2024-08-14 450 瀏覽
好耐之前嚟呢度附近刮痧,試過呢一間茶餐廳,就係鍾意佢多配搭。隔咗好幾年,突然間唔知點解睇到佢個餐原來可以轉羅宋湯,之前好似未食過咁樣嘅配搭。放假就專程出嚟,試吓個羅宋湯底。但係我又想食沙嗲牛肉搞到啲沙嗲牛肉浸咗落去啲羅宋湯。雖然浸咗落去,但係佢啲沙嗲味醃得好入味,所以冇咗啲醬都好過沙嗲牛肉都幾出色。反而個羅宋湯底我就覺得佢偏甜咗少少。唔係好食不過如果可以少啲甜就好啦。唔知係咪落得太多茄汁。其實已經食咗晏,出嚟都係準備同啲鄰居食晚飯,但係就係忍唔住五點幾都要食呢個餐。雖然五點幾,但係仲有菠蘿包配,同埋個菠蘿包咬完之後仲識彈返起證明都係新鮮嘅,同埋都係加幾蚊就有個大大個菠蘿包食出邊麵包舖都買唔到。如果食唔晒打包都抵。厚切餐肉相當感動,係屋企自己係唔會食呢啲咁邪惡嘅食物。今次醒起呢間店,要記低做呢區下午茶之選。
2024-01-19 733 瀏覽
今日早晨起身心情有啲低落,但一到呢間餐廳,心情即刻好轉🌈!第一招嘅蕃茄湯底火腿通粉,真係好夠哂水準!啲通粉軟熟得啱啱好,每啖都響口中散發出蕃茄嘅醇厚,個人感覺咁樣先叫得上係人間美味,仲有冚家富有營養嘅蔬菜,啲椰菜同紅蘿蔔爽口,青椒加咗點鮮味,著實係開胃。繼續嘆落去,嗰碗麵叫我食到舌頭都要笑開花,幾乎係幸福到不得了!另一邊廂,菠蘿油與沙嗲牛麵都唔遜色,個菠蘿油層次分明,啲菠蘿粒喺嘴裏㩒開,彷彿小巧精靈般咁歡躍。沙嗲味濃郁得嚟又唔會過火,啲牛肉嫩滑入味,吃落有種滿足感。而佢嘅沙嗲牛麵,呀!仲要讚下,啲麵彈牙得嚟唔腍,同牛肉嘅搭配係咁正點,比手勢心口都贊好👌!最後,話埋嗰杯鴛鴦,滋味好調和,茶同咖啡嘅結合,醇厚又帶啲苦澀,飲一口心情就會靚啲。咁早上一餐,簡直完美到無可挑剔,谷我足夠氣力開始新一天嘅挑戰!今次食完真心覺得,呢度的確係每個人都可以開心享受嘅平民美食天堂啊!🍲🥪☕️

呢日行過長沙灣,肚子叫咧唔通唔入去食個飽!🚶‍♂️入到寶興冰室一坐,先得個感覺係街坊氣氛好濃,無論係裝潢定係座位擺設,都勾起我啲喺舊香港嘅回憶。點咗韓式風味吉列豬扒配上薯條,俾廚師話你知香港人嘅創意無嘅死角!吉列豬扒外皮炸得金黄酥脆,入口即溶,肉質厚身得嚟又嫩滑,咬落去真係“過癮”。而薯條啊,真係正宗嘅街坊風味,啲薯條脆卜卜,啖啖都係香薯味,真心唔錯!我仲要講多句嗰啲湯品嘅,同酌啲平時食過嘅好唔同。湯底濃郁得嚟唔會太膩,湯頭清甜又回甘。咸魚雞粒炒飯嗰陣,飯粒單乾彈牙,咸香得來又唔會太重口,真係令人食指大動!最後,值得一讚嘅係服務啊,店員有禮有節,見到我哋開心食嘢,佢哋都笑容滿面。寶興冰室,真係一間用心經營,令人食咗仲想再食嘅好地方👍!下次一定要帶多啲朋友嚟,分享呢度嘅好味道!

2024-01-02 400 瀏覽
今日咁犀利地朝早行過嗰間餐廳,心諗「食個早餐得閒先」,入去點咗份蕃茄湯底通粉,個碗大到震撼,滿滿嘅牛肉碎同埋新鮮蕃茄粒粒,湯底飲落去微酸微甜,正!🍅 牛肉碎滋味霸道,口感嫩滑,每一啖都有份量,食得我嗌癲咁豐富😋啲通粉係咁長咁長㗎,吸滿咗蕃茄湯,口感好過癮,爽滑得嚟唔會太爛,啱晒口味!🍜 真係食得我心滿意足,得閒早起食個早餐,真系可以提提神,仲要滿足嗰種肚皮,咁先至算開心過一日呀!跟住,我仲加咗碗蘿宋湯,湯底鮮味逼人,啲西芹脆口香滑,邊飲湯邊扒通粉,完美!至於咸魚雞粒炒飯,下次有機門再黎試,今日先嚟個小試牛刀,下次再黎挑戰更多款式!食得開心,又唔洗使太多,真系香港晨早嘅平民美食樂啊!🌞

2023-12-04 310 瀏覽
上周在荔枝角往長沙灣方向前進找到一間老店門口寫住$44 一餸反!另外有三款麵餐選一個.雖然"嫁撐"係不太衛生 但平在 $38 三個餸+麵! 鴨胸 - 肥牛肉片 ,好在無小強無鎖頭😆(之前fb睇到)唔知邊間有.可以裝修一下.
有三款麵餐選一個.雖然"嫁撐"係不太衛生 但平在
$38 三個餸+麵!
2023-11-28
10 分鐘 (堂食)
  • 常餐 即係
  • 自選套餐
2023-08-01 443 瀏覽
朋友個朋友介紹寶興,話杯奶茶幾正~ 店舖不大, 剛好有卡位, 諗諗下食咩好, 😍生炸雞髀呀~ (食過好多過生炸, 佢實都係翻炸。 )炸髀到了,出曬煙好期待👀,雞髀係醃過,外脆脆內滑多汁,正~ 配埋港式沙律。 香濃奶茶~ 新式茶餐廳真係無我比
朋友個朋友介紹寶興,話杯奶茶幾正~

2023-06-09 394 瀏覽
鮮油菠蘿包+腸仔公仔面+火腿奄列+凍檸藥$46菠蘿包比較林,表層的脆皮感覺不了鬆脆🙌🏻;腸仔是烚的,而且烚得比較久,表面的皮已經皺紋😂;公仔麵面與唔錯的,但湯比較淡🤣火腿是酸的😣;蛋完全熟透😬總體而言:環境是比較偏舊式的懷舊茶餐廳🫡;地點不算近地鐵站,應該是街坊茶餐廳🤔;店員服務態度不錯(因為我點到成舊飯咁,佢地都無焦急😂);食物就可改善🙌🏻(因為我都見有多幫襯,可能水平參差?);價錢是一般茶餐廳的價錢,但因為食物品質不算好,所以略微貴🤔分數:?/10食物🥘:5/10環境🏞️:6/10服務👩🏻‍🍳:7/10價錢💰:5/10
鮮油菠蘿包+腸仔公仔面+火腿奄列+凍檸藥$46
菠蘿包比較林,表層的脆皮感覺不了鬆脆🙌🏻;

火腿是酸的😣;蛋完全熟透😬

分數:?/10
食物🥘:5/10
環境🏞️:6/10
服務👩🏻‍🍳:7/10
價錢💰:5/10
今日食咗一份菠蘿油同埋沙嗲牛麵,呢間餐廳環境好懷舊,令我有種回到舊時代嘅感覺。菠蘿油鬆軟香甜,唔會太甜,啲菠蘿粒又夠多夠香,配上一杯絲襪奶茶,味道好濃郁,令人十分舒服。沙嗲牛麵亦都好好食,牛肉醃得好,肉質鮮嫩,配上啲香料同埋醬汁,味道香濃,口感豐富。麵條煮得剛剛好,有啲Q彈,唔會太腍,配合得好啱。整體而言,呢間餐廳嘅菠蘿油同埋沙嗲牛麵真係好正!環境懷舊,彷彿回到過去,令人感到放鬆。而且價錢唔貴,真係好抵食!👍👍👍👍👍食物質素:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度:⭐️⭐️⭐️⭐️環境清潔:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢合理:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️總評:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️我會極力推薦朋友黎食呢間餐廳,特別係想食懷舊風味嘅人。價錢唔貴,味道好,真係好正!謝謝店家的用心製作及提供美食,期待下一次再次品嚐他們的特色美食。

👍👍👍👍👍

食物質素:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境清潔:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢合理:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

總評:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-10-15 505 瀏覽
本身不太熟識長沙灣,行過見到呢間小店好似好有歷史,但裏面好乾淨,下午茶超抵食咪入去hea下,想唔到食品都有質素,叫左個豬柳包,雖然塊豬柳都係加工食物,但配菜都好足料,個包好好食,最驚喜係薯片超好食,又唔太燶,炸得剛剛好,杯o茶仲有五片厚切檸檬,超值👍👍,下次會試埋佢個28元嘅豬扒包茶餐先
2022-10-15
2022-08-07 414 瀏覽
長沙灣有間經典老字號!係街坊一定黎食過!依到下午茶係我至愛!西多士熱辣辣、牛油味道特別香,西多士厚度岩岩好,一啖放入口超好味!西多士完全吸入牛油及糖漿,超甜呢!
長沙灣有間經典老字號!係街坊一定黎食過!

2022-08-07
下午茶
  • 西多士
2022-08-05 269 瀏覽
之前經過門口有寫住得奬奶茶咁諗住有時間去試下歐陸早餐 (+$5轉波蘿油)原本想食蛋撻但原本師傅退休咁就叫波蘿油試下波蘿油皮不脆,但又不會太琳至於牛油不溶入到包到就算等左一陣食都未溶入到整體 個包吳差,但食入口就牛油還油咁🙈其他食物就不評奶茶未飲就聞一聞就好有練奶味未加糖飲,都覺得ok😯不會苦澀証明師傅處理得宜👍🏻飲到3份2加左少少糖好飲左結: 奶茶出色👍🏻😉🤩人真係餐廳既主要另外樓面姐姐都好有禮貌#波蘿油#奶茶#寶興冰廳#懷舊系列
之前經過門口
有寫住得奬奶茶
咁諗住有時間去試下

歐陸早餐 (+$5轉波蘿油)
原本想食蛋撻
但原本師傅退休
咁就叫波蘿油試下

波蘿油
皮不脆,但又不會太琳
至於牛油不溶入到包到
就算等左一陣食都未溶入到
整體 個包吳差,但食入口就牛油還油咁🙈
其他食物就不評

奶茶
未飲就聞一聞就好有練奶味
未加糖飲,都覺得ok😯
不會苦澀

#寶興冰廳
#懷舊系列
  • 奶茶
2021-09-14 615 瀏覽
幫襯咗超過六年,食物質素一般都ok兼抵食夾大件。今日再叫久違了嘅中式窩蛋免治牛飯,一開盒完全唔見有菜心或芥蘭度切片已經知出事, 估唔到連啲牛肉都羶到好似用M記漢堡搣碎再打芡咁,扒咗兩啖情願食白飯算……。建議要不時QC出品,無論堂食或外賣失咗一個客唔單只係佢本人而係連埋佢身邊群體嘅一班人。外賣盒嗰個分格請只用於飯菜分明的菜式,一般一碟過嘅最好用無間隔的外賣盒,呢啲都反映到食店有無擺個鏡頭喺客户嗰面去思考問題,絕對與收費平/貴無直接關係。都係嗰句 有緣再會!

都係嗰句 有緣再會!
2021-09-14
外賣送餐
2020-10-07 678 瀏覽
外賣的腸粉,有隻好大的蚊,早上好彩冇叫加醬,只是鼓油,其實呢個仲係鮮熱,腸粉係白色,冇理由,甘都睇唔到呢隻甘大既,蚊,我同姐姐講唔要醬,但佢加完鼓油,仲想加醬。。。好彩我制止左,如果唔係隻蚊就會被淹沒係 d醬度。。。其實之前都有人講寶興咖啡邊位有蟑螂,依家自己親眼見d野食係甘,好驚嚇。。。 衛生情況真係好似冇改善過甘。。。 佢地做野既衛生情況可以再改善一下,佢地做野既衛生情況可以再改善一下,佢地做野既衛生情況可以再改善一下

腸粉
2020-10-07
2020-08-28 747 瀏覽
去冰廳或冰室,都喺一個懷緬舊時代嘅好方法💈。餐廳地下用咗舊式格仔階磚♦️,摺得嘅枱櫈,好有昔日香港風味🇭🇰。.👂🏻叫得冰廳或冰室,都代表佢已經有一定程度嘅歷史☕️,一定老過我同你😂。一於就試下點解佢可以生存咁耐啦。.📍干炒牛肉河($45包凍飲)干炒牛肉河多到就嚟迫爆外賣盒🥡,一打開啲河粉爭先恐後咁跌出嚟,粗略估計有2-3個女仕份量😳,多得好誇張!經過老抽嘅加持,望落去好上色🎨好吸引🤤。河粉口感彈牙,食落都有少許鑊氣,不過草根妹妹懷疑牛肉冇調過味,而整體上河粉都唔夠鹹👉🏻👈🏻,帶唔出干炒牛河嘅精髓🥺。食得呢個都喺重口味,預咗偏油偏鹹🤏🏻,但今次剩係得個油字,一般般啦🤫。.📍公司三文治($33)另外仲同同事食咗個公司三文治🥪,店員好細心咁擺好,令三文治外賣番去都唔會被壓扁👍🏻。食得呢個🥪就係中意佢夠多料。配料有午餐肉🐷、炒蛋🍳、火腿🥓、蕃茄🍅、芝士🧀、生菜🥬、加埋千島醬,一個字正!🤤.Menu
凍檸茶
📍干炒牛肉河($45包凍飲)
公司三文治
📍公司三文治($33)
Menu
2020-08-26
10 分鐘 (外賣自取)
2020-06-13 538 瀏覽
經過長沙灣黎到試下街坊小店, 我地坐到入去都5點都唔少客人,到我地食飽走個下都係5點半, 係坐滿晒街坊。 外表其貌不揚小店, 都有唔少支持者。d枱櫈都睇得出間小店歷史, 好有風味。我地2個人坐卡位都好鬆動下因為就快食飯,所以2個人都係叫左1個茶餐吉列豬扒+粗薯條 34蚊, 凍飲另加3蚊。我見到午餐都係40蚊, 真係好平民價, 而家出街食飯最少50蚊先落到樓, 好耐冇見過40蚊既飯。先黎凍檸茶有成4塊檸檬, 我見到都有d驚喜,外面多數都係3塊重點都係炸豬扒, 冇諗到34蚊咁平既餐1d都唔失禮, 個豬扒都厚身, 唔會薄到吹走。炸薯條份量多, 好有薯仔味, 而且係炸得岩岩好, 唔會太乾。真係要比5星星佢見到隔離枱好多叫炸脾薯條, 我下次會再試

真係要比5星星佢
見到隔離枱好多叫炸脾薯條, 我下次會再試
2020-06-13
  • 吉列豬扒薯條