2020-11-15 200 瀏覽
Food was very average. It's Japanese food if you've never had Japanese food before. I'm not being harsh when I say I've had better Japanese food from a convenience store. Small portions also. It's here to trap tourists visiting the Peak Tower. It's a shame as the staff were nice and you can get a pleasant view of Hong Kong if you're in the right seat. No parking available - so you can't get free parking with the meal - parking is in the shopping centre opposite.
2020-11-14
2020-10-21 415 瀏覽
好耐無去過山頂,於是就喺平日拎咗日假去山頂行吓🤩一去到山頂就揀咗呢間有得望海景嘅日式餐廳!入面牆身掛住日式懷舊風嘅裝飾,有黑膠唱片同舊廣告牌,播住日本經典歌,嗰刻當自己暫時去咗日本旅行!去食午市,有多款唔同定食揀,價錢都唔貴呢~Pork Curry($109)豬扒都幾大塊,炸得幾香脆,而且粉都唔會太厚,日式咖喱味香濃得黎唔會太辣,惹味到好快清哂👍🏻定食仲有送麵豉湯。-香蔥吞拿魚腩卷($118)呑拿魚腩幾新鮮,色澤唔錯,而且口感軟滑😌-叉燒拉麵($98)湯底濃郁,拉麵麵質都幾彈牙掛汁,叉燒份量都ok多,而且入味!仲有豆腐送呢~-一路望住維港靚景,一路食日本菜,真係perfect match!!餐廳隔離仲有個日式小商店,掛住日本嘅吃貨食飽仲可以去行下呢!
好耐無去過山頂,
於是就喺平日拎咗日假去山頂行吓🤩
一去到山頂就揀咗呢間有得望海景嘅日式餐廳!
去食午市,有多款唔同定食揀,價錢都唔貴呢~
Pork Curry($109)

香蔥吞拿魚腩卷($118)
呑拿魚腩幾新鮮,色澤唔錯,而且口感軟滑😌

叉燒拉麵($98)

一路望住維港靚景,一路食日本菜,
真係perfect match!!
  • 叉燒拉麵
2020-10-18 378 瀏覽
難得想去山頂chilli下揀咗一間可以望到維港景嘅餐廳入到舖頭個門面好可愛,仲有舖頭可以買飾物、明信片同埋日本汽水呀個景觀就真係一流啦,好適合情侶拍拖但係食物質素就好一般香蔥吞拿魚腩卷價錢唔算平,但上枱係小卷紫菜已經林晒,有少少對唔住個價錢媽媽名物.牛腸煮反而呢一個係最出色嘅小菜牛腸好入味,但又有少少爽口感覺,一啲都唔um豆腐同滷蛋都滷得好入味吉列豬扒黑咖喱飯上枱黑咖喱都幾級正可惜吉列豬扒一個皮偏厚豬扒唔夠林整體而言,景觀就一流啦,食物質素就麻麻
難得想去山頂chilli下
揀咗一間可以望到維港景嘅餐廳
個景觀就真係一流啦,好適合情侶拍拖
但係食物質素就好一般

香蔥吞拿魚腩卷
價錢唔算平,但上枱係小卷
紫菜已經林晒,有少少對唔住個價錢

媽媽名物.牛腸煮
反而呢一個係最出色嘅小菜
牛腸好入味,但又有少少爽口感覺,一啲都唔um
豆腐同滷蛋都滷得好入味

吉列豬扒黑咖喱飯
上枱黑咖喱都幾級正
可惜吉列豬扒一個皮偏厚
豬扒唔夠林

整體而言,景觀就一流啦,食物質素就麻麻
2020-09-28 432 瀏覽
#foodhkdiscoverer山頂—淨係食過view都正到爆🥰大部分座位都見到成個維港🤭望住咁靚嘅維港食也特別舒服🤓—鰻魚龍卷($98)呢個鰻魚卷最外面用牛油果薄薄幾層layer 住😋 卷入面既鰻魚都有好濃既鰻魚汁好正🤩 整體層次好好,配埋細細粒青瓜係中間感覺好fresh 🤗 份量都幾足,個碟黎既時候長到有小小嚇親撲滿曬鰻魚卷🤣—媽媽炸豬太郎卷($98) Rockn’roll 系列🤟🏻個view 一流😍 食住慢慢享受真係好chill 好relax🥰個裝修亦都充滿懷舊嘅氣氛😎好特別🤭個豬扒炸得好脆😋入面配埋啲牛油果😌估唔到個味幾match 幾 fresh wor 🤭好味好有層次感😯唔錯! 雖然價錢有啲貴😂不過食個View同氣氛都值得😆—價錢: 💋💋💋味道:💋💋💋💋抵食:💋💋💋💋環境:💋💋💋💋💋. ——地點:富士山媽媽 (山頂)地址:山頂山頂道128號凌霄閣2樓4號舖營業時間:11:30-18:00—#山頂 #香港 #日本菜菜 #00s山頂 #山頂美食 #Fujimama #富士山媽媽 #rocknroll #thebestview #japanesefood #fujinpeak#l
#foodhkdiscoverer山頂

價錢: 💋💋💋
味道:💋💋💋💋
抵食:💋💋💋💋
環境:💋💋💋💋💋
. ——
地點:富士山媽媽 (山頂)
地址:山頂山頂道128號凌霄閣2樓4號舖
營業時間:11:30-18:00

#likes #like #follow #likeforlikes  #instagood #instagram #followme #likeforlike #likeforfollow #followforfollowback #f #followers #followback #photography #followforfollow #comment #picoftheday
2020-09-24 417 瀏覽
抗疫期間,除咗去郊區之外仲有咩好去處?我地就揀咗山頂,空氣質素好之餘景觀都好啲,行完去嘆個維港景嘅lunch簡直完美!去FujiyamaMama食特色rocknROLL, 有名你叫,當然係卷物啦,呢度嘅卷物絕無欺場,我地就叫咗鰻魚龍卷同富士山下卷試下鰻魚龍券果然同龍一樣咁長,同出面食嘅鰻魚唔同,呢度嘅比較juicy,而且件數十足,性價比高而富士山下卷就係心機之作,以魚生卷成卷物先炸再做反卷,果然夠Rock, 再襯埋個180度維港景,簡直係最高享受呀!另外仲叫咗唔係周圍都有嘅炸牛蒡做小食。 同埋就梗係要叫個闔家丼俾小姐食啦! 闔家丼嘅雞非常亂畫,醬汁亦都好多,所以食到好滋味!
2020-09-20 316 瀏覽
說好去的日本今年無望啦,去山頂富士山媽媽餐廳都好啦~聽住經典日語歌,品嚐日本美食,歎住杯凍飲,欣賞維港景色,chill下食下都好有mood的~Rock'n Roll系列的鰻魚龍卷 $118牛油果入口即溶,鰻魚軟腍,飯粒圓潤捲得扎實,醮下沙律汁,一啖一口相當美味。炸餃子配柚子醋 $45餃子以竹籤吉住賣相討好,餃皮脆薄肉餡鮮美唔油膩,好食。炸牛蒡 $45薄片炸牛蒡似食薯片一樣口感香脆,欣賞眼前美景慢慢歎,口痕心食之選。叉燒拉麵 $98秘製豬骨湯底味濃,拉麵口感煙韌好掛汁,叉燒好嚼口,水準唔錯。菠蘿的海 $88清甜可口,凍飲涼透心,炎炎夏日最啱飲。
說好去的日本今年無望啦,去山頂富士山媽媽餐廳都好啦~

Rock'n Roll系列的鰻魚龍卷 $118
Rock'n Roll系列的鰻魚龍卷

炸餃子配柚子醋 $45
餃子以竹籤吉住賣相討好,餃皮脆薄肉餡鮮美唔油膩,好食。
炸餃子配柚子醋

炸牛蒡 $45
炸牛蒡

叉燒拉麵 $98

菠蘿的海 $88
清甜可口,凍飲涼透心,炎炎夏日最啱飲。
菠蘿的海
菠蘿的海
  • 鰻魚龍卷
  • 炸餃子
2020-09-16 263 瀏覽
週未與友人到山頂環回步行徑走個圈,舒展一下, 順道來到凌霄閣午餐【富士山媽媽】是搖滾主題餐廳,裝潢與背景音樂充滿七十年代日本風情。一列窗口位置可飽覽維港兩岸的景色,視覺非常開揚,便來個日式午餐。餐牌第一頁是店內主打Rock ‘n Roll 卷物系列,當然不能錯過。點了"哥斯拉炸蝦卷",內餡有天婦羅大蝦、蟹籽、牛油果及沙律菜,配合甜甜酸酸的千島醬,香口中帶清新。雪白壽司飯上加入黑芝麻,賣相更顯時尚。定食"日本豚肉泡菜鍋"份量巨型。滿滿的豚肉配上香濃泡菜、大量菇類及時蔬,還附上大大碗白飯、涼拌豆腐及凍咖啡,讓人吃得滿足。泡菜湯底微辣醒胃,豚肉軟嫩,菇菜煮得熱燙入味,屬健康美味之選。

2020-09-13 166 瀏覽
幾星期前疫情放緩,偷偷地上咗太平山頂行街影相。行行吓去到山頂凌霄閣,見到有間富士山媽媽餐廳,主打新派日式菜,但成間餐廳有好多懷舊日式裝飾,影相打卡一流,就入咗去坐。最緊要地方闊落,疫情帶著小朋友比較敏感,我們帶着BB車都坐得好舒服。我哋兩公婆,點左招牌Rock & Roll卷物和一碗烏冬。個Rock and Roll卷 有脆卜卜的炸物配合新鮮的魚生,口味幾清新,絕對適合要減肥的我。幾時再可食住美食睇靚景?一路食一路享受餐廳的日式懷舊風情,香港真的很美!
幾星期前疫情放緩,偷偷地上咗太平山頂行街影相。

2020-09-09 178 瀏覽
Central 中環 • 富士山媽媽🏔📍山頂山頂道128號凌霄閣2樓4號舖➰居高臨下的「富士山媽媽」佈置成居酒屋的格局,望出窗外可鳥瞰維港美景,配以美食佳餚,令人心曠神怡☀️➰富士山下卷 $158 🍣🌀蛋黃免治雞肉棒 $72🥚🐓🍢黑咖喱吉列豬扒飯定食 $118 🐖🍛粟米忌廉薯餅 $28 🌽🥔富士山頂可樂 $30 🗻🥤➰ 富士山下卷入面有三文魚🐟、吞拿魚、油甘魚、牛油果🥑和蟹柳🦀,上面撒滿天婦羅碎和蟹籽沙律醬🤤 免治雞肉棒香味十足,再配上新鮮蛋黃,必食👍🏻 黑咖喱吉列豬扒飯🍛都好有特色,但豬扒🐖味道未夠濃郁,咖喱味亦比較淡🧐 大推粟米忌廉薯餅🥔外脆內軟,粟米忌廉🌽味十分香濃😋 富士山頂可樂🥤象徵著富士山山頂的白雪,透涼解渴😌➰👅 味道:🌟🌟🌟💫👀 環境:🌟🌟🌟🌟🌟👩🏼‍🍳 服務:🌟🌟🌟💫💰 抵食:🌟🌟💫———————————📌 Instagram: penguin_foodblog
Central 中環 • 富士山媽媽🏔

👩🏼‍🍳 服務:🌟🌟🌟💫
💰 抵食:🌟🌟💫
———————————
📌 Instagram: penguin_foodblog
有乜嘢正得過喺山頂⛰️,一邊食壽司一邊望住一望無際嘅香港景色🌉!好少係呢個角度望維港個海景🌊,So Beautiful😍,別有一番風味!.餐廳風景位一流⛰️🌊,不過價錢也相對較貴💰。山頂一向主打遊客生意,草根認為作為本地人試過一次就足夠😎,當自己去咗個短程日本Trip🇯🇵。.餐廳以日式復古風為主題,裝修和佈置充滿舊日本風情👘,舊雜誌📚、小飾物🎎🎏、電視節目和音樂📺📽,令人猶如置身於80至90年代的小日本🇯🇵。.📍媽媽炸豬太郎卷($118)Mama Roll炸豬太郎卷上灑上少許芝麻,飯卷內包有炸豬和生菜🐽🥬,炸豬外脆內Juicy💦,味道不錯👍🏻🤤。.📍香蔥吞拿魚腩卷($118)Toro Toroll這個吞拿魚腩卷雖然味道發揮正常👌🏻,不過價錢過於進取💰,有點少貴👉🏻👈🏻。.📍牛肉薯餅($48)Creamy Beef Croquette薯蓉先混合牛肉碎再用高溫炸,薯餅新鮮炸出🥔,口感Creamy順滑🤤,亦不算油膩,不錯👍🏻!.MENU
媽媽炸豬太郎卷, 香蔥吞拿魚腩卷, 牛肉薯餅
📍媽媽炸豬太郎卷($118)
Mama Roll
📍香蔥吞拿魚腩卷($118)
Toro Toroll
📍牛肉薯餅($48)
Creamy Beef Croquette
MENU
2020-07-12
2020-08-23 247 瀏覽
其實呢段時間已經經濟唔好,人流唔多點解質素可以差成咁,茶記都煮得好食過呢間野又要唔平!滑蛋豬排丼 最基本簡單嘅日本菜式蛋無味 D蛋乾最大鑊係佢地所謂炸豬排 一食落口以為自己食緊“黃金豬排” 成口炸粉 難食到…無下次
其實呢段時間已經經濟唔好,人流唔多
點解質素可以差成咁,茶記都煮得好食過呢間野
又要唔平!

滑蛋豬排丼 最基本簡單嘅日本菜式
蛋無味 D蛋乾

無下次
2020-08-23
欣賞維多利亞港景色🏙️,大家一定會想到登上香港島太平山頂吧! 是被公認為俯瞰維多利亞港的最佳地點之一。不過欣賞維港景色唔一定要去凌霄閣「摩天台428」(需額外購買入場票) ,等我介紹一個坐得舒舒服服,可以一邊享受日本美食,一邊欣賞維港景色的好地方給你們吧😏!我想介紹的就是「Fujiyama Mama」!「Fujiyama Mama」就是位於山頂凌霄閣的日本餐廳,餐廳裝飾很特別,除了特色落地玻璃可以俯瞰整個維多利亞港景色外,也用了日本舊式唱片為主題佈置餐廳,好像置身於日本🇯🇵一樣,非常有格調。孖寶看到靚靚景色非常興奮,不停讓著要找出我們居住的地點😆。食物方面,這裡的rocknROLL卷物有很多配搭,有香蔥吞拿魚腩卷、哥斯拉炸蝦卷、鰻魚龍卷、媽媽炸豬太郎卷、富士山下卷等等,全部都好吸引呀。其中媽媽炸豬太郎卷$118,米飯軟硬適中,豬扒香脆可口,真是令人回味🤤!另外炸餃子配唐辛子蛋黃醬$45、叉燒拉麵$98、大大杯雪糕球$28等,也非常美味😋!

我想介紹的就是「Fujiyama Mama」!

媽媽炸豬太郎卷

炸餃子配唐辛子蛋黃醬

雪糕球
媽媽炸豬太郎卷
炸餃子配唐辛子蛋黃醬
雪糕球
2020-07-22 281 瀏覽
果晚約左兩好友吹水飯聚,想食得好坐得好,餐廳環境當然好ok 啦,餐具各樣都好乾淨,最驚喜佢地竟然比咗個靚景位我地坐。睇住日落同山頂夜景 黎食野,真係一大享受。推薦富士山下卷 幾好味 中間炸左一個軟殼蟹卷 之後再包多左一層飯同埋飛魚籽 口感超好。叉燒拉麵 我就覺得唔洗叫 因為比起出面拉麵店冇咁專門冇咁特別。飲住啤酒配壽司卷真係一大享受。總括而言,今餐食得很滿足,下次一定再來幫襯!
2020-07-12
2020-07-19 193 瀏覽
一踏入店舖內就充滿懷舊日式嘅用餐氣氛,舊廣告牌、面具,牆上仲掛有多個黑膠唱片套,加上場內長播住懷舊日語歌曲,別有一番東瀛風味。仲有一個有小賣部,擺放咗唔同嘅物品,客人有興趣可以買番屋企。餐廳有巨型落地玻璃窗,可飽覽維港靚景。景觀開揚,望到藍天白雲又有充足自然光線透入,感覺好Chill好relax!氣氛寧靜閒逸,令人放鬆心情,一邊歎小食一邊渡過一個懶洋洋嘅下午,坐得舒服寫意,好治癒。辛辣吞拿魚卷 ($108)辣辣地惹味又醒胃,仲突顯咗吞拿魚嘅鮮味。燒味醂魚干 ($82)甜甜地,煙煙韌韌,甘香可口。牛舌串燒 ($65) 牛舌軟嫩,爽口彈牙,有咬口。

餐廳有巨型落地玻璃窗,可飽覽維港靚景。

辛辣吞拿魚卷 ($108)
辣辣地惹味又醒胃,仲突顯咗吞拿魚嘅鮮味。

燒味醂魚干 ($82)
甜甜地,煙煙韌韌,甘香可口。

牛舌串燒 ($65)
牛舌軟嫩,爽口彈牙,有咬口。
2020-07-14 185 瀏覽
🇭🇰富士山媽媽·個日諗住行個小山 就有hku個度行左上山頂⛰️佢個路程其實唔遠既 但係依家實在太熱啦 我每行5分鐘就想休息🙊🙊呢間餐廳環境好好 唔會太多人得黎 係真係可以望住維園景黎食野 超級心曠神怡😍😍·富士山下卷 $138呢個我覺得幾好味 佢係中間炸左一個軟殼蟹卷 之後再包多左一層飯同埋飛魚籽 口感超好😍😍超有層次感 我自己幾鍾意😌而且佢個擺盤超靚 超襯個景🏙·叉燒拉麵 $98因為個商場嘅冷氣好凍 所以我勁feel like食啲熱嘢 就嗌左呢一個拉麵🍜佢個湯底都幾厚身 叉燒個肉質係真係半肥瘦 食落幾有驚喜🤩個麵就係普通買嗰種拉麵辣 不過唔會太鹼水 都唔錯😎·蛋黃免治雞肉棒 $72呢度個環境其實係勁適合飲住杯啤酒食串燒 不過因為我哋嗰日係日頭嘅時間去 佢無啤酒 所以我哋就咁嗌左呢一個小食🥺佢都幾大串 而且入邊都幾多雞軟骨 口感幾好 不過就略嫌佢個汁多咗少少keke·#rbyeat#rby日本菜#rby中環·📍山頂山頂道128號凌霄閣2樓4號舖
🇭🇰富士山媽媽

富士山下卷 $138