2024-01-08 196 瀏覽
講起今次齋食「寬巷子」嘅台式火鍋,起初喺朋友圈內見到好多人分享,諗住去搵吓新鮮感🔥。果真,入到去嗰陣,滿屋都暖笠笠,好似返到屋企咁嘅feel。第一彈,當然係攞哂麻辣鴛鴦鍋啦!湯底真係辣到震撼到我個味蕾,但又唔係辣到出汗嗰種,岩岩好,攪到人欲罷不能。火鍋料選擇咗滑盛合,嗰個彈牙口感,出奇地滑,真係令人心癢癢嘅。至於玫瑰枝香,見到嗰一片片嘅豬肉鋪得好似藝術品咁,一夾上嚟,即刻覺得有種嘆為觀止嘅感覺🌹,煮完之後,肉嘅香味四溢,入口即溶,完美喇!與其講佢係普通食評,唔如講係暢遊味蕾嘅探險,真係食到心情都開朗咗,下次仲想再嚟挑戰下其他嘅火鍋配料,尋找更多美味驚喜!👅💥
2023-12-29 195 瀏覽
今年冬至揀咗呢間食晚餐 但之後一定唔會再嚟我哋一行人約咗8:15 入去嗰陣話可以食2個鐘點知我哋點嗰陣已經話呢個冇嗰個冇 到8:45 啱啱開始上菜我哋都未開始食就話要last order Last order又係呢個冇嗰個冇 根本都唔知可以叫咩D食物都普普通通 個黑毛肚黎到已經乾到爆炸 落水煮之後韌到好似香口膠最最最差嘅係佢哋嘅牛丸 中間有一粒仲要有怪味D侍應嘅態度又麻麻 叫親佢哋又係咁叫你等下Last order 之後完全唔理你 湯都就黎冇都唔幫手加 個個好似等緊收工咁我心諗如果佢哋係要10點前收工就唔好俾人book 8點之後啦
今年冬至揀咗呢間食晚餐 但之後一定唔會再嚟
我哋一行人約咗8:15 入去嗰陣話可以食2個鐘
點知我哋點嗰陣已經話呢個冇嗰個冇
Last order又係呢個冇嗰個冇 根本都唔知可以叫咩
最最最差嘅係佢哋嘅牛丸 中間有一粒仲要有怪味
D侍應嘅態度又麻麻 叫親佢哋又係咁叫你等下
2023-12-28 151 瀏覽
今次嚟到「台北‧寬巷子」,呢間店古意盎然,飲食環境一流。係度,食客可以邊欣賞維港迷人夜景,邊享受豐富嘅台式火鍋料理。湯底選擇豚骨「東方美人」,飲落去真係有層次,豐富嘅材料令人覺得滋潤。嗌咗豚骨鍋都加咗好幾次豆腐同鴨血,真係食到停唔到口!蒙古羊肉片同美國牛小排兩者味道鮮美,尤其係牛小排,香濃多汁,真係好過癮。嘗試咗唔少特色食材,像鳳梨蘇同手工米血都係一試難忘。🍍🥓🥢娃娃菜同油條新鮮,浸咗湯後更加惹味。鮮蝦滑完美融合咗台式傳統同新穎口感。玫瑰水果茶喺滿足味蕾之後俾人一個清新收結,賞心悅目又開胃。😌🌹🍹總括黎講,喺「台北‧寬巷子」嘅體驗絕對係充滿驚喜,值得推介嚟一試台式火鍋嘅魅力。夜晚,兜下肚,真係滿足滿滿!

2023-12-18 215 瀏覽
行完海港城想食火鍋,見到呢間有幾多好評,就試吓啦。我們只得三個人,所以冇窗口位,好彩仲有卡位。可惜卡位後面幅牆好似有機器,卡位的背板有輕微震動,坐得唔舒服。當晚見到一男一女侍應,女的幫我哋落單,語氣似機械人,只得一種聲調,唔覺得佢有禮貌!賣相趣緻,飯團係蝦滑,上面的蝦、鮑魚和肉熟咗都冇縮水,仍然彈牙有黑豚肉、羊肉片同豬頸肉。以豬頸肉最好,用多片肉切成花狀,成朵花放入鍋,一滾就會散開,爽口有肉味。羊肉片太薄,食唔到羊味,黑豚就一般。可能我哋揀最平的,兩款牛都好細塊,又冇牛味,要點佢哋提供嘅汁;口感差不多,分唔出邊款。魚皮餃正正常常,唔特別。只不過當晚冇嚮鈴,又唔見有想食嘅鳳梨酥,所以叫呢個。水餃皮厚,餡料一般,唔值呢個價錢!其實講咗咁耐,所有火鍋料到齊,我哋個湯底同水果茶仲未到,都有20分鐘問女侍應,佢話幫我哋追吓,再問個男侍應,佢話架機出單問題,即刻叫師傅整水果茶到了,一jar溝淡的橙汁,冇茶味或水果味,失敗。3個人飲,只俾兩隻杯,叫佢攞多隻,又要等。由落單至個湯底嚟到,足足30分鐘,其間侍應只係放低食物,冇理我哋有冇湯,真係奇怪珊珊來遲的麻辣+剝皮椒蛤蜊雞鍋麻辣鍋啱晒我朋友鍾意有少少
行完海港城想食火鍋,見到呢間有幾多好評,就試吓啦。

壽司滑盛合

綜合肉類盛合

肩胛肉、牛五花

魚皮餃

水餃王

水餃皮厚,餡料一般,唔值呢個價錢!

水果茶到了,一jar溝淡的橙汁,冇茶味或水果味,失敗
。3個人飲,只俾兩隻杯,叫佢攞多隻,又要等。

鴛鴦鍋

珊珊來遲的麻辣+剝皮椒蛤蜊雞鍋
麻辣鍋啱晒我朋友鍾意有少少辣又唔麻。更可以添加鴨血,豆腐。我覺得蛤蜊雞鍋清甜,有幾嚿雞、肉丸和幾隻蜆;冇味的肉索吓啲湯汁都好好多。
後來多一個較好的男侍應,同我哋斟水果茶,又同隔離枱傾吓偈。
總括來講,食物價錢同服務唔成正比,令人失望
壽司滑盛合
綜合肉類盛合
鴛鴦鍋
2023-12-18 110 瀏覽
最近同一個好耐無見既朋友食飯🤣去左呢間景觀一流 坐落於海港城既海景餐廳👍🏻落地大玻璃可以一邊望住維多利亞港 一邊享用台式火鍋😍裝飾好古色古香 而且唔會好侷促 好適合收工後同朋友聚會❣️🍲豚骨鍋「東方美人」/椰皇牛乳燉雞我哋叫咗鴛鴦湯底 很足料 每啖都能夠品嘗到濃郁的豚骨味😍湯底加入了紅棗、蓮子、百合等滋補食材 將新鮮既火鍋食材放入湯底度淥熟 入味無比🤣呢個湯底最抵系可無限添加豆腐和鴨血 必食鴨血 滑溜有咬口 refill左幾次 性價比極高!椰皇牛乳燉雞 都幾重奶味 加左嫩雞 啖啖肉☺️💓大腸頭(即食小吃) 💓肩胛肉 💓炸響鈴💓鮮蝦滑 💓手工面 💓蒙古羊腩 火鍋配料泥講 起海港城黎講性價比真系好高🙈每一份配料百幾蚊就有交易 而且手工面好抵食❣️爽口彈牙 而且份量好足 兩個人食都岩岩好我哋叫咗肩胛肉 肉質唔韌 肉味濃郁👍蒙古羊腩唔蘇 啖啖肉 皮嫩肉厚 冬天食返個羊腩好滋潤😎

🍲豚骨鍋「東方美人」/椰皇牛乳燉雞

蒙古羊腩唔蘇 啖啖肉 皮嫩肉厚 冬天食返個羊腩好滋潤😎
2023-12-04
  • 美國牛小排
2023-12-18 107 瀏覽
最近發現海港城嘅寬巷子,推出中午一人火鍋都只係$88🤩 超抵食! 餐廳係台灣過江龍,裝潢古色古香,甚有格調,而有一半的座位仲可以見到美麗嘅維港景色😌 巷子一人火鍋湯底6選1, 有麻辣、養生、豬肚、沙茶、椰王牛乳燉雞等,一人一鍋。我就揀咗滋潤嘅椰王牛乳燉雞,湯底都幾濃,而且小小的一鍋,材料都唔少。 三款配料可任選,有三四十款,包括美國肥牛、日本黑豚五花腩、羊肉、鴨血、台式豆皮、滷香牛腱等,選擇好多,加配都係$12款起。我哋亦追加咗和牛肉眼,雪花❄️紋迷人,嫩滑好味,入口即溶。另外亦包主食及飲品各一款,朋友點嘅巨蜂提子砂冰確實搶眼,一整支雪碧放左杯上,味道清爽

巷子一人火鍋

難得放假,3pm想同朋友搵個地方傾偈放鬆下,行過見到寬巷子有做lunch優惠,環境靚又無咩客,可以同朋友坐低舒舒服服一邊食一邊傾偈,門口見到有$1000卷送300優惠好抵,朋友好想買,但只可以係用order正價套餐,lunch優惠唔用得,因為朋友大頭蝦唔想佢浪費咁最後都係無買。/入去安排我地坐低對住水吧門口,隔離同枱傾偈有少少嘈,想轉張枱坐窗邊,個經理話窗邊唔坐得因為for正價消費,唔坐窗邊唔緊要,想轉過另一張枱靜小小,個女店員都話唔得,女店員表示”嗰邊食貴價火鍋先可以坐”,估唔到下午3點幾,成個場咁多空位,剩係得2枱客,都唔比坐,咁如果成場爆曬,但全部都係食lunch set,剩返窗邊啲枱係咪都唔比食lunch set既客人入去坐呢?/跟住再去問經理先比我地轉,坐低左揀緊食咩嘅時候,突然聽到個女店員收拾餐具好大聲好騷擾🫠朋友仲問我個女店員係唔係發緊脾氣?我話可能餐具重啫……/之後女店員再行過嚟我哋隔離張枱清潔,佢對住枱不停喺度噴酒精,噴嘴係面向我哋個方向,然後噴好多下,我聞到好濃嘅酒精味,而我朋友更加俾佢噴到塊面!當刻我地決定離開餐廳。朋友食過好多次,唸住帶我黎試,估唔到有咁多好評既

朋友食過好多次,唸住帶我黎試,估唔到有咁多好評既餐廳,係會差別對待客人!成個體驗好差。
下午茶
2023-12-03 401 瀏覽
我想同你一齊食…滿足各人口味嘅一人火鍋😍午市限定 最平$88!好抵食唷!寛巷子一人鍋 最平$88 平日12PM - 5PM (圖9:午市一人鍋餐牌)<自選▶1款湯底+ 1款主食+ 任選3款配料+ 飲品1杯>終於唔使驚大家口味唔一樣去食清湯湯底啦😍今次可以揀我鍾意嘅麻辣鍋♥️朋友就揀咗東方美人鍋🤭☺️佢嘅椰子牛乳雞鍋都好似好正! 可以隨心所欲食到自己鍾意嘅味道啦🤣🤣🤣(身邊太多朋友都唔食得辣,召喚#麻辣控嘅你😆)套餐包三款基本配料有肉類,蔬菜丸,類等等~肉類都好多選擇,牛肉、雞肉、豬肉、羊肉都齊哂:日本黑豚五花腩、美國肥牛、雞腿肉、羊肉片😍🙌🏻雞腿肉超級滑!羊肉唔會太羶,好好味🤤仲可以自行升級😍有肩胛肉、和牛西冷、和牛五花、和牛肉眼、美國牛小排~單單係牛肉眼已經追加兩份😋非常推介和牛西冷、和牛肉眼!配上麻辣湯底抑或美人湯底都好夾,一流!主食我哋揀手工麵同埋薯粉,味道口感都不錯!我打邊爐食肉🤣卻不忘麵條!飲品唔想飲可樂汽水仲可以+$揀Oreo朱古力砂冰,大大杯有少少似美祿,不太甜~寬巷子玫瑰水果茶清新解渴~位於尖沙咀中心點,隨時食都好方便!食飽飽就去返工嚕😂搵一晚放工再嚟望住海景食火鍋
我想同你一齊食…

滿足各人口味嘅一人火鍋😍午市限定 最平$88!好抵食唷!

<自選▶1款湯底+ 1款主食+ 任選3款配料+ 飲品1杯>

套餐包三款基本配料有肉類,蔬菜丸,類等等~
雞腿肉超級滑!羊肉唔會太羶,好好味🤤

位於尖沙咀中心點,隨時食都好方便!食飽飽就去返工嚕😂搵一晚放工再嚟望住海景食火鍋先!

寬巷子 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT G57號舖

#尖沙咀美食 #尖沙嘴火鍋 #台式火鍋 #午市火鍋 #打邊爐 #麻辣湯底
2023-12-02 262 瀏覽
📍 @quanalleyhk in Tsim Sha TsuiHotpotFood: 💛💛💛💛🤍Décor: 💛💛💛💛💛Service:💛💛💛💛🤍Price Value: 💛💛💛💛💛Price :💰 $800Favourite:💖 assorted handmade sushi paste platter ------------------------------✅ Located at Harbour city. Takes only 3 minutes walk from Tsim Sha Tsui MTR station. Super convenient.✅ The menu offers a wide variety of hotpot choices from veggies, different kinds of meats, seafood and soup.✅ Their hotpot soup is very stunning! Using the best ingredients, allowing you to enjoy delicious soup bef
Hotpot

Food: 💛💛💛💛🤍
Décor: 💛💛💛💛💛
Service:💛💛💛💛🤍
Price Value: 💛💛💛💛💛
Price :💰 $800

✅ Their hotpot soup is very stunning! Using the best ingredients, allowing you to enjoy delicious soup before hot pot.
✅ Their lunch set is a great deal! $88 for souu base, 1 main, 3 toppings and 1 drink.
✅ In love with their hand-cut Angus beef. The beef is gorgeous, absolutely tender, and delicious with just the right amount of fat.
✅ Assorted handmade sushi paste platter amazing too! Super fresh and yummy.
✅ Good food with beautiful presentation
✅ Great drinks selections. Highly recommend their special drinks
✅ Servers are also great and always efficient, happy, and polite
✅ Friendly reminder: be sure to making a booking well in advance especially at dinner time.
✅ Definitely is a great location for hotpot

𝙿𝚕𝚎𝚊𝚜𝚞𝚛𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚕𝚒𝚙𝚜, 𝚕𝚒𝚏𝚎𝚝𝚒𝚖𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚑𝚒𝚙𝚜 🐰

𝙻𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @eatwithbunny_ ✨
#globaleats #eatwithfoodiez
上網見到佢平日有午市套餐,仲話自己係有海景嘅食店。套餐係$88起見撞啱夠時間就去試一試點知去到,講明話如果食午市套餐就唔可以坐窗口位。散叫先可以。咁其實你推午市套餐做乜?根本午市就冇人散叫,佢情願吉晒啲枱喺度都唔俾人坐。有幾多個人平日食午餐可以夠時間散叫食個火鍋?成件事真係多鬼餘,佢估人人唔使返工?講返嘢食方面之前試過唔同嘅台式火鍋店呢間都算係最性價比差嘅一間唔可以話啲嘢唔好食,但真係讚唔落好食為咗有個海景影相打卡嘅話,咁建議你可以散叫吓影吓相。因為佢有啲肉係會擺到花花樣,用嚟打卡就啱。我哋已經套餐裏面加錢,食好啲嘅牛肉但係牛肉都唔係好夠味,又好細塊。湯底,食完都幾頸渴。分別試咗養生人蔘雞湯底,巷子鴨血豆腐湯底加上份量,真係好少,我哋自己加錢加到有六個餸佢本身得三個餸我哋加咗先至剛剛好夠飽如果食佢個最基本$88餐,應該會好似食咗陣風咁加$12先有兩粒雞子仲要係雪都未溶,仲見到少少冰塊黐住。嘢飲又剩係得罐裝細嘅汽水揀飲酸梅湯嗰啲全部都要自己加錢所以根本就好難真係$88食到嗰個餐大家真係有心理準備兩個人,埋單都要三百幾400完全可以有更好嘅選擇,唔需要食呢度
上網見到佢平日有午市套餐,仲話自己係有海景嘅食店。
套餐係$88起

見撞啱夠時間就去試一試
咁其實你推午市套餐做乜?
根本午市就冇人散叫,佢情願吉晒啲枱喺度都唔俾人坐。
有幾多個人平日食午餐可以夠時間散叫食個火鍋
成件事真係多鬼餘,佢估人人唔使返工?

講返嘢食方面
之前試過唔同嘅台式火鍋
呢間都算係最性價比差嘅一間
唔可以話啲嘢唔好食,但真係讚唔落好食

我哋已經套餐裏面加錢,食好啲嘅牛肉
但係牛肉都唔係好夠味,又好細塊。

加上份量,真係好少,我哋自己加錢加到有六個餸

佢本身得三個餸
我哋加咗先至剛剛好夠飽
如果食佢個最基本$88餐,應該會好似食咗陣風咁

加$12先有兩粒雞子
仲要係雪都未溶,仲見到少少冰塊黐住。

嘢飲又剩係得罐裝細嘅汽水揀
飲酸梅湯嗰啲全部都要自己加錢

所以根本就好難真係$88食到嗰個餐
大家真係有心理準備

兩個人,埋單都要三百幾400
完全可以有更好嘅選擇,唔需要食呢度

2023-11-28
2023-11-28 225 瀏覽
素聞寬巷子既台式火鍋非常高質,見佢新出嘅午市小火鍋套餐好吸引即刻試吓呢個午市小火鍋$88,包一款湯底、3款火鍋料、一份主食同一罐汽水,另外再送一個蔬菜拼盤,就咁睇份量都幾豐富,火鍋料方面,除咗一般既肥牛、黑毛豬、雞肉同羊肉之外,仲可以upgrade和牛而其他火鍋料都有超過30款可以揀打邊爐點少得肥牛我仲揀左羊肉同唔係度度有得食既雞子湯底都有6款,今次試吓東方美人豬骨湯,一上檯㷫住趁未滾起試左幾啖,真係好濃郁,湯底裡面仲有鴨血同豆腐,都好入味而送既蔬菜盤都好有誠意!有粟米、冬菇、金菇、小棠菜、西蘭花、木耳同椰菜,就咁睇好似細細兜,放晒落鍋就知份量都唔少,岩晒我呢啲鐘意食菜既人食埋個王子麵真係飽晒總結呢個小火鍋性價比相當之高,湯底同用料都有晚市水準,放lunch都可以打個邊爐開心下,Happy Friday又多一個選擇下次再黎試埋其他湯底
即刻試吓

而其他火鍋料都有超過30款可以揀

打邊爐點少得肥牛
我仲揀左羊肉同唔係度度有得食既雞子

食埋個王子麵真係飽晒

下次再黎試埋其他湯底
2023-11-28
2023-09-30 728 瀏覽
悠閑美景食火鍋🍲靚景打卡醉心煱😂好吸引的台式火鍋🍲🍲剝皮椒蛤蜊雞鍋:想不到個湯咁甜咁好味😋足料好味道⋯⋯———————-玫瑰枝香:一朵玫瑰🌹花、🐷的爽口軟熟————————🍍風梨酥:第一次 吃到自己煮熟吃的鳳梨酥,好香又好吃,手工豆腐,鮮蝦、🐷肉、花枝滑、裏面裝滿了鳳梨的饀料……等等。有心思有創意的料理——————🐮美國牛小排:油脂豐富,肉質鮮嫩———————-🦪台山蠔:鮮甜嫩口又鮮甜——————-🥗花團錦簇:就像一束鮮花的蔬菜🥦🌽🥒🥔🥬——————🥟手工蛋餃:自家制夠爽口———————🥟魚皮餃:帶口感煙靱的好吃—————水果茶🥝🥭🍉🍊天然清新的飲品,吃火鍋最佳——————-悠閑美景食火鍋🍲 靚景打卡醉心煱其實開心🥳⋯簡單就在你身邊..❤️食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶——————
悠閑美景食火鍋🍲
靚景打卡醉心煱😂
好吸引的台式火鍋🍲
🍲剝皮椒蛤蜊雞鍋:
想不到個湯咁甜咁好味😋足料好味道⋯⋯

———————-
玫瑰枝香:
一朵玫瑰🌹花、🐷的爽口軟熟

————————

🥟魚皮餃:
帶口感煙靱的好吃

—————
水果茶🥝🥭🍉🍊
天然清新的飲品,吃火鍋最佳

——————-
悠閑美景食火鍋🍲 靚景打卡醉心煱
其實開心🥳⋯簡單就在你身邊..❤️
食….拍…寫.. 已經成為我生活中的一部份
鍾意食..鍾意拍…鍾意寫..留下美食回憶
2023-09-24 571 瀏覽
這間高質素台式火鍋店不但擺盤精緻 味道也十分出色🥰 感受到古色古香的台灣風味 落地大玻璃可欣賞到維港夜景🌃 令大家食得賞心悅目😋 先講佢哋嘅湯底 我們試了豚骨鍋「東方美人」😍 很足料 每啖都能夠品嘗到濃郁的豚骨味🦴 湯底加入了紅棗•蓮子•百合等滋補食材🤪 可無限添加豆腐和鴨血🧈 性價比極高.ᐟ‪‪.ᐟ食物的選擇也很多👍🏻 多款特色食材 鳳梨蘇|糖葫蘆|滷香四寶|枝仔冰|手工米血等創意料理一🥳 肉類方面 我們試了蒙古羊肉片✧伊比利亞黑毛豬✧美國牛小排🐮 肉質嫩滑 而且鮮味十足🙈 在湯底中剝熟 每啖都很滋味😬 牛小排粉嫩油香 肥瘦均勻☺️ 再來桂花蚌☓豬血糕☓娃娃菜☓油條☓鮮蝦壽司滑🍣 桂花蚌爽滑彈牙 豬血糕很煙韌 好像去了台灣一樣😆 鮮蝦壽司滑 以為係當壽司咁食 估唔到是放入鍋中煮熟🤪 全人手製作 口感很特別💕吃膩了 可飲啤酒/玫瑰水果茶🍹滿滿的水果 還有玫瑰花瓣 飲落清新不太甜😚 愛了 很推介大家來試這間古色古香的火鍋店🍲

大家有冇諗過可以一路打邊爐一路睇住個維港景色呢?😍😍我講緊嘅係呢間裝修得非常古色古香,食物質素亦都好獨樹一格嘅《寛巷子》。環境《寛巷子》位於海運中心地下,門口有一道非常別緻嘅木門,入面嘅裝修好有格調,而且仲有180度嘅維港景色🌊食物呢度嘅食物同一般嘅連鎖台式火鍋店唔同,佢嘅湯底、火鍋料等,全部都係與別不同,而且份量亦相當相當多剝皮椒蛤蜊雞窩 $298我哋首先就揀咗個比較清d嘅火鍋湯底😋唔好睇少呢個湯底,因為入面嘅蛤蜊同埋雞嘅數量唔少,食完我哋已經飽咗3分1😂值得一讚嘅係d雞已經煲到入晒味,d肉已經變到軟林林,d湯已經充滿濃郁嘅雞、冬菇、蔥、蒜🧄味鳳梨酥(半份)$90我哋開頭以為個鳳梨酥係甜食嚟,點知原來佢係需要淥嚟食(佢係用豆腐、鮮蝦、豬肉、鳳梨整成)我都係第一次食,感覺好特別!肩胛肉 (一份)$270平時出去叫牛肉,呢個價錢可能都未必食得飽,但我哋估唔到呢份肩胛肉,肉質唔錯之餘,份量仲非常多,兩個人應該都未必食得晒😂其他食物我哋仲叫咗鮮蝦滑(一份)$130、花團錦簇$198、寛巷子水餃王(一份)$90、手工麵($50),我除咗用份量好足,同埋高質素嚟形容,都諗唔到可以點樣講了🤣食厭咗

食物

剝皮椒蛤蜊雞窩 $298
剝皮椒蛤蜊雞窩

鳳梨酥(半份)$90
鳳梨酥(半份)

肩胛肉 (一份)$270
肩胛肉 (一份)

其他食物

食厭咗台式連鎖火鍋店嘅朋友,不妨嚟《寛巷子》試吓,包保你有耳目一新嘅感覺❤️

剝皮椒蛤蜊雞窩
鳳梨酥(半份)
肩胛肉 (一份)
2023-09-21 361 瀏覽
店舖坐落於靚靚地段,可以一邊望住維多利亞港睇靚景食好野,餐廳裝修好得意帶古色古香感覺,門口有道古代嘅大門,好似穿越時空,,未坐低已好期待。「東方美人」豚骨鍋用豬骨豬手做火鍋湯底,入面仲有豆腐、鴨血,湯底好足料。鳳梨酥非常特別,係手工豆腐,加入鮮蝦、豬肉、花枝滑等等而成。本來以為只係外型似鳳梨酥,原來咬開又係真係有鳳梨肉,香香甜甜咁。係店舖新推介,放入鍋入面煮4分鐘就可以食,建議唔好過火,會令啲鮮味滾曬落湯。手握壽司滑盛合好吸引,海鮮滑整到好似壽司咁,個樣幾可亂真,有一刻諗過直接食~入面有鮑魚、鮮蝦、牛肉、豚肉各兩件,咁就大家都岩食唔洗爭。非常推介鮑魚,大大粒鮑魚放係上面,成粒爽口彈牙,唔會成口味精嘅感覺。肩胛肉高質,新鮮柔軟有肉味,色澤分明,脂肪少肉味重。伊比利亞黑毛豬帶少少脂肪邊,食嘅時候幾爽口,除了有肉香更有脂香~寬巷子 (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT G57號舖

寬巷子 (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城海運大廈地下OT G57號舖