經過見到門口有塊牌寫住各款鹹肉綠豆糭紅豆糭$20於是同事頭婆講要隻綠豆鹹肉糭!佢話$25我問唔係$20咩?佢話$20嗰隻裹蒸糭好少餡!雖然我心諗裹蒸糭唔係多喊啲咩!🤔不過唔緊要照俾咗$25買隻綠豆鹹肉糭返去試吓!我仲同事頭婆講因為鍾意食肥豬肉!佢仲笑笑口口答我係咩!結果返到去一打開一大浸酸縮味!比錯紅豆糭都唔緊要,啲餡仲要少過平時基本一隻糭!差唔多全部都係豆😨都唔緊要😑但係成隻酸縮變咗😩就接受唔到
經過見到門口有塊牌寫住各款鹹肉綠豆糭紅豆糭$20
於是同事頭婆講要隻綠豆鹹肉糭!佢話$25
我問唔係$20咩?佢話$20嗰隻裹蒸糭好少餡
2024-02-28 52 瀏覽
喺太安樓一路行搵下有乜食,見到呢間娥姐粉菓有好多報導,家人心諗應該出名應該會好食,就想試,但我覺得好似佢個賣相好似恐怖片入面d胎盤餃子咁,很不開胃叫了個廿蚊套餐,有粉菓、魚蛋、燒賣。粉菓皮完全不煙韌、一督就成舊散晒、又粉又厚過批蕩,d餡又唔夠香,我不如去酒樓嗌一盅好過!魚蛋鬆泡泡一咬就散!完全無魚味!就算佢畢左一大羹沙嗲汁都救佢唔到!燒賣好淋,中規中矩,但其他野實在太難食千萬不要信佢店面痴嗰d剪報

燒賣好淋,中規中矩,但其他野實在太難食
千萬不要信佢店面痴嗰d剪報

燒賣
魚蛋
2023-12-30 105 瀏覽
喺呢家餐廳,我一入門就打算全力出擊嚟個美食大冒險😋!首先,嗰粉果🥟真係惹味得嚟,皮薄彈牙,包著嘅肉餡又多又多汁,食落去正宗得滯!點上啲豉油辣椒,一啖啖嘅辣香直沖鼻尖,嚟點刺激正!轉頭我攞起燒賣🍢,鮮美嘅魚蓉味道好突出,但係啲燒賣可能蒸得有啲過火,搞到腍咗少少,不過呢個價,食到幾串咁滿足,其實都算係值回票價。呢啲小吃間中夾雜著我嘅嬲嗲口味評語,好味得黎又唔會好貴,真係平民美食嘅楷模。總括嚟講,呢次食物體驗最正係粉果,皮嘅口感同餡料嘅配搭,真係令人食指大動,繞樑三日噏唔停🙌。燒賣雖然有小瑕疵,但仲係唔損佢做我午餐時間嘅好夥伴。下次過嚟,我一定攞塊大胃皮,要試埋佢哋嘅其他小吃,真係令人期待!

2023-05-21 370 瀏覽
行過太安樓,肚又有啲餓,想食少少野,要留肚同老婆食晚飯,於是揀了經濟實惠嘅燒賣。芫茜魚肉燒賣- 同老闆娘講要一串燒賣,諗住是傳統口味,點知佢問我要唔要試下芫茜味,我二話不說話要,仲要問我要幾多粒芫茜味,芫茜控我的話要哂😋- 佢每粒燒賣都好大粒,一串仲要有5粒,都只是$6,價錢非常貼地👍🏽而味道方面,有魚肉味,但一點芫茜味都冇,有少少失望,但份量十足,一串剛剛好頂到肚,性價比搭夠👍🏽

芫茜魚肉燒賣

2023-04-10 345 瀏覽
咁大個仔,第一次嚟太安樓梗係要乜都試吓😋見到呢個娥姐粉果 啲粉果大大粒 又晶瑩剔透所以就同佢買咗兩粒黎試 佢話$24 4粒 不過我怕食得太多好飽食唔到其他嘢 所以就問佢可唔可以食兩粒 點知原來2粒係$15 所以如果胃口大嘅朋友 或者同咗幾個朋友一齊嚟 叫4粒抵啲 佢個攤檔除咗粉果之外 仲有其他小食👍🏼佢嘅粉果熱辣辣 而且側邊有豉油辣椒豉油辣椒醬等等俾你用 都幾貼心 呢個粉果同酒樓嘅有啲唔同 佢入邊有肉碎 鹹香味比較重 冇咗酒樓嗰一種有花生芫荽蔥嘅香味 不過亦都因為冇花生🥜嘅關係可以大大啖食 唔怕花生碎攝喺牙入面
咁大個仔,第一次嚟太安樓
梗係要乜都試吓😋
見到呢個娥姐粉果 啲粉果大大粒 又晶瑩剔透
所以就同佢買咗兩粒黎試

2023-04-07
5 分鐘 (外賣自取)
$15 (宵夜)
2023-02-12 349 瀏覽
太安樓入面只有娥姐粉果有賣燒賣,燒賣亦有兩種,分別係芫荽味同埋原味,另外亦有粉果、即蒸腸粉、牛丸同埋墨魚丸,腸粉亦有多款款式,見到好多人叫雞蛋腸。見到價錢牌唔太貴,但應該價錢牌吾太更新,收既價錢同價錢牌太不符合,另外娥姐年紀大,經常吾記得order ,收錢亦好混亂。舖頭前面亦有長長嘅人龍,由於腸粉蒸籠只有一個,所以等候時間頗長,燒賣方面,蒸得過腍,亦冇咩口感👎🏻。另外粉果會喺蒸籠拎出嚟,保持熱,但係粉果皮過腍,一咬就爛晒,吾太好食。

芫荽燒賣

2023-02-09 265 瀏覽
這間閒吃夜店除鹵水雞脾,乳鴿等平常甚小在美食攤檔看到的食物,還有更特別的石磨腸粉和現包粉果,跟四周小檔相比感覺更地區性,哈哈! 粉果在每晚八時左右包製, 餡料豐富,所用粉皮亦較厚,不會被餡料的體驗搶走風頭。如果你覺得吃粉果不能滿足穩實的果腹感,他們的粉皮一定能滿足你。因為現包的關係,粉皮蒸出來更晶瑩剔透,吃下去很水彈QQ的,而且價錢非常便宜,22元便有4隻,有時候我會吃這個當作正餐。 石磨腸粉的質感比布拉腸粉更黏稠彈牙,我最喜歡配搭雞蛋吃,其雞旦味淡淡的不會跟質感抵消。 小店還有椰汁和食他飲料購買,不過椰汁不是我第一喜歡的牌子,先賣關子啊!

雞蛋腸

雞旦腸粉

生榨果肉椰汁

2023-02-08
$48 (宵夜)
雞蛋腸
雞旦腸粉
生榨果肉椰汁
  • 娥姐粉果
2023-01-22 194 瀏覽
呢間野啲燒賣超級難食😠難得去到太安樓搵食,見呢間比較舊式又多人買就想試下佢啲燒賣,佢有幾個價錢牌中間紅色個個大大隻字寫俾6蚊一串15蚊一碗,男朋友話要一串,我想食多啲就話一碗,佢話𢳂夠$20俾你啦,我問唔係$15一碗咩?佢就好似著左😡咁話一碗$18啊!邊有$15一碗咁平啊!佢講完我先見到佢後面有塊好細嘅牌寫住燒賣18一碗,算我照要🤦🏻‍♀️佢𢳂完就咁放係度又冇俾竹籤我哋(冇放竹籤出黎)又冇問我地要咩汁,見兜燒賣咩都冇就問返佢有冇豉油辣椒油嗰啲,佢指住其中一兜好串咁同我地講呢啲係咪辣椒啊係咪豉油啊,又話我地咩都唔講唔知我地想點☹️串到飛起!我都唔知點解買碗燒賣都要你氣,問多2句就要串返個客真係好差😡到最後啲燒賣係好難食,蒸到發脹哂,又爛又梅,啲辣椒豉油有冇味嘅,都唔知食左啲咩落肚☹️☹️仲要貼錢買難受,呢間野真係冇下次😡😡😡
呢間野啲燒賣超級難食😠

2022-04-10 489 瀏覽
太安樓另一間排晒隊嘅係娥姐粉菓!我記得好多年前食過,但當時覺得普通😗事別X日再嚟到呢度而咁岩我又想食粉果!將個胃讓少少位比個粉果試一次又何妨😂粉果$23 四個十個有九個半都係會買粉果!我好期待今次食到嘅會有驚喜!外賣拎到返屋企先食~啲皮都唔會癡住晒喎!個皮做得非常好👍🏼厚度同質感食落少少煙韌!入面嘅材料都幾多、味道幾新鮮!呀姐話依家啲嘢貴左,所以唔係餐牌上面$20嘅價錢啦!大家唔好以為佢收錯錢呀!
太安樓另一間排晒隊嘅係娥姐粉菓!
我記得好多年前食過,但當時覺得普通😗

粉果$23 四個
十個有九個半都係會買粉果!我好期待今次食到嘅會有驚喜!
外賣拎到返屋企先食~啲皮都唔會癡住晒喎!
個皮做得非常好👍🏼厚度同質感食落少少煙韌!
入面嘅材料都幾多、味道幾新鮮!

2022-04-03
10 分鐘 (外賣自取)
  • 娥姐粉果
娥姐粉果燒賣🌟抵食小食店依家係太安樓好味小食之一,叫咗佢出名嘅腸粉、燒賣同粉果雞蛋腸粉 腸粉即叫即整,配埋雞蛋生菜再加埋菜甫豉油,腸粉薄身通透,味道OK魚肉燒賣+芫荽魚肉燒賣大大粒,好抵食,芫荽燒賣有驚喜,食落去芫荽味都幾重下,鍾意食芫荽嘅朋友仔可以試吓粉果一份有四件,隻隻都大大粒,啱啱新鮮出爐,個皮好煙韌,內裏嘅餡都好多,抵食
娥姐粉果燒賣🌟抵食小食店

依家係太安樓好味小食之一,叫咗佢出名嘅腸粉、燒賣同粉果
魚肉燒賣+芫荽魚肉燒賣
外賣自取
2021-01-16 553 瀏覽
買左個大既豬腳薑唸住試下50元一碗大既。返到屋企吃 成碗野得1隻雞蛋 1隻豬腳 同3舊薑仔,注意呢個份量係大份架啦,細份就50元。d薑完全無入味 同埋咬唔。似係岩岩放到去 煮滾咁。 咁嘅價錢咁嘅份量咁嘅質素唔會有下次, 寧願賣連鎖式豬腳薑到唔吃佢。
2020-06-28 647 瀏覽
西灣河太安樓食記 (一) 喺太古返工都返左半年時間,平時食飯一係喺商場,又或者行去鰂魚涌海山樓附近食,都未行過入太安樓食,前幾日終於的起心肝去發掘下有咩好野食🤗之前上網睇過有幾間都好出名,就一於試兩間先,其中一間就係娥姐粉果啦,佢嘅招牌係石磨雞蛋腸粉 ,即叫即蒸,香滑惹味,滑捋捋,配上豉油和蔥花,簡直一流👍老闆娘娥姐見我自己一個拎住啲野呢咁hea,就開左張檯叫我坐低慢慢食,個段時間咁啱無乜人,老闆娘仲過黎同我傾計添,佢好隨和,整野食又好食,值得推介👍
西灣河太安樓食記 (一)
石磨雞蛋腸粉
石磨雞蛋腸粉
  • 雞蛋腸粉
2020-01-19 628 瀏覽
一碗咁簡單嘅燒賣都可以整到咁難食都唔係個個做到!今日家人唔小心買錯左呢間唔係食開嘅小店。無所謂,都係魚蛋燒賣應該都係咁上下。點知一試就出曬事。未試過食小食可以食唔落去!首先,呢碗野比左$27蚊,無錯係$27蚊!$27買一碗燒賣魚蛋!可以難食到食唔落去,而佢一碗嘅份量大概只係一串魚蛋加一串燒賣!一開始食曬啲魚蛋先,個魚蛋都叫正正常常冇咩特別。嘩,個燒賣真係食唔落口!又爛又梅,好似係個海到游左10年先比人撈上黎咁。又冇味,食左兩舊真係食唔落去!比$27買難受!永不光顧!
一碗咁簡單嘅燒賣都可以整到咁難食都唔係個個做到!

點知一試就出曬事。未試過食小食可以食唔落去!

比$27買難受!永不光顧!

燒賣
2020-01-19
外賣自取
2019-10-07 579 瀏覽
其實十年前都試過呢間粉果好難食,所以一直都冇再試過,直至看到香港美食一條街介紹娥姐粉果,見到個樣都算ok, 咁就再試一次,點知跟電視播出的不一樣,試左真係冇變過極難食,我咬左一啖就掉左了,你地唔好幫襯呀!
2019-08-27 491 瀏覽
今晚經過肚仔餓,買咗一碗燒賣,之後叫佢比個蓋我佢話無,都算我落咗辣椒油,唔知係咪老闆嘅老闆就話辣椒油好貴唔好落咁多,想問有無搞錯既然咁貴唔好放出面比人加,我都係落咗少少,😡😡😡😡😡😡😡好過份
今晚經過肚仔餓,買咗一碗燒賣,之後叫佢比個蓋我佢話無,都算