2020-05-07 121 瀏覽
唔知點解去親元朗個肚永遠都係覺得空虛,食完個晚飯,都係決定周圍睇吓有啲乜嘢小食可以食下,見到一間黃店,上面有好多唔同嘅炸物,望落去門面都算係企理同乾淨嘅,同埋成間舖頭白雪雪,令我哋感覺到好清新,成間舖個衞生環境都好好,所以我裝修方面都會比佢一個滿分嘅,不過唯獨是隔離有檔小食店,大家記住佢唔係黃店嚟㗎,但係當然佢都唔係藍店啦,大家有時間都可以去幫襯下嘅。咁我見到佢都有炸饅頭,最特別嘅係嗰粒粒炸多士,本身我都諗緊食唔食個粒炸多士,但係最尾因為我個人好鍾意食杏鮑菇,所以最終都決定去食佢個杏鮑菇啦,杏鮑菇拎上手其實好熱嘅,證明佢都係即炸啦,而且講緊價錢都係好抵嘅,同埋都好大份,我哋講緊20幾蚊都已經差唔多圍內一蚊一粒咁樣,所以其實個價錢同埋性價比都好抵食,同埋呢入邊佢有好多汁,因為我本身我放咗好耐先至食,因為我比較怕啲嘢食好熱,所以我就可以盡情咁樣享受食佢嗰啲汁🤣🤣,不過我下次都會想試吓食佢個炸多士嘅。所以今次個食評都會比較短一啲,因為食嘅嘢比較少。另外服務態度,我哋去嘅時候咁岩老闆收銀啊同埋其他朋友一齊去咗隔離嘅大排檔食嘢,咁我哋去到嘅時候就見到間鋪冇人,但係坐喺隔離大排檔嘅老闆同埋收銀都即

另外服務態度,我哋去嘅時候咁岩老闆收銀啊同埋其他朋友一齊去咗隔離嘅大排檔食嘢,咁我哋去到嘅時候就見到間鋪冇人,但係坐喺隔離大排檔嘅老闆同埋收銀都即刻行過嚟,就問我哋食啲咩,哈哈,好搞笑啊。

2020-05-03 81 瀏覽
適逢母親節又到,疫情之下不想外出,只好叫到會。提前一天與店主聯絡。店主很好人,先了解我想要訂購多少食物,及送貨時間先答充接單! 一切順利! 到當天送貨安排lalamove車隊(注·車資分開付),時間、食物準時到達!食物上我們訂了四款食物1)清新田園沙律2)秋葵豚肉卷3)蜜汁豬肋骨4)海鮮炒飯每款食物賣商可觀,味道美味適中,有水準,到會Size夠份量。全家不停地讚好!不停地讚好!不停地讚好!!!一定有下次!
食物上我們訂了四款食物
1)清新田園沙律
2)秋葵豚肉卷
3)蜜汁豬肋骨
4)海鮮炒飯
全家不停地讚好!不停地讚好!不停地讚好!!!
一定有下次!
2020-05-02
母親節
2020-04-11 193 瀏覽
#中意嘅請分享請點讚🍻----------💛#黃店💛12/6/2019 罷市💛21/9/2019 推出飯券幫同路人----------🍄炸杏鮑菇 $22杏鮑菇好大舊,而且好juicy,一食就爆汁🤣,因為有炸過所以表皮微脆,不過加左太多椒鹽,有d過咸,椒鹽份量適中就更好。-🍵小芋圓奶茶 $26芋圓有蕃薯同紫薯味,細細粒口感都夠煙韌,有微微係甜味,加埋奶茶唔會過甜。奶茶好滑,不過奶茶奶味稍微過重,唔中意飲咁甜嘅記得叫少甜呀。----------📍小息時間🔎元朗擊壤路9號金寶大廈地下6B號舖

#中意嘅請分享請點讚🍻
🍵小芋圓奶茶 $26
📍小息時間
🔎元朗擊壤路9號金寶大廈地下6B號舖
2020-04-10 125 瀏覽
📍小息時間 🎗️平時壓根不會在香港吃台菜,因為味道有差還貴,而且我明明都準備好要在家試做鹽酥雞跟杏鮑菇,結果我還是買了👉🏻👈🏻.好想念那邊的鹽酥雞、雞心、雞屁股、魚皮、蒸餃、炸龍珠、炒水蓮、麻辣鴨血、四神湯還有小楊脆腸Rrrrrrrrrrr (大家有什麼推薦/想念好ㄘ的台灣味??).🔸杏鮑菇🍄超燙的,放了大慨十分鐘才吃得下去~味道剛好然後香又多汁,粉也不會太厚或是咬下去會粉跟主體分離... 我覺得下次該買一份鹽酥雞來試~.💲Hkd 22🏡元朗擊壤路9號金寶大廈地下6B.#hkig #黃色經濟圈 #poyeefoodie
📍小息時間 🎗️
🔸杏鮑菇🍄
💲Hkd 22
🏡元朗擊壤路9號金寶大廈地下6B

#hkig #黃色經濟圈 #poyeefoodie
細細間舖 啲炸雞大大份 外面脆脆雞肉滑滑🥳平時食開炸雞炸燒賣炸菇未食過甜炸物見人話炸饅頭特別有奶味(?)就走去試下係好定唔好發覺原來都幾好食 無出面賣嗰啲饅頭裏面實哂既感覺 多謝推介是日驚喜係杯特飲天氣凍但行到熱試左杯個名長到唔記得既特飲本來諗住係平時啲提子味梳打飲落驚喜地發覺真係飲到有青提子果肉🤤甜甜地酸酸地好好味好有質感無聊走返去撩個店員傾計原來佢地時不時買啲唔同生果整啲新飲品 好努力的小店👍🏻平時啲嘢飲都幾好不過希望下次又撞到新味道😽
細細間舖 啲炸雞大大份
外面脆脆雞肉滑滑🥳

平時食開炸雞炸燒賣炸菇
未食過甜炸物
見人話炸饅頭特別有奶味(?)
就走去試下係好定唔好

不過希望下次又撞到新味道😽
青提子個名好長但好多果肉梳打🤤
青提子個名好長但好多果肉梳打🤤
2019-12-08 431 瀏覽
店內除了有手調飲品,仲有啲台式同港式炸物小食🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🏹鹽酥雞🏹🐣🐣🐣份量比想像多,而且粒粒都好入味👍🏻👍🏻👍🏻只係有部分偏咸😅😅但雞粒炸得好脆😋😋肉質好嫩滑☺️☺️只係有部分咸左少少,不過都呢個可以Encore😍😍由於係即叫即整,所以等既時間會耐啲⏱⏱⏱大概10-15mins🔺佢地既調味料係台灣入貨㗎🔺💛屯元天米豬連食店🐷
店內除了有手調飲品,仲有啲台式同港式炸物小食
🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂🥂
🏹鹽酥雞🏹🐣🐣🐣
🔺佢地既調味料係台灣入貨㗎🔺
💛屯元天米豬連食店🐷
2019-11-29 297 瀏覽
終於有機會試呢間小清新嘅台式小食店,聽講炸物好出色,就order左一份台式鹽酥雞試下😋雖然好想試埋芋圓,不過就到晚飯時間,個胃裝唔落咁多野,飲品留待下次🤪🤪✨鹽酥雞 $38由於即點即炸需要等一陣,$38唔算平,不過拎到後見到份量咁多,要同朋友share,有8-9件雞件同埋味道好好食,外層炸得酥脆不油膩,灑上椒鹽帶點微辣,醃得入味又juicy..試完後覺得對得住呢個價錢😊亦令我想試埋其他小食🤩

✨鹽酥雞 $38
2019-10-17 483 瀏覽
小芋圓奶茶手調飲品店的珍珠奶茶喝多了還是有點膩,看見用芋圓取代的便立即試試這家小店。店內除了有手調茶飲,還有刨冰跟一些炸物小食,今次先嚐一下芋圓的。• 奶茶的茶底奶味比較重,喝起來很香滑柔順,雖然我點的是小甜,但是甜度還是稍為高了一點。• 主角芋圓更加深得我心,除了芋圓還有地瓜圓和紫薯圓。口感比出面的更加煙韌一點,但是甜度卻剛剛好,如果連芋圓都太甜的話,整杯就感覺很膩了。三款芋圓中地瓜味比較香濃突出,其餘兩款比較清新。而且芋圓的份量也很多呢!

2019-10-12 386 瀏覽
打完泰拳又未到食飯時間決定醫一醫肚,黎到支持呢間小店—小息時間門口有賣魚蛋,燒賣,腸粉炒麵,佢應該係借位擺檔。不過唔怕啦。兩條友咁肚餓兩邊都幫襯下叫左兩串燒賣一串魚蛋(3.5/5)$6/串,全部都要辣。味道唔錯,不過可以再辣d。魚蛋係陳皮魚蛋,我比較鍾意食呢隻魚蛋。燒賣有五粒,魚蛋六粒。價錢算平然之後幫襯返小息時間。叫左炸花枝丸(4/5)$18/4粒,同埋一杯芋圓奶茶。花枝丸質素唔錯,好彈牙,同埋落左椒鹽粉,無得輸。價錢都算唔錯。芋圓奶茶偏少少甜(4/5)$25 :下次我地會叫少甜,今次唔記得左。份量好足,大杯同埋好多我好鍾意食既芋圓。****裝住花枝丸既袋上面有上一手寫比我地既說話。當然我地都有寫比下一手。點知同行朋友竟然問如果我地係間鋪既第一個客人咁係邊個寫比我地。
打完泰拳又未到食飯時間
決定醫一醫肚,黎到支持呢間小店—小息時間
叫左兩串燒賣一串魚蛋(3.5/5)$6/串,全部都要辣。

2019-05-04 538 瀏覽
落大雨 諗住近近地買杯嘢飲下本身係諗住買蜜桃冰茶但見到隔離餐牌原來係有芝士奶蓋梗係要試下,叫咗芝士奶蓋玫瑰茉莉茶點知個唯一嘅店員係咁問我係邊隻茶同埋係咪芝士奶蓋都心知今鋪中伏仲要28蚊望住個店員不停刮啲“奶蓋”出嚟最後成杯嘢飲出到嚟個“芝士奶蓋”係成pat屎咁堆係堆冰上面係得中間有一pat啊咁都算 飲下個茶底啦 結果係無味成杯嘢99%係冰姐係同飲水無分別啊諗住唉 撈勻啲奶蓋佢算點知個“芝士奶蓋”戳落去茶到嘅時候係茶中間都仲係成pat嘢咁真係中曬伏 心入面爆曬粗呢間嘢真係不了不了附圖係攪咗勁耐嘅奶蓋變做成pat嘢係冰到完全無乜mix埋個茶底
落大雨 諗住近近地買杯嘢飲下
本身係諗住買蜜桃冰茶
但見到隔離餐牌原來係有芝士奶蓋
梗係要試下,叫咗芝士奶蓋玫瑰茉莉茶

仲要28蚊

變做成pat嘢係冰到
完全無乜mix埋個茶底
芝士奶蓋玫瑰茉莉茶
2019-03-03 492 瀏覽
路過過幾次,心郁想試,但唔係食飽就係要追巴士,今次再行過,見有新春優惠,炸物全部$10,咁又唔貴,覺得一試無防其實$10有一個中份的份量算好低,而且可以食到好多款除鹽酥雞價錢稍為高D,其他價錢都Ok,仲分埋排名比客人作對比,説是台灣直送調味料,是否與台灣近似就要試過先知,而且小店亦有港式炸物小食,又唔台灣得晒喎鋪面不大,除收銀櫃檯,就是廚房佔用咗大部份空間,沒有座位可坐,外賣為主其實$10都知份量唔多,我叫咗花枝丸同鹽酥雞,店員姐姐話鹽酥雞要等,建議我地轉第二樣,但我見有時間,所以話等都👌,最後…都等咗20分鐘,拎到時有D失望,原以為花枝丸會串住,但被放在杯底分量"的骰",如平時D魚旦燒賣碗咁上下大細,但都放滿一碗,就$10黎講又低。但花枝丸只有兩粒,覺得唔值,先說味道,炸得好透徹,但只是普通港式墨魚丸,不是台灣出品花枝丸,用調味料補救了個質素,但如果這個是中形份量,咁正常咪得三丶四粒?不值得買,原本都係$18,咁買好似貴咗添,但鹽酥雞就有五嚿咁多,而且炸得好脆,不會太喊,炸得唔"鞋",味道都近似台灣口味,呢個可以Encore,不過真係炸得有D耐,可能因為星期六又優惠嘅關係。
其實$10有一個中份的份量算好低,而且可以食到好多款
2019-02-09 338 瀏覽
假日入元朗找朋友逛逛,其實元朗都幾多嘢食,但不是住附近又很少會來吃,這天放假就來找朋友聚聚,順便吃吃😋😋朋友帶我來了這間「小息時間」,是他下班有時會買來吃的小吃店!👩🏻‍🏫『小息時間』是商台DJ Oscar跟朋友合資的小店,食物貴精不貴多。我們吃了鹽酥雞和鹽酥菇,兩款都唔錯😋😋🍗小巧的店面,主要賣台式小吃和飲品🍄鹽酥菇份量比想像多,而且粒粒都好入味😋😋🍄店來有兩個位,可以堂食。左邊的菇已被我們吃了一半,右邊的雞滿滿一大碗!☪️總結是好吃而且抵食的!如下次再來也希望再去吃呢!

🍗小巧的店面,主要賣台式小吃和飲品

🍄鹽酥菇份量比想像多,而且粒粒都好入味😋😋

☪️總結是好吃而且抵食的!如下次再來也希望再去吃呢!

2018-11-17
2018-11-28 373 瀏覽
小息時間 初時新開張經過望到個招牌 咀巴不自覺地跟住讀呢幾隻字然後同店員眼神對上硬係好尷尬見到餐牌都係賣炸物 主打都是台灣夜市鹽酥雞 杏鮑菇 花枝丸可惜成日經過都放工趕回家食飯心底一直想揾日試試佢!!上個星期六 放半晝 天氣涼爽又經過呢間小店 雖然喉嚨本身都唔太舒服但當下呢刻好想好想食 把心一還照買!反正家姐成日話炸爆個喉嚨會好番😂點了一份鹽酥雞 一份杏鮑菇 坐低等 因為佢即炸 加上前面都有人order左都等左大概十分鐘 不過即叫即炸 誠意之作 我都明白ge 鹽酥雞完全驚喜!老實講 見入面啲店員年紀平均廿多歲 本身以為純sell小清新風格點知無論係雞本身醃製的味道 定係外撒的椒鹽 都跟足台灣的風味!一食就係夜市的感覺!由於新鮮即炸 多汁香脆 但唔會話油膩而個杏鮑菇 同本身預期的味道一樣 用同一款椒鹽 好香口 外面脆 內裡不失菇本身的水份!不過稍為大塊 心急的我 大塊嚥下 有少少燙咀後來多咀同店員傾左兩咀8卦到 原來個椒鹽真係台灣入貨難怪味道就係同其他小食店高下立見肯為食物花點小心機 就令人深刻好多希望呢班年青人加油 做野更加快手 推出更多心思食物😋💪🏻Ps 忘記影菇 上左佢地IG拎相貼
小息時間
初時新開張經過望到個招牌
咀巴不自覺地跟住讀呢幾隻字
然後同店員眼神對上硬係好尷尬
見到餐牌都係賣炸物
主打都是台灣夜市鹽酥雞 杏鮑菇 花枝丸
可惜成日經過都放工趕回家食飯
心底一直想揾日試試佢!!

上個星期六 放半晝 天氣涼爽

Ps 忘記影菇 上左佢地IG拎相貼落黎轉載
希望店主唔好見怪🙏🏻
杏鮑菇
杏鮑菇
睇到個名覺得好有回憶。那時返學等小息,小息等LunchLunch 等放學。入正題先!幾特別有蜂蜜珍珠奶茶/奶綠!但我就試左杯朱古力珍珠奶茶,少冰,少甜。有點搞笑少冰,但珍珠好熱,結果啲冰好快溶晒。值得一讚!珍珠好味唔太硬又唔太軟,有口感唔太甜!
睇到個名覺得好有回憶。
那時返學等小息,小息等Lunch
Lunch 等放學。

入正題先!幾特別有蜂蜜珍珠奶茶/奶綠!

但我就試左杯朱古力珍珠奶茶,少冰,少甜。
朱古力珍珠奶茶
朱古力珍珠奶茶
2018-08-23 433 瀏覽
下午香港太熱 忍唔住要買杯凍野飲😂 落巴士見到間大卡司不過成日飲啲連鎖珍珠奶茶覺得都係要支持小店經過呢間見裝修幾靚就試下叫左個鹽酥雞薯條combo有跟杯梳打揀左蜜桃味😍 唔太甜幾好味不過鹽酥雞好好味 啲粉好野味但唔會過咸薯條唔知佢落左咩粉 不過味道都幾特別等左10分鐘open kitchen見佢係即炸既原本想試埋杏包菇不過太飽啦好味道😋支持小店見到都係後生仔看鋪 女仔服務好好因為我有選擇恐懼症 睇menu睇左勁耐佢都無黑面 抵讚👍
下午香港太熱 忍唔住要買杯凍野飲😂
落巴士見到間大卡司