2012-04-20 306 瀏覽
$78加一便可嘗到宫的日本放題。 每天分三個時段,今晚可能是新年期兼且是晚上九時(第三輪)的緣故,顧客並不多,食物亦沒怎添加,頓時覺得自己如傭人般,吃主人剩下的餸菜...... 想法雖古板,但這確令我滿不是味兒。 平心而論,這裏的食物總算不差,但卻未能找到代表作。 關東煮口味偏鹹;吃了天婦羅、炸物便膩得連胃口也沒有; 壽司、沙律和甜品都只屬一般。值得一提的是少甜的乳酪,跟勁甜的紅豆沙剛好成為對比,我將兩者混合...... 靚,原來真是撈得起!每人還可order一款$169以下的鐵板餐,我們要了漢堡扒,羊架和三文魚扒,羊架勁袖珍,味道都唔錯,但塊鐵板上面就浸滿油,還是三文魚扒較實際。價錢是相當優惠,亦沒有被騙的感覺,只是再沒有誘因令我重臨而已。

2012-02-03
團購
太太前幾日生日,同埋太太2個老友,之前已經訂定位食飯(早排見佢地個廣告好吸引,就團購左尖咀間「宮MIYA」食自助餐),大家約定時間9:00喺宮門口等,等齊人就入去啦坐低一陣,先點個主菜,自助餐包左1人1個主菜,跟著出去拎嘢食一睇店內自助餐提供從飲品、沙律、前菜、甜品、關東煮、炸物、麵飯、熱食款式唔多得幾樣,佢有羅宋湯、忌廉粟米湯、味噌湯,先不碗羅宋湯飲,麻麻地,淡而無味免費任飲飲品,包括冷/熱紅茶、綠茶、咖啡、七喜、美蓮達、百事可樂、青擰水等熱食唔多有炒麵(麻麻)、炸雞腿(ok)、關東煮(普通)天婦羅(有茄子、蕃薯、薯仔),玉子豆腐,蛋糕(得1款)健健康康田園沙律,冷豆付(小朋友話好食),壽司每次只可拎3件,飯已造好,有專人放刺身上去,有帶子壽司、甜蝦壽司,普普通通同百佳買差不多豚肉薯仔好食(成盆得幾舊豚肉),炒麵,關東煮羅白夠腍入味好食三文魚壽司關東煮樣樣試吓,熱D會好食D又來三文魚壽司,1次拎3件,洗碟洗到手軟 三文魚壽司帶子壽司、玉子壽司冷豆付寫著咖喱牛肉飯,不到底都搵唔倒牛肉,咖喱汁撈飯又幾好味炒麵,關東煮主角出場啦,食品包括: (8選1) 燒三文魚扒,日式羊架,漢堡扒,什錦
熱食唔多有炒麵(麻麻)、炸雞腿(ok)、關東煮(普通)

熱食唔多有炒麵(麻麻)、炸雞腿(ok)、關東煮(普通)
天婦羅(有茄子、蕃薯、薯仔),玉子豆腐,蛋糕(得1款)
健健康康田園沙律,

冷豆付(小朋友話好食),

三文魚壽司

關東煮樣樣試吓,熱D會好食D

又來三文魚壽司,1次拎3件,洗碟洗到手軟

三文魚壽司

帶子壽司、玉子壽司

冷豆付

寫著咖喱牛肉飯,不到底都搵唔倒牛肉,咖喱汁撈飯又幾好味

炒麵,關東煮

主角出場啦,食品包括: (8選1) 燒三文魚扒,日式羊架,漢堡扒,什錦串燒,日式煮魚,燒雞,豬扒,照燒雞扒等等
我地點左鐵板豬扒,鐵板豬扒肉質軟腍好食

我點鐵板日式羊架,肉質鬆軟嫩滑,多汁有羊味,加上鹽燒汁,好好食

小朋友要鐵板漢堡扒,肉太腍又咸,食唔晒唔好食

鐵板日式羊架,都好好食

鐵板三文魚扒,普普通通都可以

另1個朋友點鐵板日式羊架,佢都話好好食

又一round帶子壽司、三文魚壽司、吞拿魚壽司

烏冬加少少鼓油就食得

甜品楊枝甘露,酸酸甜甜幾好味

甜品有什果蛋糕,紅豆糕,杏仁豆腐,什果啫喱......等等

什果蛋糕,紅豆糕,蜜瓜

紅豆湯丸

西瓜,蜜瓜

壽司每次只可拎3件,飯已造好,有專人放刺身上去,帶子壽司、三文魚壽司、吞拿魚壽司都新鮮
健健康康田園沙律
豚肉薯仔好食(成盆得幾舊豚肉),炒麵太腍,關東煮羅白夠腍入味好食
鐵板日式羊架,肉質鬆軟嫩滑,多汁有羊味,加上鹽燒汁,好好食
鐵板豬扒肉質軟腍好食
差鐵板漢堡扒,肉太腍又咸,食唔晒唔好食
鐵板三文魚扒,普普通通都可以接受
題外話/補充資料: 總括來講不過不失,今時今日以佰零元,有齊飲品、沙律、前菜、甜品、關東煮、炸物、麵飯、熱食款式雖然唔多,都算可以接受啦
2012-01-20
  • 多汁有羊味
  • 加上鹽燒汁
  • 好好食
2012-01-10 30 瀏覽
其實這家店已經標明是「日本家庭式料理」我相信日本的家庭是不可能天天吃壽司、刺身、和牛…等等的高價食材的。可以選擇要不要主菜,如果不要主業的話,只需要$79,訂位有9折,即係免左個加一。我們沒有要主菜,只吃了自助餐冷盆的品種其實不多,不過都是我喜歡吃的,而且有胡麻醬,是其他地方少見到的。不過蘆筍真是太小了…天婦羅有5種,大蝦、冬菇、南瓜、蕃薯、茄子。羊角豆不是我喜歡的味道…玉子偏甜。紀州梅大根湯,應該是獨家的吧,都OK。很喜歡那個開東煮,更喜歡那個烏冬!炒麵很好,薯餅很好,蘿蔔煮雞肉不太好…甜品…算了吧…不吃也沒所謂的質素…總之,這定店是可以再來的。我們由1:30坐到5:00都沒有人趕我們走(聲稱是只吃2個小時的)每人79元埋單,吃得很滿足。最重要的是,吃完不口渴!! 即是他們沒有日本菜最精髓的地方,勁落味道!!我們一行4人都覺得很值得!
其實這家店已經標明是「日本家庭式料理」
我相信日本的家庭是不可能天天吃壽司刺身、和牛…等等的高價食材的。
我們沒有要主菜,只吃了自助餐
不過蘆筍真是太小了…
玉子偏甜。
紀州梅大根湯,應該是獨家的吧,都OK。
很喜歡那個開東煮,更喜歡那個烏冬!
炒麵很好,薯餅很好,蘿蔔煮雞肉不太好…
甜品…算了吧…不吃也沒所謂的質素…

總之,這定店是可以再來的。
每人79元埋單,吃得很滿足。

我們一行4人都覺得很值得!
2012-01-08
2012-01-09 51 瀏覽
見到宮 MIYA的宣傳單張蠻吸引, 就決定了晚餐去試!宮MIYA 是讓客人叫一款主菜(鐵板上)就可以同時享用自助餐, 限時1.5小時現在有八折, 但是要留意八折後會再加一哦! 小童有優惠價!無雞絲的雞絲蘿蔔 + 薯仔芋絲蘿蔔 : 過得去, OK天婦羅: 好好! 海老和冬菇是我最愛, 好大好厚的冬菇!無牛肉的咖哩牛肉飯: 咖哩汁好味串燒主菜HK$ 168: 實物比較大的, 不錯哦宮角牛肉配三文魚扒主菜 HK$189 : 牛肉肉汁超級好味~~~~~三文魚的骨要吃得很小心..紀州梅大根湯: 好特別哩, 我很推薦這個湯!天婦羅 + 日式炒麵 + 炸雞 : 炒麵較硬..炸雞炸粉過厚了...紅豆糕 + 綠茶紅豆糕 : 綠茶紅豆糕很清甜!冷烏冬: 不錯的, 可以一試蛋糕 + 杏仁豆腐 + 布甸: 蛋糕硬, 杏仁豆腐平平, 布甸好好味!紅酒我們另外叫, 想不到很好哩, 偏甜的 總結: 要早去, 遲了會少好多選擇哩....這家店價錢算合理, 食物都算中上, 會再去的 ^-^
見到宮 MIYA的宣傳單張蠻吸引, 就決定了晚餐去試!

現在有八折, 但是要留意八折後會再加一哦! 小童有優惠價!
無雞絲的雞絲蘿蔔 + 薯仔芋絲蘿蔔
無雞絲的雞絲蘿蔔 + 薯仔芋絲蘿蔔 : 過得去, OK
天婦羅
天婦羅: 好好! 海老和冬菇是我最愛, 好大好厚的冬菇!
無牛肉的咖哩牛肉飯
無牛肉的咖哩牛肉飯: 咖哩汁好味
串燒主菜
串燒主菜HK$ 168: 實物比較大的, 不錯哦
宮角牛肉配三文魚扒主菜
紀州梅大根湯
紀州梅大根湯: 好特別哩, 我很推薦這個湯!

紅豆糕 + 綠茶紅豆糕 : 綠茶紅豆糕很清甜!
冷烏冬
冷烏冬: 不錯的, 可以一試
蛋糕 + 杏仁豆腐 + 布甸

紅酒我們另外叫, 想不到很好哩, 偏甜的

2012-01-08
天婦羅
宮角牛肉配三文魚扒主菜
紀州梅大根湯
冷烏冬
2011-12-04 22 瀏覽
團購了放題晚餐,$88,加埋一,共$105/位 (原價$168)入到去好spacious,坐得舒服,唔會怕手肘撞到鄰人只可惜食物款式太少喇,行左一round,心唸: 唔係麻又俾團購呃左喇!!!!已經冇衝動再行第二roundsushi 每次排隊只可拎3件(共6款揀: 三文,tuna,帶子,蟹子,玉子,甜蝦)我try 左三文魚同蟹子,包得唔錯炸物有天婦羅同chips,蝦天婦羅好難先拎到,因為好耐都唔refill一次,每次只加10隻左右甜品try左楊枝甘露同紅豆丸子,前者味道怪,像飲緊can雜果,酸得有點怪; 後者好少少,但d丸子林中又不平均地帶點硬,唔知想點。main course我選左漢堡扒 (幾細份下,唔好抱太大期望,食落似食緊肉餅居多);男友揀羊架,佢話好蘇,d 汁只見勁多油,就係咁,佢食濟左...哈哈哈有自製烏冬區,但我唸緊d水放左幾耐,因為唔覺有人換,不過一場黎到都一試啦~~正!!!飲品最值得欣賞,有任你加的可樂,light coke,汽水橙汁,7-up,似去左7-11,其餘仲有咖啡自己整,茶自己用茶包沖,熱水任你針我見周圍d小朋友都食得好開心,而服務都不錯啦,不過如果要我以原價

入到去好spacious,坐得舒服,唔會怕手肘撞到鄰人

我try 左三文魚同蟹子,包得唔錯

薯角太林,份量細而且好油
呢個味道正呀~~應該係湯底好,同埋烏冬靚:)

,其餘仲有咖啡自己整,茶自己用茶包沖,熱水任你針

我見周圍d小朋友都食得好開心,而服務都不錯啦,不過如果要我以原價黎食真係no way 喇~

再出團購我都會考慮其他,因為真係太少野食喇,同埋d 野都唔岩食既.......
男友好風趣,佢話呢間野算係咁啦~~冇野食得黎至少叫食飽左佢,但其實係d油濟飽左佢

2011-12-03
2 分鐘 (堂食)
團購
呢個味道正呀~~應該係湯底好,同埋烏冬靚:)
  • 自製烏冬,炸雞
2011-11-11 11 瀏覽
尋日同男友用團購價食左個dineer buffeteven 我6:40到左, waitress都好好人, 比我地早d入去食, 服務態度都算唔錯入到去坐低, 環境都唔錯, waiter都好有禮貌, 但人手似乎唔足夠, 望左好耐先搵到人幫我落單我叫左個三文魚扒, 都算唔錯, ok juicy啦 男友叫左個串燒, 都ok既, 個雞軟骨好正但係, 呢個自助餐真係少野食到喊, 得幾款係岩食的, 其他食唔食都罷壽司 都唔錯, 材料都幾新鮮, 即叫即整玉子 好好食!芝士意粉 正呀, 好多芝士, 好受歡迎, 好快比人搶哂日本布甸 好滑, 好似台灣既焦糖布甸咁好食紅豆丸子糖水 好味!! 我見冇乜人食, 但係食落其實幾好味的yogut 都幾好食, 唔錯唔錯 長通粉沙律 千萬唔好食, 好硬呀, 好似擺左好耐咁, 乾哂啦天婦羅蝦 層皮好厚呀, 同埋一出就比人搶哂, 每次只出10幾隻, 一下子就比人拎哂....好少見佢refill楊枝甘露 千萬唔好食呀!!! 個名就好吸引啦, 但係我飲左1-2啖之後, 就唔敢再飲啦!! 點解? 因為我懷疑佢一d芒果都冇, 感覺全部都係搵芒果粉溝出來的....=.=
尋日同男友用團購價食左個dineer buffet

我叫左個三文魚扒, 都算唔錯, ok juicy啦

男友叫左個串燒, 都ok既, 個雞軟骨好正

壽司
都唔錯, 材料都幾新鮮, 即叫即整
玉子
好好食!
芝士意粉
正呀, 好多芝士, 好受歡迎, 好快比人搶哂
日本布甸
好滑, 好似台灣既焦糖布甸咁好食
紅豆丸子糖水
好味!! 我見冇乜人食, 但係食落其實幾好味的
yogut
都幾好食, 唔錯唔錯

長通粉沙律
千萬唔好食, 好硬呀, 好似擺左好耐咁, 乾哂啦
天婦羅蝦
楊枝甘露
千萬唔好食呀!!! 個名就好吸引啦, 但係我飲左1-2啖之後, 就唔敢再飲啦!! 點解? 因為我懷疑佢一d芒果都冇, 感覺全部都係搵芒果粉溝出來的....=.=....好似食緊d化學物落肚咁
其他沙律
不敢吃, 唔知放左幾耐........
豚肉﹑薯仔
冇refill 過?? 我食左1個鐘, 都唔見佢有refill....想食都冇得食
生果
有西瓜同蜜瓜, 西瓜都按受到, 但蜜瓜就一d唔得啦!!
好硬呀, 冇味的, 我見我旁邊既食客要用刀黎切蜜瓜!!!! 硬到要搵刀切=.=....
意式雜菜湯
好明顯係搵味精開水的....oh no...一般餐廳都做得好過佢

overall, 我覺得雖然團購好似好抵咁, 但真係一分錢一分貨, 我本以為自助餐起碼都有返d好野食, 事實上我錯啦! 我尋晚食黎食去都係得幾樣野, 其他都唔岩食...好悶呀
2011-11-10
  • 壽司
  • 玉子
  • 芝士意粉
  • 日本布甸
我預訂的第一輪晚市自助餐(5:00pm to 7:00 pm).之前睇過 Openrice 食評真係無咩期望. 我們 4:45 pm 己到,雖然末到 5:00pm 但個 staff 都讓我坐下來等.到 5:00pm 我 order 什錦串燒 ,我太太 order 燒三文魚扒. 個什錦串燒都警喜,沒有點醬汁食都好正!壽司都己新鮮,每人一次拎三件; 我拎左7~8 次,但炸薯片非常難吃不要試. 食下食下都已經好飽!沙律都沒有試,味噌湯都好正! 雖然今天是星期六但不是太多人.每人百零, 真係好抵,
什錦串燒
味噌湯都好正!
關東煮
雖然今天是星期六但不是太多人.每人百零, 真係好抵,
2011-11-05
什錦串燒
關東煮
  • 帶子壽司
  • 味噌湯
2011-10-26 19 瀏覽
團購左【$88於華美達酒店「宮MIYA」享用日式晚市自助餐+和風鐵板餐,任飲任食2小時!】另收原價$168 的加一服務費 即$16.8小妹 6:30pm 已到達, 門口妹妹話要 7pm 才放行, 咁我就排住第一位先啦!!! 入到去先走一圈, 嘩... 只見到上一轉 5pm-7pm 食用過的自助食物 , 7pm-9pm 時段可以入席, 員工才開始換上小部份的食物, e.g.意粉, 關東煮, 炸物而大部份食物, e.g.沙律, 糖水, 二款唔知佢煮乜的東東, 飯, 湯, 咖哩汁,烏冬, 煮烏冬啲水... etc. 我都冇見過佢換過... maybe 我睇唔到啦!!!所以大部份食物, 我都冇掂過。。。。。。。。而值得推薦只有以下食物 ---壽司有6款可選 : 三文魚、三文魚籽、甜蝦、帶子、玉子、吞拿魚, 每人每次可取三件, 即叫即做, 哥哥仔都好快手, 細細件, 一件一口, 味道好好 自助煮烏冬都幾得意友人都話好味道, 當然啦!!! 我煮o架嘛!!! 炸雞調味最好, 大家一致稱 Good 甜品只食左什果蛋糕 蛋糕香軟, 奶油一流, 可惜什果只有少量小粒草莓、小粒菠蘿及杏仁新鮮出爐的芝士意粉
另收原價$168 的加一服務費 即$16.8

入到去先走一圈, 嘩...

只見到上一轉 5pm-7pm 食用過的自助食物

所以大部份食物, 我都冇掂過。。。。。。。。

而值得推薦只有以下食物 ---

自助煮烏冬都幾得意
友人都話好味道, 當然啦!!! 我煮o架嘛!!!

炸雞調味最好, 大家一致稱 Good

甜品只食左什果蛋糕
圖下方的是糖水, 一路我都以為係甜品用醬汁
新鮮出爐的芝士意粉
芝味道濃郁

關東煮的蘿蔔清甜可口

炸物有蝦、茄子... 啲蝦都好爽口
優惠已包以上的和風鐵板餐1份,包括: (8選1)
除左呢八款主菜, 仲可以加錢選其他

我哋就要左二份不同的款式 Share

漢堡扒有肉汁, 有肉香, 中間唔熟的
配上唔知乜野有蘿蔔茸的醬汁, 冇乜味
漢堡扒 及 自煮烏冬
冇骨豬扒冇乜特別, 肉質較硬
配上有洋蔥及多油的醬汁, 只係食到好大陣有洋蔥味的油
豬扒
二份扒, 我倆每人只食左四分之一就放棄了

而鐵板不夠熱, 配菜不好味, 炸薯角, 外硬內淋, 好明顯已炸好多時, 粟米都是硬又室溫的

根據以下餐牌的內容都係自助形式取的, 但... 唔係齊全的, 好似迷你魚生飯、粟米忌廉湯、紅豆丸子咁, 真係搵唔到喎

味道:
味道唔算得, 只可以叫唔難食

環境:座位寬鬆, 舒服, 唔迫, 環境唔算嘈, 我倆座二人卡位, 傾計一流

服務:服務員勤快, 態度良好, 雖然冇笑容, 起碼冇黑面

衛生:初步估計由5pm開始上枱的食物, 只要唔係特別"亂"或"少", 都會繼續放到冇為止才換新食物
而杯杯碟碟都算乾淨衛生, 間中有水係杯碟上

抵食: 而家半價都要 $105.50 都覺唔底食, 正價要 $168+10%, 更加 no way

由於環境及服務都好, 味道及抵食係差, 衛生係一半一半, 所以今次手鬆啲比 OK ~

2011-10-24
$105.5 (晚餐)
優惠已包以上的和風鐵板餐1份,包括: (8選1)
  • 炸雞
  • 自助煮烏冬
  • 什果蛋糕
  • 芝士意粉
2011-10-22 19 瀏覽
係雅虎睇到呢間餐廳有團購, $88+10%, 一百元到, ok啦, 加上細女生日, 想一家人一齊食飯, 決定一試!其實對呢餐飯真係無咩期望, 一行九個人去到, 團購既要排隊? 乜唔係book左位咩?? 心裡已經一沉.... 算啦, 仲未夠鐘, 排就排...等到七點, 又真係即刻入去喎! 裡面環境又幾好喎, 佢地比左兩左枱我地, staff有禮貌, 環境好好, 加分!坐低睇menu, 扮唔識問staff點食法, staff又好好心機同有禮貌咁解話係半自助餐, main course可以揀menu裡面$169果d, 外邊果d就自助啦!先講外邊, 有即製壽司, 款唔多, 得6款, 每人一次拎三件; 手打烏冬, 天婦羅, 沙律.....老實講, 款唔多, 大約有15款到啦, 但係, 樣樣我都覺得好好食, 用料好新鮮, 天婦羅第一round我任拎, 第二round已經要排隊啦!但真係好好味!! 咖喱牛肉好"林", 手打烏冬很彈牙! 我細女就係咁食甜品!果晚人數唔多 (因為佢地只係set一半位比團購), 我地食下食下外邊野都已經好飽! 但main course仲未食!我唔係咩食家, 唔識佢係咩

外邊果d就自助啦!

但真係好好味!!

咖喱牛肉好"林", 手打烏冬很彈牙! 我細女就係咁食甜品!

我唔係咩食家, 唔識佢係咩既扒, 總之d三文魚扒唔腥又唔干, 加埋d醬汁食, 好正!

我地九個人, 食均雞, 豬, 三文魚扒, 佢地落既汁應記一功 (我真係唔知咩黎, 就咁食好怪, 連埋肉食就好香!)

呢晚我地食足二個鐘, 每人百零, 真係好抵, 至於正價去食係咪抵呢? 見人見智啦, 嘿嘿~

p.s.: 佢地既服務係好好, 佢同我地執枱, 我講句唔該, 個staff會點頭同我笑!!
2011-10-21
5 分鐘 (堂食)
  • 三文魚扒