2021-01-09 6 瀏覽
生滾粥喺香港唔算難搵,但好味嘅就唔易揾。 食左佐敦和味生滾粥好多年,有日貼到腸粉關注組推介妹記生滾粥嘅腸粉,睇下food review 原來佢哋捉到真係好好食,話係用魚湯做粥底~ 🤤 所以住香港島嘅我決定去試一試,去到花園街市政大廈,係蕩失路嘅,要問路哈哈🤫🤫上到去見到其實好多都係熟客,場上都貼咗佢哋嘅訪問,好似好勁咁,所以更加期待。我叫咗魚腩肉丸粥同埋腸粉。好多時食生滾粥嘅地方都係會有腸粉賣,但好食嘅都唔多,腸粉關注組位師兄講得好好,真係做到拉布腸粉嘅quality ~ 食得好開心🥳 醬料係食腸粉嘅最佳綠葉,甚至有時會搶埋鏡做左主角,你打俾我,呢度嘅腸粉同醬料係最佳組合🤗呢度粥底好鮮甜,因為佢係用魚湯做底,食一啖粥已經值回票價,魚腩鮮已不在話下,肉丸應該係自家製,鮮同有口感,好似有加馬蹄粒添🤭🤭 應該就冇落味精嘅,因為一啲都唔頸渴,同埋喜歡佢加埋切到好幼細嘅生菜絲🥰🥰

腸粉

魚腩肉丸粥

2020-12-31
腸粉
魚腩肉丸粥
2020-12-06 292 瀏覽
一直由細到大都好鐘意食粥,可能係比我呀媽影響。呢間算係數一數二正!個人最愛佢哋嘅豬潤同大尾魷。鮮香溜滑,一食難忘!可能係佢哋鋪頭係喺街市上面,所以D材料新鮮甜美。再加上師父嘅手法到位,不溫不火,豬潤滑爽而粥底唔會出水。正!!
一直由細到大都好鐘意食粥,可能係比我
白勺大尾魷

滑牛豬潤粥

$60 (早餐)
白勺大尾魷
滑牛豬潤粥
2020-11-07 436 瀏覽
天氣涼就心思思想食下粥,旺角有間幾出名但唔算起眼嘅粥鋪🥣妹記生滾粥品🥰鋪頭係喺 旺角花園街市政大廈 入面嘅 熟食中心🥘🍛👇🏻搭電梯上三樓直行入去就望到~全層熟食中心有好多唔同嘅餐廳,通常都係碟頭飯、粉麵嗰啲,同埋呢間粥鋪~大約十二點上到去,人未算多,可以隨便咁坐~我就揀左呢個👇🏻“有利位置”望住佢地煮粥😆😆😆有好多款嘅生滾粥👆🏻亦可以比錢額外加料!除咗粥,仲有其他白灼小食👇🏻,一班人食就啱晒👍🏻👍🏻呢次試咗招牌爽魚皮🐟想講一小碗真係唔夠喉😆一試就愛上😹整爽魚皮係好花功夫,而且唔係個個可以整得咁爽口架~妹記呢個係非常之滑同爽脆👍🏻而且一啲都唔腥~凍凍嘅魚皮配埋豉油同蔥薑絲,係好食到停唔到口!提供嘅份量唔多,賣晒就無~除咗爽魚皮,仲叫咗碗魚腩粥🐟🥣價錢唔算貴,都有成六舊魚腩😹魚腩係爆香過再同粥一齊煮,所以都幾香,同樣都係無腥味👍🏻而粥底係用魚湯煮嘅,好有魚嘅鮮味,同出面食嘅唔同!😹絕對係返工午餐之選~

魚腩粥

2020-11-05
魚腩粥
2020-06-30 853 瀏覽
Being recommended the "real local" spots is not always amazing. This was the purest example. Located in a rather strange 3rd floor level above a market, right next to the fly-over in Mong Kok, nobody would ever find this randomly. You have to know where you're going.Now, I am adddddicted to congee... I crave it multiple times a month. The soft, comforting bowl that washes away all tears. I had some pretty darn good ones in Hong Kong over the years, so I decided to try this.The locale is right up

The locale is right up my alley with just the correct amount of grime and shabbiness. The food, however, is famous for being cooked in copper pots, and i'm afraid it does impart a flavour which tastes medicinal. This might be a lot of peoples reason for going here, but i'll stick to places I know that make it the regular way.

A good experience, but I won't be back.
Fish Belly Congee
2019-12-23
聽聞已久的妹記今天終於可以一嘗 點了牛肉魚片粥及油炸鬼 坐的位置可以見到師傅煮粥 首先見師傅取出牛肉放煲內煮 煮煮下奇怪事情發生 師傅將細窩內煮好的粥用隔隔開牛肉倒入大窩粥底內 之後又從大窩「不」回細窩內煮 即是將有牛肉味的粥倒了入大窩粥底 此舉為何真係要問師傅了 此碗粥就只有味精粥底味道 (食完勁口渴)油炸鬼就一條價錢 半條份量 再者見師傅煮魚腩粥時 將魚腩放進煲內爆香的時間一秒都無 根本就係做樣 完全趕時間無誠意 另外提提不吃牛肉的就不要光顧妹記了 因這裡的粥底是有用牛肉煮過的. . . . .
2020-04-10 1202 瀏覽
👧🏻細個唔鍾意食粥,唯一肯自願食既就係妹記~佢地d粥底全部都係用魚湯,仲要係烘過既大地魚,加埋無敵既🐷雜🥰 咁多年都係果個味,無變過,唯一變既越來越少人食... 以前要等位,一位難求,西環果間分店好似無左,但居然開到去新加坡😗以前屋企教落完單就整定兜鼓油加胡椒粉,碗粥一上台就即刻夾起d粉腸點嚟食,粉腸同豬膶一樣過熱會變苦會韌,但佢個豬膶真係不敗,咁都年都係無筋,又爽滑!👍🏻最後都係叫埋個魚皮,算啦都無幾可出嚟食粥,豪俾佢!有機會既話可能會試下大魷限定粥品🤩
👧🏻細個唔鍾意食粥,唯一肯自願食既就係妹記~

及第粥

最後都係叫埋個魚皮,算啦都無幾可出嚟食粥,豪俾佢!
魚皮

有機會既話可能會試下大魷限定粥品🤩
2020-04-10
及第粥
魚皮
  • 爽魚皮
2020-01-04 1148 瀏覽
香港老牌粥店有唔少,這間隱藏在花園街街市熟食大樓的小店有唔少好評,今日趁佢未關鋪來吃返碗招牌魚腩粥先。生滾魚腩粥$42魚腩無煎過,不過唔會有腥味,吃到鮮味,因為生滾魚腩保留到嫩滑。生滾皮蛋瘦肉粥$36皮蛋瘦肉粥都係生滾,好難得,勁多皮蛋,加埋鹹瘦肉,帶出粥底鮮味。爽魚皮$28魚皮爽口,有麻香味,加埋薑絲同胡椒粉,吃唔到腥味,不過真係好細碟。炒麵係隔離叫的。😁

生滾魚腩粥$42

生滾皮蛋瘦肉粥$36

爽魚皮$28

炒麵係隔離叫的。😁

2019-09-01 1943 瀏覽
我一直都好想試下爽魚皮,所以呢餐都期待左好耐,今日終於食到。從網上得知爽魚皮原來很少地方有,呢間位於旺角街市嘅妹記就最出名,距離巴士站不到5分鐘的路程,就可以來試試這裏的生滾粥和爽魚皮。 這裡的食物款式不算多,但貴在精,然而他們的魚是主角,每天都最早到樓下魚檔取貨。務求拿到最新鮮的魚貨供客享用。 最先上枱是我期待已久的爽魚皮,雖然只有少少的一碗,就令我有大大的滿足,魚皮十分爽脆,已加入了滾油及豉油做調味,上面更有青蔥及薑中和油膩感,完全沒有腥味,讓我想不斷接着吃,難怪聽老闆說有人一口氣吃四碗了。 接下來要介紹的就是生滾粥,我一向都很喜歡吃生滾粥。這裡的生滾粥是用魚湯熬製而成,質地雖然不是綿綿的那種,但卻有鮮甜的味道。 既然這裡最拿手的食材是魚,在網上看了很多食評都推薦魚腩粥,所以我便點了一個生滾魚腩牛肉粥,果然沒有令我失望。牛肉有鮮肉味,魚腩很滑,很鮮甜,好像出世以來都沒有吃過這麼好吃的魚。瞬間令我的舌頭高潮了,美食帶來的驚喜和喜悅不禁還掛在臉上。 差不多吃了大半碗,才發覺它真的很足料。絕對不是馬虎的,十分有誠意。最初只是在網上看他們的價錢覺得偏貴,但是當

生滾魚腩牛肉粥

最初只是在網上看他們的價錢覺得偏貴,但是當我真正來到朝聖,發覺以這樣的質素來說,絕對是物超所值,價錢跟我在外面吃的差不多,但質素卻優秀一大截距離。滿足了我對爽魚皮的期待還令我喜出望外,不枉我這個平時睡到日上三竿的人,也要專登一大清早過來。值得我一直繼續做他們的捧場客。
2019-09-01
$50 (早餐)
  • 魚腩粥
2019-07-05 1425 瀏覽
今日出旺角睇醫生,煩惱緊吃咩早餐,不如去街市樓上睇睇啦!見到妹記,印象中好似有朋友介紹過。魚腩粥,粥底夠綿,唔似一般粥鋪加麵粉煮,魚肉好新鮮,味道唔錯。油炸鬼都算鬆脆,唔會太油。吃完好似唔夠,再叫了一碟魚皮,好爽脆,勁多薑絲,醬油同麻油味剛剛好,唔覺腥味,不過好細碟,只夠一人食。整體出品唔錯,可以再返來食。
整體出品唔錯,可以再返來食。
  • 魚腩粥
  • 爽魚皮
2019-05-11 1516 瀏覽
大約早上07:30嚟到,可能太早無乜人叫咗個生滾及第粥,約10分鐘後到咗,賣相好好味道嚟講,粥底就麻麻但喺用料新鮮,佢個肉丸好食,其他豬雜都無血腥味,食得過。佢都喺做遊客生意多,所以價錢都算貴。
大約早上07:30嚟到,可能太早無乜人
叫咗個生滾及第粥,約10分鐘後到咗,賣相好好

生滾及第粥

味道嚟講,粥底就麻麻
但喺用料新鮮,佢個肉丸好食,其他豬雜都無血腥味,食得過。
佢都喺做遊客生意多,所以價錢都算貴。
2019-05-11
$36 (早餐)
生滾及第粥
2019-05-07 1124 瀏覽
如果我要外出食粥,首選一定係妹記。即使係街頭既粥品店也不及妹記的水準!我今日11點幾,唔夠12點就到達,於是老闆娘講仲有魚骨,我立刻點了一碗。分量滿滿!我超級鐘意食魚骨,老闆讚我食得干淨
2019-05-07
  • 魚骨粥
2019-04-18 1154 瀏覽
超級貴 ! 又吾係特別好食。 食到四分之三已經水汪汪 ! 現在,真係名過於實 🤭😔 我四年前嚟食不是這樣的 ! sorry, 好難有下次 😤...紅磡的永明粥店, 以及新蒲崗錦榮街的蘇記及生記粥店。真的好食過它十倍, 但是價錢是它的一半。各位以後想食粥,可以慢慢自己考慮一下 ..... 🤨🤔
超級貴 !
又吾係特別好食。
食到四分之三已經水汪汪 !
現在,真係名過於實 🤭😔
我四年前嚟食不是這樣的 !
sorry, 好難有下次 😤...
紅磡的永明粥店, 以及新蒲崗錦榮街的蘇記及生記粥店。
真的好食過它十倍, 但是價錢是它的一半。
各位以後想食粥,可以慢慢自己考慮一下 .....
🤨🤔
2019-04-18
2019-04-15 888 瀏覽
今日在旺角食早餐,又不想吃早餐A,B,C,所以去了隱藏在旺角街市內的妹記生滾粥店,早上9點多就已坐了十幾人,大部分都是遊客,menu有中文,英文,日文,一坐低就即問有沒有爽魚皮($28),還有就馬上即叫。魚皮(爽囗,味道加薑葱豉油,口感味道更特出)。還有一碗魚腩牛肉粥($46)粥是用銅煲生滾(粥底好綿,魚腩甜味,牛肉嫩滑),唯一美中不足是腸粉($15)(普通,厚身,不滑)。下次要再來試試炸油條,再食爽魚皮。
爽魚皮(限量)
爽魚皮(限量)
2019-01-12 1648 瀏覽
I found this shop from Thai blogger. He said liver congee is the best so I must to try.This shop located on 3rd floor in Fa Yuen market. It's very very local that I like.I order pork ball and liver with congee. It's very smooth look like rice soup, good smell, cheap price. Staff very very nice. 😋
2019-01-09 1559 瀏覽
🇭🇰#香港捐窿捐罅記天氣開始轉涼 最啱就係食返碗粥 暖下胃🍚 再唔係飲醉完 第日食粥都好大幫助 幫你回神 🤤 今日就去食一間 三代人都做粥店 雖然開係街市入面 但每日都好多人食既店🤪 我大約9:30到 已經滿左7成☺️ 生滾粥有咩特別呢 就係所有材料都係即叫即煮 所以好考師傅功夫 可唔可以煮得啱啱好 冇過熟-魚腩牛肉粥🍚 首先個粥底係比足料 唔會好水 米香味重👍 而且佢已經調好左味 所以其實唔洗再特別加醬汁 已經可以食☺️ 魚腩煮得啱啱好 冇過熟👍 牛肉就仲出色 仲有紅色生生地既 食落去唔鞋☺️ 正🍚爽魚皮🐟係佢地另外一個出名既餸 其實冇咩味 只係食個質感☺️ 好有咬口又爽口 難怪差唔多大家都叫一碟 雖然份量有少少細😌-🎈旺角花園街123A號花園街市政大廈3樓熟食中心11-12號舖-平均傷害:$70好味值:6.5/10
🇭🇰#香港捐窿捐罅記
平均傷害:$70