可以令人可以好好地享受飲中茶的酒家,  在點心上已經看出師傅的用心, , 味道好好,又有懷舊點心可選擇, 別的酒家已經不易找到, 環境又舒服, 帶點靜, 服務又不錯, 整體非常滿意 可惜據了解, 快要結業, 只可選擇灣仔才可
, 服務又不錯, 整體非常滿意

可惜據了解, 快要結業, 只可選擇灣仔才可
魚翅餃
2019-09-07
  • 點心
2018-07-23 3996 瀏覽
之前有客戶推薦呢一間富聲魚翅酒家,趁有空檔嘅時間,一於入去試吓。唔知點解四個人點菜,都係以小菜為主,冇點到點心。荷葉飯唔好睇佢細細份,其實分量十足,四個人分唔止分到人人一碗,荷葉飯最吸引之處係荷葉嘅清香會滲入去惹味嘅飯料中,雖然荷葉清香味冇咁突出,但個飯夠晒入味叉燒收叉燒配搭着有少少肥,雖然睇落會好油膩,但食落一啲都唔覺得油膩,配埋個醬汁,一啲都唔覺得‘鞋’口,幾嫩,都算係好好味紅燒乳鴿乳鴿望落色澤油潤,燒到表皮香脆,乳鴿肉幼嫩豬脚仔可能食唔慣豬腳仔,一路食一路覺得有陣味,所以唔太喜歡

荷葉飯

叉燒

紅燒乳鴿
乳鴿望落色澤油潤,燒到表皮香脆,乳鴿肉幼嫩

豬脚仔
可能食唔慣豬腳仔,一路食一路覺得有陣味,所以唔太喜歡
2017-09-05 5826 瀏覽
掛著米芝蓮的名號,崇尚名牌的友人拉著小人到此茗茶一番,小人姑且一試。水晶鮮蝦餃如何的水晶,不得而知,只知就是蝦餃一粒,皮又黏口……叉燒包爆破的包皮是正常的,然而叉燒激肥,叉燒汁薄弱,滲包不夠多,吃著的包有如乾柴烈火。豬膶豬肚燒賣,屬懷舊點心,不過豬膶鞋、豬肚靭、汁還汁,蒸得不夠透。芋角極之膩滯,外層炸皮未夠鬆化,小人吃完半只已告投降。沒有甘筍味的甘筍流沙包,有流沙的,但吃不出個究竟。馬拉糕不夠熱,自然不夠香,鬆軟度一般。現今的咕嚕肉跟生炒骨都是差不多的物體,分別只在於有骨或無骨。這碟無骨的酸甜炸豬肉無論色澤或味道都差了一點點,酸甜皆不夠,食到嘴都歪。收費絕對是米芝蓮的水平,但食物好像求奇又普通,不大合意。

水晶鮮蝦餃
蠔皇叉燒包
豬膶豬肚燒賣
芋角極之膩滯,外層炸皮未夠鬆化,小人吃完半只已告投降。
芋角
沒有甘筍味的甘筍流沙包,有流沙的,但吃不出個究竟。
甘筍流沙包
馬拉糕不夠熱,自然不夠香,鬆軟度一般。
馬拉糕
咕嚕肉
收費絕對是米芝蓮的水平,但食物好像求奇又普通,不大合意。
2016-11-18 7110 瀏覽
最近去飲茶嘅頻率不要太多!突然間天氣就轉咗,適應無到咯,有小小感冒咁添,不過完全無阻礙我飲茶嘅心情。下午時分都系有小小疲倦,行經富聲魚翅酒家果時聞到食物 嘅香味,一下子就醒曬神,所以一於入去食野。不得不提嘅叉燒,真系好好味吖,搞到我都想打包一份添。雖然睇落好似好多油好膩咁,其實入口之後一啲都無會覺得油膩吖,口感超級嫩,無似一般嘅叉燒有柴嘅口感,我一個人就搞掂咗半份!見到好多人點咗薑汁雞,乘興點咗一份,味道OK,薑汁味道比較濃郁,個人雖然都喜歡薑味,不過哩個薑汁雞都系覺得有小小香濃過頭,不過雞肉嘅肉質質感好好,好入味。
2016-11-02
2016-11-06 5417 瀏覽
每年11月,偉大嘅母親大人生日,必會4出搵好野食同佢慶祝。佢話要食魚翅,所以搵了這間,訂了星期六嘅7點枱,點了菜大半個鐘,服務員才同我說點了嘅豆苗同乳鴨都無,再等了好一陣了魚翅終於送到,好濃鹹味,鹹得制叫啤酒,啤酒係室溫嘅,服務員已說係最凍果支,真係喊出黎。炸子雞有雪味-失望。黃金蝦不是鮮蝦-失望,炒粉絲=炒粉碎,不過不得不讚是羊腩煲同紅酒牛尾,係成晚可說是較好嘅菜,羊腩煲成煲都無得輸,紅色牛尾好味(我個人覺得較甜)。
2016-10-05 4724 瀏覽
聽到富聲這個名字、食得放心、高質素酒家。曾經是經常來的飯堂之一。今天不是來晩更不是來宵夜。而是朋友請吃中午飯、他竟然午餐也來個紅燒大鮑翅、薑蔥炒蟹及魚香茄子。這些不是晚飯吃的嗎?當然我懶理他的。他的好意照單全收。紅燒大鮑翅滾熱辣辣、翅也非常粗、絕不欺埸很好吃。再來多碗我也不會跟你客氣的啊!奮力的ko完。炒蟹正。肉質新鮮而多肉。吃到這𥚃其實有點飽了。我再吃不下茄子⋯⋯⋯, 但富聲的確是香微辣餸飯的話卻不能錯過。
2016-07-16 4354 瀏覽
鮮竹牛肉球
脆皮炸乳鴿
合桃燒雞酥
2016-05-19 3930 瀏覽
參加母校校慶前, 先跟家人飲茶醫肚。揀了這間在oprnrice 評語不錯的「富聲魚翅海鮮酒家」。老闆在上環開設海味店, 主要銷售鮑參翅肚及冬蟲草, 老闆仔於是在2004年在灣仔創辨「富聲魚翅海鮮酒家」, 而這家銅鑼灣店在2009年開業。12點到達不太多食客, 過了半個鐘酒樓已經差不多坐滿, 看來沒有揀錯地點。酒樓一貫傳統酒樓的格局與裝潢, 沒有大驚喜。勝在酒樓呈長形, 而且有一列窗讓充足的光線射入, 尚且舒適。甫坐下店員送上茶、醬油及小食($25/位)。即是什麼食物都不叫, 都要俾$50。這就是中式酒樓獨有的文化, 合理與否真是因人而異。就筆者的個人而言, 這種「硬食」的行為不太合理。幸好這個銀魚花生小食脆口惹味, 有鴻星的影子。用上不同顔色分辨食品的類别。點心選擇叫豐富, 價錢定位稍高, 小點$38、中點$42, 大點$48。《水晶鮮蝦餃 $48(大)》蝦餃皮不算得上晶瑩剔透, 但蝦餃的摺紋又密又多, 漲卜卜, 賣相對辨。《鮮竹牛肉球 $38(小)》 $38的牛肉球不太便宜, 味道上找不到特別取勝的地方。只能説牛肉球調味合宜, 牛肉球不太死實。《蠔皇叉燒包 $38(小)》叉燒是富聲的
《水晶鮮蝦餃 $48(大)》
《蠔皇叉燒包 $38(小)》
叉燒是富聲的招牌菜。叉燒包味道同樣美味。賣相雖然不太吸引, 但是餡料豐富。叉燒軟腍, 醬汁惹味夠濕潤。
《家鄉咸水角 $42(中)》
咸水角熱烘烘的送上, 每個外形大小差不多 外皮炸得金黃香脆, 外皮厚度適中又煙韌。餡料略嫌不太豐富。
《蝦卷炸両腸粉 $56》
腸粉包著炸両, 炸兩內釀有蝦膠, 製作煩複。這個蝦卷炸兩腸粉略嫌温度不足, 炸両淋身唔夠香脆。勝在蝦膠十足, 口感豐富又有層次。
《脆酥皮蛋撻 $38》 蛋撻皮屬曲奇底, 但太過薄身, 完全不太感受到脆口的口感。蛋漿夠香滑而且不太甜。最後1客4件全部給我女兒吃光。
論環境及服務, 只屬一般。論飲茶的點頭質素, 中規中矩。論價錢, 不叫得上便宜。
2016-05-07
2015-08-31 3602 瀏覽
今日同男友&家人去飲茶, 去左富聲, 估唔到D野幾好食喎! 仲樣樣都好味!脆皮叉燒飽, 外脆裡軟!珍珠雞, MY FAVORITE! 足料好JUICY! 我最LIKE個疍黃! 梅菜排骨飯! 嘩! 即叫即整, D梅菜絲同D排骨個味好夾! 足料足分量, 應該有5-6碗甘荀奶黃飽, 雖然食唔到個甘荀味, 不過個飽個色黃黃地, 感覺好甘荀, 裡面主打既奶黃好流, 好沙, 好正, 小心好熱呀!芒果炸鮮奶, 呢個係炸鮮奶再點芒果醬汁, 好好食! 唔係度度有.合挑叉燒酥, 個餅皮好鬆化, 叉燒同合桃既配搭都唔錯!富聲蝦餃, 皮薄餡靚, 得!XO醬炒牛脷, 牛脷好腍, 有鮮味, D大蒜剛剛熟, 食落岩岩好, 唔太辣, 好味呀~~
脆皮叉燒飽, 外脆裡軟!
合挑叉燒酥, 個餅皮好鬆化, 叉燒同合桃既配搭都唔錯!
富聲蝦餃, 皮薄餡靚, 得!
2015-08-30
媽咪生日,就帶佢黎呢間我覺得好有heart既酒家飲茶,呢度環境舒服,我以前有朋友講呢度腸粉係暖住上台,咁淋上腸粉既時候就唔會整凍腸粉,所以真心覺得呢樣野好細心,我就帶媽咪過黎食,叫左個皮蛋粥,好綿滑,叫左個炒飯,飯粒乾身香口,最重要個牛腸,皮薄餡靚,牛肉加上馬蒂,腍腍爽爽,好加上暖鼓油,好味
  • 腸粉
2015-03-21 2987 瀏覽
有幾個月冇去富聲, 今日去飲茶, 發覺他們的服務變得越來越差, 全店只得四五名伙記, 明顯人手不足, 叫極都無人理, 我們叫的米粉, 豬腳薑和牛什放在出菜的枱上十幾分鐘仍沒有人得閒拿過來給我們,最後唯有自己行過去取, 然後來了碟叉燒腸, 但有電油味, 唔食得, 牛什有三份之一煲係豬皮及豬大腸, 我同個男經理講點解牛什煲有咁多豬有關嘅食材, 佢竟然話我哋香港嘅牛什係咁嘅, 係會有豬皮和豬大腸, 然後就行開了,但我身為香港出生百份百香港人, 在其他食店都未見過牛什裏面會混合這些食材, 這間所謂米芝蓮, 不單止沒有服務可言, 連食物水準也強差人意,!
2015-03-21
2014-11-09 4164 瀏覽
富聲出名唔係平, 重要之前拎過米芝蓮一星, 雖然都聽過話灣仔老舖係最好食嘅, 但係諗住佢其他舖都唔會衰得咁差掛, 點知真係中伏囉..........成餐茶得2樣野係值得讚, 第一樣就係合桃雞粒酥, 味道唔錯, 而且好多合桃係入面, 好香, 個皮亦尚算鬆化, 上枱時都係暖嘅, 不錯, 必叫之選!!另一樣就係炸素鵝, 炸得唔油, 外脆內軟, 入面亦都好多菇, 點埋喼汁就正到暈!! 至於其他點心就真係唔係好掂, 其中一樣就係個雪山叉燒餐包, 之前見D人話必叫, 結果好失望, 唔熱, 個皮唔得, 口感一般再叫咗個迷你糯米飯, 嘩, 一上枱, 見到佢油到嚇死人, 反晒光咁......另外坐得好逼, 枱同枱之間都無咩空位, 而且D侍應嘅服務同一般大眾酒樓一樣, 完全唔係呢個Level 嘅酒樓應有嘅態度, 所以真係唔會再去.......
合桃雞粒酥
炸素鵝
雪山叉燒餐包
迷你糯米飯

2014-11-01
合桃雞粒酥
炸素鵝
2014-09-10 3771 瀏覽
於富豪酒店的富聲,最值得欣賞的是無論新客熟客都招呼妥貼,另外假日點心不斷創新,令食客百吃不厭。叉燒是必吃的,最突出的優點是肉質鬆軟,肥瘦適中,上桌時蜜汁仍熱燙。芝心帶子芋角,屬新派炸物,外皮蜂巢狀,中間白色芝士味清淡,可拉出長長的白絲,芋頭層薄薄,加上爽甜帶子粒,絕不膩滯。魚蓉果皮粥也極足料,主要是泥鯭肉,肉質結實有彈性,粥底充滿果皮香,故吃到的是鮮甜,沒有丁點兒腥氣,唯一美中不足的是有少許碎骨。雪菜帶子作餡的鍋貼較少見,今天鍋貼皮厚,餡偏少,故吃不出有什麼特色,不過自家調的醋仍美好。此處凡有魚肚的點心也值得捧場,皆因每次感覺有一朵盛放的海棉在口中,軟滑,鮮香,蘊藏海味乾貨的精彩之處,蝦膠粉紅彈跳,加上葱花蒜蓉汁,怎能不好吃?所以,弄得出色,粟米魚肚羹,絕不遜佛跳牆。要飽足,必點中國四大發明: 粥粉麵飯。這個西湖牛肉湯米,加入大量芫荽及蛋白,牛肉碎粒仍保持肉味及質感,清淡得來美味。餐後更任揀凍熱糖水,凍的楊枝金露最受人愛戴,熱的更常轉款。今天的馬蹄桂花湯丸簡直一絕,見到朵朵金黄桂花,大量爽脆馬蹄片,芝麻湯丸亦軟糯,吃過,滿口桂花香,良久不散!
餐後更任揀凍熱糖水,凍的楊枝金露最受人愛戴,熱的更常轉款。

題外話/補充資料: 友人同事今年特別買來富聲奶皇月一同分享,仍覺是城中至佳!
  • 叉燒
  • 百花煎釀蘿蔔糕,合桃雞粒酥
2014-06-24 4551 瀏覽
第一次食,由老細發板!佢成日食知道咩最正啵一黎就叫左乳豬,佢係炸成沙皮個種,無影到,好脆口肉嫩,唔錯!以上的我覺得豆腐一定要試,好滑但外面夠晒脆。片皮鴨我幾中意,唔係太肥,炸雞翼同餃子都好,哈哈 基本上都無邊樣唔好食。呢張比較清楚影到羅蔔榚同豆腐=]真係成枱野食,好誇張!最後整埋個甜品簡直係飽到上心口,個薑汁好辣下,不過個人黎講好中意。湯圓就無咩特別。仲有食义燒,雞腳,炒麵,合桃撻等等等中意大班人食中菜一定要試呢間,但朋友話銅鑼灣個間仲好,有機會要試下
第一次食,由老細發板!
佢成日食知道咩最正啵

呢張比較清楚影到羅蔔榚同豆腐=]

真係成枱野食,好誇張!

最後整埋個甜品簡直係飽到上心口,

個薑汁好辣下,不過個人黎講好中意。湯圓就無咩特別。

仲有食义燒,雞腳,炒麵,合桃撻等等等
2014-06-23
  • 叉燒
2014-06-12 5360 瀏覽
富聲是其中一間我放進To-eat list良久但就是一直沒有機會清空的中菜館,除了是米芝蓮店之外,還聽說過友人連番讚賞“飲茶”的話是很有水準的,終於在一個周未有機會到訪了。在事前也一如以往的做足功課,看看有甚麼是值得點的。富聲叉燒: 叉燒的話,是來富聲的必點之選,看上去相當對辦,是有質感有咬口的叉燒,相對新派叉燒主打腍身,它的路線是傳統一點的,是不一樣的風格。同樣的是蜜味香濃,肥瘦適中,好吃。分量可約4人一塊分享。上素蒸粉粿: 這個是即興所點的,相對之下個人認為是水準是不過不失的,餃皮是稍稍可薄身一點,也許是皆因我向來不太愛吃這種素粉粿的緣故吧。酥皮叉燒餐包: 做功課的時候發現這個也是必點的,原本是想說點了叉燒就不要點這個好了,但後來經服務大員大力推薦後,就也點了。酥皮是薄層的,是稍稍覺得內面的叉醬稍稍濕了一點,也是非常不錯的,比坊間不少出品要出色。合桃燒雞酥: 這款點心是很少吃到的合桃那凹凹凸凸的質感很明確,熱騰騰的更顯出撻皮滿有牛油香的,分屬必吃之選。甘筍流沙包: 流心的程度雖未算是最強,但也是對辦的,也是飽肚的好選擇。富聲馬拉糕: 這個是我的推薦,馬拉糕已預先一分為四的,入口有一
富聲馬拉糕: 這個是我的推薦,馬拉糕已預先一分為四的,入口有一分古早的香氣,鬆軟的程度是驚人的,是幾乎不用怎麼嘴嚼的,好吃。
阿蘇乾燒粉絲煲:聽說這是店方的名物之一,是有即席在旁烹調的部分,粉絲烹調得夠乾身而不糊口,假如莞茜少一點的話是更理想的,分量不少,可供4-6人享用呢。
最後還會奉送糖水,當天的選擇是冬瓜蓉湯丸,楊枝甘露,腐竹薏米糖水,我吃到的是腐竹薏米糖水,煮成液體狀的,有顆顆薏米的質感,是個人最喜歡的組合。總消費是$580, 是滿意的飲茶樂。
消費: $200
富聲魚翅海鮮酒家