2020-10-27 396 瀏覽
好耐冇同哥哥食飯,約咗放工食中菜,佢揀咗呢間位於長沙灣嘅客家菜,話前排同客人喺到食完,感覺質素唔錯。餐廳主打客家小菜,選擇亦非常多,家鄉風味濃郁,而且有唔少少見嘅手工菜。一坐低店員先為我哋上茶同小食,花生香酥脆口,伴上少量鹽粒,開胃可口。胡椒豬肚湯係我指定要點嘅,喺呢種夜晚翻風嘅日子,最適合飲返碗熱辣辣嘅豬肚湯驅寒。胡椒豬肚湯超級足料,幾乎大半盤都係湯料,湯底鮮香濃郁,鹹菜味道突出,稍微掩蓋胡椒嘅味道,飲落唔會太辣。椒鹽鮮魷非常夠鑊氣,鮮魷炸得夠香脆,咬落外層鬆脆,肉質彈牙,加上惹味嘅椒鹽同蒜粒,無論當小食抑或餸飯都一流。雜菜煲份量好足,近乎滿瀉,材料亦超級豐富,有鮮魷、蝦乾、草菇、西蘭花、白菜仔、生菜、娃娃菜、菜心、紅蘿蔔、西芹同粉絲,所有材料用清甜嘅上湯浸住,又好味又健康。食飽飽之後店員仲為我哋送上暖笠笠嘅木瓜雪耳糖水,甜度適中,夠哂滋潤,好適合最近乾燥嘅天氣。餐廳食物質素唔錯,而且份量好足,店員態度亦非常友善,令人有種賓至如歸嘅感覺,好適合一家大細用餐。

雜菜煲

雜菜煲
2020-10-19 337 瀏覽
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🍽 客家人 📍長沙灣青山道193A號永業大廈地下B號舖🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟好耐冇食客家菜呢,因為香港食客家菜嘅地方可以話少之又少,好食嘅更加係五隻手指數得曬,今次好開心朋友帶我搵到間新開有水準嘅「客家人」🥳圍村獅頭鵝 HKD168叫咗例牌,已經大到不得了😱個份量勁多超震撼!獅頭鵝肉質鮮腴,胸位都唔鞋口,而且鵝味好重,推薦!最好味係個醬汁!有淡淡酒香,同個鵝超級夾!秘製三杯鴨 HKD168即叫即整上到黎一開蓋熱辣辣冒曬煙😍三杯雞食得多,三杯鴨真係第一次食😂PS 三杯=一杯醬油、一杯水、一杯酒🤤鴨肉好香😍調味剛好唔會太濃,又唔油,抵讚,但腐竹有d硬🙈🙈蝦醬炒通菜 HKD78叫個時蔬balance翻,又係勁大兜,起碼夠3-4人食,蝦醬味可以再濃d,加左薑絲入去炒我個人唔太鍾意🙈好似我咁唔食薑嘅朋友仔要留意啦~~茶芥每人8蚊,合理呀~食物都幾有水準,會回頭✅✅✅✨如果喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵喔✨
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
🍽 客家人
📍長沙灣青山道193A號永業大廈地下B號舖
🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟

圍村獅頭鵝 HKD168
圍村獅頭鵝

叫咗例牌,已經大到不得了😱個份量勁多超震撼!
圍村獅頭鵝

獅頭鵝肉質鮮腴,胸位都唔鞋口,而且鵝味好重,推薦!
最好味係個醬汁!有淡淡酒香,同個鵝超級夾!

秘製三杯鴨 HKD168

PS 三杯=一杯醬油、一杯水、一杯酒🤤
鴨肉好香😍調味剛好唔會太濃,又唔油,抵讚,但腐竹有d硬🙈🙈

蝦醬炒通菜 HKD78

茶芥每人8蚊,合理呀~食物都幾有水準,會回頭✅✅✅

✨如果喜歡我的文章,可以關注我及讚好以作鼓勵喔✨
  • 秘製三杯鴨
2020-10-12 220 瀏覽
前幾日睇咗一本關於客家私房料理嘅書,突然心思思,好想去食客家菜。上網睇咗好多資料,見有不少人推介長沙灣青山道呢間「客家人」,趁今日有得收早,過嚟試下。餐廳地方好大,佔地兩層,環境開揚闊落,除咗地面用餐區之外,樓上仲設有幾間 VIP 房,私穩度極高,很適合家庭或朋友來聚餐。先睇餐牌,原來除了主打的客家小菜外,餐廳還有粵菜、生猛海鮮、盆菜,甚至私房菜等供應。夥記同老闆娘都好客氣又友善,知道我哋係第一次嚟,仲好熱心咁介紹菜式。言談間得知原來餐廳喺 2008 年創立,已經有成 12 年,原本舖頭喺太子花園街,舊年擴充先至搬嚟長沙灣。我哋點咗三個小菜:黃酒煮雞湯、炆燉扣肉 同 西蘭花炒帶子。藥膳黃酒煮雞湯 ($168/半隻),黃酒煮雞是客家婦女坐月的傳統食品,湯中會加入木耳作調理身子之用。這裡的版本當然亦不例外,而且湯內還放進了大量補身嘅藥材,好似紅棗、黨參、黃芪等。湯頭味道非常香甜,雞肉嫩滑有酒香,吃罷面孔發熱,肚皮暖笠笠。跟住試下這一道甚考手藝及火候的家常菜:農家炆燉扣肉 ($108)。扣肉用上新鮮五花腩製作,腩層肥瘦相間,入口糜爛酥香,肉嫩不膩。梅菜清甜,香味完全滲入肉中,而且份量亦下得剛

我哋點咗三個小菜:黃酒煮雞湯、炆燉扣肉 同 西蘭花炒帶子。
跟住試下這一道甚考手藝及火候的家常菜:農家炆燉扣肉 ($108)。扣肉用上新鮮五花腩製作,腩層肥瘦相間,入口糜爛酥香,肉嫩不膩。梅菜清甜,香味完全滲入肉中,而且份量亦下得剛好,醬汁香噴噴,濃而不肥,用嚟送飯一流。墊底嘅白菜仔,味道亦不錯,既清爽又不油膩。。
西蘭花炒帶子 ($108),西蘭花炒得甚爽口,而且保持翠綠,味道清新。帶子大小中等,肉質鮮甜彈嫩,配埋草菇、韭黃、紅蘿蔔等一起吃,口感非常豐富。
估唔到食完飯仲有甜品送,係木瓜雪耳糖水, 入口非常冰凍,清甜滋潤,一啖啖膠原蛋白,滋陰潤肺。

沒想到這間街坊小店,價錢咁大眾化,菜式夠正宗又美味,而且抵食夾大件,絕對值得一讚。
2020-10-09 200 瀏覽
「梅菜扣肉」、「黃酒炆雞」、「客家炆豬肉」 ... 這些都是經典的客家菜。客家菜簡樸平實、味厚濃香、原汁原味,一道道經典地道的客家菜式,想起也令人食指大動!客家人這家菜館,從店名看已知是一家客家菜館,店內除了提供客家小菜亦有粵式小炒,但來到這裏,當然要點一兩個客家名菜吧!秘製三杯鴨(HK$168/半隻)👍👍👍👍秘製三杯鴨的醬料是以一杯醬油、一杯酒和一杯水的比例泡製,鴨件色澤亮麗,肉質嫩滑味濃,入口除了吃到醬油的鹹鮮,味道還帶有一陣陣的酒香,下飯下酒兩佳宜。客家冬菇炆豬肉(HK$128)👍👍👍👍👍這個客家炆豬肉除了是客家名菜外,菜館還得過香港客家文化節 - 客家美食之燜豬肉大賽優勝獎。肥瘦相間的五花腩,肥肉部份入口即化,瘦肉部份口感鮮嫩,帶皮的五花腩雖然是半肥瘦,但並沒有油膩飽滯的感覺。韮菜花炒鮮魷(HK$138)👍👍👍👍這道家常小菜韮菜花炒鮮魷,韮菜花炒得清綠爽脆,間了花的鮮魷柔靭得來帶點嚼口,味道鮮香,份量足夠四人用。白飯 (HK$13)茗茶/小食(@ HK$8)/(HK$8)Storefront Interior Menu

秘製三杯鴨(HK$168/半隻)
👍👍👍👍

秘製三杯鴨

客家冬菇炆豬肉(HK$128)
👍👍👍👍👍

客家冬菇炆豬肉

韮菜花炒鮮魷(HK$138)
👍👍👍👍

韮菜花炒鮮魷

白飯 (HK$13)
白飯

茗茶/小食(@ HK$8)/(HK$8)
茗茶/小食

Storefront

Interior

Menu

2020-10-08
2020-09-30 209 瀏覽
近嚟星期五晚放工,我都會繼續發掘深水埗/長沙灣區一帶嘅餐廳。以前唔好食中菜🥢嘅我,口味慢慢轉變緊,變得無咁抗拒。有見及此,我同朋友隨即揀選咗「客家人」。晚飯時段七點幾,餐廳坐滿人,由於而家只可以四人一枱,枱同枱之間安排得比較疏落👍,食客故知然食得安心,坐得舒服。餐廳賣嘅菜式當然係客家菜,其實本身我對呢方面無乜認識,後尾先知原來普通酒樓都有賣嘅梅菜扣肉同埋三杯雞等菜式都係客家菜😳。兩個人,一湯一肉一菜,份量啱啱好。由於想食哂啲餸唔打包,所以我哋只係叫咗一碗🍚白飯($13)。農家炆燉扣肉($108),梅菜扣肉係非常邪惡嘅食物,我對佢又愛又恨🙈。呢度嘅扣肉真係好出色,因為肥瘦度對我嚟講係完美比例。店員話佢哋特意揀啲唔係太肥嘅豬肉🐷,因為大眾對飲食健康嘅關注多咗。扣肉真係忟至入口即化嘅口感,咁就避免咗肥膏停留喺口腔耐咗而產生嘅油膉味道,好好食呀😋。我第一次一餐食多過一件,再加上其實佢一件都好大件,好長身。下面嘅梅菜就好入味,又唔會過鹹,撈飯食絕配。胡椒客家鹹菜豬肚湯($138),湯品好大窩🍲,四個人都夠飲,最重要係熱辣辣送入口中。豬肚湯用上好多料煲,呢度嘅鹹酸菜唔單止得酸菜脯,而且仲有有菜葉嘅
胡椒客家鹹菜豬肚湯
胡椒客家鹹菜豬肚湯($138),湯品好大窩🍲,四個人都夠飲,最重要係熱辣辣送入口中。豬肚湯用上好多料煲,呢度嘅鹹酸菜唔單止得酸菜脯,而且仲有有菜葉嘅菜乾。可能由於多菜嘅關係,胡椒味被輕輕溝淡咗,變得唔太濃,無平日好搶喉嘅感覺,個人認為如果強烈少少會更佳!至於豬肚方面,口感彈牙唔韌兼且無怪味,份量仲好多添。整體都係好飲嘅🤤!
金銀蛋浸時菜
金銀蛋浸時菜($88),時菜有得揀生菜、菜芯同小白菜等🥦。我哋要咗最後者,原來扣肉底都有小白菜,早知嗌第款啦,但唔太大影響嘅。呢碟菜都好味道啵,金銀蛋(即皮蛋同鹹蛋)為蔬菜帶來鹹香,無蒜蓉炒咁單調,唔錯唔錯。
食物味道好之外,老闆娘同店員們都好好禮貌。佢哋話之前喺太子開咗十幾年店,上年先搬過嚟長沙灣呢邊,而且師傅仲跟埋一齊嚟👨🏼‍🍳。言談間老闆娘問點解唔試吓黃酒煮雞湯,我哋話驚酒味太勁唔啱飲。隨即佢就走咗入廚房倒咗杯黃酒俾我哋試下🙈,超好人。原來黃酒係由佢哋自家釀制,味道甜甜地都OK喎。
堂食以外,餐廳亦推出咗個抗疫外賣二人套餐🥡,$168包幾款招牌餸,正啊。
總括嚟講,呢餐係人情味滿滿嘅客家菜晚餐,菜式正宗又好食,梅菜扣肉真係不得了!其實今晚嘅量只要嗌多碗白飯三個人都夠食啊。有機會我都可以中午嚟幫襯下午餐😛~。
最後,詳細餐牌上載供大家參考🙏🏻。
2020-09-17
2020-12-07 14 瀏覽
男朋友以前係長沙灣人 但竟然唔知有呢間鋪既存在😨客家人座位好闊落 仲有啲大圓枱 好岩一家大細黎食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻見到仲有好多特色小菜 但真係要多人食先得叫左個蟲草花蒸雞 + 星洲炒米例湯👍🏻👍🏻好多湯料 又有雞腳 好足料星洲炒米米粉好似新竹米粉👍🏻👍🏻高質咖哩粉開得好好 每條米粉 顏色均勻又唔會有一堆咖喱粉配料都多 一食啲蛋 唔會鹹 就知真係炒得好均勻 蟲草花蒸雞即叫即蒸 所以都要等一陣好多菇 好香既菇味雞件份量都多 雞肉唔會老但油脂多少少凍奶茶 + 凍鴛鴦茶餐廳水準👍🏻
男朋友以前係長沙灣人

凍奶茶 + 凍鴛鴦
茶餐廳水準👍🏻
2020-12-05
2020-12-06 12 瀏覽
今日去了長沙灣同朋友去食客家菜!我們去了"客家人"餐廳的裝飾好有民族風格,有好多講解客家人的智識!👍🏻我們點了師頭鵝煲內面有支竹,雲耳...🤩味道不錯,不過鵝肉比較硬。😓藥膳雞煲內面有豬潤......味道不錯,雞肉嫩滑。🤤🤤🤤🤤天氣凍了食番個䁔䁔熱辣辣的煲仔菜,卜卜卜熱辣辣上桌,超正!😁😁🥰上湯菜心,菜煮得剛好!爽爽翠翠!👍🏻👍🏻總結味道不錯,地方方便近地鐵站!價錢合理
今日去了長沙灣同朋友去食客家菜!
我們去了"客家人"
餐廳的裝飾好有民族風格,有好多講解客家人的智識!👍🏻
我們點了
師頭鵝煲
內面有支竹,雲耳...🤩
味道不錯,不過鵝肉比較硬。😓
藥膳雞煲
內面有豬潤......
味道不錯,雞肉嫩滑。🤤🤤🤤🤤
上湯菜心,菜煮得剛好!爽爽翠翠!👍🏻👍🏻
總結
味道不錯,
地方方便近地鐵站!
價錢合理
2020-12-06 11 瀏覽
今日專登坐車去長沙灣食客家人食佢哋鹽焗雞跟嘅沙薑醬☺️☺️☺️呢碟沙薑真係今餐嘅主角😎佢係師傅悉心調配出嚟㗎!入口充滿甜香嘅蔥油,沙薑鹹甜適中,香中帶甜,不會搶去雞肉的鮮香,完全係非一般坊間食到嘅味道👍🏻👍🏻👍🏻👏🏻👏🏻!呢度嘅鹽焗雞🐔鹹香、肉嫩,啖到雞味及五香料味,同樣獲得我呢半個客家人歡心🤗🤗🤗🤗👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻👍🏻👍🏻午餐仲送足料靚湯,食材要新鮮、火候掌握得非常好!
呢碟沙薑真係今餐嘅主角😎佢係師傅悉心調配出嚟㗎!

午餐仲送足料靚湯,食材要新鮮、火候掌握得非常好!
2020-12-06 11 瀏覽
客家炆豬肉開蓋已經聞到陣陣香氣,豬肉色澤誘人,皮脂肉層次分明,食落夠焾、香口惹味,配料仲有腐皮、冬菇,色香味俱全。金銀蛋浸白菜仔白菜仔用上湯浸煮,清甜嫩滑。雖然菜式看似簡單,但鹹香嘅鹹蛋同口感Q軟嘅皮蛋都係菜式精粹。客家燉豬肉湯湯水甜香足料有唔少豬肝、豬肉,因為知道呢個湯營養豐富,清潤補陰虛,疫情下要增強抵抗力,係不錯之選。最後食埋木瓜雪耳糖水,滋潤一下。其實香港真係好少地方有正宗特色客家菜,呢間餸菜整體份量非常大,價錢唔貴,性價比高。

客家燉豬肉湯

最後食埋木瓜雪耳糖水,滋潤一下。
木瓜雪耳

木瓜雪耳
2020-12-02 23 瀏覽
今晚老豆帶我黎食客家菜,話呢間正宗又就腳喎,老豆發板叫左3樣餸,食飽老豆仲話叫阿媽做冬唔洗煮,黎呢度食都幾好喎!食完認真感到全身暖哂嘅藥膳黃酒炆雞,半隻份量,雞件都幾多下,蔥蒜+藥材同黃酒,有酒香,亦有酒甜,我覺得好好味呀!我地食左未夠一半,老豆同我已經要再叫多碗飯!客家名菜,農家炆燉扣肉。怕肥騰騰?佢又唔係好肥喎,食到中間少少肥肉唔覺油膩,反而食到甘香。底下放左白菜仔吸汁,吸嘅係梅菜汁,扣肉同甜梅菜炆煮完嘅汁,攪到我地又各自ko多一碗飯!金銀蛋浸時蔬,上湯好飲,食到咸蛋香皮蛋香,個菜都新鮮嫩口,唔錯呀!飯後仲問我地要唔要糖水,話今晚可以送我地2碗,木瓜雪耳糖水,so sweet!食完唔口渴,有家鄉風味。唔知店員係咪客家人呢?好客又親切嘅感覺,餐前有中式消毒一個大碗裝好滾嘅水比我地淥一淥d餐具,環境仲幾企理乾淨。

金銀蛋浸時蔬

食完唔口渴
一個大碗裝好滾嘅水比我地淥一淥d餐具,環境仲幾企理乾淨。
金銀蛋浸時蔬
2020-12-02 10 瀏覽
最近喺長沙灣揾到一間小菜館,叫《客家人》坐得舒適😌食得招積🤪服務出色😉入面個個都好有禮貌,又招呼,每次遞上小菜都話小心睇熱,好窩心😘仲有懷舊蕎頭食𠻹🤭我叫咗三個小菜👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻➡️藥膳黃酒炆雞👉🏻熱辣辣煲仔雞,聞落已經好香濃,煲內有一片片小薑爆香雞件!雖然藥材味欠奉,但每件雞都炆到入哂味,好鬼惹味😋仲有啲青紅椒拌住,令味道提升不少🆙⚠️(品嘗期間,親切嘅老闆娘有介紹過如果想藥材味重啲,可以下次試吓藥膳黃酒煮雞湯!不過,我覺得呢個炆雞別有一番風味😋)➡️農家炆燉扣肉👉🏻肥瘦均勻嘅扣肉,入口油香橫溢,加上滿滿梅菜,惹味可口,送飯一流😋唔好以為扣肉唔健康,原來內有乾坤🤩藏咗好多白菜仔,食到肉之餘,又食到菜!佩服大廚將呢度傳統小菜改為現代人追求健康小菜👍🏻叻👍🏻➡️椒絲腐乳炒唐生菜👉🏻香濃惹味嘅腐乳汁加上一棵棵入口爽甜嘅唐生菜令我唔鍾意食菜嘅老公都愛上呢度菜!估唔到喺度都有飯後甜品,就係滋潤養顏嘅木瓜雪耳糖水,味道少甜但真材實料😍食完都唔夠喉我欣賞《客家人》每碟小菜無論賣相、顏色、擺法都好完美!而且呢間餐廳都十分支持環保,以棄置呢嘅酒樽自製一棵聖誕樹🎄好有創意👍🏻👍🏻

我叫咗三個小菜👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻

藥膳黃酒炆雞

不過,我覺得呢個炆雞別有一番風味😋)

佩服大廚將呢度傳統小菜改為現代人追求健康小菜👍🏻叻👍🏻

椒絲腐乳炒唐生菜
令我唔鍾意食菜嘅老公都愛上呢度菜!

2020-11-30 13 瀏覽
今日帶媽媽黎試下呢間客家人,媽媽表示興奮,因為媽媽係客家人,不過我地係食左早餐再黎,所以都唔太餓,食左一個炒麵同埋一份鹽焗雞米線。雖然呢到係一間中式餐館,但有常餐之類嘅西式套餐,中西合璧都幾特別!豉椒排骨炒麵($48):我同媽媽好中意食肉絲炒麵果個脆麵底,黎到問左侍應哥哥,原來呢一款係脆麵底嘅,毫不猶豫咁叫左!炒麵做得好脆,雖然面頭有汁,但唔會令啲麵稔晒。排骨煮得好稔,唔會好硬咬唔開,媽媽無乜牙力都食到,佢好滿意。鹽焗雞米線($59):呢一味本身係飯黎,因為唔太餓所以問左侍應哥哥可以轉米線,米線個湯係胡椒湯黎,呢個天時飲好暖笠笠啊!鹽焗雞係客家人好中意食嘅嘢,我重記得果時婆婆成日整比我食架!今次餐廳呢一款竟然有婆婆整嘅味道,令人好懷念!呢兩個餐都幾抵,除左包熱飲重包左例湯,今日例湯係蕃茄薯仔湯,係以前我婆婆好中意煲嘅一個湯,充滿回憶啊呢一餐!

2020-11-29
  • 鹽焗雞