2011-06-02 420 瀏覽
自選配料的酸辣紅薯粉 ﹣ 其中雞中翼配料,送來時晴天霹靂。兩隻雞翼,一隻勉強叫做「正常」,另一隻比我隻都已經唔係大嘅手指公仲要細 (窄小小,仲短好多),要 chow 一陣先至 chow 到,簡真係飲食界嘅「奇聞」,周星馳嘅戲裏面嘅情節,可惜我一D都笑唔出!!! 食完都唔知自已食咗乜之餘,好老實講,我從來未試過俾錢幫襯人之餘要受人咁嘅侮辱。我係俾錢架,你當我係乜!! 我走嘅時候好想同個老闆講,好想俾個機會佢解釋一下。但唔知邊個係老闆,收銀又啱啱接電話。唯有以後用對脚黎投票 (vote with my feet),即係以後都唔幫襯。唔係因為小器,係因為佢咁樣對待客人我仲幫襯嘅話,實在對唔住自已。唔係唔體諒你地而家成本上升 (老實講你地嘅價錢都唔平),但係 cut cost 都唔係咁 cut 法。食雞翼嘅人都係想食得開心,任何一個客人就算點樣冇要求,都絕對唔會接受D咁嘅唔知自已食咗乜嘅「雞翼」,更加唔會接受被侮辱。你地實在好短視,以為成本貴就將材料縮到咁樣就可以賺番,忘記咗客人係人,係有自已嘅感覺,亦會不甘受辱 !!點解為咗隻雞翼會失去咗個客,你自己稔吓啦。

2011-04-16
2011-04-16 216 瀏覽
食左咁耐,今次係第6次。入去叫外賣,其實班人態度唔掂,黑口黑面!之後order完等待約5分鐘可以取食物,我覺得講野多過做野。返到屋企以為湯底味道不錯,因為似x牌豬骨湯味,顏色似奶白色。結果湯底係無味道同埋河粉挾唔起,失望!
食左咁耐,今次係第6次。

入去叫外賣,其實班人態度唔掂,黑口黑面!
結果湯底係無味道同埋河粉挾唔起,失望!

2011-04-15
5 分鐘 (外賣自取)
2011-01-06 111 瀏覽
買5碗野 加埋小食買單百幾蚊. 差蘆多2百......佢俾一小杯仔辣椒油 (重係得一半). 唔好誤會係奶茶咖啡杯.係一個茶匙咁上下既份量.....問佢. 麻煩你俾多幾個我.....佢話. 我俾多一杯仔你......入滿佢.....好老實講. 如果只係一次. 我真係唔會上黎寫衰你.但係一年內買左十幾廿次外賣. 次次都係咁. 就真係再忍唔到落去.我真係好想知道呢間野有冇投訴電話如果係個伙計自發咁搞既.....就話俾個老闆知.如果係個老闆要求員工咁做既. 我就打去教精佢.唔會以為自己個湯好好味.....唔落辣椒油.....點食呀!?
買5碗野 加埋小食
買單百幾蚊. 差蘆多2百......

係一個茶匙咁上下既份量.....

問佢. 麻煩你俾多幾個我.....

佢話. 我俾多一杯仔你......入滿佢.....

好老實講. 如果只係一次. 我真係唔會上黎寫衰你.

我真係好想知道呢間野有冇投訴電話

如果係個伙計自發咁搞既.....就話俾個老闆知.

如果係個老闆要求員工咁做既. 我就打去教精佢.

10 分鐘 (外賣自取)
2010-07-12 85 瀏覽
在上水區,沒有太多選擇,食魚蛋粉之類的東西通常會到學利,這次我寫其中兩種推介豬手河,$28 套餐,河+野飲,豬手有四舊,調味的汁味道不錯,像茶樓個d 豬手味道,唯豬手有些毛,有待改善,份量不太夠一個人炸墨丸河是分開上的,墨丸很有墨魚味,外脆內軟,再配合糖漿,實在非常好味‧來到上水又想吃魚蛋粉,可以到該店嘗嘗‧

來到上水又想吃魚蛋粉,可以到該店嘗嘗‧
豬水河
炸墨魚丸河
2010-07-10
豬水河
炸墨魚丸河
上水一日遊的晚餐選在學利魚蛋,貪其輕便快捷,也不用等位!簡單的,就來一碗魚蛋雲吞河加碟炸魚皮。魚蛋雲吞河魚蛋彈牙,經調味後雖然魚味已去除了大部份,但總算和湯底味道配合。雲吞則是普通的,蝦算幾爽,難得。河粉也稍有米香,份量亦很多!炸魚皮脆是頗脆,但入口總覺得沒有甚麼味,好像是稍為平凡了一點,下次大可不叫也罷。埋單不貴,地方也乾淨企理!(聞得到清潔水的味道)但不會專登去Encore了,吃過就算。
上水一日遊的晚餐選在學利魚蛋,貪其輕便快捷,也不用等位!

簡單的,就來一碗魚蛋雲吞河加碟炸魚皮。

魚蛋雲吞河

炸魚皮

埋單不貴,地方也乾淨企理!(聞得到清潔水的味道)

但不會專登去Encore了,吃過就算。
2009-05-17
  • 炸魚皮
2009-12-05 27 瀏覽
北區近年多了一批粉麵檔開業,而且主打自家製魚蛋,雖然並不是每一檔都咁出色,但總算百家爭鳴,好過一家獨大. 老實說價錢並不實惠,二十圓一碗,北區大把選擇,就旁邊新康街就已經有另一檔"水上人聯發餐廳",又是主打魚蛋.亦不過十六蚊一碗,而且仲有生滾粥出售,不過學利另有法寶,就是有單人火鍋. 學利面向大街,有點地利,但人流依然不多,魚蛋河除了三片魚片之外,還有四粒魚蛋,先呷一口魚湯,魚味鮮甜,魚湯是對辦落足料,撥開河粉,讓河粉充分吸取魚湯,入口滑溜,在北區可以算是水準以上,與同類麵檔比好得多了.奇怪地,上水好多粉麵檔麵無人提供地址,等我睇睇先. 魚蛋雖然魚味濃郁,然而有點死實,雖然都有點彈牙,但並非柔韌性,而是硬梆梆的,魚片炸得不夠香,香味未能充分揮發.

奇怪地,上水好多粉麵檔麵無人提供地址,等我睇睇先.

2009-11-30
天氣熱, 一個人, Lunch 無胃口食飯所以去食麵, 上水可選擇的麵店真係好有限 ! 去到學利, 細枱無晒, 安排座大枱, 無夾硬要你搭枱, 唔錯! 叫左吞腩麵走根 + 凍 OT 雲吞 OK,湯低 OK, 牛腩本來唔錯 , 但7件細腩 (D 腩有D 碎) 居然有3件根 !! 有無攪錯 ! 張單明明寫住 (正腩走根) !! 即刻食慾大減 !!!

叫左吞腩麵走根 + 凍 OT
雲吞 OK,
湯低 OK,

有無攪錯 ! 張單明明寫住 (正腩走根) !!
即刻食慾大減 !!!

2009-08-25
2009-08-20 9 瀏覽
今次o係第一次去學利食lunch, 之前想去好耐了..一行二人中午食左牛腩魚旦米線, 雲吞河 + 2杯凍檸茶.1) 牛腩魚旦米線牛腩不會大"鞋", 好林, 肥瘦適中. 魚旦都不錯很彈牙, 且不會有腥味...(我很怕有腥味)湯底係腩汁底, 不會太咸及太油.2) 雲吞河雲吞都算大隻, 有原隻鮮蝦o係入面, 肥豬肉也不多, 食得出雲吞入面加了一些香料...所以味道不會淡淡的.河粉浸久了也不會林了, 仍很彈牙.3) 凍檸茶茶餐廳水準, 不太甜, 不會太多冰或太細杯.值得一讚的是, 惠顧粉面加兩元就可以有野飲(凍熱同價), 樂園都要加五至六蚊先可以.環境舒適, 清潔, 空氣清新(不會有一種霉霉臭臭或油煙味), 冷氣溫度適中(不會凍到要著長衫先得). 可能係樓底高, 所以不會有很局促的感覺. 燈光照明適中, 最喜歡木地版(應該係膠地版但係木地版紋..),配合室內裝修親搭得不錯, 給人很舒適的感覺.餐枱, 坐位及走廊寛度適中, 不會太窄像傳統的茶餐廳格式.以後o係上水搵野食, 又可以多個選擇了.
今次o係第一次去學利食lunch, 之前想去好耐了..
一行二人中午食左牛腩魚旦米線, 雲吞河 + 2杯凍檸茶.
1) 牛腩魚旦米線
湯底係腩汁底, 不會太咸及太油.

2) 雲吞河
河粉浸久了也不會林了, 仍很彈牙.

3) 凍檸茶
茶餐廳水準, 不太甜, 不會太多冰或太細杯.

餐枱, 坐位及走廊寛度適中, 不會太窄像傳統的茶餐廳格式.

以後o係上水搵野食, 又可以多個選擇了.
2009-08-16
  • 魚旦
1K
2009-07-26 17 瀏覽
2009年06月26日,18:50同事一個錯誤的決定,我便要中午從深圳回小西灣,取貨到上水交收。完事後已黃昏日落,肚餓找醫生。本想吃粥,中年痴呆病發,遍尋不果。便先到這店江湖救急,來碗蛋河。湯底:湯底清鮮,師父少。河粉:夠滑魚蛋:彈牙,不夠滑,魚味足。(吃魚蛋還是夏銘記好)店夠陽,整潔,伙計反應快。店內巨型照片,是石湖墟舊貌。
2009年06月26日,18:50

完事後已黃昏日落,肚餓找醫生。
本想吃粥,中年痴呆病發,遍尋不果。
便先到這店江湖救急,來碗蛋河。
湯底:湯底清鮮,師父少。
河粉:夠滑
魚蛋:彈牙,不夠滑,魚味足。(吃魚蛋還是夏銘記好

店夠陽,整潔,伙計反應快。

店內巨型照片,是石湖墟舊貌。
2009-06-26
$20 (其他)
2009-05-18 23 瀏覽
食完壽司,係上水行商場,行行行,差不多5點幾,又想揾野食,岩岩經過學利魚蛋,之前想食好多次,但次次都食唔成,今次侍應出黎話有下午茶餐食,又入去試下先。先講學利魚蛋,平時係元朗街市買學利魚蛋,己經買慣買熟,打親邊爐都非佢莫熟。魚蛋牛丸各樣各樣質素係比一般魚蛋檔好,價錢相比較貴,價錢和質素是成正比的,值得。今次坐係鋪頭食粉都係第一次,坐低睇下有咩下午茶餐,但好似茶餐又冇粉麵,所以都係散叫左:牛丸河: 河粉好滑,份量適中,牛丸有6粒,牛味重,彈牙。湯底幾重味,當時覺得味精湯,但回家又唔見有口渴感覺。墨魚丸河: 墨丸又係有6粒,一上枱,心諗,都OK抵喎,平時係街市買$10都係得8,9粒到,粉同湯底同上邊一樣評價。墨丸彈牙,唔係淋”patpat”個D。2樣都係$20碗,如果是餐,可加$5有熱飲。不過我冇加。$20碗,價錢就比一般略高,但有6粒丸,是可以接受的。講下環境,有幾幅香港懷舊相掛係牆,幾特式,但唔知係香港邊度呢?

2樣都係$20碗,如果是餐,可加$5有熱飲。不過我冇加。

2009-05-17
  • 墨魚丸/牛丸
2009-05-04 15 瀏覽
星期六既下午一點幾.....打完波路過此地......學利魚蛋? 唔通就係大埔好出名果間魚蛋粉麵? 睇佢門口既介紹....真係果間粉麵既分店!見入面有位....我同友人就決定今餐起學利魚蛋解決啦我地叫左:魚蛋河: 聽講係招牌粉麵黎架.....果然無令人失望~! 魚蛋好彈牙!炸墨丸河: 雖然炸墨丸細細粒.....但勝在好味~ 不過一定要趁熱食....凍左味道差好遠...唔飲野既話...廿幾蚊就一餐啦~ 以後食lunch又一選擇
星期六既下午一點幾.....打完波路過此地......

學利魚蛋? 唔通就係大埔好出名果間魚蛋粉麵?

睇佢門口既介紹....真係果間粉麵既分店!

見入面有位....我同友人就決定今餐起學利魚蛋解決啦

我地叫左: