說 !單點熱茶 及 蛋糕可以湊成套餐,可以補退22元的差價給您

同事又說加常溫水是免費的

同桌友人就說:沒事,我們只是想要杯熱水而已(話還沒說完)

資深同事突然插嘴: 你先聽我說 先聽我說 !

單點熱茶 及 蛋糕可以湊成套餐,可以補退22元的差價給您

然後再次強調 「加熱水要+20元」!? 說菜單有寫要+20元

Hello , 你可以跟我說單點蛋糕可以升級成套餐,熱水可以幫您加

我們不知道有套餐的事情,也沒有想要取得什麼差價,我是想要單點個蛋糕,然後幫我的熱茶加個熱水而已。

手寫黑板的標示清不清楚,我想大概是我眼花,不是店家的手寫的黑板太潦草

員工處理事情的方式真的讓人不解😅

餐廳環境、餐點和一開始服務我們的女孩很ok

唯獨最後的處理方式讓人很不舒服,很好的地方,但沒有下次了🤷🏻‍♂️
2022-01-12 261 瀏覽
今天,隨意去一間餐廳食野,入到去睇menu,只有3個餐揀,揀左個肉醬飯$98,想飲熱飲但竟然要加$20,所以惟有飲凍飲。等左一陣,野食黎到,個汁係凍……雖然飯係熱,但連埋凍嘅汁好難食我拎個飯俾員工,希望可以整返熱少少俾我食,等左一陣,見到個飯只係加左一大碗熱嘅汁倒落去,就好似一大碗湯飯一樣,好難食,又唔抵,食左兩啖已放棄,我唔會再去第二次。
2021-12-16 322 瀏覽
大南街日系柔和feel茶舍🍵📍小房子 🏠深水埗大南街196號地舖(人均最低消費$80)而家深水埗多咗勁多Cafe!成條街都係~一個月日日去都去唔哂😆嗰日行開深水埗見到呢間唔使點排隊,而且環境又幾”骨子”😚☃️雪地聖誕🎄(聖誕限定)外層有薄薄一層cream包住,識落唔會太heavy、亦都重奶香👌🏻🍰中間嘅海綿蛋糕都算濕潤🍡入面啲麻薯多做得唔錯👅不過得兩舊🥲份量多少少就好🎄上面嘅聖誕樹係pat好濃抹茶味嘅硬cream🍵🧀抹茶芝士蛋糕🍰 蛋糕好軟身👌🏻抹茶味唔算淡🧀不過芝士味太出,有啲鹹🤭怪怪地🧀豆腐芝士蛋糕🍰 $50👍🏻豆腐識落好light~冇負擔🍪消化餅底正常發揮on top仲有d燕麥同埋焙茶醬增加口感😋🌸櫻花梅子梳打🍹 $58本身以為櫻花味應該會中伏😳點知飲落又有驚喜喎!淡淡花香而且配埋梅子好開胃~
大南街日系柔和feel茶舍🍵
📍小房子 🏠
深水埗大南街196號地舖
(人均最低消費$80)
嗰日行開深水埗見到呢間唔使點排隊,而且環境又幾”骨子”😚

☃️雪地聖誕🎄(聖誕限定)
🍰中間嘅海綿蛋糕都算濕潤
🍡入面啲麻薯多做得唔錯👅不過得兩舊🥲份量多少少就好
🎄上面嘅聖誕樹係pat好濃抹茶味嘅硬cream

🍵🧀抹茶芝士蛋糕🍰
蛋糕好軟身👌🏻抹茶味唔算淡
🧀不過芝士味太出,有啲鹹🤭怪怪地

🧀豆腐芝士蛋糕🍰 $50
👍🏻豆腐識落好light~冇負擔
🍪消化餅底正常發揮
on top仲有d燕麥同埋焙茶醬增加口感😋

🌸櫻花梅子梳打🍹 $58
本身以為櫻花味應該會中伏😳點知飲落又有驚喜喎!
淡淡花香而且配埋梅子好開胃~
好味指數😋😋😋回頭指數 ⭐️⭐️開心指數🤗🤗🤗之前假日試過去深水埗尋找慢活之旅失敗,今日再勇闖多一次呢個文青 cafe 集中地!今次比起上一次早去,11點幾就到,希望可以搵到一間舒舒服服又可以 hea 下咁食個 brunch!路經呢一間 cafe,係一間木系以茶為主嘅 cafe,店外有架單車裝飾,望到入面冇咩人,好舒服咁,就決定入去試下!職員解釋因為係繁忙時間,每個人要消費$85,冇問題就點咗食物飲品俾埋錢先再搵位坐!佢嘅主食有3款,有意粉 / 飯 / 日式飯糰,見到食物價錢偏貴,個意粉要$138,所以我哋決定點一款主食 share,響度 hea 完後再去第二間唔係 cafe 類食返D 飽肚嘢😂 另外仲有蛋糕,飲品方面有花茶、梳打、冷泡茶同一款cold brew 咖啡!店內檯唔多,有一個角落 decor 似日式木系家居嘅榻榻米小茶几,有個書架同放咗D乾花,感覺好舒服,要除鞋上去嘅;之後見到有個鋼琴,再發現有條木樓梯,上到去有一張梳化同埋幾張檯比較闊嘅空間,主要坐地墊,都係要除鞋嘅,有一個角落有D畫咗公仔嘅木盒做display,我同朋友揀咗坐樓上!食物飲品會有職員送上嚟!🍴日式飯糰餐($10
好味指數😋😋😋
回頭指數 ⭐️⭐️
開心指數🤗🤗🤗

🍴日式飯糰餐($108)
呢個飯糰餐有兩個飯糰,另外可以從5款小食入面揀兩款!我揀咗抹茶蕨餅同北寄貝沙律!嚟到時見到非常精緻,飯糰上面有一大粒日式沙律醬,一啖咬落去幸福感飆升(個人好鍾意食日式沙律醬),飯糰入面有三文魚,咬完一啖後個飯糰開始散開,要改用筷子夾嚟食!蕨餅嘅抹茶味濃度啱啱好,夠煙韌!北寄貝沙律偏鹹,一般!另外生果有士多啤梨同藍莓!呢個飯糰餐係有少少特色,不過份量上就唔係飽肚系嘅!

🍴洛神花茶($60)/ 茉莉蜂蜜花茶($60)
花茶用木盤裝住,有一小碟蜂蜜另外上,可以自行調配甜度!兩款花茶正常冇咩驚喜!如果要無限加熱水(+$20)

🍴Cold Brew ($45)
鍾意咖啡嘅我哋,飲完花茶,就試埋佢嘅 cold brew,佢都係用木盤上,個 cold brew 樽幾靚,size 就有少少細,咖啡係帶少少酸味,入口好順滑,有少少回甘味!

可能時間尚早,我哋慢慢嘆慢慢 hea 咗一個幾鐘先開始多人,整體環境好舒服亦都幾 relax!不過因為店內好多地方係要坐地下同埋要除鞋嘅關係,未必每個人都咁鍾意同埋會覺得舒服,如果女仔諗住著短裙打卡就未必啱,而我哋都冇揀樓上梳化位,因為同張檯嘅高度唔太啱,飲嘢都 okay 嘅,食嘢就唔好啦!個人因為都幾習慣坐地下嘅關係,所以寧願坐地下而且自己都覺得坐得舒服嘅!

雖然天時地利人和關係下滿足到我慢活 hea 感,不過講真,呢間 cafe 係比較啱打卡,食物同飲品 presentation 係靚嘅,但價錢偏高,質素又唔太突出,只屬正常,性價比唔高;服務方面呢,女職員就冇咩笑容表情嘅(感覺幾 cool),但有個男職員就幾好笑容嘅~ 暫時未覺得會勁想回頭,但又未至於會剔除佢嘅~
午餐
2021-12-04 286 瀏覽
如果享受影,可有些打卡位;如果享受食,食物味道不差;如果享受坐,一半座位舒服自在。今次,不是Hea評😅,而是...而是......打卡影相😅一次就夠;食物水準、價錢😅一次就夠;座位安排😅一次就夠......不差,但就是給我一次就夠的感覺~
如果享受影,可有些打卡位;

如果享受食,食物味道不差;

如果享受坐,一半座位舒服自在。

今次,不是Hea評😅,

而是...而是......打卡影相😅一次就夠;

食物水準、價錢😅一次就夠;

座位安排😅一次就夠......

不差,但就是給我一次就夠的感覺~
2021-11-26 252 瀏覽
網上見呢間cafe熱評不斷今日終於決定去試一試位置唔算難搵係深水埗地鐵站行過去約8分鐘左右Cafe有兩層 · 面積都幾大裝修偏日式懷舊 · 好有家既感覺🇯🇵🎏佈置有好多details位📸仲擺設左最岩打卡既tatami坐位櫻花梅子梳打($58)櫻花味🌸好淡要花少少時間督開梅子先有味散出黎飲落清爽 · 但整體黎講都係偏淡Cold Brew ($45)細細枝 · 樽身幾吸晴咖啡味好濃 · 飲落唔會苦雪山多士 ($78)甜品係即製 · 要等15-20分鐘份量都夠2-3個人share 食雪山望落已經好邪惡由超多cream同雪糕組成下面舖滿脆多士但多士有少少硬 · 但都算脆身不過點埋cream食真係邪惡到極點😈底部除左多士仲有水果桃/紅酒蘋果/雜梅紅酒蘋果🍎🍷酸酸地幾特別但桃好明顯唔係新鮮桃🤭整體而言環境幾舒服打卡唔錯但餐點略嫌普通🤭
網上見呢間cafe熱評不斷
今日終於決定去試一試
位置唔算難搵
係深水埗地鐵站行過去約8分鐘左右

Cafe有兩層 · 面積都幾大
裝修偏日式懷舊 · 好有家既感覺🇯🇵🎏
佈置有好多details位📸
仲擺設左最岩打卡既tatami坐位

櫻花梅子梳打($58)
櫻花味🌸好淡
要花少少時間督開梅子
先有味散出黎
飲落清爽 · 但整體黎講都係偏淡
櫻花梅子梳打

Cold Brew ($45)
細細枝 · 樽身幾吸晴
咖啡味好濃 · 飲落唔會苦
Cold  Brew

雪山多士 ($78)
甜品係即製 · 要等15-20分鐘

環境幾舒服
打卡唔錯
但餐點略嫌普通🤭
2021-11-17 297 瀏覽
見網上有唔同人都好評,今日終於決定去深水埗試一試,入到去環境都幾warm,不過我哋3個人,職員就話樓下只可以2人一枱,可以坐樓上,叫我哋自己上去睇吓,不過搞笑嘅係樓上黑蚊蚊,冇窗亦冇開燈,我哋落嚟話樓上冇開燈,不過職員都冇打算幫我哋去開,(可能佢哋要營造家嘅感覺,好自助😂)咁詭異嘅環境,我哋都係坐返落去樓下,佢有一個好似家常日式嘅客廳位,不過已經有兩位美少女坐咗影唔到相,而少女亦都好有家嘅感覺,連髮卷都用埋😂喺度打扮打卡,總算有啲嘢令我可以輕鬆平衡一下詭異嘅感覺🤣食物。。。。。。。。。。。。。Tea set豆腐芝士蛋糕 連茉莉蜂蜜綠茶 $88- 蛋糕味道OK,豆腐同芝士味道平衡,佢原價$50,size唔大亦冇decoration,如果原價就真係貴咗啲雪山多士 $78- 多士就算有雪糕同cream喺面,仍然做得鬆脆好味櫻花梅子梳打 $50- 味道較淡,要好努力去篤爛梅子😂就會比較OKCold Brew $45- 味道可以,不過呢個價錢就細樽咗啲😂總括嚟講,雖然佢冇收服務費,但係佢哋嘅服務就真係好需要好需要改善一下,深水埗咁多Cafe,咁特別嘅服務態度,我就應該一定唔會再返兜

食物。。。。。。。。。。。。。
Tea set
豆腐芝士蛋糕 連茉莉蜂蜜綠茶 $88

雪山多士 $78
- 多士就算有雪糕同cream喺面,仍然做得鬆脆好味

櫻花梅子梳打 $50
- 味道較淡,要好努力去篤爛梅子😂就會比較OK

Cold Brew $45
- 味道可以,不過呢個價錢就細樽咗啲😂