2022-09-07
終於打卡bookmark很久的小包包Little Bao!裝修有少少酒吧feel,當日去差不多每一枱都係鬼佬,氣氛幾好👦🏼 餐廳主打fushion既包包,亦有提供唔同既小食同酒類飲品 ~ 見到restaurant week 同openrice都有提供set menu,人均$298 有 4️⃣ 款細size starters + 2️⃣ 個包包 + 甜品 + 普通soft drinks!兩個人食份量剛剛好,不過我哋當日唔算太飽就叫散叫左,可以食多少少小食😛-🎈Seasonal Ice Cream Bao ($48)Ice Cream Bao一定係必點既item,因為係bite size 所以食完大包包都食得落!宜家既seasonal味道係我最愛的芒果,加上碌柚同煉奶超fresh😻 甜品既包包係炸過的,所以加埋煉奶食落會似加左雪糕的炸饅頭~ 不過呢個要快d食,因為個包包係即炸好熱的,雪糕好快溶😿推薦指數: 9/10-🎈Pork Belly Bao ($88)唔肥邊好食😿 所以最肥既pork belly先夠香口!佢話就話加左shiso leek salad(aka 紫蘇葉),但係其實食落係豬油香重d
🎈Seasonal Ice Cream Bao ($48)
推薦指數: 9/10
🎈Pork Belly Bao ($88)
唔肥邊好食😿 所以最肥既pork belly先夠香口!佢話就話加左shiso leek salad(aka 紫蘇葉),但係其實食落係豬油香重d。最正就係包包底部都有烘過,所以包底係香脆的~
推薦指數: 7.5/10
🎈Drunken Clams ($158)
想食豪d既超級推薦大家叫呢個酒煮蜆😻 佢湯汁係用紹興酒加牛油,酒味非常突出,店員仲推介我地可以飲埋個湯!蜆肉大隻就不在話下,而且非常入味。伴碟既仲有金菇同薯蓉,可以吸哂啲湯汁啊~
推薦指數: 8.5/10
🎈Seaweed Poppers ($98)
呢款墨魚丸又係超多人叫既item😹 墨魚丸用紫菜包住炸香,再配上homemade既黑蒜醬!墨魚丸食落非常香脆,但黑蒜醬既味就唔算重,比較普通左少少。
推薦指數: 7/10
🎈Shrimp Tacos ($98)
雖然叫tacos但其實menu上中文叫炸雲吞,入面包住蝦肉餡。面頭加左pineapple salsa同avocado sauce,salsa帶點花椒味,有少少麻既口感。加左唔少清新啲既食材,但好似都仲係有少少油膩感🤔 比較上屬於不過不失啦~
推薦指數: 7/10
🎈Shiso Sour ($100)
好難想像紫蘇味既cocktail會係點,因為我本新都麻麻地紫蘇葉的😹 不過呢杯cocktail既layer好豐富,有whiskey、蜜糖、檸檬等。酸酸甜甜超好飲!
推薦指數: 8/10
🎈Sunday's Hi ($100)
呢一杯既口感會再fresh少少,soda味比較重!店員話未食野前會覺得Shiso Sour好飲,食左野會覺得Sunday's Hi好飲😹 雖然呢杯都唔差,但就感覺 Shiso Sour更合我口味~
🎀總括而言🎀
👉食物質素:大部分都好吃 必試ice cream bao!
👉服務:餐廳係以吧枱居多,店員係前面不時留意我地既需要,真係超超超細心!好多時候想要一樣野未講前已經做左,又成日同唔同客人傾計同介紹💁♀️
👉環境:因為吧枱形式,所以真係逼左少少。隔離咁好彩係大隻鬼佬既話就難免會有少少身體碰撞~
推薦指數: 8/10
🎀其他小資訊🎀
👉訂位:當日openrice book位都book到,不過嚟到發現好full,建議提早book位
👉泊車:Soho區要碰運氣啦真係😿
👉信用卡優惠:Restaurant week menu 需要HSBC卡結賬