2018-03-25 756 瀏覽
這家店做生滾粥做到上了日本的報紙,於是趁週末的中午有時間便慕名而來。店鋪在旺角花園街市政街市2樓,我們到的時候已是1點半,好多店沒開門,唯獨這家人氣最旺。店如其名,主要都是粥,點了豬潤牛肉粥,魚鮫粥和皮蛋瘦肉粥,小菜有白灼魚皮,另加了一份油炸鬼。粥很綿,魚,牛肉和豬潤都很新鮮。食材新鮮,生滾粥的味道自然鮮美,魚皮自然爽脆。食緊時,又來咗幾位外國人,睇來小店廣告做得唔錯。當我哋食完埋單仲未夠兩點,粥已售,果然好生意!
2018-03-18 711 瀏覽
呢食咗幾餐生日飯,其中兩餐仲要係放題。瘋狂咁食之後,今日想清清地食番個粥。<妹記生滾粥> 係花園街街市上面。雖係係佔其中2個檔口,但 lunch time 黎見到大部人都係幫襯佢。以港式粥品主打為主,款式選擇好多。肉丸牛肉粥 $36 - 粥底好綿,粒粒米都爆晒花,米香好濃。肉丸係手打,所以口感爽嫰彈牙,加埋牛肉嘅鮮味,真係真材實枓。炸油條 $11/碟,香滑腸粉 $15/碟 - 呢度油炸鬼唔係原條上,係切好晒用碗上,方便食用。油炸鬼唔會食落唔會成口油,仲脆卜卜,好香口,送粥一流。而腸粉就比較普通,無特別。

以港式粥品主打為主,款式選擇好多。

肉丸牛肉粥

炸油條 $11/碟,香滑腸粉 $15/碟
2018-02-23
肉丸牛肉粥
2018-02-01 1886 瀏覽
妹記生滾粥品,都不是第一次幫襯,喜愛吃生滾粥的原因是因為夠熱辣辣,熱辣辣的生滾粥在加上大量的胡椒粉,真的可以令人又內暖到外!!今次吃了一碗及第粥(其實每次來到都是吃及第粥),這裡的生滾粥,粥底比較稀, 而材料的大小,也比較切得細,雖然而我比較喜歡吃切得比較厚身的豬潤,但總體來說,還是可以接受。至於油炸鬼, 若果十分滿分的話我可以給予十分,雖然送來的時後已經凍了,但仍外脆內軟,點上粥吃,真的一流。很多人不喜歡在街市大樓進餐, 其實街市大樓也有很多好吃的!
很多人不喜歡在街市大樓進餐, 其實街市大樓也有很多好吃的!

2018-01-31
  • 及第粥
2018-01-27 1181 瀏覽
呢排飽飽滯滯,食下粥,琴晚食左靠得住,今日晏晝又食下妹記。妹記生滾粥,唔知點解唔係好似生滾粥,生滾粥通常比較杰身,熱到燙咀既溫度,妹記比較似普通粥舖既粥。雖然係甘,但係都幾好味,點左個肉丸粥,肉丸有好多粒,應該有成7、8粒,肉丸好味,粥底正常。再加個魚皮 (唔係炸魚皮),驚一個人食唔哂,問下個SIZE有幾大先,成碟拎出黎俾我睇,非常好,好好禮貌,唔似其他多人幫襯O既餐廳甘躁底。碟魚皮個SIZE 一個人食岩岩好,不過蔥同薑似乎多得滯,搶左魚皮個味,魚皮個味偏淡,可以落多D調味。總括黎講,幾好,唔駛等位,味道不錯,有禮貌,食食下見到有鬼佬一家大細黎食,好少見鬼佬食粥。下次有機會,試埋個及弟粥。
肉丸粥+魚皮
2018-01-27
肉丸粥+魚皮
2018-01-08 1156 瀏覽
今日唔係好舒服,想食碗粥,自己叫左個魚片粥,想食得清清地,但見到好多人叫及弟粥,就叫見老公都叫番碗及弟,可能係喺街市上面,所以覺得啲嘢好新鮮,粥好綿,魚甜,及弟碗足料,不得不提有爽魚皮,$25得好細㱧,但蔥同薑絲十足,夾埋一齊食真係超好味,魚皮亦夠爽脆,但真係太少,好懷念廣州陳添記嘅魚皮,但冇得食都可以喺依度食住先頂住癮先。
2018-01-07
2017-11-17 1746 瀏覽
最近食得太多肉, 中, 泰,韓, 私房菜同齋, 想轉吓胃口食得清淡啲, 決定同朋友去位於旺角市政大樓入面大排檔嘅妹記, 雖然只得幾張枱, 因為時間尚早, 人客唔多, 一去到巳經有位, 坐低睇吓個 menu 竟然有中文, 英文同日文, 照顧到唔同國藉嘅客人, 呢點值得讚, 老闆用銅煲煲粥, 落單冇幾耐, 巳經有得食熱辣辣嘅粥預先用魚骨熬成軟綿粥底加埋新鮮肥美魚腩, 美味可口 $39X2 腸粉比較厚身, 唔夠軟滑 $15剛炸好嘅油榨鬼$11, 送到嚟熱辣辣, 同埋粥一齊食

腸粉比較厚身, 唔夠軟滑 $15

剛炸好嘅油榨鬼$11, 送到嚟熱辣辣, 同埋粥一齊食

2017-10-31 1378 瀏覽
Strolled along this very traditional market where they have each floor being dedicated to selling meat, vegetables, dried food and cooked food. We got to the top floor and ordered our congee (century egg and pork congee and pork meatball congee). Service was very quick and tables were soon filled up. Both congee was delicious especially with the fried dough stick! Portion is pretty generous and is inexpensive
2017-10-30
$10 (早餐)
  • Century  egg  and  pork  congee
2017-10-15 1572 瀏覽
因為腸胃有點不適就跑了去吃妹記做午餐。 因為已經是老主顧了,所以想也不用想就點了豬潤肉丸粥。他的粥底一向都不是很濃稠的,但用來做生滚粥就剛好,要了大量生菜吃來更好味。先說味道,我從妹姐在生吃到現在,味道沒太大轉變。是香港少數我推介的粥店。肉丸彈牙,水準上盛。豬潤是爽脆的但好像比之前薄了,沒有了那厚片才有的juicy感覺。這比較易熟倒是真的,不用像之前的高技巧。雙拼粥36元我覺還可以。倒是副線食品如油条($11) 及皮蛋酸姜($22)真的有點貴。沒有淨皮蛋供應……不竟這是街市熟食市場,皮蛋22元有點無語。

2017-10-13
  • 肉丸豬潤粥
🍇朝聖第一波:剛去完果欄,買些水果應下節,整條街被鐵馬分隔出一條通道作貨運用途,行人被迫在果檔前的窄小通道行走,匆匆買完東西就離開!朝聖第二波:忽然想到吃碗魚腩粥,在旺角一帶找個位泊車真不容易,加上現正是檢控違泊高危期,真不敢怠慢!哈哈!兜了幾個圈,皇天不負苦心人,給我們找到個半小時錶位!急步衝上去旺角市政大廈,馬上來碗魚腩粥,加碟油炸鬼和灼魚皮,完美配搭!👊魚粥粥底是用魚骨熬製而成,所以清甜可口,魚腩鮮甜肉滑,份量足,加入大碌蔥,味道無以上之!魚皮爽脆,加入大量蔥絲和薑絲,亦屬佳品因為天氣熱的關係,已經很久沒有來妹記,現在又是時候繼續來朝聖!

急步衝上去旺角市政大廈,馬上來碗魚腩粥
,加碟油炸鬼和灼魚皮,完美配搭!👊
魚腩粥

魚皮爽脆,加入大量蔥絲和薑絲,亦屬佳品
魚皮

2017-10-02
魚腩粥
魚皮
2017-09-24 1000 瀏覽
昨天一早,本带着兴致勃勃的心想去品尝旺角妹记粥品但无奈电视新闻报道外面下着大风大雨,拉起黄色警报。最后我们几个商量再继续等多一会,大概930,雨停了,黄色警告撤销了我们一行四人浩浩荡荡从油嘛地搭地铁过去旺角。这妹记就在花园街市政大厦熟食中心三楼,点了四碗粥,驰名及第粥,皮蛋瘦肉粥,鱼腩粥加猪腰,猪润粥加两杯奶茶。果然,粥香滑可口,猪润粉粉滴,口感爽脆非常可口,鱼腩细滑,最重要的是师父处理内脏的功夫可到家,没骚味。这粥可是延续三代人的心血,好吃就是要支持好让它得以延续下去。所以今天24/7我们又去啦,哈哈哈,美味,美味啊。下起雨后凉凉的天气来碗粥真是平凡中的不平凡。

所以今天24/7我们又去啦,哈哈哈,美味,美味啊。

下起雨后凉凉的天气来碗粥真是平凡中的不平凡。
2017-09-23
2017-07-22 1457 瀏覽
今天下午茶於某有名氣的粥店店舖位於旺角街市頂層牆上已列出各種粥品種類原本想點的魚腩粥可惜已售罄阿姐建議改點魚片粥就順她意思再加一碟腸粉魚片粥上枱發現粥竟然不是滾的我期望的是燙口感覺沒有出現粥底不夠綿密但味道還算清甜最敗北是魚片數量極少而且大多粉身碎骨如此品質還可以奉客我絕對感到驚訝三十多元的粥品質感絕不該如此雖然不是吃粥的專家但這餐感覺非常不良好接近五十元的下午茶換來一百個不愉快我想絕對不會有下次了
今天下午茶於某有名氣的粥店
接近五十元的下午茶換來一百個不愉快
我想絕對不會有下次了
2017-07-04
2017-05-14 1333 瀏覽
        读初中的时候,老师叫我们每个人分享“我的志愿”。当时刚好家乡开了一家超市,去那里我总是有好多零食要买,可兜里钱又少,于是每次只能再三挑选放弃一些。所以老师问志愿的时候我毫不犹豫就回答了“我想开超市”,整个超市都是我的,那么随便拿什么来吃就不用考虑钱了。我对这个志愿非常满意,觉得既可以满足我自己,又可以邀请同学一起来吃,一举两得。我回答完后,下一个轮到班长回答,她站起来只说了四个字:“世界和平”。说实话我当时觉得班长好假,我觉得她是为了博老师表扬才这么说的,因而很瞧不起她的回答。        过了不久,911就发生了。这件国际大事对我其实并没有产生什么大的影响,同学们在讨论时我还一脸冷漠地说:“活该美国,谁叫他们总是欺负别人。”        现在想起那时的我,真的是羞愧地想找地缝钻进去。随着自己渐渐长大,才明白了我们每个人都是这个世界的一员,一切都跟我们息息相关。身处和平的年代,看到某方的战乱,感觉似乎离我们很遥远。但回望我们过去不久的历史,又何尝不是满目疮痍。我们在享受此刻安逸的同时又是否想过,那些如今处在水深火热中的生命,也曾经是我们。        在妹记等粥的
        在妹记等粥的时候,电视上正播着叙利亚的新闻,看得我很难过。直到粥香味把我拉回到现实里,我望了望周围一桌桌在吃着早餐的人,他们有的在看着报纸喝奶茶,有的正在给小孩剥白煮蛋,有的跟我一样独身一人等早餐,但无论是哪个中的我们,都是安安稳稳的,突然觉得这样的场景温暖又幸福。
        面前的这一碗,是鱼腩牛肉粥。粥煲得很绵烂,不过作为一个潮州人,还是比较习惯吃家乡粒粒分明的粥,但这不影响味道。粥喝起来带点鲜味,鱼腩不错,很嫩,我喜欢。

新闻台还在播着叙利亚的新闻,很是感叹。在世界的另一边,这样子坐下来简简单单吃个早餐,对于他们来说,已成为一种奢侈的幸福。想到这,我又埋头认真吃粥,直到一点也不剩。

但愿,世界永远和平。
2017-05-03 1380 瀏覽
自問對粥品好有要求,之前見報章報道過呢間粥店已經想試好耐但係因為佢好早就收市不得其門,難得有日day off專登走過去食,心滿意足一碗好粥係要將米煮開,同水嘅比例啱啱好,唔太浠亦唔太洁。翻滾夠長時間,令到米半溶於水,粥底挺身,入口既綿且滑,妹記完全做得到!有一個好粥底已經係成功既一半,再配合好料,魚腩用豬油煎香去腥,選魷魚嘅話夠新鮮用粥嘅熱度燙熟火喉剛剛好,因為粥會跟配料再滾一次,每款粥口味都有分別,配料將粥既口感味道提升去另一層次,粥係平凡食物,但要煲到一碗好粥就要不平凡嘅功力
自問對粥品好有要求,之前見報章報道過呢間粥店已經想試好耐

• 魚腩粥
2017-02-27 2468 瀏覽
在九龍區想吃粥, 我第一時間就跑去旺角「妹記」。 今天上午十一時多來到, 見到客人不多(可能是星期一的關係)。 一坐下來已經order了最愛的「魚腩豬膶粥」+「白灼鯇魚皮」粥底本身是用鯇魚去煮,吃得出有魚的鮮味。 另外, 今時今日仍然用銅煲煮粥,香港真係冇幾多間。魚腩同豬潤會放入銅煲用酒煮一煮, 再加入粥底滾一滾,才送到客人面前。 魚腩吃入口有淡淡的酒味,但又有鯇魚的味道。 豬膶是用黃沙膶, 爽口美味。 另一主角, 就是爽脆「白灼鯇魚皮」, 幾乎每次來到必吃

2017-01-20 2309 瀏覽
好想食妹記好耐,因為見大家都讚佢,難得今日有時間,就過黎見識下先,因為妹記CLOSING TIME係每日3 點鐘,所以想食都要搵到時間黎.妹記係街市入面,環境唔算好,但估唔到MENU有中英文同埋日文我叫左碗及第粥,師父就立即煮....返屋企食,食到有肉丸3粒,豬心3件,豬潤3件,好似仲有2款唔記得係咩啦...而料仲多過粥,真係好正呀粥底應該加左雞湯,食得出有雞味,同埋好有鍋氣,要再黎食多幾次先

2017-01-07
5 分鐘 (外賣自取)
  • 及第粥