2020-03-21 476 瀏覽
搬去大圍之後,呢間餐廳已經係我家人飯堂,諗唔到食咩就會:落富記囉!野食夠大碟,炒野有鑊氣,價錢相宜,食物好味。介紹幾款我地必叫好味推介!!口水雞 約$70 半隻抵食到,佢個汁係香辣少油版好開胃,上面有花生碎同莞茜,又香又滋味。生炒骨炸得脆卜卜,加酸甜汁菠蘿同青椒,上菜熱辣辣,食得出唔係炸完放好耐既肉,新鮮炸完再炒,炸粉唔厚。粟米魚肚湯一黎個個都嘩嘩聲,好大盅,同酒樓佛跳牆個盅咁上下大,冬天凍冰冰飲返兩碗好爽,無胃口又可以送飯,最緊要係飲完唔口渴,應該唔多味精。下次你地係大圍諗唔到食咩,可以黎試試

野食夠大碟,炒野有鑊氣,價錢相宜,食物好味。

介紹幾款我地必叫好味推介!!
口水雞 約$70 半隻

生炒骨

粟米魚肚湯

下次你地係大圍諗唔到食咩,可以黎試試

2020-03-16 391 瀏覽
富記早餐$32牛油方包,方包好薄,牛油好少又唔均勻,麻麻地!沙嗲牛肉通粉有好多牛肉, 沙嗲汁好濃, 通粉夠多,通粉仲係我鐘意既坑紋通粉,好好食!腸仔同雞蛋會放埋落通粉度,其實我唔太鐘意雞蛋有沙嗲汁,不過因為外賣都無計🤦🏻‍♀️奶茶茶味濃,都幾好!
富記早餐$32

牛油方包,方包好薄,牛油好少又唔均勻,麻麻地!

奶茶茶味濃,都幾好!
2020-03-16
外賣自取
$32 (早餐)
2020-02-25 294 瀏覽
第一次嚟到隆亨邨富記到食早餐,叫左個沙爹牛肉麵,一放落枱面經己聞到好香嘅牛肉味☺️個面唔會好似出面餐廳咁好淋,再試吓佢d牛肉......真係好够味好正,大圍少有咁嘅高質素早餐,d沙爹汁捞埋落湯到成碗飲埋👍食完碗麵唔够侯,我再叫多個蛋治嚟試下啦,真係估佢唔到,連個蛋治都炒得好滑,而且份量唔少,唔似出面炒到生得制,有d又熟到起召,佢啱啱好!同時間又食到牛油嘅香味!!!一定會經常嚟!!下次再嚟試下佢哋嘅下午先👏🏻
沙爹牛肉麵
蛋治
沙爹牛肉麵
蛋治
2020-02-06 345 瀏覽
由冬菇亨開始就一直有食開!因為係屋邨入面,所以唔多其來人食!只有鄰近朋友先知道嘅好地方,店面分開二邊!一邊係比一大班朋友相聚嘅大圓檯,另一邊係卡位,但味道好好味!星期一至星期五仲有小菜套餐!份量仲要大大份!奇味沙拉骨($68):份量好夠!仲可選擇配白飯或飲品!方便只想食小菜嘅朋友!飲品:紙包飲品豬扒唔會太多肥肉!豬扒先炸過令到豬肉有脆口!之後再加沙拉醬炒一炒!醬汁酸酸甜甜!每件豬肉都掛滿汁!芥蘭炒臘味($78):芥蘭唔會太粗,芥蘭唔有苦澀味!腊腸份量較潤腸少、仲有臘肉!
由冬菇亨開始就一直有食開!

星期一至星期五仲有小菜套餐!份量仲要大大份!
醬汁酸酸甜甜!每件豬肉都掛滿汁!
2019-10-01 877 瀏覽
今日約左一D區外朋友黎食依間沙田名店,由於依度對於唔熟路的朋友黎講都幾吊腳,要近的大圍港鐵站行黎都要一輪,入到邨仲要識搵,所以大家都擾攘左一陣先齊人。 但唔緊要啦,有好野食就OK喇。以前佢地係冬菇亭,而家就係街坊小菜館的格局,坐得都舒服,最岩同朋友黎食野飲啤酒,吹下水咁就一晚。次次黎到必食的種運雞,慎重起見,事先已經訂好左一隻,咁就唔怕冇。種運雞新鮮熱辣原隻上,大家即刻好鬼興奮,然後店方會派發手套 (比KFC手套質素好的),方便我地自己撕黎食。撕隻雞脾落黎,已經FEEL到D皮超脆,咬落去,係卡一聲的。皮脆肉又嫩又滑,勁有肉汁,醃得夠味,食左勁耐先記得其實仲有醬點的...我地下次幾時都再黎食啊....
 但唔緊要啦,有好野食就OK喇。

我地下次幾時都再黎食啊....
  • 種運雞
2019-09-28 622 瀏覽
富記算係沙田或者大圍區好出名嘅食肆,都有幾十年歷史,有好多區外嘅人都會慕名而來。但係原來其實有好多住喺依區嘅街坊反而都唔知道依間野,有次我仲介紹返住該邨嘅朋友仔去食,真係攪笑。我自己都係幾年前,因為睇到人哋嘅食評,所以先知道有呢間野。當時富記其實已經唔再係冬菇亭大排檔,而係新裝修嘅餐廳。今日又同位朋友嚟一齊食,事先已經訂好左隻種運雞,因為樣嘢係對我講係必食嘅!然後,再加多豉椒炒蜆,上湯浸菜,仲有佢哋個另外一個招牌菜,韭菜炸煎墨魚餅,再加多個豆腐魚頭湯,兩個人食,實在太豐富啦!種運雞係次次都必食,新鮮熱辣原隻上,店家會提供埋手套俾你自己撕黎食,皮脆肉非常嫩滑,有肉汁(又可以滿足我哋暴力嘅慾望 )。呢個地方雖然麻麻甩甩,但係其實坐得好舒服,唔迫,價錢街坊,啲餸份量都好大,而且味道好。我地今晚兩個人當然係食唔哂,埋單5百幾蚊,仲食到要打包。次次嚟都食得好開心,通常同朋友嚟吹下水,食下野,飲下啤酒,咁就可以一晚。唯一就係依度喺屋邨入邊,港鐵站行黎都要十幾二十分鐘,比較吊腳,如果唔屬於區嘅朋友,就可能會比較難搵一啲。

種運雞

)。

種運雞
2019-08-19 602 瀏覽
今晚兩口子放工後勁累,當然唔煮飯,出街找好吃的。去左富記食,因為老公既情意結,佢自細就中意食粟米魚塊,呢晚想食,當然去呢間啦。呢間大排檔不得了,每碟份量都非常大份!個粟米魚塊根本係幾個人份量,我地點努力食都係食唔晒,打包做第二日飯盒😀老公話個魚塊味道同小時候食既一樣咁好味,個金銀蛋白菜仔都係老公自愛,味道係唔錯,唔會太咸菜好嫩好鮮味,個胡椒豬肚湯就係我喜歡飲既,料十足,豬肚好食,冇騷味,腐竹吸晒個湯精華,好食,胡椒味夠晒,唔會太辣,個湯都係多到飲唔晒又可以打包下次都係多人d再食

下次都係多人d再食
2019-05-04 936 瀏覽
放假唔想出街留係屋企hea ..晚餐時間就去左屋苑附近既呢間富記。 呢間大排檔晚飯時間通常都要等位,所以專登早d去食免得等位。 果然1915到即刻有位, 坐左10分鐘, 全部滿座,好彩早d 出來屋村大排檔黎講呢度算企理。 黎呢度唔會期望環境有幾舒適,座位有幾好坐,服務有幾周到,黎呢到就係食番種人情味食番舊式大排檔既感覺。 野食方面,大碟足料夠鑊氣而且抵食, 一碟沙拉骨只係$68 ,一個海味雜菜都係$68, 加埋野飲白飯,$200有找, 算抵食,唔怪之得日日滿座

2019-04-20 817 瀏覽
同屋企人食飯通常都係食中菜多,今晚黎左大圍食大排擋。最深印象一定係豬油撈飯好正嘅豬油香,雖然好邪惡但好耐先食一次唔理得咁多!!仲叫左椒鹽鮮魷、炸鯪魚球、啫啫芥蘭煲、水煮牛肉鮮魷係我食過最少炸粉嘅,我屋企人個個都話正其他菜色就中規中矩,不過都唔差,會再黎呢度同屋企人食飯
好正嘅豬油香,雖然好邪惡但好耐先食一次唔理得咁多!!
仲叫左椒鹽鮮魷、炸鯪魚球、啫啫芥蘭煲、水煮牛肉
鮮魷係我食過最少炸粉嘅,我屋企人個個都話正

其他菜色就中規中矩,不過都唔差,會再黎呢度同屋企人食飯
2019-04-20
2019-04-10 542 瀏覽
6/4/2019 @大圍富記大排檔見好耐冇嚟過今日同屋企人再嚟食富記大排檔雖然富記每日都會有是日午餐, 而家好似仲有車仔麵但通常我見好多人都係食特餐或者麵餐雙腸炒蛋 配多士, 基本上穩陣得不會難食的 粟米火腿絲奄列配多士, 粟米和火腿絲不多只集中在中間部分有少少其餘地方和純炒蛋沒有分別……雞扒通粉和雞扒麵火腿三文治, 有一塊火腿而且麵包搽了牛油蕃茄薯仔肉碎通粉,料多夠味凍檸茶富記加咗價,以前只是39蚊而家要40蚊, 水平和以前差唔多
6/4/2019 @大圍富記大排檔
見好耐冇嚟過今日同屋企人再嚟食富記大排檔

雖然富記每日都會有是日午餐, 而家好似仲有車仔麵

但通常我見好多人都係食特餐或者麵餐

雙腸炒蛋 配多士, 基本上穩陣得不會難食的

雞扒通粉和雞扒麵

火腿三文治, 有一塊火腿而且麵包搽了牛油

蕃茄薯仔肉碎通粉,料多夠味

凍檸茶

富記加咗價,以前只是39蚊而家要40蚊, 水平和以前差唔多

2019-04-08 421 瀏覽
我其實都幾鍾意食茶餐廳嘅早餐、常餐,食個粉之餘、加個方包、奄列,一大賞心樂事..朋友住喺附近,當然就嚟就近茶餐廳Hea下啦...佢通常鍾意食豬扒米或雞扒米特餐加腿治,我就慣常叫常餐,雪菜米或沙爹牛通粉,不得不提,佢哋嘅通粉,係我最鍾意食嘅質感,有趔紋嘅通粉、爽口,唔係食到成口粉醬嘅通粉...再加個奶醬豬仔包,好脆好好食,好有感覺呀🤩🤩再加強杯凍檸茶,呢個常餐組合,都只係$38,都算幾抵食...我朋嘅特餐,未計凍飲,就$40
朋友住喺附近,當然就嚟就近茶餐廳Hea下啦...
我朋嘅特餐,未計凍飲,就$40
  • 奶醬豬
2019-02-23 413 瀏覽
生左兩件小朋友後,小朋友太細,生日都唔想出太遠食,就腳在屋企附近食大排檔。呢間富記都幾旺,地方就腳,都坐得幾舒服!叫左個龍蝦🦞餐,龍蝦炸到有點乾,但食得出係新鮮既,個汁mama地⋯可能我都成日去酒樓食龍蝦,所以要求都高。酸甜骨㕦味道好好,大女大啖大啖食好開心。黄金鮮尤又油又鹹,真係唔係好掂。之前食過黄金蝦都無咁鹹,唔知師傅搞咩咁重手!啫啫芥蘭就好好食,又香又夠鑊氣!連配菜蒜頭都清曬。一家人食飯點都開心既!
2018-05-07
2018-11-11 646 瀏覽
茶餐廳講求係「快」「靚」「正」,而且平價得黎又飽肚。今日真係有啲趕時間,午飯都未食,都已經2點幾,為左快,靚,正,都係選擇茶記填飽個肚。今日星期日,茶餐廳都8-9成滿坐,不過呢到勝在坐位夠闊,多人都唔怕。好快地就揀左個常餐做午餐加下午茶。點餐後,職員同我講某食物賣哂,但好彩係佢點錯單姐,想吃的五香肉丁仍有貨。不過,點餐時都啲亂,可能職員新黎。雖然攪錯左單,但食物5分鐘就到,先黎係腸仔炒蛋同白麵包。腸仔煎得唔算太過火,完全無煎爐左嘅黑點。蛋,相信係用左勁多油,的確係好滑,但的確肥到飛起。再來五香肉丁米線,米線煮得剛好,無過腍,仍然幾彈口。五香肉丁份量都唔少。整體上成個餐都超飽肚,$38好抵食。杯熱檸茶都好濃郁茶未,3片檸檬都幾厚。

2018-11-08 377 瀏覽
今日早左出門口 ,見有啲時間就去左附近呢間茶記食個早餐 。又估唔到幾好食😋,叫左個b餐自選麵3餸,加杯凍華田!$35沙嗲牛肉,牛肉吾係好似出面好林嗰啲,有返啲肉感,沙嗲味夠曬重,食落中有啲花生醬味,岩曬我呢啲重口味嘅人。👍🏻👍🏻👍🏻肉丁正正常常啦。肉丁加沙嗲呢個配搭,令到個湯底好有令人飲埋嘅感覺!!炸菜肉絲都幾香 吾會好咸,食落幾新鮮。個麵煮到岩岩好,好彈🤩。下次有早,都會再尼。希望keep住啲質素啦!

下次有早,都會再尼。希望keep住啲質素啦!
2018-11-08
$35 (早餐)
  • 沙嗲牛肉麵
2018-10-28 458 瀏覽
開係大圍隆亨邨入面嘅大排檔已經有一段歷史,呢間富記屋邨大排檔一向都係做街坊生意, 菜式冇乜特別,午餐唔吸引,食大x活好食過佢,所以多數人都係食特餐或者常餐嗰啲火腿腸仔沙爹牛麵之類嘅東西。今日我就叫咗個雞扒麵拼磨菇火腿絲奄列, 連埋杯凍檸茶38加三蚊,正常偏平價錢啦。蘑菇火腿絲奄利冇乜味,搵勻成間餐廳都冇 鹽, 雞扒煎得ok,幾香又唔會太乾, 等同行友人碗雞扒通粉個雞扒同我碗雞扒面嗰塊雞扒份量真係差得遠…眼落都差成倍…最後杯凍檸茶唔係好得 ,一路篤檸檬都見到有啲黑色嘅茶葉飄來飄去,而且檸檬冇檸檬味,冇走甜但係一啲都冇甜味,茶身好澀一啲都唔好飲…