2017-06-11 611 瀏覽
年年父親節都係中菜,今年照舊!枱上衹放有一張餐牌,衹有三寳和龍蝦。好奇問一下待應是否衹提供這幾款佢話係。Ok,照order點咗$428嘅龍躉兩味配炒蟹!味道十分好!兩味炒得香,蒸得滑!炒蟹亦是有水準但後來發覺有其他食物供應,再問之下原來有第二張餐牌原來可以選其他菜。不過比想像中的富臨好味
年年父親節都係中菜,今年照舊!

佢話係。Ok,照order

點咗$428嘅龍躉兩味配炒蟹!

味道十分好!兩味炒得香,蒸得滑!

炒蟹亦是有水準

但後來發覺有其他食物供應,再問之下原來有第二張餐牌

原來可以選其他菜。

不過比想像中的富臨好味
2017-06-10
2017-03-20 538 瀏覽
我本來很久沒光顧,因為曾經有不愉快用餐經驗。今次跟家人希望再度光顧相信會有所改善。可惜只係向下改善。今天晚上食物一個字可以總結:咸!食物退了,再上也是咸。我以為是我口味較淡,可惜我見另有多圍客人也退掉他們的食物,我深信不是單一事件。服務態度,環境,舒適度已經沒有要求,但連食物質素也沒有,只能說可惜⋯⋯
2017-03-20
2017-01-02 724 瀏覽
今日難得紅日,天氣又好,同屋企出來飲茶,點知呢,一碟牛仔骨就毀左全日的心情,量少味差。另外其他野等起碼30分鐘先上,質量吾得之餘想叫經理反應一下情況,可惜啊,一直都無出現過,真是越來越失望
2016-12-07 542 瀏覽
已投訴D菜非常老服務員話可能係煑得唔夠淋同我煑淋D,其實我也很反叮菜老?同煑得夠吾夠時間,係兩回事喎欠認真……吾知以為我地想攞著數……我地又吾係要退錢,有咩著數呢
已投訴D菜非常老

服務員話可能係煑得唔夠淋同我煑淋D,其實我也很反叮

菜老?同煑得夠吾夠時間,係兩回事喎

欠認真……

吾知以為我地想攞著數……

我地又吾係要退錢,有咩著數呢
小唐菜老過老人家
比較核突,D榨多到呢
2016-05-24 1541 瀏覽
和家人去香港仔探朋友~呢度又無咩酒樓!近近地就呢間!叫左3個餸!呢個波羅咕嚕肉!上菜已覺吾對路!真係似煮定好耐再叮返熱拎出來咁!!D粉厚又乾!又有浸油(益)味!未食過咁難食既咕嚕肉呀!
2016-05-09 1007 瀏覽
~~是日父親大人生日之親情宴~~8餸+飯麵甜品生果 已包茶芥+1, 啤2枝, 汽水6罐, 紅酒一支$3888睇茖好似好抵..金豬全體豬比較油, 食完一小件, 滿口都係油, O, NO竹苼銀耳鮮露荀露荀非常苦, 完全冇人掂過金珠百花球即係蝦丸+炸鮮奶炸鮮奶同以前水準差左好多, 冇奶味, 太實當中有魚,炸子雞同伊麵係好食, 魚非常滑,蒸得剛剛好, 雞一D 都唔鞋, 伊麵都好入味其他就平平
~~是日父親大人生日之親情宴~~
睇茖好似好抵..
親情宴
金豬全體
豬比較油, 食完一小件, 滿口都係油, O, NO
竹苼銀耳鮮露荀
露荀非常苦, 完全冇人掂過
金珠百花球

即係蝦丸+炸鮮奶
炸鮮奶同以前水準差左好多,
冇奶味, 太實

當中有魚,炸子雞同伊麵係好食,
魚非常滑,蒸得剛剛好,
雞一D 都唔鞋, 伊麵都好入味

其他就平平

2016-05-01
慶祝紀念
生日
2016-05-02 803 瀏覽
屋企人話出街食飯,去左富臨,其實好多時屋企人都去呢間飲早茶,因為貪佢夠近,前一日已經book左枱同叫左個set首先講隻豬先,小妹唔係咁鐘意食啲咁油嘅野,所以覺得一般仲有一碟炸鮮奶,之前都同樣係富臨食過同一碟野,個陣時覺得好好味,但今日去食係完完全全失望,因為食到啲鑊燶味,無辦法唔吐番出黎今日呢餐最有卬象係條魚,因為我滑,同埋生果盆,好甜**洗手間有小小不夠清潔,好多紙巾係地上**

首先講隻豬先,小妹唔係咁鐘意食啲咁油嘅野,所以覺得一般
今日呢餐最有卬象係條魚,因為我滑,同埋生果盆,好甜

**洗手間有小小不夠清潔,好多紙巾係地上**
2015-11-20 613 瀏覽
話明街仿,都預左無乜服務可言架啦,唔緊要,唔緊要,只要食物好食就咩都抵返晒 豉油雞好入味,雞肉亦都好嫩滑,真係雞有雞味,份量大夠晒抵食 一客8隻,都幾彈牙爽口,無偷工減料。可能平平地,每晚都多人order,所以返貨好快先可以保持海鮮的新鮮 啫啫介蘭一客,呀,點解食日出街食飯都會整碟介蘭架呢??上枱之後仲保持住熱辣辣,好惹味
木桶豉油雞
豉油雞好入味,雞肉亦都好嫩滑,真係雞有雞味,份量大夠晒抵食
清蒸鮑魚仔
啫啫介蘭
2015-11-02
清蒸鮑魚仔
啫啫介蘭
2K
2015-11-19 422 瀏覽
店名:富臨漁港囍臨門地址:香港仔南寧街1 、3及5號香港仔中心1樓好味指數:7.5/10價錢:$68漁香茄子煲漁香茄子煲份量夠大,茄子夠腍,但略嫌不夠入味 。咸魚味道令整個煲變得很惹味很惹味,撈白飯食一流。店名:富臨漁港囍臨門地址:香港仔南寧街1 、3及5號香港仔中心1樓好味指數:8/10價錢:$65沙拉京都骨一客有大約八件,味道開胃,肉質嫩滑,沙律醬夠多。好吃!店名:富臨漁港囍臨門地址:香港仔南寧街1 、3及5號香港仔中心1樓好味指數:8/10價錢:$98海皇冬瓜盅冬瓜盅賣相精美,配料豐富,湯夠鮮甜,冬瓜夠入味和腍。店名:富臨漁港囍臨門地址:香港仔南寧街1 、3及5號香港仔中心1樓好味指數:7/10價錢:$1惠顧海皇冬瓜盅 加$1配 涼伴高山耳高山耳份量算多,用上陳醋等調味料,非常開胃。特別的是竟然芥辣味道,因個人不喜歡芥辣味,所以不太喜歡。店名:富臨漁港囍臨門地址:香港仔南寧街1 、3及5號香港仔中心1樓好味指數:7.8/10價錢:$38芝士焗龍蝦優惠期間,一蚊雞和龍蝦任選一款。龍蝦可選芝士或上湯味,愛重口味的我當然選擇前者。芝士汁足夠,配合伊麵一流,但伊麵份量不多。龍蝦質感尚算嫩
好味指數:7.5/10
價錢:$68
漁香茄子煲
漁香茄子煲

好味指數:8/10
價錢:$65
沙拉京都骨
沙拉京都骨
一客有大約八件,味道開胃,肉質嫩滑,沙律醬夠多。好吃!

好味指數:8/10
價錢:$98
海皇冬瓜盅
海皇冬瓜盅
冬瓜盅賣相精美,配料豐富,湯夠鮮甜,冬瓜夠入味和腍。

好味指數:7/10
價錢:$1
惠顧海皇冬瓜盅 加$1配 涼伴高山耳
涼伴高山耳

好味指數:7.8/10
價錢:$38
芝士焗龍蝦
芝士焗龍蝦
芝士汁足夠,配合伊麵一流,但伊麵份量不多。
龍蝦質感尚算嫩滑,但龍蝦肉不多。

2014-05-15
2015-01-05 811 瀏覽
短時間內再光顧此店,原因是有「十八蚊」雞(假日廿八蚊)。但是十萬個大意,忘記近日有疫症,當局還需要殺雞⋯⋯算了吧,回頭太難。今晚除了「木桶豉油雞」,還點了「麵醬唐生菜」和「生炒糯米飯」。去片:木桶豉油雞 ($18):這是把我短時間召喚回來的大殺傷力武器。撇開禽流感疫症,雞弄得跟上次一樣好,只是不夠熱,但皮滑肉嫩,豉油甜美,十八蚊的份量絕不欺場,。麵醬唐生菜 ($52):麵豉醬和菜的味道未能完全融合,但也弄得不錯。餘油極少,控制水份亦非常到家,碟上也不留下過量醬油和水份。生炒糯米飯 ($78) :上枱的最初,水份略多。過了一會,稍稍收水後就自然變得乾爽,達到標準。送甜品:桂花糕,nice。總結:三款菜也不錯,豉油雞更是佳品。也順祝 各位2015身體健康,開飯大吉!埋單(18+52+78+茶芥+10%)=$200。

甜品:桂花糕,nice。

埋單(18+52+78+茶芥+10%)=$200。
麵醬唐生菜
生炒糯米飯
2014-12-31
2014-12-23 688 瀏覽
冬至,為方便老人家,便選了富臨。這家富臨已光顧多年,老人家喜歡它的價格合理,水準也不差。不過去年同是冬至,遇上只准選套餐不可散叫的經歷,今年我們依舊重蹈覆徹。雖然冬大過年,但這種安排有如趁火打劫。我想下一次,要不另覓地方做節,要不一定要向侍應堅持散叫。這次,我們一行十人訂枱做冬,訂枱時説可散叫,到達時卻說只有十二人用3千多和4千多兩個套餐選擇,。沒選擇惟有選4千多的套餐,一下單才發現不少人是散點的,因此有被誤導之感。相信是因為見我們是十人的關係,只給套餐選擇能省卻為我們散點的煩惱。套餐的份量是過多了,主要是鮑蔘翅肚等不利消化的食物,席上大部分是老人,實在不利老人健康。由於吃不下,一半食物要打包。看鄰桌十四人點同款套餐也是吃不完。其實這兒的套餐平日價格合理,也不會强迫人點套餐,只有節日總是如此。所以我要紀錄下來提醒自己和他人,一定要堅持散叫,不要勉强點套餐浪費食物。説回食物的質素,所有菜餚以量多取勝。至於味道只是不過不失。`乳豬全體皮脆,肉味較弱也欠肉汁,但份量足,是眾菜餚中最好的一道了。炸子雞頗肥,雞皮也不夠脆,只屬一般。排翅雖然份量不欺場,但翅香不足,口感不佳,恐怕會難以消化,很難吃
冬至,為方便老人家,便選了富臨。
這家富臨已光顧多年,
老人家喜歡它的價格合理,水準也不差。

不過去年同是冬至,
遇上只准選套餐不可散叫的經歷,
今年我們依舊重蹈覆徹。
雖然冬大過年,但這種安排有如趁火打劫。
我想下一次,要不另覓地方做節,要不一定要向侍應堅持散叫。

這次,我們一行十人訂枱做冬,

套餐的份量是過多了,主要是鮑蔘翅肚等不利消化的食物,
席上大部分是老人,實在不利老人健康。
由於吃不下,一半食物要打包。

看鄰桌十四人點同款套餐也是吃不完。
其實這兒的套餐平日價格合理,
也不會强迫人點套餐,只有節日總是如此。

所以我要紀錄下來提醒自己和他人,
一定要堅持散叫,不要勉强點套餐浪費食物。

説回食物的質素,所有菜餚以量多取勝。
至於味道只是不過不失。
`
乳豬全體皮脆,肉味較弱也欠肉汁,
但份量足,是眾菜餚中最好的一道了。
乳豬拼盤
炸子雞頗肥,雞皮也不夠脆,只屬一般。
當紅炸子雞
排翅雖然份量不欺場,但翅香不足,
口感不佳,恐怕會難以消化,很難吃得完。
廿四两排翅
芝士龍蝦伊麵的龍蝦肉質欠缺彈性,
不算鮮美,也嚐不到芝士的味道,十分淡薄的芝士似有若無。
芝士龍蝦伊麵
蒸海斑過火了,肉十分嚡󰀃口,大家都不想舉筷了。
清蒸海斑
至此,菜餚甚為滯膩,我已無動力再吃下去。
由親友代勞,隨後的菜式水準也只是平平而已。

節瓜瑤柱甫正常水平,
花枝珊瑚蚌味道偏淡,
鵝掌鮑片頗為不濟。
十二個壽包巨大如拳頭,看
見已飽得不想吃,味道也不出眾。
最後,也只能將餘食通通打包,苦了老人家。
鵝掌鮑魚
玉環瑤柱甫
蟠桃夀包
糯米飯
珊瑚蚌花枝片
其他菜餚只屬一般,也就不再詳評了。
除這些菜餚外,尚有桂花杞子凍,可是再没有人吃得下了。

整頓四千四百多的菜餚,人均是四百元一位,
食物質素平平,服務更是不濟,
菜餚不跟次序亂上,匆匆上菜,
甜品壽包未上侍應已要求結帳及協助打包,
服務及味道實在不值這個價錢。
也許店方是認為量多便可收更高的價錢,
但做冬飯可是要讓客人開開心心地吃,
並不是給店家賺大錢的好機會,這該是企業的基本良心對嗎?

總結來説平日來還好,做節還是可免則免了。
2014-12-21
2014-12-09 632 瀏覽
週日晚飯時間,好難訂位,本來想去另一間無位,所以改訂呢間4位,打電話話有位,5位準時去到(因為臨時多了一個小孩),公關A叫我們等等,就繼續做自己嘢!一路放其他walk in3或4位嘅客人入座!一問佢又話執緊枱,15分鐘後,佢離開門口換另外一位公關B,我見佢好似完全唔知情,咪提佢我們5人等緊,佢又話知,轉頭又放其他walk in客 我企起身佢先知,問係唔係我們到先?然後即刻將張枱比我!(都好嬲囉!亂晒籠!又無交更)咁使乜訂位啫! 入到大廳中枱坐低,環境屋邨酒樓,用品殘舊,餐具要洗過才放心用!座位剛在走道旁,上菜阿姐推手推車上菜,好似控制唔到,經常撞到魚佬椅背,我件衫掛椅背,啲餸掃到我件衫又唔理! 推介款式餸菜圖文並茂,賣相價錢都吸引!點菜後好快上菜!蟹粉扒豆苗:蟹粉滑,但唔漿口,無乜蟹膏甘味,豆苗爽嫩,好味! 木桶豉油雞:無敵價$28一隻 ,基本上每枱一隻,豉油汁微甜好味,雞肉仲嫩滑!好味!  蔥油蔥多過油!一般!蒜茸蒸大元貝:元貝開邊,無咁厚,口感減咗,粉絲墊底,索晒元貝味及豉油,但淋得太多熟油,好味比較油膩!菠蘿生炒骨:汁料好杰,又啞色,好似蕃茄泥,唔係玻璃晶瑩樣子,排骨炸

推介款式餸菜圖文並茂,賣相價錢都吸引!點菜後好快上菜!

木桶豉油雞:無敵價$28一隻
,基本上每枱一隻,豉油汁微甜好味,雞肉仲嫩滑!好味!
 蔥油蔥多過油!一般!

菠蘿生炒骨:汁料好杰,又啞色,好似蕃茄泥,唔係玻璃晶瑩樣子,排骨炸唔透,仲黏骨!唔好味!

鮮茄魚茸蒸豆腐:豆腐好滑,上面材料款式好多,以爽口為主,蝦肉爽口,味道清爽!好味!

杞子桂花榚:免費送嘅甜品,平時唔鍾意,但食落又幾清甜,咀嚼中有桂花乾!味道清甜!

食物唔錯,服務粗糙,店員都唔係唔做,但唔上心,開茶可以比兩壺水!食餐飯四週好似打仗咁!又set枱又推車!大大塊枱板在身邊滾動!加大聲指揮,唔知嘅以為去了貨場!

當然以價錢講,真係無得挑剔!一分錢一分貨!

蟹粉扒豆苗
蕃茄魚茸蒸豆腐
蒜茸蒜元貝
菠蘿生炒骨
杞子桂花榚
2014-12-07
15 分鐘 (堂食)
蟹粉扒豆苗
蕃茄魚茸蒸豆腐
蒜茸蒜元貝
杞子桂花榚
2014-03-29 1005 瀏覽
今日即慶一行8人駕車入香港仔食晚飯。是次叫了8餸1湯食到個飽飽落樓 埋單約840元左右。低食餸,湯份量都很足夠 好味!!! 飯後還有果盆送! 是次order 了紅燒乳鴿($38/隻) 燒得不太乾身,好味!!燒鴨 (例牌$88元) 味道一般,不過不失啦~!響嫘鄧湯 (足夠8人飲) 好飲,真正老火湯, 連平日從在街飲味精湯的我都連飲下2碗清蒸養班 (做優惠$76元條,足1斤至斤半重) 蒸得剛剛好,不會蒸過籠..(魚肉滑,有魚鮮味!正)金銀旦白菜仔-- (每條白菜都吸收晒金銀蛋的汁..夠入味)北孤海參小唐菜 (味道可口,不錯)涼瓜炒豪仔 (味道可口,不錯..用來撈飯..正!!.)菠蘿生炒骨-令我可以吃下2碗白飯才滿足....哈哈哈值得再去食 最重要是...是晚一家10口子...食得開心...而且又食到肚脹脹才落樓..
今日即慶一行8人駕車入香港仔食晚飯。
是次叫了8餸1湯
食到個飽飽落樓

埋單約840元左右。低食
餸,湯份量都很足夠

好味!!!

飯後還有果盆送!

是次order 了

紅燒乳鴿($38/隻)
燒得不太乾身,好味!!

燒鴨 (例牌$88元)
味道一般,不過不失啦~!

響嫘鄧湯 (足夠8人飲)
好飲,真正老火湯, 連平日從在街飲味精湯的我都連飲下2碗

清蒸養班 (做優惠$76元條,足1斤至斤半重)
蒸得剛剛好,不會蒸過籠..(魚肉滑,有魚鮮味!正)
金銀旦白菜仔-- (每條白菜都吸收晒金銀蛋的汁..夠入味)
北孤海參小唐菜 (味道可口,不錯)
涼瓜炒豪仔 (味道可口,不錯..用來撈飯..正!!.)
菠蘿生炒骨-令我可以吃下2碗白飯才滿足....哈哈哈

值得再去食

2014-03-23
  • 菠蘿生炒骨
  • 燒鵝
  • 紅燒乳鴿
2013-10-21 642 瀏覽
未來妹夫請食飯, 仲就我個女所以搵間附近的酒樓, 不錯. 六個人點了好多野食可惜乳鴿賣曬.記得點了龍蝦伊麵, 片皮鴨, 蒸石斑, 花膠煲, 蒸帶子, 炒白菜, 老火湯等.龍蝦伊麵- 非常好啖啖肉而且$78一隻成斤重, 勁抵. 上湯味入曬龍蝦度而且伊麵也吸收了龍蝦的精華, 正.片皮鴨- 分量少唔係好抵, 不過味道不錯, 嫩而有味. 脆皮而且薄餅粉軟易咬, 不錯.蒸石斑- 肥而肉多, 因為本人不太好魚食唔多, 味道是不錯的.花膠煲- 花膠硬了一點, 不過儘吸收了湯汁, 好味. 蒸帶子- 帶子厚實鮮甜, 湯汁清甜很不錯.炒白菜和老火湯都有水準, 人流不算多不需要等位訂位. 啤酒汽水都抵, 服務都幾好.
龍蝦伊麵/炒白菜
2013-10-19
龍蝦伊麵/炒白菜
2013-07-08 440 瀏覽
和家人在香港片仔食飯,選了富臨。因為早去,人潮還未到,很容易便有位。早前在報紙見到廣告,推介一蚊雞和七十八元龍蝦伊麵,見到酒家都有得點,都有點半信半疑,擔心佢地將貨就價或取巧。但見咁既價錢,又冇理由唔點,心想最多搵笨就冇下次。但因為只得三個人,兩者只能選一樣,就點了龍蝦伊麵。再看看其他菜式,價錢都不算貴,大部份都是六十八元或七十八元。因擔心碟頭細(附近的又未上菜、冇得參考),見價錢又唔係太貴,便索性點多三個。第一道菜上的是蝦仁炒蛋,這道菜做得不錯,蛋沒有炒得過熟,算是軟滑,而蝦肉亦係爽的,Ok。跟住上主菜龍蝦伊麵了。一看便有點驚喜,因為份量真的不少,足夠三、四個人份量。龍蝦亦看得出是一整隻的,並沒有偷工減料或取巧。味道方面亦不錯,龍蝦是新鮮的,肉身很爽。唯一可以彈的是個汁較為“杰” 了一點,這裡扣了一點分數。之後便上金銀蛋莧菜和花膠豆腐,同樣都是大碟頭之作。前者個湯底幾好,但可惜的就是稍為覺得鹹蛋唔夠熟和太少,但整體嚟講都算是好味。花膠豆腐就中規中矩,但值得一讚的就是花膠比我想象中要多,以六十八元的價錢來說,冇得投訴了。三個人埋單三百多元,即是一百多元一位,在酒樓食,有四個菜,還有龍蝦和花膠。算係超值的了!
2013-07-07
  • 龍蝦伊麵