2015-05-11 953 瀏覽
母親節到商場酒家食飯,想不到換來一肚氣走。1.砂窩無錫骨係用煲湯渣d 豬骨做既,難食到難以形容;2. 魚係要用一個鐘頭以上蒸既,我估應該會好硬好難食。3. 龍蝦其實幾好食,腳都好好肉;4. 燒鵝如果係燒鴨,會否有觸犯商品說明條例?;5. 莧菜都其實ok 好食, 只係太油了。
母親節到商場酒家食飯,想不到換來一肚氣走。

1.砂窩無錫骨係用煲湯渣d 豬骨做既,難食到難以形容;

2. 魚係要用一個鐘頭以上蒸既,我估應該會好硬好難食。

3. 龍蝦其實幾好食,腳都好好肉;

4. 燒鵝如果係燒鴨,會否有觸犯商品說明條例?;

5. 莧菜都其實ok 好食, 只係太油了。

題外話/補充資料: 母親節到商場酒家食飯,想不到換來一肚氣走。 1. 訂檯訂左7點,黎到同walk in 一樣由頭排過; 2. 5個人+部BB 車,部長甲俾張4人檯我; 3. 夾硬試下坐,都係太迫想起身走,部長乙話你做咩唔同我地同事講有六個人,咁細張點會坐到; 4. 點菜,俾張紙你自己寫號碼,不準寫字,入機果個會唔識睇; 5. 碟咩砂窩無錫骨係用煲湯渣d 豬骨做既,難食到難以形容; 6. 19:17 落既單,三個字上晒,等左半個鐘剩條魚都係未上; 7. 如是者追左五次,個個都話就快有,廚房好忙; 8. 唔等了叫人取消,拿左張單走話入去廚房跟; 9. 走出黎仲要同我拗話冇可能等左咁耐,張單果個時間唔準既; 10. 直接走出去cashier 埋單,減番個魚錢走。 呢個故事冇咩教育意義,唯一值得分享既係大時大節無謂去一要你受氣既地方。
2015-05-10
母親節
  • 龍蝦
2014-04-03 1001 瀏覽
沙田禾輋村禾輋的好日子囍宴在商場2樓,樓下有快餐式座位,星期日食肆周圍都很旺場,這裏較容易揾位,要了燒汁豬頸肉飯,豬頸肉大大片又爽,淘上燒汁更美味,碟子裏足足有兩碗飯,大男人也可以吃得飽!餐飲的熱奶茶也有大排檔的質感,滑、有茶香!

2014-03-30
本身想去順x飲茶,點知唔知係咪假日,個孖寶只係做到0930..但難得搵左屋企人落街唯有改去呢間,睇下有咩唔同到..見竟然1100前有孖寶..15.x$ 所以就入去啦..先係服務都仲係咁差..d樓面要問幾聲大大聲先肯應你..野食叫左八樣,,,等左10mins先黎第1碟雞絲春卷-凍既.扣哂分.仲要食唔出脆口感,..d肉黏左d入口時...(同台個客人食哂野係爭碟春卷..坐低未叫野巳經見佢吹左次..點知最後仲要黎我地度先..)炒米粉-真係可惡!有好多都係炒到硬哂..最重要係好多油!!差呀!!鳳爪骨飯-算正常一個...標準..但唔好寄望有飯香皮蛋肉崧粥..真ok正常..唔冬唔熱..一放低就可以大膽入口囉腐乳通菜..還可以..鮮竹卷..頭先個d冬唔緊要..有乜理由蒸點心都偏冬呀..d皮有d乾身得制..扣分..味又唔覺係"鮮"竹卷了..煎九菜較...又係冬!!點較呀呢間野..煎炸野攤冬左先食係唔方好食...仲有又係好多油!!白玉千層餅...諗呢個名同做呢個點心個師傅真係想會一會見..點解可以做出如此低能食品..三塊麵包皮夾住中間小小肉碎就有咁既名..個樣好唔美觀..唔記得影相..真係咬落口同食雞飽仔
先係服務都仲係咁差..d樓面要問幾聲大大聲先肯應你..
野食叫左八樣,,,等左10mins先黎第1碟
鳳爪骨飯-算正常一個...標準..但唔好寄望有飯香
腐乳通菜..還可以..
白玉千層餅...諗呢個名同做呢個點心個師傅真係想會一會見..點解可以做出如此低能食品..三塊麵包皮夾住中間小小肉碎就有咁既名..個樣好唔美觀..唔記得影相..真係咬落口同食雞飽仔無分別..但後者起碼會好食過佢先..同埋起碼有3個包..而家得兩舊咁既 阿某整餅物體;..
整體而言..難以置信仲可以生存到今時今日..仲可以有"好日子"過真係費解..
衛生扣一分..埋位隻杯未洗前有明顯啡色漬係隻杯度..
最後八個點兩個人埋單10x$
2011-10-22 386 瀏覽
10月5日重陽節假期,入咗禾輋同屋企人飲茶~呢間酒樓由廿年前香江到紫荊,再到而家廿年後叫好日子,都幫襯唔少~無計,喺禾輋似樣嘅酒樓得呢間…12點左右去到,雖然多人,但幸好唔駛等位,只係要坐卡位…5個人,畫咗好多嘢,早餐都未食,肚餓到死…啲阿姐同以前兩代酒樓一樣,都係咁分工清晰,比英格蘭”雙特”(林柏特+謝拉特)嘅分工仲清,唔係佢負責嗰樣,你點叫佢佢都唔會SHOW你…預咗…點心都係大路嘢,好似蝦餃,燒賣,春卷,鹹水角,蝦腸,叉腸…等,味道一般啦,係個春卷唔錯,入面啲餡都幾多,有雞絲,同埋夠晒熱~反而想講下比較”特別”少少嘅點心,咁大個仔第一次食蕃茄蛋鮮竹卷,初時以為係茄蛋餡,但發覺原來係碌鮮竹卷浸落去茄蛋湯度,fake晒…南瓜露,小弟與南瓜無咩緣份好講,只係屋企人食,所以呢個no comment…以前阿嫲未走,放假同佢飲茶都係嚟呢度,而家佢走咗,都好少機會會再嚟lu…嘢,老實講,唔普普通通,只係食個情意結而已…但願佢能夠頂得住貴租,繼續做落去~~~
10月5日
2011-05-25 309 瀏覽
遇上下雨天的週日,家母還是想找個藉口外出吃飯,在走得不遠之下,也就選了禾輋邨的好日子酒家,反正也不需由我付鈔,至於食物來說,普通屋邨酒樓一間,如論特別之處,當中有一位印度裔師傅主理當地傳統的拍餅,早輪也已經撰文談論過,還算不俗。另外也有一些泰式的食品供應,這個未曾細心品嚐,作不得準。可能由於天氣的關係,當地屋邨的居民也不慾外出,茶客也比想像中為多,等位也將近要廿餘分鐘。開了茶和清洗餐具之後,大家也立時點了多樣東西........先來的炸春卷,外皮還算香脆,內餡也是肉團或蝦膠之類,勝在炸得熱燙,既合乎期望,也是不過不失。期間家母也去了自助攤位點了一碗泰式湯粉,此時侍者也送來一籠點心拼盤,看賣相真的不敢恭維,蝦餃、燒賣、牛肉燒賣、叉燒包和兩款粉果「共冶一籠」,擺得也真混亂,倒是這點心的口感和味道倒又不算太差,有點似超市的購回來的出品,或者是自助到會所嚐到的點心水準,其價錢看真一點,也只是廿元以內,總算來得「扺食夾大件」。以前也吃過它們的南北叉燒包,上次只吃了北包,「南點北風」的作法也是有點特色,今次則吃了傳統的南包,印象也來得一般,勝在外皮鬆軟,而內裡的叉燒粒太碎,幸好不算太甜。大碗的泰式
賣相不佳,但味道亦不差
期間家母也去了自助攤位點了一碗泰式湯粉,此時侍者也送來一籠點心拼盤,看賣相真的不敢恭維,蝦餃燒賣牛肉燒賣叉燒包和兩款粉果「共冶一籠」,擺得也真混亂,倒是這點心的口感和味道倒又不算太差,有點似超市的購回來的出品,或者是自助到會所嚐到的點心水準,其價錢看真一點,也只是廿元以內,總算來得「扺食夾大件」
傳統的南式叉燒包,來得普通
形似而不神不似的泰式米線,勝在香茅豬扒味道不俗
大碗的泰式湯粉終於上場,選了米線作底,餡料則揀選了魚蛋和香茅豬排,魚蛋來說是港式的,是街邊檔的水平,幸好豬排外層帶點焦脆,也嚐出一點香茅的味道,湯底來說也偏向港式,份量來得足夠,始終這裡不是正統的泰式店子。
雞絲粉卷的粉皮略為厚身,質感來說仍算滑身,內餡除了雞肉之外,也加了一點時蔬上去,不乏爽口之感,淋上醬油下,味道不差。
另有生竹牛肉球,口感軟如棉花,期間亦有些許彈性,牛肉味和芫茜之味也品嚐出來,作為我喜愛的點心之一,堪可過到自己的關口。
焗飯一般,勝在熱燙大份
尾段來一碟白汁海鮮焗飯,由點菜到落單也是等候需時,上桌時鋪上一大堆白汁,來得略為重身,以三十餘元來說,份量也真足夠四人享用。內裡的應不是蛋炒飯,反而是不知是甚麼調味料染成的黃飯,正是「一熱遮三醜」,飯質也來得爽口,至於所謂的海鮮料,也不過是急凍的帶子粒或日式魚蛋而已。
最後來一份泰式榚點,名為甚麼椰汁九層榚,賣相甚差之餘,味道上亦不甚滿意,吃得黏感甚重,而甜度也重,反而椰汁幽香就嚐不出來。

整體食物來說不算出色,頂多只屬不過不失,勝在街坊生意,價值也來得實惠,那麼多樣東西只不過約一百八十元而已。在當地街坊支持之下,看來這裡應該能夠生存下去,期間也有幸觀看日劇白色春天的部份內容,也是蠻為感人。一家人平平靜靜地品茗一頓,不求珍饈百味,愉快地渡過半天,天氣再差,總算是個好日子。
2011-05-22
2011-03-02 166 瀏覽
呢一餐, 是一年一度的家庭盛事. 每年都由我們12位表兄弟姐妹夾錢, 安排3圍的菜. 來一個家庭大集會. 由長至幼, 每年出席者都坐滿三圍. 而開心的, 我們每年都會選一個新地方來慶祝, 不會老是同一個地區, 同一間酒樓. 呢一次, 因為小小朋友增多了, 而且我們3位有BB的老表, 也是住在新界區. 細心選擇之下, 我們點選了沙田禾輋的好日子. 大前題是, 方便年老的大舅母, 方便幾位有車的老表. 而且價錢便宜. 我們志在開心的包一間房聚會, 食物只是其次. 而且, 我們仲要control在Budget內. 所以, 是次當搞手的兩位表姐, 真的花了不少功夫. 普通的酒席, 一般來說, 都是乳豬行頭. 此豬, 皮脆肉嫩. 肉不厚, 骨夠脆, 證明了這隻小豬的年紀非常之小. 不過就燒得乾身了少少, 豬仔沒有肉汁, 皮下沒有油質. 美中有少少失色. 原本是上湯焗龍蝦伊麵, 不過店方臨時為我們改成上湯焗龍蝦烏東. 用上了烏東, 反而覺得口感更好, 麵條彈牙, 帶點爽, 而且一樣充滿了"小龍蝦"的味道. 從味道方面來說幾好. 不過酒樓方面, 捉字蚤, 齜複就真係龍蝦呀

原本是上湯焗龍蝦伊麵, 不過店方臨時為我們改成上湯焗龍蝦烏東. 用上了烏東, 反而覺得口感更好, 麵條彈牙, 帶點爽, 而且一樣充滿了"小龍蝦"的味道. 從味道方面來說幾好. 不過酒樓方面, 捉字蚤, 齜複就真係龍蝦呀....可惜是"小龍蝦"呢......

酒席的傳統菜, 就是好意頭的瑤柱甫. 有發菜, 這年頭, 髮菜已經買少見少. 所以有有這些經過加工的海草類植物, 冠名發菜, 口感呢, 是非常之腍, 有時會覺得佢一"pat"野咁. 不過, 沒法啦, 為了不讓髮菜絕種, 此代替品也算是不錯. 包著瑤柱甫的翠肉瓜, 爽脆而味甜, 不過瑤柱的香就滲不入瓜入面. 若是連瓜也有味, 相信會更好.

千絲萬縷素蟹. 好少酒席既正常菜式內, 有純素的席菜. 千絲萬縷, 是素的腐皮卷, 這素卷, 皮脆餡香. 素蟹柳加上汁, 配埋西蘭花. 又有味, 又幾清新的一道菜. 酒席來一個純素的席菜, 有新意, 夠環保.

響螺沙魚軟骨燉老雞, 環保菜式, 沒有魚翅了, 感覺幾好. 只實魚翅只是用來充場面的. 若是招待賓客. 至少都要一個素翅吧. 不過呢一日, 只是一家人聚餐, 沒有翅, 有何所謂. 湯, 因為響螺的濃味, 老雞的骨香, 魚骨的骨味. 成個湯, 夠濃, 味道甜口. 值得來多一碗.

正常的席菜, 梗有魚一條, 清蒸石斑, 其實係幾考廚房功夫的. 因為蒸熟不難. 但要保持魚肉的嫩滑, 魚肉的鮮味. 時間火侯的控制, 是極之重要的, 呢一條魚, 新鮮肉夠爽, 不過食落腍口了一點, 是海養斑的證明. 不過, 魚還是非常的新鮮. 而且豉油汁夠鮮味. 總結起來, 還是不錯的.

鮑汁螺片扣鵝掌, 用上螺片, 也就是因為要將貨就價. 不過螺片, 不講究的說, 食落一樣是海螺類動物的口感, 煙韌味道濃. 此菜用了鮑魚汁稍為吊多吊味, 味道更香. 而鵝掌, 炆得夠腍, 味道濃香. 算是不錯.

說真, 碟碟餸份量都不細, 而且我們呢一檯, 豆丁小朋友居多, 吃得不多, 所以, 魚之後的兩道茶式, 都只是輕輕的試一兩口. 而且, 是日春茗聚會的高潮到了, 排隊攞利事同大抽獎, 令到後來上的菜式, 少人問津, 一家人, 玩左先.

席菜的尾聲, 總是雞一隻. 是日的雞, 是脆皮芝麻雞. 是否真的用了芝麻雞呢, 就不知了. 不過, 雞皮上, 沾滿了芝麻倒是真的. 我們輕輕的食, 雞味十足啊. 而且帶了雞油香. 不過, 席上大多的人都飽了, 加上要等食沒有上鏡的糯米飯, 椰香玉露同馬拉糕. 所以雞, 成為了長輩們打包的目標.

玩得開心的一個晚上, 屋邨酒樓價錢便宜. 而且用每席$1988的價錢, 讓我們包房, 打牌, 玩到夜一夜. 抵, 一個字, 勝過其他的一切. 當然, 食物也是有番一定的水準啦. 屋邨酒樓, 往往都會給食客們一個又平又抵又好食的飲食驚喜.
2011-02-10 91 瀏覽
住附近5年以上,睇住呢間前身(紫荊)搖身(不)變變成今時今日好日子,,睇住佢野食無變,人手都唔覺有多,只係野食貴左,,自從有左附近 x記,順x經x後就近乎無咁際黎形容係呢度飲茶..還記得1年前可能仲有8$樓下小點,,6$樓下優點..點知今日一見..眼都凸埋...小點11.8 中點13.8 大點16.8(以佢地貨式加到咁豈譜真係想問句何解?面對同業競爭唔減價不特止,,反而加價..)服務仍然係差,,乜禮貌字眼都無,,,叫人坐埋面car位,,但遲遲都唔黎招呼..要人行出去多人既區大叫先有人睬...叫左咸水角(11.8小點)痴線...1年前7$3件..而家咁貴..最衰格係到中途先話賣哂..最平既盅頭飯7.8又係無...焗叫18.8 燒鴨瀨..點知一如以往..好難食...鴨咸得際..瀨粉湯底都係...不知所謂...兩年前記得13.8$而家就....唉...中間順x經x最近先食完..13蚊左右就有燒味粉之餘仲有多個小食...吸引非常...而且茶錢都唔會好此呢間野咁喪..下午茶都收成7$位...d茶試過真係仲要好明顯難飲d囉..衛生又係可以扣分..食野期間有野飛黎飛去.....
..)

衛生又係可以扣分..食野期間有野飛黎飛去.....
2011-01-05 107 瀏覽
閒日下取了一天大假,到了沙田瀝源村辦理一些私務,原以為很花時間的事,卻於半小時內完成,剛好父母順路經過,那麼騰出來的時間,不如在附近品茗一頓好了。也因為早輪吃得太狼,大家也協定節儉簡約一點,最後選了附近禾輋村商場的好日子囍宴。作為一間普通的屋村酒家,店心水準只屬不過不失,卻因為兩道東西,令平凡中添上一點令人光顧的意慾,至於是甚麼可以容後再說,打頭陣是一碟清灼生菜,正值當造之下,菜質十分爽脆,只淋上些許醬油,送入口中的味道果真是十分鮮甜。那天大家飯興也不太濃,只來了一盅鹹魚肉片飯,這裡的出品雖不是甚麼名物,但飯質仍不失爽口軟熟,沒有過於乾身的斃病,上面的肉片也屬鮮嫩貨色,加上一塊實肉的鹹魚塊,再淋上醬油和薑絲,也可能受天寒的緣故所影響,食物來說確是不俗,三個人來盅飯,正是「少吃多滋味」。這裡第一道「賣點」的點心,這裡引以為傲的南北叉燒包,自來南北包子的搓皮和發醏功夫,既是大同也有小異之處,南方的造法是裂開而鬆軟的包身,自己只吃了北包,圓身而整齊的外觀,鬆軟之中,確是多了兩分韌勁質感。內裡的叉燒餡也有別於其他地方,不似用機器攪碎或切粒,反而似是切成碎段之狀,令肉質來得有點嚼頭,而內裡也混和

生菜爽脆清甜
鹹魚肉片餅來得比平時為佳
南北包的外觀,各映成趣
內裡的叉燒餡也有別於其他地方,不似用機器攪碎或切粒,反而似是切成碎段之狀,令肉質來得有點嚼頭,而內裡也混和了一些蔥頭粒上去,配上恰到好處的蜜汁味道,不會過於甜漏,令一籠「普通」的叉燒包,變得有點心思。
有嚼頭的叉燒餡
再來幾款蒸點,有少見的魚翅餃,澄麵皮包著的內餡,不外是攪碎的豬肉和蝦餃等,因為加了甘筍粒,令鮮味之中多了一種清爽的感覺,論這些懷舊的點心,其實有沒有魚翅在內,已經不太重要。
不算太美味,但勝在舊時的回憶
其餘的山竹牛肉也是鬆軟而彈口,肉味也是足夠的。雞札也來得不俗,味道上也吃得鮮甜,腐皮包著的,分別有雞翼、火腿條和香芋條三味,看似油了一點,剛好那天對高熱量有極大渴求,正值芋頭當造,口感也來得鬆化,可惜欠上傳統的准山;順帶一提,這三味蒸點也是挺熱的。
算是水準之上
基本上三個人已算吃得飽,但一場來到,怎也要品嚐另一道「名物」,這酒家也真好諗頭,聘請了南亞裔的師傅主持的手拍薄餅,也有多種味道款式選擇,但最普通的味道已最耐吃。將麵團拍扁加以打拍後,再放入特製的壁爐當中,不一會已形成一塊香噴噴的東西出來。
拍餅的師傅真是好功夫
待塗上酥油和切了件後,急不及待送入口中,鬆軟的餅身,趁著剛剛出爐不久,還起了兩個大氣泡,啊............滿口也是甜身的麵香,而烤焦了的邊緣部位,其香脆之感又是另一番體會,基本上已很夠味道,沾上一點咖喱醬薄荷醬,味道上又添了一些變化,也因為這份烤餅,令平凡的一餐,頓變成美好的大半天。
新鮮出爐的烤餅,怎會不好吃?!
總共九十元的一餐,味道來得比想像中為佳,起碼比上兩次,好上不止一籌。純以今餐來計,足以呈上笑臉,只是看其水準也是有點不穩定,下次再來又未必是這一回事,還是留有一手比較恰當一點.......舊事重提,遇上這種介乎好評與平凡之間的餐飲經驗,單憑笑、喊OK確是有欠客觀和清晰,如加上一個評級,對寫評者來說,也是多了一份靈活和肯定。

2011-01-04
鹹魚肉片餅來得比平時為佳
南北包的外觀,各映成趣
有嚼頭的叉燒餡
新鮮出爐的烤餅,怎會不好吃?!
2010-12-18 38 瀏覽
見佢咁平, 就即管去試下, 點知........未試過打邊爐等成粒鐘都無食物到, 一同D侍應講再無野來就走, 就來左碟支竹, 等左成粒鐘先來左一碟支竹. 跟住再不停咁嗺, 就來多兩三碟野, 再細問下就話肥牛, 唐生菜, 油蜜菜...呢D都無哂, 唔係下麻, 9點左右就連呢D都無埋.仲要我地係7點幾落單, 個幾鐘後先同我地講乜都無. 打邊爐連菜都無條, 真係火都來埋!!! 我地即刻倒哂果幾碟野落去, 即刻食哂即刻走!!!!!埋單時仲要好多無來既野都照收錢, 好彩我地有CHECK單.另外坐我地後果兩圍食晚飯既, 我地7點幾到時佢地已經等緊上菜, 一直都聽到佢地係度嘈, 到我地9點幾走時, 都只係來左2-3碟野.呢間野, 以後就萛免費任食, 我都唔會再來!
見佢咁平, 就即管去試下, 點知........

我地即刻倒哂果幾碟野落去, 即刻食哂即刻走!!!!!
埋單時仲要好多無來既野都照收錢, 好彩我地有CHECK單.

呢間野, 以後就萛免費任食, 我都唔會再來!
2010-12-16
2010-10-05 21 瀏覽
呢間只是屋邨酒樓,去之前我完全無期望...心諗食物入到口就當佢合格...2個人上到去剛剛有2人枱.自成一角,環境當然無華麗裝修,但尚算衛生...我呢次叫的食物如下:鴨腿湯飯18元..鴨腿大大隻.煲得好林,肉質鮮甜.我相信的湯有加味精,不過係少量,飲完都唔覺口渴..而飯反而一般似冷飯....不是粒粒分味.仲有怪味簿餅卜卜脆...份量多,無油.只嫌唔夠熱員工都有禮...食物仲有一碗雞飯.2個人加埋只是70元......又接受到.絕對有驚喜
我呢次叫的食物如下:
簿餅卜卜脆...份量多,無油.只嫌唔夠熱
新店的食物牌??
2010-08-16 9 瀏覽
伙記無心機做野, 縮起來, 唔望客, 很辛苦才ORDER到野. 叫燒肉燒鵝飯, 上枱一睇就知係燒鴨唔係燒鵝, 因為佢俾胸肉, 大佬, 鵝胸會唔會咁細呀, 連正常的鴨胸都比佢大, 肯定唔係鵝, 係鴨, D皮好冧, 肉好粉, 根本唔係鵝. 大佬, 以鴨允鵝, 太過份啦, 價錢食味都唔同架!!!燒肉仲得人驚, 係猪頭肉, 肥到無譜, 根本食唔落, 免費的例湯無話可說, 就係將D頭頭尾尾的東西放進去煲, 有個客仲問, 今日例湯係乜, 暈!! 你估高級食府咩, 今日例湯係乜, 根本日日都係個煲湯, 只是每天加水同加D頭頭尾尾既砧皮屎同下欄野落去, 所以有D骨頭好似罐頭咁, 冧到可以食.無論如何, 呢餐食得落的野無乜几多, 很差的食肆,

燒肉仲得人驚, 係猪頭肉, 肥到無譜, 根本食唔落,

無論如何, 呢餐食得落的野無乜几多, 很差的食肆,
2010-08-13
2010-07-06 1 瀏覽
今日係外婆大壽..為左方便起見就落樓下食飯就算啦!我地有3圍枱...叫左圍餐...食品有:1. 上湯龍蝦 - 味道都還可以,好多麵,不過龍蝦肉不多2. 帶子青芹 - 都OK3. 冬瓜盅 - 好多料,好多湯4. 京都骨 - D肉好淋5. 菜圃蛋 - 超大碟,飽到爆6. 炒菜 - 好流,D菜好硬7. 蒸魚 - 條魚蒸到好老,好鞋口唔好食8. 伊麵 - 好酒膩9. 荷葉飯 - 超乾10. 白切雞 - 好鞋口, 老雞11. 壽包 - 還可以12. 水果拼盤 - 雪左好耐,水果不新鮮總體來講...全部都好麻麻地...價錢又唔係特別平...相信附近有更多更好的酒家,只因它方便才選擇..如有其實更方便的...我們一定會轉軑D WAITER, WAITRESS 服務一般,唔係好識做我地係度影相佢又成尊像咁企係度,切蛋糕唔叫佢都唔拎碟0個D出來...感覺唔夠醒目
今日係外婆大壽..為左方便起見就落樓下食飯就算啦!

我地有3圍枱...叫左圍餐...食品有:

9. 荷葉飯 - 超乾
10. 白切雞 - 好鞋口, 老雞
11. 壽包 - 還可以
12. 水果拼盤 - 雪左好耐,水果不新鮮

總體來講...全部都好麻麻地...價錢又唔係特別平...
相信附近有更多更好的酒家,只因它方便才選擇..
如有其實更方便的...我們一定會轉軑
D WAITER, WAITRESS 服務一般,唔係好識做
感覺唔夠醒目
2010-06-06
生日
2010-06-21 4 瀏覽
因為之前買咗led idtv, 但發現有問題, 所以又要走番去換...見呢度又吾洗點等, 所以試下啦二人叫咗:咖哩牛跟 - 雖然好淋, 但味道怪怪, 可能食憤係柱侯汁既味道...馬拉糕 - 呢個吾得, 個底濕哂, 好淋鴨腳扎 - 好油, 味道無咩特別..整體黎講好一般...如果吾係吾洗等, 應該吾太值...不過可能我們吾識叫啦, 如果有機會去, 可能會叫第二d, 睇下會吾會好d啦

二人叫咗:

馬拉糕 - 呢個吾得, 個底濕哂, 好淋

鴨腳扎 - 好油, 味道無咩特別..

2010-04-20 15 瀏覽
禾峯商場新開的「好日子囍宴」,還以為是新的經營者,家庭日聚會之下,發覺菜單食物,和裝修格局,基本上和上一手的紫荊同出一脈,遠處已見到那位弄印度烤餅的師傅在陣。屋村酒家一間,例牌點了一眾普通點心,皮蛋瘦肉粥水準一般,勝在足料夠稠,兩款粉果還算新鮮即蒸,外皮也算煙韌,山竹牛肉也是大路出品,不好不差。叉燒腸的拉皮不算滑,係蘿蔔榚同炸雲吞印象較佳,最好來兩個合格的盅頭蒸飯作告終.........總的來說味道只是一般,沒有點選招牌的南北叉燒包和印度烤餅,算是我的失算。想領匯大幅加租下,大部份經營成本已歸入租金當中。店名叫好日子,可惜我的日子實在不太好過,不好過又如何?! 莫非是放棄自己,縱吃苦頭,始終也要堅守下去...............

2010-04-11
2010-01-04 12 瀏覽
這裏佈置不錯, 舊式屋邨,勝在地方夠大,廳房多, 又有卡座. 招呼不錯. 侍應有禮貌, 叫菜時, 即使不是負責落單的也會先回應, 試過在其他酒樓,有些侍應會走開不理. 食物水準卻是一般, 餐後送水果.脆皮雞半隻 - 特價$28半隻, 皮脆, 但雞腿未熟, 肉帶血.蟹粉小籠包 - 吃不出是蟹粉,小籠包夾起來不像正宗的可以盪.印度薄餅 (原味, 蒜味) - 很好味, 原味夠咬口, 蒜味很香, 味道不太強, 咖哩及薄荷醬味香, 互相配合生菜豆腐鯪魚球煲 - 生菜爽脆不過熟, 魚球及湯不夠清甜, 不是上湯.帶子賽螃蟹 - 太油, 帶子太碎, 反而伴碟的西蘭花很甜.椰皇燉玉燕 - 聲稱是得獎甜品, 已經不期望有甚麼官燕,只估計如燉蛋般, 可惜是水汪汪的好像是南瓜水,找遍整過椰青也找不到一點像玉燕的東西, 難道燕子已南飛?雖然食物質素一般,勝在招呼不錯, 經理還自認出菜慢並問客人意見, 很有諴意.希望日後有進步. 最後必須更正此酒樓的英文名稱是Haorizi Banquet 不是Haorizi Cafe. Haorizi Cafe 是它的另一間快餐店,在樓下, 早上有點心, 中午有港式西餐, 晚

帶子賽螃蟹 - 太油, 帶子太碎, 反而伴碟的西蘭花很甜.

Haorizi Cafe 是它的另一間快餐店,在樓下, 早上有點心, 中午有港式西餐, 晚上有港式扒餐. 試過早上的蝦餃及盅頭飯, 吃得滿口油, 永不會再光顧.
皮脆但雞腿未熟
蟹粉小籠包蟹粉不香
水準一般, 帶子太碎
生菜爽脆, 魚球及湯不夠清甜
水汪汪, 燕子南飛
2010-01-03