2019-10-07 691 瀏覽
喺Instagram見到Mum ’s Not Home嘅post,Follow咗一段時間,店名同蛋糕嘅名都好特別,玩味好重,相信店主係個有趣嘅人。今日終於有機會拜訪,一入店内地方唔大,但佈置得好有特色,好有藝術風格🥰藍人秘蛋係由蝶豆花同青檸製成,青檸嘅味道較為突出,酸酸甜甜,正好中和咗cheese cake嘅甜膩感,成個組合好清新,而且賣相好精緻,難怪有咁多粉絲😉至於藍人的秘密係蝶豆花加薄荷,旁邊有檸檬俾客人自己加入,花茶會由藍色變為紫色,好神奇!飲落酸酸甜甜,帶少許薄荷同蜜糖嘅清香,加上用嘅係泰式金屬器皿,手感冰涼又輕身,感覺倍感清新,最適合而家嘅天氣😍
左:  藍人秘蛋  ($45)      右:  藍人的秘密  ($40)

• 藍人秘蛋
  • 藍人的秘密
🐽藍人秘蛋 $45係用蝶豆花同青檸整既cheesecake,味道較淡,好似普通cheesecake咁,呢度所有既cheesecake口感都比較軟,而餠底唔係太夠硬同厚🤔 ••••••••••••••••••••••••••••••🐽玫莓醬蛋 $45三件cake裏最鍾意呢件,有好多莓肉,莓既味道濃郁,仲有淡淡既玫瑰味😋 •••••••••••••••••••••••••••••• 🐽瑪莎拉蛋 $45味道幾特別同都幾濃•••••••••••••••••••••••••••••• 🐽黃煎炸奶 $40即係黃薑加奶,賣相好得意,係用個類似碗既野裝,但味道方面就較淡👀 •••••••••••••••••••••••••••••• 🐽泰橙 $40諗住會幾特別,但只有奶味,冇咩橙味🤔 •••••••••••••••••••••••••••••• 🐽菠蘿的海 $40好靚既飲品,有幾舊菠蘿,但飲落去冇咩味,得梳打既味道🧐呢度既某幾款蛋糕味道係幾好,但飲品就一般般,勝在環境不錯,適合打卡及chill,享受下午的時光☕️
🐽藍人秘蛋 $45
🐽玫莓醬蛋 $45
🐽瑪莎拉蛋 $45
🐽黃煎炸奶 $40
🐽泰橙 $40
🐽菠蘿的海 $40
好靚既飲品,有幾舊菠蘿,但飲落去冇咩味,得梳打既味道🧐

好幾年前都來過Mum’s Not Home咁耐無黎雖然setting唔同左 但感覺仍舊而佢地的Menu都多左好多款 藍人的秘密 $40伯爵成熟時 $40 當然不得不點佢地最有名的藍人的秘密加青檸落去就會變色 有趣又好飲 平時好怕伯爵茶味 但呢杯又幾好飲 清清淡淡的好 玫莓醬蛋 $45藍人秘蛋 $45 兩款cheesecake 都好岩口味 唔好太重芝士味所以食完都唔會太漏 我更喜歡玫莓醬蛋 然後再同朋友係到坐下傾下計hea下 真係好舒服在滿佈高樓的鬧市入面有片令人可喘息的空間實在寫意!一次會再來的地方!

好幾年前都來過Mum’s Not Home

兩款cheesecake 都好岩口味 唔好太重芝士味
所以食完都唔會太漏 我更喜歡玫莓醬蛋

然後再同朋友係到坐下傾下計hea下 真係好舒服
在滿佈高樓的鬧市入面有片令人可喘息的空間
實在寫意!一次會再來的地方!
2019-08-24
  • 藍人的秘密
  • 伯爵成熟時
  • 玫莓醬蛋
2019-07-28 1044 瀏覽
想來這間樓上cafe探店很久了,果然沒讓我失望。帶來的書📘也真正可以看,不像別的cafe環境都吵吵鬧鬧的。這裡提供蛋糕🍰跟飲料🥤,餐牌也很漂亮✨獨特,看得出來cafe主人很用心。我們點了蝶豆花💮青檸蛋糕和榴槤芝士蛋糕,藍藍的蝶豆花顏色配上清爽的青檸,味道很特別。芝士蛋糕跟榴槤的味道剛剛好,不會太膩✨橘子泰奶🍵不會過甜,飲品盛載在菲菲杯子裡,那可愛的公仔叫菲菲呢!朋友點了其中一款花茶🌸銀色的容器很可愛。一間讓人想一去再去的cafe,除了環境舒服,更重要的是它播放的音樂,坐得是否舒服,我會再來的!

• 藍人秘蛋
2019-06-27 1100 瀏覽
「媽媽不在家」都開左幾年,入到去就好似闖入左一個小森林咁,周圍都係綠色植物,超寫意🌿-地方唔大但有分梳化區同地毯區域,好似返到屋企隨地而座,啱曬同朋友吹水😬餐牌亦設計得好有心思叫咗兩款蛋糕🍰「摩天輪蛋」就係榴槤蛋糕,榴槤味唔算太濃烈,另一款叫做「藍人秘蛋」用蝶豆花製作嘅芝士蛋糕,賣相夠曬靚整體唔錯!飲品器皿好有懷舊復古味道影相一流😍,但味道偏淡,比較遜色!-店入面重會有店主親手畫嘅畫作同雜貨可以比大家購買,始終感覺嚟呢一度客人最主要都係喜歡呢度嘅環境,比較隨性寫意,食物同飲品都係次要吧🤞🏻😽🤞🏻

餐牌亦設計得好有心思

2019-06-26 545 瀏覽
呢間玩味重嘅餐廳叫媽不在家,好有藝術氣息🎨,甜點都係用天然材料冇加色素🍰,打卡一流📸坐的位比較少,要坐cushion。1️⃣Rose and mixed berry cheese cake 🍰 $45芝士🧀味好濃郁,而且唔會好膩。士多啤梨🍓乾唔會好甜,同埋配搭出來好清新!🤤裡面仲有d士多啤梨果肉,玫瑰🌹味唔出。餅底脆口,不過就有少少淋身同鬆散。🙆🏻‍♀️美味指數:7.65/102️⃣Bael, pear 🍐 and tears (hot) $45 呢個飲落似檸檬🍋茶🍵 ,不過器皿幾特別!🙆🏻‍♀️美味指數:5.00/103️⃣Green tea latte (cold) $40好似飲緊一大盤牛奶🍼咁,綠茶的味道唔出。🙆🏻‍♀️美味指數:5.00/10💡環境好文青,芝士蛋糕🍰值得一試!做翻一日偽文青唔錯🤪
🙆🏻‍♀️美味指數:7.65/10
呢個飲落似檸檬🍋茶🍵 ,不過器皿幾特別!
🙆🏻‍♀️美味指數:5.00/10
3️⃣Green tea latte (cold) $40
好似飲緊一大盤牛奶🍼咁,綠茶的味道唔出。
🙆🏻‍♀️美味指數:5.00/10
💡環境好文青,芝士蛋糕🍰值得一試!做翻一日偽文青唔錯🤪
2019-06-05 687 瀏覽
約左朋友high tea 搵左一陣路就被樓下既poster direct 上去入到去cafe 已經好旺 坐滿哂人 等左10 分鐘終於有位!叫左蛋糕同紫薯奶 間cafe 唔止裝修特別,好適合影相,蛋糕同野飲好多款,又有獨特口味,推薦

叫左蛋糕同紫薯奶
紫薯奶
2019-05-04
紫薯奶
2019-04-01 1548 瀏覽
Mums not home 係幾exotic 既,入去好多植物,環境亂中有序,上次去都幾full, 三個人坐得幾迫,亦有少少焗。野食野飲唔算貴,裝野飲既大碗幾靚。我叫左杯黃煎炸奶,朋友就點左紫薯奶,share 件masala cheesecake。野飲都幾麻麻,好淡,亦都唔香。Cheesecake 比較下相對好啲,出面食唔到呢個口味。睇住老闆作畫,都幾得意,野食飲品,始終唔係佢地心之所在。比較隨性自由的店,幾符合佢地既風格。或許平日黎,坐得舒服啲,先感受到真正既mums not home 。值得支持下。
野食野飲唔算貴,裝野飲既大碗幾靚。
睇住老闆作畫,都幾得意,野食飲品,始終唔係佢地心之所在。
值得支持下。
2019-01-25 1603 瀏覽
今日同朋友黎到呢間cafe,好有特色!好岩打卡不過呢到既飲品唔太合格,好重藥水味,一係就淡而無味,飲品名有花名,但飲落係完全冇花香,有d失望。但呢邊既cheese cake好出色!原本只係同朋友叫左一件,但都因為好好食所以再加多左一件。Cheese cake好重芝士味,但又唔會好漏,而且同水果配搭好好,外形都好好睇好令!絕對值得一試!
今日同朋友黎到呢間cafe,好有特色!好岩打卡

2019-01-17 1181 瀏覽
自古以來有三顧茅廬的故事,今次我同朋友就三顧媽不在家🍂摸咗兩次門釘之後終於試到呢間位於油麻地唐樓嘅隱世Cafe☕️我哋發現原來佢係有寫開放時間嘅,想去試吓嘅朋友可以睇咗開放時間先去!踏足店舖內,就好似去到一個異空間咁,門口附近放滿老闆畫嘅藝術品,鍾意嘅話可以購買帶走👀店舖入邊嘅裝修充滿着異國風情,係燈光嘅煇映下仿似一個奇幻國度💐店舖入邊有好多花花草草,仲有鋼琴同結他可以借來玩,環境相當舒適,我同朋友喺度渡過左一個悠閒嘅下午🌺藍人的秘密 $40黎到嘅時候係藍色,加入青檸係會變紫色,杯入邊有兩粒冰同埋碎薄荷葉作為點綴🌿幾乎喝不出茶味,味道像很淡的檸檬茶藍人秘蛋 $45Cheese cake 唔會太甜,但係略嫌餅底不夠厚實🍰總括而言呢度嘅食物賣相好靚好有呢度嘅風格,雖然食物味道真係有待改善,但係呢度嘅環境真係無得輸,夠chill high tea一流💐

藍人秘蛋 $45
Cheese cake 唔會太甜,但係略嫌餅底不夠厚實🍰

2018-12-30 1137 瀏覽
行上唐樓既樓梯間已經聽到強勁既音樂,一入到去見到好多植物,好似個花園咁!店主眼鏡哥哥好nice餐牌系一塊木板貼左啲手畫各種飲品同蛋糕。我嗌左個🍓蛋糕同紫薯奶。紫薯奶好得意,好濃紫薯味!蛋糕系cheese base,都幾好食。環境好chill,仲有自家出品既小精品!
2018-12-25 936 瀏覽
難得聖誕節佢地有開!!Moms not home 由兩位藝術家老闆所開,店內擺放著老闆們喜愛嘅飾品同店舖古祥物-菲菲嘅周邊。雖然位於不顯眼嘅唐樓,但步入cafe一刻好似去咗第二個國度(溫馨提示:去之前記得check清楚開放時間)店內只售cake,beer同特色飲品,與其他cafe相比別樹一格!藍人秘蛋 & 玫莓綠蛋 $45@1藍人秘蛋用咗蝶豆花作天然色素,紫藍交疊,配合晒佢個名,味道與普同original cheese cake 無異。至於玫莓綠蛋紅綠對比色共存,更加吸精,食落有培茶味橘肉分離 $40乾橙同乾梨嘅配搭,感覺同味道都新奇,酸酸甜甜又帶有濃濃梨味及微橙香伯爵成熟時 $40伯爵茶加西柚,甘香茶味混合帶微酸弱甘嘅西柚,加重伯爵茶嘅甘味,好似釀酒一樣,令伯爵茶更甘香

藍人秘蛋 & 玫莓綠蛋 $45@1

橘肉分離 $40

伯爵成熟時 $40
2018-10-29 1356 瀏覽
“媽媽不在家”之前行過想試但摸門釘,今次又再黎撞撞運氣,樓下係一個唔起眼(可以形容有d荒廢)嘅唐樓門口,上到去......咦.....唔係又無開呀嘛?㩒下鐘先,嘩!有人應門啦!入到去別有洞天,好似去左個後花園咁又幾靚喎。因太多人(眼見全部都係女性),需要等一陣,睇下店主嘅手作,大概10分鐘左右有位,我地坐較邊高檯位置,頭上一堆綠葉,哈哈,感覺好得意。等左一陣終於有餐牌(因全店只有一個餐牌)係手畫嘅,我地兩個人叫左兩杯野飲同兩件蛋糕,真心評論食物飲品個人認為一般,但如果想影相打咭,依到一定啱feel

哈哈,感覺好得意。
放假當然去Cafe放鬆下啦🙈今次嚟到油麻地,一間比較特別Cafe😋係樓上鋪,好多花花草草好有濃厚藝術氣氛,好有格調!感覺有點唔似香港!假日可以過嚟放鬆一下,不過依間Cafe只係賣飲品同埋蛋糕🍰✨✨我係都使到嘅燈光比較紫色和黃,如果想打卡都係有陽光嘅時候來比較好啲🍴藍人的秘密 $40 啱啱嚟到嘅時候係藍色,之後旁邊有青檸,加入去就會變成紫色。好得意嘅凍花茶🤗幾好玩!呢度嘅Cheesecakes 都幾出名,藍色的芝士蛋糕$45,打卡一流,我覺得佢Cheesecake真係幾好食,唔會覺得油膩,好清新嘅感覺!火龍果番薯芝士蛋糕$45顏色好鮮艷好搶眼,影相好好睇,食落去個感覺都幾特別,比較少食到火龍果番薯芝士蛋糕🍰番薯味比較重啲!好邪惡

火龍果番薯芝士蛋糕$45

如果你地都睇過一套電影叫《六樓后座》,咁可能大家都會同我有一樣嘅感覺。兩個老闆放自己鐘意嘅野係cafe到,畫自己嘅畫,植鐘意嘅花,藤出空間畀客坐下佢地嘅家。.禁鐘入去,老闆開門招呼,畀個巨型menu你。喱到只買cheese cakes, beer 同colorful嘅野飲。.藍人的秘密($40)送上黎係藍色,有啲似係薄荷葉浮面,加上旁邊青檸,就會變紫色,喱個就係藍人嘅秘密😂😂😂。喱個係一個凍嘅花茶。.Cheesecake係喱到幾出名,可惜我唔食芝士,大家可一試。喱到好chill,好靚,好綠意,好多人黎主要影相,多過係享受美食或靜靜😂😂😂😂。又真係幾值得影嘅😂
藍人的秘密($40)
藍人的秘密
藍人的秘密