有十二蚊場新張優惠, 買五送一, 為了添置家中小物,所以今天到長沙灣.    路上看到這個玻璃樽堆砌出來的<擺設>, 十分吸引, 而店門的午市餐牌價格實惠, 加上內堂地方夠大, 所以馬上入座.   客家菜, 也是我的味蕾記憶之一.  母系家族在每年聚會後, 都到光顧客家菜館. 註:不知道母系家族是否客家人, 但聚會後必定全體到客家菜館, 二圍枱!!! 聽說這是他們自小經常食的菜系. 所以自己把客家菜和家族聚會連在一起, 變成我的味蕾記憶.  當時必點的有鹹雞, 梅菜扣肉, 東江豆腐.... 而現在午市餐牌中, 就點了傳統客家菜 : 鹽焗雞 & 梅菜扣肉.   下單後, 先去清潔雙手, 在等待食物期間, 發現有圍餐, 足夠一大堆親朋好友享用.   又勾起當年整個家族合共2圍枱一起食客家菜那個<虛冚>情景.   餐湯先上 青紅蘿蔔煲豬骨, 簡單又大路的老火湯.   梅菜扣肉     客家菜中的招牌菜.  梅菜, 有分鹹甜. 先把梅菜洗淨切碎, 放落油鑊加調料爆炒至收汁, 然後平均塗在炸好的五花肉片上, 再蒸一段時間. 五花肉經過長時間蒸煮, 已經很入味了.
路上看到這個玻璃樽堆砌出來的<擺設>, 十分吸引,
客家菜, 也是我的味蕾記憶之一.
母系家族在每年聚會後, 都到光顧客家菜館.
註:
聽說這是他們自小經常食的菜系.
所以自己把客家菜和家族聚會連在一起, 變成我的味蕾記憶.
當時必點的有鹹雞, 梅菜扣肉, 東江豆腐....
又勾起當年整個家族合共2圍枱一起食客家菜那個<虛冚>情景.
中湯
餐湯先上
青紅蘿蔔煲豬骨, 簡單又大路的老火湯.
梅菜扣肉
客家菜中的招牌菜.
五花肉經過長時間蒸煮, 已經很入味了.
還感到扣肉中帶著微微的玫瑰露酒香.
也許還有老抽酒南乳糖蒜呢!
梅菜扣肉
五花肉, 先拆出啡色的豬皮.
厚身的豬皮, 經梳針及油炸過, 再加上後期上色, 變得鬆軟又容易分拆出來.
豬皮經過油炸, 不再油膩了, 反而似豉汁鳳爪那麼軟綿綿.
消滅了三大塊扣肉後, 來到梅菜... 吸盡了肉汁精華, 鹹香中又帶著甜味, 而且撈飯一流, 是膳食纖維之一.
梅菜扣肉
這梅菜, 讓我想起那惠州西湖旁邊的梅菜.
如果要挑剔, 就是扣肉不夠肥美.
個人喜歡的扣肉 :
肥瘦相間, 肉中夾雜著油脂, 有油脂來潤澤豬肉的纖維, 甘香豐腴...很邪惡呢!
鹽焗雞
母系家族會叫它做<鹹雞>或者<東江鹽焗雞>, 真係以鹹為主...
這碟是上庄. 雞胸肉依然滑滑, 合格了!!
配不太鹹的沙薑油, 感覺很和諧.
鹽焗雞
消滅了主菜, 最後來一杯餐飲.  因為看到吧枱放著黑白奶, 所以點了熱奶茶.

嚐過美味的午餐後, 到十二蚊場掃貨.
2020-09-13
2020-09-11 45 瀏覽
舊同事準備結婚,返咗嚟Office派帖,順便就約埋一齊食晚飯,佢話為咗結婚餐餐食麥皮,今日難得聚舊,好想放肆食返餐好嘢,仲話好想食梅菜扣肉,真係服咗佢,咁好啦,就去公司附近嘅呢間客家人俾佢放肆一下啦!因為疫情關係,每張餐枱都有一定距離,所以感覺寬敞,最適合我哋傾吓偈。我呢個文盲就最鍾意啲餐牌有圖文並茂,見到梅菜扣肉張相又真係幾吸引嘅。我哋一行三人,所以就揀咗三個餸,第一味當然係準新娘點嘅客家炆燉扣肉,好彩佢呢度嘅扣肉唔算好肥,大概係7分瘦3分肥,等我哋食起上嚟都冇咁大罪疚感,佢嘅梅菜經過調味之後一啲都唔鹹,送飯一流,所以我哋每人叫咗一碗白飯🍚,入面仲有幾條小棠菜點綴下,即刻覺得自己飲食非常均衡呀哈哈😄因為叫咗梅菜扣肉,所以其餘兩味我哋都揀啲冇咁多肉嘅菜式,呢個客家小炒王用嘅係韭菜花,配合埋肉絲、蝦乾、腰果、蘿蔔絲等等,非常惹味,呢碟餸我哋絕對食到清碟。另外叫咗客家煎釀豆腐,每件豆腐都好大件,而且豆腐都好滑,上面釀咗應該係豬肉混魚肉,配合芡汁,清清地唔會覺得好油膩。店員嘅服務真係好好,親切又有禮貌,佢知道我哋喺附近返工,仲誠意推介我哋過嚟食午飯,我見佢嘅餐牌價錢都唔貴,選擇亦多,所以我遲
客家小炒王
客家煎釀豆腐
店員嘅服務真係好好,親切又有禮貌,佢知道我哋喺附近返工,仲誠意推介我哋過嚟食午飯,我見佢嘅餐牌價錢都唔貴,選擇亦多,所以我遲啲都會約同事過嚟食吓lunch,一定會再encore!
2020-09-11
客家小炒王
5天前 0 瀏覽
今日放工難得可以出街三個人一枱食飯,於是就同屋企人去咗呢間餐廳食飯同得屋企人食飯,就梗係要揀啲迎合佢哋口味嘅餐廳啦,所以就揀咗呢間客家菜呢間餐廳都幾闊落,同埋都幾乾淨,唔似一般嘅中菜館,枱與枱都有一定嘅距離,環境坐得好舒服呢度有特色嘅客家菜,例如扣肉,炆豬肉,釀豆腐,當然唔少得嘅就係雞啦,仲有海鮮,同其他小炒我哋三個人就叫咗三道菜:藥膳黃酒炆雞:呢道餸用個煲上,熱辣辣,啲醬汁滲晒係雞入面,幾入味, d雞仲要好嫩滑秘製煎釀蠔豉:呢個真係考功夫嘅餸,豬肉冬菇包住左個蠔豉係入面,仲用埋豬網油,咬落去有多重嘅口感,配搭得好好豉汁蒸大鱔:呢個一上枱已經覺得佢好香, 大鱔好新鮮,啲魚肉好鮮甜,仲有佢嗰個豉汁,配飯真係冇得頂呢餐飯屋企人都食得好滿意,好啱佢哋口味,下次可以再同佢地試其他菜式

我哋三個人就叫咗三道菜:

2020-09-16
6天前 0 瀏覽
由太子店鋪食到搬左去長沙灣,店舖大左好多可以座多好多人,水準都保持得好好,老闆娘好細心會同客人講解番d食物來源同煮法,唔單只只食咁簡單,仲明白客家菜嘅意義。圍村獅頭鵝:出面好小地方有得食,煮得好入味鵝頭都算好多肉,加埋枝竹送飯一流。椒鹽鮮魷:炸得好脆口,佢加埋蒜蓉一齊煮真係好嘢味好香口,我食埋d蒜蓉😂😂😂可以食唔停口👍🏻👍🏻👍🏻金銀蛋浸時菜:我地食次選擇左娃娃菜,浸住個湯好甜好好味😋清清地...正

可以食唔停口👍🏻👍🏻👍🏻

2020-09-18
2020-09-18 0 瀏覽
我本身自己好鍾意食客家菜,不過而家喺香港搵正宗客家菜已經好難,我朋友試過話呢間喺長沙灣嘅客家菜唔錯,所以今日就去試吓。去食客家菜,梅菜扣肉係必點,佢地d扣肉,肥瘦均勻,唔會過肥,d肥肉食落好軟滑,完全唔感覺到肥膩,d扣肉整到好入味,而d梅菜吸收晒d醬汁,非常惹味,d醬汁調教得啱啱好,一d都唔咸。三杯雞食得多,三杯鴨都係第1次食,所以叫黎試吓,好濃郁嘅玻璃醬汁蓋住d鴨肉,未食個賣相已經贏晒,食落d鴨肉炆得非常淋,完全入晒味,完全冇肥膩感,個汁撈飯一流。最後叫咗個雜菜煲,個煲都幾多料,有魷魚仔、蝦米、粉絲同各類菜,個湯底清清地,都幾好飲。

2020-09-15 6 瀏覽
一向都喜歡和朋友三五知己食中菜,今次難得約到的聚會,當然要一齊叫番啲小菜分享share下 。先來第一道小菜- 秘製煎釀蠔豉 $188,好多汁鋪喺面頭,仲有六大隻蠔豉好足料好有份量,旁邊還配搭左一些蔬菜,成個菜式好入味,好正。然後就是送飯一流的梅菜扣肉 $108,喜歡半肥瘦的扣肉,食落去肉質香味四溢,而且很軟口的質感,好Juicy。雞煲控最喜歡的啫啫滑雞煲 $138,雞件份量都頗多,而且配料豐富,所以遠處都聞到好香嘅味道,雞件多肉少骨,肉質很鮮嫩。最後還有這個很香口的客家煎釀豆腐 $108,豆腐很滑溜,一口氣食咗三四件🤩呢餐晚飯朋友仲送咗兩碗白飯,我哋大家都表示這裏的食物好有鑊氣之餘,仲好有質素,所以下次會再encore食過!

2020-09-14 6 瀏覽
放工經過見到一間專食客家菜嘅餐廳,突然忽發奇想入咗去食。餐廳寬敞,枱與枱之間都有好多空間,唔會坐到好迫夾。餐牌有好多客家菜選擇,好多都好正宗,必試嘅當然係藥膳黃酒煮雞湯!老闆娘好主動咁向我哋推介呢個湯落足料,甚至連黃酒都係靚野,仲攞左啲酒出嚟俾我哋聞下再加落去。雞湯叫咗半隻雞,另外有大量紅棗、雲耳、薑粒等,真係好補身好足料!我哋兩個人每人飲咗三碗都仲可以打包!圍村獅頭鵝,感覺就好似啫啫煲咁夠晒鑊氣!味道惹味,肉質唔韌,有腐竹索汁,有啲香芹可以增加香氣,仲叫一碗白飯送獅頭鵝。西蘭花炒帶子,帶子唔會好細粒,大粒鮮甜,唔會過鞋!

西蘭花炒帶子,帶子唔會好細粒,大粒鮮甜,唔會過鞋!

2020-09-12 19 瀏覽
原來客家人由太子搬左黎長沙灣,餐廳面積仲大左~雖然餐廳叫左“客家人”,但其實除左傳統特式客家菜之外,午市都有唔少選擇,仲有扒餐、港式炒粉麵、秘製湯皇飯,放lunch時間黎到當然多人,但好在舖頭位置闊落,所以坐得好舒服! 由於選擇困難症發作,經過老闆介紹過後,終於決定左叫個湯飯,同事就選擇乾炒牛河!秘製湯皇飯 ($49)可以揀2款餸,另外有時菜配白飯!湯底註明不含味精豬骨鮮魚湯底 (飲晒成碗湯都無口渴架!)我揀左豬肉丸/鮮牛肉/皮蛋 (加餸$9)~除左湯底抵讚,我想講呢度既配料每款都好新鮮,豬肉丸必試! 皮蛋係溏皮蛋好香口,好有住家菜媽媽既感覺乾炒牛河($52)係咁多款港式炒粉麵之中,老闆指明推介,share同事一碗仔,果然夠晒穫氣,用上幼身河粉,牛肉嫩口新鮮,份量十足! 再撈埋辣椒醬就一絕P.S.呢度服務態度好好,老闆娘好用心介紹菜單 (完全唔係hardsell既感覺)!材料實在,真心食湯飯好過食味精米線!

秘製湯皇飯

乾炒牛河

2020-09-11
秘製湯皇飯
乾炒牛河
2020-09-10 15 瀏覽
話說我媽媽係客家人,雖然佢係客家人既身份,但其實佢唔太識煮好味既客家菜。一直以來,媽媽都好想煮餐好既客家菜俾我試下,但就整極都未盡如意。我就提議,不如我地兩個人去搵間好食又正宗既客家菜餐廳食啦,於是,就俾我搵到呢間「客家人」。話明係「客家人」,當然菜式和味道都係同真正既「客家菜」一樣啦。我地首先叫左個阿媽煮豆腐,不過今次就唔係我阿媽煮,係人地阿媽炮製的。食落認真係唔同,豆腐煮得恰到好處,絕對唔會過左火位,或者煮到水汪汪。加上陣陣肉碎,一口食落去有晒客家風味。豆腐非常順滑,整得十分出色。之後就叫左個家鄉小炒肉,餐廳用上紅、綠雙色椒炒肥豬肉,夠晒鑊氣非常惹味。如果雙色椒可以更加香辣一點,咁就會更加好味。最後就叫左個雜菜煲。一如以往,雜菜煲內有粉絲、西蘭花、茹類等等材料,絕對唔會肥膩,可以同之前食左既肉類中和返,清一清個口腔。媽媽最後話,「客家人」煮出黎既食物真係有家既味道。

阿媽煮豆腐

雜菜煲

媽媽最後話,「客家人」煮出黎既食物真係有家既味道。
2020-09-10
阿媽煮豆腐
雜菜煲
2020-09-07 67 瀏覽
🍽客家人(長沙灣)​​👩🏻‍💻好易搵既一間客家菜😊距離地鐵站只係幾分鐘路程👍🏻好方便👍🏻店內燈光舒適,環境寬敞,因疫情關係,檯與檯之間雖然保持距離,但仍然好有家常💕菜既感覺🥰👍🏻店家殷勤招待👍🏻😊細心介紹店內客家名菜😍「農家炆燉扣肉」、「客家煎釀豆腐」,仲有一味令我🥰蠢蠢欲動既「藥膳黃酒炆雞」足料既菜式💯‼️今次得兩個人下次多啲人再黎食😋​​P.s:餐館提供外賣服務​🥘農家炆燉扣肉​🌟色、香、味俱全‼️😋扣肉一上檯真係引唔住好想食一啖🤤肉質鮮嫩肥美,雖然係扣肉,但食起黎肥瘦均勻🥰,不油膩👍🏻💯梅菜既味道落晒肉汁😍惹味非常‼️😋當然要試下用黎送飯🥰口感一流,味道豐富,可以送晒成碗飯既必點菜式💕💯‼️​​🥘客家煎釀豆腐​🌟意想不到既幼滑口感😍‼️💕豆腐鮮味,醬汁咸味無搶去豆腐鮮味,豆腐雖然幼滑,畢起上黎都好完整,無碎到👍🏻😋老少咸宜健康營養既一道特色菜😋👍🏻​​🥘上湯豬潤浸菜心​🌟食飯點都要加道菜食😋隨便點一款都無失望既菜式🥰豬潤口感柔滑,軟硬適中🥰未試過豬潤可以煮得咁好食🤤👍🏻‼️菜心口感鮮嫩無渣,食得出多年的烹調技巧👍🏻🥰​​✒️總結:好溫馨的一頓晚飯🥰💕👍🏻​✅無論係服務✅整潔既環境​✅多款選擇的
🍽客家人(長沙灣)​

✅多款選擇的客家特色菜✅食物質素​
👍🏻都有賓至如歸既感覺👍🏻💯‼️
2020-09-07
2020-09-03 48 瀏覽
在牙醫診所檢查完就約了爸媽在附近的客家菜飽吃晚飯🥣藥膳黃酒煮雞湯 $168(半隻)黃酒煮雞,藥材十足,湯頭清甜、味道甘香,而且雞肉都好滑。媽媽忍不住飲了幾碗湯😛生啫焗魚頭煲 $138所謂生啫是一滴水也不加,菜式全靠魚頭本身的水分来焗熟。魚頭燒得很香,而且入味、魚頭肉夠嫩滑,連着砂鍋上枱,香到不行了😍😍煎釀蠔豉 $188 有西蘭花,冬菇同蠔豉。冬菇鮮甜嫩滑,西蘭花新鮮爽口,蠔豉亦很惹味。醬汁味道調教適中,配白飯一流👍🏻
在牙醫診所檢查完就約了爸媽在附近的客家菜飽吃晚飯🥣

藥膳黃酒煮雞湯 $168(半隻)

生啫焗魚頭煲 $138

煎釀蠔豉 $188

2020-09-01 46 瀏覽
親切熟悉客家人sweet and warm like at home梅菜扣肉Braised Pork with Preserved Vegetable即我們常稱之燒白,因地域不同而名字頗多,其特點在於顏色醬紅油亮,湯汁黏稠鮮美,扣肉滑溜醇香,肥而不膩,食之軟爛醇香。煎酿豆腐 Pan Fried Tofu with Fish Paste豆腐邊度金黃色,非常之吸引。中間包住魚肉餡,食起身好之嫩滑。勾芡嘅醬汁濃郁好味,畫龍點睛之筆。
親切熟悉客家人
sweet and warm like at home

好多中菜館都係油、辣、咸為主,令人卻步。香口好食唔一定要重口味,咁先可以有常客回頭。唔係大排檔式,但有小菜館既多樣化,又有照顧家庭常光顧既特色:養生為主,食材味道行先,不為服務相機先食既外觀精品小菜,連裝潢都以實務做招徠,直接親切。如果來光顧,6人以上會較易試多幾款菜式。燉湯品選項吸引,真材實料,配搭得宜,份量無騙。因為點影都唔覺得好吸引,反而可能會影得唔好令人卻步,呢篇就唔上載相片啦。因為老人家自小講客家話,慶祝生日不時都會搵下香港有邊家客家菜可以解下佢既情意結。係咪正宗客家菜我就無資格評論。我哋都係在傳媒得知客家菜有咩特色。客家人本來係來自不同地方既移居民族,集散華南各地,各自習俗有差異,何況家中小菜?從前有幾多戶有錢人家可以買到肉食煮得一頓湯飯菜肉俱備既盛宴?先輩都係以重鹽重味備菜,以補充因勞動欠缺既鹽份,同時令食材可以保存更久。係今日著重健康飲食既現代化社會,何謂正宗大概再唔係重點吧!「客家」,有「客」同「家」兩種元素。香港無幾家酒樓打客家菜為本既菜式,集團為左經營用料不時呢度減d成本,果度加多啲味精,咪同屋村酒樓一樣,食到既係商業味既客家賣點情意結,食唔到既係家庭聚會既真摰。

「客家」,有「客」同「家」兩種元素。

客:樓面同經理都笑容有恭,親切友善,唔係當你阻佢做下轉生意,要比多啲小費先肯做野既,待「客」至善,值得再多來聚餐。

家:有個地方,可以舒舒服服同屋企人傾下計,令人有在「家」用飯的自在,又唔使為煮食煩惱,可以同家人享受共聚時光。

咁呢度就正正發揮到「客」同「家」既精髓。

雖然老人家身體唔太好,不過我地都叫左佢想食既菜:

梅菜扣肉 - 經典客家菜式。上到出來我地都幾放心比老人家過口癮:唔油唔咸,梅菜調味恰好,微酸,質爽,因為已切碎,無咩牙老人家都食到。扣肉肥同肉比例均稱,汁入味又不搶肉鮮味,肉不太林有嚼頭,比起曾係酒店或高級餐廳食既小菜更出色。

客家釀豆腐 - 豆腐質感堅挺,豆味重,同調味出色既釀肉配映成趣。不過,如果要同現祟山既客家菜館同一味菜分高下,就只能說各有各好。

正如前述,煲燉湯皆足料,唔係以咪精補味敷衍客人了事,期待下次多試幾款。

2020-08-28 33 瀏覽
由於限聚令,晚上六時後禁止在餐廳內堂食,所以都有一段時間沒有外出用餐了。記得之前經朋友推薦來到這間餐廳食晚飯,因為朋友是這餐廳的常客,特別推薦我要試一試以下兩款菜式。第一款是客家炆豬肉 $128,五花腩肥瘦度適中,皮脂肉層次分明,帶些許通透,充分吸收鹹菜及配料的香味,入口即溶,令我一塊接一塊。第二款是秘製三杯鴨 $168 半隻:三杯鴨是客家風味名菜,三杯意思是用一杯油、一杯豉油、一杯酒三種原料製作而成。三杯鴨肉質比較緊實,不會太肥膩。

2020-08-27 30 瀏覽
今日嚟到深水埗整手機,順便到長沙灣食嘢🤣見到客家人呢間餐廳,有啲想食客家菜,餐廳都好闊落,好似普通酒樓咁,有飲茶同埋叫小菜食👍🏻家鄉小炒肉($88)有半肥瘦嘅豬肉,食落有少少辣🙈不過係可以接受到嘅辣道🤣腩肉幾新鮮同埋juicy😋感覺又唔會太肥膩👍🏻青椒同紅辣椒增加菜式嘅辣度🙈食落感覺好有鑊氣同埋幾惹味😋煎釀蠔豉($188)小菜有西蘭花,冬菇同蠔豉😋冬菇鮮甜嫩滑☺️西蘭花都好新鮮同爽口👍🏻蠔豉同樣新鮮惹味🥰個醬汁幾鮮甜濃味,又唔會太咸,濃稠度適中,同個菜式好夾好好味😍

家鄉小炒肉($88)

煎釀蠔豉($188)
煎釀蠔豉
2020-08-26