相信日本野大家都食得多依間超有人情味🥰🥰🫶🏻🫶🏻最主要老闆同老闆娘一齊做無架子,而家係新店長接手了朋友介紹約食一定要有日本🇯🇵清酒開左3 支 食物方面 很重質🫶🏻🫶🏻頭盤 叫左幾款刺身赤貝,帶子🫶🏻海膽👍👍油甘魚很正啊串燒方面 食左牛舌 燒秋葵 燒錆魚 fish 🐠🐠燒茄子🍆 💛重點 食左 澳洲牛扒🥩很正 要配店主私製醬汁 一流再配新鮮生菜🥬 環境方面雖然唔大但勝在有親切感🫶🏻🫶🏻會再幫襯😍
相信日本野大家都食得多
依間超有人情味🥰🥰🫶🏻🫶🏻
最主要老闆同老闆娘一齊做
無架子,而家係新店長接手了

朋友介紹約食
一定要有日本🇯🇵清酒
開左3 支
食物方面 很重質🫶🏻🫶🏻

頭盤 叫左幾款刺身
赤貝,帶子🫶🏻海膽👍👍油甘魚
很正啊

會再幫襯😍
2023-05-20
慶祝紀念
紀念日
一家大細六人,老人家唔中意食生野既,不過細路仔就想食壽司我又想食刺身同串燒,所以就入左呢間啦!細細間,位不多,但清潔企理~服務員態度親切☺️又主動介紹餐牌無既特別小食,今日係燒豬腩,超香超好食😋仲有牛舌都好好食,本身叫左三串,點知唔夠之後再叫多三串🤣同埋都好多特式野,有個醋浸西芹都好好食,好爽好開胃,連婆婆唔中意食西芹既人都話好食👍我地好多都散叫,但我見佢有晚餐都好抵食,全部都有麵鼓湯同有蒸蛋配,夠哂食😁小朋友好中意食個滑蛋豬扒飯同海鮮菜餅~基本上全部野都好食,同埋估唔到一間細細間既鋪頭仔,咩都有,有刺身、壽司、炸物、串燒、麵飯都有哂,滿足哂一家大細既需要🤣
細細間,位不多,但清潔企理~
服務員態度親切☺️
小朋友好中意食個滑蛋豬扒飯同海鮮菜餅~
基本上全部野都好食,同埋估唔到一間細細間既鋪頭仔,咩都有,有刺身壽司、炸物、串燒、麵飯都有哂,滿足哂一家大細既需要🤣
2023-04-13
  • 串燒
  • 刺身
  • 燒牛舌
我公司附近有間叫"壽司駅的日式食品小店,其實疫情前我已留意到這店,每次都滿座,好奇是否食物真的好吃,會天天满座?终於有幸入內吃過lunch,之後想再去,都很難找到位子。皇天不負有心人(可能疫情關係),竟然在lunch時間比我找到位,之後亦在多次晚餐時間試了他們食物,非常有水準。我最愛吃的三點刺身,非常新鮮,而串燒又做得很出色,豆腐燒得外脆外滑,燒秋葵也令人一試難忘。值得一讚是老闆及老闆娘,店內所有員工態度友善,不會計較你是熟客或新客都很熱情招呼,有時他們還會給客人驚喜,送上獨一無二的小食,真係估佢地唔倒😄😄😄😄除了食物有一定的水準外,這間真是一間很窩心及值得一試的小店
2023-02-10
  • 刺身,串燒及壽喜燒
之前因為要搬屋,所以有段時間就住到大街的一間酒店。大街其實有很多選擇,但日本餐廳就唔多。以前仔仔就鍾情某連鎖店,但有次因為落雨,所以就揾左系附近既壽司駅試試。真係可以話系一試難忘。難忘既不止系食物有水準,最主要係老闆娘同埋幫手小姐姐對客人的態度。對客人非常細心,見到小朋友又會關心他用餐是否方便,又主動拿了一份額外既燒汁(小朋友叫左鰻魚飯)用作撈飯。我係第一次見到小朋友獨自吃完一整份鰻魚飯!自此以後就經常到呢度吃飯。除左定食之外,舖頭既燒物都好好,當然仲有壽司同刺身!大廚同老闆娘又會推出新款食物,不管你是熟客與否,都會很關心大家對食物既評價同埋作出調整!店鋪又近地鐵站同街渡位置,每次返去都會去幫襯。

自此以後就經常到呢度吃飯。除左定食之外,舖頭既燒物都好好,當然仲有壽司刺身!大廚同老闆娘又會推出新款食物,不管你是熟客與否,都會很關心大家對食物既評價同埋作出調整!

店鋪又近地鐵站同街渡位置,每次返去都會去幫襯。
2022-08-05
  • 定食,燒物,壽司,刺身
2022-12-12 260 瀏覽
剛剛很晚才幫襯,喺食完野已經好夜啦,點知自己大頭蝦留低咗個電話,店員姐姐好好人呀,特登追出嚟俾返個電話我!咁夜先至幫襯但佢哋啲刺身都係新鮮嘅,職員態度態度亦都好好,唔會嫌我臨收舖先至入去,食物都好快到。下次一定會再幫襯。

2022-12-12
大街食guide大街自從有地鐵利東站後,就成為左一條有好多特色食店既食街所以勞蘇食都特意開左個系列去食盡小店今次食既係壽司料理小店壽司駅,舖面小小,家庭式既感覺,都舒服既食既係壽司、刺身、串燒同啲日式料理,相當吸引先黎一輸壽司,上枱賣相都ok,三文魚籽軍艦,幾鮮甜,份量正常,性價比都ok葱拖羅蓉軍艦,拖羅蓉豐富,但魚脂味就唔算好濃,感覺少少凍左啲所以欠啲味火炙三文魚腩壽司、正常既肥美帶子壽司size合格,鮮甜好味而珍寶帶子一粒好似帶子兩粒咁,係滿足既甜蝦壽司同拖羅壽司都驚喜既,拖羅無根魚味濃,甜蝦大隻連頭,兩個都好鮮好好味牛油果軟殼蟹卷先係終極,份量好夠而賣相好正,外脆內軟口感一百分,冷熱配合亦好正,相當好味既卷物必食熱食時間忌廉蟹蓉薯餅,估唔到咁好味諗住都係想食下薯餅而叫,蟹蓉有鮮味,同忌廉一齊都好夾好味燒雞翼味道正常,燒牛柳粒串,牛味濃,趁熱食肉質腍滑燒雞軟骨就香脆,送酒一流,配支清酒凍飲,有幫你冰住仲配靚清酒杯,我加一百分唔該燒牛舌,濃味,係咸左少少,燒豆腐大驚喜,好似臭豆腐咁外脆內滑,好野味又好爽成餐凍野又正,熱食又好味,枝酒加100分,無得輸氣氛又warm好家庭,好難明小小廚
大街食guide

大街自從有地鐵利東站後,就成為左一條有好多特色食店既食街
所以勞蘇食都特意開左個[大街食guide]系列去食盡小店

今次食既係壽司料理小店
壽司駅,舖面小小,家庭式既感覺,都舒服既
食既係壽司刺身、串燒同啲日式料理,相當吸引

火炙三文魚腩壽司、正常既肥美
必食

三文魚籽軍艦、葱拖羅蓉軍艦、火炙三文魚腩壽司、珍寶帶子、甜蝦壽司、拖羅壽司、帶子壽司

拖羅壽司

甜蝦壽司

牛油果軟殼蟹卷

熱食時間
忌廉蟹蓉薯餅,估唔到咁好味
諗住都係想食下薯餅而叫,蟹蓉有鮮味,同忌廉一齊都好夾好味
燒雞翼味道正常,燒牛柳粒串,牛味濃,趁熱食肉質腍滑

忌廉蟹蓉薯餅

燒雞翼、燒牛柳粒串、燒雞軟骨

凍清酒

燒牛舌

燒豆腐

成餐凍野又正,熱食又好味,枝酒加100分,無得輸
氣氛又warm好家庭,好難明小小廚房整到咁多正野,大街又多一個亮點

#細節做好既餐廳就係吸引
#飯同烏冬個啲都好吸引好抵
拖羅壽司
甜蝦壽司
牛油果軟殼蟹卷
忌廉蟹蓉薯餅
凍清酒
燒豆腐
鸭脷洲大街唯一日本料理,环境一般, 但是出品有水准价钱也合理午餐有很多熟食套餐可以选择 , 喺呢度開飯喇版面, 都係超級有型,一直用日文簡體字,其實我覺得好多人係搵唔到. 捱得過肺炎疫情,呢排幫襯仲見到人多咗真係好巴閉,我覺得師傅應該有造個大鋪嘅經驗 水準保持得好好。豬扒蛋飯尤其好。食物賣相非常吸引,就似在日本食到的豬扒蛋飯一樣,豬扒上面有紫菜,少量芝麻,旁邊有滑蛋及洋蔥,還有帶點甜味的汁。食第一啖豬扒,炸得剛好,而且還有肉汁 juicy, 滑蛋吸了汁後,很美味。洋蔥炒熟了又香又增加食物層次,飯是用上珍珠米,一啖接一啖,好快食完
  • 豬扒蛋飯
2021-07-17 669 瀏覽
今晚係我在南區的一間隔離酒店最後一晚的隔離,酒店的食物每星期都差不多一樣的,已經吃到我十分悶,所以Johnny 今日決定叫外賣來慶祝一下,今次係我第 5 次叫外賣,而我亦都認為呢次係體驗最好的一次。我叫咗個滑蛋豬扒當飯,呢間餐廳使用美味的日本珍珠米,很脆的吉列豬扒,有美味嘅蛋,亦都使用美味嘅醬汁去襯托,真的很享受啊 😃另外我亦都叫咗瞓吞拿魚刺身,吞拿魚10分爽口味道一流,豉油亦都10分襯托!而且餐廳亦都送咗份青瓜沙律配蟹柳,同埋一粒利賓納嘅糖 😂呢個餐亦都為我嘅隔離做咗一個總結,亦希望今次係最後一次的隔離檢疫啦!

2021-07-17
外賣送餐
  • 滑蛋豬扒丼飯
  • 吞拿魚刺身
2020-06-27 2108 瀏覽
呢一日跟朋友遊完車河,趁去開鴨脷洲諗住係呢邊食埋晚飯先走。開個地圖睇睇,鴨脷洲公園附近既餐廳主要都集中係鴨脷洲大街。由m記開始行下睇下,見到主要都係茶餐廳呢d大路野居多。就快行到尾,諗住求其搵間餐廳入去既時候,突然搵到呢間寿司駅。我地見佢餐牌唔少選擇,就入左去試,最後叫左大漁寿司餐同醬燒牛扒飯share食,另外加左支西䄂梳打。大漁寿司餐($75)壽司三文魚、吞拿魚同八爪魚等等既配搭好岩小編既個人口味。魚生色澤新鮮,口感好好;飯團大小適中,有飽滿感之餘又唔會覺得好滯,岩岩好。醬燒牛扒飯($75)牛扒同飯分開上,岩曬鐘意打卡既我地!牛扒雖然唔算好厚,但有半隻碟咁大塊,而且配埋醬汁味道一流。另外,伴碟既沙律都好新鮮好靚,好有誠意。西䄂梳打($30)當晚最驚喜既反而係呢支西䄂梳打。雖然叫做碳酸飲品,但呢支並非池中物-果汁味濃,甜度適中,夏天飲真係非常解渴。美中不足既係佢偏細支,價錢頗貴。總括而言,呢間日式小店高質過唔少連鎖店,值得揸車入去食。

大漁寿司餐($75)

醬燒牛扒飯($75)

西䄂梳打($30)

總括而言,呢間日式小店高質過唔少連鎖店,值得揸車入去食。
2020-06-12
2019-05-09 2406 瀏覽
搵午餐食,一路行一路睇下食乜,無意間見到有間日本料理,係門口望下又幾吸引,就走入去食😊😊😊鋪內環境吳錯,坐位亦坐得舒適,不過幾奇怪,大部分都係外國人多,吳通佢地都知呢間係好嘢😆😆😆😆😆餐牌上的食物,價錢亦大眾化,食物款式也很多,而且是即叫即做,新鮮又美味👍午餐—-什錦壽司配面豉湯=58元仲無收加一抵食😋😋😋😋😋刺身新鮮爽口,又夠厚度,食落質感好好,味道鮮甜,甘既價錢甘既質素,認真吳錯,下次再去食下其他嘢先😋😋👍👍👍
午餐—-什錦壽司配面豉湯=58元
仲無收加一抵食😋😋😋😋😋
2019-03-06 1505 瀏覽
每次來都keep 得住水準好味過大集團呀價錢平民大眾化已經食過好多次值得推介由其是拖羅蓉仲有魚湯烏冬都好好味每次來都keep 得住水準好味過大集團呀價錢平民大眾化已經食過好多次值得推介由其是拖羅蓉仲有魚湯烏冬都好好味每次來都keep 得住水準好味過大集團呀價錢平民大眾化已經食過好多次值得推介由其是拖羅蓉仲有魚湯烏冬都好好味每次來都keep 得住水準好味過大集團呀價錢平民大眾化已經食過好多次值得推介由其是拖羅蓉仲有魚湯烏冬都好好味每次來都keep 得住水準好味過大集團呀價錢平民大眾化已經食過好多次值得推介由其是拖羅蓉仲有魚湯烏冬都好好味

2019-03-02 956 瀏覽
一向鍾意食豬扒蛋飯,今次叫咗一客位於鴨脷洲大街嘅壽司駅豬扒蛋飯。我打電話去叫外賣,15分鐘後就可以去取回家。打開透明飯盒,香氣撲鼻,而且感覺豬扒蛋飯仍然很熱,沒有變冷。食物賣相非常討好吸引,就似在日本食到的豬扒蛋飯一樣,豬扒上面有紫菜,少量芝麻,旁邊有滑蛋及洋蔥,還有帶點甜味的汁。食第一啖豬扒,炸得剛好,而且還有肉汁 juicy, 滑蛋吸了汁後,很美味。洋蔥炒熟了又香又增加食物層次,飯是用上珍珠米,一啖接一啖,很快就食完一碗,下次會再光顧!

2018-08-27 1119 瀏覽
一直都好中意去鴨脷洲大街搵食,今次就第一次試呢間日本餐廳。店舖唔係好大,但午餐時間唔係太多人,一去到就有位。我地兩個人叫左一個lunch set壽司拼盤、一客稻庭冷烏冬、一件軟殼蟹手卷同埋雞軟骨、牛柳粒、牛舌各一串。冷烏冬比想像中好食好多,烏冬食落好煙韌冇雪藏既味道,配上少少甜既豉油好適合。壽司拼盤有三文魚、呑拿魚、魷魚、甜蝦,三文魚質素唔錯,整體黎講魚生係新鮮既。軟殻蟹手卷味道就普通,可能炸完冇即刻攞出來。串燒非常好味,燒得好香再配上檸檬汁更加好食。而且價錢唔貴,可以叫多幾款試試。性價比好高,尤其係食lunch set就更加抵食。
軟殻蟹手卷味道就普通,可能炸完冇即刻攞出來。
性價比好高,尤其係食lunch set就更加抵食。
2018-08-18
2017-11-19 1212 瀏覽
父親大人生日,落大街簡簡單單食餐飯。行過壽司駅,見到坐得都幾滿下,於是四個人入左去食。環境都幾迫下,店內有賣壽司,炸物,石頭鍋飯等。我地覺得天氣開始凍,所以食熱野,每人叫個石頭鍋飯。我叫左玉子鰻魚石頭鍋飯。個飯新鮮整,點完餐都等左一段時間先有得食。熱辣辣啊,新鮮整出黎咩都好食D,飯底起到飯焦,飯軟硬度剛剛好,鰻魚不過不失,整體我覺得好食過大集團出既石頭鍋飯,街坊小店黎講質素算非常好👍下次落大街會再幫襯。

玉子鰻魚石頭鍋飯

慶祝紀念
生日
玉子鰻魚石頭鍋飯
2016-04-25 1564 瀏覽
位於鴨脷洲大街既唯一一間日本餐廳,舖面唔係好大,得6-8張枱,裝修簡單,絕對無日本餐廳既氣氛。但呢度既火炙三文魚飯真係性價比之選!一個午餐有沙律/麵豉湯送,火炙三文魚大概有6,7塊,舖滿成個飯面,三文魚厚度ok,應該有1cm厚,$48真係算係咁。三文魚做到一半燒熟燶燶地,另一半係新鮮!至於d飯夠醋味,唔洗加豉油食都得,粒粒分明仲幾有咬口,另外值得一提係wasabi,唔係果d吱裝,$48黎講真係幾好。

但呢度既火炙三文魚飯真係性價比之選!

2016-04-16
15 分鐘 (外賣自取)
  • 火灸三文魚飯