(非會員)
2012-06-10 194 瀏覽
那天只吃粥,粥軟綿綿的,感覺不錯但我這次係想分享一下當天所發生的事話說在那天,人數不多鄰桌的食客吃飽後,想將餘下的食物提走服務員答應後,便將餘下的食物包好之後食客提出要求將她的食物將湯和麵分開放怎料,該名服務員竟然大話說:「早d講丫嘛!我好忙嫁!」試問有哪一間食店的服務員的服務態度竟如此差?!今日小女真的大開眼界請貴公司著重陪訓員工的服務態度!
那天只吃粥,粥軟綿綿的,感覺不錯
但我這次係想分享一下當天所發生的事
話說在那天,人數不多
鄰桌的食客吃飽後,想將餘下的食物提走
服務員答應後,便將餘下的食物包好
之後食客提出要求將她的食物將湯和麵分開放
怎料,
該名服務員竟然大話說:「早d講丫嘛!我好忙嫁!」
試問有哪一間食店的服務員的服務態度竟如此差?!
今日小女真的大開眼界
請貴公司著重陪訓員工的服務態度!
2012-06-08
2012-05-06 102 瀏覽
因工作關係,要到樂富半天,便相約住在附近的朋友,來個早餐短聚。本來要去的茶餐廳凍飲要加$4,感覺極不划算,便隨意走到小城知味,沒想到真的吃過才「知味」呀!我們吃了~火腿煎蛋通粉($23):單看賣相已不吸引,事實上只有火腿是正常水準。那些通粉又大又硬,過份發漲,淡而無味;煎蛋有兩隻,份量足夠,可惜沒有質量,煎得過熟,蛋白很嚡,差!糯米雞($19):賣相正常,份量尚可,不過沒甚麼餡料,糯米飯好像蒸得太久,過腍了。凍咖啡(+$5):完全沒有咖啡味,差!柚子蜜(+$3):份量比咖啡少了一截,難度是運送途中打翻了?明明是凍飲,冰卻早已溶化了,唯有問侍應拿一些冰,她不知是否仍未睡醒,先拿了一小杯糖漿,我們再說明要冰,這回拿來的竟是一根吸管!唉,第三次才總算拿對了。柚子蜜味道太淡。連製作最簡易的飲品都不合格,小城知味真的不試也罷。

我們吃了~
火腿煎蛋通粉
糯米雞
糯米雞(內貌)
凍咖啡(+$5):完全沒有咖啡味,差!

唉,第三次才總算拿對了。柚子蜜味道太淡。
飲品
連製作最簡易的飲品都不合格,小城知味真的不試也罷。
2012-05-04
$25 (早餐)
2012-04-22 44 瀏覽
小城知味比盒偷工減料的野比客人食....盒雞成$44...勁5低食左好多次,次次都好大盒.冇食幾月,細盒左成一倍.離晒普.....又話係盬焗雞,食落去完全冇味.
小城知味比盒偷工減料的野比客人食....
盒雞成$44...勁5低
又話係盬焗雞,食落去完全冇味.
題外話/補充資料: 大家千其5好食態度勁差,勁冇品. 又有小強,勁衛生....
2012-04-18
30 分鐘 (外賣自取)
  • NO~~~~~
2011-11-02 42 瀏覽
唔係日日都可以食好嘢架,街坊口味,也有唔錯嘅述選擇.咸魚肉餅飯,唔好以為一定會整得好食,都有 d 學問架.而且人人口味唔同,有人要求肉餅要軟綿,有人要求口味要傳統.呢度做嘅在兩者之間.不會過咸.而那決咸魚也很可口.讚.有一碗餐湯跟上.紅蘿蔔豬骨湯,不錯--> d 紅蘿蔔.湯就不敢說...
唔係日日都可以食好嘢架,
街坊口味,
也有唔錯嘅述選擇.

咸魚肉餅飯,
唔好以為一定會整得好食,
都有 d 學問架.
而且人人口味唔同,
有人要求肉餅要軟綿,
有人要求口味要傳統.
呢度做嘅在兩者之間.
不會過咸.
而那決咸魚也很可口.
讚.
有一碗餐湯跟上.
紅蘿蔔豬骨湯,
不錯--> d 紅蘿蔔.
湯就不敢說...
2011-10-20
  • 咸魚肉餅飯
2010-09-13 27 瀏覽
今晚因為阿妹要做功課,所以我就去左樂富買啲野番屋企一齊食。其實之前都食過小城知味架,係堂食,啲野唔錯。但真係要睇時段。非繁忙時段啲野係幾好味架我覺得。繁忙時段就.....等得耐,啲野一般啦。叫左個椒鹽炸豆腐、滑蛋牛肉同埋一碟生菜。佢話因為有個炸豆腐,所以可能要等耐啲,最耐十五分鐘會俾到我。係附近逛左兩逛,十分鐘已經可以拎野食。仲快過我有次堂食。啲送番到屋企仲係熱辣辣,而且好香。好開心 椒鹽炸豆腐真係好好味,炸到岩岩好個外層脆目地。滑蛋牛肉都好正,如果咸番啲就更好。整體黎講好滿意呢餐飯

啲送番到屋企仲係熱辣辣,而且好香。好開心

整體黎講好滿意呢餐飯
椒鹽炸豆腐,又脆又香,正!
略嫌唔夠咸,但夠哂滑的滑蛋牛肉
菜式都幾多樣化
2010-09-12
10 分鐘 (外賣自取)
椒鹽炸豆腐,又脆又香,正!
略嫌唔夠咸,但夠哂滑的滑蛋牛肉
菜式都幾多樣化
  • 椒鹽炸豆腐
  • 滑蛋牛肉
2010-06-29 12 瀏覽
鴛鴦炒飯 $38配例湯 + 冷/熱飲 或 甜品 (通常都是紅豆沙) 等成廿幾分鐘, 見隔離張枱食客一催再催店員. 原來一次過整成四五碟, 一次過要儲這麼多單才弄, 等到頸都長 白汁部份有好多蝦仁, 茄汁部份有好多肉絲, 好豐富 兩個汁味道唔錯, 炒飯底亦夠香好食過一粥麵的太極鴛鴦炒飯
鴛鴦炒飯 $38
配例湯 + 冷/熱飲 或 甜品 (通常都是紅豆沙)

白汁部份有好多蝦仁, 茄汁部份有好多肉絲
, 好豐富
兩個汁味道唔錯, 炒飯底亦夠香

好食過一粥麵的太極鴛鴦炒飯
2010-06-28 10 瀏覽
菠蘿咕嚕肉 這是擦擦咭送的小菜, 可能一早整定, 所以幾分鐘就上桌 幸好個餸還熱, 咕嚕肉仍保持脆口 酸甜度正中, 個汁亦夠杰 配菜的青椒夠新鮮, 切大件後煎香過才炒, 好食 配菜的蕃茄雖然切得大件, 但太黃唔夠紅
菠蘿咕嚕肉

這是擦擦咭送的小菜, 可能一早整定, 所以幾分鐘就上桌
幸好個餸還熱, 咕嚕肉仍保持脆口

酸甜度正中, 個汁亦夠杰
配菜的青椒夠新鮮, 切大件後煎香過才炒, 好食
配菜的蕃茄雖然切得大件, 但太黃唔夠紅

2010-06-28 14 瀏覽
咸菜豬肚雞煲 $46 初時擔心這味餸會太鹹, 原來鹹度剛好, 大大塊咸菜用來送飯也不會太鹹, 而湯底還有好濃的胡椒味, 像極潮洲的家鄉菜 豬肚雖然夠稔, 但切得太大件, 食起來不方便, 亦難入味 雞大部份是雞脾肉, 肉質嫩滑, 但感覺是最後才擺上面, 沒有一齊滾過, 故雞肉沒有浸出咸菜湯的味道
咸菜豬肚雞煲 $46

豬肚雖然夠稔, 但切得太大件, 食起來不方便, 亦難入味

2010-06-28 10 瀏覽
手寫板上的廚師推介之小菜 ---- 十年如一日, 去咁多次都無變過原本打算食蒸倉魚, 但店員話要等20min故試下通菜煲. 點知呢個煲都要等成15min 啫啫通菜牛肉煲 ($43) 嘩, 超油!!!! 通菜葉都被油浸到疊埋一pat pat, 真誇張! 超鹹!!! 除了蝦米外, 還落了好多好多鹽, 好似還有蝦醬真係又貴又難食!!!
原本打算食蒸倉魚, 但店員話要等20min
故試下通菜煲. 點知呢個煲都要等成15min

啫啫通菜牛肉煲 ($43)

嘩, 超油!!!!
通菜葉都被油浸到疊埋一pat pat, 真誇張!
超鹹!!!
除了蝦米外, 還落了好多好多鹽, 好似還有蝦醬

真係又貴又難食!!!
2010-06-24 4 瀏覽
"擦擦咭"擦到咖喱牛腩飯, 叫任何食物或飲品即可享用 咖喱牛腩飯 咖喱汁好味, 夠濃郁, 有椰香 配菜有兩大件薯仔, 及少少洋蔥 牛腩 + 牛筋份量不多 牛筋大件, 夠稔, 做到入口即溶的質感, 又好入味 牛腩就差d, 望落去肉與肉一梳梳分離, 但原來炆得未稔, 好韌及好鞋口. 可能用上唔夠靚的部位
"擦擦咭"擦到咖喱牛腩飯, 叫任何食物或飲品即可享用

咖喱牛腩飯

咖喱汁好味, 夠濃郁, 有椰香

配菜有兩大件薯仔, 及少少洋蔥

牛腩 + 牛筋份量不多

牛筋大件, 夠稔, 做到入口即溶的質感, 又好入味

2010-06-22 13 瀏覽
蒜香椒鹽骨 $42 有驚喜, 夠熱, 惹味! 用上肥瘦適中的靚肉排, 肉質稔滑有彈性, 骨與肉亦比例適中, 不會骨多肉少 香蒜及椒鹽落得夠重手, 所以十分惹味, 若是用來睇波送酒更一流 最難得是連裏層的肉也入味, 即醃肉時間足夠
蒜香椒鹽骨 $42

, 不會骨多肉少

最難得是連裏層的肉也入味, 即醃肉時間足夠
2010-06-06 8 瀏覽
食滿$50送一張擦擦咭, 擦到"送是日小菜", 有兩款可選 --- 菠蘿咕嚕肉 或 粟米斑塊 粟米斑塊 (送的) 好味!!! 新鮮熱辣的一味餸, 斑塊仍保留魚味, 肉質也夠滑 斑塊表面粟粉也不會過厚, 配上稀稀的蛋花芡幾好味 反而粟米粒寥寥可數, 較失望 楊州炒飯 ($36, 包例湯 + 凍飲) 飯不算大碟, 等的時間頗長, 因要儲埋幾碟一齊炒 飯粒較硬淨, 有韌度 配料就頗單調, 主要都是叉燒粒, 再加兩三隻細蝦, 菜粒也欠奉

粟米斑塊 (送的)
斑塊表面粟粉也不會過厚, 配上稀稀的蛋花芡幾好味
反而粟米粒寥寥可數, 較失望

楊州炒飯 ($36, 包例湯 + 凍飲)
飯不算大碟, 等的時間頗長, 因要儲埋幾碟一齊炒
飯粒較硬淨, 有韌度
2010-05-31 15 瀏覽
平時行樂富廣場都不會去小城知味這一層, 那次無意中發現晚市多左人幫襯, 所以就試下這兒的晚飯小菜 豉汁蒸倉魚 --即叫即蒸, 倉魚厚肉大條, 蒸的時間剛好, 即使大條魚也蒸得嫩滑不會老--魚肉有彈性, 有魚鮮味, 有新鮮游水魚的感覺--豆豉份量足, 調味方面掌握得好, 咸甜適中 福建炒飯--炒飯底粒粒分明, 即使面頭淋上芡汁也不會過稔--芡汁不會過杰, 醬油咸甜適中--蝦, 肉粒, 瓜粒, 蟹柳...新鮮足料

豉汁蒸倉魚

--魚肉有彈性, 有魚鮮味, 有新鮮游水魚的感覺
--豆豉份量足, 調味方面掌握得好, 咸甜適中

福建炒飯
--炒飯底粒粒分明, 即使面頭淋上芡汁也不會過稔
--芡汁不會過杰, 醬油咸甜適中
--蝦, 肉粒, 瓜粒, 蟹柳...新鮮足料
豉汁蒸倉魚
福建炒飯
2009-12-06 3 瀏覽
09.11.29 粥品早餐@樂富小城知味曾經因為上菜速度慢及食物味道差而被我列入黑名單的小城知味這次因為它的蒸蘿蔔糕而讓我願意再光顧一次早上10點多,點了一個菜乾豬骨粥配蒸蘿蔔糕加點熱咖啡少奶一杯拿著號碼站牌,找一個可以看電視的位子坐下這次上菜速度真的改善了許多熱咖啡三分鐘後首先送上小城知味的咖啡份量比平常的快餐店來的大杯而且也更香濃奶跟咖啡分隔成兩層,看上去就很professional似的一分鐘後主菜上場菜乾豬骨粥只是微暖不過這溫度對我來講剛好個人倒是很怕吃生滾粥,因為沒耐性慢慢把它吹涼了才一匙匙的吃菜乾沒煮軟,軟綿的粥跟脆口的菜乾,口感有點不太搭粥裏有約四件帶著軟骨的排骨,入味好吃!蒸蘿蔔糕呈碗狀,裏面有很多臘肉及一點香菇邊吃邊用筷子把臘肉挑出來蘿蔔糕很軟,不至於有一條條的蘿蔔絲,但蘿蔔份量巳算不少還不錯吃的哦!HKD24的早餐,相比之下大快活的來得豐盛多囉...詳細食評及照片請看:http://hk.myblog.yahoo.com/foodiebarbie/article?mid=2322
09.11.29 粥品早餐@樂富小城知味

曾經因為上菜速度慢及食物味道差而被我列入黑名單的小城知味
這次因為它的蒸蘿蔔糕而讓我願意再光顧一次

早上10點多,點了一個菜乾豬骨粥配蒸蘿蔔糕
加點熱咖啡少奶一杯
拿著號碼站牌,找一個可以看電視的位子坐下
這次上菜速度真的改善了許多
熱咖啡三分鐘後首先送上
小城知味的咖啡份量比平常的快餐店來的大杯
而且也更香濃
奶跟咖啡分隔成兩層,看上去就很professional似的

一分鐘後主菜上場
菜乾豬骨粥只是微暖
不過這溫度對我來講剛好
個人倒是很怕吃生滾粥,因為沒耐性慢慢把它吹涼了才一匙匙的吃
菜乾沒煮軟,軟綿的粥跟脆口的菜乾,口感有點不太搭
粥裏有約四件帶著軟骨的排骨,入味好吃!

蒸蘿蔔糕呈碗狀,裏面有很多臘肉及一點香菇
邊吃邊用筷子把臘肉挑出來
蘿蔔糕很軟,不至於有一條條的蘿蔔絲,但蘿蔔份量巳算不少
還不錯吃的哦!

HKD24的早餐,相比之下大快活的來得豐盛多囉...

香濃咖啡夠大杯
菜乾豬骨粥 + 蒸蘿蔔糕
$24 (早餐)
香濃咖啡夠大杯
2009-10-31 9 瀏覽
路過樂富,又突然好想食酸辣湯麵,又想坐得舒服點,最後捨棄吉之島foodcourt,去好耐沒有去過的小城知味了.因為今日幾肚餓關係,揀選了雞扒酸辣湯麵,買過票子搵到個可以睇電視的位子坐下來等食,突然醒起無水,於是立刻去自助處自己斟水.再低一陣待應便拿來麵和雞扒.嘩,好大碗喎!以前夜晚食都沒有這麼大碗,今次見到幾驚喜,起初望見酸辣湯紅紅地色的以為是醋,點知望過後原來是辣椒油,再呷一口真是辣椒油,少少酸味也沒有.最後自行加醋,除了無醋味只有辣味外,應有的鹹味也沒有,淡茂茂的.麵是上海麵,煮得不會過淋,麵質頗有彈性.雞扒炸得太燶有些又過硬,中間部份雖然燶燶地只是中間的雞肉都幾juicy唔會太乾,加上醃得入味,味道唔差的啊!總括來說還是雞扒煮得比較出色,那個酸辣湯還是要好好改善一下呢服務:可以話無的,因為只是有人幫你取食物,其它的事情也是自己做.只是今天一位服務員因為工作的事同黑衫高級少少的人發生爭執,講了最少十分鐘,超煩,令得我連電視也看不到啊

炸雞扒酸辣湯餐
炸雞扒