6天前
2025年7月16日 星期三呢日咁岩出咗去灣仔拎野,之後就想買外賣返屋企食見到駱克道呢間小店裝修得幾有特色,感覺似係台灣傳統老店既裝修咁門口周圍都貼左餐牌,餐廳主要推介土茯苓陳皮老鴨湯,聲稱可以去濕解毒,舒緩皮膚痕癢,仲可以潤喉益肺添,咁岩呢排把聲沙沙地,就積管試下除此之外仲有唔少食物選擇,價錢都唔算太貴,於是除咗湯,我仲要左個飯同甜品,另外再要咗一杯飲品一邊返屋企一邊飲呢杯係芒果沙冰,賣相非常吸引,膠杯盛載住鮮黃芒果沙冰,店家仲用心設計咗個粉紅色杯柄,方便拎住周街行,沙冰芒果味香濃自然,絕非一般芒果香精,飲落去好似真係食緊新鮮芒果蓉咁,清甜而不膩,而且沙冰口感細膩,冇雪粒感,唔會越飲越苦或越水,飲落真係透心涼,係炎熱天氣嘅最佳拍檔返到屋企已經急不及待想嘗試個土茯苓陳皮老鴨湯,仲係熱辣辣,湯色深棕、聞落好香,好有傳統藥膳湯嘅味道,老鴨湯底濃郁,入口甘香土茯苓有清熱解毒、祛濕健脾功效,而陳皮則有理氣健胃嘅作用,呢碗湯真係養身之選鴨肉煮到夠腍,啖啖肉滑,不過唔會爛到冇口感,啱晒鍾意食肉又想養生嘅人味道方面湯味濃而不膩,草藥香氣自然流露,冇嗰種過份苦澀或者太重藥味飲落之後,真係有種由內至外嘅
呢日咁岩出咗去灣仔拎野,之後就想買外賣返屋企食
飲落之後,真係有種由內至外嘅放鬆感,好似身體排咗啲濕氣咁!!
呢個係咖喱牛腩飯,牛腩炆得夠腍,入口香濃,脂肪分佈得宜,冇柴口,而咖喱微辣帶甜,唔係印度那種勁香料型,反而更適合大眾口味
配菜方面,滷蛋入味、醃蘿蔔爽口、白飯煙韌,整體配搭唔油膩又夠豐富
最後甜品有楊枝甘露,如果話芒果沙冰係「消暑神物」,咁楊枝甘露就一定係「港式甜品女神」!
主角有芒果蓉 + 西米 + 柚子肉,再加椰奶混合,口感層次非常豐富
芒果香味突出,而且唔太甜,有種自然果香,唔似坊間加過多糖漿嗰種,而且柚子果肉帶少少酸,啱啱好可以中和芒果蓉嘅甜膩,成個味道超balance!!
再加埋西米煙韌唔冧身,有凍凍哋嘅口感,真係一啖接一啖停唔到
埋單大約二百幾蚊,份量十足,食到好飽