2019-03-15 726 瀏覽
之前摸門釘去左觀塘熟食中心,得知原來私房店老闆轉左手去康寧道64號。慣常我係海南雞控,下午一黎就試碟淨半隻海南雞。一食原來係新鮮雞,肉質有咬口,啖啖雞香,加埋個秘制汁,有少少豆瓣醬酸甜醬,咸甜酸辣好平均,帶岀雞油香😛💯,響香港食過咁多間都所謂米芝連都冇呢間好食。連打底生菜都好新鮮脆卜卜。之後我另外再叫多個芒果糯米飯,個椰汁調左少少咸味,剛好吊到糯米飯、椰奶同芒果甜香,層次分明。總之極力推介,下次會再去試個晚飯小菜!

海南雞
2019-03-11
午餐
海南雞
  • 芒果椰汁糯米飯
2019-03-14 294 瀏覽
#泰頂癮一路plan住下個trip,一路心癮就起一於立即止止癮。就係官塘康寧道就有間正宗泰國🇹🇭餐廳名稱有d鬼秘,店面叫泰好味,卡片叫好意唔理叫咩都好,最重要有得食。我就試咗佢地既午餐#15 船民豬肉金🐷邊粉 $45 配 泰式奶茶+$10湯底係豬肉湯,好清甜,帶少少辣味豬皮好脆,冇油液味,豬肉好香,豬肉丸就麻麻喇亮點✨係杯泰式奶茶☕️,真係一解我思鄉之愁😞Mr🦓叫咗黃咖哩牛腩飯,都做得唔錯。📍 好意泰國餐廳 (觀塘)觀塘康寧道64號地舖
#泰頂癮
一路plan住下個trip,一路心癮就起
一於立即止止癮。
就係官塘康寧道就有間正宗泰國🇹🇭餐廳
名稱有d鬼秘,店面叫泰好味,卡片叫好意
唔理叫咩都好,最重要有得食。

我就試咗佢地既
午餐#15 船民豬肉金🐷邊粉 $45 配 泰式奶茶+$10
湯底係豬肉湯,好清甜,帶少少辣味
豬皮好脆,冇油液味,豬肉好香,豬肉丸就麻麻喇
亮點✨係杯泰式奶茶☕️,真係一解我思鄉之愁😞

Mr🦓叫咗黃咖哩牛腩飯,都做得唔錯。

📍 好意泰國餐廳 (觀塘)
觀塘康寧道64號地舖
泰式奶茶
船民豬肉
泰式奶茶
船民豬肉
2019-03-06 214 瀏覽
20:00 入座落單 (生蝦,椰汁雞湯,小食拼盤,炒芥蘭,六條串燒,泰式奶茶,鹹檸七,油飯)。 豈有此理 20:30 連一杯水都未上。 催極單/叫佢上左飲品先侍應都係零反應。結果 20:40 先上個湯同飲品。 種檸檬定係種茶葉呀要等40分鐘咁耐? 跟住仲好笑,枱上冇肉冇菜就上兩碗飯😛,再等左五分鐘先上其他食物,九唔搭八。結論: 呢間嘢完全唔係做生意,零服務可言,即使食物味道中規中矩亦無補於事。永不幫襯,亦不建議大家幫襯。
2019-03-02
30 分鐘 (堂食)
  • 食自己
2019-02-02 435 瀏覽
晚上要工作,想襯工作前吃個有特色的飯,就來到了這間街坊推介的泰國餐廳。這裡的格局像是茶餐廳,兩邊有卡位,中間兩張長枱。我一個人來到,在長枱跟其他食客搭枱。翻著菜單,沒什麼頭緒,不如就來個香葉肉碎炒飯吧,心想炒飯多數都會幾好味。等了好一陣子,終於來了,呃?這個樣子,是用個碗來做模?我心目中的炒飯是很有鑊氣,攤滿整隻碟,有好多料的……味道有點微辣,是惹味的的,只是說好的肉碎呢?是變了肉未,隱藏在飯粒間?我實在吃不出來🤔,而且也沒什麼香葉味。這個炒飯縱然調味還可以,但料真的太少,齋吃的話會很空虛……

這個炒飯縱然調味還可以,但料真的太少,齋吃的話會很空虛……
2018-11-22 541 瀏覽
簡簡單單的一個午餐,收費$38送罐裝可樂,泰式香葉肉碎飯,竟然是即炒,出來時賣相是大碗飯那樣,心中暗叫不秒,誰知肉碎充滿鑊氣,好食都不得了。下次一定來光顧晚餐,還有泰式甜品送,正
泰式香葉肉碎炒飯
泰式香葉肉碎炒飯
2018-10-24 443 瀏覽
係觀塘返工返左咁耐一直都唔知道有呢間泰國菜嘅存在,今日係朋友帶路之後我哋去咗食呢個人稱好正宗嘅泰國菜! 啱啱去完泰國旅行嘅我就覺得所有菜式都好正宗!有時出去食泰國菜好多都為咗迎合香港人口味令到啲餸菜甜甜地,少咗一種泰國本身應有嘅辣味,呢間餐廳就完全做到啦。佢所有餸菜賣相都非常之靚,我最欣賞嘅就係佢個冬陰公湯。辣辣地,而且佢啲餸菜都非常足料!大大隻蝦一啲都冇偷工減料。另外佢個紙米卷都幾新鮮,入面除咗軟殼蟹之外,仲有好多菜感覺上非常健康!

2018-10-22 373 瀏覽
本來諗住去觀塘食另一間, 點知去到話要等到9:30pm至有位, 咁我們又好肚餓, 等唔到2個鐘, 決定去附近睇下有咩啱食; 我們行下行下見到呢間泰國菜, 就決定入去試下呢個鐘數唔洗等位, 一入去就坐卡位我們行到身水身汗, 一坐低就feel到強勁冷氣, 正睇完menu, 我們叫左小食拼盤, 生蝦, 青咖喱豬, 蒜蓉包, 馬拉盞炒椰菜苗自己就好like 個小食拼盤, 可能自己唔太鍾意食魚餅,見佢個小食拼盤由蝦餅, 墨魚餅, 春卷, 燒豬頸肉, 雞翼組成, 一望就覺得全部都啱食 食落真是唔錯生蝦唔好睇佢得5隻, 但是隻隻都唔係蝦仔, 配上個汁, 好味 而青咖喱配上蒜蓉包, 真是好夾! 蒜蓉夠香, 個包又焗到脆仆仆, 配上青咖喱汁, 真是食唔停口, 美中不足的係啲豬肉就un得濟, 有點可惜! 炒椰菜苗水準不過不失, 正常泰國風味最緊要係抵食, 2人埋單都只係$307可以再去

呢個鐘數唔洗等位, 一入去就坐卡位
我們行到身水身汗, 一坐低就feel到強勁冷氣, 正

食落真是唔錯

最緊要係抵食, 2人埋單都只係$307

可以再去
2018-10-15
$153.5 (晚餐)
很喜歡這小店,不得不開始我的第一個食評這天與朋友來到這小店食午餐十分欣賞這裡的食物,服務,與人情味。我們叫了兩個餐,附有甜品飲品。叫飲品時,我們要少冰走飲管,很難得服務姨姨樂意按你提出的跟進。(是真少冰及走飲管!感動!)忘記影飲品 (凍飲不加錢)凍檸茶ok,有茶味。不過不失。甜品: 椰青果凍,每人一件,十分清甜,食得出是真椰青水製作(食了一半才想起影相)))))),好味!豬頸肉飯: 很足料啊!豬頸肉彈牙有肉汁!讚!豬手飯: 配不同醬汁,料足,豬手夠冧,好味道!愛豬手的朋友必試走時看到派飯提示,旁邊還有一個捐錢箱。是有心的小店呢!P.S. 食飯期間,看到老闆為員工量血壓,很感動! 是難得有人情味餐廳!::]]]]]]]]
很喜歡這小店,不得不開始我的第一個食評

這天與朋友來到這小店食午餐
十分欣賞這裡的食物,服務,與人情味。

我們叫了兩個餐,附有甜品飲品。
及走飲管!感動!)

忘記影飲品
(凍飲不加錢)

凍檸茶ok,有茶味。不過不失。

)))))),好味!

豬頸肉飯: 很足料啊!豬頸肉彈牙有肉汁!讚!

走時看到派飯提示,旁邊還有一個捐錢箱。是有心的小店呢!

]]]]
2018-09-26
2018-09-25 1260 瀏覽
今日與先生到觀塘好意泰國餐廳用餐,食完至今仍然感覺到串燒豬腩,燒雞全翼,鹽燒魚.....的香味。餐廳滿帶著泰國的風味,貼上了泰皇的相及特色的風情畫,還有十分多的推介食物,圖文並茂,令人感覺舒適及垂涎。酥皮黃牛坑腩$98酥皮黃牛坑腩,一整件的酥皮,見到已感覺到酥皮的脆,酥皮蓋著下面的是黃牛坑腩,咖喱特有的金黃及少少紅辣椒油,非常吸引,見到真是垂涎欲滴,黃牛坑腩煲裡面有黃牛坑腩,薯仔及洋蔥等。酥皮點上牛坑腩咖哩汁,令帶著的脆口的及吸滿牛坑腩咖哩汁的酥皮非常入味。串燒豬腩肉$30。串燒豬腩肉,燒得金金黃黃,非常爽口好肉味。燒雞全翼$36。啡啡金金的燒雞全翼外皮帶少少蕉脆,內多汁嫩滑。非常讚及推薦。鹽燒魚$98。鹽燒魚是越南鰂魚,大大條,面上鋪了芫荽蔥作裝飾,越南鰂魚面上還有一粒粒的鹽及魚皮被燒烤的痕跡,見到真是令人垂涎,越南鰂魚魚肚裡放了非常多的泰式香料,揭開面上誘人的鹽燒魚皮,見到梯田一樣的層層誘人魚肉,真是垂涎三呎,魚燒得剛好熟,肥厚,肉質嫩滑多汁鮮,泰式味道感覺非常正宗,十分推薦。食燒烤怎可少得了冰凍的飲品,我們要了蒟蒻椰汁冰$28。帶少少紫色的杯,配上奶白的椰子冰,見到已非常吸引,入

酥皮黃牛坑腩$98

串燒豬腩肉$30。
串燒豬腩肉,燒得金金黃黃,非常爽口好肉味。

燒雞全翼$36。

鹽燒魚$98。

食燒烤怎可少得了冰凍的飲品,我們要了蒟蒻椰汁冰$28。
帶少少紫色的杯,配上奶白的椰子冰,見到已非常吸引,入口冰凍帶椰汁味,再配上蒟蒻,有口感又好味。

要了老板娘推介的荔枝火龍果沙冰$28。
喜愛火龍果的首選的飲品,入口濃厚的火龍果飲品帶著沙冰的味道,冰涼帶沙冰的口感,非常好味及推薦。
2018-09-16 329 瀏覽
在香港這個彈丸之地生活,要面對的挑戰何其多,但背後的開心事亦不少,其中的小確幸莫過於是各種不同國家地區款式,大大小小的美食,價錢可以豐儉由人。本地的泰國菜(尤其是獨立經營的小店)個人意見,覺得普遍水準是不錯的,今晚有幸朋友請客,安排到觀塘的好意泰國餐廳食晚飯,再一次印證對本地泰菜菜的感覺。裝修簡簡單單,但光猛舒適。蒟蒻椰汁冰 - 細細粒煙韌的蒟蒻和椰汁冰十分配合。鮮蝦柚子沙律 - 柚子大大塊,新鮮超多汁;蝦爽;沙律醬用花生和不同的香料研得好幼細 。串燒雞肉和豬腩 - 豬腩採用新鮮豬醃制,火候控制一流,入口鮮嫩多汁,豬腩沒有豬騷味。雞肉亦不錯,自制沙嗲醬味道濃郁,有畫龍點睛作用。建議第一二口先淨食串燒品嘗肉味,然後再配沙嗲醬同食,會有兩種不同風味😍。冬蔭蝦湯 - 味道對辦,集香、鮮、濃於一煲;開胃,蝦新鮮彈牙。值得一贊是湯上枱時,已把湯里的香茅南姜等等這些硬梆梆的材料全都隔走,飲湯時不用自己動手隔,非常細心。酥皮黃咖喱牛炕腩 - 酥皮夠熱、松脆,咖喱味道香滑,洋蔥爽口清甜,薯仔入口即溶,牛炕腩捻滑無渣,咖喱牛腩控不容錯過。鹽燒鰂魚 - 魚肚放入香茅羅勒研碎的黑胡椒後,魚面用加入蛋白的粗鹽

裝修簡簡單單,但光猛舒適。

蒟蒻椰汁冰 - 細細粒煙韌的蒟蒻和椰汁冰十分配合。

鹽燒鰂魚 - 魚肚放入香茅羅勒研碎的黑胡椒後,魚面用加入蛋白的粗鹽包裹後再燒,魚肉鮮嫩多汁,非常和味。

老婆請客,當然是要賞面,餐廳由她選定,安於接受這個神秘的二人世界飯局😎😎。沒估到她帶我到觀塘開餐,想必這餐廳一定有特別之處。老婆點了幾款我們慣常喜愛的菜式,首先是鹽燒魚 $98,愛魚的我當然速速大快朵頤……😋😋食完一邊,將原條魚骨起掉,魚肉雪白有緻,慘入了香料及胡椒的味道, 肉質濕潤嫩滑,不會烤得乾硬,有質素👍👍食魚的藝術,食光光還是很整齊 😁😁,自我感覺良好 😎😎串燒豬腩 $15 (每串)超級好味的串燒腩肉,老闆解說是採用新鮮豬肉做的,咬開有汁走韌,燒得香噴噴的,每條的肉量也不少,但價錢卻便宜得很。沙嗲汁也是超好味,原味正,沙嗲味更正!酥皮黃咖哩牛坑腩 $98,慣常都是油酥餅或者蒜蓉飽配咖哩,以酥皮配還是第一次,味道口感匹配度絕不遜前兩者,加上有點變化,實在有心思 👏👏👏 牛腩入味腍滑,咖哩汁香濃不辣。冬蔭功蝦湯$68,基本上這款湯在不同的泰菜館都是大同小異,最欣賞它是無渣,喝起來很暢快,加上價錢很便宜,$68 有4碗以上,無得輸。👍👍👍👍👍成隻碗般大的大蝦 😍😍鮮蝦柚子沙律 $68大蝦、柚子、莞茜、腰果……全都是我喜歡的 😍分量亦相對充足,感覺是吃不完似的 👍🎉🎉鹹檸七喜 $20這

食魚的藝術,食光光還是很整齊 😁😁,自我感覺良好 😎😎

串燒豬腩 $15 (每串)

牛腩入味腍滑,咖哩汁香濃不辣。

成隻碗般大的大蝦 😍😍

鮮蝦柚子沙律 $68

鹹檸七喜 $20

這杯咸檸七,足足有成個咸檸,足料 👍

沒有堂皇華麗的裝修,也沒有高調的廣告;但味道質素偏高,份量偏多,價錢偏平;一分一毫都投放在食物上,是值得再次光顧的良心食店。👍🎉🎉
2018-08-08 371 瀏覽
朋友之前食過一次,覺得好好食,所以強烈推介,拉大隊大家再去食多一次,食完我都覺得佢無介紹錯鹵水鳳爪鹵水未充足,可以幫助打開味蕾辣豆醬炒椰菜苗同樣辣辣地,為食主菜打好底雜菜炒金邊粉 金邊粉炒得好香爽口,配料亦十分足即燒牛肉眼都係一款必叫菜式,牛肉嫩滑香口,唔講都以為食更和牛,牛味十分足,唔洗點醬汁都既有好食黃咖哩炸軟殼蟹另加蒜蓉包今餐嘅冠軍,本身做底嘅黃咖哩十分香甜 , 十分香甜少少辣椰香夠,而且入面仲有少少蛋花令口感更充實,炸軟殼蟹味道剛剛好,不會像其他嘅店會死鹹 ,蒜蓉包新鮮香脆內軟,牛油蒜蓉一咬必出嚟,再配黃咖哩的香甜,好食到不得了泰式辣椒膏炒海鮮辣辣地海鮮都好新鮮,但因為食完咖哩之後再食,風頭俾咖哩搶哂明爐魚魚肉嫩滑,可能老闆知我哋唔太食辣,辣味比較少,但都酸酸辣辣咁,魚又好食生菜包反而生菜包比魚更難,但肉碎唔死咸, 肉味夠,配生菜一流串燒:雞牛豬食到尾聲唔想嘥咗個咖哩汁,所以再叫豬牛雞各一串,燒得外皮脆脆地,肉仍然好嫩芒果糯米飯食泰國嘢當然要食芒果糯米飯,做甜品咗個尾聲

鹵水鳳爪
鹵水未充足,可以幫助打開味蕾

辣豆醬炒椰菜苗
同樣辣辣地,為食主菜打好底

雜菜炒金邊粉
金邊粉炒得好香爽口,配料亦十分足

即燒牛肉眼

黃咖哩炸軟殼蟹另加蒜蓉包

泰式辣椒膏炒海鮮
辣辣地海鮮都好新鮮,但因為食完咖哩之後再食,風頭俾咖哩搶哂

明爐魚

生菜包
反而生菜包比魚更難,但肉碎唔死咸, 肉味夠,配生菜一流

串燒:雞牛豬

芒果糯米飯
食泰國嘢當然要食芒果糯米飯,做甜品咗個尾聲

2018-07-17 416 瀏覽
上次食過一次不過人好少,試得好小野今次叫左成班中同去食多次,叫多左野,又有驚喜,今次叫左八樣野,叫左碟芥蘭同通菜,仲有泰式拼盤比起出面算抵食頭盤就叫左個木瓜沙律,因為本人比較食得辣,自己就吾覺得有咩辣,我班friend就有一兩個覺得辣,大家可以就住自己既辣味接受能力而叫少辣,多口一提佢既燒魚同咖哩真係必試,今次野飲方面可以試下龍眼冰,佢既龍眼冰比起方間既無咁甜同香啲!甜品方面可以試下椰青榚,好清好香!
上次食過一次不過人好少,試得好小野
今次叫左成班中同去食多次,叫多左野,又有驚喜
2018-07-12 364 瀏覽
與朋友在觀塘飯聚,想食泰菜,搵左間無負評的食,果然沒有失望!舖唔算好大,但坐位坐得舒服。安頓後,我地就問老闆有咩好介紹,老闆介紹咖哩炒軟殻蟹、椰汁雞湯及燒牛肉眼,我地就點了泰式生蝦、蝦米紙卷、蒜蓉包及蒜蓉通菜。泰式生蝦,好新鮮,蝦也大隻,汁要了少辣,味夠香但都有一定辣度,而蒜蓉炒通菜算好鑊氣!蝦米紙卷好清新,入面全是菜來配炸蝦,加大量的汁,估唔到好好味!咖哩炒軟殻蟹個汁味道香又滑,軟殻蟹係香脆的,而且都有唔少件,平時多數食青或黃咖哩,今日這個炒咖哩不錯。要了唔辣,都惹味!配有點厚度的蒜蓉包來食,好食,咖啡汁真係要搵包飯麵來配,可以食唔停口,無得輸。即燒牛肉眼,要7成就覺得個心熟了一點,但好在仍juicy又淋,個汁好特別,有d似茶味又似咖啡味,味道同牛肉好夾,但老闆話係秘方,所以估極都估唔到係什麼材料,下次再帶金舌頭亞媽去試味,睇下可否破解老闆的秘方最近好想食椰子雞,所以見到有椰子雞湯都想試,這個少辣味道唔錯,老闆話這個都係正宗泰菜,但我係第一次試,因平時總係要冬陰公嘛,只係我地掛住傾計,雞煲了好耐,到尾老了,有點可惜,所以下次一定要快食及早熄火。我叫了芒果沙冰,味道似賓賓D7芒果乾的濃

舖唔算好大,但坐位坐得舒服。

我叫了芒果沙冰,味道似賓賓D7芒果乾的濃味,有驚喜!朋友叫了乳酸梳打,也是好評!

老闆的招呼好又分享正宗泰菜的口味,係開心的一晚,最後埋單聽到員工叫了他一聲陳生,下次會再搵陳生你再介紹同傾計呀,哈哈

見到張單,係好大食又好滿足的一晚!
同飯腳朋友食飯,真係可以超出平時食量!無限時就緊係慢慢食又食多幾碟啦!
一出門口,又約左下一餐啦

n_cc一向喜歡嘗試不同類型既東南亞菜式 尤其以星馬泰既菜式因為正宗既菜式味道多層次 要食當然食正宗味好喇 一直以來吃的都是自稱正宗 可是一吃都知真假味精重而且吃不到食物本身既鮮味 到頭來還是苦了自己的味覺為左可以找尋更好更正宗 這天跟朋友V一起來到觀塘尋找正宗泰國菜觀塘屬於平民食堂 真的樣樣俱全包羅萬有 呢間名叫好意泰國餐廳都唔例外 以平民化價錢不過就提供高質素泰國菜打正旗號以正宗泰國菜自稱 當然要有一定實力先可以咁樣自居吧 地方寬敞 最重要係坐得舒適 完全無壓迫感天氣炎熱 剛坐下當然要飲番杯 一杯芒果沙冰及乳酸梳打來得正好芒果沙冰並不是人工化學味道 是帶有香濃芒果味味道至於乳酸梳打就尤如飲用益力多般 益生菌滿滿 椰汁雞湯是頭一次品嚐有著陣陣椰香不過吃過後又是另一種味道是帶有微酸既椰汁香雞湯 用料十足除左雞肉仲有洋蔥及雜菌 不失健康 蒜蓉炒通菜則是普通家常菜香氣撲鼻 菜嫩且蒜香可口 泰式生蝦 配上特別調製既微辣醬汁蝦肉生鮮嫩口鮮甜而且爽口彈滑 沾上醬汁後令鮮味更為提升 老闆更稱生蝦是每日生鮮運到 所以其質素有一定保證 米紙卷(蝦)雖然是米紙卷 不過餡料卻用上青瓜 多了一份清新感以及口
因為正宗既菜式味道多層次 要食當然食正宗味好喇

脆軟香濃可口令人食指大動

整體來說這餐非常滿意 而且真的很滿足
除了滿足了口腹也滿足了想品嚐正宗泰國菜既靈魂
以正宗泰國菜自居的不少 可是好吃的而又吃得到真功夫沒多少
慶幸自己今晚可以吃得到之餘 更多了間可再encore既泰國菜餐廳

好意泰國餐廳
地址: 觀塘康寧道64號地下