餐廳裝修用心,係六、七年代嘅大排檔設計,搭配一式一樣嘅枱凳及餐具,就如時光倒流,返返去以前嘅香港食物質素有保證,食過嘅每樣餸菜都煮得好入味,十分接地氣,好岩香港人嘅口味,家的感覺番曬黎屋村三鮮(豬生腸、鴨臀、墨魚)$78 7.5/10食開打冷嘅人都知,前菜一定唔少得凍食嘅內臟,呢碟食落好新鮮,肉質唔韌,搭配附有嘅甜醬或芥末醬,酸酸甜甜,相當開胃黑松露鮮蝦多士 (共三件)$84 8.5/10呢個多士係餐廳嘅名物,基本上光顧過嘅人都會點佢,因為真係好好食😋黑松露嘅香味撲鼻,多士炸得岩岩好,食落十分鬆脆,唔會好油膩,店員細心提醒一上碟就要趁熱食濃湯鱈魚肉碎泡飯(細)$58 7.5/10湯底好濃好鮮甜,鱈魚同肉碎吸曬濃湯嘅味,食落唔會太咸,食完亦唔會好口乾,雖然叫左細碗,但材料同飯量都算多,可以盛滿3-4碗飯豉汁蒸鱔 $168 8/10呢碟鱔食落爽口又惹味,毫無腥味同泥味,豉汁調配得恰好,無蓋過鱔嘅鮮甜味,好開胃,送飯食一流☺️高湯粉絲雜菜煲 $98 7.5/10湯底同樣煲得好濃郁,粉絲好淋,雜菜同粉絲都吸收曬湯底嘅鮮甜味,正😋

屋村三鮮(豬生腸、鴨臀、墨魚)$78 7.5/10

黑松露鮮蝦多士 (共三件)$84 8.5/10

濃湯鱈魚肉碎泡飯(細)$58 7.5/10

豉汁蒸鱔 $168 8/10

高湯粉絲雜菜煲 $98 7.5/10
2021-04-07
• 色香味濃 • 舊香港情懷 •喜歡偶然麻甩一下, 攞住戰鬥碗, 與朋友把酒談歡~ 如果要坐得舒適又有冷氣嘅大排檔, 就要bookmark呢度啦‼️裝修+擺設好有八九十年代香港嘅影子💈如果著得vintage啲去嗰度影相, 應該好有復古feel🤭🔹黑松露厚蝦多士 (HK$28/件)熱辣辣炸出嚟, 蝦膠下面係超香脆多士, 上面仲有黑松露醬點綴~去大排檔叫炸嘢送啤酒真係基本嘢啦🤣🔹麻辣柏葉🌶️ (HK$58)小食嚟講呢個份量絕對足!料!超!爽脆白牛柏葉沾滿惹味麻辣醬汁, 加上超多配菜(花生, 青瓜絲, 洋蔥絲, 蔥絲, 芫茜, 花椒粒)~ ‼️呢碟係我當日至愛🌟🔹一口臭豆腐 (HK$58) 呢個臭豆腐唔算特別臭, 炸得好香口, 真係好有街邊檔風味呀~ 分量好多, 四個人share食都夠~朋友當日至愛就係呢碟🌟🔹胡麻雞絲粉皮 HK$58 滑滑雞絲配上粉皮, 分量真係唔少㗎, 平時其他餐廳叫多數只係得少許雞絲, 呢度啲雞絲差唔多覆蓋曬啲粉皮😝‼️配上滿滿嘅胡麻醬~🔹虎皮尖椒鼓蒜爆鮮鵝腸 (HK$128) 又係濃味之選🤪 鑊氣夠, 肥美爽脆鵝腸配上尖椒同埋紅椒, 用蒜頭同埋豉椒汁爆一爆, 冇得頂啦~🔹香噴
• 色香味濃 • 舊香港情懷 •
🔹黑松露厚蝦多士 (HK$28/件)
🔹麻辣柏葉🌶️ (HK$58)
🔹一口臭豆腐 (HK$58)
🔹胡麻雞絲粉皮 HK$58
🔹虎皮尖椒鼓蒜爆鮮鵝腸 (HK$128)
🔹香噴噴油飯 (HK$18/碗)
有位朋友係冇飯不歡嘅, 所以就特意試下佢哋嘅油飯, 佢話有椰香味同埋應該加咗雞油, 係啲飯煮得硬咗少少, 但係味算唔錯~
💬我哋去嘅時候六點鐘未有太多客, 走嘅時候八點鐘, 坐無虛席呀‼️大家想去嘅話, 最好預先訂枱喇~
題外話/補充資料: 🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺
2021-03-16
大排檔就等如麻甩🧐但我就係鍾意佢夠地道小菜夠穫氣🔥又可以隊下啤酒🍻今日我地就黎到呢間充滿懷舊大排檔裝修風的女人街食飯公司🙌呢度比舊式大排檔乾淨得多😂 食得好放心❤️又多餸菜款式選最正係仲有好多打卡位📸📸中前菜小食酒香醉🐖豬手 $68上枱見到滿滿既蔥絲😜一啖咬落去豬手好爽滑嘅口感,再加上陣陣嘅酒香😍真係食到舔舔脷😋八味脆豆腐 $58一咬即爆開既嫩滑酥炸惹味豆腐☺️一口一粒剛剛好😍豆腐夠嫩滑軟😊咬落去仲超級滑💕送酒一流呀🍻呢個孖寶好抵食$198金蒜粉絲蒸大扇貝大大粒又新鮮厚肉嘅扇貝鋪滿炸蒜粉絲🤤粉絲索晒蒜蓉嘅香味🙌連埋扇貝一齊食好好味😋招牌瑤柱走地雞(半隻)最鍾意食雞🐥呢個招牌菜喺雞上面鋪滿好多瑤柱炸蒜👍走地雞皮薄肉質好嫩滑好Juice😋😋總括呢度份量好大碟😜兩個人都食唔晒要打包🙊另外店員有禮貌仲好勤力換碟🤝下次要再約班朋友過黎叫多幾味餸嘆吓啤酒🍻吹吓水聚下真係唔錯🤲

中前菜小食
酒香醉🐖豬手 $68

八味脆豆腐 $58

呢個孖寶好抵食$198
金蒜粉絲蒸大扇貝

招牌瑤柱走地雞(半隻)

🍽黑椒蜜餞薯仔牛柳粒  (4.5/5)💰168去大排檔點可以唔叫薯仔炒牛柳粒啊!自己就整過幾次,一於試下真正有鑊仔既薯仔牛柳啦!薯仔外脆內軟,脆到好似食薯片咁!牛柳粒岩岩好一口一粒,好嫩滑撈飯食簡直可以叫多碗飯添啊🍽啫啫醬爆田雞煲  (4/5)💰118店員一枱個下先掀蓋,個下個煲仲係到bulubulu超級熱辣辣,調料好香,聞到已經吞曬口水田雞好軟淋,肉質so juicy但腳唔夠食啊!再多啲腳就好喇🍽曼谷咸魚炒芥蘭  (4.5/5)💰88都踏入5月,芥蘭已經唔算係時令食材但係!佢地啲菜都仲好綠色,食落有汁冇渣條條菜都好爽脆,睇黎應該炒之前有用心篩走好多老菜加埋曼谷咸魚既咸鮮味,錦上添花,好值得食!餐廳裝修好用心,好似翻咗去六、七十年代咁,大排檔既設計搭配試枱枱凳凳,真係會以為翻咗去以前既香港咁而且店員都好nice,個個都係靚仔哥哥(大叔)黎
🍽黑椒蜜餞薯仔牛柳粒  (4.5/5)💰168
去大排檔點可以唔叫薯仔炒牛柳粒啊!
自己就整過幾次,一於試下真正有鑊仔既薯仔牛柳啦!
薯仔外脆內軟,脆到好似食薯片咁!
牛柳粒岩岩好一口一粒,好嫩滑
撈飯食簡直可以叫多碗飯添啊

🍽啫啫醬爆田雞煲  (4/5)💰118
店員一枱個下先掀蓋,個下個煲仲係到bulubulu
超級熱辣辣,調料好香,聞到已經吞曬口水
田雞好軟淋,肉質so juicy
但腳唔夠食啊!再多啲腳就好喇

🍽曼谷咸魚炒芥蘭  (4.5/5)💰88
都踏入5月,芥蘭已經唔算係時令食材
但係!佢地啲菜都仲好綠色,食落有汁冇渣
條條菜都好爽脆,睇黎應該炒之前有用心篩走好多老菜
加埋曼谷咸魚既咸鮮味,錦上添花,好值得食!

而且店員都好nice,個個都係靚仔哥哥(大叔)黎
2021-04-30
2021-04-25 0 瀏覽
女人街食飯公司 位於旺角女人街,主打大排檔菜式,裝修亦配合主題,以懷舊大排檔及港式霓虹燈作裝修!金沙脆鮮魷 $108外層炸粉醬炸至金黃香脆,內裡鮮魷爽口彈牙,再加上咸蛋黃醬嘅咸香,真係無得輸,好惹味!Wasabi沙拉骨 $108估唔到Wasabi蛋黃醬配沙拉骨可以咁滋味!排骨啖啖肉,大大件,配上陣陣芥辣香味,好有特色!胡麻雞絲粉皮 $58粉皮夠爽夠清,加上大量雞肉、青瓜絲及芝麻醬,好開胃!醇滑嘉士伯$28食香口野,當然要飲啤,爽呀!

金沙脆鮮魷 $108

Wasabi沙拉骨 $108

胡麻雞絲粉皮 $58

粉皮夠爽夠清,加上大量雞肉、青瓜絲及芝麻醬,好開胃!

醇滑嘉士伯$28

食香口野,當然要飲啤,爽呀!
2021-04-21 0 瀏覽
約左朋友係位於女人街地段,通菜街威達1/F的女人街食飯公司食飯,進店已見到一系列懷舊裝修,有重溫在大排檔的風味。近排食得多紅肉, 故今晚都想食下白肉,就點了2款想食的魚類了!#豉油鱈魚球🐟魚身輕微炸過,咬落有脆口感,但又不失魚肉嘅幼嫩,稱得上外香脆內柔軟,加上豉油咸味,送酒一流。#豉汁蒸鱔魚我選擇了豉汁蒸惹味點,鱔魚厚身很滑沒有泥味,配搭豉汁非常之夾。店鋪地方乾淨企理,環境裝修得很懷舊,地點就腳,多人聚餐都好好選擇的地方。

#豉油鱈魚球🐟

#豉汁蒸鱔魚

2021-04-20
2021-04-20 9 瀏覽
舊同事話帶我去食大排檔,因為我地都好鐘意食小炒,呢間喺通菜街嘅上樓嘅隱世大排檔好高質!一踏入餐廳彷彿走進時光隧道!店內裝潢用心,將舊式街市熟食中心+大排檔帶到室內!啱哂怕熱又怕凍嘅我地!除左勁啱打卡嘅裝修,仲有海鮮檔添!優惠孖寶 (A) $198 🐔招牌瑤柱走地雞(半隻)賣相極吸引嘅招牌瑤柱走地雞,半隻望落都好大碟!雞肉鮮嫩,雞肉肥瘦均勻,雞皮爽口彈牙,味道同生熟都適中,配埋瑤柱同好似座山咁嘅炸蒜一齊食更入味,而醬汁就有傳統蔥油醬同泰式醬兩款!一碟雞可以食倒三種味!勁!🧄金蒜銀絲大元貝 (兩隻)優惠孖寶嘅另一個小菜-金蒜銀絲大元貝,滿滿嘅粉絲同大量嘅蒜蓉配大大個元貝,新鮮彈牙!正!🦪豉椒炒蟶子皇 $84 /2隻- 豉椒汁香甜惹味,蟶子皇夠大隻,炒得爽脆香口,配料有洋蔥同三色椒好快比我地清左呢碟!🍜豉油皇龍鬚炒麵 $98我最鐘意食炒麵,呢個炒麵抄得唔油仲好乾身!微微嘅鼓油味配埋超Q彈嘅魷魚鬚🦑同爽口嘅芽菜一齊食多種口感!最後加埋傳統辣醬簡直冇得彈!
優惠孖寶

優惠孖寶 (A) $198

🧄金蒜銀絲大元貝 (兩隻)
豉椒炒蟶子皇

豉油皇龍鬚炒麵

🍜豉油皇龍鬚炒麵 $98
優惠孖寶
豉椒炒蟶子皇
豉油皇龍鬚炒麵
  • 金蒜銀絲大元貝
2021-04-20 0 瀏覽
最近旺角新開左一間特色大排檔,裝修大玩香港懷舊風格,勁多朋友已經去咗打卡,今日我都終於有機會嚟食晚餐。餐廳位於旺角通菜街樓上鋪,裝修好有本土特色,啲相點影都靚。金鴛鴦蒜粉絲蒸蟶子皇 ($42/隻)我同朋友都鍾意食海鮮,點左兩隻蟶子皇,可以選擇豉椒炒,或者蒜蓉清蒸。蟶子肥美鮮甜,極富蒜蓉香,仲有好多粉絲,好好食。黑松露鮮蝦多士( $28/件)見到幾乎枱枱都點咗黑松露蝦多士,似乎係呢度嘅招牌菜式,便點了3件試吓(最少要order 3件)。食完就知點解咁受歡迎,多士非常香脆,黑松露醬香氣四溢,推薦一定要試吓!沙嗲粉絲中蝦煲( $168 )估唔到蝦煲份量咁多!入面不下十隻大蝦,隻隻新鮮、肉質彈牙。粉絲係粗身嗰隻,另有菠蘿、彩椒,送飯一流。餐牌上仲有好多其他豐富菜式,下次要嗌多啲朋友一齊嚟食先得!

餐廳位於旺角通菜街樓上鋪,裝修好有本土特色,啲相點影都靚。

金鴛鴦蒜粉絲蒸蟶子皇 ($42/隻)

蟶子肥美鮮甜,極富蒜蓉香,仲有好多粉絲,好好食。

黑松露鮮蝦多士( $28/件)

沙嗲粉絲中蝦煲( $168 )

餐牌上仲有好多其他豐富菜式,下次要嗌多啲朋友一齊嚟食先得!
2021-04-19
今晚小妹打算同朋友去通菜街睇精品同Namco夾公仔🧸, 於是就去附近睇下有咩食, 經過女人街食飯公司記得之前食過覺得唔錯, 於是我地就決定上去食!🌟琥珀合桃合桃金黃焦脆幾香口, 甜得嚟又唔太膩🤭🌟鳳梨懷舊咕嚕肉咕嚕肉炸皮薄啖啖肉, 醬汁味道調得岩岩好, 酸酸甜甜好醒胃!🌟金蒜銀絲蒸蟶子皇蟶子王大隻肉厚, 食落口感爽彈鮮甜好惹味!🌟生炸脆皮頂鴿頂鴿熱辣辣, 大細適中啖啖肉, 皮脆肉嫩, 食落好juicy而且無咩油膩感!

🌟琥珀合桃
合桃金黃焦脆幾香口, 甜得嚟又唔太膩🤭

🌟鳳梨懷舊咕嚕肉

🌟金蒜銀絲蒸蟶子皇
蟶子王大隻肉厚, 食落口感爽彈鮮甜好惹味!

🌟生炸脆皮頂鴿
2021-04-15
2021-04-18 268 瀏覽
今次嚟到位於女人街嘅「女人街食飯公司」食飯🤣🤣,依間餐廳唔止個名特別,裝修都好有特色,宛如時光倒流返去八九十年代嘅舊香港😚• 麻辣栢葉 $58冇諗到喺涼拌菜,但錯有錯著,成為咗本餐嘅MVP😳牛栢葉大塊得黎爽脆又唔韌,做到依個口感真係要俾啲掌聲👏🏻麻辣汁超惹味,不過辣度唔輕,尤其係底嗰啲🤭夾埋青瓜、蔥絲、花生,口感味道一流👍🏻下次嚟到都會再嗌返佢😽• 香辣牛柳粒 $128牛柳粒口感軟稔,辣度係有喺度,不過就欠缺咗少少香味,反而估唔到可以同大啡菇炒埋一齊,菇菇同個汁又幾夾,有中西合璧嘅感覺😆• XO醬海鮮小炒皇 $108老實講,唔係朋友叫,我都唔太知小炒皇喺咩🤣小炒皇姐係韮菜花、蝦乾、腰果、銀魚炒埋一碟,全部都係鹹鹹香香嘅嘢又點會唔好食😋而依度再另外加咗魷魚同鮮蝦落去炒,食材新鮮彈牙有鑊氣,將碟餸帶到去另一個境界😛• 黃金軟殼蟹 $98有幾可大排檔有得食軟殼蟹,搭埋鹹蛋黃依個配搭都幾新穎,薄身脆皮包住啖啖肉嘅軟殼蟹,仲有啲蟹膏係入面,喺香口之選✌🏻✌🏻• 白飯 $12• 藍妹啤酒 $32

• 麻辣栢葉 $58

• 香辣牛柳粒 $128

• XO醬海鮮小炒皇 $108

• 黃金軟殼蟹 $98

• 白飯 $12

• 藍妹啤酒 $32
女人街食飯公司 𝗟𝗮𝗱𝗶𝗲𝘀 𝗦𝘁𝗿𝗲𝗲𝘁 𝗦𝗶𝗸 𝗙𝗮𝗻 𝗖𝗼. 👯‍♀️好耐冇食大排檔啦!!! 咁有港式風味更少有🤩 𝗕𝗼𝗼𝗸𝗺𝗮𝗿𝗸左女人街食飯公司👯‍♀️都一段時間,初初係俾佢嘅裝橫設計吸引住,今次約左3個朋友一齊去食👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻去到八點左右,座無虛席。👨🏻服務好好,好好彩好快就安排到入座🥰菜單勁多選擇🤩🤩我地揀左⋯⋯風沙九肚魚 𝗛𝗸$𝟴𝟴 🐠🐡- 第一樣上嘅菜🥰九肚魚唔係間間大排檔都有,佢炸得架出色,熱辣辣🔥,又唔會有碎骨,一百分💯麻辣柏葉 𝗛𝗸$𝟱𝟴 🌶- 一上枱就嚇親,勁高勁大份🤣 食麻辣嘢最驚佢唔夠辣,依碗就係傳說中嘅噴火麻辣柏葉🥵🔥🤣🤣🤣 配啤酒一流🍻(佢哋有戰鬥碗🥣🤫!)金沙脆鮮魷 𝗛𝗸$𝟭𝟬𝟴 🦑- 超級無敵邪惡之選😈 炸到熱辣辣,皮薄肉厚。仲要啖啖都係蛋黃😈😈 有邊個可以抗拒?!士多啤梨骨 𝗛𝗸$𝟭𝟬𝟴 🍓🦴- 好大舊🤣 第一次食,原來士多啤梨骨係冇士多啤梨味🤫 送飯一流!秘製蔥油雞(半隻) 𝗛𝗸$𝟭𝟯𝟴 🐓- 一上枱我哋就懷疑緊係一隻定係半隻🤣又係份量好大,d雞肉好嫩🥰🥰 初初我哋仲話食唔晒打包,但係好快就掃晒⋯⋯金銀蛋浸時蔬 𝗛𝗸$𝟴𝟴 🥚🥬- 清淡之選!原

菜單勁多選擇🤩🤩我地揀左⋯⋯

風沙九肚魚 𝗛𝗸$𝟴𝟴 🐠🐡

麻辣柏葉 𝗛𝗸$𝟱𝟴 🌶

金沙脆鮮魷 𝗛𝗸$𝟭𝟬𝟴 🦑

士多啤梨骨 𝗛𝗸$𝟭𝟬𝟴 🍓🦴

秘製蔥油雞(半隻) 𝗛𝗸$𝟭𝟯𝟴 🐓

金銀蛋浸時蔬 𝗛𝗸$𝟴𝟴 🥚🥬
- 清淡之選!原來依個時蔬可以配好多唔同嘅菜,有白菜仔,通菜,西蘭花⋯⋯我哋揀咗白菜仔🥬。同其他菜式相比反而冇咁出眾,但份量好多🤩 應該係我今餐食得最多嘅餸🤡

香噴噴油飯 𝗛𝗸$𝟭𝟴 🍚
- 呢個絕對係一個最少二人份量嘅飯🤣🤣我戒緊澱粉無食到,但係賣相好靚。🥰

我地無expect過每款菜式都份量咁多!!我都冇expect 過我地四個女仔食量咁大👯‍♀️🤣🤣🤣 除返一人Hk$300都唔洗,係扺食嘅🥰

下次想食大排檔,都一定會揀返女人街食飯公司👯‍♀️🤗 十分推介大家試吓!
2021-04-16 0 瀏覽
🍚對於鍾意飲飲食食嘅你,呢間餐廳應該唔陌生🤔~佢係一間上樓懷舊風大排檔,大量八九十年代風格打卡位,中菜都有得打卡真係夠晒正😝。🦀黃金軟殼蟹:超高質咸蛋黃炸殼蟹,熱辣辣味道啱啱好,咬落去啲蟹肉仲係好嫰😍。🐽鐵板原隻豬手:巨型豬手原隻用鐵板上,再幫你切開,黑椒汁十分惹味😍又係高質之選。🍖芥末沙拉骨:一般沙拉骨好易太甜,但呢款有埋芥末味,所以比較清新唔膩,都係好好嘅選擇🍃。💰今次淨係食餸埋單唔洗$400,性價比唔錯,又多選擇,必去😋😋😋

終於試左最近好hit既女人街食飯公司,平日夜晚都full house😎 果然唔係浪得虛名👏優惠孖寶 (A) $198招牌瑤柱走地雞 (半隻)金蒜銀絲蒸大元貝 (兩隻)依個孖寶真心抵食,完全無諗過半隻雞係咁多😱 肉質仲好嫩滑,鮮味十足👍 加埋海量瑤柱絲、炸蒜、蔥絲,好香口👏 仲有大大隻蒸元貝,仲好有厚度😹 絕對唔係用急凍元貝肉放上個殼度,求其交貨果啲餐廳😾 元貝蒸到恰到好處,輕輕就剷得起成舊肉,勁鮮甜,真材實料😎客棧香煎蓮藕花枝餅 $88點少得我最愛既蓮藕花枝餅,有圖有真相🤓每塊蓮藕花枝餅都好厚下,雖然有番咁上下厚度,但口感一啲都唔會實同乾🙂 每啖都好爽口好juicy,師傅一定落左唔少功夫,絕對係心機菜👍老虎大蝦龍蝦湯脆米泡飯 $128依個泡飯真係無得輸,龍蝦湯超濃郁🦞 已fact check飲曬成煲都唔口渴,真。無添湯底加埋泡飯、脆米,每啖都係精華😋 隻老虎大蝦大過我隻🤚🏻 勁粗碌既蝦肉仲要係爽口嫁,係新鮮既證據呀😎

優惠孖寶 (A) $198
招牌瑤柱走地雞 (半隻)
金蒜銀絲蒸大元貝 (兩隻)

2021-04-13
  • 客棧香煎蓮藕花枝餅