2025-08-21
上星期去德福廣場行街,之後去咗平台嘅「小城知味✨」食晚飯,絕對係平靚正,餐廳以中式小菜為主,套餐由$69起,套餐包括主菜、白飯、原盅燉湯及油菜,性價比非常高。另外亦都有好多單點小菜選擇,款款夠鑊氣,好好味。除咗中式套餐,仲有台式便當、湯米線,小食等等,讓人滿足不同口味的需求🍱。中式小菜方面,我最喜歡「菠蘿咕嚕肉🍍」,口感出色,外脆內嫩,菠蘿、三色椒和洋蔥既搭配,讓甜酸味道達到平衡,配上香噴噴的白飯,好味又滿足。再配搭一碗原盅燉湯,真材實料非常好味。另外,「滋味炸豬柳🐖」的豬柳炸至金黃酥脆,大小適中,每一口都充滿肉汁,鬆軟好味,味道相當出色。自台式食品方面,「鹽酥雞配炸醬撈烏冬🍜」亦都非常推薦,台式鹽酥雞外脆內嫩,加上適量的鹽,味道很吸引。而滷肉炸醬撈烏冬,層次和味道都非常豐富,吃完讓人倍感滿足!「小城知味」不僅食物美味,環境也相當舒適,服務亦非常貼心,令人滿足。