2020-05-16 0 瀏覽
2點到唔使等位,星期六日都有午市套餐,叫左8個點心送2個點心。另外有特價生菜魚肉湯,本日$13,星期六日加$2。仲有特價蝦腸。點心味道不過不失,傳統點心選擇,夠熱辣辣同大份。乳鴿夠脆夠入味。街坊酒樓,價錢公道,值得支持!
2020-05-12 0 瀏覽
環境:👣👣食物:😋態度:😡衛生:😫性價比:👍真係憑實力告急! !值得一讚,燒雞同綠豆沙好ok😍環境:我明白開咗好耐,望落唔新係OK的,但我一坐低就係咁比野咬,好痛苦⋯⋯食物:綠豆沙已經係好好食,其他嘅就唔太啱我食囉⋯⋯朋友話鳳爪聞落去有d酸,唔知係咪壞左;叫檬粉黎米粉⋯⋯菜苗蝦餃包到同我包嘅一樣,足料爆餡,真係爆出嚟😃態度:我自問已經唔該前唔該後,點解大部分店員都要西我面,然後經過親我個位都撞到我張櫈,個位唔夠闊,我已經再縮入咗,其實可以拉開格離枱無人坐個張櫈,而唔係不停撞我張櫈?我唔知究竟咩色衫先有資格收我張order紙,行過唔理我理解,但行過嚟唔出聲望住我張枱,然後我遞比你問係咪可以比你嘅時候,唔係勁西咁同我講:「放係枱面啦!」,然後好型咁單手簽張紙,再拎走。依家我問你拎錢?要你簽Cheque比我?衛生:全程望住煎炸位個姐姐好落力,乜都落手做,連炸完嘅雲呑,煎完嘅尖椒蘿蔔糕都用手拎上碟😃😃餐具嘅衛生就更加唔洗講啦,有跡有油都正常嘅~
環境:👣👣
食物:😋
態度:😡
衛生:😫
性價比:👍

真係憑實力告急! !

值得一讚,燒雞同綠豆沙好ok😍

餐具嘅衛生就更加唔洗講啦,有跡有油都正常嘅~
綠豆沙,薑汁年糕
鳳爪,金錢肚
菜苗蝦餃
燒雞窩米
2020-05-12
綠豆沙,薑汁年糕
燒雞窩米
2020-05-03 809 瀏覽
多幫襯下區內小店,就唔會全部都係連鎖餐廳啦。今日去開附近,放棄新城市既連鎖餐廳,行多幾步去左瀝源既街坊酒樓。原來酒樓有兩層,所以唔駛等好耐就有位。雖然地下果層唔算大,但係都會花地方做無障礙通道,俾街坊都可以推坐輪椅既老人家黎飲茶,好有人情味。飲茶餐牌竟然有好多套餐,點心餐、小食餐等,花多眼亂。我地叫左一個二人餐,有一個粉麵飯、小食、兩個點心。另外再加多三個點心,三個人夠哂食。鮮蝦菜苗餃非常大隻飽滿,入面真係有好多原隻蝦仁,爽口鮮味。燒賣既肉質都非常彈牙,而蒸排骨都好足料,味道較惹味。咪睇呢窩米線個樣無特別擺盤,但真係其貌不揚。呷一口湯發覺真係超級鮮咪既魚湯,加埋番茄酸酸甜甜咁好開胃。 配料有雞脾菇、鮮冬菇、勝瓜、芹菜、番茄,仲有超多鮮鯇魚片,全部都係新鮮原材料,而唔係用人造野好似魚片果d,其實真係好健康又好鮮味。 三個人一人起碼有三碗,但可以食哂連湯都唔留一滴,唔油唔會滯有機會想試埋晚市小菜,見大家寫到片皮鴨好吸引咁

鮮蝦菜苗餃

鮮蝦菜苗餃非常大隻飽滿,入面真係有好多原隻蝦仁,爽口鮮味。

點心

燒賣既肉質都非常彈牙,而蒸排骨都好足料,味道較惹味。

番茄雜菌魚片魚湯米線

三個人一人起碼有三碗,但可以食哂連湯都唔留一滴,唔油唔會滯

有機會想試埋晚市小菜,見大家寫到片皮鴨好吸引咁
點心
番茄雜菌魚片魚湯米線
  • 蟹籽燒賣皇
早市入場開檯午市時間離開,所以要收取午市茶芥費用都尚算情有可原, 只能講下次再早少少入場,提早於早市完結之前結帳就可以解決。但係茶芥人頭數費用亂收才是重點問題。要知道加一都是總費用來計算。如果一不小心有少少偷懶冇去睇下張帳單就真係分分鐘會造成你俾多籠點心嘅價錢出去都唔知咩事。晨早飲杯茶食個包係好多家庭每個星期的指定活動之一,酒樓於不同時段劃分出早市、午市、下午茶市當中的額外收費,如:茶芥、加一等琳瑯滿目。 計好條數再對下張單,就唔怕畀人呃。

但係茶芥人頭數費用亂收才是重點問題。要知道
加一都是總費用來計算。

計好條數再對下張單,就唔怕畀人呃。

2020-05-03
$100 (早餐)
  • 點心
2020-05-02 508 瀏覽
嗰陣上網見到佢告急所以過去懲罰 嗌啲生料點心返去自己蒸 加餸!一開始自己睇錯嘢 好彩入去嗌嘢嗰陣姐姐提返我點心買3送1係$60跟住就嗌咗-蝦餃拼潮州粉果(4個)-鮮蝦菜苗餃(3個)-港式叉燒包(3個)-薑粒雞包仔(3個)臨走前姐姐提返啲生料蒸15min就可以食得!!------------------------------一開始就食咗菜苗餃先料好足!蝦仁有成3 4粒粉果係傳統粉果唔係平時喺街篤魚蛋嗰啲咁 佢係帶返少少辣味 即刻再多咗種層次!蝦餃亦都好足料又係有3 4粒 大大粒不得不提嘅係嗰水晶皮 本身諗緊蒸15min會唔會淋 口罩就話啫 仲可以消毒重用添😅🙏🏻但係個水晶皮係好煙韌 啱啱好!!唔係無口又唔係有啲到覺得似膠跟住就係叉燒包同雞包仔!!一樣足料!!嗰包整得鬆軟唔係有啲酒樓整到嗰包好濕/實咁!!60蚊試到5款點心 仲要高汁 抵!!encore率高 下次嚟過最後疫情下大家都記得幫襯黃店呀!!💛一齊擴大黃圈💪🏻💛
[未寫review依家補返!!
]
嗰陣上網見到佢告急
所以過去懲罰 嗌啲生料點心返去自己蒸 加餸!

跟住就嗌咗

-蝦餃拼潮州粉果(4個)
-鮮蝦菜苗餃(3個)
-港式叉燒包(3個)
-薑粒雞包仔(3個)
臨走前姐姐提返啲生料蒸15min就可以食得!!

一開始就食咗菜苗餃先

料好足!蝦仁有成3 4粒

粉果係傳統粉果

蝦餃亦都好足料又係有3 4粒 大大粒

不得不提嘅係嗰水晶皮
但係個水晶皮係好煙韌 啱啱好!!
唔係無口又唔係有啲到覺得似膠

跟住就係叉燒包同雞包仔!!

一樣足料!!嗰包整得鬆軟
唔係有啲酒樓整到嗰包好濕/實咁!!

60蚊試到5款點心 仲要高汁 抵!!

encore率高 下次嚟過

最後疫情下大家都記得幫襯黃店呀!!💛
一齊擴大黃圈💪🏻💛

-蝦餃拼潮州粉果 -鮮蝦菜苗餃 -港式叉燒包 -薑粒雞包仔
叉燒包
薑粒雞包仔
2020-04-07
8 分鐘 (外賣自取)
-蝦餃拼潮州粉果 -鮮蝦菜苗餃 -港式叉燒包 -薑粒雞包仔
叉燒包
薑粒雞包仔
2020-04-30 674 瀏覽
富東閣 黎過幾次都大排長龍等位而放棄,今日六半黎成功一搏有位入場,大門個層已經滿座,被安排下一層坐。難得一間💛酒樓,小菜款式多,散叫/套餐都好多選擇,4人限聚令,於是叫左4人餐食,有湯、燒味、海鮮+小菜2款,都只係$488(假日只係加$10),抵食到爛!湯-粟米魚肚羹海鮮-蒸沙巴仔燒味-腩仔+油鷄小菜-魚香茄子+花姿蚌片白飯4碗4個人食都super飽,味道好好食,冇味精,香口但又唔會濃味,完美!酒樓好多食客 店員姐姐都好忙 但叫到都好幫手又客氣 抵鑽!

湯-粟米魚肚羹
海鮮-蒸沙巴仔
燒味-腩仔+油鷄
小菜-魚香茄子+花姿蚌片
白飯4碗

酒樓好多食客 店員姐姐都好忙 但叫到都好幫手又客氣 抵鑽!
2020-04-25 845 瀏覽
想打電話訂位,接電話的小姐說,你來吧!如果人多就要派籌 !可能我反應慢,已經有很多同路人支持 !好吧!既然決定就去吧!原來屋邨有時租停車場,但燈光比較黑,沒有留意地面不平,扭腳!幸好穿平底鞋 !人生路不熟,找了一會終於找到了,6:50pm 已經差不多滿座,等了10分鐘!有探熱,但沒有搓手液,不要緊,我有自備!我與老公都喜歡吃魚,侍應不多,等了幾分鐘有侍應來,點了龍躉二味 $229,然後想再點一個燒味,但侍應哥哥說:「二個人唔使叫咁多啦,唔夠食先再叫啦!燒味好快架 !」然後他就快閃了, 哈哈!第一碟西蘭花炒球很快就到了,份量不少,用料也新鮮!但第二碟就比較慢,慢到第一碟吃完了還沒有到!支竹涼瓜燜頭腩,用料吃得出新鮮,但味道好鹹,要多喝茶,哈哈!埋單也等了很久,揮手多次都沒有侍應有空,等了 差不多 20分鐘,無所謂啦! 可能樓面人手不足。8 點半出來見到約有8~10 個人在等位 !知客在叫籌號。套餐 $228 + 一碗飯 +2 位茶 +加一服務 = $290, 價格 $300 算合理。
想打電話訂位,接電話的小姐說,你來吧!如果人多就要派籌 !
可能我反應慢,已經有很多同路人支持 !
好吧!既然決定就去吧!

第一碟西蘭花炒球很快就到了,份量不少,用料也新鮮!
但第二碟就比較慢,慢到第一碟吃完了還沒有到!

8 點半出來見到約有8~10 個人在等位 !知客在叫籌號。

2020-04-17
2020-04-23 633 瀏覽
小妹與闊別五年無見的朋友相約吃晚飯黎到黃藍半分天下的沙田找東西吃,因為朋友朋友偏好吃清淡的中式菜下,來到富東閣朋友自稱他是中立綠營偏藍更加要拉他幫襯黃店,資持黃色經濟圈係限枱令下,每張枱之間的距離都要保持1.5M又沒有大枱下,所以看上去的枱稀疏了但無損晚市氣氛,比起鄰近的無客餐廳店內都滿座了75% ,但係因為經營酒家開支非常重臉皮幾丈厚的小妹唯有叫多幾味餸等藍友人埋單我們點了黑椒肉崧粉線煲,鎮江排骨,翡翠炒花枝片上菜都很快,等左10-15分鐘左右,店員都有禮貌,加水收拾速度都算有效率晚市優惠4餸,每樣$80我地只有兩個人,所以決定係餐廳散叫,都只不過貴十元八塊,晚市價錢合理再評一下食物吧,最先上的是鎮江骨,基本就是個汁加排骨兜下佢就成,朋友覺得比平常有點酸,小妹覺得尚可排⻣是是廚房無限翻炸而變硬的肉質黑椒肉崧粉絲味道很香,很好下飯係用平時醃肉個款日本黑椒汁的味道用鐵煲上熱辣辣,粉絲吸曬啲汁好好味最後上是翡翠炒花枝蚌片翡翠是指翠肉瓜同不同顏色的燈籠椒清清地都幾好味飯後送糖水,紅豆西米味道還好,不過不失,可能小妹對果皮味嘛麻麻地但紅豆不會硬,又無煲燶的味道好味過x臨多多聲兩人埋單$300,
小妹與闊別五年無見的朋友相約吃晚飯
黎到黃藍半分天下的沙田找東西吃,
因為朋友朋友偏好吃清淡的中式菜下,來到富東閣
朋友自稱他是中立綠營偏藍
更加要拉他幫襯黃店,資持黃色經濟圈

係限枱令下,每張枱之間的距離都要保持1.5M
又沒有大枱下,所以看上去的枱稀疏了
但無損晚市氣氛,比起鄰近的無客餐廳
店內都滿座了75% ,但係因為經營酒家開支非常重
臉皮幾丈厚的小妹唯有叫多幾味餸等藍友人埋單

我們點了黑椒肉崧粉線煲,鎮江排骨,翡翠炒花枝片
上菜都很快,等左10-15分鐘左右,
店員都有禮貌,加水收拾速度都算有效率
晚市優惠4餸,每樣$80

再評一下食物吧,最先上的是鎮江骨,
基本就是個汁加排骨兜下佢就成,
朋友覺得比平常有點酸,小妹覺得尚可
排⻣是是廚房無限翻炸而變硬的肉質

黑椒肉崧粉絲味道很香,很好下飯
係用平時醃肉個款日本黑椒汁的味道
用鐵煲上熱辣辣,粉絲吸曬啲汁好好味

最後上是翡翠炒花枝蚌片
翡翠是指翠肉瓜同不同顏色的燈籠椒
清清地都幾好味

飯後送糖水,紅豆西米
味道還好,不過不失,可能小妹對果皮味嘛麻麻地
但紅豆不會硬,又無煲燶的味道
好味過x臨多多聲
兩人埋單$300,經濟實惠

本來想打包叉燒返去
但係食完飯都夜了,差唔多9:30
外賣掛爐燒味都沽清了

以前小妹會說都只是9:30,再閒逛回家也不遲
但現在的晚上,大家下班都匆匆回家了
街上的行人都非常稀落
大家都要都要互撐才能一起渡過疫境
黑椒肉崧粉絲煲
鎮江排骨
2020-04-21
黑椒肉崧粉絲煲
鎮江排骨
2020-04-21 562 瀏覽
黎過幾次,都見到好多枱叫片皮鴨,所以捉左友人黎陪食。 因為今日係公眾假期前,所以好多人黎幫襯,好full. 黃店有番生意,值得開心!但政府又延長限聚令至5月。大家真係要繼續支持黃店,撐下去。入座後,叫左片皮鴨,醬爆鴨件,冰鎮咕嚕肉。因為太多客,侍應很忙碌,真係要耐心等待上菜。片皮鴨香口,油脂豐富,好正!但建議可改良一下個包,有點兒過厚,太大塊亦比較難包。醬爆鴨件,不錯。適合配白飯。冰鎮咕嚕肉好味,喜歡冰冰地又酸甜的外層,入面d肉仲係暖暖地。

醬爆鴨件,不錯。適合配白飯。

2020-04-09
由於抗疫期間,買外賣支持富東閣👍🏻 。自己同屋企人近月已經幫襯左6,7次(外賣),味道好,份量好夠,而且仲要係有良心。❤️今晚終於去堂食😆見到都好多人叫冬瓜盅同"三寶",不過,今次我地叫小炒,四餸送一餸😂上菜好快,下單十分鐘已經有野食~同埋枱上已經準備好公筷👍🏻1. 蝦仁炒蛋:好大碟,蝦又大隻,有鮮味,之前外賣,差不多次次都有叫💓2. 椒鹽肉排:肉香酥軟,炒得乾身,正👍🏻3. 翡翠花枝蚌片:我的最愛😘仲比左蝦醬,勁正~4. 西芹炒龍躉球:好有驚喜,好大塊,龍躉球有"走油",非常香☺️5. 蒜蓉雲耳蒸龍躉頭腩: 中規中矩供參考☺️其實仲可以買生料,返去自己煮~多個選擇喇~幾好😀整體非常抵食,份量真係夠(最後仲食唔晒,拎左一碟返屋企😂),非常推薦❤️🧡💛自己會持續幫襯,撐!!!

今晚終於去堂食😆

上菜好快,下單十分鐘已經有野食~同埋枱上已經準備好公筷👍🏻

2. 椒鹽肉排:肉香酥軟,炒得乾身,正👍🏻

蝦仁炒蛋

3. 翡翠花枝蚌片:我的最愛😘仲比左蝦醬,勁正~

5. 蒜蓉雲耳蒸龍躉頭腩: 中規中矩

供參考☺️

其實仲可以買生料,返去自己煮~多個選擇喇~幾好😀

2020-04-20
蝦仁炒蛋
  • 西芹炒龍躉球
2020-04-10 652 瀏覽
今日幫襯完,外賣返屋企食,點心份量足,味道亦不錯,服務也很熱心……💗💗會再光顧!👍👍,點心選擇算多,正常價格……點心買6送2,感覺幾抵~會推薦俾朋友去試食……👏👏,個人最鍾意釀尖椒~鵪鶉蛋燒賣……包點類也不錯,不會太大個,令你太快飽,吃不了其他點心~外賣回家和家人一起享用,安全又美味……🤤🤤,最重要他是一間黃店,店員非常有人情味~好友善親民……疫情過後一定會幫襯佢堂食,試下佢地啲茶既味道~💗💗💗
2020-04-10
外賣自取
2020-04-08 512 瀏覽
試下keep 住每次飯聚,都推介朋友黎懲罰富東閣先!今次又係得2個人黎食,haha…所以又係要散叫,唔知幾時先有機會拎到買4送1優惠。不過餐廳好好,有改進,推出左個二人餐。可惜我岩岩食完下午茶先黎食晚飯,實在太飽了,唯有下次。今次由友人負責點菜。要左個潮州肉碎炒蛋,幾得意,我好少食呢個餸。跟住係菠籮京骨,好食,配白飯一流。豬膶啫啫雞煲,d豬膶好軟滑,一d都唔鞋,好食。最後要左個白飯同汽水。埋單29x.會繼續支持良心小店。加油!好快又會見到我再寫食評的了~下次要試下個片皮鴨,好多枱客叫黎食。P.S. 酒樓內有個男侍應待客親切,主動幫你換碟及加水。抵讚!

跟住係菠籮京骨,好食,配白飯一流。

豬膶啫啫雞煲,d豬膶好軟滑,一d都唔鞋,好食。

最後要左個白飯同汽水。埋單29x.

2020-04-06
2020-04-06 538 瀏覽
今天生日🎉;今天抗疫😷;今天依然要抗爭💪🏿;今天繼續撐黃🟡。在這艱難的日子,食肆收到的每一蚊都非常重要,而我希望自己花在食肆的每一蚊也有價值。🌧下著雨坐上的士🚗來到一間屋村酒樓食生日午飯,感覺很好。😌😆😆👆🏿脆皮燒腩仔~真燒腩仔,並不是燒豬,肉嫩而且真有脆皮。現在市道不好,很多燒味都不夠新鮮,這裏仍能吃到應有的脆皮。酒樓仍不停製造其他燒味,眼見有很多街坊外賣到取,相信銷量好就新鮮。甜酸炸雲吞~有病嗎用得着放這麼多材料?甜酸汁有🍅🍍🧅基本蔬菜外,有魷魚🐙、蝦🦐、雞肉🐓、瘦肉🐖、豬潤,調味恰當,可惜份量真是太多,吃剩。值得一提的是雲吞皮是黃到金🟡,反映所用的油並不是萬年油,相對比較健康。(萬年油易產生反式脂肪,令壞膽固醇增加,且抑制好膽固醇)蜆芥靚魚球🐋、山菜🥬魚肉~魚丸扎扎實實,是鮮魚並不光是麵粉團,但可惜凍了便太韌。生滾豬潤粥~又是很多材料,除了豬膶外,有大片大片的牛🐂,豬膶及牛肉也有應有的肉質及味道,並不是吃着什麼也不知的一片肉。抱著喪叫的心態,卻被分到二人枱,放不下,吃得有點忙。 預備街坊酒樓不好到那的心態來,但不是盲撐,這裏的食物並不差,而且材料真的沒有欺場,故二人來,🤦🏿‍♀️

😆😆👆🏿

脆皮燒腩仔~
真燒腩仔,並不是燒豬,
肉嫩而且真有脆皮。
現在市道不好,很多燒味都不夠新鮮,這裏仍能吃到應有的脆皮。
燒味部
脆皮燒腩仔

甜酸炸雲吞~
有病嗎
萬年油易產生反式脂肪,令壞膽固醇增加,且抑制好膽固醇)
甜酸炸雲吞

蜆芥靚魚球🐋、山菜🥬魚肉~
魚丸扎扎實實,是鮮魚並不光是麵粉團,但可惜凍了便太韌。
蜆芥靚魚球、生滾粥

生滾豬潤粥~

抱著喪叫的心態,卻被分到二人枱,放不下,吃得有點忙。

預備街坊酒樓不好到那的心態來,但不是盲撐,這裏的食物並不差,而且材料真的沒有欺場,故二人來,🤦🏿‍♀️有點浪費食物。環顧食客並不只是街坊,相信有好幾枱較年輕的🙆🏻🙆🏽‍♂️也是特意來支持
2020-04-06
燒味部
脆皮燒腩仔
2020-04-05 476 瀏覽
今次我哋嚟咗呢間屋邨酒樓,印象中好似十幾年前嚟過,希望呢啲小本經營酒樓可以捱過呢個疫情,原本諗住叫set,但係佢冬瓜盅同埋鮑魚都賣晒所以我哋就散叫咗啲小炒。第一樣嚟嘅就係咕嚕肉,不過不失,啲咕嚕肉係長條型,我就比較鍾意食一嚿嚿嗰啲,同埋佢唔係好熱,我估佢係整定一大堆for冰鎮咕嚕肉(貴d)。之後個炒通菜就熱辣辣,份量都好足夠,足4至5個人,唔會話好油,啲菜又唔會好老。之後就係有粟米羹,飲完一碗都飽飽地,係足料嘅,又大煲,啲姐姐仲好好人幫我哋分埋。呢條椒鹽鮮魷性價比真係最高,新鮮炸出嚟,好有咬口,分量超足,以前同朋友食都唔夠分,而家每人可以食4,5舊,如果有得加埋鹹蛋黃就好啦。最後就係呢個美極炒蝦,細心發現酒樓好好,剪晒啲蝦鬚蝦腳,用口剝殼食嗰陣就唔會吉親,超入味,佢仲可以揀椒鹽炒蝦,下次可以試吓,啲蝦食落去好彈牙,唔會梅,每隻都好想啜光佢d汁,小心食到成身都係。最後溫馨提示返各位揸車嘅朋友,商場係冇泊車優惠的,自己執生。

2020-04-03 397 瀏覽
支持黃色食堂✌️平時係來富東閣海鮮酒家飲茶多,但今日就買個外賣鵝脾飯🦢回家慢慢嘆😋😋。呢間酒樓價錢公道,份量足夠,你睇吓佢隻脾大過個飯盒✨✨,鵝脾肉汁多又唔會痴牙👍👍
外賣自取