2024-03-20 182 瀏覽
呢間茶店有好可愛的嘅熊仔冰茶,茶款的選擇亦非常多。熊仔冰茶絕對吸引到我買茶,我就係為左熊仔冰茶而飲😜!!偶然發現呢間既茶底又香又濃!茶味雪糕都完全唔遜色!絕對係可以以茶味取勝的茶店。店員會即場係面前浸左隻熊仔,熊仔冰茶係由茶製成既熊仔造型冰,融化後茶味都沒有變淡。熊仔我揀左生普洱。生普洱陳香馥郁、淳厚回甘,夾雜住梅子、菊花、荷葉的香氣,係一杯好茶!🌟滇綠玉針聽店員講係佢地特登訂返黎既茶。店員會即場沖茶,同即刻比一細杯我地試下隻茶香,飲完聞下個杯會發現香味掛杯。佢地都有比建議可以常溫飲,個香味會更加出。飲第一啖茶香已經衝哂上黎,茶味濃郁,入口回甘, 呢款綠茶好驚艷!🌟港式奶茶見到勞斯萊斯級別,見到立即買支飲下。奶茶無糖,啱晒追求健康嘅朋友。奶茶飲落口有淡淡嘅奶香,唔會蓋過有淡淡嘅果香嘅紅茶茶底,果然出色!Gelato雪糕分茶粒及幼滑我揀左正山小種味,正山小種的香氣有玫瑰、橙、薑,以茶制成雪糕仍可以保留到茶香濃郁的感覺,奶味亦沒有蓋過茶香。食完會想食多杯!
呢間茶店有好可愛的嘅熊仔冰茶,茶款的選擇亦非常多。

🌟滇綠玉針
🌟港式奶茶

《存在與茶 - 尖沙咀》以為飲茶只係老人家嘅喜好?其實好多年輕一輩都鍾意飲茶㗎😉知道我朋友鍾意品茶,做咗不少資料蒐集,今次帶左佢去位於K11 MUSEA嘅呢一間茶店飲茶🫖《存在與茶》係中環Glassbelly Tea Lab 新開嘅副線,而Glassbelly 本身係賣高級茶葉既,而家唔使用一個好離地嘅價錢都可以喺佢嘅姊妹店飲到靚茶啦😎《存在與茶》提供即場炮製嘅手作茶同埋雪糕,今次我去嘅時候仲推出咗蛋糕添☺️除咗飲茶之外,仲可以食返杯雪糕同cake 🥴邊個話搵地方傾偈一定要去coffee shop 㗎😌飲茶都係個唔錯嘅選擇,如果飲到邊款自己喜歡嘅茶,仲可以喺呢度即場購買茶葉,我仲見到一款同勞斯萊斯呢個國際大品牌合作嘅茶葉,十分豪華😍買唔起勞斯萊斯都可以飲番杯勞斯萊斯級別嘅中國茶💁🏻‍♀️凍滇紅大金針我同我朋友一人叫咗一款茶飲,由於凍飲同熱飲都會令到杯茶有唔同嘅感覺,所以我哋每人叫咗一款然後share飲👍🏻滇紅大金針係我同朋友都一致大贊好飲嘅一款茶👍🏻雖然今次試咗凍飲,但係凍飲都飲得到佢嘅回甘同埋濃厚,同埋凍飲嘅話佢會有隻好可愛嘅熊仔冰塊,都係用同款嘅茶底製作,就算飲到最尾都仲有濃濃既茶味,
《存在與茶 - 尖沙咀》

💁🏻‍♀️
凍滇紅大金針

我同我朋友一人叫咗一款茶飲,由於凍飲同熱飲都會令到杯茶有唔同嘅感覺,所以我哋每人叫咗一款然後share飲👍🏻滇紅大金針係我同朋友都一致大贊好飲嘅一款茶👍🏻雖然今次試咗凍飲,但係凍飲都飲得到佢嘅回甘同埋濃厚,同埋凍飲嘅話佢會有隻好可愛嘅熊仔冰塊,都係用同款嘅茶底製作,就算飲到最尾都仲有濃濃既茶味,唔會因為冰融化咗而沖淡味道☺️我個人覺得如果係熱飲嘅話應該會更加香醇😌

💁🏻‍♀️熱正岩水仙

店員推介我哋試吓都係招牌既熱正岩水仙,個人覺得茶都係熱嘅最好飲,可以充分表現到水仙嘅清幽,味道有層次,感受到少少茶澀味然後再回甘,用嚟配搭店舖嘅巴克斯芝士蛋糕係唔錯嘅選擇

💁🏻‍♀️巴斯克芝士蛋糕

店員話巴克斯芝士蛋糕每日限量發售,而且係近排先推出㗎,所以點都要試吓呢😌雖然佢個包裝唔係好豪華,但係味道可以話絕對有驚喜,外層有焦香嘅味道而裏面嘅芝士蛋糕質地軟滑,食落芝士味香濃,建議配合紅茶一齊享用,有助解膩之餘仲帶出到各方嘅甘香

💁🏻‍♀️正岩肉桂Gelato

其實我都覺得好過分😂食完蛋糕又要食雪糕,不過茶味嘅雪糕除咗抹茶之外,坊間真係比較少有原茶製作嘅Gelato嘛😏店員推介肉桂Gelato,一共有兩球,分別係茶味同埋奶滑口味,如果唔係怕食得太多肚痛,其實好多隻味都好吸引🤣好想一次過試晒啊

總括嚟講,呢間茶飲店可以以合理嘅價錢試到平時賣到好貴嘅茶品,除咗有傳統手工茶之外,仲有用原茶製作嘅雪糕,傳統得黎又帶點新穎,比起平時我哋買嘅手搖飲品更健康,更有品味😉飲茶都可以變得年輕化,唔再只係傳統嘅文化活動
2024-02-07
🍂🐻【 存在與茶 • 𝗕𝗲𝗶𝗻𝗴 & 𝗧𝗲𝗮 】🐻🍂⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄K11 Musea開咗間純茶專門店,專售優質茶飲及茶味Gelato✨ 包裝高貴,賣相極吸睛,茶迷一定要去打卡朝聖呀🤩佢地嘅「熊仔茶冰」造型超可愛🐻🧊 靈感取自《論語》:「非禮勿視,非禮勿聽,非禮勿言。」好搞笑🤭除咗賣相靚,「熊仔茶冰」仲有實際用途,全由沖泡好嘅茶湯雪凍而成,咁就唔怕冰融化後茶飲口味變淡,實華兼備👍🏻🍃正岩肉桂產於中國武夷山,茶湯澄黃清澈,特具有花香氣,入口醇厚回甘,齒頰留香😋🍃滇紅大金針呢款茶幽香脫俗,甘醇順滑,味道柔和簡單,適合配搭甜品享用☺️🍦Gelat非常高質,成份只含頂級中國茶葉、紐西蘭新鮮牛奶,以及8-10%糖分,絕無色素及添加劑,更有兩種口感,啖啖甘甜滋味🥰⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄▪️◾️☕️純茶系列☕️◾️▪️〔烏龍〕正岩肉桂($50 /500ml,凍飲)香氣:桂花、荔枝、蜜糖〔紅茶〕滇紅大金針($50 /500ml,凍飲)香氣:麥芽糖、竹樹、羊肚菌▪️◾️🍨純茶意式雪糕🍨◾️▪️〔烏龍〕正岩水仙Gelato($52/兩種口感)〔普洱〕生普洱Gelato($52 /兩種口感)
🍂🐻【 存在與茶 • 𝗕𝗲𝗶𝗻𝗴 & 𝗧𝗲𝗮 】🐻🍂

⋄ —————⧫♟⧫————— ⋄

佢地嘅「熊仔茶冰」造型超可愛🐻🧊

🍃正岩肉桂

🍃滇紅大金針

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

▪️◾️☕️純茶系列☕️◾️▪️

〔烏龍〕正岩肉桂($50 /500ml,凍飲)
香氣:桂花、荔枝、蜜糖

〔紅茶〕滇紅大金針($50 /500ml,凍飲)
香氣:麥芽糖、竹樹、羊肚菌

▪️◾️🍨純茶意式雪糕🍨◾️▪️

〔烏龍〕正岩水仙Gelato($52/兩種口感)

〔普洱〕生普洱Gelato($52 /兩種口感)

⋄ ┄ ┄ ┄ ┄ ❖ ┄ ┄ ┄ ┄ ⋄

📍地址:存在與茶 (尖沙咀)

2024-01-30
茶,可以話係我生活之中唔能夠缺少既野🫖有我既地方都總會有茶係左近😌對於茶,我有一種執著,只係鍾意飲純茶🍵無任何添加既茶先可以品嚐到佢真真正正既味道👍🏼品牌堅守純茶精神,只會選用出自中國武夷山及雲南等產地最頂級既 2%茶葉🍃茶葉係種植過程❌不受農藥及化學添加劑污染,並係適當既季節氣候、氣溫與濕度採集🫳🏼鮮茶葉天然自帶層次豐富花香、果香、木香、甜味🥰而係製茶時,茶農必須要利用呢啲數據資料來調整製茶方式同時間⏳令茶葉成品毋需添加任何材料,種種因素既影響下先可以製造出頂級既茶葉🎖️➷【存在與茶】既創辦人同樣都係一個茶痴,為咗研究中國茶,不惜花費十多年既時間走訪產地去學習😲以科研方式,從茶葉產地、土壤、品種、製茶技術與過程,甚至沖泡時間、茶水比例同埋種植演化🔃去拆解每一種茶既味道。泡茶所用既器具及方式都會影響到效果🫖在結合傳統手藝與味覺科學既沖泡方法,選用頂級紫陶壺、精準計算茶葉比例、泡茶溫度、時間、水質💦為既只係希望客人可以飲到一杯品質味道上乘而難忘完美既純茶🫶🏼【存在與茶】係佢繼知名高端茶葉品牌【Glassbelly清歡人間茶葉】後既新作,以提供方便好飲既杯裝茶為主,提供多種純茶意式Gelat

去拆解每一種茶既味道。

【存在與茶】係佢繼知名高端茶葉品牌【Glassbelly清歡人間茶葉】後既新作,以提供方便好飲既杯裝茶為主,提供多種純茶意式Gelato🍨

🪐 滇紅大金針
種類:紅茶
風味:紫薯、麥芽糖、粟米
功效:抗衰老、促進食慾、促進代謝

🪐 正岩水仙
種類:岩茶(烏龍茶)
風味:茉莉花、草本、松木
功效:令人放鬆愉快、降膽固醇、抗氧化

第一次黎飲就緊係要試咗佢兩款既signature產品先🫢連續兩年獲勞斯萊斯選用為禮盒
實力可以話係更勝一籌🎁香氣同味道有別於一般既純茶,當中散發出獨有既花香甜味都係令人驚訝💐
及後留有既餘韻同樣令人讚嘆👍🏼每款茶亦都有佢唔同既功效,可以因應自己既需要去選擇岩自己飲既純茶☕️選擇熊仔凍茶的話,熊仔都係用上純茶雪成熊仔既形狀🧸
所以就算冰溶咗,都絕對唔會令到茶變淡,多一份精緻感😍
大紅袍凍茶係限定出品,味濃而不澀,有回甘😋
配上朱古力呢個特別既配搭可以令到茶味有多樣既變化🍫
呢個亦都係喫茶有趣既地方。
§
🪐 生普洱Gelato

茶味Gelato雪糕係自家研發,將糖份控制係8-10%之內,其餘甜味係出自於茶葉既天然甘甜🍃無經過化學成分而製造出黎既Gelato,可以清晰食得到當中真正既茶香😶‍🌫️
而為咗讓客人可以從唔同方式去用味蕾品茶,特別設有茶粒同幼滑口感🤗我地揀咗茶粒,味道濃香充滿口感,係極高品質既Gelato💯

一間小小店舖,一杯純茶,一份心機,就係咁簡單,足已帶你進入茶之癲🈵

🧸🌞 𝗖.𝗼𝗼𝗸𝗶𝗻𝗴𝗯𝗲𝗮𝗿推介指數 👉🏼👉🏼🔟🌟
2023-12-14
2024-01-03 189 瀏覽
K11 MUSEA新開咗間專賣高貴頂級茶葉🍃沖泡嘅純茶,咁啱星期日經過,就即刻走咗去試。8款頂級純茶入面,滇紅大金針🌱同正岩水仙🌿仲連續兩年獲勞斯萊斯選用為禮盒🎁,唔洗諗梗係揀呢2款嚟試啦!·♡ 正岩水仙熊仔冰茶 HKD$50Order凍茶會有隻😍cute cute純茶冰小熊🐻做冰底,呢隻小態係以純茶製成,除咗能令茶味更突出外,仲唔會因為融化而令茶味變淡👍🏻,好細心。來自中國武夷山嘅茶葉🍃,散發淡淡茉莉花香,口感順滑,餘韻久久不散😚。·♡ 滇紅大金針熱杯裝茶 HKD$50/500mL平時飲濃茶好似普洱咁一定會帶有苦澀味,呢款茶茶味濃郁突出😚之餘,最欣賞佢係完全無苦澀味🤩,好厲害!! 個人好推薦大家試呢款啊👍🏻~·♡ 正岩肉桂 - 茶粒版Gelato雪糕 HKD$45意式Gelato🍨有兩款,茶粒或幼滑口感。個人較喜歡茶粒版🤗,雪糕裡夾雜粒粒茶粒口感,更加有咬口🤩!! 雪糕甜度低,奶香亦唔會蓋過茶香,好吃又特別。·📍存在與茶尖沙咀梳士巴利道18號維港文化匯K11 Musea 2樓LA202號舖
K11 MUSEA新開咗間專賣高貴頂級茶葉🍃沖泡嘅純茶,
咁啱星期日經過,就即刻走咗去試。
♡ 正岩水仙熊仔冰茶 HKD$50

♡ 滇紅大金針熱杯裝茶 HKD$50/500mL

♡ 正岩肉桂 - 茶粒版Gelato雪糕 HKD$45

雪糕裡夾雜粒粒茶粒口感,更加有咬口🤩!!
雪糕甜度低,奶香亦唔會蓋過茶香,好吃又特別。
📍存在與茶
2023-12-17
下午茶
  • 滇紅大金針
存在與茶"係 Glassbelly 既副線品牌,勞斯萊斯級既中國茶,專注於提供無農藥、無重金屬、無殺蟲劑的頂級中國茶。茶葉通過600種農藥測試,部分產品直送歐洲進行檢測,確保每一款茶葉都係最純淨、最高品質。一道茶•感受存在每道體驗供二人飲用包括:* 兩款精選茶棄* 用TDS 讀數70-120 泡茶專用水沖泡一置於保溫330ml紫陶壺中* 贈送兩支茶香擴散* 兩張茶葉介紹卡*今次揀左〈果〉$368頂級普洱自帶柑槅類果香,乾淨陳化口感1. 苦竹山生普洱香氣:梅子、紅棗、荷葉、竹樹、甘蔗、薄荷、紫蘇葉、菊花2. 犀牛塘生普洱 香氣:香印提子、荔枝、龍眼、紅棗、竹蔗、荷葉、菜蜜、蔗糖、本菇、干貝、木魚、昆布職員會先簡單介紹品茶過程,將茶放係唔同位置會聞到茶葉自身唔同既味道-花香、果香和木香。兩款普洱茶都放係精美既紫陶壺中,茶杯放係國畫石上面,令整個品茶過程更加雅致。苦竹山生普洱香氣複合而豐富,首先感受到梅子和紅棗既甜香,隨後荷葉和竹樹既清新逐漸展開,薄荷和紫蘇葉帶來了一絲清涼感,最後菊花既淡雅香氣緩緩散開,令整個口感層次分明,回味悠長。犀牛塘生普洱香氣極為豐富,果香味層次豐

一道茶•感受存在
每道體驗供二人飲用
包括:
* 兩款精選茶棄
* 贈送兩支茶香擴散
* 兩張茶葉介紹卡

今次揀左〈果〉$368
頂級普洱自帶柑槅類果香,乾淨陳化口感

犀牛塘生普洱香氣極為豐富,果香味層次豐富,荔枝和龍眼既甜美,與紅棗和竹蔗既深沉甜味相結合,再加上干具和木魚既鮮味。

今次親身感受市場難得一見之頂級中國茶,體驗頂級靚茶應有之味道,品味靚茶之複雜性,齒頰留香之愉悅,感受靚茶帶來之舒適體感,從味覺感受存在。
2024-05-14 4 瀏覽
愛茶之人,會絕對明白,一杯靚的茶,喝後心曠神怡,晚上還會睡得更香甜!這店的茶就真的不得了,茶葉都是頂級的,乾淨無農藥,又無添加!〈花〉 $368 口吐芬芳,百花盛放的感覺1.悟源澗肉桂 香氣:茉莉花、桂花、玫瑰、水蜜桃、荔枝、蜜糖、桂皮、咖啡、竹樹、糯米、青豆2.馬頭岩肉桂香氣:茉莉花、牡丹、玫瑰、蘭花、西柚、紅莓、水蜜桃、松木、蜜糖、桂皮、牛奶、杏仁、竹樹、荷葉、薑如品茶厲害的人,能品嚐到以上茶香味道,雖然我還未達到此境界,但當中的數隻味道也能品嚐出來!而茶香馬頭岩肉桂跟悟源澗肉桂都很好喝,很順滑,茶味香濃而不苦澀,先用嗅覺嗅一下茶香,再用味覺品嚐茶味,最後在杯底也能有茶的餘香香氣感受,清香甘活,層次複雜,還帶點花香果香及木香等!而點這茶套餐的,還會附送煙霧霧化器,侍應會先幫忙留起兩瓶,留在家裡把剛才喝的茶霧化,令屋內都瀰漫著清香茶香味!

〈花〉 $368
口吐芬芳,百花盛放的感覺

1.悟源澗肉桂
2.馬頭岩肉桂

等!

存在與茶 享受矜貴茶品甜品必到存在與茶係知名GlassbellyTea Lab副線,售賣高級茶葉,選用中國武夷山及雲南等產地最頂級2%茶葉,每一款採購的茶葉,以香氣、口感、茶體、餘韻等多項條件對茶湯進行科學分析,針對14種香氣類別進行分類,以嚴謹現代味覺科學,結合傳統智慧,去蕪存菁,確保茶葉絕無任何負面味道,為尊貴客人提供最高級別中國茶葉。馬頭岩肉桂熊仔造型的冰係每日新鮮製作,茶品帶天然花果木香,正岩肉桂自帶著蘭花、水蜜桃及蜜糖既香氣,入口順滑,醇厚回甘,令人齒頰留香,精神為之一陣生普洱 Gelato 帶茶粒純茶意式雪糕帶茶粒,成份只含頂級中國茶葉及紐西蘭新鮮牛奶,茶味香濃且清香,茶粒增加了整體口感,茶味香濃,但絕不苦澀。📍存在與茶尖沙咀梳士巴利道18號維港文化匯 K11 Musea 2樓LA202號舖

存在與茶 享受矜貴茶品甜品必到

馬頭岩肉桂

生普洱 Gelato 帶茶粒

📍存在與茶
2024-05-05 8 瀏覽
對於喜歡品茶的我,就算到茶飲店都喜歡選茶類飲品😆尖沙咀這間主打高級茶葉,只選用中國武夷山及雲南等產地最頂級2%茶葉🍵 同時他們的茶葉是勞斯萊斯車主級中國茶,怎麼可能不去品品茶呢🤩每款茶都是店員即時調配,會先用小杯仔沖出給客人試味,會建議客人喝前先聞一聞,喝完後再聞一聞茶杯的餘香。而這隻小杯亦會送給客人做紀念🥃相當有心思🫶🏻馬頭岩肉桂 (熱)$128馬頭岩穩重濃醇的獨特韻味,以濃果香為主軸,配以醇和熟花香與微桂枝香氣,茶品整體層次感豐富,味帶甘香重焙火慧苑坑水仙 (凍) $148原來冷飲會有可愛熊仔造型的冰,店員會先給我拍照,然後就將熊仔放入杯中再將熱茶中。採用傳統六度焙火工藝濃香,茶品層次感分明,餘韻醇甜度極致浮現,中後段果蜜香與茶味交織,口感豐富,層次感強。悟源澗肉桂Gelato $78每款雪糕都有兩種口感,一款是有小茶葉粒,另一款是口感幼滑的Gelato。Gelato成份只含頂級中國茶葉、紐西蘭新鮮牛奶,以及8-10%糖分,絕無色素及添加劑。味道不會過甜,每啖都充滿濃濃的茶香!愛茶之人必試👍🏾

馬頭岩肉桂 (熱)$128

重焙火慧苑坑水仙 (凍) $148

悟源澗肉桂Gelato $78

2024-05-03 8 瀏覽
探索尖沙咀的全新魅力之地——K11 Musea,這裡不僅有各種藝術展覽和精品店,還有一家隱藏在其中的茶飲小店,帶給你不一樣的味蕾享受。原來係 賣高級茶葉 Glassbelly 的副線,經600 農藥 測試,部份產品直送歐洲檢測,並無鉛重金屬、殺蟲劑、無甘苦味。勞斯萊斯車主享有全港最貴的茶葉😆😆熊仔冰奶茶☕️這是一款以可愛小熊造型為主題的冰品,其獨特的口感和濃郁的奶香,絕對是炎炎夏日中的清涼解暑佳品,無論是口感還是視覺上都能帶來愉悅的享受。滇紅大金針意式雪糕🍦獨特的滇紅大金針茶葉為特色,將茶葉的香氣與雪糕的甜美完美融合,一口下去就能感受到濃郁的茶香和綿密的口感。古樹白茶🍵經過精心炮製而成。茶香清新自然,口感醇厚#存在與茶 #Glassbelly #喝勞斯萊斯級的中國茶

熊仔冰奶茶☕️

滇紅大金針意式雪糕🍦

古樹白茶🍵
經過精心炮製而成。茶香清新自然,口感醇厚

#存在與茶 #Glassbelly #喝勞斯萊斯級的中國茶
喺香港尖沙咀K11 Musea嘅存在與茶,真係一個可以令人放鬆心情嘅好地方。呢間茶館唔單止提供一個舒適嘅環境,更加提供咗一系列優質嘅茶品,令人一試難忘 ☺️首先,講到存在與茶嘅茶葉,就不得不提到佢哋係勞斯萊斯選用茶葉品牌✌🏻 茶葉由專家精心挑選,每一款茶都有佢獨特嘅風味👌🏼 而且最重要嘅係,茶味純淨唔會澀口,每一口都係咁滑咁順,真係令人回味無窮 😏下次你去尖沙咀,記得要去存在與茶,親身體驗下佢哋嘅頂級茶品同埋一流嘅服務啦!𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥✨ 三仰峰野放水仙 $128三仰峰野放水仙嘅茶味清新,帶有一種自然嘅花香,飲落去感覺好似置身喺一個充滿綠意嘅山谷✨ 古樹白茶 $50古樹白茶就更加特別,佢嘅茶味細膩而且層次豐富,每一口都似乎講述緊一個故事,令人想一杯又一杯。ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 存在與茶 📍 Tsim Sha Tsui, Salisbury Rd, 18號 LA202, K11 Musea

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

✨ 三仰峰野放水仙 $128

✨ 古樹白茶 $50

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

存在與茶

2024-05-02 9 瀏覽
這天去尖沙咀行街,行到少少累就去嘆杯茶!這裏的茶葉是勞斯萊斯選用的品牌,感覺品質應該很好!我們品嚐的是超級可愛的熊熊凍飲及甜品!我們喝的是紅茶-鎮紅大金針,我覺得味道不苦澀,茶味比較清淡。我是衝著熊熊才喝凍飲的,但其實蓋上杯蓋後就看不見熊熊,還好店員入杯前會讓我們看清萌萌的冰熊熊,所以還是有視覺享受!雪糕不是絲滑的那款,但整體是美味的。朋友亦很喜歡她點的蛋糕!最後,離開前,因為我們都覺得這裡的純茶喝下去很舒服,所以我們還外帶了樽裝茶!

雪糕不是絲滑的那款,但整體是美味的。
朋友亦很喜歡她點的蛋糕!

2024-05-01 11 瀏覽
📍 存在與茶- 尖沙咀今日行街見到一杯茶都要$1xx真係好有興趣試下,到底可以有幾特別?喺尖沙咀地段買一杯茶都要買到三位數字?但係原來飲落去真係好有層次感而且仲有好豐富嘅口感茶味好濃郁,而且舖頭仲用咗中國上等嘅茶葉嚟泡茶🫖而且泡茶嘅沖法都好特別,一杯茶為左有品質嘅保證。係唔會一次沖一杯🍵甘做可以令茶味更集中💫❤️最最最緊要既係打卡位❤️每杯凍飲都有一隻熊仔🐻‍❄️附送會將熊仔放入杯為佢浸溫泉♨️熊仔慢慢就會溶化,好治癒❤️‍🩹✨ 生普洱一飲落去就知並非酒樓既茶飲,生普洱有濃郁的茶香,入口帶有微苦味,回甘悠長。茶湯清亮,帶有柔和的土壤味道,而且留係口入面仲有不同香氣,梅子、菊花、荷葉,係口中盤旋,是一款值得品味的優質普洱茶。✨ 馬頭岩肉桂係清香綠茶既味道👅呢款茶由清至濃,飲落有種甜絲絲嘅口感,帶點蘭花味,好特別。同時又帶點水蜜桃🍑整個感覺都好清新😘
📍 存在與茶- 尖沙咀
今日行街見到一杯茶都要$1xx
真係好有興趣試下,到底可以有幾特別?
喺尖沙咀地段買一杯茶都要買到三位數字?
但係原來飲落去真係好有層次感
而且仲有好豐富嘅口感
茶味好濃郁,而且舖頭仲用咗中國上等嘅茶葉嚟泡茶🫖

甘做可以令茶味更集中💫

❤️最最最緊要既係打卡位❤️
每杯凍飲都有一隻熊仔🐻‍❄️附送
會將熊仔放入杯為佢浸溫泉♨️
熊仔慢慢就會溶化,好治癒❤️‍🩹

✨ 生普洱

✨ 馬頭岩肉桂

今日同朋友經過K11 Musea 見到有一間好可愛嘅熊仔冰茶🐻佢話自己用嘅茶葉係Rolls-Royce車主級中國靚茶,本身我自己超級鍾意飲茶,所以就試吓佢🍵存在與茶原來係Glassbelly的副線,Glassbelly本身賣高級茶葉,有齊農藥測試仲要部份產品直送歐洲檢測💫🌱古樹白茶 $68店員推介我呢款有消炎作用可以幫助喉嚨痛嘅茶,啱我最近食咁多熱氣嘢。首先有半杯茶,跟住佢落超得意嘅熊仔冰,會再倒啲茶落去一路睇住熊仔溶🙈唔係剩係得個樣cute,飲落茶味非常特別仲有回甘。🍵重焙慧苑坑水仙Gelato $128有兩小球分別兩種口感,一個係好smooth,另一個係有打碎茶葉係入面。因為重焙所以茶味比白茶香濃,回甘更重。我自己鐘意有碎茶葉嗰款增加口感同強化茶味。

🌱古樹白茶 $68

🍵重焙慧苑坑水仙Gelato $128
茶飲店為中環Glassbelly Tea Lab 副線,同樣主打高級茶葉.只選用中國武夷山及雲南等產地最頂級2%茶葉,重視細節及技藝.部份產品直送歐洲檢測,全無農藥.一絲不苟的高級感更選為勞斯萊斯車主所享有.現於K11 Musea亦可享受同等矜貴茶品及甜品~🔸正岩肉桂($50)熊仔造型冰底每日製作,店員先放入杯中再加熱茶,看到悅目娛心.茶湯澄黃清澈,特具有花桂花,荔枝,蜜糖香氣.入口醇厚回甘,齒頰留香🔸重培火慧苑坑水仙Gelato($128)一杯有兩球,茶粒及幼滑口感各一.成份只含頂級中國茶葉及紐西蘭新鮮牛奶.茶香濃郁清香,茶粒增加口感,味道一直徘口腔

🔸正岩肉桂($50)

🔸重培火慧苑坑水仙Gelato($128)