2025-08-03 74 瀏覽
荃豐連環幾個小商場,一個接一個,小店多羅羅,久唔久又發現新嘢,最近路過才知舊店轉左手,這個舖位,記憶中已轉左手幾次,幾次都是泰國小店外賣,每次都是不同的泰味,今次店名”媽媽泰” ,相信是泰國媽媽的味道吧!這裡有個小妹比較地道,說得一口流利廣東話,吃過一次中午,今次決定試試晚餐。店舖門前有一個大牌,寫著外賣熱線,由於想拎海鮮過來加工,所以如果預早安排,可以預先致電通知。今次筆者就安排了花甲和蝦,任由泰媽媽主理。泰式炒花甲~九層㙮、香茅、洋蔥,配搭相當惹味,和啤酒簡直是最佳拍擋,醬汁香而不辣,就啱晒好似筆者不嗜辣之人士,最後筆者將所有配菜吃掉得一乾二淨。泰媽媽蝦蝦笑~依個是筆者加工海鮮,任由泰媽媽處置,所以這道菜色,就是筆者替這菜式命名,因為任由㕑子作主,加入南薑、香茅,檸檬葉,簡單的焯法,伴上泰式辣醬汁,就是吃得原本的鮮味 ,簡單又好吃。柚子沙律~吃泰菜,筆者喜歡點柚子沙律多過炒什菜,筆者覺得更柚子更能去除油膩感。另外還有木瓜沙律,好辣之人會喜歡。泰式燒馬友~燒魚系列,當晚有幾個選擇:烏頭、倉魚、馬友,最後筆者選了馬友。食店有一個燒爐,所以每每燒魚需時,要比多少少時間等候,但也值得,因為

今次筆者就安排了花甲和蝦,任由泰媽媽主理。
泰式炒花甲~

泰式炒蜆

泰媽媽蝦蝦笑~
泰媽媽蝦蝦笑

柚子沙律~
另外還有木瓜沙律,好辣之人會喜歡。

柚子沙律

泰式燒馬友~
燒魚系列,當晚有幾個選擇:
烏頭、倉魚、馬友,最後筆者選了馬友。
食店有一個燒爐,所以每每燒魚需時,要比多少少時間等候,但也值得,因為喜歡那一份蕉香味道。
唯獨是如果有燒鰂魚就更好了。

泰式燒馬友

整體來說
以外賣小店來說,泰媽媽一腳踢值得支持。

2025-07-30
泰式炒蜆
泰媽媽蝦蝦笑
泰式燒馬友
支持本地小店&正宗泰國人主理食店🤫見午餐幾抵食,所以叫咗個香葉肉碎煎蛋飯外賣,點知做嘢忙遲咗要等到晚餐先食得,點知叮返熱都仲係超好食!好香香葉味配埋辣肉碎加飯食真係一流,另外之前都試過食海南雞飯同青咖喱雞肉飯都係超級好味!因為我怕辣🫣所以專登叫泰媽媽幫我整少辣,食得好惹味又好味,喺香港食到咁正宗嘅泰菜超開心🥰超級推薦,大家要去試吓,可能夏天坐出邊就會比較熱,可以問吓泰媽媽叫佢開啲枱喺入邊就會食得舒服啲啦~十卜十卜
2025-07-31
10 分鐘 (外賣自取)
午餐
  • 香葉肉碎煎蛋飯
  • 青咖喱雞肉飯
  • 海南雞飯
我好鍾意食泰國菜,成日都搵唔到啱心水嘅餐廳,要知道而家啲泰國餐廳周街都係,好多成碟嘢要成百蚊咁貴!仲要啲嘢食又唔得!😤最近終於搵到一間隱世小店,間嘢價錢好合理!啲餸全部都幾抵食,仲要啲味道超正宗!🤤最抵讚係我叫外賣嗰陣真係好快有得攞,啲餸仲要好好包裝,就算嗌咗好多嘢都冇漏汁!個老細仲要好nice!🙌真心覺得呢間嘢值得大家試下,間嘢真係好正!我諗住搵日約埋班fd一齊去食,等佢哋都知道呢間平靚正嘅餐廳!!feel到老闆好有heart!希望餐廳堅持做到落去!

feel到老闆好有heart!希望餐廳堅持做到落去!
2025-08-02
  • 龍眼水
  • 蝦頭油炒飯
  • 炒通菜
2025-07-20 98 瀏覽
泰菜小店,打風搵野食無意中見到,見佢餐牌有一樣「事頭婆幫我諗食咩飯」咁得意,就試一試。叫左3樣野食:1. 「事頭婆幫我諗食咩飯」我估係次次唔同,今次嚟嘅係泰式豬頸肉飯,頸頸肉數量多,肉質新鮮,厚薄適中,味道幾好,咸甜適中,仲有d豆角一齊炒,送飯一流,盲盒期待值同味道成正比。2. 「泰式炒飯」揀左雞肉,冇雪味,又唔會完全冇味,肉質軟嫩,飯炒得乾身,調味適中,好食。3. 「船麵」揀左牛肉,有牛丸、肥牛、牛腩、炸豬皮,牛丸肉味濃,好好味,有驚喜。湯底夠晒濃,略嫌就咁飲湯咸啲咁dur dur,但配麵食係冇咩問題,唔會覺得過咸,而且味度好,我都仲係忍唔住飲多幾啖湯。三樣野食都對辦,相信其他野食都唔差。除左事頭婆飯有噱頭外,menu仲有其他得意野,呢d小店買少見少,值得繼續支持。

叫左3樣野食:
事頭婆幫我諗食咩飯

1. 「事頭婆幫我諗食咩飯」

泰式炒飯

2. 「泰式炒飯」

船麵

3. 「船麵」