2022-03-16 372 瀏覽
好多出名既餃子店都要排長龍,排完食完都唔係話好值得等咁耐黎食,所以要排好長隊既都不了。行過見到呢間餃子店,上網搵過下都唔錯又唔洗排好耐隊就決定試下。餡料好足,餃子皮又唔係好厚,煎得岩岩好,湯底又正正常常,好味過排好耐隊既好多
2022-01-20 233 瀏覽
嚟到太子醫肚,但又唔想吃太飽,吃餃子就最理想不過,原先打算行去大南街找那馳名餃子店,途中見到這間好客來小店,就被店名吸引,話明好客來,嚟親都係好客⋯⋯反正這店未試過,試吓又何妨。簡單餐牌一眼望晒,向店員落單後,眼見隔離鄰桌都是即點即煮,所以就四周觀察⋯⋯牆上面細心解釋餃子的由來,細看之下,據說相傳有位張仲景醫師,因為傷寒疫情之下,醫師造福人民,大鍋煮了一些祛寒藥物加入羊肉、辣椒煮熬,再用麵皮包著,形狀像耳朵,因而得名”嬌耳”, 據說後世人為了彷效這位醫師,餃子因而其來⋯⋯看完又知多一點點:冬至不吃餃子碗,凍掉耳朵沒人管。初一餃子、初二面,初三合子團鍋轉。在這細節位,看出店子有心思。每桌都放著筷子、調味醬油、菜脯及紙巾這裡的菜脯都幾特別,除了辣椒、菜脯外,還有粟米及紅腰豆,但味道扁鹹及辣,但放入湯餃尚可接受。另外值得一提是,店員很有禮貌,要求熱水,當端上枱時會細細聲提醒:小心熱呀!一讚鮮肉香芹湯餃$32/7隻~等了差不多15-20分鐘,明顯地即點即煮,熱騰騰就是喜歡這感覺,雖然湯底未算精彩,但每隻餃子都算豐富。整體來說:即叫即煮有誠意,店員客氣有禮,難怪吸引附近熟客。
反正這店未試過,試吓又何妨。

看完又知多一點點:
冬至不吃餃子碗,凍掉耳朵沒人管。
初一餃子、初二面,初三合子團鍋轉。
在這細節位,看出店子有心思。

每桌都放著筷子、調味醬油、菜脯及紙巾

一讚

鮮肉香芹湯餃$32/7隻~
芹菜鮮肉餃

整體來說:
即叫即煮有誠意,店員客氣有禮,難怪吸引附近熟客。
2022-01-20
2021-04-01 431 瀏覽
今日好想食餃子,所以係屋企附近求其入咗間餃子店。入到去,大約有6-7張枱左右,環境都算乾淨,但係人流唔多,一望就知道係做咗好多年嘅餃子店。應該做嘅都係熟客。我就叫咗個鮮肉香菇餃子,因為我中意食香口野,所以就叫咗煎餃子。鮮肉香菇餃子非常出色,勁濃郁嘅香菇味,好有驚喜,仲要皮好薄, 啖啖都係肉同香菇。鮮肉韭菜湯餃,都好食,好香嘅韭菜味,肉同韭菜嘅比例都非常好,不過因為香菇餃太出色,所以韭菜餃就變咗冇咁特別,哈哈。
今日好想食餃子,所以係屋企附近求其入咗間餃子店。

之前好多人介紹美味餃子店(覺得依間好食小小👈🏻👉🏻)成日都有好多人排長龍 我食過一次覺得還好無意間比我發現到轉角位依間餃子店我叫左個粟米🌽鮮肉餃子🥟粒粒都好大粒 皮簿 入面個肉仲要好大粒粟米好甜好甜個湯一流 男朋友次次都飲哂係自己煲既大地魚湯 唔會飲完食完好口渴男朋友叫左個香菇鮮肉餃子 🥟佢話仲好食 香口d 不過我冇試幾次都係食粟米🌽餃 下次要試香菇先依家真係好推介比大家 又唔洗排隊 又好食冇味精又平 係平民之選
之前好多人介紹美味餃子店
(覺得依間好食小小👈🏻👉🏻)
成日都有好多人排長龍 我食過一次覺得還好

又好食冇味精
又平
係平民之選

2020-06-27 446 瀏覽
餃子好大粒,料很足,好香,有玉米,香菇,芹菜,韭菜,木耳,選擇非常多元化,可以自由選擇。應該係手工製作,而且係正宗北方餃子,生菜很新鮮,食物冇任何添加劑,好健康,湯剛剛好,唔鹹唔淡。店內裝潢也以綠色為主,主張健康飲食,主題新穎,店裡衛生很好,座位之間有很高的木板圍起來,疫情期間讓人感到安心,不怕與周圍其他食客相隔太近,減少大家接觸的機會。店主非常友好親切,推薦大家可以去試一試正宗的北方水餃,享受健康食品。
餃子好大粒,料很足,好香

店主非常友好親切
,推薦大家可以去試一試正宗的北方水餃,享受健康食品。
2020-06-26
生日
  • 香菇餃子
  • 芹菜餃子
2020-03-17 319 瀏覽
平時上堂前都會食,多數吾洗等位!快食快去👍🏼今次叫左韭菜同香菇湯餃。$40有10隻韭菜餃,香菇就貴兩蚊,佢仲有粟米、香芹等等。我食過粟米我覺得麻麻地,都係韭菜同香菇最好味😋佢啲餃子其實都幾大隻,餡料都多!算係幾抵食👍🏼👍🏼煎餃都食過,幾香口!煎餃我推薦叫韭菜同埋香芹💚💚
煎餃都食過,幾香口!煎餃我推薦叫韭菜同埋香芹💚💚
2020-02-19 279 瀏覽
今夜有份遲來的宵夜,想吃的店子已關門,難得在11點還開業下,家人買了夜宵給小妹我。我在精神朦朧下,刷過牙後,又起床吃了🤣開了那麼久,卻從未幫襯,是晚完全機緣巧合可一嚐。本想要韭菜餃但已賣光,在家人發我的餐牌上,我要了香菇味。皮薄是不錯,連入面的香菇也有驚喜,不是切成細放粒,而是大方又大塊的,吃起來特有口感,肉比例也ok,少肥肉,餃子來說沒有想像中的差。湯就不要說了,稀得和我預期中連湯可喝的無法並同,完全當它是清湯底還能加分,和其他3店都實在還有距離。附送的菜甫可以,沒有辣油,但脆爽不干身。聽我家人形容,好像是北方人開,因為有口音,所以就有這個醋,就不太是港式口味了。食後感:抱歉⋯⋯今晚太夜,眼瞓睜不開,相片完全是災難。

我在精神朦朧下,刷過牙後,又起床吃了🤣

開了那麼久,卻從未幫襯,是晚完全機緣巧合可一嚐。

本想要韭菜餃但已賣光,在家人發我的餐牌上,我要了香菇味。

食後感:抱歉⋯⋯今晚太夜,眼瞓睜不開,相片完全是災難。
宵夜
2020-01-19 188 瀏覽
是中國北方人開設的小店,也包辦租房租充電器等旅遊協助,裝潢比較簡陋。餐牌除了餃子,還有牛腩麵等。鮮肉韭菜+鮮肉粟米湯餃 7粒 $32湯很差,即使是真老火湯也加了太多水,溝到完全沒有湯的味,是水味,一口都不想飲。餃子包得像大粒的雲吞,皮薄,吃7粒不算飽肚。鮮肉韭菜味餡無調味,很淡,只有韭菜味,鮮肉粟米則不錯,有鮮蝦雲吞的味道,一直想知道是不是加了蝦/蝦粉,水餃不錯但湯的水準不及其他家的餃子店。鮮肉韭菜+鮮肉粟米湯餃:1.5/5分 🌕🌗 (水味湯扣哂分)
餐牌除了餃子,還有牛腩麵等。

鮮肉韭菜+鮮肉粟米湯餃 7粒 $32
鮮肉韭菜+鮮肉粟米湯餃

鮮肉韭菜味餡無調味,很淡,只有韭菜味,

2019-09-13 278 瀏覽
此店位於太子基隆街及柏樹街附近,聽聞太子的餃子店都多,隱世小店都不少,今晚就來到“好客來餃子店”一試,主打都是北方手工餃子,桌上有辣菜蒲任食,味道都幾鹹又辣,湯餃7隻$32  &10隻$40,如果點煎餃就7隻$34,而10隻$42,湯底主要是大地魚、鮮雞、建4蝦米及豬骨濃湯熬煮,沒有添加任何味精,果然真材實料,餃子方面有韮菜、芹菜、白菜、粟米、雲耳或香菇等......我個人選擇了鮮肉粟米湯餃(7隻)$32,每顆餃子都是飽滿大件,餡料非常豐富,皮夠薄,粟米粒都帶出清甜的味道,吃起來有咬口又不會太膩,肉質味道就較一般,質感較碎又晤太鮮,整體個人評價都是感覺一般,可讚只是抵食又飽肚
任食菜蒲

菜蒲
2019-08-27
任食菜蒲
菜蒲
2019-07-11 155 瀏覽
約20個位, 除餃子外, 還有排骨面、牛腩面等是日點餐 : 雲耳湯餃- 份量尚可, SIZE不是很大或太小- 雲耳清爽, 而肥肉有點多- 味道尚可, 不會太咸- 湯頭清清地, 不算濃郁- 還附送清菜~!番食指數:
約20個位,
除餃子外, 還有排骨面、牛腩面等

是日點餐 :
雲耳湯餃
- 份量尚可, SIZE不是很大或太小
- 雲耳清爽, 而肥肉有點多
- 味道尚可, 不會太咸
- 湯頭清清地, 不算濃郁
- 還附送清菜~!

番食指數:

2019-06-11 160 瀏覽
想食餃子,又咁岩行過太子,「美味店」實在是不二選。但正值晚飯時間,預料「美味店」會有人龍,所以作罷,轉睇附近幾間餃子店。正正響「美味店」行前幾步,見呢間以北方人手作招徠,而湯底又話係真材實料,好,即管一試。餃子個人偏好韮菜或白菜。正好有齊,亦可雙併,於是5隻韮菜加5隻白菜,湯餃。十分鐘後端上碗來,一看湯底淡白色再加些許葱粒,即有「未見官先打二十大板」之感。撥開葱,喝一口湯,説好的「老火例湯 大地魚/鮮雞/蝦米/豬骨」呢?頂盡只係大地魚粉+雞粉再開水...再者,北方餃子配兩條西生菜係咩玩法呢師傅..算,主角出場。先嘗應該比較淡口既白菜餃。拎起身,餃型尚可,而且飽滿。輕咬開一角,皮也算簿滑。內裡用料算夠,味足也不咸。北方人叫的白菜其實是我哋叫既津白 (天津白菜),所以沒假的確是北方手工。總結: 餃子主角不過不失,但湯底失盡分。如果唔想排「美味店」既隊,呢間可以係快捷之選。

頂盡只係大地魚粉+雞粉再開水...

再者,北方餃子配兩條西生菜係咩玩法呢師傅..

韮菜湯餃/白菜湯餃
2019-06-09
韮菜湯餃/白菜湯餃
  • 白菜餃
Tried the Chinese Celery mince meat Dumpling with Broth. 鮮肉香芹湯餃. Broth is light and honest to the palette.Dumpling’s dough is of good proportion to the ingredient wrapped within. Not too tough to the bite. Fillings are full, the meat and celery provides a great balance not too salty or bland. Toppings and condiments varies, for the adventurous, do the vinegar, pickled vegetable or even the spicy chilli with different dumpling or all at once for a fun experience.

2019-05-01
  • Chinese  Celery  Mince  Meat  Dumpling  with  Broth.  鮮肉香芹湯餃
我點了一碗鮮肉芹菜湯餃,7隻$32。個人認為其餃子皮薄但料足,口感比較硬,因為饀料確是多,所以吃起來感覺滿足;雖然餃子本身不至於乾身,但加點醋一齊吃起來更加鮮味。這湯底味道充足,應該就是餐牌上說明用了大地魚(潮洲風味?!)、豬肉煲出來的,我覺得它無味精,可以整碗喝掉而不喉渴。如想要加辣加酸,這裡每張枱都有辣椒油及酸菜任你添加。這碗湯餃不是五味紛陳那種美食,但卻是平凡中見心思的那種。我想它會適合想吃一頓平凡而滿足的你,而若我是附近街坊,也會久不久來品嚐一下,吃一餐飽腹。

如想要加辣加酸,這裡每張枱都有辣椒油及酸菜任你添加。

2019-05-01
2019-04-30 121 瀏覽
今日附近收工 一心想去食附近好出名個間餃子店到食 ,點知一行到去勁多人排隊 見到都唔想排 咁就諗住算啦 ,點知行前少少 轉個灣就見到呢間餃子店 橫掂想食餃子 就試下啦 。入到黎睇餐牌 差不多青一色都係食餃子 有少量粉麵可以點啦 ,因為太肚餓了 叫左碗粉 同十隻煎餃試下 。鮮排骨河粉 味道就有d偏淡 但d排骨好入味 好淋 一點麵唔柴皮 如果可以濃味番少少就更好食 韭菜煎餃 呢個有驚喜呀 即叫即煎 上到枱仲夠晒熱 ,咬落皮仲脆脆地 好多肉汁 加埋佢d辣菜(寶)食一流👍🏻👍🏻

鮮排骨河粉

韭菜煎餃

2019-04-23 121 瀏覽
當個個被前面街的餃子吸引住去食個陣,就發現左呢一間餃子店!內在環境就好似舊式帶點內地風的快餐店!而店員主要講普通話, 但廣東話佢地係聽得明的!今次就叫左1) 鮮肉白菜湯餃 10隻2) 鮮肉香芹湯餃 10隻3) 鮮肉粟米煎餃 7仔試完3款, 餃子皮薄料多!個煎餃非常出色! 好少會見到煎餃係煎到每一面都脆!食落去好香口, 唔覺得油膩!鮮肉香芹湯餃, 一咬落去, D芹菜係爽的! 好新鮮! 而鮮肉白菜湯餃, 係黃牙白, 會比較淡味少少!而個湯底係大地魚和豬骨煲, 少味精!如果覺得湯底唔夠味, 可以加枱面提供的辣菜脯...如果係女仔黎食, 7隻餃子應該就夠飽!除此之前, 佢地都會有生餃子賣, 可以買D返去屋企自己煮黎食!P.S. 餃子可以雙拼
當個個被前面街的餃子吸引住去食個陣,就發現左呢一間餃子店!

內在環境就好似舊式帶點內地風的快餐店!
而店員主要講普通話, 但廣東話佢地係聽得明的!

今次就叫左
1) 鮮肉白菜湯餃 10隻

2) 鮮肉香芹湯餃 10隻

3) 鮮肉粟米煎餃 7仔

試完3款, 餃子皮薄料多!
個煎餃非常出色! 好少會見到煎餃係煎到每一面都脆!
食落去好香口, 唔覺得油膩!
鮮肉香芹湯餃, 一咬落去, D芹菜係爽的! 好新鮮!
而鮮肉白菜湯餃, 係黃牙白, 會比較淡味少少!

而個湯底係大地魚和豬骨煲, 少味精!
如果覺得湯底唔夠味, 可以加枱面提供的辣菜脯...

如果係女仔黎食, 7隻餃子應該就夠飽!

P.S. 餃子可以雙拼
2019-04-02