餐廳:
優惠:
國泰會員憑「國泰 - 亞洲萬里通」應用程式內會員二維碼,賺高達HKD4 = 2里。受有關條款約束。
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
Suzuno
5K
sumchu00
高級又有親民氣氛嘅Omakase🥳🥳
sumchu00
2025-09-01
關注
呢間絕對係氣氛超好 的高級Omakase 🍣師傅會為每位客人逐一介紹菜式!!!而且專業講解得非常好!😎每樣選用食材都會介紹來源地及口感味道等!客人在過程當中會了解到當造的時令海產非常喜歡拖羅跟成粒紫海膽!🫶🏻🫶🏻🥰 超好味!!有預算嘅朋友可以食吓!🤩前菜:·宮崎縣沼蟹 (有啲蟹膏鮮甜好味香脆)+昆布卷 · 腐皮卷·長野縣露筍 + 鹽醃魷魚 (超級有鮮味!)·鰻魚牛蒡卷主菜:·鱧魚清湯 帶點青檸香氣、上面梅醬 (呈啫喱狀)一粒粒啫喱狀透明綠色是蓴菜本身是植物離開水面之後就會變成啫喱狀!🙆🏻‍♀️口感非常特別!好像吃蒟蒻般🤣🤣🤣鱧魚配梅醬同樣很開胃!·山口縣鱸魚 (配酸汁、蔥、蘿蔔蓉)超開胃、配紫蘇葉食就好清香!·富山縣白海老刺身 (每一條都係細細隻蝦仔)(第一啖建議不沾醬油跟山葵食!感受鮮味!)·炸白海老 (帶咸香!)·關鯖 ·水八爪魚 配醬油漬山葵·岩手縣紫海膽 (口感清甜!) (體驗感滿滿!)·白燒鰻魚 (我最愛!)·白粟米天婦羅 (爽脆非常)·四國愛媛縣鮎魚·金目鯛 (師傅用滾水淥過魚皮)·兵庫縣甘海老 (鮮甜!)·北海道北寄貝 (超級爽口!) (顏色比較不同沒有雪藏過!😍😍)·北海道秋刀魚 肉質柔軟(加入了埼玉縣淺蔥在裏面!蔥香四溢!)·和歌山吞拿魚腩 (中拖羅)·和歌山大拖羅 (師傅有用鹽降低油香!)·和歌山赤身吞拿魚醬油漬 (頭3甲受歡迎壽司🍣❤️❤️)·北海道馬糞海膽手卷 (帶點淡淡海水味)· 季節性魚湯·自家製紅豆糕 (表面有啲金箔!唔會好甜、入口即化!)·北海道富良野哈密瓜 (多汁清甜)查看更多
Neyuis
無可挑剔嘅Omakase
Neyuis
2025-07-25
1K 瀏覽
關注
宜家好食嘅Omakase真係買少見少,今次黎到跑馬地嘅 寿々乃 食左一餐令人滿足嘅Omakase。餐廳嘅位置得10個,所以建議必須預約。食材會跟據季節挑選最時令嘅食材,當晚就用左夏天當造嘅富山縣白蝦同岩手縣紫海膽。所有食材都係每日下午由日本空運到港,一食就會明白師傅對食材嘅要求同執著,令我係三個鐘裡面對每一道菜式都保持住極之期待嘅心同味蕾上嘅驚喜,$1800係物有所值。前菜🥢百花卷 - 以牛蒡同淮山製成,口感爽脆🥢昆布卷 - 食到淡淡嘅高湯味,口味清新🥢漬物 - 漬物用魷魚同長野縣嘅蘆筍製成,咸咸地適宜送酒🥢宮崎縣炸蟹仔 - 咁迷你嘅炸蟹仔咬開一半竟然係有羔季節清湯:京都名物 鱧魚清湯 真心第一次飲咁清爽嘅湯!蒓菜嘅口感好特別好得意 口感滑到好似食緊啫喱咁鱧魚師傅應該同左梅子醬刺身五味🥢愛媛縣盧魚 - 配上醋橘同特製嘅酸汁 非常清新🥢縿魚 - 肉質實淨 魚味濃郁 食到魚嘅油脂🥢赤貝 新鮮北寄貝 - 香港好少食到新鮮嘅北寄貝,超級鮮甜,記憶點好深嘅 🥢白蝦刺身 - 又係最時令嘅食材,富山縣白蝦嘅甜味真係其他蝦比唔上🥢岩手縣紫海膽 - 新鮮海膽,鮮甜到不得了,比起我係金澤魚市場食到即開嘅海膽更好味!季節料理🥢炸白蝦 – 原隻白蝦連殼生炸,酥脆到一個點,一上枱已經聞到好香,送酒一流🥢炸蝦丸 - 同樣以白蝦製成,貿地有少少似魚腐,但就多一份鮮甜🥢粟米天婦羅 – 用上長崎縣黃粟米以及北海道白粟米,甜度十分之高,口感軟糯鬆脆壽司十貫🥢和歌山鮎魚🥢靜崗縣金木鯛🥢大分關靖魚🥢兵庫縣甘蝦 🥢石垣貝🥢池魚 🥢長崎 中拖羅🥢大拖羅🥢赤身-🥢北海道馬糞海膽每一件壽司都係非常鮮甜,各具特式,例如和歌山鮎魚好清甜;金木鯛魚肉軟綿,魚皮用熱水灼過,保留左皮下脂肪;關鯖魚魚味濃郁;甘蝦好甜好厚肉;石垣貝又係鮮味到爆登;赤身中拖同大拖羅都一樣好味,大拖羅用鹽代替醬油,更加吊起個甜味,真係肥美到黐線,入口即溶!而我最最最鐘意當然係北海道馬糞海膽手卷!係不計成本滿滿嘅馬糞海膽呀!每一啖都令味蕾好感動就連麵豉湯同甜品(熱情果芝士餅配富良野蜜瓜)都一樣係好出色,真係好有記憶點嘅一餐omakase,完全明白點解坐無虛席查看更多
+ 7
or#tm66640126
今年吃過最愛的omakase🫶🏻
or#tm66640126
2025-09-17
關注
今年吃幾間omakase都覺得質素下降唯獨這一間挺有驚喜看得出師傅很重視食材和很熟悉食材他會知道那一個季節當做什麼海鮮,那個部位最好吃而且師傅跟我們有互動交流每一道菜都給我們詳細講解喜歡這間,下次會再去♥️✅查看更多
waiwaitse19911129
超高質的海膽盛宴
waiwaitse19911129
2025-09-15
關注
一年一度食好西日子又開始~多謝朋友帶我食好西!知我中意海膽所以帶我去食💯📌四道前菜🔹腐皮卷🔹鹽身魷魚鹽身·長野懸蘆筍🔹太刀魚·牛蒡🔹宮崎懸·澤蟹📌鱧魚鱧魚口感結實厚肉!連我平時唔喜歡食魚嘅人都愛上了😍加入蒪菜有滑潺潺的口感😀配上梅子醬食酸酸地很開胃!最後可以唧青柚子汁令湯更鮮味💯📌山口懸·鱸魚 肉質很鮮甜,可配上酸汁食用📌九洲大分·關鯖魚肉質紮實獨有鯖魚味濃郁,怕魚味可伴紫蘇花食📌富山懸·白海老 每條都係小蝦仔,非常鮮甜📌中場小食白海老素揚(乜都冇直接炸),用剛剛的小白蝦炸來食👍🏻📌北海道水八爪魚·醬油漬Wasabi八爪魚吸盤好脆、有咬勁,八爪魚肉好彈牙🌟🌟岩手懸·紫海膽第一次食原個海膽😃每個海膽都有唔同味道👅咁啱我同朋友果隻都係鮮甜的味道😻很幸運是我喜歡的味道😋(因為師傅話近岩石邊會帶有礦物的味道)📌白燒鰻魚能品嚐到鰻魚本身的甜味與炭火的香氣。此做法不加醬汁,僅用鹽調味並以炭火慢烤,能最大程度地保留魚肉的原始風味。📌北海道·白粟米天婦羅📌四國·鮎魚口感細緻、脂肪少、肉質清甜📌金目鯛用滾水淥過魚皮,呈現半生熟的口感;肉質細緻,但魚肉風味濃郁,帶有淡淡的甘甜味📌兵庫縣·甘海老師傅選用三隻肥美的蝦🦐一口咬下去口感豐富又鮮甜👍🏻📌北海道·活北寄貝口感爽口彈牙📌北海道·秋刀魚入秋後,秋刀魚很肥美😍師傅加咗埼玉縣的淺蔥增加香味👍🏻📌和歌山·中拖羅魚油甘香與濃郁魚味並存😋📌和歌山·大拖羅大拖羅魚腩加咗鹽可降低魚油香及可提升魚味📌 醬油漬赤身肉質充滿彈性,魚味濃郁鮮甜👍🏻醬油的鹹香令赤身的鮮甜更加突出🤤📌北海道·馬糞海膽師傅完全毫不吝嗇,擺上勁多海膽,味道都係更鮮甜,近乎入口即溶。非常幸福☺️(原諒我今找不到其他形容詞🌝)📌麵豉湯第一次見到咁有誠意嘅麵豉湯🤓有季節菜及瘦肉最後甜點係選用北海道富良野的赤蜜瓜🍈超甜!仲配上自家製紅豆糕🫘好味😋查看更多
janicengantung
🔥長期Full Booking既高級Omakase
janicengantung
2025-09-04
關注
食評 — 🔥🔥跑馬地 SUZUNO(Omakase)🔥今日同老公仔去咗跑馬地一間高質 Omakase(SUZUNO)。餐廳係 counter-style,座位近廚師,但保有私隱,氛圍靜中帶暖黃燈光,好適合慢慢享受一套完整的握壽司流程。師傅係一位本地老師傅,有超過30年經驗,對傳統手法執着,但同時會因應客人口味作彈性安排,呢點好討好,尤其鍾意即場互動嘅食客會覺得好有誠意。🔥師傅與服務- 師傅風格親切健談,幽默有禮,會先問你有冇食物過敏、偏好(如要唔要多 Wasabi)或想試咩特別食材,整個流程好像同朋友一齊食飯咁舒服。- 佢唔鼓勵用熟成刺身,偏好用最新鮮食材直接呈現,會講解不同魚種產地、口感與吃法,解說專業但易明。- 服務細緻:每三輪會主動添漬物,壽司上枱前亦會提醒你要唔要多 Wasabi,出菜節奏控制好,唔會太趕。🔥價位- $1,880/位,加一後兩位合計約 HK$4,136。以食材質素、師傅手藝同整體體驗嚟講,性價比高,屬天花板級別但仍合理(特別係海膽、和魚腩等份量同誠意都夠)。🔥上菜重點與味道感想1) 先付小菜拼盤- 盤子擺設美觀,有四款小吃:小蟹(宮崎縣沢蟹)、明太子蘆筍、牛蒡、腐皮等。每款小吃份量細巧但開胃,最特別係成隻細蟹可以整隻食到鮮味,非常有趣又有蟹味。2) 鱧魚清湯(季節湯)- 湯清而有層次,鱧魚處理得好,配上少許菇同柚子或枸杞點綴,暖胃又舒服,係一個好清爽嘅過渡位。3) 刺身拼(數款)- 師傅上嘅刺身可以先清吃,再配 Wasabi 或豉油試唔同層次。魚肉新鮮、切法講究,口感既嫩又彈,清甜感強烈,尤其某款白身魚好適合先清味再配 Wasabi。4) 八目魚(炙或柚子調味)- 師傅用柚子汁做配搭,清新而唔厚重,令八目魚嘅鮮味更突出。呢種小改良好令口腔重啟,準備迎接下一輪壽司。5) 貝類(赤貝、北寄貝)- 赤貝、北寄貝十分新鮮,師傅有拍打(或輕拍)處理令質感更爽口,貝類天然甜味強,無多餘調味已經非常好食。6) 原隻紫海膽(今晚重點)- 今餐其中最令我著迷嘅係紫海膽。師傅逐隻上(好似全店分配都有誠意),海膽清甜、層次感好,師傅仲講解唔同來源會有唔同礦物味或清甜感。我鍾意清甜型,食落去口腔留香,海膽鮮美完整,份量亦夠慷慨(仲有海膽手卷做收尾)。7) 椒鹽炸白蝦殼 + 白蝦丸- 用炸蝦殼做小食好惹味,脆口好過癮。之後上原隻白蝦或蝦丸,配檸檬一齊食,酸味令蝦肉更清爽。8) 長崎粟米天婦羅- 粟米甜味突出,粉漿薄薄一層,炸得不油膩,保持住粟米嘅清甜。9) 壽司(約 10 貫)- 師傅按次序逐貫上,有:平目魚、金目鯛、關清魚、帆立貝昆布漬、障泥魷、北海道新秋刀魚、中金䱽魚腩、大金䱽魚腩等。- 每款壽司同飯的比例掌握得好(所謂黃金比例),飯溫、醋飯酸度、魚肉厚薄都合拍。特別一提: - 大金䱽魚腩:師傅用鹽而非豉油去調味,突出魚腩油香,甘甜油潤感濃烈,十分有誠意。 - 帆立貝昆布漬:有昆布香提升甘味,口感滑潤。- 師傅會問你要唔要多 Wasabi — 佢哋用新鮮磨 Wasabi,唔會好嗆辣,反而香氣突出,我叫多咗,真係加分。10) 海膽手卷(整店分享)- 全店 10 人份一分為幾,海膽份量大方,海苔新脆,手卷食落去既豐富又過癮,係整餐嘅高潮之一。11) 味噌湯 / 麵豉湯(收尾)- 用好多魚、昆布熬嘅湯底,清甜而有溫度,係好好的結束。12) 甜品(富良野哈密瓜 + 紅豆糕)- 甜品簡潔但有誠意,哈密瓜甜而多汁,紅豆糕口感扎實,幫整餐畫上滿意句號。🔥整體味道總結- 整體以「新鮮」「原味突出」「細節處理用心」為主軸。師傅重視傳統刀工與米飯溫度,但亦敢作小小創新(如柚子汁、鹽處理魚腩、昆布漬帆立),令每一貫都有小驚喜。- 味道偏向保留食材本身鮮味而非重口改造;但師傅亦懂得用少許調味(鹽、昆布、柚子)去提升層次,而唔係蓋過食材。🔥環境與氛圍- 店內燈光柔和、枱面乾淨,吧台木枱質感佳,坐在吧台可以近距離見識師傅手法,氣氛既專業又放鬆。店內裝潢簡潔而有日本風格的雅致。🔥建議與小提醒- 建議事先訂位並講明有冇食物敏感或偏好(例如唔吃某些魚或太多 Wasabi),師傅會相應安排。- 若想更享受互動,可以叫酒(但我哋今次因為翌日要返朝早班就冇飲),跟其他客人一齊飲酒同師傅吹水應該很開心。- 價位屬高端($1,880/位),但以食材新鮮度、海膽份量、師傅經驗與手藝嚟講,值得一試,特別係想體驗地道師傅水準嘅食客。🔥總結(主觀評價)- 師傅手藝:9/10(30年功力顯現)- 食材新鮮度:9/10(海膽、貝、魚肉都很出色)- 味道與創意:8.5/10(以原味為主,小巧思提升層次)- 環境與服務:8.5/10(親切、專業)- 性價比:8/10(高價但配料與手藝匹配)🔥最後一句今次 SUZUNO 嘅 Omakase 體驗令我哋好滿意:師傅用心、食材新鮮、每貫都有細心考量。大金䱽魚腩用鹽處理同原隻紫海膽都令我印象深刻。下次會想試下同師傅傾多啲魚貨來源,或者帶多啲朋友一齊慢慢嘆酒吹水。查看更多
大拖羅壽司
Jintunggwong
性價比之天花板給Omakase
Jintunggwong
2025-09-04
關注
# 【食評】跑馬地天花板級 Omakase —— 寿々乃 Suzuno 今日同老婆仔嚟咗跑馬地呢間 **寿々乃 Suzuno**,真心覺得係一間非常高質、極有誠意嘅 Omakase 餐廳。師傅係有三十幾年經驗嘅本地壽司師傅,對料理有執着但同時亦細心照顧客人口味,開餐前會主動了解有冇食材敏感、喜好,甚至即日想試嘅特別食材。相比起好多日本師傅,佢更加健談幽默,邊食邊講解唔同魚嘅產地同食法,好似上咗堂鮮味藝術課,非常親切。 ---## 🥢 前菜小食盛合 第一道係一個極精緻嘅小盤: - **宮崎沢蟹**:細細隻原隻炸脆,可以整隻食,好濃蟹香; - **明太子伴長野蘆筍**:鹹香開胃; - **牛蒡卷**、**腐皮卷**:清新、口感多層次。 作為開始,清爽又別致。 ---## 🍲 季節魚湯 用鱧魚(鱧魚肉紋切得靚仔成白菊花狀),加咗菇類同柚子皮,湯底清甜帶微酸,好醒神。 ---## 🐟 刺身 - **白蝦**:極鮮甜,師傅建議先原味食,再點少少芥末豉油,兩種層次完全唔同。 - **間八魚配柚子汁**:入口清新,酸香同魚油脂平衡得靚。 - **赤貝、北寄貝**:赤貝爽甜帶嚼勁,北寄貝經過師傅拍打先切,零舍鮮美。 - **原隻紫海膽**:至愛之一,清甜細膩,帶點海洋氣息,成個口腔都係鮮味。 ---## 🍤 炸物 & 熱食 - **椒鹽炸白蝦殼**:之前食嘅白蝦殼,即刻回收再炸,香脆惹味,超過癮。 - **白蝦蝦丸配檸檬**:口感紮實,味道清新特別。 - **長崎粟米天婦羅**:炸粉超薄,粟米粒清甜爆汁,好驚喜。 ---## 🍣 壽司盛宴 師傅上壽司之前,會奉上一盤自家漬物(蘿蔔、牛蒡、青瓜、子薑),可任添,用嚟清口超貼心。 壽司共有十款,逐件都做到黃金比例: - 平目魚壽司 - 金目鯛壽司 - 關鯖魚壽司 - 帆立貝昆布漬 - 障泥魷魚壽司 - 北海道新秋刀魚壽司 - 中金槍魚腩壽司 - 大金槍魚腩壽司(特別只用鹽調味,更能凸顯肥美油香) 每件都係細膩嘅味覺享受,尤其是 **Wasabi**,係新鮮磨出,辣度溫和但香氣濃厚。 ---## 🌊 海膽手卷 巨量海膽鋪滿紫菜,成店十個客,平分成版海膽,份量震撼,入口極致甘美。 ---## 🍲 魚湯 & 甜品 食到尾聲再奉上魚湯,滿滿鮮味,完美收尾; 最後嘅甜品係 **富良野哈密瓜 + 紅豆糕**,香甜清爽,加咗金箔點綴,貴氣十足。 ---## 💰 價錢 Dinner Omakase 每位 $1,880,兩位連加一埋單 **$4,136**。以食材質素、新鮮程度同師傅嘅功架計,完全值回票價。 ---## ⭐ 總結 **寿々乃 Suzuno** 絕對係跑馬地天花板級 Omakase: - 師傅專業又健談,料理精緻用心; - 食材極新鮮,尤其海膽、鮪魚腩同赤貝令人難忘; - 好多常客食完再回頭,絕對係氣氛同味道俱佳嘅高質選擇。 👉 **推介指數:★★★★★(5/5)** 📌 必試:大金槍魚腩壽司、原隻紫海膽、海膽手卷、長崎粟米天婦羅 ---查看更多
+ 8
前菜拼盤、鱧魚湯、鱸魚、白蝦
間八魚、赤貝北寄貝、紫海膽、白蝦蝦丸、粟米天婦羅
金䱽魚
各款壽司
原隻紫海膽
壽司
壽司、海膽手卷、魚湯和甜品
白蝦
馬糞海膽
阿咩
和師傅開心交流 食材新鮮講究omakase
阿咩
2025-08-21
關注
寿々乃真是一個慶祝生日的好地方,師傅超健談,很多的分享,感覺像是朋友一樣,氣氛輕鬆愉快。小店座位不多,需要預先訂座,晚餐omakase dinner set價錢$1880有前菜、清湯、刺身五點、季節料理二品、握壽司十貫、麵豉湯及甜品,師傅選擇當天新鮮當造的食材在客人面前即席製作!前菜:宮崎縣蟹仔-咬下去有蟹油蟹膏 可連殼食昆布卷腐皮魷魚芫荽半長野蘆筍-少少鹹可以送酒 也可以留下來慢慢吃太刀魚卷 包着牛蒡清湯:鱧禮魚,配上青柚子及小點點梅子,湯內有些蒓菜,是京都特色菜式。湯味道帶有柑橘的酸,很開胃。山口縣鱸魚刺身 配酸汁青柚子 魚香突出帶有少少魚油小食:炸沙甸魚魚苗刺身:富山縣白海老-由好多隻小白蝦組成,現時是當造期,配少少醬油更能帶出鮮味。九州櫻島(鹿兒島)間八 可以配紫蘇花食愛知縣赤貝 北海道北寄貝-兩個貝之間,我較喜歡北寄貝,有它獨特的新鮮貝味,平常吃紅色的是煮熟了急凍的,淺啡色才是新鮮。岩手縣紫海膽-嘩,想不到omakase紫海膽吃,太幸福了吧,每一個海膽都不同味道,有些有礦物味,有些較清甜,剛好我的是清甜的,我較喜歡這純粹的味道。季節料理二品:白海老真丈-即是將白蝦製作成炸蝦丸,蝦丸口感柔軟,不會像一般現成的丸子硬梆梆,啖啖鮮味。北海道白粟米 粟米天婦羅 壽司:四國愛媛縣鮎魚壽司金目鯛壽司青森帆立貝昆布漬壽司大分關鯖魚壽司福岡槍魷魚壽司-味道新鮮,口感有少少脆。甘蝦壽司-三隻肥美的甘蝦,咬下去口感十足,非常鮮嫩。秋刀魚-秋刀魚很有魚香,配少少蔥能帶起它的鮮味。中吞拿魚腩大吞拿魚腩-非常肥美,師傅配搭了一些鹽,提升油香。吞拿魚醬油漬海膽手卷-這次用盒裝的海膽,比較純粹的鮮甜味,算是友誼小姐,人人都喜愛。甜品:富野赤肉瓜 紅豆羊羹麵豉湯:味道較濃,內裡有些魚塊及蘿蔔。這個omakase非常豐富,我們吃了三個多小時,盡興而返。查看更多
+ 25
Mfooddiary
香港數一數二高質omakase😋
Mfooddiary
2025-08-11
關注
頂級Omakase好難得一遇,今次來到跑馬地的「寿久乃」,享用了一頓令人心滿意足的Omakase盛宴。餐廳僅有十個座位,強烈建議提前預約。食材嚴選當季最新鮮的珍饈,那晚特別以夏季盛產的富山縣白蝦與岩手縣紫海膽為主角。所有食材每日從日本空運直送,吃過一輪後便能深刻感受到師傅對食材的嚴格挑剔與執著。三個小時裡,每一道菜都帶來驚喜與期待。前菜- 以牛蒡與淮山製成嘅卷物- 昆布卷- 漬魷魚配長野蘆筍,佐酒最佳- 宮崎炸蟹仔李節清湯,京都名物鱧魚清湯刺身五款:- 愛媛盧魚,佐醋橘與特調酸汁- 縿魚肉質結實,油脂甘美。- 赤貝與新鮮北寄貝,好鮮甜!- 富山白蝦刺身,季節限定的珍品。- 北海道紫海膽,香港少有原隻海膽!炸物:- 白蝦連殼酥炸- 白蝦丸,好彈牙!- 長崎黃粟米與北海道白粟米製成粟米天婦羅,清甜好食!壽司十貫:- 和歌山鮎魚- 靜岡金木鯛- 關鯖魚- 甘蝦- 石垣貝- 池魚- 長崎中拖羅,大拖羅-天身- 北海道馬糞海膽壽司最後,連麵豉湯與甜品——十勝紅豆水羊羹配蜜瓜,水羊羹口感特別而且唔會太甜!完美地畫下這場有記憶點的Omakase盛宴句點。完美的2.5小時omakase體驗🥰查看更多
Erica65
難忘嘅廚師發辦
Erica65
2025-07-29
關注
壽々乃跑馬地黃泥涌道163號地下,銅鑼灣地鐵站A出口行幾分鐘就到餐廳主打新鮮嘅日式刺身又有廚師發辦刺身,每日新鮮送到,空運直送當造嘅食材,令到食物帶來鮮味同新鮮感菜式豐富,每一道菜都原汁原味一踏入餐廳就見到以木係裝修為主,配埋柔和燈光,感覺舒服,師傅用心製作有31年嘅經驗,非常多熟客仔幫襯,師傅邊製造食材,又會同食客交流,令我增添不少知識,真係難忘嘅一晚Dinner menu 先付沢蟹牛蒡,迷你蟹仔,魷魚長野蘆筍,昆布卷,前菜非常開胃,又精緻,口感又豐富鱧魚清湯,京都名物,湯底精緻鮮甜,魚嘅肉質細嫩,入口即化,配埋柚子汁,酸酸的非常開胃,順菜外面有啫喱包住,屬於水草嘅一種,入口特別真鯛,天然鯛魚,肉質爽口鮮甜,配酸汁加蔥花,可以包住紫蘇葉一齊食,味道清新,青檸加柚子香味鹿兒島平政刺身,係獅魚一種,魚嘅肉質鮮美,油脂適中,帶有淡淡的甜香,可以配埋紫蘇花,有獨特嘅味道水八爪魚腳切片,醬油Wasabi,可以放入八爪魚吸盤一齊食,味道非常鮮甜,爽口彈牙愛知縣赤貝,北海道北寄貝刺身爽口又厚身,又鮮甜配埋海鹽味道更加出小食素揚炸蝦,素揚方式烹調,沒有沾炸粉,原隻炸蝦淡淡香脆紫海膽廚師解釋得非常詳細,原來唔同水域嘅海膽味道都會唔同,有啲係清甜有啲係礦物味,顏色金黃光澤,入口鮮甜美味壽司10款大拖羅壽司,味道豐腴,脂肪分佈均勻,入口即化,帶有淡淡的海洋鮮味,口感滑嫩,讓人回味無窮中拖羅壽司,脂肪稍少,肉質緊實但仍然保有鮮美的風味赤身壽司,肉質鮮紅,口感彈牙,味道清新海膽手卷,海膽的濃郁香氣與絲滑的口感,鮮甜的味道池魚壽司,味道鮮美而清淡,魚肉質地細膩,帶有淡淡的甘甜金木鯛壽司肉質細膩,口感柔和石垣貝壽司,貝肉鮮嫩,口感爽脆,味道濃烈而不膩味噌湯味噌湯充滿層次感的湯,味道濃厚,湯底以味噌為主,散發著醇厚的香氣,帶有微微的鹹味和淡淡的甜味,入口時,魚肉滑嫩、海帶的鮮美豐富的口感甜品日本赤肉蜜瓜的味道甘甜醇厚,果肉鮮嫩多汁,散發出濃郁的芳香,入口即化,如蜜般的甜美,口感清爽,帶有微妙的清香熱情果獨特的酸甜,口感滑順,散發著熱帶水果的香氣,給人一種清新的感覺,讓人忍不住想再來一口。查看更多
foodzeroone
由31年經驗omakase師傅主理
foodzeroone
2025-07-24
關注
師傅有31年處理日本菜式嘅經驗,食材用料上乘,聽師傅講食材係由日本每日到貨,同埋師傅都有好濃厚嘅日本文化經歷,會同客人互動成個過程都會開心,因為全晚座位得10個,所以一定要提早訂位。先付蟹仔入面好多膏成隻食得,牛蒡淮山卷同昆布卷都做得好精緻,細緻嘅食材味道,魷魚配長野蘆筍味道比較強烈配酒一流。京都名物梅子汁鱧魚,師傅用豐富嘅刀工處理咗魚肉將骨切到好短,食落去唔會影響口感,另外順菜好似啫喱咁都好好食。刺身五點四國愛媛縣鱸魚味道清爽。愛知縣赤貝。北海道北寄貝味道好重貝殼味,平時好少食到活體我個人最愛。白蝦刺身口感好有膠質就咁食已經好好食。岩手縣紫海膽師傅講有兩款口味、清甜同埋礦物味,記得同隔籬位交換試吓。季節料理白蝦丸配京都青椒仔,食咗三款白蝦嘅料理,我自己最愛炸白蝦。粟米天婦羅分別有黃色同埋白色,黃色好甜,白色粟米味就比較重。壽司十貫睇師傅處理食材,就會睇得出係不計成本,將最好嘅留俾客人。和歌山鮎魚靜岡縣金目鯛關鯖要好高級別嘅鯖魚先可以生食,同平時食熟嘅完全唔同,好食好多。甘蝦食落去好清甜。石垣貝師傅一拍落去成條彈起,好濃烈嘅貝味池魚。和歌山中拖羅油脂分布平均,入口味道超豐富。大拖羅大拖勁肥美勁新鮮,睇住師傅將好大舊嘅大拖羅,淨係保留咗大約五份一嘅最佳位置,師傅放咗少少鹽,令到大拖大拖油脂分布更加平均。赤身。北海道馬糞海膽卷,見到師傅將超重份量嘅海膽放上壽司飯,再配埋紫菜一齊食一啖放落口超級滿足。麵豉湯蔬菜魚,最後配個熱湯暖一暖胃即刻滿足好多。甜品有熱情果芝士餅同埋富良野赤肉蜜瓜。查看更多
Fatfat.foodie
高質高級食材omakase
Fatfat.foodie
2025-07-19
關注
位於銅鑼灣多年的「寿々乃」,餐廳的木系裝潢營造出溫馨且雅致的氛圍,還有一個迷你庭園,令人仿佛置身於日本的傳統日式庭園中。晚市的Omakase套餐定價為每位$1880元,主打每日新鮮空運直送的當造食材,帶來豐富層次的鮮味與新鮮感。在師傅生動的分享下,整個用餐經驗更添趣味與深度。菜式豐富多元,每一道都彰顯出食材的原汁原味。🥒前菜迷你蟹仔、太刀魚配淮山到露荀,口感豐富,前菜嘅開胃精緻令到你對之後嘅菜式都好期待。🍲湯品選用京都鱧魚搭配 順菜和梅子汁,清淡又提味。🍣刺身五點鱸魚配秘製酸汁、鹿兒島的間八配紫蘇葉、富山縣富山市白海腦蝦、白海腦素洋、愛之縣的赤貝、北海道的北寄貝,皆以新鮮高品質的食材呈現,令人回味無窮。🍤季節料理二品清甜新鮮的岩手縣紫海膽、白蝦三食之一炸蝦丸、粟米天婦羅,包括有長崎黃粟米同北海道白粟米,外酥內甜,口感層次豐富。🍣壽司十貫壽司方面,更是令人驚喜連連,最緊要係師傅手握壽司,壽司飯細細舊。1️⃣和歌山的鮎魚2️⃣熱海的金木雕鯛魚3️⃣大分縣佐賀關的關鯖魚4️⃣乒庫縣的金海腦5️⃣岩手縣的石垣貝6️⃣日本西縣老筋的池魚7️⃣長崎的中吞拿魚腩8️⃣蛇腹的大吞拿魚腩9️⃣吞拿魚醬油漬🔟北海道的根室海膽手卷多款海鮮即日運送,美味佳餚,每一口都能品味到師傅對食材的用心,我自己最鍾意係長崎的中吞拿魚腩,既帶有魚油又有香濃既吞拿魚味,真令人難忘。🍜味嚐汁配上暖暖的麵豉湯,味道鮮甜,暖胃。🍰甜品結尾的沖繩開心果和果子,同埋日本香甜赤肉瓜,以及各式新鮮壽司卷,更為整體用餐畫上完美句點。整體而言,「寿乃」不僅是一場味蕾的盛宴,更是一段與師傅交流、感受日本料理精神的美好體驗。值得每一位熱愛高品質日本料理的人親身品嚐。🌟推薦指數:9.5/10💰人均消費:$2000📍地點位置:跑馬地黃泥涌道163號地舖查看更多
京都鱧魚湯品
鮎魚
石垣貝
iloveyum
隱藏在跑馬地鬧市中的日式料理珍饈
iloveyum
2025-07-17
關注
隱藏在跑馬地鬧市中的日式料理珍饈——寿々乃。這家小店雖不起眼,卻以其新鮮的食材和精湛的廚藝,征服了我的味蕾。甫一踏入店內,便被其簡約而雅致的日式氛圍所吸引。柔和的燈光,搭配著木製的桌椅,營造出一種溫馨舒適的用餐環境。侍應生親切有禮,細心介紹每一道菜品的特色,讓人倍感賓至如歸。今晚的菜單可謂是琳琅滿目,每一道都精緻得如同藝術品。首先登場的是京都順菜鱧魚湯,湯底清澈鮮美,鱧魚肉質細嫩,入口即化,令人回味無窮。接著是四國愛媛縣的鱸魚刺身,魚肉晶瑩剔透,口感鮮甜爽滑,搭配少許醬油和芥末,更能凸顯其天然的美味。再來是鹿兒島的間八刺身,肉質緊實彈牙,富有嚼勁,每一口都充滿了海洋的鮮味。除了刺身之外,其他菜品也同樣令人驚艷。富山縣的白蝦三食,分別以刺身、天婦羅和壽司三種方式呈現,展現了白蝦的不同風味。白海老素揚外酥里嫩,口感香脆可口。愛知縣的赤貝和北海道的北寄貝,鮮美多汁,令人垂涎欲滴。岩手紫海膽更是入口即化,鮮甜的滋味在舌尖久久縈繞。值得一提的是,店家自製的漬物也別具風味,酸甜爽口,非常開胃。而鮎魚和哥山,作為夏季的代表性食材,更是讓人感受到季節的更迭。最後,以富良野赤肉瓜和沖繩熱情果作為完美的收尾,清新爽口,為這頓美妙的晚餐畫上了圓滿的句點。總而言之,寿々乃是一家值得推薦的日式料理店。無論是食材的新鮮度、廚藝的精湛程度,還是服務的周到細緻,都讓人留下深刻的印象。如果你也熱愛日料,不妨來此一試,相信你一定會被這裡的美味所征服。* 京都順菜鱧魚湯* 鱸魚刺身* 間八刺身* 白蝦三食* 白海老素揚* 愛知縣赤貝* 北海道北寄貝* 岩手紫海膽* 海老曾醬 炸蝦丸* 長崎黃粟米 北海道白粟米 天婦羅* 蛇腹* 漬物* 鮎魚和哥山* 金目鯛* 關鯖* 甘海老* 石垣貝* 池魚* 中吞拿魚腩* 大吞拿魚腩* 吞拿魚醬油漬* 海膽手卷* 富良野赤肉瓜* 沖繩熱情果和果子查看更多
白蝦
Alex lam.
極高質omakase😋😋
Alex lam.
2025-07-17
關注
廚師發板一般食食材鮮味同師傅的手勢,但如果師傅健談風趣不但令氣氛高漲,亦有助食慾更能夠長知識,了解更多食材的食法同由來!跑馬地E間日本廚師發板就完全符合以上幾點了!今晚既難忘又好食!值得回頭光顧!🔸雅みや び MIYABI ($1880/pp)~白海老素揚海鮮肉嫩鲜味,口感大增,配啤酒一流~愛知縣赤貝及北海道北寄貝赤貝清爽配上檸檬,少少海鹽;北寄貝極鮮甜爽口~岩手縣紫海膽6-9月最新鮮當季,季節限定下滿滿海水礦物味度,口感軟滑.每隻味道都不同,充滿驚喜~白蝦真丈配京都青椒~北海道白粟米,長崎黃粟米天婦羅白蝦炸口成丸子非常彈牙,配香口不辣的青椒更風味一絕!而白粟米入口清甜香口,唔油膩~鮎魚壽司夏天特產一條魚只做到兩件,一定要試!~靜岡金目鯛~關鯖壽司前者魚肉香嫩,回味無窮;後者由九洲大分出產,航空直送特別又好吃,機會難蓬!~青森帆立貝壽司肉身經過昆布漬,軟滑可口,師傅技術了得~兵庫縣甘海老壽司蝦肉清甜有膠質,口感大滿足~福崗槍魷魚壽司配紫蘇葉香氣撲鼻,鱿魚爽滑~寶根池魚壽司用上埼玉縣淺蔥 ,魚肉6-7月出產,季節限定~中拖羅壽司~吞拿魚漬赤身壽司中拖羅油脂滿滿,入口魚香四溢.而赤身中稀有部位,可以算吞拿魚最好味部份,非常柔軟,一定要試!~馬糞海膽~赤肉蜜瓜,沖繩熱情果洋果子馬糞海膽用紫菜包上,軟滑加上爽脆口感,雙重驚喜!最後甜品蜜瓜味度清新,洋果子甜度適中,完美結局!查看更多
+ 6
Heidy tam
高質~把廚師發辦精髓盡顯!
Heidy tam
2025-07-14
關注
一人分飾演老闆兼師傅用心製作,擁有31年經驗.舖頭由銅鑼灣搬到跑馬地開業九年仍然熱度不減,長期是熟客仔的水心店.盛宴中師傅不停展示新鮮食材,眼球與肚皮同樣滿足!!加上師傅既風趣又令食客長知識的交流,完全把廚師發辦的精髓盡顯,難忘的一晚是也!!🔸雅みや び MIYABI ($1880/pp)賣相精緻不在話下,每項重點多籮籮!當日時令重點「富山縣白海老」一蝦三吃,吃盡不同層次. 【白海老刺身】隻隻體型細小,拆殼後堆疊成小山般,數量差不多三十多隻,不用額外調味盡顯鮮甜. 【素揚炸蝦】小吃以「素揚」方式,不沾炸漿.原隻蝦炸得啖啖香脆,送酒一流! 炸物【海老真丈】也是誠意之作! 「真丈」在日語是把肉切碎至起膠的意思.質感富彈性,炸後仍充滿肉汁,而且保持外脆內嫩滑.師傅將熟食,刺身及壽司類,梅花間竹地上菜.令味蕾有不同刺激,更添層次!刺身中【北海道北寄貝】驚喜得教人回味,肉質豐滿,口感爽脆並帶有甜味. 【紫海膽】登場,隻隻金黃亮澤,當然令全場心花怒放!師傅教路原來海膽生於不同水域就有不同味道.有清甜,也會有礦物味.開盲盒般的興奮,值得與同伴共享就最好不過!而壽司方面並沒過於花巧,食其鮮味!即切的【長崎吞拿魚】粉嫩亮澤,太太太美! 【中拖羅】油脂平衡, 【大拖羅】肥美油潤,但最有驚喜的是柔嫩口感【醬油漬天身】是稀少身位,赤身中的上品,魚油甘香,肉質細嫩.三種食盡,滿足感爆燈!而尾段甜品【熱情果洋果子】更是自家製,微酸好味如芝士餅,誠意滿分!不能盡錄的好評值得回味~查看更多
tastnice
貼心嘅師傅
tastnice
2025-07-02
關注
終於去咗銅鑼灣一間頗有口碑嘅壽々乃,試佢哋嘅十二貫壽司omakase。坐低嗰下,師傅先奉上杯熱茶,入口溫度啱啱好,飲落暖笠笠,舒舒服服咁為成餐飯開個頭。開始會上腐皮卷同茶碗蒸,腐皮卷淡淡豆香,清清地好開胃,茶碗蒸就滑到不得了,蛋香同埋啲高湯味道融合得好自然,咸香適中。第一貫係真雕天然嘅鯛魚,魚肉白滑,味道非常清甜,咬落啲纖維感好細膩,食到佢天然嘅鮮味。跟住縞鰺(熊本天草),油脂感啱啱好,魚味比鯛魚濃郁啲,入口好滑,咬落有啲彈性,幾有層次。之後金目鯛最特別,師傅用熱水略過,保留咗皮下嗰層脂肪,入口即溶,啲油香勁突出,但完全唔膩。關青就係關東入貨,魚味比較清爽,帶少少脆感,咬落新鮮度一流。槍魷魚切得薄薄哋,中間夾咗塊紫蘇葉,一入口先係魷魚嘅鮮甜,再帶紫蘇嘅清香,兩種味道幾夾。池魚味道淡淡地,但口感柔軟滑溜,最啱配啲少少豉油提味。去到甘海老,啲蝦肉好厚肉,食落超鮮甜,幾乎係入口即溶。海老真丈就係將蝦打成蝦膠,口感彈牙得嚟又帶啲鮮香,好特別,幾少壽司店會做到咁精緻。之後係和歌山中吞拿魚腩,油脂分布平均,魚味香濃,放入口輕輕咬已經散開。大吞拿魚腩就再奢華啲,師傅落咗少少鹽提升魚味,油香非常誇張,但鹽味令整體平衡得好好,唔會膩。最後吞拿魚醬油漬味道更深層,醬油香滲入魚肉,鹹香中帶返吞拿魚嘅甜味。食完壽司之後,仲上咗隻車海老,啲蝦肉新鮮彈牙,蝦頭味道仲好香。最後一碗烏冬,湯底清甜,麵條煙煙韌韌,暖笠笠好舒服,收個靚尾。臨走前飲杯橙汁,清新解膩,完美收尾。成餐飯體驗非常好,食材新鮮,處理細膩,師傅服務親切,絕對值得一試!查看更多