餐廳: 富華茶餐廳
資訊:

2016-03-15 1323 瀏覽
話說,區內茶記繁多,要揀一間成為早餐之選確實不易🙃和老公隨便坐在一張小圓櫈,鋪面位置不多,要搭枱是在所難免,幫襯的多是中年男人,來得快吃得快走得快⋯今天我叫了三餸麵,老公則叫了魚柳包😊 話咁快,餐肉紅腸炸菜出前一丁已到!湯底夠味(不像公司Canteen的淡茂茂😖),好明顯真係用出前一丁!(補充,唔洗加錢的!)除左一丁仲可揀福麵😬講翻啲餸先,薄切餐肉不油膩,紅腸也是薄切,味道ok,炸菜份量不少且很夠味,唯一不足是沒有肉絲🙄三餸麵配埋杯茶走⋯⋯很飽很完美~茶走叫了小甜,味道剛剛好!茶味夠濃但又唔劫!😋 老公的魚柳包所需時間比較長,魚柳大塊過個包!熱呼呼漲卜卜好吸引!😍包內還有大大舊蕃茄!咬一啖,包是普通的包感覺唔到有焗或烘過蕃茄大大塊,應該係肉茄,蕃茄味道唔算強烈最後係主角魚柳,確實係成個包嘅亮點同主角!魚柳炸得脆口,魚肉嫩滑仲有肉汁,入口仲唔會淡而無味,實在難得!真係一魚救全包如果想坐得舒服、一流服務、多選擇⋯呢間茶記就唔啱你喇!佢比到嘅係合理價錢、快速上餐、合味奶茶🙂
話說,區內茶記繁多,要揀一間成為早餐之選確實不易🙃

蕃茄大大塊,應該係肉茄,蕃茄味道唔算強烈

2016-03-14
$27 (早餐)
  • 吉烈魚柳
2010-05-22 436 瀏覽
這是一間典型茶餐廳, 但地方較細. 早餐, 午餐, 茶餐俱全. 價錢較附近算便宜, 伙記外表較魯粗, 但有禮貌, 有點修養添. 地方較污穢, 顧客多數是男士. 食物不俗, 三餸麵是我的至愛, 出前一丁有煲過, 餸亦足料好味, 茶餐更抵吃, 奶茶亦不賴, 適合疲憊時大字型坐.
2010-05-11
$18 (早餐)
2010-03-26 323 瀏覽
觀塘區的茶餐廳,十之七八已吃過了,這天心血來潮,去了牛頭角上村對面的舊區揾食。原本也不寄厚望,但發現這個豆潤般細小的社區食肆竟不下十數間,價錢比觀塘不止平上一大截,午市的套餐亦設計得頗有心思。吸引我走入這間小店是與別不同的午餐,這天是蒜香海鮮炒飯、菠蘿雞扒蛋飯、土魷肉餅飯,還有一個不記得了,我選了那個炒飯。店東先送上西洋菜湯,牆身大字寫明不落味精,一試之下所言非虛,只感到些許咸味,入口的湯水熱到熨咀;那杯奶茶捧上桌時還見一團濃淡不一的奶塊,用行動證明真材實料。等了一陣子終於到正主兒上場,除了常見的蟹柳粒蓋面外,還有點點蜆肉與蠔肉,原以為這蜆肉蠔肉只是裝好看,怎知愈吃到底愈驚喜,匙羹過處總有小指頭大小的海鮮,還間中夾有石班塊,差點遺漏了那畫龍點晴的炸蒜頭粒,分量剛好夠你吃到最後一口飯,海鮮估計至少有30粒小指頭大小,這個炒飯最難能可貴是入口極為乾身,並且粒粒染黃,這份功架已是不同凡響。這一頓我吃得極為滿足,對這小店堅持追求品質的精神深受感動,還感到舊一輩待人接物的人情味,這間店注定會成為我的食堂。

2010-03-22