套餐有三款前菜,質素甚高,雞子戈渣係相當少見而且考功夫嘅菜式,出面香脆但係裏面如豆腐般軟滑,蜜汁燒脆鱔嘅鱔肉爽口而鱔皮香脆,蜜汁嘅甜味為脆鱔生色不少,另有皮蛋醬蘿蔔~雞茸燴官燕🥣高湯本身熬得好,加上十足嘅官燕,係高貴嘅享受👍燒雲腿大地田雞片🥢將田雞起肉去骨係好花心機同功夫,但係就罕有咁食田雞都有啖啖肉嘅感覺,而且肉質比平時嘅更嫩滑,旁邊嘅燒雲腿都相當有驚喜,本身擔心就咁食會鹹,但食落口完全相反,隱約滲出甜味,四邊都係脆脆地嘅,每個部分都好好食😋釀焗鮮蟹蓋🦀釀到脹卜卜嘅蟹蓋係用上大量蟹肉,絕對係真材實料,洋蔥絲添加天然嘅清甜,回味無窮🧅彩椒炒手切牛肉油雞樅菌炒四季豆瑤柱荷葉飯材料豐富,荷葉香滲透飯粒之中,米飯軟硬適中🍚甜品有三款,生磨合桃露夠濃厚,仲有鴛鴦棗茸糕同埋芝麻卷~

雞茸燴官燕🥣高湯本身熬得好,加上十足嘅官燕,係高貴嘅享受👍

彩椒炒手切牛肉

油雞樅菌炒四季豆

瑤柱荷葉飯材料豐富,荷葉香滲透飯粒之中,米飯軟硬適中🍚

甜品有三款,生磨合桃露夠濃厚,仲有鴛鴦棗茸糕同埋芝麻卷~
尖沙咀高質中菜館|家全七福餐館樓底高配搭氣派裝潢☺️感謝高雅貴氣適合一家人聚餐、朋友聚會、商務宴客🤗🦀釀焗鮮蟹蓋🦀即叫即製,蟹蓋釀滿左一絲絲蟹肉和炒香嘅洋葱,每啖都充滿幸福鮮甜味道😚🦐桃茸生汁大蝦球🦐大大粒爽口蝦球配桃茸生汁,滋味滿分😆🐷蝦醬蒸肉根🐷豬肉根肥瘦均勻,食落鹹鹹香香,配飯一流,可以送兩碗飯喔!😍🐥栗子炆雞🐥相當有鑊氣,雞件嫩滑多汁,加上甘甜栗子,惹味可口😌🥧鳳凰千層糕🥧已經甚少茶樓有得食,千層糕軟綿口感,夾住香濃蛋黃,帶點椰香味,飯後一甜嘅佳選😋家全七福📍尖沙咀中間道15號H Zentre 7樓
尖沙咀高質中菜館|家全七福

餐館樓底高配搭氣派裝潢☺️感謝高雅貴氣
適合一家人聚餐、朋友聚會、商務宴客🤗

🦀釀焗鮮蟹蓋🦀

🦐桃茸生汁大蝦球🦐
大大粒爽口蝦球配桃茸生汁,滋味滿分😆

🐷蝦醬蒸肉根🐷
豬肉根肥瘦均勻,食落鹹鹹香香,配飯一流,可以送兩碗飯喔!😍

🐥栗子炆雞🐥
相當有鑊氣,雞件嫩滑多汁,加上甘甜栗子,惹味可口😌

🥧鳳凰千層糕🥧

家全七福
📍尖沙咀中間道15號H Zentre 7樓
2024-01-24 107 瀏覽
家全七福 (H Zentre) (尖沙咀).尖沙咀咀mtr一出對面就係,上樓後店員服務態度都非常好👍🏻.乾葱爆牛肉.好有鑊氣,牛肉份量好多,乾葱夠香.薑汁炒芥蘭.芥蘭爽甜,係咁天氣寒冷嘅日子薑汁驅寒炒得仍然係非常翠綠.生炒糯米飯.糯米飯非常好食,乾身微黏口,充滿臘味又暖胃.蛋黃麻茸包.呢到仲有少量嘅點心可以叫麻茸包係甜品,我嘅童年回憶,加左蛋黃增添香氣,所以主菜食完佢地再幫忙蒸!.家全七福 (H Zentre) (尖沙咀)尖沙咀中間道15號H Zentre 7樓
家全七福 (H Zentre) (尖沙咀)
尖沙咀咀mtr一出對面就係,上樓後店員服務態度都非常好👍🏻

乾葱爆牛肉
好有鑊氣,牛肉份量好多,乾葱夠香

薑汁炒芥蘭
芥蘭爽甜,係咁天氣寒冷嘅日子薑汁驅寒
炒得仍然係非常翠綠

生炒糯米飯
糯米飯非常好食,乾身微黏口,充滿臘味又暖胃

蛋黃麻茸包
呢到仲有少量嘅點心可以叫
家全七福 (H Zentre) (尖沙咀)
尖沙咀中間道15號H Zentre 7樓
2024-01-23 69 瀏覽
有派頭嘅廣東菜講到有派頭,除咗福臨門之外,第二最愛就係呢一間餐廳,裝修有氣派不特止,服務水準屬係頂分,餐廳食物除咗質素高之外,擺盤亦都十分講究。滷水牛𦟌 ,滷水汁融入晒舊牛𦟌到,額外再加上酸酸甜甜秘製嘅酸甜汁,份外醒胃。加上肉既腍到剛剛好,作為一個前菜恰到好處。焗饟鮮蟹蓋,簡直就係貴氣逼人,一絲絲蟹肉塞滿晒蟹蓋,味道鮮甜,呢個仲有少量嘅洋蔥碎調一調味,更加提升左蟹肉嘅鮮味。蜜汁叉燒,相當唔簡單,唔係一個平凡嘅叉燒,師傅將每一嚿肉處理得非常之腍口,肥肉同瘦肉夾雜着係一齊,一口咬落去食到瘦肉之餘,仲有少少嘅肥肉襯托,半肥瘦原來係咁樣黎。七福脆皮雞,雞皮風乾至香脆,每一次都係用滾油林上雞皮,令到佢將入邊雞油迫晒出嚟,肉質好嫩,配上檸檬汁同唯鹽,天作之合。鳳凰千層糕,用一個甜品作結,用少量蛋黃陪襯住奶黃,一口咬落去,料同麵團相間,乃係心思之作。
有派頭嘅廣東菜
2023-11-19
2024-01-21 93 瀏覽
平時都好鍾意食中菜粵菜識揀就要會揀坐得舒服位於尖沙咀 H Zentre的一間高質中菜廳「 家全七福 」享受一餐豐盛嘅粵菜中菜酒家門口設計裝潢很有氣派裏面已經幾乎滿座大多數一家人前來進餐亦好適合情侶閨蜜們用餐的好地方❣️⊰⊹════════════════⊹⊱💬 ✎ 食後感 :✨🧡 【 #釀焗鮮蟹蓋 】️即叫即炸的的蟹蓋出場了裏面釀了滿滿新鮮絲狀的蟹肉每一啖放進口裏都鮮味滿滿的🤎【 #栗子炆雞 】️熱辣辣的煲上枱了裏面承載着經過炆煮而成的鮮嫩雞件以及香甜的栗子鍾意雞件大多是多肉小骨雞肉吸收了栗子的香氣和湯汁的精華肉質鮮嫩又多汁而栗子則口感粉香💛 【 #桃茸生汁大蝦球 】️驟眼睇蝦球非常大件而醬汁是採用核桃整碎成茸配合醬汁製成一啖放進口裏蝦球很爽口彈牙令口感豐富又滋味🤍 【 #蝦醬蒸肉根 】️堪稱白飯殺手的蝦醬配上蒸出來帶有鹹香味的豬肉配合食確實非常惹味好鍾意半肥瘦的豬肉肥瘦適中、爽口又彈牙簡直係送飯之選💛 【 #蝦子竹笙扒豆腐 】️面頭有爽脆多汁帶菌味的竹笙下層就是非常滑溜的豆腐底下則有一些菜心非常健康的一道小菜喔🤎 【 #生炒糯米飯 】️炒得粒粒分明的糯米飯口感又暖胃又煙韌帶點黏身搭配粒粒臘味及香蔥
平時都好鍾意食中菜粵菜
識揀就要會揀坐得舒服
位於尖沙咀 H Zentre的一間高質中菜廳
「 家全七福 」

享受一餐豐盛嘅粵菜

堪稱白飯殺手的蝦醬
配上蒸出來帶有鹹香味的豬肉
配合食確實非常惹味
好鍾意半肥瘦的豬肉
肥瘦適中、爽口又彈牙
簡直係送飯之選

令人感到非常滿足
另外還有朋友最喜歡吃的
香濃超幼滑的生磨合桃露
2024-01-18 77 瀏覽
呢次去咗家全七福食飯,真係有驚喜,值得一試!佢哋嘅雞茸燴官燕、瑤柱荷葉飯、生磨合桃露真係真才實料🫶🏻雞茸燴官燕🐔🍲首先嘅菜式係雞茸燴官燕🐔🍲 呢款菜式以鮮嫩嘅官燕燴煮,搭配鮮嫩嘅雞茸,口感綿密滑順,帶有濃郁嘅雞湯香氣,令人回味無窮!真係一道豪華嘅滋味湯品!😋🥣釀煱鮮蟹蓋🦀🥧 呢個菜式以鮮嫩嘅蟹肉和洋蔥為主,搭配蟹蓋烤至金黃酥脆,味道鮮美香甜!每一口都有滿滿嘅蟹肉鮮甜,加上洋蔥嘅香氣,絕對係海鮮愛好者嘅最愛!😍🦐燒雲腿大地田雞片以鮮嫩嘅田雞片、欖仁、雲腿片炒菜,充滿燒雲腿嘅咸香味,欖仁嘅鬆脆帶出咗菜式嘅豐富層次感,絕對係一道讓人驚艷嘅美食!🔥水煮手切牛肉🌶️🥩如果你鍾意辣味,一定要試下佢哋嘅水煮手切牛肉。菜式以鮮嫩嘅手切牛肉為主,搭配辣椒和各種香料水煮,味道麻辣香醇!牛肉鮮嫩多汁,配上辣椒嘅獨特香氣,絕對係辣味控嘅最愛!😋🌶️瑤柱荷葉飯🍚🌿 糯米飯充滿瑤柱香氣,包裹喺荷葉入面蒸煮而成,飯粒香潤,瑤柱嘅鮮味更加突出!每一口都帶有瑤柱嘅豐富口感同鮮甜,絕對係一道令人垂涎嘅主食!生磨合桃露🥣 呢個甜品以新鮮嘅合桃磨成糊狀,口感綿密滑順,帶有濃厚嘅合桃香氣,甜而不膩!

雞茸燴官燕🐔🍲

釀煱鮮蟹蓋🦀🥧

燒雲腿大地田雞片

水煮手切牛肉🌶️🥩

瑤柱荷葉飯🍚🌿

生磨合桃露🥣

2024-01-18 63 瀏覽
這間中菜館的大廚曾經在名人飯堂中任職過,食物水平非常準確,有些平平無奇的菜色都能有驚喜,食中菜有一難題是人少點的餸菜不能太多,這點店家就想得很周到,推出了位上的套餐,套餐食盡精選菜品!釀焗鮮蟹蓋(隻)$250原隻焗蟹蓋,面頭炸粉很薄,入面好足料一絲絲的蟹肉加上洋蔥令口感更豐富3️⃣蜜汁燒鱔 $420鱔片厚實重點整舊的鱔用了蜜汁包裹住帶有甜甜的味道,並燒到脆身,每一舊都香口非常4️⃣雞茸粟米魚肚羮(碗)$240魚肚羹的稀杰度控制得宜,不會每湯羹太厚,吃得出各種材料5️⃣當紅炸子雞(半)$320炸子雞可說是中菜必點的菜色,雞皮炸的非常香脆,而雞肉是剛剛好熟的狀態很嫩滑6️⃣竹笙鼎湖上素 $2607️⃣椰汁燉官燕(位)$500是我吃過最奢華的飯後甜品,整碗都是滿滿的官燕,簡單的襯托椰汁已經很美味

釀焗鮮蟹蓋(隻)$250

3️⃣蜜汁燒鱔 $420

4️⃣雞茸粟米魚肚羮(碗)$240
魚肚羹的稀杰度控制得宜,不會每湯羹太厚,吃得出各種材料

5️⃣當紅炸子雞(半)$320

6️⃣竹笙鼎湖上素 $260

7️⃣椰汁燉官燕(位)$500
2024-01-16 71 瀏覽
我最近同朋友去左家全七福酒家,實在太精彩,佢地菜單上有好多精緻的菜式。一開始有三款前菜皮蛋蘿蔔燒脆鱔炸雞子各有特色,令人回味無窮首先,我們叫左雞茸會官燕。呢道菜以嫩滑嘅官燕和鮮嫩雞茸為主,口感好好,令人回味無窮。跟住係釀焗鮮蟹蓋,呢道菜以新鮮蟹肉為核心,搭配蓋子般的外殼,燒到金黃酥脆,每一啖都散發出濃郁海鮮味。我們仲食左燒雲腿大地田雞片和水煮手切牛肉。銷魂腿大地田雞片鮮嫩多汁,搭配著香氣四溢的大地田雞片,令人流曬口水。水煮手切牛肉則是一個辣味十足的菜式,牛肉鮮嫩,加埋辣椒和香料的烹調,少少辣好過癮。仲有,我們嗌左油雞樅菌炒四季豆,這道菜色香味俱全,豆角味道鮮甜,搭配著樅菌嘅獨特風味,好開胃!瑤柱荷葉飯和杏仁茶作為主食加甜品,使整餐更加完美。瑤柱荷葉飯散發著荷葉的清香,每一口都帶來豐富的口感。杏仁茶則是一道清甜的飲品,濃厚杏仁味唔係度度搵到。最後,我地叫左鴛鴦棗蓉糕同懷舊芝麻卷。鴛鴦棗蓉糕細膩的口感同少少甜味道,讓我們感受到了甜品的美妙。懷舊芝麻卷則是一道傳統的中式甜品,煙煙靭靭又有芝麻香。總括嚟講,家全七福提供一個美味又舒適嘅用餐環境,無論係菜的質量定係味道,都比人留下了深刻的印象。

一開始有三款前菜皮蛋蘿蔔燒脆鱔炸雞子各有特色,令人回味無窮

2024-01-16 55 瀏覽
前排同朋友去咗尖沙咀H Zentre嘅家全七福慶祝生日,地點方便。店內寬敞舒適裝潢雅致,好高檔。因為我同朋友都有選擇困難症,所以我地試咗家全七福Testing menu盛惠$1000/位。店員友善,服務態度殷勤。前菜 雞子渣 - 經炸後入口外脆內嫩。 皮蛋醬蘿蔔 - 蘿蔔鮮甜爽脆,皮蛋流心甘香夾,味道非常夾。 蜜汁燒脆鱔 - 鱔片香脆可口,加埋蜜汁更鮮甜。湯品 雞蓉燴官燕 - 用料豐富燴煮而成雞茸同官燕,口感豐富啖啖雞茸同官燕,濃郁鮮甜而且官燕順滑,口感豐富!釀焗鮮蟹蓋 - 蟹拆肉加埋洋蔥絲釀再放返入蟹蓋,釀後再焗炸到金黃香脆,粉漿薄,蟹肉伴上洋蔥絲,蟹肉好多。燒雲腿片拼炒乳鴿脯(原為燒雲腿大地田雞片)- 朋友唔中意食田雞,隨意問下可唔可以轉另一樣嘢,店員好好人。乳鴿份量多,嫩滑多汁,仲有啲蔬菜同金華火腿。水煮手切牛肉 - 牛肉嫩滑,有少少麻辣好惹味,加埋三色彩椒真係色香味俱全。油雞樅菌炒四季豆 - 雞油炒好有油香味,四季豆青綠爽口,油雞樅菌鮮甜,簡單可口。瑤柱荷葉飯 - 飯身用荷葉包住好入味,啲飯香噴噴粒粒分明,食落軟糯又有彈性。仲有瑤柱同一啲蟹肉,足料。生磨合桃露 - 合桃味濃又唔

前菜
雞子渣 - 經炸後入口外脆內嫩。
皮蛋醬蘿蔔 - 蘿蔔鮮甜爽脆,皮蛋流心甘香夾,味道非常夾。
蜜汁燒脆鱔 - 鱔片香脆可口,加埋蜜汁更鮮甜。

湯品

生磨合桃露 - 合桃味濃又唔會太甜,食落口感細滑。
鴛鴦棗蓉糕 - 棗味濃,勁煙韌。
懷舊芝麻卷 - 兒時回憶,芝麻味香濃又有彈性。
2024-01-16 77 瀏覽
來到富豪飯堂的「家全七福」Google 先知原來餐廳來頭超猛除咗係大家都知嘅果多人食,一齊叫多一隻乳豬應該就最完美。米芝蓮與黑珍珠二星餐廳米芝蓮餐廳外同時亦係黑珍珠二星及亞洲五十大等餐廳餐廳位於TST H Zentre,有室外露如果座近outdoor位置仲可以有埋個靚view相信係同長輩嚟串門食飯嘅好推介另外亦聽講餐廳嘅燒乳豬係必食不過乳豬全體就留返大時大節同家人一齊「開枱」吧呢次同朋友嚟就先係個簡單的晚餐體驗~~~👍🏻蛇羹先係餐廳部長向我們推介嘅秋冬限定——蛇羹。蛇羹嘅口感好清新唔會有好漿口嘅感覺用料亦十足!👍🏻雞子戈渣 呢個係朋友推介話必點話係經典手工粵菜自已再腦補一下原來雞子戈渣相傳係源自清代太史府家常料理中巧手菜之一而依家可以食到呢道巧手菜嘅餐廳買少見少初嚐嘅comment 係果然係要厨師功力深厚才做到雞子這樣外脆內嫩嘅食法真心係幾有驚喜👍🏻密汁燒鱔 朋友大讚個人認為係水準之作燒鱔鱔肉細膩蜜汁亦不會太甜細細片入口啱啱好👍🏻蟹肉大良炒鮮奶 呢個我超鍾意因為無諗過無蛋黃只有蛋白都可以炒得咁香加埋脆米粉嘅組合又多咗份口感正!👍🏻燒雲腿片拼炒鴿脯 最後係金華火腿配鴿脯 本身會怕太重口味
來到富豪飯堂的「家全七福」
Google 先知原來餐廳來頭超猛
除咗係大家都知嘅
果多人食,一齊叫多一隻乳豬應該就最完美。
米芝蓮與黑珍珠二星餐廳米芝蓮餐廳外
同時亦係黑珍珠二星及亞洲五十大等餐廳
餐廳位於TST H Zentre,有室外露
如果座近outdoor位置仲可以有埋個靚view
相信係同長輩嚟串門食飯嘅好推介

另外亦聽講餐廳嘅燒乳豬係必食
不過乳豬全體就留返大時大節同家人一齊「開枱」吧
呢次同朋友嚟就先係個簡單的晚餐體驗~~~

👍🏻蛇羹
先係餐廳部長向我們推介嘅秋冬限定——蛇羹。
蛇羹嘅口感好清新

最後係金華火腿配鴿脯
本身會怕太重口味但最後發覺出奇地清爽
亦冇好重口味嘅茨或醬汁
用金華火腿突出咸鮮香
味道層次好好~~
2024-01-16 74 瀏覽
新一年就諗住傳統少少,由食米芝蓮一星嘅中菜開始吧🥳🐦妙齡乳鴿 $120啲乳鴿入面啲肉炸得好嫩滑,而且個皮真係油香味好重但又薄又好香脆~而且真係新鮮炸起,所以真係熱辣辣,非常惹味~🦀釀焗鮮蟹蓋 $250本身以為呢個dish可能冇乜驚喜,因為佢係成個都炸咗,原來唔係😳🤩 佢淨係出邊嗰層炸咗,入面全部都係蟹肉🤩真係啖啖都係,勁滿足!然後仲要有洋蔥喺入面調味,一啲都唔漏同埋唔洗點咩醬都已經好夠味🥰🦐黃金蝦球 $390又係炸到卜卜脆😍而且鹹蛋黃味好重,又係將鹹蛋黃炒到起晒沙🥰然後啲蝦肉都好彈牙,超香口🤩🐥七福脆皮雞 $320聽聞係都幾出名所以就叫左😆其實係炸子雞,不過外皮都炸得好薄好香脆,啲雞肉又唔會鞋,都鮮嫩,都好juicy~🍄咕嚕猴頭菇 $220第一次食咕嚕肉嘅齋版😂 覺得都幾特別嘅,真係咕嚕肉味嘅炸菇😆基本上成個菜就係同咕嚕肉一樣,不過用咗菇xd🪷瑤柱荷葉飯 $260超級大份!我本身以為會好似糯米飯咁,但原來唔係😆入邊有超級多料超級多海鮮,有蟹肉有鮑魚有帶子🤩基本上啖啖都會有配料同埋荷葉味香🥰❤️鴛鴦兩棗茸糕 $70第一次食呢一種紅棗糕~真係係熱辣辣咁蒸完就瑞上黎😚 紅棗味好重,又唔會太甜,
新一年就諗住傳統少少,由食米芝蓮一星嘅中菜開始吧🥳

🐦妙齡乳鴿 $120

🦀釀焗鮮蟹蓋 $250

🦐黃金蝦球 $390

🐥七福脆皮雞 $320

🍄咕嚕猴頭菇 $220

🪷瑤柱荷葉飯 $260

❤️鴛鴦兩棗茸糕 $70

第一次食呢一種紅棗糕~真係係熱辣辣咁蒸完就瑞上黎😚 紅棗味好重,又唔會太甜,又好夠煙靭~感覺好養生🥰

已經好耐冇食過咁有質素嘅中菜~見到附近嘅人都有啲似黎傾生意/家庭聚會咁嘅~覺得新年都係一個好timing去try try!😚
  • 釀焗鮮蟹蓋
  • 妙齡乳鴿
2024-01-16 46 瀏覽
出左花紅就同屋企人食返餐好野 本人最鍾意傳統粵菜😹所以毫不猶豫就揀咗家全七福燒乳鴿 $120燒bb乳鴿皮脆肉嫩 入口不油膩 好食釀焗鮮蟹蓋 $250釀蟹蓋係一道非常耗時既菜 需要人手拆蟹肉今次依款蟹蓋外層麵包糠炸得金黃 加入忌廉同洋蔥絲增加香甜綿滑 仲突顯左蟹既鮮甜最鐘意佢留有洋蔥絲既口感當紅炸子雞 $320雞肉十分嫩滑 同香脆雞皮一齊食 有齊兩款口感性價比甚高蝦籽竹笙扒豆腐 $290竹笙爽口 豆腐過左油之後夾起唔散 內裡軟滑西湖牛肉羹 $380杭州名菜之一 口感溫潤 鮮美可口 凍天飲返一碗真係好岩feel蟹肉瑤柱蛋白炒飯 $340炒得乾身 粒粒分明 蟹肉同瑤柱既份量都好大方

燒乳鴿 $120

西湖牛肉羹 $380

蟹肉瑤柱蛋白炒飯 $340
炒得乾身 粒粒分明 蟹肉同瑤柱既份量都好大方
2024-01-15 41 瀏覽
意想不到幾多人,朋友知我最近愛上了中餐,就帶上我去呢間食佢既套餐雞子戈渣 皮蛋醬蘿蔔 蜜汁燒脆鰭 最愛吃蜜汁燒脆鰭,口感香脆雞子戈渣口感特別,出奇地幾好皮蛋醬蘿蔔兩樣一齊食又唔錯雞燴官燕餐釀焗鮮蟹蓋蟹肉多,都香蟹味餐燒雲腿大地欖仁田雞片 雞肉滑,而且好夠味餐油雞樅菌炒四季豆 炒得夠香,幾好餐彩椒炒手切牛肉牛肉加彩椒好夾,炒得香餐瑤柱荷葉飯 一人一個真係好大個好飽餐生磨合桃露 最中意食合桃露,中菜甜點必食餐鴛鴦棗茸糕 煙煙銀銀,口感好,趁熱食最好味餐懷舊芝麻卷芝麻味濃,懷舊既味道

雞子戈渣 皮蛋醬蘿蔔 蜜汁燒脆鰭
最愛吃蜜汁燒脆鰭,口感香脆
雞子戈渣口感特別,出奇地幾好
皮蛋醬蘿蔔兩樣一齊食又唔錯

雞肉滑,而且好夠味

餐油雞樅菌炒四季豆
炒得夠香,幾好

餐彩椒炒手切牛肉
牛肉加彩椒好夾,炒得香

餐瑤柱荷葉飯
一人一個真係好大個好飽

餐生磨合桃露
最中意食合桃露,中菜甜點必食

餐鴛鴦棗茸糕
煙煙銀銀,口感好,趁熱食最好味

餐懷舊芝麻卷
芝麻味濃,懷舊既味道
2024-01-08 51 瀏覽
臨近年尾特別多公司飯食,今次掹車邊去到呢間家全七福,原來係米芝蓮餐廳😍好正呀成千蚊位,多謝公司俾我去威威!頭盤都有三款,雞子戈渣睇個名唔知咩嚟,原來係名菜,口感好滑溜,值得一試。鑲蟹蓋每啖都食到嘅鮮甜蟹肉,口感好有層次。平時多數燕窩都係食甜嘅,呢個加咗雞蓉都幾鮮味 ,燕窩嘅份量都好多。田雞起肉炒,幾有鑊氣幾惹味,燒過嘅雲腿好加分。彩椒牛肉炒得好嫩,紅黃椒好甜好好味四季豆炒完都仲keep到鮮綠色 ,口感好爽脆。荷葉飯好足料,入面有雞肉同埋好多瑤柱絲蟹肉 ,口感好豐富。最後連甜品都有三款,甜品愛好者表示好滿足。

鑲蟹蓋每啖都食到嘅鮮甜蟹肉,口感好有層次。
田雞起肉炒,幾有鑊氣幾惹味,燒過嘅雲腿好加分。
彩椒牛肉炒得好嫩,紅黃椒好甜好好味
四季豆炒完都仲keep到鮮綠色 ,口感好爽脆。
荷葉飯好足料,入面有雞肉同埋好多瑤柱絲蟹肉 ,口感好豐富。
最後連甜品都有三款,甜品愛好者表示好滿足。
2024-01-07 63 瀏覽
今日我要為大家介紹一家獲得香港米芝蓮一星評級的酒家——「家全七福」。他們的招牌品味菜單提供了一系列精選菜式,仲要係尖沙咀店獨家,人少少又可以一次過多款菜式的確係物有所值1. 雞子戈渣:一道近乎失傳的手工菜,以雞蛋、雞子、高湯,生粉為主要材料,先煮漿,再雪凍,切粒再炸。口感棉滑,給人一種食鵝肝的感覺。2. 皮蛋醬蘿蔔:這道菜以傳統的皮蛋為基礎,搭配砌花形狀嘅醃蘿蔔片3. 蜜汁燒脆鱔:這道菜以新鮮的鱔魚烤製而成。鱔魚的肉質嫩滑,外層燒烤後呈現一層的脆皮。蜜汁的甜味與鱔魚的鮮美相融合,帶來了一種口感豐富的享受。4. 雞茸燴官燕:雞茸的嫩滑與官燕的彈牙口感相結合,燴製的汁料使整道菜味道更加豐富。5. 燒雲腿鴿餔:本身原本係去骨田雞肉,店員幫忙轉成鴿餔。燒雲腿肉質咸鮮嫩十足,搭配著鴿餔的獨特口感和味道,帶來了一種豐富的美味體驗。6. 釀焗鮮蟹蓋:這道菜用新鮮的蟹肉、洋蔥等填充在蟹殼中,再上炸衣炸成。蟹肉的鮮味與焗製的外殼相結合,帶來了一種濃郁的口感和獨特的風味。7. 水煮手切牛肉:經過水煮處理後,搭配特製的調味汁。牛肉的嫩滑口感和濃郁的湯汁相結合,帶來了一種濃郁的牛肉風味。估唔到粤廚煮川菜一樣出

7. 水煮手切牛肉:經過水煮處理後,搭配特製的調味汁。牛肉的嫩滑口感和濃郁的湯汁相結合,帶來了一種濃郁的牛肉風味。估唔到粤廚煮川菜一樣出色。

8. 油雞樅菌炒四季豆:油雞樅菌和四季豆的清爽口感,帶來了一道爽口的炒菜。

9. 瑤柱荷葉飯:這道菜以瑤柱為主料,搭配葷素食材,經過荷葉蒸煮而成。荷葉的香氣融入飯粒中,與瑤柱的鮮香相融合,帶來一道香氣四溢的主食。

10. 生磨合桃露:合桃味香濃,口感順滑,飲完之後好滋潤

11. 鴛鴦棗茸糕:鴛鴦色的棗茸糕經過精心製作,非常之彈牙。

12. 懷舊合桃酥:本身係芝麻卷,但已經售罄,改成合桃酥。合桃的香濃味道與酥皮的鬆脆口感相結合,帶來了一種懷舊的美味。

「家全七福」是一家位於香港的知名酒家,他們以傳統的粵菜聞名。憑藉著他們對料理的獨特理解和高品質的食材,酒家成功地吸引了許多食客的注意。

總的來說,是一家值得一試的粵菜餐廳。他們的招牌品味菜單以及其他菜單選擇都能夠帶給你一個獨特而美味的用餐體驗。如果你想品嚐正宗的粵菜,並享受一個愉快的用餐環境,「家全七福」絕對值得考慮。