2020-05-25 0 瀏覽
首先我地去三聖村嗰度買海鮮🦞 買完再車去容龍酒家,周圍好靚很有古典香港園林餐廳嘅感覺。扇貝!好大好甜 配埋粉絲佢地唔會整到好鹹非常好石本 酒焗蠔🦪邊邊位脆脆地 調味唔會好似以前食嘅咁鹹 好多膏嘅賴尿蝦 東風螺魚好好味道嘅奄仔蟹其實我地選擇嘅海鮮買番黎已經好正,而佢地調味同煮法又更上一層樓。雖然貴出面小小only
首先我地去三聖村嗰度買海鮮🦞
買完再車去容龍酒家,周圍好靚很有古典香港園林餐廳嘅感覺。

扇貝!

東風螺

好好味道嘅奄仔蟹

雖然貴出面小小only
2020-05-09 286 瀏覽
慶祝母親節,專程開車入屯門容龍吃海鮮。先在荃灣買海鲜到酒家煑。芝士開边龍蝦做得很好,芝士香濃外皮鬆脆,龍蝦鲜甜。辣酒花螺香濃惹味。清蒸星班蒸得恰到好處,豉油很夾味。碳燒义燒是枚頭,肥瘦得宜有肉味,比酒店做得更好。豉椒排骨炒米粉中規中矩,汁稍咸,排骨肉質一般。焗义燒餐包味道普通,包發得不夠好。原個椰皇鲜奶燉蛋白真材實料,香甜味濃,不愧是招牌甜品。總的來說,厨工不愧是米芝蓮水準,服務也很週到。下次聚會可再來試其他菜式。
2020-03-22 796 瀏覽
🥟百花釀魚肚蝦膠不好吃,好像不太新鮮,魚肚也一般。🥟金牌流沙包包的質地不錯,咬下去蛋黃汁流下來,甜甜的,挺好吃的。🥟鮑汁鳳爪鮑汁的味濃,熬煮了鳳爪很久,很入味,好吃。🥟豬肚燒賣豬肚爽口,墊底的豬肉蝦丸味道好,咬下去肉質很好。🥟蝦餃皮薄餡靚,皮有咬勁。伴着裏面的蝦仁筍絲,蝦仁的肉質結實彈牙,十分好味。🥟燒鵝瀨粉燒鵝調味好,鵝肉鮮嫩多汁,加上他給了燒鵝腿的部份,賺了。🥟薑汁糕不是很多酒家有做這樣的甜點,很特別。糕的質地有嚼勁,有淡淡的薑汁味道,也不會太甜,美味!
🥟百花釀魚肚
蝦膠不好吃,好像不太新鮮,魚肚也一般。
🥟金牌流沙包
包的質地不錯,咬下去蛋黃汁流下來,甜甜的,挺好吃的。
🥟鮑汁鳳爪
鮑汁的味濃,熬煮了鳳爪很久,很入味,好吃。
🥟豬肚燒賣
豬肚爽口,墊底的豬肉蝦丸味道好,咬下去肉質很好。
🥟蝦餃
🥟燒鵝瀨粉
燒鵝調味好,鵝肉鮮嫩多汁,加上他給了燒鵝腿的部份,賺了。
🥟薑汁糕
薑汁糕
豬肚燒賣
薑汁糕
2020-01-04 1409 瀏覽
容龍依個名,一講起基本上好多人都知,個個都話芝士焗龍蝦好正,我咁大個女都未食過,今年終於的起心肝去食一次,其實店舖位置都幾唔就腳,不過都要試下既,我地無買海鮮上去,直接上面叫現成野,最後叫左芝士焗龍蝦,豉油皇蝦,乳豬,砵酒蠔,第一樣黎既係蠔,正呀,好香好好味呀,大家都爭住食,見個蠔咁正,都覺得其他一定唔會差得去邊,之後係豉油皇蝦,唔。。。普通左d,無驚喜,乳豬好肥,好漏呀,又係no good呀,最後龍蝦登場,好靚仔,好香呀,食左一啖😓咩味,點解同我期待既有咁大分別,食落無芝士味,無龍蝦味,點解個招牌菜會咁難食㗎?好失望呀,之後埋單,侍應問我地有無揸車去,我哋話無,但最後見到張單有項收費叫咩停車場費,我話無揸車都要收?佢先話搞錯,然後花竹蝦話我地知係七兩,但最後收我哋22兩,咩料呀?咁樣呃人都得?我估唔到依間野係我嘅既第一次亦都係最後一次去。完。。。
2019-12-21
  • 砵酒焗蠔
1K
2019-10-06 3513 瀏覽
三聖吃海鮮,可以話係一個大部份香港人必試過的事,相對西貢鯉魚門流浮山,屯門三聖相對上係平靚正嘅代表,特別是大西北的朋友,應該比我更加如數家珍。三聖的餐廳有一個特色,就係各款不同類型的餐廳都有,中菜、泰菜,大排檔,不同的特色,食海鮮都唔會覺得好悶。當中也有很出名的餐廳,做到街知巷聞的。之前你見過蘋果日報話很多報導和博客寫過的廣東名門,或者係泰海鮮,但有一個係筆者心目中,有著神聖不可侵犯的高尚地位。大約你看標題也猜到我講緊嘅19咪半係那裡,正是有八十周年歷史嘅容龍海鮮酒家。食嘢有時也很講緣份,一直只聽過這間響噹噹的名字,但一直也未有真係機會試過,當然有幾個原因,餐廳同三聖海鮮街,相對距離遠一點,冇咁方便下,朋友未必會選擇。而且聽講價錢會貴一點,員工像澳牛也是走性格路線,但這種種也是只聽聞過,和自己真實經歷實有好大出入,自已吃過才是真。適逢今晚係用容龍玫瑰金禧80周年盛宴,難得陳先生安排了一圍枱給我們,咁好機會,又難得可以成為座上客 星期五晚就算幾攰都要赴會。講返小小容龍嘅歷史,唔講唔知,原來前身係容龍別墅 於1939年落成,當時這個別墅非常奢華,風景優美景致如畫,對着青山灣有個無敵大海景。

當然五六十年代嘅時候這個茶座以露天茶座為主,搵成為不少粵語片的拍攝熱門地點。

容龍別墅1989年拆卸後,1993年便成為了容龍酒家,一直屹立至今,2011年開始連續九年獲得米芝蓮推介,一道芝士焗龍蝦,令三聖的海鮮餐 ,從此了一份特色和意義。

因此好慶幸,今晚呢個晚宴竟然可以成為座上客,一於分享下個晚有乜食。

八十周年囍慶事,當然要攞番個頭彩,鴻運乳豬件全體,傳統海鮮酒家做燒味的能力完全不用懷疑。

沒有拍到一碟上場的強勁氣勢,但一隻也很優雅的金銀蒜蒸大扇貝,扇貝的韌度溫度可以說是一百分,加上金銀蒜自然細膩和美味得多,配合那些點上了豉油的粉絲,絕對是完美的示範。

蠔皇扣南非鮮鮑是另一傑作,吃的雖然不是極靚嘅鮑魚,但蠔油絲絲入扣,鮑炆得是正好,簡單一道菜已經顯示到這裏的老師傅功架十足。

坦白說現在很多人都討厭吃翅 不過老牌的酒樓喜慶事始終唔會少得呢個活動,紅燒菜膽大鮑翅得人驚嘅原因係,我未試過啲翅會多個湯嘅,鮑翅又粗又大又壯,絕對係我吃過近年最好食嘅經驗之一。

點少得呢一道名菜,芝士牛油焗龍蝦我當然吃過,在下面三聖幾間餐廳都試過呢一道菜式,反而就係未食過容龍做嘅芝士焗龍蝦。龍蝦肉非常爽甜,但外邊焗得金黃鬆脆 ,而芝士會龍蝦完全混為一體,吃完後考慮還有芝士嘅餘香。

清蒸大紅東星班那有投訴,那口嫩到不行的星班肉,溫度剛好,蒸魚的豉油份量又剛好,不會過老過生,送碗白飯就更好。

吃菜都要奢華點,野生竹苼翠綠蔬,那有不好的理由。

相對樣子浮誇的金華玉樹麒麟雞,味道有點低調,麒麟雞肉不會太過嫩滑,不過面對之前每樣出色海鮮嘅比較底下,失色實在非戰之罪。

甜品方面有寶石椰絲白兔仔和漂雪銀石沙翁球,個樣絕對好靚好可愛,不過食咗咁多道菜,實在也吃不落相對飽肚嘅甜品,反而晶瑩燕窩凍布旬就可以,鋪滿燕窩的豪氣,我告訴你不好吃也是欺騙你吧。

又係傳統酒樓才會做到的靚田園火龍鮮果盤,每次看到呢啲整到咁靚嘅果盤都唔忍心食,但絕對是一個完美結局,幫助下消化吧。

食到呢度,雖然好飽,但海鮮方面實在意猶未盡,下次如果同朋友嚟三聖一定要再試吓其他菜式。

容龍,生日快樂!

容龍海鮮酒家
屯門青山公路19咪半
2019-09-20
80年是一個漫長的日子,容龍從別墅前身變成酒家,已經屹立不倒80年,早前我就有幸參與玫瑰金禧80周年盛宴。容龍酒家於1939年開業,最初是一所豪華渡假別墅,面向青山灣,四周林蔭翠綠,一望無際的海景盡入眼簾。於五六十年代,因別墅大部份以露天茶座為主,自然成為拍粵語片的熱門地點,更是明星的拍拖勝地。容龍別墅於1989年拆卸,於1993重建為容龍酒家,自此便成為海鮮專家,除了餐牌上的海鮮,客人更可以自行購買海鮮來料加工。容龍酒家開業至今已逾半個世紀,酒家仍保存原有的清幽環境,同時亦保留傳統菜式,將傳統中菜發揮至爐火純青,由2011年至今,已連續9年獲得米芝蓮推介。晚宴當日舉行祝酒儀式,簡單而隆重。大會邀請了李龍基及多位歌手獻唱,現場氣氛非常熱鬧。鴻運乳豬件全體乳豬表面泛著光澤,佈滿像芝麻的粒粒花紋,外皮燒得金黃鬆脆,入口脆卜卜,十分香口。乳豬燒得色澤均勻,証明火候控制得宜,皮下肥膏不會過厚,肥瘦勻稱,令芝麻皮更脆口之餘,也可減低油膩感。金銀蒜蒸大扇貝扇貝蒸出的汁水被粉絲充分吸收,一口吃下,先是湧出蒜香味,然後是扇貝海鮮的甜味。厚厚的帶子蒸過後,內裡仍能保持爽口嫩滑,保存鮮味。蠔皇扣南非鮮鮑新

晚宴當日舉行祝酒儀式,簡單而隆重。

大會邀請了李龍基及多位歌手獻唱,現場氣氛非常熱鬧。

金銀蒜蒸大扇貝

厚厚的帶子蒸過後,內裡仍能保持爽口嫩滑,保存鮮味。

蠔皇扣南非鮮鮑
新鮮鮑魚有多個品種,以南非出產的質素最佳,當地海水質優,鮑魚味特別濃厚,可說是鮮鮑之冠。
蠔皇扣南非鮮鮑

鮑魚位列八大海珍,是極為珍貴的海產,如此矜貴,做法也馬虎不得,細細品嚐,感受鮑魚的鮮嫩與彈牙的細緻口感,帶有溏心,鼓壯飽滿,濃稠順滑的蠔皇獻汁更能帶出鮑魚的香濃甘腴與鮮甜海味。

紅燒肉膽大鮑翅
紅燒魚翅是最能表現出魚翅的真味和口感的做法,因為全個菜式的唯一主角便是魚翅本身,魚翅份量極之澎湃,翅身仍維持完整魚翅狀。
紅燒肉膽大鮑翅

翅針粗身而滑溜,根根分明,要令原本無味道的魚翅吃來鮮味,便靠廚藝高超的師傅炮製紅燒汁,讓每一啖都是精華所在。

芝士牛油焗龍蝦
這道芝士牛油焗龍蝦可說是容龍的招牌名菜,開邊龍蝦被焗得一片橙紅的芝士徹底覆蓋,一上枱芝味已是撲鼻而來。
芝士牛油焗龍蝦

芝士皮有別於坊間做法,炸香後特別鬆脆,帶濃濃芳郁芝士香,龍蝦的鮮味卻絲毫沒有被芝士的濃香所掩蓋,惹味可口。
芝士牛油焗龍蝦

龍蝦肉質Q彈紮實,新鮮爽口,牛油香氣直滲入龍蝦肉內,令龍蝦加倍芳香,我作為一個龍蝦迷,啖啖肉吃得甚為滿足,回味無窮。

清蒸大紅東星斑
中式晚宴總會有一條清蒸魚,高蛋白低脂肪,可說是老少皆宜的菜式,而且最原始簡單的做法原汁原味,反而能更突顯出食材本身的鮮味。
清蒸大紅東星斑

東星斑肉質潔白,入口鮮滑而又細嫩緊緻,不會蒸得過了火候。

金華玉樹麒麟雞
菜式名字的意思就是梅花間竹地插上金華火腿片和鮮菇,令賣相活像一隻傳說中的麒麟瑞獸,將雞肉、菇菌及火腿三者味道融為一體。
野生竹笙翠綠蔬
畢竟吃完如此豐盛的晚宴,也要吃點蔬菜平衡一下。
野生竹笙翠綠蔬

雖然吃完八道菜已經極度飽,不過吃甜品的又是另一個胃,放於下午茶架上的甜點尤其精緻。
甜品

寶石椰絲白兔仔
白兔棉花糖的樣子可愛得叫人不忍心吃掉,質感輕盈,咬下去軟綿綿又甜絲絲。
寶石椰絲白兔仔

飄雪銀山沙翁球
將炸好的沙翁沾滿糖霜,外脆內軟又香甜,富有蛋香。
飄雪銀山沙翁球

晶瑩燕窩凍布甸
燕窩可說是女士的養顏恩物,配以軟滑的布甸,甜度亦恰到好處。

田園火龍鮮果盆
最後當然少不了色彩繽紛的鮮果盆,為豐富的夜宴畫上完滿的句號。
2019-09-29 1478 瀏覽
容龍海鮮酒家歷史悠久,原來今年已經係80周年,舉行左一場好盛大既80周年玫瑰金禧晚宴大事慶祝。佈置重現左前身容龍別墅既場景,如果以前睇過粵語長片應該會覺得熟口熟面。當晚仲有李龍基同多位歌手演唱,將氣氛推到最高點。晚宴又點可以少左乳豬?!燒乳豬最緊要當然係層皮,火過猛,皮爆得唔靚,火力唔夠就起唔到芝麻皮。容龍就將火力控制得岩岩好,一睇色水就知掂,芝麻皮果然做得好鬆化。蒜蓉蒸大扇貝大大粒,好厚肉,加埋粉絲索哂扇貝鮮味同蒜蓉香味,軟身又入味。南非鮮鮑煮出黎質地軟腍,唔會太過硬身似橡膠,鮑魚汁甘香濃郁 ,吊起鮑魚本身既鮮味。所謂鮑翅,是指浸完後無散開,仍維持完整魚翅狀的魚翅,呢一窩鮑翅就正正做到,魚翅用料真係落重手。魚翅本身難入味,所以再靚既魚翅都要靠上湯,湯身微杰,足料又鮮甜。芝士焗龍蝦係容龍既招牌菜,試過之後果然覺得非同凡響。雖然出面好多地方都有芝士焗龍蝦,但容龍做法明顯有分別,唔係平時拉絲芝士果種,芝士表面係炸過既,所以脆脆地好香口,裡面龍蝦亦都好新鮮彈牙,作為招牌菜真係當之無愧。飲宴點都會有條蒸魚,象徵年年有餘嘛,咁大條蒸東星斑其實好考得起大廚掌握時間火候既功力。今次呢條就蒸得好嫩,原
當晚仲有李龍基同多位歌手演唱,將氣氛推到最高點。
紅燒肉膽大鮑翅
芝士焗龍蝦係容龍既招牌菜,試過之後果然覺得非同凡響。

清蒸大紅東星斑

今次呢條就蒸得好嫩,原條蒸,夠哂原汁原味。
清蒸大紅東星斑

金華玉樹麒麟雞既菜式名改得好有氣勢,而且擺盤都幾有心思,呢個懷舊菜買少見少, 通常係舊式酒樓先見到。
金華玉樹麒麟雞

甜品就有寶石椰絲白兔仔同飄雪銀山沙翁球,放上high tea 架特別精緻。
寶石椰絲白兔仔、飄雪銀山沙翁球

白兔仔既樣超可愛,真係唔捨得食,沙翁而家都差不多絕跡於酒樓,因為工序又多又花時間,表面脆口,內裡鬆軟。
寶石椰絲白兔仔、飄雪銀山沙翁球

晶瑩燕窩凍布甸就係女士最愛,燕窩養顏又滋陰,而且亦都唔會太甜。
晶瑩燕窩凍布甸

最後仲有靚靚鮮果盆,今餐真係食得超滿足。
2019-09-24 1734 瀏覽
一提到屯門三聖村就知係食海鮮好地方啊,而且不可不提嘅數一數二出名的好酒家,當然係容龍酒家啦!今晚我地帶足哂許多海鮮材料除加工我地嘅海鮮大餐 先拔頭籌,當然一定要叫容龍酒家嘅當紅炸子雞,炸子雞皮脆肉滑,咬落去啲皮脆卜卜而且肉又滑又香 之後我地整一個避風塘瀨尿蝦,一想你已經聞到香頻頻嘅蒜蓉味,再加埋小辣椒非常之惹味將整個拉尿蝦精髓擺番出嚟 再另一個是椒炒聖子,啲聖子又肥又大隻配埋簡直係一流呀! 仲有炸生蠔,生蠔非常之肥美多汁配上芫茜非常脆口好吃! 仲有個芝士焗龍蝦,又香又濃嘅芝士喺龍蝦嘅面上,再配埋個獻汁加埋麵一齊吃,真係好食到停唔到口! 最後大讚既係佢哋個椰皇燉奶,一定一定叫侍應提早同你預留,因為真係非常好甜品,佢計採用原汁原味嘅椰皇去燉鮮奶,又香又滑,每一啖都散發著清香嘅椰子味!非常非常好食😋😋😋😋👍👍
一提到屯門三聖村就知係食海鮮好地方啊,
而且不可不提嘅數一數二出名的好酒家,當然係容龍酒家啦!
今晚我地帶足哂許多海鮮材料除加工我地嘅海鮮大餐[色][色]
而且肉又滑又香
之後我地整一個避風塘瀨尿蝦,一想你已經聞到香頻頻嘅蒜蓉味,再加埋小辣椒非常之惹味將整個拉尿蝦精髓擺番出嚟[色][色]
再另一個是椒炒聖子,啲聖子又肥又大隻配埋簡直係一流呀!
仲有炸生蠔,生蠔非常之肥美多汁配上芫茜非常脆口好吃!
非常非常好食😋😋😋😋👍👍
2019-09-19 1219 瀏覽
老伴工作營營,西方人有句說話:「Work Hard, play hard!」努力拚搏,盡情享樂!一班同事終日追追趕趕,是時候放鬆一下。這回老伴出主意,提意到屯門「容龍」吃海鮮。由於相約的都為共事多年的伙伴好友,沒有需殷勤照料的高級官員,自己人「圍、圍、圍。」故而小的可一同出席。週五下班時段,小的先到中環等候老伴,然後一同到中環中心取車子,再駛到辦公室樓下接載幾位同事。而另一批人則會坐上第二位同事的車子,於屯門集合。老伴作為鄉下仔,對屯門自是識途老馬,另一位車主卻在三聖村裡亂兜亂轉,作為車手的他架著一架有型有款的黑跑賓,一踏油門車子便0至100地瘋狂飊飛,在電話中叫他停在一旁等候,剛瞧著他的尾燈,一個拐彎竟又失去蹤影了。老伴非常了解這位有點狂臊的同事,遂轉與乘客對話,讓車廂內的乘客安撫他停在一旁,然後再利用咱們的車子把他帶到三聖村的目的地。以前好多時候到「容龍」都是直接從那裡即叫即煮,這趟咱們特意到相熟的三聖海鮮店先買海鮮,只是小的由小看念著的Lucky唐獵腸狗長大成「人」,不能留在舖頭,小的只能心中惦寄著牠。有著八位朋友,老闆娘居然推介吃阿拉斯加長腳蟹。平日吃這一道菜,咱們都選「海港」

有著八位朋友,老闆娘居然推介吃阿拉斯加長腳蟹。平日吃這一道菜,咱們都選「海港」之特價推廣,價錢實惠且連工包料。不過老伴與小的雖有相同看法,一大班人就不能太過霸道,結果一位不諳行情的同事便這樣「落搭」了!

除了長腳蟹,咱們尚買了鮑魚、筒蠔、蟶子皇、貴妃蚌,本來想叫老闆送咱們一個海龍王湯,老闆卻謂「容龍」的手工收好貴,轉為炒蜆會化算一點。

到得「容龍」又怎能不吃這兒有名的芝士脆皮焗龍蝦?經理太陽哥哥的女兒與老伴的同事為中學同學,是故照顧特別殷勤親切。發現咱們沒有買龍蝦,遂立即致電與之關聯的海鮮檔訂取。要知如此咱們便一併買來呵!

吃了許多次的「容龍」,認為這裡的菜式味道偏向清淡,把重點放於海鮮原有的鮮味。小的卻比較欣賞於大排檔冬菇亭之鑊氣惹味。話雖如此,二者是各擅勝場,而且「容龍」有泊車位,又坐得寬敞舒適。

豉椒炒蟶子皇大大條非常惹味。砵酒焗蠔實是沒得輸,然而咱們明明買了兩筒蠔,煮出來為甚麼卻只得七隻?老伴展示其大愛包容的性格將美食留給各位,將小的之一半分給他嗎?他只繼續推遲,小的卻唯有心中不忍。奇怪他作為獨子,如何培養出這樣和善美好的性情。

粉絲蒜蓉蒸貴妃蚌非常鮮香清甜,而且柔柔軟軟,火喉得宜。以為果皮蒸鮑魚會很堅靱?吃之卻不然,有嚼勁又不太硬,鮮味一流。至於油鹽水煮蜆也相當清甜,不過小的還是更愛豉椒風味。

「容龍」的孔鴿也是招牌出品,皮脆肉嫩,點上華鹽,這一份惹味正好調和海鮮的鮮清。可惜芝士脆皮焗龍蝦卻是有點失望,食材給烤得太久,外皮變得堅硬,連蝦肉裡頭的肉汁也給抽乾了,令菜式失色。

花雕蛋白蒸長腳蟹則為最出色的廚師功架,花雕味香濃,蛋白與蟹糕混和,呈現出完美的淡黃。比之「海港」毫無酒意是更勝一籌。無奈這隻阿拉斯加長腳蟹本身質素欠佳,足腂裡頭的蟹肉有點空空洞洞的,非常瘦弱。不知是剛產過卵還是被置於陝小的發泡膠水箱內而變得日漸消瘦,難怪店子須急急推銷,盡快脫手。

好喜歡吃這裡的蛋白燉棷皇,可惜在點叫的時候這廣愛歡迎的甜點經已售罄,令小的非常失望。
2019-08-24 1363 瀏覽
同同事farewell,有幸食到容龍。自備海鮮再煮,味道超級好。最正係炒聖子,完全將聖子嘅解味帶出黎。蒜容絲瓜都好好味,連平時唔鍾意蒜容嘅我都愛不惜手。除左farewell外,我見好多一家大細都會黎呢度聚會,又會有人食生日飯,感覺好開心。講多冇謂,睇相最實際。好味指數:8.8/10
2019-05-09 3234 瀏覽
晚飯時間約左一台客人在容龍食海鮮🦞位於青山灣 要開車入去門面同普通酒樓無分別 不過空間大 都算闊落我哋坐喺房入邊今日食嘅所有餸入邊啲海鮮都好新鮮,所以簡單地烹調已經好有鮮味因為我哋13位客人 所以啲餸已經每人平均咁樣瞓晒一疊疊咁俾我哋 服務做得唔錯第一樣野係聖子加生蠔,聖子好好味好新鮮,而且味道都好入味,不過我對生蠔就麻麻哋啦呢個芝士龍蝦真係超正!d芝士炸完好脆口,龍蝦肉又多 咬落去啖啖都係肉 美味通常香港酒樓啲燒鵝質素都好參差但係要但係要非常高質容龍既燒鵝係非常高質!燒鵝皮好脆 而且啲肉燒得好滑,一啲都唔「鞋」,真係好想食多幾舊呀分曬先上黎 所以我都唔係好知呢條係咩魚,但係好滑,而且啲豉油都好入味,一般酒樓蒸魚都唔會差的哈哈呢隻蟹就咁樣清蒸,蟹膏好多!而且好香,食完超滿足蔬菜🥬方面有蒜蓉炒通菜 同埋呢個嘅三色蛋菠菜,調味方面都做得非常好👍🏽唔鹹唔淡,食咗咁多海鮮係時候食返啲蔬菜補充下主菜方面就係呢個揚州炒飯,本人認為有少少淡,唔知係未因為岩岩d嘢濃味其實已經食到好飽 不過最後仲有一道甜品椰皇燉鮮奶 本身諗住食兩啖 點知真係好好味個燉奶好滑 而且奶味濃郁 最後食曬總括而言 海鮮啲菜式係
晚飯時間約左一台客人在容龍食海鮮🦞

位於青山灣 要開車入去
門面同普通酒樓無分別 不過空間大 都算闊落
我哋坐喺房入邊

通常香港酒樓啲燒鵝質素都好參差

呢隻蟹就咁樣清蒸,蟹膏好多!而且好香,食完超滿足

其實已經食到好飽 不過最後仲有一道甜品
椰皇燉鮮奶 本身諗住食兩啖 點知真係好好味
個燉奶好滑 而且奶味濃郁 最後食曬

總括而言 海鮮啲菜式係非常出色的 啲海鮮好似係自己揀完再加工 因為新鮮水其實點整都好味 服務態度好好 有求必應
係一個非常出色的酒樓