2022-08-24 897 瀏覽
觀塘道小伊甸今年1月16日起停業,一直期待重開,今日下午和朋友再去試新店,點了「古法印度咖喱燉牛肋條飯」$79,餐飲轉「手工竽頭牛奶」$15,結果來了一兜咖喱,隱若看見裡面有兩半,一個小孩子拳頭大的薯仔,對半開,匙羹撈到兩塊加起來才有1/2個薯仔大小的牛腩肉,其他什麼都沒有!還以為自己是叫了咖喱薯仔撈飯,真的非常欺客。照單全付後,將情况告知收銀的老板,回應是你下次來,多給你兩塊,只要你公道就好了,領教過了,以後不會再來!
題外話/補充資料: 明白舊餐廳想走高格一點路線,但坦白說,裝修只是一般,論環境始終是在工廠大廈二樓。 $79一個飯,牌頭寫明是牛肋條,但牛肉少得可憐,非常搵笨!
2022-08-24
  • 凱匯也有台灣食品,論環境,質素和份量更好!
2022-01-24 1165 瀏覽
觀塘出名多工廠,工廠都收埋唔少寶物食堂,今次我地去到小伊甸食佢地既午市!gogogo🤤入到店會有張餐牌寫曬當周既全部套餐,千祈唔好睇錯日期呀😂😂簡好食咩之後就出返收銀到落單比錢,之後就等食啦~餐牌大多都$60有找仲包埋珍珠奶茶等手調飲品,真係抵食。蒜泥白肉配白飯最底放左豬腩肉 上面再放一大堆蒜泥唔似我哋平時食開個啲 依款醬汁唔多 全靠蒜味道差啲 而且食物都比較凍 食落麻麻珍珠奶茶 小伊甸既台式手調飲品全部都係出於賞茶質素有保證 同平時出面飲一模一樣 珍珠夠曬彈

餐牌大多都$60有找仲包埋珍珠奶茶等手調飲品,真係抵食。

蒜泥白肉配白飯
最底放左豬腩肉 上面再放一大堆蒜泥
唔似我哋平時食開個啲 依款醬汁唔多 全靠蒜
味道差啲 而且食物都比較凍 食落麻麻

珍珠奶茶
小伊甸既台式手調飲品全部都係出於賞茶
質素有保證 同平時出面飲一模一樣 珍珠夠曬彈
2021-12-01 1107 瀏覽
最近經常到觀塘工作,每次都錯過了午飯時間。在前往地鐵站的路途上,我留意到這間在工業中心開設的台式餐廳,便決定食完Late lunch才回家。我和同事各自點了不同的食物,他點了台式肉燥米粉配奶蓋(鹹味)綠茶,我點了All Day Breakfast配黑糖奶蓋咖啡,另外追加了一份鹽酥花枝丸。同事覺得他的台式肉燥米粉很正宗,而且搭配的雞扒充滿肉汁。All Day Breakfast的丹麥多士好鬆脆,香腸也很有台式風味,薯餅更是拍得住麥當勞。滑蛋熟度剛剛好,只是有點淡,中間的茄汁焗豆可以暖一些。花枝丸雖然經過油炸,不過裏面仍然很Juicy。台式茶飲是餐廳與賞茶聯乘推出,我們都同意兩杯飲品水平很高,奶蓋夠厚,我最喜歡芝士奶蓋的鹹香味。黑糖奶蓋咖啡奶蓋(鹹味)綠茶台式肉燥米粉All Day Breakfast🟡

🟡
2021-10-30 954 瀏覽
《是日午餐》芝麻蔥油牛肉拼台式肉燥飯 $55追加咗個小食~酥炸番薯條(細)波霸奶茶🧋鹽酥雞排台式肉操飯拼鹽酥花枝丸(兩粒)、屏東櫻花蝦燙青菜🥬(細)、流心蛋 $72凍紅豆仙草芋圓
《是日午餐》
芝麻蔥油牛肉拼台式肉燥飯 $55
追加咗個小食~酥炸番薯條(細)
波霸奶茶🧋

凍紅豆仙草芋圓
2021-10-10 1041 瀏覽
同朋友預約咗喺觀塘做facial,於是搜尋吓有咩好食。呢區工廈多穩世小店,不過有啲就名過其實、有啲就價錢貴。因為朋友想食台式所以最後就㨂咗小伊甸~午餐選擇好多仲有好抵嘅是日午餐。跟餐本身已經包大大杯賞茶嘅飲品,四款揀一款另可以加錢轉其他台式飲品。飲品選擇超多,啱晒又想食嘢又想飲台式飲品嘅朋友~藥膳排骨新竹米粉配屏東櫻花蝦燙青菜$73,另加$10改做蒟蒻麵。完全切合low carbs嘅朋友~一上枱已經聞到好大陣藥膳味,好似肉骨茶嘅香味。食落口更加係濃郁嘅藥材味,即刻覺得好補身用料十分充電,排骨好食又淋。食完忍唔住飲埋佢個湯,十足十食完一餐補品👍🏻台式肉燥飯拼三杯雞、流心蛋$64再另加$15要小食:蒜泥手拍青瓜。印象中三杯雞應該係辣?係呢碗就完全唔辣。不過味道惹味配飯食一流。流心蛋睇menu以為係瑭心蛋/滷水蛋,上枱先發現原來係好似溫泉蛋。雖然有少少失望但隻蛋都好好食~成碗飯超級大碗,朋友都食唔晒~呢間店唔似其他工廈店咁座位逼迫,反而好大地方好多位。而且整體性價比非常高。平時一杯波霸奶茶出面都要三、四十蚊,而家加多少少錢就有埋主食。食物份量用料都非常足夠,味道亦不錯。同朋友決定下次再enc

午餐選擇好多仲有好抵嘅是日午餐。

飲品選擇超多,啱晒又想食嘢又想飲台式飲品嘅朋友~
藥膳排骨蒟蒻麵餐

台式肉燥三杯雞飯餐+蒜泥手拍青瓜

呢間店唔似其他工廈店咁座位逼迫,反而好大地方好多位。
而且整體性價比非常高。平時一杯波霸奶茶出面都要三、四十蚊,而家加多少少錢就有埋主食。食物份量用料都非常足夠,味道亦不錯。同朋友決定下次再encore!
2021-10-05
藥膳排骨蒟蒻麵餐
台式肉燥三杯雞飯餐+蒜泥手拍青瓜
  • 藥膳排骨蒟蒻麵
2021-10-07 467 瀏覽
三杯雞飯 ($64) 🥃🥃🥃🐔雞柳幾嫩滑,味道主要係醬油味同小小九層塔味,酒味就唔係好食到。肉燥飯,肉燥嘅肉碎比較少同散,主要都係汁嚟…如果可以肉碎可以完整啲同大粒啲會更好。😬流心蛋唔錯,熟度剛好,蛋白凝固而蛋黃流心,有蛋香,撈飯食一流。😛珍珠奶茶 半糖 (跟餐免費) 🥤佢呢度嘅飲品係賞茶出品,而我本身都好鍾意飲賞茶,所以真係有驚喜!因為嗌咗半糖所以唔會好甜,飲得出奶茶茶香同奶香;珍珠有嚼勁唔軟爛,仲有淡淡黑糖味,好飲!😋呢度午餐整體嚟嘅質素講我覺得都OK,唔會話好驚艷但都唔會好失色。價錢方面我覺得算好抵,出面一杯珍珠奶茶都廿幾蚊,即係今日個飯其實都只係四十幾蚊,都算平㗎喇!🤑
三杯雞飯 ($64) 🥃🥃🥃🐔

珍珠奶茶 半糖 (跟餐免費) 🥤

2021-06-13 2792 瀏覽
觀塘工廈覓食🤣朋友介紹呢間係觀塘返工一定要食🥳今日叫咗個台灣肉燥豬扒飯拼花枝丸😍加咗個$15嘅小食木魚麻將豆腐❤️❤️聽朋友講呢度成日要排隊😱所以提早咗少少嚟好彩嘅係我同朋友都食1:30嚟到都係等咗兩張枱就入到去❤️豬扒好鬆脆👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻肉質juicy 🤣🤣青菜加埋肉燥都好食👅

觀塘工廈覓食🤣

豬扒好鬆脆👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
肉質juicy 🤣🤣

青菜加埋肉燥都好食👅

2021-06-10 1203 瀏覽
午餐。本人對米粉情有獨鍾。見到新竹米粉。就直叫。點知呢個都叫新竹米粉? 我既認個台灣新竹米粉係幼身。一見到。就問工作人員。呢個叫新竹米粉? 回應係: 我哋呢款係叫新竹米粉。冇廣東米粉咁嚡。但絕對不是新竹你冇新竹呢個字。我絕對不會叫呢碗嘢雞排粉厚。油浸。炸丸okay湯底正常。果啖肉燥醬好L油,污染成碗嘢。味道普通。生菜老。又係果款肉燥醬。又肥又油又唔好味。凍波霸奶茶。走冰。微甜。做得好足。但茶味還可。珍珠也不會死甜。剛好
午餐。本人對米粉情有獨鍾。見到新竹米粉。就直叫。點知

你冇新竹呢個字。我絕對不會叫呢碗嘢

雞排粉厚。油浸。炸丸okay
湯底正常。果啖肉燥醬好L油,污染成碗嘢。味道普通。

生菜老。又係果款肉燥醬。又肥又油又唔好味。

2021-04-11 2346 瀏覽
約朋友食早餐,第一次黎到小伊甸。上樓,餐廳都幾大,好多位,而且好闊洛,檯同檯之間有幾大距離,坐得唔屈質。餐廳採用手機落單方式,落單後好快就會有waiter比單你。朋友推薦食沙爹牛麵,於是我幫朋友手機落單,自己都叫左個沙爹牛米。見到朋友既沙爹牛麵黎到之後,有d想轉返做麵,畢竟配麵好似正常d lol 不過已經落左單了~由於我有食過更好食既沙爹牛麵,所以呢個沙爹牛對我黎講係ok,而且呢個價錢仲包野飲,有煎蛋腸仔同麵包,算非常好既economic choice。味道 ★★★環境 ★★★★服務 ★★★★ 衛生 ★★★★★ 抵食 ★★★★

餐廳採用手機落單方式,落單後好快就會有waiter比單你。

味道 ★★★環境 ★★★★
服務 ★★★★
衛生 ★★★★★
抵食 ★★★★
2021-04-07
2021-04-10 1618 瀏覽
又發掘公司附近既餐廳先, 今次試下台式餐廳! 呢間餐廳係觀塘都幾出名~~ 佢係觀塘工業中心四期, 係地鐵站一落樓梯就到! 不過lunch時間都幾多人, 驚要等位所以今次叫左外賣番公司食! 鹽酥雞扒台式肉燥飯拼鹽酥花枝丸外賣紙盒十足台灣既便當, 分左3格個餐都幾足料, 鹽酥雞扒有4大舊, 外賣關係拎到番公司個皮都腍左, 但係味道好味, 雞件都好滑! 肉燥份量都好夠, 唔會食到最後得番白飯!! 花枝丸有2粒, 好彈牙勁好味😋 流心蛋就有d搞笑, 要自己剝殼, 有d唔方便.. 不過真係好流心.. 而右上角既係小食係屏東櫻花蝦燙青菜, 幾香口, 青菜爽口!凍極品賞奶茶加波霸套餐仲跟左杯野飲, 原來佢係賞茶黎架! 個人幾鍾意賞茶既茶底,好香口! 珍珠好彈牙好好趙!!

鹽酥雞扒台式肉燥飯拼鹽酥花枝丸
外賣紙盒十足台灣既便當, 分左3格
而右上角既係小食係屏東櫻花蝦燙青菜, 幾香口, 青菜爽口!

凍極品賞奶茶加波霸
2021-04-10
5 分鐘 (外賣自取)
2021-04-02 1169 瀏覽
觀塘工廠其實真係好多美食,肯捐窿捐罅就會有好多驚喜!呢間台式餐廳我就第二次嚟,上次食晚飯今次就食Lunch。點餐係掃QR Code然後手機點,不過佢個System指示唔係咁清晰,揀好一個再揀另一個時,第一個又消失咗,再試多次先成功。Lunch Menu呢樣拼呢樣、嗰樣拼嗰樣咁,好似仲豐富過晚市喎!上次食咗鹽酥雞排覺得好正所以又要回味一吓,叫咗個有鹽酥雞排嘅Set。【台式肉操飯 拼 鹽酥雞排 鹽酥花枝丸(兩粒)、屏東櫻花蝦燙青菜(細)、流心蛋】Lunch Set嘅雞排就冇晚市咁大塊,換嚟嘅就係食多幾款嘢。雞排炸得好香脆,鹽酥個陣香味撲鼻而嚟,雞肉亦好嫩滑,正!肉操飯用嘅係珍珠米,撈埋味道濃厚嘅肉操真係好惹味!炸花枝丸就唔算好特別。而生菜就好鮮甜,配嚟櫻花蝦好好食!流心蛋正常發揮,正常會想撈飯,但有肉操嘅話又已經好夠,如果轉成滷水蛋成件事好似會夾啲。【鹽酥薯條(細)】跟餐加HKD12,呢嗰就一般般,炸得比較乾,亦唔夠脆有啲硬。呢度環境都算係幾舒服,地方都大,唔會好似觀塘其他地舖、商場舖咁,食完都唔好意思再坐,即係趕住走咁。食完飯又飲吓嘢再傾多陣計,係同朋友同事嘅Relax吓嘅好地方!

【鹽酥薯條(細)】

鹽酥薯條(細)  跟餐加
蜂蜜綠茶 正常冰 無糖 跟餐
台式肉操新竹米粉湯 拼 鹽酥雞排 鹽酥花枝丸(兩粒)、屏東櫻花蝦燙青菜(細)、流心蛋
2021-03-31
  • 鹽酥大雞排肉燥飯
2021-01-23 2197 瀏覽
星期六諗住去觀塘行下街,搵地方食個早餐,揀左小伊甸,離D4出口只係一分鐘,方便!點左一份沙嗲牛肉通心粉,$33連野飲,有埋多士、餐肉同蛋,抵到無野講,沙嗲牛肉通最出色,份量大大碗👍🏻👍🏻👍🏻台式蛋餅就中規中矩,味道還可以,有點手抓餅既感覺😬All day breakfast 以價錢取勝,$4x連野飲,又係出面搵唔到,平時cafe既all day breakfast 肯定過$100,呢份份量、食物種類都不輸平時食開既,炒蛋同薯餅尤其出色
台式蛋餅就中規中矩,味道還可以,有點手抓餅既感覺😬
沙嗲牛肉通心粉
煙肉芝士蛋餅
All  day  breakfast
$35 (早餐)
沙嗲牛肉通心粉
煙肉芝士蛋餅
All  day  breakfast
2021-01-21 1075 瀏覽
上禮拜同朋友去觀塘試吓台灣菜 最後揀左食小伊甸自己就揀咗一個$72 既lunch set 有肉躁飯+小菜+生菜+大杯珍奶評價:肉躁飯唔錯 炸墨丸同炸雞扒上菜仲係熱辣辣既 雞扒好脆口 真係幾唔錯😚😋仲有d小菜都好有水準 有半隻滷水蛋、涼拌芽菜 幾開胃 呢個lunch set仲有杯大杯珍奶 以$72嚟講都真係幾抵食!推薦推薦
上禮拜同朋友去觀塘試吓台灣菜 最後揀左食小伊甸

肉躁飯配雞扒lunch  set
肉躁飯配雞扒lunch  set
2021-01-15 1031 瀏覽
最近幾年,觀塘有兩間喺工廈入面幾出名嘅台灣食店,兩間都係 “小” 字頭,不過質素就差得幾遠下。好食嗰間係觀中四期嘅小伊甸。今次幫襯,揀咗從未食過嘅鹽酥三寶沙茶醬撈烏冬拼紫菜貢丸湯。撈烏冬嘅沙茶醬係另上,想撈幾多就落幾多,啱哂我。一開始落多咗,鹹咗少少😂,呢個時候,碗入面嘅青瓜就即刻發揮解鹹生津嘅功能👍。鹽酥三寶分別係台灣腸,花枝丸同一口雞,三者都味濃香口,撈埋掛滿沙茶醬嘅烏冬一齊食,滋味無窮😋。至於碗貢丸湯都好豐富,貢丸同紫菜份量都多,反而係湯少咗啲啲,所以就略嫌鹹咗少少😂。不過,對於我嚟講,小伊甸最吸引嘅地方,係佢哋嘅飲品係由賞茶供應。幫襯當日都幾凍,我叫咗杯熱嘅波霸奶茶,呷一口,茶同奶嘅份量比例剛好,兩者各司其職,令到杯奶茶香濃幼滑,至於啲黑糖珍珠都好正,軟硬度適中,有嚼勁之餘,煮得亦非常入味,充滿黑糖嘅甜味,好食喎😍。

2020-12-24 1084 瀏覽
小伊甸出名抵食,今日去開觀塘終於可以試到。下午茶時段3點黎到,都幾多人。餐廳係暖色系裝修,感覺舒適。✨All Day Breakfast $46 (下午茶)作為英式早餐控,見到咁平,毫不猶豫揀左佢。$46有咁多料,真係好豐富: 炒雙蛋、煙肉、薯餅、香腸、焗豆、蕃茄、牛油厚多士。煎到熱辣辣,好香脆。最正係呢度台式飲品係賞茶出品,揀左胚芽奶茶,小麥胚芽同奶茶底好夾,但胚芽可以再重味D。除左指定飲品,仲可以加$5-10升級轉其他。平茶餐都可以食飽,再加埋賞茶真係覺得賺哂,咁佛心既餐廳真係要多多支持😆😆

✨All Day Breakfast $46 (下午茶)
作為英式早餐控,見到咁平,毫不猶豫揀左佢。

胚芽奶茶
胚芽奶茶