2019-09-26 58 瀏覽
今日同朋友去太子買花,行到攰,決定係太子食埋嘢先走。朋友話有間雞煲好出名,叫寶寶雞煲。間舖有兩層,我哋坐樓下,雖然店舖唔大,但坐得都算舒服~店員服務唔錯,一坐低就介紹佢地個招牌雞煲比我們。寶寶奇味雞煲($178半隻走地雞)雞煲可以揀半隻/全隻嘅冰鮮雞/走地新鮮雞,有得揀超微辣、微辣、小辣、中辣、大辣。我們2個人就叫左半隻走地雞小辣,之後就俾咗個秘製醬汁俾我哋。雞煲上枱前已經整好,之後再炒幾下,等芫茜、京蔥,洋蔥完全入曬味。個店員炒嗰時,聞到個香味已經流哂口水🤤🤤可能我們揀左走地雞,所以佢好彈牙,好有口感,而且肉質依然嫩滑🐔本身走地雞佢行得多,少d肉,所以雞煲愛好者絕對要叫全隻!秘製醬料($6)不得不提佢個秘製醬油,辣椒蒜蓉豉油,佢個分量調配得好好,幾惹味!食完雞煲之後,店員就幫我哋加入清湯,開始打邊爐喇!🍲✔️炸響鈴($18/半碟)炸響鈴好大條,同真心即炸,唔係係個盒拎出來嗰d! 浸得幾秒完全吸曬d雞味,好好食!✔️手切雪花肥牛($108)雪花肥牛牛肉味濃,肉質鮮嫩,淥10秒就食得👌必點✔️手打三寶丸($48)每款2粒,有牛丸,墨魚丸,錂魚球,佢真係手打,因為好彈牙,最重要佢咬入去係勁鬆軟,

間舖有兩層,我哋坐樓下,
雖然店舖唔大,但坐得都算舒服~

店員服務唔錯,一坐低就介紹佢地個招牌雞煲比我們。

寶寶奇味雞煲($178半隻走地雞)

秘製醬料($6)

食完雞煲之後,店員就幫我哋加入清湯,開始打邊爐喇!🍲

✔️炸響鈴($18/半碟)

✔️手切雪花肥牛($108)
雪花肥牛牛肉味濃,肉質鮮嫩,
淥10秒就食得👌必點

✔️手打三寶丸($48)
每款2粒,有牛丸,墨魚丸,錂魚球,佢真係手打,因為好彈牙,最重要佢咬入去係勁鬆軟,只有手牙先有呢種口感。

✔️韮菜餃 ($22)
有4隻揀,隻隻飽滿,真皮薄焰靚!

✔️火腿午餐肉$35
雞煲一定要食午餐肉,煲到佢好林,接近入口即溶,再配上公仔麵😍雖然好邪惡,但絕對係人生美食。打邊爐都未必可以做到,只有雞煲先有呢個效果。

✔️雜菜$32/碟
雜菜居然可以自選兩款菜,其實真係好少見,甘就可以揀自己中意的菜,大讚!👍🏻我哋揀咗唐生菜同油墨菜,兩款都非常新鮮爽口😊

✔️雜茹$32

😊😊😊😊
食完就明白點解甘多人推介,佢個雞煲好出色,熱辣辣,好惹味,仲有得揀走地雞,好難得。
火鍋配料又多選擇同相對上較便宜,又高質;仲要全日免收加一服務費添。我一定會返check 👍🏻👍🏻👍🏻
2019-09-09
2019-09-25 50 瀏覽
呢晚約咗朋友去太子,事後食飯,嚟咗呢間寶寶雞煲。雞煲熱辣辣,好惹味;餸菜相對上較便宜,又高質;仲要全日免收加一服務費添。大家為各樣嘢付出之餘都要不忘醫肚呀🥺雖然店方仲有海鮮粥底火鍋提供,但店名叫得做「雞煲」,梗係要試下佢啲雞煲啦。寶寶奇味雞煲($270/全隻冰鮮雞)因為本人唔食得辣嘅關係,我哋只好嗌超微辣⋯😂 對我嚟講已經好惹味架喇。雞隻可以選擇冰鮮雞或走地新鮮雞,我哋想平啲食冰鮮雞,但質素都唔錯呀!雞煲上枱前已經整好,店員會喺你面前揭起蓋再炒,「咋咋」聲不絕於耳,超香🤤雞肉都幾多,肉質頗嫩滑🐔最鍾意就係一齊炒嘅嗰啲洋蔥🤤秘製醬料($6)一開始每人都已經有兜秘製醬料,$6/位,幾惹味,對我嚟講就有啲辣喇🤣食完雞煲之後,店員就幫我哋加入清湯,開始打邊爐喇!🍲手切新鮮牛肉($108)牛肉係本地新鮮牛肉,肉味濃,肉質鮮嫩,淥一陣就食得👌日本黑豚肉($65)黑豚肉嚟自日本,應該唔使咁擔心豬瘟嘅問題😂$65有咁大碟都算抵,仲要好食,好有豬味,而且仲唔肥😛手打墨魚滑($78)墨魚滑夠新鮮彈牙,不過用膠碗同生菜盛載住就比較stupid😂😂😂 會好容易痴住,不唔到出嚟🤭魚腐大王($38/碟)打呢篇食評
呢晚約咗朋友去太子,事後食飯,嚟咗呢間寶寶雞煲
大家為各樣嘢付出之餘都要不忘醫肚呀🥺

寶寶奇味雞煲
寶寶奇味雞煲($270/全隻冰鮮雞)
雞肉都幾多,肉質頗嫩滑🐔
最鍾意就係一齊炒嘅嗰啲洋蔥🤤
秘製醬料
秘製醬料($6)

食完雞煲之後,店員就幫我哋加入清湯,開始打邊爐喇!🍲
手切新鮮牛肉
手切新鮮牛肉($108)
牛肉係本地新鮮牛肉,肉味濃,肉質鮮嫩,淥一陣就食得👌
日本黑豚肉
日本黑豚肉($65)
黑豚肉嚟自日本,應該唔使咁擔心豬瘟嘅問題😂
$65有咁大碟都算抵,仲要好食,好有豬味,而且仲唔肥😛
手打墨魚滑
手打墨魚滑
手打墨魚滑($78)
魚腐大王
魚腐大王($38/碟)
打呢篇食評先發現我哋叫錯咗,一碟有成八粒,應該嗌一份(四粒),唔怪得知食到咁飽-.-
但係魚腐好好味,大大粒,富蛋香,唔油膩😛
酥炸魚皮
酥炸魚皮($22/半碟)
半碟分量都好大,好香脆,抵食!
炸響鈴
炸響鈴($18/半碟)
炸響鈴好大條😝
不過略嫌唔夠脆(?),浸得幾秒就淋曬,可能浸一秒就應該拎返起🤣
粟米
粟米($18/份)
最愛嘅粟米!鮮甜無比!😍🌽🌽🌽
雜菜
雜菜($32/碟)
雜菜可以自選兩款菜,我哋揀咗唐生菜同娃娃菜,兩款都非常新鮮爽口😊
韓國薯仔麵
韓國薯仔麵($28)
見個麵用薯仔整咁有趣,就叫咗一個嚟試下。
不過同普通嘅即食麵好似差唔多,係口感會有少少較煙韌(?) 🤣
跟嗰包味粉係辣嘅~
秘製醬料
日本黑豚肉
魚腐大王
酥炸魚皮
粟米
2019-09-23 66 瀏覽
之前已經黎食過一次,上次食完雞煲,今次一早已經諗住試下個海鮮粥底火鍋,前一日去open rice 睇下有咩配料,就見到原來想食粥要提前預約,即刻打去預留好彩趕得切。我地兩個人配環球海鮮盤6款,有蝦、魚、象拔蚌、蜆、鮑魚等等。各樣海鮮都係新鮮的,蝦就美味甘甜、肉質爽口,蚌、蜆同鮑魚都好彈牙爽口又鮮嫩,魚更加一份嫩滑。呢個海鮮盤食得過。火鍋配料揀左6款,先講手切鮮牛肉,明顯係高質d,非常鮮嫩,油花都幾平均,一啲都唔"韌",不過美國牛肉都唔差得幾多,都好食的。然後有日本黑豚肉,肉味香,同樣唔覺"韌",都唔錯。左起係魚皮餃、午餐肉、手打鯪魚球。特別要提魚皮餃,魚皮有咬口,肉質好嫩滑,覺得好食過平時食個d。另外仲嗌左一碟手打陳皮鮮牛滑,唔算好嫩滑但又幾好食,好有陳皮味。另外值得一提既係個秘製醬料,味道調得幾好,有少許辣,為食物增添一份美味。最後係個粥,可以按個人喜好落幾多配料,有南瓜粒、芋頭粒、冬菇粒、芹菜、窩蛋。個粥清淡得黎有少許配料既味道,但如果啲水小翻d就更好。環境比較舊式,但都無阻啲人黎食佢,最緊要係食物好食。

環球海鮮盤

手切鮮牛肉、美國牛肉、日本黑豚肉

魚皮餃、火腿午餐肉、手打鯪魚球

手打陳皮鮮牛滑

環境比較舊式,但都無阻啲人黎食佢,最緊要係食物好食。

2019-09-17
環球海鮮盤
手切鮮牛肉、美國牛肉、日本黑豚肉
魚皮餃、火腿午餐肉、手打鯪魚球
手打陳皮鮮牛滑
2019-09-11 137 瀏覽
<好正寶寶雞煲>呢間寶寶雞煲好似開左好多年 甘啱經過太子諗住打邊爐就試下佢🤣 環境有 d似中菜館格局 有兩層 除左有雞煲 唔同湯底打邊爐 仲可以 有粥底火鍋 我幾鍾意佢好多 menu上面既野食都可以點一份或者大 d既一碟 啱唔同人數既朋友點 👍🏻🍴招牌奇味雞煲 半隻138 蚊 🐤中辣乾炒雞煲 有紅椒綠椒 葱花 乾辣椒 洋葱等等🌶 香噴噴 有得揀 冰鮮同新鮮雞 今次小試牛刀點左冰鮮 都十分 ok雞肉半隻都多 雞肉煙靭 雞味唔係超濃 但都 ok奇味汁 辣甜咸適中 味道有層次滲哂落雞肉入面🐥 十分惹味 食完再打邊爐 正!🍴脆皮日本豆腐粒 58 蚊好正既脆皮豆腐 出面香脆夠薄 帶 d胡椒味 一咬開入面既豆腐熱辣辣 而且十分香滑 豆腐味濃 🔥 勁正 好味既送哂小食🍴爽滑重慶粉22 蚊🍜22 蚊甘大碟好抵食 重慶粉應該同薯粉好似 幼身爽口 盡吸雞煲汁 好味 🍴雜菇1 份16 蚊🍄冬菇雞脾菇金菇 夠新鮮爽口 十分唔錯 👍🏻🍴新鮮帶膏鵝腸75 蚊勁邪惡既新鮮鵝腸 口感夠爽 肥膏好香鵝油 吸埋雞煲汁更正😈🍴手切新鮮牛肉108 蚊🐂 牛肉好有口感 帶少少彈牙既筋位 牛肉味濃 放入鍋5,
<好正寶寶雞煲>

冬菇雞脾菇金菇 夠新鮮爽口 十分唔錯 👍🏻
🍴新鮮帶膏鵝腸75 蚊
勁邪惡既新鮮鵝腸 口感夠爽 肥膏好香鵝油 吸埋雞煲汁更正😈
🍴手切新鮮牛肉108 蚊🐂
牛肉好有口感 帶少少彈牙既筋位 牛肉味濃 放入鍋5, 6 秒就夠 好味

🍴粟米 一份18 蚊🌽
夠哂新鮮 味道香甜
#雞煲 #火鍋 #邊爐 #粟米 #金菇 #手切牛 #肥牛 #鵝腸 #重慶粉

Score 平均分 <7.9/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#寶寶雞煲
太子基隆街11 號地下
~~~~~~~~~~~~
2019-09-11
今晚喺太子收工,經過見到寶寶雞煲,同事建議今晚食火鍋,我正有此意,今晚時間尚早,店內人不多不用等位。本來都想食雞煲火鍋,看看餐牌原來現在有新菜式,即刻想試試。大白菜新鮮魚頭湯鍋(水庫大魚頭) $188這個鍋賣相份量都十分足,大魚頭肉多嫩滑,白菜滿鍋,先來一碗湯,十分清甜,魚味鮮之余又唔腥。嫩鴨血 $28鴨血滑溜不易爛,食火鍋必點項目。薑味豬筋丸 $12薑味豬筋丸比較特別,還能吃到一絲薑絲,有筋的關係質感非常爽彈。杏汁白肺 $38下鍋時一定要注意時間,剛開始以為要煮久一些,但後來感得煮久了反而會韌些,後來調整下鍋時間,質感嫩滑。脆鯇片 $43脆鯇片十分新鮮,肉質爽脆彈牙,最喜歡,一份都不夠,要再來多1Round。新鮮九肚魚 $48九肚魚新鮮嫩滑,入口即溶。韮菜餃 $22自家製韮菜餃十分飽滿,餡多足料,韮菜味香濃。馬尾粉絲(蔡瀾推介) $18這款粉絲第一次食,幾爽口,不錯。清熱洛神花茶 渣 $28醬油 $6

本來都想食雞煲火鍋,看看餐牌原來現在有新菜式,即刻想試試。

嫩鴨血 $28
鴨血滑溜不易爛,食火鍋必點項目。
薑味豬筋丸 $12

新鮮九肚魚 $48
九肚魚新鮮嫩滑,入口即溶。

韮菜餃 $22
自家製韮菜餃十分飽滿,餡多足料,韮菜味香濃。

馬尾粉絲(蔡瀾推介) $18
這款粉絲第一次食,幾爽口,不錯。

醬油 $6

2019-09-01
2019-10-04 7 瀏覽
係呢個時勢嘅太子平日夜晚都爆曬證明寶寶雞煲寶刀未老呢個做緊嘅優惠真係超抵,可惜今日冇粥底火鍋,於是我哋叫咗皮蛋芫荽湯底打個邊爐超級足料勁多芫荽仲要有成隻皮蛋喺裏面,芫荽控必食!198冇+1就有海鮮拼盤食去邊度搵!有膏蟹花甲龍躉肉象拔蚌仔唔記得左叫咩名嘅貝殼類樣樣都勁鮮甜香煎墨魚餅都好好味細細舊做餐前小食岩哂炸魚皮真係勁大兜,食極都唔完好脆厚切午餐肉係打邊爐必點!清遠雞件就算碌耐左都唔會老,好神奇,非常有雞味魚腐超級大舊個味道都好特別娃娃菜新鮮好甜洛神花茶清熱解膩好好味,下次要再試下佢個雞煲, 隔離食超級香
係呢個時勢嘅太子平日夜晚都爆曬證明寶寶雞煲寶刀未老
超級足料勁多芫荽仲要有成隻皮蛋喺裏面,芫荽控必食!
樣樣都勁鮮甜
香煎墨魚餅都好好味細細舊做餐前小食岩哂
炸魚皮真係勁大兜,食極都唔完好脆
厚切午餐肉係打邊爐必點!
清遠雞件就算碌耐左都唔會老,好神奇,非常有雞味
魚腐超級大舊個味道都好特別
娃娃菜新鮮好甜
2019-10-03 7 瀏覽
餐廳安排左我地坐樓上,靜靜地,雖然樓底矮,但冷氣強勁,食雞煲一流!仲可以有電視睇。食物選擇多,侍應落單認真,會confirm我地一次。5個人,半隻雞份量偏少,叫左超級微辣,但我唔食得辣,所以對我黎講都係偏辣,但超級好味。由於我唔食牛,所以叫左豚肉,擺碟好靚,但肥肉有d多。最近鐘意左食皇帝菜,打邊爐必叫,呢間餐廳仲可以雙併,咁就唔驚有人自私食。海蝦好鮮甜,食左幾隻,白鱔片不過不失,正常水準。值得讚賞既係雖然都有漏單,但態度好好,同埋即時follow up,咁樣個個都舒服。佢仲有教我地冰豆腐要早早放,可以吸味,會好食d。呢d有實力既餐廳,唔怪得成晚一路有客黎幫襯啦!
食物選擇多,侍應落單認真,會confirm我地一次。

由於我唔食牛,所以叫左豚肉,擺碟好靚,但肥肉有d多。
海蝦好鮮甜,食左幾隻,白鱔片不過不失,正常水準。
佢仲有教我地冰豆腐要早早放,可以吸味,會好食d。
呢d有實力既餐廳,唔怪得成晚一路有客黎幫襯啦!
2019-09-26
2019-10-03 3 瀏覽
約了朋友食生日飯,選擇咗位於太子嘅寶寶雞煲.因為我哋兩個人所以叫咗半隻雞,味道係揀咗奇味雞煲,好味今次係我第一次試奇味,比起平時係出面食嘅麻辣雞煲,原來奇味都可以好好食㗎!牛魔王拼盤(M9和牛,鮮牛肉,肥牛粒)呢碟野唔使講都,見到都已經知道係好好食!爽脆白鱔片,呢個都係我嘅最愛,烚一陣就已經可以食,真係脆架,其實我本人本身都好鍾意食爽脆嘅嘢, 呢啲真係一級棒後尾仲再叫多咗一碟😂😂總括嚟講今次係好美味嘅一餐生日飯!
約了朋友食生日飯,選擇咗位於太子嘅寶寶雞煲.

因為我哋兩個人所以叫咗半隻雞,味道係揀咗奇味雞煲,好味

牛魔王拼盤(M9和牛,鮮牛肉,肥牛粒)
呢碟野唔使講都,見到都已經知道係好好食!

其實我本人本身都好鍾意食爽脆嘅嘢, 呢啲真係一級棒
後尾仲再叫多咗一碟😂😂
總括嚟講今次係好美味嘅一餐生日飯!
2019-09-26
2019-09-29 6 瀏覽
#寶寶雞煲係好傳統嘅木圓台,圍爐雞煲/火鍋。🤣呢道雞煲就出哂名好食。😼但今次我地揀左海鮮粥底火鍋,👻試下係咪都好似佢既雞煲咁有水準。$198包哂加一同醬油錢,💸好抵。但好可惜今日無粥底。💡我地揀左皮蛋莞西湯底。當海鮮火鍋咁食。皮蛋莞西湯好足料,👍🏼清清地又下火,又唔會遮蓋左海鮮嘅鮮味。海鮮出乎意料地新鮮。我地四位,👏🏻有8款海鮮。兩款大蜆同象拔蚌仔都無沙而且鮮甜。😸其中一款大蜆同象拔蚌仔仲好彈牙。仲有2隻滿滿深橙色蟹膏既奄仔蟹。睇到都流哂口水。🤤蟹膏更身甘香,蟹肉鮮味。鮑魚同魷魚都好彈牙🦷。海蝦超級大隻,每人兩隻。肉好實淨,蝦🦐味好重,蝦頭仲有好多蝦膏。蠔仔唔大隻但蠔味都幾重,👀味道有啲似食金蠔。仲有龍躉片,厚身。膠質重,😝最重要係冇腥味!我哋對於😇海鮮都係超級滿意。配料方面👇🏻。香煎墨魚餅,其實係炸墨魚餅,😋一上枱勁香,超彈牙,✨而且熱辣辣。好食呀!我地秒速解決左佢。肉類都好新鮮。佢既雞件果然用黎打邊爐都一樣好食,🐥皮薄脂肪少,雞味香,幾嫩滑。🐮牛肉就唔使講手切牛就係好食。手打肉丸都大大粒。😉有彈性。但牛丸加咗陳皮,唔鍾意食陳皮嘅人可能會覺得怪怪地,😝但我覺得呢個配搭都幾特別,可以試
#寶寶雞煲

海鮮出乎意料地新鮮。我地四位,👏🏻有8款海鮮。

鮑魚同魷魚都好彈牙🦷。

蠔仔唔大隻但蠔味都幾重,👀味道有啲似食金蠔。

仲有龍躉片,厚身。膠質重,😝最重要係冇腥味!

我哋對於😇海鮮都係超級滿意。

配料方面👇🏻。

手打肉丸都大大粒。😉有彈性。但牛丸加咗陳皮,唔鍾意食陳皮嘅人可能會覺得怪怪地,😝但我覺得呢個配搭都幾特別,可以試吓。

2019-09-29 5 瀏覽
今日去寶寶雞煲最出名當然係雞煲 但見佢竟然出左粥底火鍋所以決定要去試#海鮮粥底火鍋 (每位 $198)(美味指數: 😋😋😋😋😋)本來想點個粥底火鍋但今日無左粥底 最後轉左皮蛋芫荽湯底 海鮮全部都好大隻好新鮮 全部都好鮮甜 有蜆 象拔蚌 海蟹 魚 蝦 鮑魚 生蠔 同魷魚 海蟹好多膏 蜆無沙鮮甜 象拔蚌魷魚鮑魚蝦爽口彈牙 生蠔夠肥美除左海鮮之外 4-8位仲可以加配9款火鍋配料#香煎墨魚餅煎到兩面金黃色好香口 脹卜卜熱辣辣 香脆炸皮包住彈牙墨魚滑 配埋個泰式辣醬好惹味#手打牛丸不得不提既係黎個手打牛丸 真材實料之餘 仲食到陳皮既甘香味 仲好彈牙#美國鮮牛肉牛肉好高質 好有牛味 肥瘦均勻最後飲返個海鮮精華皮蛋芫荽湯 好濃郁 大滿足#巨無霸裝鹹檸七 $28(美味指數: 😋😋😋😋😋)大大杯 仲俾足一整個鹹檸檬 好足味(5分為最高)整體食物質素: 性價比:推薦指數:

#海鮮粥底火鍋 (每位 $198)
(美味指數: 😋😋😋😋😋)

除左海鮮之外 4-8位仲可以加配9款火鍋配料

#香煎墨魚餅

#手打牛丸

#美國鮮牛肉
牛肉好高質 好有牛味 肥瘦均勻

最後飲返個海鮮精華皮蛋芫荽湯 好濃郁 大滿足

#巨無霸裝鹹檸七 $28
(美味指數: 😋😋😋😋😋)
大大杯 仲俾足一整個鹹檸檬 好足味

(5分為最高)
整體食物質素:

性價比:

推薦指數:
2019-09-26 2 瀏覽
朋友生日一行人來到太子嘅寶寶雞煲慶生,餐廳唔算大但有上下兩層,座位寬敞舒服!我哋係咗半隻新鮮雞嘅奇味雞煲, 雞煲非常濃味,雞肉醃得好入味又嫩滑,朋友唔食雞皮都大讚好味!牛拼盤入面有澳洲m6和牛粒、新鮮嫩牛同澳洲肥牛, 我最鍾意食和牛粒,口感煙韌又彈牙, 澳洲肥牛都唔錯,牛味重, 好快就畀我哋清曬!蝦都幾大隻, 而且非常新鮮,蝦殼唔痴肉,剝開海蝦頭裏面仲有好多膏😍蜂巢豆腐都相當推薦, 我哋特登放耐咗,佢吸收曬湯入面嘅精華超入味😚雜菜拼盤估唔到咁新鮮,蔬菜爽脆又無草青味👍🏻炸魚皮同埋炸響鈴新鮮即炸冇油益味, 放落窩淥幾下食又或者即食都一流!最後我哋叫咗個稻庭烏冬,口感超滑身,食落shu shu聲好好食😋

我哋係咗半隻新鮮雞嘅奇味雞煲雞煲非常濃味,雞肉醃得好入味又嫩滑,朋友唔食雞皮都大讚好味!

雜菜拼盤估唔到咁新鮮,蔬菜爽脆又無草青味👍🏻

2019-09-19 8 瀏覽
太子多野食就出曬名,門口又多錶位,地點又方便,所以真係福地黎!今日晚飯我哋就決定食雞🐔😍 試下呢間寶寶雞煲😆 今次我哋無食好重香料既雞煲,而係食椰子雞煲,清熱又清甜,點食都唔怕熱氣啦雞肉另上,煮5分鐘左右就食得,剛剛好熟透,肉質嫩滑👍🏻 走地雞既味道牛肉都係必食之選👍🏻 呢個包含澳洲M6和牛,新鮮滑牛同澳洲肥牛既牛魔王set餐就無得頂啦😍 再加埋個手打牛肉丸,牛味十足!!彈牙多汁😆響鈴都唔同出面,而個似系自製的,放落湯浸一浸好味道仲有蔬菜都係必要的,金菇就更加不能缺啦😍最後當然要加個檸樂,酸酸地係邊爐必不可少的😘
今日晚飯我哋就決定食雞🐔😍 試下呢間寶寶雞煲😆

響鈴都唔同出面,而個似系自製的,放落湯浸一浸好味道

仲有蔬菜都係必要的,金菇就更加不能缺啦😍

最後當然要加個檸樂,酸酸地係邊爐必不可少的😘
2019-09-19 18 瀏覽
前幾日啱啱去完花墟,就約咗朋友喺太子食嘢。天氣開始轉涼,於是我哋就打算去食雞煲,今次我哋夜晚8點左右去咗寶寶雞煲,直接walk-in就有位啦!間舖有兩層,我哋坐樓下,雖然店舖唔大,但坐得都算舒服~店員服務唔錯,一坐低就俾咗個秘製醬汁俾我哋,醬汁咸咸地,加上少少辣椒作點綴,非常開胃!落咗單唔到10分鐘,店員就上咗個雞煲,佢用左傳統既芫茜、京蔥、三色椒同埋麵豉醬等,煮得香口惹味,剩係上枱聞到果下已經流哂口水~雞煲可以揀半隻/全隻嘅冰鮮雞/走地新鮮雞,而雞煲就有得揀超微辣、微辣、小辣、中辣、大辣~食完雞煲店員就幫我哋加清湯,清湯加埋雞煲嘅味道好夾,仲有d清甜~牛肉係本地新鮮牛肉,重牛味同嫩滑,幾新鮮!豚肉都算嫩口,份量比牛肉多,而且無雪味,肉質香口之餘又不至於太肥~炸魚皮好香好脆口,亦好乾爽~炸響鈴望落同平時喺街市買開一盒盒嘅唔同,雖然好新鮮,但係略嫌唔夠脆口~最後食埋魚腐,佢哋稱得上「魚腐大皇」,就當然要一試啦,食落去唔會油膩,亦唔會太過鬆散,好惹味!總括黎講,呢間食物質素高,嘢食新鮮,服務態度都幾好,可以一試!

間舖有兩層,我哋坐樓下,雖然店舖唔大,但坐得都算舒服~

牛肉係本地新鮮牛肉,重牛味同嫩滑,幾新鮮!

炸魚皮好香好脆口,亦好乾爽~