2018-04-05 299 瀏覽
無辣不歡嘅我,一見到辣就會,周不時都會嚟大坑找食,貪這裡比較寧靜,食完飯仲可以散下步。其實之前已經行過此店,但它只開晚市,所以一直未找到機會。今日機會終於來了!雖然店子細細但就是喜歡幫襯這些小店,感覺比較有風味!Menu上食物種類也不少,有好多野都想試呀!,最後小食叫咗萵笋絲同凉拌海蜇其實萵笋並非笋,不毒之餘還十分有益,口感清爽,如果能加一點辣會更惹味!涼拌海蜇,好香麻油味,海蜇爽口美味。加多杯麒麟啤酒來準備迎接我哋嘅主菜啦!水煮魚- 一上枱已經聞到一陣香濃嘅麻辣味。我哋今次揀咗沙巴魚,因為平時桂花魚就食得多,沙巴魚就比較少見。魚肉鮮嫩少骨,湯底夠麻辣,唔會過鹹食完唔會太口喝,配料都好多,尤其啲青瓜同笋浸落啲麻辣燙到索晒啲麻辣味真係好好味。
無辣不歡嘅我,一見到辣就會

最後小食叫咗萵笋絲同凉拌海蜇

涼拌海蜇,好香麻油味,海蜇爽口美味。
加多杯麒麟啤酒來準備迎接我哋嘅主菜啦!

• 水煮魚
2018-03-04 90 瀏覽
每次經過這間餐館,總會被它的香味吸引😍但遲遲沒有光顧。終於光顧了!果然好吃!我們點了萵筍絲$48 味道清新的前菜招牌大大粒辣子雞$148雞炸得很酥脆😋雖然伴有很多很多的辣椒🌶️,並不是想像中的辣(本人很愛吃辣,但男友只能吃小辣,但他也接受到這種麻辣道🤔)水煮沙巴魚$328嘩!很辣很油的感覺😖眾所周知水煮魚是很油的😅但不覺得很辣喔!(對我來說不覺辣,男友覺得有點辣,但較辣子鷄少一點辣。)我們很愛吃,會再光顧👍🏻 但始終太油膩,不能經常吃🤔另外,晚餐後全身也是麻辣味,想盡快回家洗澡!😅

我們點了萵筍絲$48

2018-03-04
招牌大大粒辣子雞
水煮沙巴魚
2018-02-02 71 瀏覽
今次第2次來小川屋了,因為上次食完覺得好好味,今次再帶朋友來食!招牌擔擔麵好似比上次加左價~ 肉碎好惹味,唔算辣,好好味! $35,係淺嚐的份量,一個女仔食晒一碗的話都飽4-5成!另外店長推介點了這個麻辣魚春魚卜煲!嘩!!見到係咪嚇一嚇?我地係只食得少少辣的人;但其實廚師改良左口味,係香港人易接受的辣;魚春啖啖肉,吸了汁好香濃!仲有魚卜,都幾嫩滑。正!最後就係招牌辣子雞!!超好味啊!炸得好酥脆,味道唔會好辣,十分惹味!下次要再來試啊!
下次要再來試啊!
2017-12-12 83 瀏覽
近日天氣轉冷, 很想吃些暖胃強身的食物, 但又唔希望吃火煱, 因為我是燥熱底。所以在openrice的食評裏找尋。哈..…此間食肆就走唔甩啦! 因為在九月時我們幫襯過一次的感覺挺好, 雖然那時還是很悶熟的天氣, 但而家吃辣不是很適合嗎?我們約齊幾個一放工就前往此館吃脕餐。我們叫了:1、两碗招牌担担麵($35x2); 碗內的材料份量與上次好像不一樣, 但是仍然滿口麻香, 麵爽汁脆香, 真是齒頰留香呀!2、麻辣鱼春鱼卜煲($148); 用白臘火爐滾住上枱, 使到麻辣香味四溢, 滿室皆香, 魚卜彈牙, 大舊鱼卵有咬口, 煲內的芽菜和青瓜片爽脆, 中和汁液辣味, 如果用來送飯真是一流。3、招牌辣子雞($148); 上枱時熱腾腾, 油炸雞件入口時還燙著嘴唇, 酥脆甘香, 辣味剛好, 辣椒汁裏的蒜粒和葱粒很是滋味。4、紅油抄手($68); 最後吃餃子剛好飽肚。我們都想叫雞絲粉皮, 但係如上次一樣已賣清了。高大靓仔的侍應(我懷疑他是老闆或是老闆之一)招呼周到, 氣氛很好...…
我們約齊幾個一放工就前往此館吃脕餐。我們叫了:
4、紅油抄手($68); 最後吃餃子剛好飽肚。
我們都想叫雞絲粉皮, 但係如上次一樣已賣清了。

• 担担麵
2017-12-06 110 瀏覽
平時沒有特別喜歡吃辣,最近同事經常帶我挑戰,故此戰意越來越高昂。今次更找來一間川辣小店越級挑戰!小店位於大坑,在小巷之中,遠遠已經聞到濃濃的辣椒味,內裏裝修簡約,有室外坐位,外面感覺像酒吧,一點也不老土,吸引不少外國人光顧。7點左右來到已有很多客人,除了等位,還有等外賣,食物質素應該不錯!我們點了泡椒鳳爪,這味小吃不得了,辣度媲美譚仔小辣,泡椒令舌頭是感覺麻麻的,醃得鳳爪很入味,冷盤,爽脆,啜一口,麻很久。連我不吃得很辣也不禁多吃幾隻!招牌大大粒炸子雞,見到整盤辣椒伴碟,就令人興奮同驚惶失措了。炸子雞是即炸的,由於剛食完泡椒鳳爪,接著吃什麼都很辣,讓味蕾平伏一下後,辣度屬bb級,絕對接受得到,而雞粒的確是大大粒,啖啖肉,沒有很厚的炸粉,肉質嫩滑,好吃!担担麵,麵質條條分明,沒有黏成糊狀,麻醬味濃,加入葱粒,花生碎粒多重口感,拌勻吃每條麵條沾滿醬汁。餐牌上還有特色手工啤酒,味道和名字也很特別。這頓晚餐很滿足,很欣賞小店的餸菜不少是即叫即煮的,逐碟上很新鮮,看到店員真的忙得要緊,下次要再試試其他菜式。
2017-12-05
2017-11-28 52 瀏覽
朋友嗜辣,剛好到港島工作,相約一齊到離工作地點不遠的大坑食辣去。小店在書館街,平日比較靜。小店經營,只有十多個位置。高質感的菜單。食物種類不多,少而精。酒精飲品可以選擇少有餐廳供應的本地手工碑酒''門神''。先上開胃小菜-涼拌青瓜。有別於一般用陳醋和辣油的做法,主要用麻醬拌成。麻醬配上青瓜,突出了青瓜的清爽,也有麻醬的香甜。干煱菜花,時間控制適宜,炒得乾身,少油又甘香,點左小辣,食下去微微辣辣的,更加惹味。水煮沙巴。比一般用淡水魚煮成的水煮魚少了一份泥味,但魚肉仍然鮮嫩。加上花椒和辣椒煮成,鮮麻香嫩。配有大荳芽、青瓜、萵荀和紅薯粉。粉條吸收了整個菜的精華,又彈牙又麻香。食完仍然覺得有點意猶未盡。
小店在書館街,平日比較靜。
小店經營,只有十多個位置。

2017-11-27
2017-11-27 1010 瀏覽
友人很喜歡吃辣的食物,她知道小川屋是一間吃辣的川菜而又好適合香港人的口味,所以推介我吃。水煮沙巴龍躉$328我喜歡辣而不可以吃太辣的。店員說可安排少辣。水煮魚呈上來時,紅彤彤一盤,很多辣椒,見到都覺得辣。辣度似爆燈。我先嚐一口魚,魚肉非常滑溜溜,而且辣度是小辣,可接受。水煮魚內的薯粉,青瓜,露旬亦好入味,尤其薯粉,不得不一口又一口吃下去。手拍青瓜$42手拍青瓜有麻醬在青瓜上面,好清新開胃。擔擔麵有花生和辣醬鋪在麵上,以為會辣的。原來撈勻,都不覺得辣,好岩我吃。

水煮沙巴龍躉$328

手拍青瓜$42

手拍青瓜有麻醬在青瓜上面,好清新開胃。

擔擔麵

2017-11-18 64 瀏覽
大坑入面餐廳都多但呢條書館道無高樓大廈咁出名,過左布朗道轉入後巷入面有行就會見到「小川屋」。廚師口腔係北方人,佢其他助手似係ABC因為講英文十分流利。而且四眼男侍應十分好人,我地帶左出面買嘅啤酒係度一路飮一路食都得。話明招牌辣子雞誠意推介真係必點好好食當下酒物一流!香炒土豆絲都巳經好巧功夫,切至好幼好幼嘅薯仔絲。涼拌茄子不過不失,因為太多辣油、可惜其他我想試嘅擔擔面同冰粉都賣囇好失望、不過算呢,可以咁夜食到好食嘅四川菜同唔收我外帶飲料錢就當加分啦!
2017-11-13
$70 (宵夜)
對於一個完全吾食辣既人,可以真心打動、欣賞一碗麻辣鍋<水煮靚牛>真係一件好難嘅事!宜大碗麻辣牛肉鍋完完全全改變左我對麻辣鍋嘅睇法!! 真係唔可以小看!個種麻可以令人有抗拒唔到,麻得過癮既感覺想繼續食、繼續食!好感動點解做到咁香口架啖啖都😍😍😍我再重申,我係從來食吾到麻辣架!但宜度做到既麻係令人忍唔住想繼續食落去既麻!辣就總有少少,但原全接受到yeah😎 (興奮到不停重複) 一樣我肯定既係,宜間麻辣鍋有非一般既水準!難怪夜晚真係好多人排哂隊訂哂枱只為了一嘗宜度令人垂涎三尺嘅麻辣鍋🤤😍😍 Came here on a weekends' evening, families and couples lining up outside the shop, certainly the popular site to go at Tai Hang for some hot Chilli food! The food here certainly did not disappoint me at!! 涼拌茄子 $48乾鍋花菜 $78All vibrant colors, luscio

涼拌茄子 $48

乾鍋花菜 $78

All vibrant colors, lusciously executed broccoli with the flavorful spice, along with the cold served egg plant that was presented beautifully! It's always the devilish choice to add in plentiful of salad dressings on top for that extra scrumptiousness.

All in all, this meal was really pleasing! Palatable dishes! The only drawback was that there was only one staff in the shop, and the shop is full-filled, meanwhile, people are still lining outside. It is advisable to have more staffs to help out.

If you are looking for some spice to excite the palate, this hidden gem at Tai hang is definitely the perfect place to go! Personally, even I am not a spicy lover, this experience has changed my whole impression on how spicy food can be executed with all vibrant flavors, enticingly and bearably tangy and hot! 水煮靚牛 $238The Chilli beef hot pot was HEAVENLY! No wonder crowds of people lined outside on a weekends' evening, all looking for the benumbingly spicy pots! The steamed rice noodles added c

水煮靚牛 $238

The Chilli beef hot pot was HEAVENLY! No wonder crowds of people lined outside on a weekends' evening, all looking for the benumbingly spicy pots! The steamed rice noodles added chewy textures to the aromatic pot, hands up for more!

乾煸四季豆 $78
  • 水煮靚牛
2017-10-25 1226 瀏覽
嗰日上完堂有啲肚餓咪搵嘢食囉,大坑附近有好多特色店舖,所以決定去睇下。行經一間小店,發現門口裝修特別。上前望一望餐牌,發現以川菜為主。仲有好特別嘅冰粉特飲,所以決定入去試下。餐廳座位不多,大約20個座位,九點去到還有位置,不用等位。仲有廚師推介。蒜泥白肉:蒜泥白肉中間夾著薄薄嘅青瓜,配合住濃濃嘅蒜蓉味,味道一流。涼拌海蜇:海蜇爽口彈牙,醬汁味濃,海蜇好厚身,食落好有口感。麻辣魚春卜煲:魚春同魚卜麻辣煲好少見到嘅材料,今次見到就梗係要試下啦。魚春同魚卜嘅份量非常多,仲有大量香料,蓋一打開大已經充斥着濃烈嘅麻辣香味,魚春炸過再吸收咗麻辣嘅味道非常野味,魚卜鮮嫩,芽菜同青瓜吸收左精華,食起來爽。最後來一杯冰粉特飲,有薑嘅味道非常清新,冰粉好有咬口,絕對解難必備飲品。餐廳仲有好多美食選擇,而且店員服務非常細心。
行經一間小店,發現門口裝修特別。
上前望一望餐牌,發現以川菜為主。
仲有好特別嘅冰粉特飲,所以決定入去試下。
餐廳座位不多,大約20個座位,九點去到還有位置,不用等位。
仲有廚師推介。
蒜泥白肉:
蒜泥白肉中間夾著薄薄嘅青瓜,配合住濃濃嘅蒜蓉味,味道一流。
涼拌海蜇:
海蜇爽口彈牙,醬汁味濃,海蜇好厚身,食落好有口感。
麻辣魚春卜煲:
魚春同魚卜麻辣煲好少見到嘅材料,今次見到就梗係要試下啦。

餐廳仲有好多美食選擇,而且店員服務非常細心。
  • 麻辣魚春卜煲
  • 冰粉特飲
2017-10-20 72 瀏覽
Very delicious chili oil fish, a definite must try if you are looking for an authentic Sichuan dish in HK. Small restaurant with excellent service and no corkage charge will definitely come back to try more on their menu.
Sichuanese  fish
Sichuanese  fish
2017-10-12 77 瀏覽
大坑嘅美食真係多不勝數,每次來到大坑都懷念中學七年在銅鑼灣嘅時光。今晚同大學同學去大坑試試川菜,原來呢間鋪頭由幾年輕靚仔嘅店主打理,有驚喜喎!門面光鮮,店內雖然唔大但坐得舒服,而且乾淨企理。先試售完即止嘅招牌擔擔麵,只係$20!份量約平時嘅2/3,無湯但熱食,肉碎加埋蔥花好夾,而且個汁好濃郁,些少麻辣,超正!雞絲芝麻醬麵又係平靚正,份量同擔擔麵一樣,有啲和風食法,但花生醬味出好多,雞肉都新鮮嫩口,係估唔到咁嘅價錢,水準都咁高!麵身又乾又有口感,軟硬適中,好想再追加!主菜好快就到,餐牌推薦嘅招牌大粒辣子雞,花椒八角勁香,雞粒本身炸過,由於大大粒,中間仍然鮮嫩多汁,果然是招牌菜!呢個土匪雞翼同我想像中嘅味道都幾不一樣,孜然粉嘅味道好出,但炸過嘅雞翼比平時煎嘅又別有風味,好彩佢一啲都唔油膩,每人食兩隻綽綽有餘!食太多肉要一碟蔬菜中和一下,就點了最愛的涼拌茄子,係擔擔麵汁加麻醬,幼身茄子混醬凍食好好嘅配搭。呢間店野食真係好好食,估唔到年輕人都煮到咁好食川菜,而且老闆好nice,隔離有枱外國人對食物唔熟悉,老闆都笑容滿面慢慢介紹,加一百分!下次多啲人來試多幾味!

雞絲芝麻醬麵

土匪雞翼

涼拌茄子

下次多啲人來試多幾味!
蒜泥白肉
2017-09-29
雞絲芝麻醬麵
土匪雞翼
涼拌茄子
  • 招牌辣子雞
2017-10-11 51 瀏覽
跟住嗜辣的朋友搵食,到了大坑的一間小店。店子小小,座位只有二十個左右;以川菜為主,但感覺新潮年輕。雖然筆者不太能吃辣,但不得不讚每一道菜都是色香味俱存;嗜辣者可以要求加辣!招牌擔擔麵 $20擔擔麵份量頗為袖珍。不是湯麵,而是撈麵。醬汁不會太辣,花生味濃度適中,配合得不錯。重慶酸辣粉 $68酸辣粉湯底呈橙紅色,真的有點嚇壞不太能吃辣的筆者。酸味辣味同樣十足,味道十分豐富,但筆者有點招架不來。薯粉軟身煙韌,口感不錯。紅油抄手 $50抄手的雲呑皮偏厚身,略嫌不夠軟滑。餡料豐富,每粒餃都是飽滿的。味道方面不會太辣,但有些單調。招牌大粒辣子雞 $108鮮紅色的辣椒粒非常鮮豔,炒得很香。雞粒混於辣椒海中,有點像尋寶遊戲。雞粒啖啖肉,肉質嫩滑,炸得香口。冰粉特飲 $35冰粉質感近似jelly,特飲以薑味為主,非常特別,並加入了幾粒杞子。特飲十分冰凍,一頓辣味晚餐過後非常舒暢。

招牌擔擔麵 $20

2017-10-10
重慶酸辣粉
冰粉特飲
2017-10-05 58 瀏覽
因為與朋友經過大坑,所以決定來這間四川菜試試。我們7點多已經來到, 但也差不多坐滿了人。我們點了一份雞絲粉皮。雞絲粉皮只是$38, 真的很抵食。雞絲粉皮的雞絲很多,  粉皮悖很彈牙。我們再點了一份土匪雞翼。有4隻土匪雞翼。土匪雞翼跟出面吃的不同, 十分香脆。我們再點了一份招牌辣子雞。雖然這碟看上去有很多辣椒, 但其實不算太辣, 連我不太吃得辣的朋友也吃得到。辣子雞微辣, 十分香口。而且雞件也不少。在云云辣椒中找尋雞件, 感覺很像尋寶呢這間小川屋的食物十分出色, 下次要再來試試其他菜式呢!!

這間小川屋的食物十分出色, 下次要再來試試其他菜式呢!!