2021-06-16 1129 瀏覽
唔知由幾時開始大家都好似留意多咗川菜 不論係酸菜魚水煮魚水煮牛總之係辣嘅嘢 NANA都好喜歡呢💖今次係一間西營盤嘅川菜小店 大概都係食麻辣嘢米線面啊等等!-川味手撕雞 $58 (送飲品)首先講吓佢嘅賣相的確好唔錯!大大碟手撕雞份量極度足夠 包你可以送晒成碗飯😚味道方面辣味係足夠嘅 雞亦唔會太鞋 整體評分屬於中上 但就未至於十分驚喜 如果突然間想食川菜都可能會考慮😎👍🏻-麻辣豬肚絲 $18 (跟餐)同樣地豬肚絲個份量都係極多 如果係一個人食應該可能會食唔晒🤣咩都方面覺得唔夠辣 麻都冇乜 而且都比較偏鹹!整體分數合格~-抄手麵 $40一聽到抄手麵NANA第一個感覺以為個湯底會係紅色 好辣咁既樣 點個湯底係清湯 當堂失望左!食落好清淡 抄手有好多隻 但就體積偏小 唔似平時出面食既紅油抄手 反而麵質就成碗麵最出色既一個位 似係手攪麵啲fd 所以除非想食個麵質 如果唔係都唔會再叫😼-整體來講呢間川菜小店 係止川菜癮既一個選擇 但我相信附近一定會有最好食既選擇😗
川味手撕雞 $58 (送飲品)
川味手撕雞

麻辣豬肚絲 $18 (跟餐)
麻辣豬肚絲

抄手麵 $40
抄手麵

2021-05-31
川味手撕雞
麻辣豬肚絲
2021-06-13 373 瀏覽
I really enjoyed the noodles at this small restaurant. They don’t have too many choices but the flavour is similar to the ones I went to when I visited China and Chingqing. Also the price is very reasonable and I’m happy with the whole experience.
2021-06-13
  • 小面
2020-11-19 998 瀏覽
姐姐到港,要在酒店隔離十四日,book 左西營盤某酒店,原來洒店歺廳下午三點左右便closed. 聽酒店說,基本上應該冇一間會送。行過對面附近的茶記查詢,間間都唔願送,本來絕望之時,見到呢間小店,便入去問下。店舖老闆同職員都幾nice, 表明來意,他們表示沒有問題,還給我紙寫下所有orders. 雖然店舖食物唔係太多元化,只有六、七款面選擇,但這就是小店特色,有人情味及彈性!還表明送完後會影相以証明!
聽酒店說,基本上應該冇一間會送。

外賣送餐
2020-11-17 486 瀏覽
西營盤的街坊小店,價格公道,麵食碟碟都很大碟,非常豐富,吃完都非常飽,不會將貨就價,喜歡該店的小食,雞腎,豬肚都好味。店主店員都客氣有禮,街坊店少有😍😍抵讚。
店主店員都客氣有禮,街坊店少有😍😍抵讚。
2020-11-14
2020-07-09 855 瀏覽
游完水搵野食:因為M記full 左,大快活又無左茶餐,所以就求其去對面街搵野食,見到呢間野門口有d 川菜相,又無咩人(5:45pm),幾好坐,就入左去食原本諗住食小小野當下午茶,但見到加$15 有個小菜,就順便加埋。叫左雞絲粉皮$42(芝麻醬+小辣)+涼拌蓮藕$15+自家涼茶$5.意外地d 芝麻醬(應該係BB 牌?)好多(夠撈成碟粉皮),撈埋辣醬好好食,(小辣好普通,食到辣既可以大膽D叫中/ 大辣)蓮藕都好脆,加埋芫茜好 fresh! 下次黎開西營盤會再黎食!
  • 雞絲粉皮
2020-05-12 481 瀏覽
因為鄰近office,所以,常常順道來午餐,地方整潔,座位不多,吃得舒適...鹵旦小牛肉面,外觀靚,size 細,份量小,幸好,味道不錯,有BB辣,大、中、小辣選擇...揀了小辣,辣味溫和,小牛肉入味,麵爽口彈牙,份量小,吾夠飽...

2020-03-11 530 瀏覽
店內無一人我同媽媽應是今日第一對入的客人,之後入左4個客.食物由下單到上枱要等45分鐘有d 過份,食物好似麵食煮得好爛下有d 糊,口水雞叫比較好但味道普通,手撕雞似是旦下醬撈埋。整體吾吸引味道一般,食物是涼伴根本吾駛煮,但煮兩個麵要45分鐘但又overcook,開頭以為是新開才出問題,但原來已經開了2年,可以改善實在太多。有可能疫程問題,平時無生意hea 爆啦左一多返幾個客就攪吾掂。
手撕雞麵和口水雞麵

店內無一人我同媽媽應是今日第一對入的客人,
之後入左4個客
.食物由下單到上枱要等45分鐘有d 過份,
食物好似麵食煮得好爛下有d 糊,
口水雞叫比較好但味道普通,
手撕雞似是旦下醬撈埋。整體吾吸引味道一般,
食物是涼伴根本吾駛煮,但煮兩個麵要45分鐘
但又overcook,開頭以為是新開才出問題,
但原來已經開了2年,可以改善實在太多。
有可能疫程問題,平時無生意hea 爆啦左
一多返幾個客就攪吾掂。
2020-03-08
  • 口水雞
2020-03-06 344 瀏覽
今天去西營盤 搵口罩 😷😷😷 見到藥房對面有一間小食店# 小川莊 🌶🌶🌶 麻辣的味道正好試試 。要了一個 口水鷄紅薯粉加了一個小吃 麻辣猪耳猪耳切得超級薄,沾上麻辣汁非常入味,猪耳好脆口 口水鷄 醬料好豐富 有鷄味麻辣味覺好濃 川味調料好正宗紅薯粉 麻辣味好 香!
今天去西營盤 搵口罩 😷😷😷
見到藥房對面有一間小食店
# 小川莊 🌶🌶🌶 麻辣的味道
正好試試 。
要了一個 口水鷄紅薯粉

加了一個小吃 麻辣猪耳
猪耳切得超級薄,沾上麻辣汁
非常入味,猪耳好脆口

口水鷄 醬料好豐富 有鷄味
麻辣味覺好濃 川味調料好正宗

紅薯粉
麻辣味好 香!

外賣自取
  • 麻辣猪耳
  • 口水雞麵
2019-11-18 577 瀏覽
以前和朋友來過一次感覺很好 今天自己經過再來點了四樣以下都係食bb辣唔食得辣都可以試下過下癮又唔會辣得制廚師控制辣都控制得幾好1.涼拌粉皮麻醬用日式芝麻醬,感覺和用花生芝麻醬的口感很不一樣,少了應有的花生味道,可能貪方便吧⋯⋯2.涼拌皮蛋有流心,但有種皮蛋蛋臭味,汁過於咸,食到最後食唔落,提醒左店員,態度都幾好,希望會改善3.涼拌海帶絲幾好味,不過不失4. 自製涼茶唔錯,解辣,可以一試,味道似王老吉。
以前和朋友來過一次

3.涼拌海帶絲
涼拌海帶絲

幾好味,不過不失

4. 自製涼茶
唔錯,解辣,可以一試,味道似王老吉。

2019-11-18
涼拌海帶絲
2019-10-07 369 瀏覽
突然麻辣癮起就搵到西營盤喱間小店除咗麵類之外仲有好多唔同嘅小食可以用優惠價加購 一次過滿足你兩個願望🍴口水雞麵(中辣) HKD$50雞同麵分開上 可以保持到雞係冷盤嘅效果麵㡳係平時比較少見嘅上海麵 有得自己揀辣度(唔辣、bb辣、大中小辣) 今次嗌嘅中辣湯㡳大概只係譚仔嘅5小辣 以麻辣嚟講唔算好夠喉而口水雞方面 份量俾得好足有8-9舊 唔會有好多血水 口感比較實 夾埋面頭啲辣籽食係幾惹味 但未做到麻嘅level 略嫌有少少咸推薦度:6.5/10附上Menu
突然麻辣癮起就搵到西營盤喱間小店

推薦度:6.5/10

附上Menu
2019-09-21
2018-12-04 987 瀏覽
放學來到西營盤吃晚餐🤣今天想吃點辣的,所以選擇了這間新開數月的小川莊😋😋今次叫了口水雞麵,滷蛋牛肉麵除餐可以半價配飲品和涼菜。飲品叫了兩杯豆漿和一款麻辣豬肚絲😋口水雞是雞髀位,肉多而且醬汁濃厚整體也不錯~美中不足是味精較多,食完容易口乾不過偶爾一次有沒關係啦🤣🤣🤣.#滷蛋蛋牛肉麵 $48隻蛋有少少溏心效果,味道唔錯。牛肉雖然比較少得兩塊,但煮得幾入味,有少少根。惟湯底味精夠重食完會好口乾。.#涼拌豬肚䋡 (半價)$16同譚仔有少少似,份量比較多而且辣得過癮。正.🏠小川莊 (西環)西環西營盤皇后大道西282號地舖
今次叫了口水雞麵,滷蛋牛肉麵[色]除餐可以半價配飲品和涼菜。
飲品叫了兩杯豆漿和一款麻辣豬肚絲😋
口水雞是雞髀位,肉多而且醬汁濃厚
整體也不錯~
美中不足是味精較多,食完容易口乾[抓狂]
不過偶爾一次有沒關係啦🤣🤣🤣
#滷蛋蛋牛肉麵 $48
#涼拌豬肚䋡 (半價)$16
同譚仔有少少似,份量比較多而且辣得過癮。正
🏠小川莊 (西環)
西環西營盤皇后大道西282號地舖
2018-08-22 854 瀏覽
今天中午買了雞絲涼皮和抄手麵雞絲涼皮- 賣相不錯,但是入口後美乃滋味重到噁心,應該要有的花生味及辣油味完全不見。油膩噁心到吃不下抄手麵-麵軟爛沒嚼勁,抄手真的一般般。不如上多3條街去吃 「一碗小麵 Why noodles」真的後悔把錢花在這家店上,吃的噁心又不開心。Bought shredded chicken rice noodle and wonton noodleShredded chicken rice noodle- honestly it looked really nice when I got it, but it all changed after one bite, mayonnaise was so heavy to the point the it is what the whole dish tasted like, supposed to have peanuts and chilli oil flavour is nowhere to be found, all it tastes like is mayonnaise rice noodle, amoun
今天中午買了雞絲涼皮和抄手麵

雞絲涼皮

抄手麵

真的後悔把錢花在這家店上,吃的噁心又不開心。

Shredded chicken rice noodle
- honestly it looked really nice when I got it, but it all changed after one bite, mayonnaise was so heavy to the point the it is what the whole dish tasted like, supposed to have peanuts and chilli oil flavour is nowhere to be found, all it tastes like is mayonnaise rice noodle, amount of chicken is less than expected too.

Wonton noodle
- the noodle was overcooked, wonton was average, I regret that I didn't go up 3 more streets to have lunch at Why noodles, which serves really good Sichuan dishes.
雞絲涼皮
外賣自取
2018-08-07 565 瀏覽
朋友好中意食辣,見到小川莊開左冇幾耐午餐時間又唔多人,就入去試下同朋友叫左幾款麵食share,可以試多幾款酸辣粉$32湯底酸辣度適中,好開胃有莞茜、芽菜、花生等等既配菜薯粉唔會煮得過淋,非常彈牙性價比高!滷蛋牛牛麵$48湯底有肉香味用左類似拉麵既粗麵條,掛湯能力ok牛肉有咬口但唔會太韌有好濃既肉香蛋微微塘心,醃得幾好上面仲有脆卜卜既炸豆可能係炸花生、蠶豆之類豐富左個層次感雞絲粉皮$40以為係涼盤,原來係室溫既雞絲分量多,粉皮分明,有咬口加埋青瓜豐富左口感配上麻醬同辣油,真係一流!
朋友好中意食辣,見到小川莊開左冇幾耐
午餐時間又唔多人,就入去試下
同朋友叫左幾款麵食share,可以試多幾款

酸辣粉$32

湯底酸辣度適中,好開胃
有莞茜、芽菜、花生等等既配菜
薯粉唔會煮得過淋,非常彈牙
性價比高!

滷蛋牛牛麵$48

湯底有肉香味
用左類似拉麵既粗麵條,掛湯能力ok
牛肉有咬口但唔會太韌
有好濃既肉香
蛋微微塘心,醃得幾好
上面仲有脆卜卜既炸豆
可能係炸花生、蠶豆之類
豐富左個層次感

雞絲粉皮$40

以為係涼盤,原來係室溫既
雞絲分量多,粉皮分明,有咬口
加埋青瓜豐富左口感
配上麻醬同辣油,真係一流!
2017-12-07
2018-04-19 934 瀏覽
沒有特別差,同樣沒有特別好。味道、香氣、款式、賣相、食材平平凡凡、普普通通。所有食品均可選擇唔辣、BB辣、小辣、中辣、大辣。 一行三人點了3碗麵、3款涼伴(優惠價)、1份蒜泥白肉、2杯飲品、紙巾一包,合共220 (午餐的價格略為偏高) 口水雞麵(小辣):雞肉份量多,但醬汁沒有麻辣的麻、香、辣。滷蛋牛肉麵 (小辣):牛肉不是一片片牛肉,而是牛𦟌。麻辣小麵(中辣):湯底沒有麻辣的麻、香、辣。蒜泥白肉(小辣):蒜泥味道不夠突出。涼伴蓮藕 (小辣)、涼伴雲耳 (小辣) 、涼伴鴨腎 (小辣)
沒有特別差,同樣沒有特別好。
味道、香氣、款式、賣相、食材平平凡凡、普普通通。
所有食品均可選擇唔辣、BB辣、小辣、中辣、大辣。

口水雞麵(小辣):雞肉份量多,但醬汁沒有麻辣的麻、香、辣。
口水雞

滷蛋牛肉麵 (小辣):牛肉不是一片片牛肉,而是牛𦟌。

麻辣小麵(中辣):湯底沒有麻辣的麻、香、辣。

蒜泥白肉(小辣):蒜泥味道不夠突出。

2018-04-16
2018-04-13 625 瀏覽
見到Openrice 呢間有唔少正評 Lunch專登行過黎食坐低既時候見到隔離枱兩位女士食剩一半口水雞就走左都不以為意咁叫左個口水雞米線個米線正正常常啦但個口水雞真係難食到好恐怖第一下食落去我以為自己食緊羊(我極唔鐘意食羊)個味道完全唔係雞係一種好難形容 總之係難食既味🤦🏻‍♀️個口感唔係嫩但又唔係鞋係一種好似鬆鬆散散咁既口感勉強迫自己食左三件真係唔可以繼續食啲咁難食既野到底係啲料壞左定係本身就係咁?廚師會唔會試一試先攞出黎比個客食?收五十蚊整啲咁既野食出黎 好唔好意思呀
見到Openrice 呢間有唔少正評
Lunch專登行過黎食
坐低既時候見到隔離枱兩位女士食剩一半口水雞就走左
都不以為意咁叫左個口水雞米線
個米線正正常常啦
但個口水雞真係難食到好恐怖
第一下食落去我以為自己食緊羊
(我極唔鐘意食羊)
個味道完全唔係雞
係一種好難形容 總之係難食既味🤦🏻‍♀️
個口感唔係嫩但又唔係鞋
係一種好似鬆鬆散散咁既口感
勉強迫自己食左三件
真係唔可以繼續食啲咁難食既野
到底係啲料壞左定係本身就係咁?
廚師會唔會試一試先攞出黎比個客食?
收五十蚊整啲咁既野食出黎 好唔好意思呀
2018-03-13