2018-07-29
之前成日黎呢度行街,一直都好期待黎'宏',今天終有時間放低女女同老公 撐枱腳!門口係售賣蛋糕嘅零售櫃檯, 蛋糕非常吸引眼球!餐牌好有型.打開餐牌樣樣都好想食,因為佢主打日本抹茶產品, 尤其係佢嘅蛋捲,好想一試。餐廳內嘅裝飾精緻, 座位亦都非常舒適, 不論係拍拖及三五知己都好適合 牆身上面掛住一塊巨型嘅日式和服 更顯日式風采!我點咗鰻魚飯套餐 ,跟餐有沙律,海藻烏冬以及抹茶蛋捲蒲燒鰻魚燒得非常恰到好處, 一叉住鰻魚立即有鰻魚汁流出, 入口外面內juicy, 完全冇咗鰻魚本身嘅土腥味, 而特製嘅蒲燒醬汁亦都係非常咁夾, 鰻魚汁撈飯簡直係人間最正嘅美食!! 而且今次仲有埋咁正嘅鰻魚更家係錦上添花。另外一款熱食海藻烏冬都唔輸蝕, 入口q彈有口感, 烏冬本身都已經加入咗海藻混合咗, 所以食嘅每一條烏冬都有海藻香味! 宇治抹茶沙冰軟雪糕服務員一送嚟嘅時候真係話"嘩"咗出聲!首先賣相吸引, 上層係宇治抹茶軟雪糕, 下面就係抹茶嘅沙冰, 香濃嘅軟雪糕抹茶味超重, 愛吃抹茶之人必定不能錯過, 沙冰因為係用抹茶做所以有抹茶甘香,一啲都唔甜。抹茶蛋捲蛋味濃郁而且非常creamy, 每一啖都充滿著宇治抹茶嘅
門口係售賣蛋糕嘅零售櫃檯, 蛋糕非常吸引眼球!
我點咗鰻魚飯套餐 ,跟餐有沙律,海藻烏冬以及抹茶蛋捲
太太點咗宇治抹茶奶 黑芝麻蛋捲 吉列炸豬扒飯 佢嘅但係標明用日本新潟米,咬落甘香煙韌彈牙。 佢嘅咖哩汁好香 餐廳 特別加入洋蔥牛肉令到咖哩味特別香濃,絕對不是一般餐廳開粉漿。 咖哩汁直接食都好好味! 豬扒唔會炸得剛剛好,熱辣辣,肉質柔軟,炸醬唔會太厚, 唔會炸到肉漿分離。
宇治抹茶奶, 見到泡沫豐富都好開心。 因為係抹茶奶嘅緣故本身有小小甜味, 呢個甜度要配合食甜品一流, 抹茶味仍然很香很濃!
主角終於出場 !我特意追加咗芝麻蛋捲。 一般蛋捲溫度太低,上碟時就會濕曬,呢度溫度啱啱好,蛋糕鬆軟,唔會太濕口。入口啖啖芝麻香,佢好食之處係蛋糕忌廉都用上芝麻。 首先可以先士蛋糕 之後再食忌廉 最後兩樣一齊食 三種口感一次過享受。 呷一啖抹茶奶 一絕!
京都宇治抹茶軟雪糕芭菲, 個樣超級靚 旁邊有綠茶 啫喱,小丸子 ,紅豆 下層配左烤杏仁片同一小片蛋糕。 軟雪糕茶香味濃質地柔滑, 配不同配菜食 多重口感好滿足。 一定要特別推介呢個 芭菲 原來雪糕配香脆杏仁片 超級好食. 仲好食過雪糕配雪糕筒。
今次真係大滿足! 呢間店已成為我ENCORE 之選!