2024-03-28 145 瀏覽
今天晚上 ,我約了兩位 朋友, 在太子彌敦道760號聯合廣場3樓, 好彩海鮮酒家晚飯 。我們叫了一條 一斤重龍躉、 半隻燒雞、 一碟炒飯 、一碟海參炆鵝掌、 一碟西蘭花炒蝦仁, 加上四支啤酒。 大家一面 品嚐美酒佳餚, 一面談天說地, 真是人生一大樂事。
2024-03-28
  • 海參炆鵝掌
2024-02-19 464 瀏覽
點心款式少 , 上點心又慢 ,去到找數仲攪笑 , 紙都冇張自己去收錢處講枱號,又要自報人數,睇完點心單,收錢大媽仲要聲大大話唔會比收據,真心想問,去超市買嘢都有收據 ,點解咁大間酒樓連張收據都唔俾人 ? 怕人哋知道貴公司濫收茶錢同加1? 做到咁唔想做 ,不如唔好做啦

2023-07-19 3261 瀏覽
母親大人七十歲壽宴在那裏擺幾圍慶祝,竟然食到晚上九點,侍應開始推間房木板,又𣎴斷催促打包食物,其實一上菜就叫打包,成隻雞未食,想投訴,經理失踪,最初以為沒有問題,未開始他們已經叫我們找數,因為信是好彩集團,已中伏。到9:45,待應直頭大叫「今日壽宴而家結束,太家請離開」,事前沒問主人家。我們食成九千蚊一圍,食到一肚氣,但係當天為咗唔想媽媽唔開心,所以沒有和他們嘈。當天的𣎴妥當情況:1.一早應承揀一個大啲嘅空間,已經畫好位,但去到空間縮小了一半,可惜當天親友好早到,已經開始打麻雀,所以不能和他們嘈2.麻雀唔齊,同經理講,他說是侍應要下場,叫我等,一等就是半小時,但其實經理可以去攞,佢唔知係咪覺得自己係經理,所以唔會攞麻雀,到最終係我哋自己去新娘房攞,入到去先把幾火,因為啲侍應喺入邊瞓覺中,酒樓當天明知有飲宴,有麻雀雀局,但係沒有安排員工,直到六點才有員工來斟茶。4.開席前被通知廚師9:30放工,所以餸菜要在9:30前煮好,他們有心瞞騙,因為一星期前寫菜,他們並沒有提及。5.我們以為9:30上菜,可以慢慢吃,殊不知侍應9:30走叫我們打包食物,把生日蛋糕全部切散,把間房的木板移走, 9:4
當天的𣎴妥當情況:
5.我們以為9:30上菜,可以慢慢吃,殊不知侍應9:30走叫我們打包食物,把生日蛋糕全部切散,把間房的木板移走, 9:45 ,更有員工自行宣佈,今晚聚會已經完結,叫所有賓客離開。
6.當我們氣沖沖走的時候,原來還有房間在唱卡拉OK,因為當時關和親戚一起,所以沒有和他們嘈,第二天問經理為何會有人可以唱卡拉OK,而我們的宴會就要提早完結,他竟然話唔關佢事。
7.整晚的壽宴,酒樓經理只入來收取利是,之後就失蹤。
8.第二天打去酒樓和經理了解情況,經理竟然話他在廚房,問我們為什麼不找他,我們立時鬧爆佢,因為他負責和我們寫菜,竟然沒有入來。
他們不就是一起初就已經想欺騙我們,我們去訂菜比訂金,他們沒有提及任何有關酒樓要收10點的通知,再加上在網上他們的營業時間是到11點,我從來沒有飲過一餐咁勞氣,仲要俾咗幾萬蚊。
我直頭覺得呢間酒樓可以執笠,因為他們根本不懂承擔,我母親大人的70歲壽宴只有一次,就比他們搞壞了。我們的親戚朋友們,很多是從外地回來,特意參加飲宴,今次認真失禮。
2023-07-08
今個星期,難得同一班30年沒有見的舊同學相聚,就去咗太子聯合廣場,好彩酒樓食飯,本身諗住好彩酒樓質素有番有信心才去,點知去完之後發覺簡直兩個世界,食品質素差,舉例,我們叫左個小炒皇,點知出嚟糸個西芹腰果炒雞球,味道100分的話我比35分,其實入去時都見到酒樓是晚飯收10點,我哋都明白,現在啲餐廳都會提早關門,但係冇諗過我們坐到9:30 ,啲女侍應就行埋黎同我哋講:(我哋收工㗎啦,你哋唔好坐咁耐啦😳😳😳😳),去到9:48的時候,這個女士應直頭行埋你把我們枱上的嘢清走晒埋換埋張新枱布,重要擺咗明天早上的茶市位,仲同我哋講:(我哋要收工㗎啦⋯⋯ )😱😱😱真係嚇親人,坦白講我日後請朋友食飯,或者同屋企人生日走我一定唔會再嚟呢度,為什麼而家好彩酒樓服務變得咁差,簡直幫佢老闆倒米🤬🤬
2023-05-03 2166 瀏覽
收到消費卷, 同老人家飲早茶, 要找個交通方便既, 咁就㨂咗太子聯合廣場3樓分店, 疫情前就有同家人去下一層既京華酒樓, 但現巳改咗百好名宴, 所以就㨂疫情前巳有既好彩酒樓飲茶。 嘩! 雖然巳一早到酒樓羅枱等家人, 但到店時巳人頭湧湧, 目測起碼10人+, 等咗差不多30分鐘才可入座. 但入到去看到有空枱, 可能人手不足, 伙記都未安排到清理. 即刻叫野食先 叫了老人家最喜愛既叉燒腸, 山竹牛肉, 燒賣, 蝦餃, 肉餅飯, 叉燒包等. 首先到的是腸粉, 啲皮都幾厚, 好在啲叉燒份量都足. 但蝦餃就唔得, 皮軟及蝦唔爽口, 雖不期望有新鮮蝦, 但蝦餃皇喎, 係咪要有期望呀! 叉燒包就正常水準. 鹹魚肉餅飯就偏軟, 啱老人家吃. 總的來說, 水準一般,服務質素不高。但有一亮點, 就是有lift 直達,適合坐輪椅的老友記。

但入到去看到有空枱, 可能人手不足, 伙記都未安排到清理

即刻叫野食先

2023-05-01
2023-04-01 1899 瀏覽
旺角鬧市酒樓好旺,經常與親友們相約飯局的地方🤗,也是飲茶聚腳點,交通方便,是中間點易就腳。是日飲茶🫖☕️,點了些平時較少食嘅點心😋:🥢脆皮蘿蔔絲腸粉有炸兩包住蘿蔔食的感覺,口感唔錯!🥢山竹牛肉我必食點心,味道唔錯!🥢發財大利燒賣失望,完全唔似燒賣。🥢好彩蝦餃皇不過不失,皮略嫌軟身左啲。🥢香煎韭菜餅餡料唔夠多,韭菜唔夠香。🥢蜜汁叉燒包正常水準。🥢爽滑牛肉腸皮薄餡料充足。🥢鹹魚肉餅飯飯粒粒分明,鹹魚的咸香味好香配少少豉油點綴,好搭!經常到來飲茶,味道不會太偏差,保持傳統風味。
旺角鬧市酒樓好旺

是日飲茶🫖☕️,點了些平時較少食嘅點心😋:

🥢脆皮蘿蔔絲腸粉

有炸兩包住蘿蔔食的感覺,口感唔錯!

🥢山竹牛肉
我必食點心,味道唔錯!

🥢發財大利燒賣
失望,完全唔似燒賣。

🥢好彩蝦餃皇

不過不失,皮略嫌軟身左啲。

🥢香煎韭菜餅

餡料唔夠多,韭菜唔夠香。

🥢蜜汁叉燒包
正常水準。

🥢爽滑牛肉腸

皮薄餡料充足。

🥢鹹魚肉餅飯

飯粒粒分明,鹹魚的咸香味好香配少少豉油點綴,好搭!

經常到來飲茶,味道不會太偏差,保持傳統風味。

脆皮蘿蔔絲腸粉
山竹牛肉
蜜汁叉燒包
鹹魚肉餅飯
2022-12-29 2303 瀏覽
呢日約咗屋企人出黎做冬,因月頭黎過同屋企人食生日飯覺得水準唔錯,價錢又抵食,所以今日encore做冬今次點嘅菜式有:1. 上湯龍蝦伊麵(2份)2. 白灼海蝦3. 貴妃雞4. 咕嚕肉5. 小炒皇6. 蜜味欖角骨7. 乳豬拼盤8. 西蘭花帶子上湯龍蝦伊麵呢度嘅龍蝦伊麵好好味,上次一上枱就秒速清枱,所以今次就特登order兩隻龍蝦,每隻斤半重,咁就大家都唔夠爭🤭點知上枱發現只有一隻龍蝦,馬上搵部長了解,佢話肯定落單都係寫兩隻龍蝦,唔知點解廚房只煮一隻🙄佢講完之後馬上成碟攞走,但我哋全家已經好肚餓,同埋覺得佢咁樣攞走好奇怪,於是我哋額外叫多一份龍蝦伊麵,原本果疊繼續放低小炒王呢度嘅小炒王真係好特別,用西芹代替韭菜花都算,最離奇係用叉燒粒,三隻蝦乾同一對腰果炒勻就俾我哋🙄🙄乳豬拼盤啲乳豬皮林晒😮‍💨其餘菜式普普通通呢餐飯有啲失望,水準同上次完全兩回事
今次點嘅菜式有:
1. 上湯龍蝦伊麵(2份)
2. 白灼海蝦

小炒王

乳豬拼盤
啲乳豬皮林晒😮‍💨

其餘菜式普普通通
呢餐飯有啲失望,水準同上次完全兩回事

2022-12-08 1792 瀏覽
因為家中老人家生日,想經濟實惠又大體,見到好彩有呢個餐,$1980/6位 有齊龍蝦、乳豬、生翅仲要免加一同包酒水,一於試吓早一星期訂枱,用餐日係星期四,book左7:00準時到達,一黎到唔剩等即時有位,人齊後叫服務員上菜。因為家中有兩位BB要放BB車,經理見到我地坐得好迫,即時安排大枱比我地,態度好好但𨍭枱後等左好彩都未有上菜,心知不妙,即時叫人跟跟,原來真係冇入單服務員都好醒目,即時快步去廚房叫人跟,結果等多10分鐘左右終於有菜上喇最先上係個翅,其實呢個價錢都預咗唔會係好多翅,果然真係好少,每碗可能有三幾條咁,但味道有少少怪,可能係發翅過程未處理乾淨有關跟住好快就輪到其他餸菜到,上菜速度有序,每次兩個餸輪住上,大家都唔使食到好趕,咁多嘢食之中上湯龍蝦伊面全家都讚光速清碟大家都食得未夠喉,但個餐仲有一個乾燒伊面,大家都期待食個乾燒伊面補返數,點知個乾燒伊面只食到花生油味,冇原本嘅調味比上湯龍蝦伊面失色好多但總括個餐有成10様菜色,様様份量十足,我地七個大人都食唔哂,其中只有個乾燒伊面同個翅有少少敗筆,但都算合格,始終宜家百物騰貴,呢個價錢冇其他隱藏收費,而且用餐過程遇到嘅所有員工,服務

可能係發翅過程未處理乾淨有關

光速清碟
比上湯龍蝦伊面失色好多

但總括個餐有成10様菜色,様様份量十足,我地七個大人都食唔哂,其中只有個乾燒伊面同個翅有少少敗筆,但都算合格,始終宜家百物騰貴,呢個價錢冇其他隱藏收費,而且用餐過程遇到嘅所有員工,服務都好主動同有禮貌,如果家中再有飯聚,會再想黎encore

乳豬

2022-12-08
生日
乳豬
  • 龍蝦伊面
2022-11-27 1413 瀏覽
好耐冇去飲茶,星期日,等咗一陣有位,入坐之後先知道中伏,垃圾點心,賣相欠奉,味道更加不知所謂,加上職員對食客呼呼喝喝的態度,坐了30分鐘便離開,埋單$200!可一不可再!選擇此茶樓因為好彩在香港其他分店都唔錯,估唔到太子呢間佗衰家,令到成個集團蒙羞!香港飲食事業,真係俾佢拖垮!所謂嘅服務生,影響全港飲食業嘅形象!如果你想食到一肚氣,即管一試。由於點心放上之際,已經一肚氣,連相機都費事拎起拍照。這樣的價錢、這樣的服務加上這樣的食物,簡直恐怖!

2022-11-27
好抵食,2個孖寶4個人食,有片皮鴨2食和龍蝦飽魚。還要吃剩打包。每位都是130多元。當然質素和服務只是普通。一分錢一分貨。幾個同事閒聊飯聚,抵食味道又不錯,這個經濟環境又想間中出去輕鬆下,真是不錯。
2022-10-20
2022-11-06 962 瀏覽
出乎意料之外遇到了蟹的減價時段, 420多元就能夠吃到大概兩斤的阿拉斯加蟹,蟹來後,顯得10分大,蟹肉鮮味,剪開蟹腳,每一啖都是好好的蟹肉,簡直是人間美味。另外他的小菜價錢也不貴,我們叫了腐乳炒通菜,西蘭花炒帶子肉片,很有鑊氣,也不錯。
2022-10-14 879 瀏覽
好耐冇食到咁差嘅圍餐,以為一向ok嘅好彩應該可以跟家人開心聚餐,而且地點方便,冇諗到食材差到咁……龍蝦養到冇肉,北菇菜膽嘅東菇冇味,瑤柱脯嘅瑤柱都完全冇味,應該係燉完湯嘅湯渣,呢啲菜式都不如居家主婦☹同美心酒樓嘅做法一樣,真係唔知係咪個大廚走左去好彩,可能好彩以為聘請到美心大廚係褔氣呱!可以為公司節省食材,啦啦又可以賺多啲,其實係倒米又壞明聲,冇諗到好彩而家都變成咁,真失望! 之後又少左個聚餐嘅選擇😣
2022-10-11
2022-09-17 708 瀏覽
垃圾酒家,服務態度差劣,4:00收工,2:40 就已經吹人哋快啲入座,快啲飲茶叫野食俾錢,員工就掛住吹水唔執枱,仲要一味催人俾錢,好聲好氣問人要張收據🧾仲要話我要求多多,服務態度差到極點,幫襯左咁多年真係今次最差,以後一定唔會再幫襯呢間集團嘅食肆。

2022-08-24 899 瀏覽
同屋企人出去食晚飯。。。屋企人話想試吓好彩嘅片皮鴨海鮮餐,因為上次食唔到!😔😔😔由於片皮鴨餐數量不多。。。屋企人訂坐時已訂埋片皮鴨餐,所以今次成功食到!😁😁😁片皮鴨餐有魚兩味。。。仲有涼瓜炒鴨件。。。我哋另外仲叫了上湯澳洲龍蝦!😋😋😋龍蝦份量好似比上次少,可能係因為今次無叫伊麵底。。。感覺今次份量小了很多似的。。。片皮鴨份量和味道都 ok!其實,我覺得個翡翠炒斑球幾好味。。。不太鹹,都幾新鮮!個蒸魚就麻麻。。。我覺得有少少怪味。。。但整餐也算滿意!
同屋企人出去食晚飯。。。
屋企人話想試吓好彩嘅片皮鴨海鮮餐,因為上次食唔到!😔😔😔

片皮鴨份量和味道都 ok!

其實,我覺得個翡翠炒斑球幾好味。。。不太鹹,都幾新鮮!
個蒸魚就麻麻。。。我覺得有少少怪味。。。
但整餐也算滿意!
2022-08-23
2022-05-15 1365 瀏覽
星期六放假晏起身, 又想平平地飲早茶, 太子呢間酒樓係好選擇, 星期六日早茶做到中午12點, 正喇🤩娥姐粉果$14驟眼睇勁似上素粉果, 食落都好似, 只不過多了蝦米, 味道適中, 餃皮晶瑩少少彈牙但偏淋點心拼盤 - 共六粒$28 (娥姐粉果, 芋粒松子餃, 乾蒸牛肉, 蝦餃, 燒賣, 叉燒包)1)娥姐粉果如上2)乾蒸牛肉唔會太淋, 質地算好食3)芋笠松子餃餃皮同粉果皮一樣質地, 裏面有芋粒芫茜…都幾好味4)蝦餃 偏細粒, 餃皮彈牙, 餡料唔算太juicy, 但鮮蝦都算爽彈5)燒賣味道適中, 豬肉餡算爽口, 裏面亦有冬菇, 不過就冇蝦6)叉燒包包皮軟硬適中, 餡料唔算太甜, 叉燒餡料亦唔會有雪味鳳尾蝦蜂巢芋角$14芋頭蓉薄薄地但幾鬆軟, 裏面有鹹水角嘅餡料, 最緊要就係夾咗原隻鮮蝦在中間, 味道適中, 炸得唔算太油膩鹹魚肉片煲仔飯$26驟眼一望冇咩餸食, 食第一啖飯之後就食到飯有鹹魚香味, 鹹魚亦都好正, 不是死喊, 肉片就麻麻地冇肉味, 飯粒爽口濃湯狗仔粉$16驟眼看勁似酸辣湯底, 但食落其實係似蠔油湯底或豉油湯汁芡, 不過我就唔係幾鍾意呢啲湯底, 湯底有草菇冬菇… 狗仔粉質地煙煙靭靭

娥姐粉果$14

1)娥姐粉果如上

2)乾蒸牛肉
唔會太淋, 質地算好食

3)芋笠松子餃
餃皮同粉果皮一樣質地, 裏面有芋粒芫茜…都幾好味

4)蝦餃

5)燒賣
味道適中, 豬肉餡算爽口, 裏面亦有冬菇, 不過就冇蝦

6)叉燒包
包皮軟硬適中, 餡料唔算太甜, 叉燒餡料亦唔會有雪味

鳳尾蝦蜂巢芋角$14

鹹魚肉片煲仔飯$26

濃湯狗仔粉$16
驟眼看勁似酸辣湯底, 但食落其實係似蠔油湯底或豉油湯汁芡, 不過我就唔係幾鍾意呢啲湯底, 湯底有草菇冬菇… 狗仔粉質地煙煙靭靭唔錯

茗茶每位十蚊

酒樓禮堂寬敞, 不過枱與枱之間嘅擺位密集, 服務態度唔錯👍

魚堅總評
性價比 4👍
(以5👍為滿分)