2022-10-13 687 瀏覽
焗蕃茄豬扒飯 🍅🐷Baked Tomato Pork Chop Rice很久沒有吃焗豬扒飯了。曾經想過自己煮,但參考過youtube不同煮法,發現原來做焗豬有不少工序;要做炒飯底、煮茄汁、煎豬扒,而且只有我一個人吃,煮一份實在太不符合經濟效益🤣,很快就打消念頭。 這個焗蕃茄豬扒飯有蛋炒飯底,配料有蕃茄和磨菇片。豬扒超大塊,厚身夠鬆軟有肉汁,口感豐富,沒有雪味。蕃茄汁濃厚偏酸,唯一挑剔的是配料種類比較少,所以整體味道主要是蕃茄和醬汁的酸味,略為單一。不過豬扒肉質確實不錯,價錢不算貴,所以吃得很滿足✌。
焗蕃茄豬扒飯 🍅🐷
Baked Tomato Pork Chop Rice

2022-09-25 1581 瀏覽
今晚是八月十五中秋節.祝各位中秋節快樂.人月兩團員.今天晚飯已經早兩日致電給富記大排檔.預定咗今晚月團飯.我哋定咗六點鐘.我哋準時到達.原來今晚富記已經不接受Walk in .我哋一行三個人坐啲是卡位.全場都滿座.今晚點餐如下: 1. 黃金茄子 X1 $78元 2. 黑椒茄子牛仔骨煲 X1 $88元 3. 京都骨 X1 $78元 4. 金銀蛋時蔬(白菜仔)X1 $88元 5. 脆皮炸大腸(廚房)X1 $78元食後評語:今晚晚餐菜式及美味.可說是中上或一般.份量夠大碟.如果要山長水遠.係大圍火車站過嚟.大約都要十五分鐘路程.就唔知道大家覺得值晤值得呢.呢度決少咗三樣嘢.第一係人流氣氛.因為唔定枱無得食.無Walk in.門內門外都唔見人潮等枱或等食.可能過節先至係咁.第二樣嘢係鑊氣.每度菜式上枱決少熱辣辣及熱騰騰感覺.呢度係無.每度餸菜上枱唔覺得有煙霞及鑊氣.好像快餐店咁.祇係暧暖哋.第三樣嘢埸地氣氛.真係麻麻哋.每枱食客都在靜靜哋進食.感覺唔到有過節及食好嘢熱鬧氣氛.大家還記得沙田瀝源陳根記嗎?嗰種埸面.嗰種熱鬧.嗰種快樂.好可能永遠都感受唔到.好失落!
今晚點餐如下:

脆皮炸大腸
黃金茄子
  • 黑椒茄子牛仔骨布
2022-09-11 594 瀏覽
上個禮拜同friend去食,嗌個乾炒牛河等咗50分鐘,吹咗佢六次,之後嬲嬲地諗住話唔要算數,點知我走嗰陣時佢又咁啱出到嚟,真係唔知點解,最後仲要sorry都冇句
2022-06-27 706 瀏覽
之前睇MM節目介紹西多士咁諗住去開呢頭就試下花生醬西多士咬落去夠鬆軟不過花生醬十分少🥴邊位幾乎無🙈😩糖醬都無咩特別結: 地點不算方便真的係普通剛好及格而已🙈🥴#花生醬西多士#富記大排檔
之前睇MM節目介紹西多士

真的係普通剛好及格而已🙈🥴

#花生醬西多士
#富記大排檔
2022-06-22 1341 瀏覽
好耐冇約阿哥食飯,約咗佢食大圍隆亨邨嘅富記大排檔💛💛💛😋 @fu_kee .去大排檔我貪佢鑊氣野又有,家常餸又有,其實好多嘢我哋都好想食,奈何我哋得兩個人,今次只叫了四個餸,下次有多啲朋友嚟我先至再叫多啲餸!😋.🐥紅燒BB鴿($38/隻)我哋叫咗兩隻,的確比一般嘅乳鴿細隻,所以係BB鴿,但係就係因為細隻肉質更嫩滑,外皮炸得香脆,新鮮熱辣即食超正!撕開仲有肉汁㗎,點埋淮鹽食另有一番風味😋.🥘鹹蛋蒸肉餅($88)去開大排檔我最鍾意點嘅其中一道餸,我鍾意佢嘅肉餅肥瘦適中,夠厚度又紮實,同埋佢嘅豉油肉汁分分鐘係可以送2碗飯😋.🍳蝦仁炒滑蛋($88)繼續家常餸,貌似簡單但係都考功夫,但佢真係炒得好好,粒粒蝦都好爽口,啲雞蛋亦都介乎啱啱熟同唔熟之間,有少少蛋漿但係又會好香口,蛋味好濃,而且份量都好足👍.🧆菜心炒牛肉($88)又係份量好大兜,菜心同牛肉都好多,牛肉夠嫩,但係又唔會食到一般出面會有果d鬆肉粉嘅味道.其實我都第一次嚟富記,係同事介紹俾我,食完覺得真係冇介紹錯喎😋 整體嚟講好高質喎!期待下次再嚟食過!.店名:富記大排檔 💛地址:大圍隆亨村熟食亭5-12號舖

店名:富記大排檔 💛
地址:大圍隆亨村熟食亭5-12號舖
2022-06-21
2022-05-17 595 瀏覽
有一日睇MM介紹呢間西多士,咁啱經過開呢頭,即管叫嚟試吓先😻單點西多士$22西多士炸得好鬆脆,入面麵包夠軟熟,入面超多花生醬😻😻😻加埋任落糖漿真係不得了😹😹😹

單點西多士$22

2022-02-10 851 瀏覽
今晚諗住一家人當食開年飯明白新年會忙已經好幾樣材料想叫都話無之後仲要漏單呀話即刻再整比我地呀點左~菜心牛肉(自動變左白菜牛肉)牛肉無食COMMENT唔到呀白菜係好大棵果隻自己本身唔太鍾意呀~乳鴿一隻個皮係OK既都少少脆肉唔算好干都有少少肉汁~避風塘茄子呢個正正常常呀大碟既唔會到好干有大量炸蒜好餸飯呀~菜胆雞半隻呢個反而係有驚喜既雞肉幾滑無拎薑蔥都幾夠味呀
今晚諗住一家人當食開年飯
明白新年會忙
已經好幾樣材料想叫都話無
之後仲要漏單呀
話即刻再整比我地呀

點左
~菜心牛肉(自動變左白菜牛肉)
牛肉無食COMMENT唔到呀

雞肉幾滑
無拎薑蔥都幾夠味呀
2022-02-03
2022-02-04 562 瀏覽
相信大家都好熟悉隆亨邨富記大牌檔。之前都有聽過話佢地既盆菜足料冇取巧所以今次就試試佢。唔係講笑,個盆菜真係賣相得睇又好靚仔,個賣相都值💯,味道更加唔洗講 🤤,有鮑魚,蝦,雞,鴨,髮菜,豬皮,腩肉,金蠔,瑤柱,冬菇等等。樣樣都好新鮮,好多都值回票價冇取巧,個底仲係適量嘅蘿蔔同埋芋頭,唔會好似其他盆菜咁樣由頭食到落尾都係蘿蔔。而味道方便唔會話好鹹但係個味道啱啱好。仲有得送貨,總括來講非常好味😋😋
2022-02-02
2022-02-03 407 瀏覽
因為我同家人都好鍾意食富記小菜今年無得外岀吃飯就訂個盤菜加雞煲好料足,豪豉鮑魚大大粒,最欣賞係啲湯汁,味道好濃郁,底下嘅芋頭同埋蘿蔔朔晒啲汁之後勁惹味個雞煲都係用盆上,同係店食一樣正真係永無失望今次特別係由下單到自取都感到人情味我Google一下單店主就回覆,有問必答我下錯了,秒幫我改到提貨時又講清楚翻熱嘅程序由特別為住得遠嘅人提供膠樽包裝嘅湯汁
因為我同家人都好鍾意食富記小菜
今年無得外岀吃飯就訂個盤菜加雞煲
雞煲都係用盆上,同係店食一樣正
真係永無失望

今次特別係由下單到自取都感到人情味
我Google一下單店主就回覆,有問必答
我下錯了,秒幫我改
到提貨時又講清楚翻熱嘅程序
由特別為住得遠嘅人提供膠樽包裝嘅湯汁

外賣自取
團年鮮鮑金蠔超足料盆菜💛團年飯出得出去食所以上網叫左送貨到家4人份盆菜 / $888獲得屋企人一致好評有鮮鮑,金蠔,花膠,瑤柱,蝦,花姑,燒鴨,走地雞,鯪魚球等等足料,味道好,份量多💛附送2支湯底大家都食到lam lam👅連本身唔鍾意食盆菜既我都接受到最驚喜係雞煲🐔 / $198雞好入味 連唔食辣既都話愈食愈想食🌶之後再買左d料打邊爐8個人都食到好飽呢唔知之後做唔做外賣雞煲呢😋連CS 同送貨哥哥都好有禮貌 覆得好快👍🏻大家可以做個參考🥰
團年鮮鮑金蠔超足料盆菜💛

團年飯出得出去食
所以上網叫左送貨到家

4人份盆菜 / $888
獲得屋企人一致好評
足料,味道好,份量多💛
附送2支湯底

唔知之後做唔做外賣雞煲呢😋

連CS 同送貨哥哥都好有禮貌 覆得好快👍🏻
大家可以做個參考🥰
2021-12-21 688 瀏覽
當晚8:00和家人在大圍附近辦完事情,家庭成員之一介紹嚟呢間屋村大排檔吃晚飯,其實估唔到現在冬🍄亭裝修可以咁前衞入到去好似去咗泰國咁周圍都係🪵建築,飲品除咗汽水🥤啤酒🍻竟然會有泰國椰青,捱左兩晚夜家人又叫羊腩煲又叫椒鹽九肚魚和生炒排骨🔥上➕油對我咁好當然要飲下椰青水清下我啲虛火和實火啦縱觀全晚最好味都係個羊腩煲下次再嚟都會再encore
家人又叫羊腩煲又叫椒鹽九肚魚和生炒排骨

羊腩煲
生菜
生炒排骨
蒜蓉炒豆苗
大排檔相信大家都食唔少,但係有冇一啲大排檔係令你好似掛住前度咁念念不忘呢?😏富記大排檔可以話係我既飯堂,基本上月月必食,而今次想介紹既菜式就係「種運雞🐥」,造型好似登台咁款👨‍🎤,一上枱已經聞到好香既味道。望住d雞油一路滴下滴下,加碗白飯,真係想唔增肥都幾難😂。「種運雞🐥」一食落口,皮脆肉嫩,好有雞味👍,再配上南乳醬,更加沖擊味蕾😋😋。不過食完記得要做多啲運動,因為好有罪疚感😈😂。其他餸菜就同普通大排檔差唔多,都係好典型既小炒為主。‼️建議大家入黎大圍踩單車🚴🏻或行獅子山🦁️,都不妨試下大圍富記。味道:8.5/10環境:7/10服務:7/10CP值:7.5/10回頭指數:10/10

味道:8.5/10
環境:7/10
服務:7/10
CP值:7.5/10
回頭指數:10/10
  • 種運雞
2021-10-18 826 瀏覽
來到三點三下午茶時間 經過哩一頭 知道哩個屋邨反新咗 所以就來咗哩面搵食 經過哩間富記望望menu 炒粉面包類炸物咩都有 見到有個薯條公司三文治就外賣咗返去試試 一拎外賣就知廚房水吧對自己出品有啲要求 唔似有啲餐廳一盒過裝哂 薯條分開紙袋裝 裝三文治個盒 開哂窿 十五分鐘返到去開餐 食物尚有餘溫 薯條仲有微脆 三文治包個度就一定淋咗架喇冇辦法 外賣通病 料足小醬 靚靚仔仔 整體算係咁 咁食哩類即炸即杆食物最好緊係堂食 價錢都跟一般餐廳相約 有機會試試堂食 分分鐘有驚喜
下午茶
2021-09-28 899 瀏覽
經朋友介紹就專程踏單車入黎試下 , 可能太夜既關係所以唔洗等位✌🏻雖然餐廳位置有d吊腳, 但地方乾淨又企理,仲有地方比我地放單車添👍🏻種運雞 呃like之選📸勁茜墨魚餅 好食推介😋炒通菜 夠鑊氣🔥胡椒豬肚雞 味道一般

種運雞 呃like之選📸
勁茜墨魚餅 好食推介😋
炒通菜 夠鑊氣🔥
胡椒豬肚雞 味道一般
種運雞
種運雞
  • 勁茜墨魚餅
2021-09-22 521 瀏覽
Geo條👅評分:⭐️⭐️⭐️⭐️ (5⭐️最高)鮮鮑瑤柱金蠔花膠盆菜 $888(4人份量)今個中秋節同屋企人叫咗個盆菜做節,阿媽叫我揀盆菜,咁梗係揀個好味良心盆菜啦,就揀咗富記💛司機晏就3點到就送到,超快😂湯另上唔會索晒啲湯👍🏻盆菜都幾多料,鮑魚彈牙,花膠超厚超大塊😍金蠔好香好味🤤食咗幾隻😛大蝦🍤幾大隻幾爽口,瑤柱都好鬼大粒🤤其他燒鴨、走地雞、腩肉、花菇、蘿蔔、豬皮、髮菜都好入味好正💛成個盆菜都幾出色👍🏻
Geo條👅評分:⭐️⭐️⭐️⭐️ (5⭐️最高)

鮮鮑瑤柱金蠔花膠盆菜 $888(4人份量)

外賣送餐