富記茶餐廳

富記茶餐廳 (已結業)

富記茶餐廳 (已結業)
主持人
西蘭花太過𣺉
主持人
2019-03-24
關注
叫左兩個小菜 西蘭花炒鮮魷 賣相幾靚 西蘭花排好晒係個底, 但西蘭過過熟 冇左脆身既口感 𣺉晒個身 面頭既鮮魷唔夠爽 但整身個味有 差啲火候味.另一味豬潤啫啫雞煲 味道好夠 雞件都多 豬潤有3-5舊, 只係隻雞肥左啲 冇乜肉食下 但個汁係好食又易送飯👍🏻 嗰日例湯係粉葛湯 足料好飲😂但杯凍MT就好一般 個茶底好似用左陳年舊茶葉汁 澀到..茶味都好怪查看更多
nn.s
抵食小菜 但份量少
nn.s
2017-12-29
關注
尋晚想叫餸食飯 行過見到個餐牌有小菜套餐 價錢幾抵 所以就入咗去我哋4個人叫咗個有雞嘅小菜套餐另外再叫加一個小菜佢個套餐295 可以叫一碟雞一條蒸魚同埋一個$63小菜套餐跟兩碗飯兩碗湯我哋叫咗個吊燒雞 啲雞皮燒到幾脆口 肉感就中等 但味道適中 我冇點任何野都覺得夠晒味 吾錯跟住叫左碟皮蛋浸莧菜 不過佢哋賣晒轉左用菠菜 所以我覺得麻麻地 可能食慣咗 所以覺得道餸配菠菜唔太好味跟住就係豉汁蒸倉魚條魚蒸到啱啱好熟但係個人認為可以蒸多5分鐘因為夾到中間嘅時候 仲見到有啲啲血紅色同埋中間啲肉有啲難起 豉油嘅話佢有少少偏甜但係整體上都係唔錯 好味最後就叫咗個翡翠中式牛柳條但其實係牛柳粒 底層搭西蘭花有肉又有菜 味道酸酸甜甜 幾開胃整體黎講呢間啲小菜係幾抵食嘅不過份量真係唔多 一分錢一分貨啦我哋四個人係旺角食人均先係$80 所以性價比都算唔錯㗎啦查看更多
豉汁蒸倉魚
吊燒雞
Mail_cs
女人街內的茶餐廳小菜
Mail_cs
2017-12-03
關注
富記此店位於旺角女人街,是一間茶餐廳嚟的。跟某間旺角出名的老粥店同名,但沒有什麼關係。此店老闆自稱最出名的是吊燒雞。晚飯時段有套餐,$168蚊,包半隻雞或蒸魚,一款$63蚊的小菜,兩碗例湯,兩碗白米飯,熱飲加$5或加$7要汽水或凍飲。吊燒雞,即叫即炸的,熱辣辣咁出來都幾香。雞皮炸得很趣,但雞肉就有小小硬。總括來說,吊燒雞都幾好味。例湯,青紅蘿白湯,小味精,味道一般。矮瓜牛仔骨煲,$75,需要補回$12蚊差額。牛仔骨都有好多塊,矮瓜在底都好入味。查看更多
kwteo
好鹹!好鹹!好鹹!
kwteo
2017-10-08
關注
在附近經過,無意中搵到呢間茶餐廳,一入去大約八點幾時間店內還不多人,餐牌選擇不多,都是一般茶餐廳菜式,想點墨魚餅但沒有,就叫了香蒜椒鹽骨,好快上菜,應該係預早煮好的,這個椒鹽骨非常之鹹,好似細個食媽咪麵啲味精粉咁鹹,而且肉質好乾,不會再來第二次。查看更多
jojo1207
快餐店午餐
jojo1207
2017-09-07
關注
由於很久沒有吃快餐,而女人街其實快餐店好像不太多,即使有也是比較貴,最少過40元吧?剛巧經過這裡,而且價錢又剛巧40元內,所以便選擇到這裡進餐,最後選了粟米汁石斑飯石斑的肉質很好吃,上菜速度快,價錢合理,下次會再來這裡吃查看更多
Arnonok
其實一茶就知茶餐廳咩水準
Arnonok
2016-11-28
關注
閒日旺角睇下有咩食,因為去開隔離果間泰國嘢檸檬葉屋無開 ,就求其食下!見佢午餐40-44平平地,一入去無咩人就心諗伏?咁咪叫個漢堡扒紅腸蛋飯,同埋一個黑椒雞扒飯,其實個飯都無咩嘢,普普通通,但估佢唔到個飯真係簡單到同字面一啲分另都無,即係比多兩條菜都無。最重要係杯茶,兩杯都係凍0茶,叫左一杯濃啲,黎到一啲差別都無,仲要甜到飛起,一啲都飲唔到茶味!呢個情況係勁小茶底,勁多水同冰既情況!連杯嘢都唔掂,仲話係茶餐廳?查看更多
JacoCYWong
難得一聚
JacoCYWong
2016-10-12
關注
難得放工同同事係旺角行街,女人街出名多野食,我地一行四個決定試下呢間中式小菜餐廳,門口大叔落力推銷,入到去果然同一搬茶記唔同,小菜款式應該都算係全條女人街最多,味道還不錯,推介試下蒸魚和他們的雞套餐,脆皮雞皮脆肉滑,不錯查看更多
美國哈哈哈哈佛大學
在旺角算便宜的午餐
美國哈哈哈哈佛大學
2014-09-22
關注
話說小弟一向以為除了連鎖式餐廳外旺角沒有相對便宜的餐廳,但最近才知道原來是有的。適逢午餐,便跟午餐牌叫了個咖哩海鮮炒飯,小弟對炒飯要求不高,皆因曾經吃過一個濕的炒飯,而富記的炒飯正常乾身,已經是合我口味。加上咖哩味道配合刺激食慾又好吃,而且價格相宜,是個旺角鬧市中小市民開飯好地方。查看更多
Lawrence Lau
幸福的家常便飯
Lawrence Lau
2014-08-06
關注
一個外出吃飯的日子,簡簡單單,就在這間茶餐廳開餐,在是日的五款小菜套餐中揀來「西檸脆雞」和「雙冬紅燒豆腐煲」做晚餐,兩者的水準都不錯。「西檸脆雞」雞件肉厚,檸檬汁甜度適中不過酸。「雙冬紅燒豆腐煲」熱騰騰的,獻汁不會過濃,冬菇、冬筍、豆腐、青菜,已是美味。簡簡單單的晚餐,只是家常便飯,平常餸菜,不需吃甚麼山珍海錯,只需要與身邊人一同享用,已是幸福 :) :) :) 。查看更多
+ 1
陳真
感覺不錯
陳真
2011-09-22
關注
女人街內的平民店, 其實有不少. 數下數下, 呢一間已經是我試過的第五間. 平民的店, 又不嗱喳. 正確一點說, 這是一間尚算時髦的茶餐廳. 門口亦有一位大叔拉客. 在女人街搵食, 真的是多囉囉. 平又有貴又有.一坐底, 就來了一碗濃湯俾我, 在炎炎的晚夏, 而且冇乜湯水飲的我們, 中午贈送的一碗又熱又濃的湯水, 不管他是什麼湯, 暖和和的飲下的, 雖沒有家的咁溫暖, 但也份外的舒暢. 而凍奶茶, 雖然不是冰鎮奶茶, 但夠哂多冰, 奶味又足, 頓時把晚夏的餘熱解除.不一會, 我的匈餐飯來了, 我要的, 是一個充滿時代感的味道. 粟米石班腸仔飯, 是中學時食快餐, 常常叫到的碟頭飯. 此粟米可班腸仔飯, 味似但形不似, 也許真是時代的變遷而令到這一個傳統的港式快餐也改變了. 多了蛋花, 增強了口感同味道, 而石班球, 炸粉不太厚, 食落也是脆脆的. 不錯.雖然不是十分之美味的一餐, 但感覺, 總算是不錯吧.查看更多
天天食好野
料足味好,夠新鮮,無味精,健康之選~
天天食好野
2009-03-21
關注
係成條都係西式台式既女人街食街當中只有一家呢一類食中式既小菜店可以企係度咁耐都做得住,當中緊有原因食左2次,2次都好滿足咁走叫個套餐南乳雞半隻,牛肉+菜,仲包2碗湯同飲品仲有2碗大白飯仲要唔使加一價錢經濟,味道一流,湯冇味精!正!飲品唔夠冰叫比多杯冰無黑面!GOOD!小菜新鮮又足料,隻雞先正!食到皮趣肉滑!!@@埋單只需120你話邊度搵咁抵既中式小菜店大家都2位都要40起啦!查看更多
crazyhalokit=]
不錯的茶餐廳
crazyhalokit=]
2008-09-20
關注
有嗚門卷既福建炒飯...我真係第1次試...但其實味道係ok的 又有湯送 都係32蚊係mk黎講算抵食 同事既咸魚肉餅飯都幾靚唔怪得佢地咁鍾意黎呢度食啦~查看更多
sickle
lunch
sickle
2008-01-24
關注
order2個set:豆豉鯇魚豆腐+飯-個豆豉係一大pat, pat o係條魚上面,好正,好野味,條魚唔鞋口,但係豆腐就老左少少西檸雞+飯-個汁好杰,個味好奇怪.唔係太甜,但係好假,d雞肉好細,炸漿比較多.飯-唔會好硬,ok例湯-苦瓜豬骨湯-味道唔會甘,但係幾清,唔會好味精feel仲有餐飲叫查看更多
野田妹妹
四點半的午餐
野田妹妹
2008-01-18
關注
下午四點半,還有午餐,二十六蚊,有湯(青紅蘿蔔,幾清,唔錯),菠蘿雞球飯,飯餸分開,菠蘿不酸,雞球是雞柳幾滑,唔錯.熱奶茶一貫水準,查看更多