2024-06-01 0 瀏覽
味道:-一般般,所有菜都偏鹹,尤其個滷肉-作為客家餐廳竟然無筒雞有啲失望⋯環境:-一般新裝修茶餐廳環境服務:-幾熱情嘅服務員,笑容滿臉-但有啲硬銷甜品,仲要講錯味道
味道:
-一般般,所有菜都偏鹹,尤其個滷肉
-作為客家餐廳竟然無筒雞有啲失望⋯

環境:
-一般新裝修茶餐廳環境

服務:
-幾熱情嘅服務員,笑容滿臉
-但有啲硬銷甜品,仲要講錯味道
2024-04-06
2024-05-18 75 瀏覽
「客家莊,客家菜」開咗唔係好耐,但從來未試過,今日見門口冇人,就去試吓。Menu都幾多選擇,但都是套餐抵食。而且星期一至星期日都有套餐選擇。叫咗個晚市三重奏, $268 ,全日三面:免茶、免芥,免加一。 又幾抵。上湯焗大虎蝦伊麵:芝士味濃,五隻大蝦,味道唔錯。薑蔥霸皇雞半隻 : 雞肉很滑,有雞味。蟲草花鮮菌菜苗: 簡單清淡川香脆魚皮 $58魚皮爽口,份量都唔少。三個人埋單,$326 ,價錢唔算貴,味道唔差,而且仲要係三免,但坐的地方比較逼狹,而且旁邊枱傾偈亦都會聽得非常清楚,但這樣的價錢也算是平價之選。

上湯焗大虎蝦伊麵:芝士味濃,五隻大蝦,味道唔錯。

薑蔥霸皇雞半隻 : 雞肉很滑,有雞味。

蟲草花鮮菌菜苗: 簡單清淡

川香脆魚皮 $58
魚皮爽口,份量都唔少。

2024-04-17 219 瀏覽
朋友帶我到九龍灣得寶商場 (客家莊) 晚飯,餐廳職員服務態度不錯,職員介紹我們吃晚飯套餐:有 豉汁蒸白鱔, 薑蔥霸王雞半隻, 蟲草花鮮菌菜苗,共$ 228, 甜品吃了薑汁燉奶 18蚊1碗,都幾抵食
朋友帶我到九龍灣得寶商場 (客家莊) 晚飯,
餐廳職員服務態度不錯,職員介紹我們
甜品吃了薑汁燉奶 18蚊1碗,都幾抵食
2024-04-04 221 瀏覽
媽媽住在附近,她的老友記說這裏早茶的孖宝好抵食,只需32.90,於是我和媽媽去試下。我們點了三個孖宝,分別是虾腸,炒米粉,干蒸牛肉,水餃,虾餃配粉果,豆苗餃,點心大大粒,新鮮蒸出來,熱辣辣,水準不錯,水餃大大粒,好好味,虾腸皮薄餡靚,虾很爽滑,我地眼闊肚窄,跟本食唔哂,要打包回家做午餐。
2024-03-24 187 瀏覽
農曆新年前來過一次吃晚飯,食物質素高價錢優惠感覺良好。今天有空,女兒早放學,順便過來探朋友,朋友推介下午茶非常優惠抵吃,看看點心紙真的非常吸引。叉燒腸粉幼滑, 雪山叉燒包墨西哥皮香口餡料足,蒸排骨估不到很大碟,鯪魚球彈牙,鹹水角也炸得夠香脆,奶黃包也不俗,加上乾炒牛河炒得穫氣,所有份量都非常足夠,價錢雖然做得很優惠但沒有將貨就價,吃不完要打包。最想不到職員推介的烏龍茶帶甘香,女兒不愛喝茶也叫好飲,真的有點台灣味道。小館佈置優雅,雖然座位有點迫,但竟可有二間小房坐到一圍人多。希望在合理成本下保持價格優惠和食物水準,必定吸引更多人前來,值得一讚和支持。
2024-02-22
  • 乾炒牛河
  • 香滑奶黃包
  • 蒜蓉蒸排骨
  • 叉燒腸粉
  • 雪山叉燒包
2024-03-10 267 瀏覽
去咗得寶商場一間新開嘅餐廳食點心,午市都幾貴下,早茶市平好多,同埋佢餐牌好唔updated,寫住10-11月有兩款特價點心,跟住問阿姐12月有咩特價,佢話冇做優惠喇🤷🏽‍♀️。兩個人諗住叫幾碟點心同炒碟飯,見到客家人炒飯&五穀紅米炒飯,問職員兩款大約有咩料,佢答我兩款一樣,只係白米同紅米分別。我都半信半疑,不過好啦既然佢咁講就叫紅米飯啦,但嚟到,全碟齋嚟嘅,我唔認為客家人炒飯係一樣料囉。。。仲有最差係個流沙奶黃包,真係流架喎。以前個位係台灣館,比而家呢間好好多。

2024-01-13
2023-12-27 715 瀏覽
1. 雞絲粉皮:客家莊的雞絲粉皮是一道令人驚艷的點心。粉皮薄而滑嫩,搭配著鮮嫩多汁的雞絲,營造出口感豐富的美味。淋上清淡的醬汁,為整道菜品增添了風味。這道點心既清爽又美味,是喜愛輕食的人士的絕佳選擇。2. 蝦餃:客家莊的蝦餃是他們的招牌之一。每個蝦餃都包裹著新鮮多汁的蝦肉,皮薄如紙,入口即化。蝦餃的味道鮮美,蝦肉的鮮甜與皮薄的結合完美,令人回味無窮。這道點心散發著誘人的蝦香,無論是外觀還是口感都令人滿意。3. 鳳爪:客家莊的鳳爪是一道傳統的點心,也是他們的必點之一。鳳爪以獨特的烹調技巧製作,皮軟肉嫩,入口即化。醬汁的味道香濃,完美融入鳳爪的肉質中,帶來豐富的口感和風味。這道點心展現了客家莊對於經典食材和料理技巧的精湛掌握。4. 奶黃包:客家莊的奶黃包是一道令人垂涎的甜點。包裹在柔軟香甜的包皮中的奶黃餡料濃郁滑順,散發著誘人的奶香。每一口都讓人感到滿足,是喜愛甜品的人士必嚐的美味之一。5. 燒賣:客家莊的燒賣以其精緻的外觀和豐富的內餡而聞名。皮薄肉嫩的燒賣包裹著鮮美的豬肉和香菇,口感豐富,味道鮮美。搭配著醬汁的調味,燒賣帶來的滿足感讓人愛不釋手。
1. 雞絲粉皮:

2. 蝦餃:

3. 鳳爪:

4. 奶黃包:

5. 燒賣:
12月24日平安夜,揾食肥華和靚媽選擇咗,到呢間客家飯店,食餐平安飯,此店係頂上手舖位營業,但卻將上手近玻璃幕牆位嘅,四人卡座全改為二人,馬蹄鐵U字型,雙人位,呢個改動無疑係,減少咗客嘅入座率,呢個改動真係令肥華,覺得奇怪!至於此店嘅食物質素,今晚肥華柯打咗個,星期日特價餐,餐内最出色嘅食品,係個煎釀荳腐,而個海蝦上湯伊麵亦係好味之選,至於個半隻客家咸雞,味道亦唔錯,整體呢個三餸餐,都值A級評分,若保持水準,此店應有前景👍
12月24日平安夜,揾食肥華和靚媽選擇咗,到呢間客家飯店,食餐平安飯,此店係頂上手[台式飯店]舖位營業,但卻將上手近玻璃幕牆位嘅,四人卡座全改為二人,馬蹄鐵U字型,雙人位,呢個改動無疑係,減少咗客嘅入座率,呢個改動真係令肥華,覺得奇怪!
新張期間 人氣真係好旺盛, 不過佢地嘅人手管理真係出現咗好大問題, 人手嚴重不足, 門口收銀櫃柜長期係冇人看守, 尋日上午 早市見到 樓面嗰兩三位企堂肯定做到氣咳, 等佢收枱開茶足足每咗十幾分鐘, 點心紙欠奉要自己走去 櫃檯找尋, 寫好點心紙又要周圍搵佢哋幫手落單, 足足又要等多十幾分鐘先有點心慢慢拎過嚟, 好在呢度啲出品係唔差,最後來到 山竹牛肉又要等多五分鐘先攞到喼汁過嚟, 結果碟牛肉變咗暖暖哋先食到。 最後埋單時候 好再身邊有幾十蚊散紙, 就咁放低喺櫃檯就算喇, 如果唔係又要 分分鐘等多 十分鐘左右。
2023-12-06
早餐
2023-12-19 322 瀏覽
客家莊餐廳剛剛進駐於牛頭角得寶商場1樓,餐廳裝修簡約,設有貴賓房,仲有半圓形卡座位,餐廳主打廣東客家菜,設有點心的中菜館,有早午市下午茶晚飯,提供不同优惠,服務員招呼到位。蝦餃拼粉果(早晨啖啖肉午孖寶$32.8)蝦餃兩粒粉果兩粒,剛剛好每人一粒,蝦餃好大隻,蝦肉彈牙,粉果餡內很多配料,粉皮軟糯。燒賣拼干蒸牛肉干蒸燒賣和乾蒸牛肉各兩粒,燒賣本身好大隻,蝦肉彈牙,乾蒸牛肉啖啖肉,好有牛味。原隻大蝦腸粉(早晨孖寶$33.8)腸粉蝦肉好大隻,入口爽彈,腸粉皮不太厚。鮮蝦菜苗餃三大隻菜苗餃,菜苗食落鮮嫩,鮮蝦爽滑彈牙。
客家莊

蝦餃拼粉果(早晨啖啖肉午孖寶$32.8)

燒賣拼干蒸牛肉

原隻大蝦腸粉(早晨孖寶$33.8)
腸粉蝦肉好大隻,入口爽彈,腸粉皮不太厚。

鮮蝦菜苗餃
三大隻菜苗餃,菜苗食落鮮嫩,鮮蝦爽滑彈牙。
2023-11-27 383 瀏覽
唔好以為客家莊淨係有晚飯食,佢哋朝頭早七點就開門㗎喇,早市同下茶市都有特價點心,大中小點都計小點價錢,我試過佢哋好多款蒸嘅點心都好好味,但炸點比較少又唔出色,我最想食嘅炸芋角冇( 我發覺好多酒樓都冇炸芋角,可能功夫太多又唔賣得貴),錦鹵炸雲吞又冇,真係令人有啲失望。 雖然地方略細,但因為新開張店內環境相當光猛,仲有VIP房, 至於服務方面很不錯, 侍應姐姐相當有禮貌, 值得一讚 下次要叫多啲人嚟, 試下四大天王粥粉麵飯
下次要叫多啲人嚟, 試下四大天王粥粉麵飯