▪️$78 屋村三鮮有生腸、墨魚同鴨腎生腸食落幾爽口,墨魚同鴨腎就好彈牙隨碟附有芥末甜醬,建議大家一點要點埋醬汁一齊食不過要留意個份量都幾大份,如果多D人 share就可以食多幾味啦😆.▪️ $108 金沙脆鮮魷呢款炸野都係即叫即炸同平時椒鹽鮮魷唔同的地方係會將鮮魷的外層佈滿咸蛋黃醬😊食落每啖都係濃濃的咸蛋黃而鮮魷食落好彈牙,係略微唔夠脆口.▫️$98 高湯粉絲什菜煲見叫左咁多濃味野,所以就叫左個比較清啖的菜式成個什菜煲有菜心、白菜、西蘭花同粉絲等,非常足料🤣而且高湯飲落去幾香濃之餘,又唔會好重味同埋入面D蝦乾食落好有咬口,正.▪️$84 黑松露鮮蝦多士 即叫即炸,岩岩送上台個時仲係熱辣辣多士外層炸到金黃色咬入口先係食到蝦的彈牙,然後係多士的酥脆🤪最後仲有陣陣的黑松露味☺️絕對係今次的MVP無誤.▫️$28 蛋白杏仁茶本身唔太好杏仁茶隻味呢碗黎到個時聞到陣味都係好抗拒但點知膽粗粗試左一啖之後就發現係好清潤而且入面撈左D蛋白,所以食落唔會淨係得杏仁味🤩最岩食完咁多野之後整番碗黎幫助消化下
▪️$78 屋村三鮮
有生腸、墨魚同鴨腎
生腸食落幾爽口,墨魚同鴨腎就好彈牙
隨碟附有芥末甜醬,建議大家一點要點埋醬汁一齊食

▪️ $108 金沙脆鮮魷
呢款炸野都係即叫即炸
同平時椒鹽鮮魷唔同的地方係會將鮮魷的外層佈滿咸蛋黃醬😊
食落每啖都係濃濃的咸蛋黃
而鮮魷食落好彈牙,係略微唔夠脆口

▫️$98 高湯粉絲什菜煲
見叫左咁多濃味野,所以就叫左個比較清啖的菜式
成個什菜煲有菜心、白菜、西蘭花同粉絲等,非常足料🤣
而且高湯飲落去幾香濃之餘,又唔會好重味
同埋入面D蝦乾食落好有咬口,正

▪️$84 黑松露鮮蝦多士
即叫即炸,岩岩送上台個時仲係熱辣辣
多士外層炸到金黃色
咬入口先係食到蝦的彈牙,然後係多士的酥脆🤪
最後仲有陣陣的黑松露味☺️
絕對係今次的MVP無誤

▫️$28 蛋白杏仁茶
本身唔太好杏仁茶隻味
呢碗黎到個時聞到陣味都係好抗拒
但點知膽粗粗試左一啖之後就發現係好清潤
而且入面撈左D蛋白,所以食落唔會淨係得杏仁味🤩
最岩食完咁多野之後整番碗黎幫助消化下
今日專登約左朋友黎哩間大排檔餐廳食野同打卡,餐廳係行懷舊香港風,入面超多影相位,無論環境同食物都好有舊式大排檔既風味。餐牌上面食物既選擇都幾多,尤其係廚師推介部份好吸引,特別推薦蝦多士。今次我地兩個女仔就叫左以下食物share👇🏻🎈黑松露鮮蝦多士 每件$28(三件起)哩個蝦多士真係不得了!多士表面酥脆,內裏鬆化,蝦肉新鮮彈牙,入口有淡淡的黑松露香味,真係超好食!佢另外仲有一小兜黑松露醬,點埋醬食,黑松露味道更濃郁,超推介👍🏻🎈日本大元貝 每隻$42(兩隻起)真係對得住佢個名大元貝,因為個size真係幾大,上面有好多粉絲同埋蒜蓉,粉絲充滿蒜蓉香,元貝新鮮,肉質爽彈無沙,非常唔錯。🎈生炸脆皮鴿皇 每隻$98乳鴿都幾大隻,而且非常厚肉,外皮香脆,肉質嫩滑,另外配有淮鹽同醬料,但係其實本身隻乳鴿已經好夠味,基本上都唔洗再另外調味,重點係咬落去仲要有肉汁,正正推薦👍🏻🎈青芥沙拉骨$108醬汁有好濃既芥末味,但係因為溝左沙律醬既關係,所以唔會太辣。整體黎講,哩間餐廳既環境好有特色,而且食物質素都非常唔錯,係打卡同埋聚會既好選擇,不過大家想黎既話記得預早book位,因為都真係幾爆場。

今次我地兩個女仔就叫左以下食物share👇🏻

🎈黑松露鮮蝦多士 每件$28(三件起)

🎈日本大元貝 每隻$42(兩隻起)

🎈生炸脆皮鴿皇 每隻$98

🎈青芥沙拉骨$108

2021-05-29 1618 瀏覽
餐廳不論由外而內的裝修都充滿著港式風情懷舊的氣息..令人腦海中呈現了滿滿黃金歲月的回憶🧠🔸主食▪️士多啤梨骨 $108在平日裡菠蘿生炒骨是習以為常的一道小菜.但有士多啤梨骨🍓真的餐廳真的是寥寥無幾.難得一遇當然不能錯過😎 酸酸甜甜又開胃美味的士多啤梨醬配上剛炸好的豬骨. 令人難忘🤤醬汁偏酸.每口都是淡淡的士多啤梨🍓香和鮮甜味😏令人吃得津津有味..不過骨偏點大.難咬..🥶▪️黑松露厚蝦多士 $84 賣相高貴的蝦多士.一吃下去脆卜卜的.蝦肉🦐大大隻的..爽口又彈牙🤪蝦上還放上精緻的中黑松露.配上松露沙拉醬.是雙重松露香的味道.精神🤩淡淡的香味..好食👍🏻▪️金沙脆鮮魷 $108酥酥的鹹蛋黃金魷魚🦑炸粉上帶有淡淡蛋黃咸香的味道.酥脆酥脆的口感🤤新鮮魷魚🦑爽脆彈牙😈外酥內嫩的🤤可惜是有些魷魚未必盡然沾上蛋黃..🙄🔸湯▪️高湯粉絲什菜煲$98大大煲的什菜湯內裡頭包含了大量小白菜.菜心.粉絲.蝦乾等等... 蝦乾超高十顆以上.令菜湯本來的鮮甜大大提升😈健康又美味..剛好中和了小菜的濃郁味道👍🏻份量相當多.簡直是一鍋飽的料理👀🔸甜品▪️蛋白杏仁茶$28中式飯如飯後的必備良藥😁吃完這麼豐盛的一餐.當然要幫助消化

🔸主食

▪️高湯粉絲什菜煲$98

🔸甜品
蛋白杏仁茶

▪️蛋白杏仁茶$28
中式飯如飯後的必備良藥😁吃完這麼豐盛的一餐.當然要幫助消化一下.. 香滑無比的蛋白杏仁茶.杏香雋雅.濃郁不苦澀.蛋白綿軟如絮.令口感的層次豐富.更上一層樓🥸女生們.聽說還有養顏的功效😍

總括而言:食物質素OK.只欠缺衛生..是因換了兩隻碗都是有飯粒
金沙脆鮮魷
高湯粉絲什菜煲
蛋白杏仁茶
2021-05-09 1925 瀏覽
由大學時期就好鍾意同朋友食呢啲小炒🥳 可以嗌到成枱都係 又唔會太貴🙆🏻‍♀️ 仲有得用戰鬥碗飲啤酒( •̀∀︎•́ )✧︎呢間食過幾次 食物質素穩定環境又有香港特色🤟🏻❣️黑松露厚蝦多士 $84最少嗌3件~好少食到蝦多士啦依家🥰賣相十分靚仔 面頭有松露醬又有松露沙律醬🥲蝦膠好彈牙 多士脆🍞🦐但警告大家真係好邪惡㗎🤭❣️黑椒蜜餞薯仔牛柳粒 $168太耐冇食薯仔牛柳粒( ᵒ̴̶̷̥́ _ᵒ̴̶̷̣̥̀ ) 見到隔離枱食就忍唔住😂食咗呢碟唔使食飯lu🤣 要讚佢嘅牛柳好嫩 每粒都好好咬😉 另外一個主角薯仔唔係好脆果款 係邊位脆入面淋🤟🏻 痴左好多蜜糖好正⁽⁽٩(๑˃̶͈̀ ᗨ ˂̶͈́)۶⁾⁾❣️XO醬海鮮小炒皇 $108想食少少菜又唔想太清淡就揀咗呢款😂好高質嘅小炒‼️ 韭菜花一啲都唔老唔zip牙罅😆有蝦有魷魚同小魚乾 配上菜莆腰果 好惹味💯小炒真係試得出廚房嘅功架( ⸝⸝•ᴗ•⸝⸝ )੭⁾⁾❣️醇滑嘉士伯 $28一定要配啤酒 呢度仲有香港特色嘅啤酒推銷員添🥳 戰鬥碗好有feel🤣
呢間食過幾次 食物質素穩定環境又有香港特色🤟🏻

• 黑椒蜜餞茨仔牛柳粒
  • 鐵板黑椒豬手
  • 黑松露鮮蝦多士
  • 黃金海中蝦
餐廳裝修用心,係六、七年代嘅大排檔設計,搭配一式一樣嘅枱凳及餐具,就如時光倒流,返返去以前嘅香港食物質素有保證,食過嘅每樣餸菜都煮得好入味,十分接地氣,好岩香港人嘅口味,家的感覺番曬黎屋村三鮮(豬生腸、鴨臀、墨魚)$78 7.5/10食開打冷嘅人都知,前菜一定唔少得凍食嘅內臟,呢碟食落好新鮮,肉質唔韌,搭配附有嘅甜醬或芥末醬,酸酸甜甜,相當開胃黑松露鮮蝦多士 (共三件)$84 8.5/10呢個多士係餐廳嘅名物,基本上光顧過嘅人都會點佢,因為真係好好食😋黑松露嘅香味撲鼻,多士炸得岩岩好,食落十分鬆脆,唔會好油膩,店員細心提醒一上碟就要趁熱食濃湯鱈魚肉碎泡飯(細)$58 7.5/10湯底好濃好鮮甜,鱈魚同肉碎吸曬濃湯嘅味,食落唔會太咸,食完亦唔會好口乾,雖然叫左細碗,但材料同飯量都算多,可以盛滿3-4碗飯豉汁蒸鱔 $168 8/10呢碟鱔食落爽口又惹味,毫無腥味同泥味,豉汁調配得恰好,無蓋過鱔嘅鮮甜味,好開胃,送飯食一流☺️高湯粉絲雜菜煲 $98 7.5/10湯底同樣煲得好濃郁,粉絲好淋,雜菜同粉絲都吸收曬湯底嘅鮮甜味,正😋

屋村三鮮(豬生腸、鴨臀、墨魚)$78 7.5/10

黑松露鮮蝦多士 (共三件)$84 8.5/10

濃湯鱈魚肉碎泡飯(細)$58 7.5/10

豉汁蒸鱔 $168 8/10

高湯粉絲雜菜煲 $98 7.5/10
2021-04-07
見有好多人Like,朋友都介紹過,就去試試,可能我期望過高…我只係去食午餐,不知晚上的小菜是否比較好食?今次食咗呢d👇🏻👇🏻👇🏻招牌咖喱牛腩飯 $54牛腩都ok諗,不過咖喱唔夠入味,好淡😣好似只係放入咖哩煮咗一陣子香蔥豬扒太陽蛋配白飯 $54本身個飯都幾好食,隻蛋剛剛好,好可惜件豬扒好硬,切到手都攰⋯😩飲咗杯奶茶,唔錯啊!👍🏻👍🏻裝修懷舊,打卡確實好靚,如果食物質可以提升便好。
今次食咗呢d👇🏻👇🏻👇🏻
招牌咖喱牛腩飯 $54
香蔥豬扒太陽蛋配白飯 $54

飲咗杯奶茶,唔錯啊!👍🏻👍🏻

裝修懷舊,打卡確實好靚,如果食物質可以提升便好。
香蔥豬扒太陽蛋配白飯
招牌咖喱牛腩配白飯
2021-07-08
2021-07-20 0 瀏覽
又一個朋友會離開香港🥺約咗佢去大排檔啤一啤聚下舊,但呢排又熱又打風,所以就揀咗呢間女人街嘅室內「大排檔」。•家鄉鯪魚球 $68 啱啱炸起,上枱勁熱,熱到爭啲焫親脷仔彈牙得嚟無油膩感,有鯪魚嘅味道又唔會太腥點埋蜆芥食更加惹味•一口臭豆腐 $58平時過年先會食到臭豆腐,見到呢道有就想試吓有臭豆腐嘅香味,外脆內軟,街邊食嘅一樣甜醬或者豆瓣醬😌•士多啤梨骨 $108用上走過油嘅腩排,食落微脆同爽口,肥瘦均勻,加埋酸甜嘅士多啤梨汁係好食嘅•XO醬馬拉盞芥蘭煲 $98都係平時會去大排檔叫開嘅嘢,大大隻蝦乾,XO醬惹味,唯一要留意個煲熱焫焫㗎小心焫到手。嚟大排檔真係食鑊氣吹下水啤下真心正值得一讚係D侍應好HELPFUL又會介紹有咩食, 仲會好快收拾好枱上食完既野

家鄉鯪魚球
啱啱炸起,上枱勁熱,熱到爭啲焫親脷仔
彈牙得嚟無油膩感,有鯪魚嘅味道又唔會太腥
點埋蜆芥食更加惹味

一口臭豆腐
平時過年先會食到臭豆腐,見到呢道有就想試吓
有臭豆腐嘅香味,外脆內軟,街邊食嘅一樣甜醬或者豆瓣醬😌

XO醬馬拉盞芥蘭煲

嚟大排檔真係食鑊氣
吹下水啤下真心正

2021-07-19
家鄉鯪魚球
一口臭豆腐
XO醬馬拉盞芥蘭煲
2021-07-17 0 瀏覽
今次去咗女人街食飯公司,個地點都幾就腳係旺角。搭lift一上去就見到懷舊嘅酒樓門面,入去似啲大排檔格局都幾有風味黑松露鮮蝦多士蝦多士即叫即整個包就好鬆脆黑松露配蝦都幾夾個人覺得呢個係必食金沙脆魷魚🦑加咗鹹蛋黎炒嘅魷魚味道一流😍同三五知己一齊食用嚟送酒就very good👍🏻 不過覺得魷魚整細塊少少就會易啲食金銀蛋浸時菜呢個菜覺得正常水準不過不失叫咗啲重口味嘅餸就想食啲清少少嘅菜中和下感覺冇咁Heavy最後啲菜俾我食晒🤪花枝丸煎蓮藕餅呢個蓮藕餅好大塊 份量都好多香煎好脆配上泰式辣醬都幾惹味😻

黑松露鮮蝦多士

花枝丸煎蓮藕餅
呢個蓮藕餅好大塊 份量都好多
香煎好脆配上泰式辣醬都幾惹味😻

2021-07-15 0 瀏覽
生炸脆皮鴿皇 ($98)鴿皇大隻過平時嘅乳鴿好多鴿皮炸得好香 食落啖啖肉 肉質比較實 但肉味好濃日本大元貝 ($120)呢碟冇改錯名 果然係大大粒元貝幾厚肉 而且非常鮮味上面嘅蒜蓉粉絲好食到停唔倒口豉椒炒大蜆 ($128)呢碟真係希望愈大 失望愈大蜆乾淨冇沙 但味道唔算鮮甜而且茨汁比較稠 食落一patpat咁砂鍋臘味豬油撈飯 ($68)侍應叔叔教落淋一圈甜豉油然後即刻cup返個蓋 就會有飯焦個砂鍋好大 兩個人share真係勁飽
生炸脆皮鴿皇 ($98)
鴿皇大隻過平時嘅乳鴿好多
鴿皮炸得好香 食落啖啖肉
肉質比較實 但肉味好濃

日本大元貝 ($120)
呢碟冇改錯名 果然係大大粒
元貝幾厚肉 而且非常鮮味
上面嘅蒜蓉粉絲好食到停唔倒口

豉椒炒大蜆 ($128)
呢碟真係希望愈大 失望愈大
蜆乾淨冇沙 但味道唔算鮮甜
而且茨汁比較稠 食落一patpat咁

砂鍋臘味豬油撈飯 ($68)
侍應叔叔教落淋一圈甜豉油
然後即刻cup返個蓋 就會有飯焦
個砂鍋好大 兩個人share真係勁飽
2021-07-12
2021-07-11 0 瀏覽
見網上啲comments 唔錯,所以走黎試吓。叫左個蘆筍XO醬炒鮮元貝,盛惠$188。坦白講,主菜的份量不多,真係一D都唔值呢個價 🤬另外再叫咗佢哋出名嘅蝦多士,啲蝦肉炸到好乾好鞋,一啲都冇網上啲comments 講得咁好食。結論:唔會再幫襯(PS: 連相都廢事影)
結論:唔會再幫襯
(PS: 連相都廢事影)
2021-06-21
2021-07-03 0 瀏覽
< 女人街食飯公司 > 📍旺角第二次試呢間懷舊港式大排檔 今次叫咗之前冇食過嘅小菜都有驚喜😍💚青芥沙拉骨 $108去大排擋好鍾意食沙拉骨 呢個加咗芥辣好特別🤣 芥辣味唔會好攻鼻 幾開胃 沙拉骨用咗肉排整 肉質唔會太實 每件都好大塊 好滿足😆💛金沙脆鮮魷 $98呢個我俾一百分 鮮魷好大塊 份量好多 重點係炸漿好薄又夠脆😋😋 加埋流沙咸蛋黃冇得輸🥰🦞虎蝦脆米泡飯 $128龍蝦湯好濃味 好似西式冇加忌廉嗰隻龍蝦湯😛 入面除咗有一隻大虎蝦同泡飯 仲有雜菌同海鮮 好豐富😍😍 虎蝦有手掌咁大 肉質爽口鮮甜 另外可以加脆米增加口感 值得一試😋🥚蛋白杏仁茶 $28見到好多人推薦佢地嘅蛋白杏仁茶 叫咗一碗做飯後甜品😛 果然好香杏仁味 仲有幾塊蛋白 好滑溜 唔會太甜😋👍🏻
< 女人街食飯公司 > 📍旺角

💚青芥沙拉骨 $108

💛金沙脆鮮魷 $98

🦞虎蝦脆米泡飯 $128

🥚蛋白杏仁茶 $28
香港越黎越多懷舊大排檔餐廳,一直都好想試呢間女人街食飯公司,裝橫、招牌、碗碗碟碟都好有以前舊香港既感覺。嗰日Book左7點,我同朋友去到已經幾乎滿座。雖然多食客,但上菜速度亦好理想。《黑松露鮮蝦多士 $84》招牌菜之一,三件起跳。賣相好吸引,多士金黃酥脆,係多油左啲,大蝦爽口彈牙大大隻,上面仲有黑松露醬。另配松露沙律醬,感覺有雙倍松露香,非常值得一試啊!《沙煲蠟味豬油撈飯 $68》超級極度邪惡既豬油撈飯,用沙煲呈上特別有風味,最上鋪滿蠟味粒同蔥花。我地先自行加入醬油份量,店員會幫手撈勻再蓋上蓋焗一陣,令到沙煲多左好多醬油飯焦🤤有蠟味做配搭,成個飯更加香噴噴,而且唔會太油膩,呢個性價比幾高。《脆皮牛腩 $128》無曬蘿蔔牛腩,所以揀左呢個幾有Gimmick既脆皮牛腩。薄薄的外皮炸得香脆不油膩,牛腩質感嫩滑,輕輕一咬就可撕開,牛味不過不失。加分位係個醬汁,酸酸辣辣,有啲似泰式醬料,中和左肥膩感,越食越開胃。《豆豉炒大蜆 $128》豆豉大蜆配三色椒同洋蔥~份量算多,蜆肉幾大隻唔會有沙,醬料鹹香得宜好適合送飯食,不過就有部份蜆肉冇開口,唔知係未熟定係咩原因。

《黑松露鮮蝦多士 $84》

《沙煲蠟味豬油撈飯 $68》

《脆皮牛腩 $128》

《豆豉炒大蜆 $128》
2021-07-01 60 瀏覽
今晚6時半,我們本來想到旺角妹記大排檔吃晚餐,但人太多,我們又沒有book枱,只好揾另一間。電梯停在一樓,我們發現了另一間大排檔,叫女人街食飯公司,好有70年代風味,充滿懷舊feel,便走進去試試。真是一個打卡的好地方,店內已有很多人,只有一張空枱,我們不用等便可以坐下。我們叫了很多人食的黑松露厚蝦多士,最少叫三件,賣相靚,蝦膠彈牙多士脆,好好味。清炒西蘭花只是一般。粉絲蒸蟶子皇和椒鹽南非五頭鮑魚好大隻,真是好少食到,鮑魚入口彈牙好食。豉油皇龍鬚炒麵較咸。屋村三鲜有墨魚、鸭腎和豬生腸,份量多和爽口,有甜醬和黄芥辣用醬碟裝,加醬更好味。到最後再叫甜點,有蛋白杏仁茶和古法脆麻花,蛋白杏仁味充滿濃郁的杏仁味,還有滑溜的蛋白,值得一試。但脆麻花一般,不吃也罷。

2021-07-01
2021-06-28 63 瀏覽
同朋友臨時相約,邊行邊搵地方食飯。麻甩系嘅小妹比較豪邁,覺得大排檔食飯係比較舒服,傾計大聲d都唔怕尷尬啦最終決定試下呢間好中式ig-able, 想去好耐嘅。由於有限聚令 兼限時營業嘅關係,大部分人食飯都習慣性book定位,我地都係抱住博下嘅心態walk-in。 入到門口即時有人接待,但知道我地冇book位之後就指示我同朋友係門口等待,門口當時空無一人。坐左10幾分鐘都冇人理,朋友見到離開嘅人都多而且空枱都幾多,主動再問先被安排入座如果唔係朋友心急問多句,分分鐘已被遺忘好不容易入座就已經好快到cut order時間,惟有急急落單。椒鹽九肚魚 (記得係)$98 - 第一感覺係份量偏少,而且一睇就知炸過左火,擺盤亦求其。但要讚嘅係好細心咁去左軟骨。豉汁炒大蜆 $128 - 以份量黎講唔算多,蜆食到幾粒都有沙而且唔算飽滿。調味黎講尚可,感覺似加醬汁輕輕炒兩下就上碟,整體唔夠惹味同抵食。黑松露蝦多士 $28/件(3件起)- 食得蝦多士就冇得怕肥架喇原件拎去炸,係會偏油少許。蝦膠算幾彈牙,沙津醬黑松露味唔算出,但送酒唔錯!啤酒會用公雞碗飲嘅,Cheers 蟹籽蛋白野菜脆米炒米 $98 - 炒飯要

最終決定試下呢間好中式ig-able, 想去好耐嘅[女人街食飯公司]。

如果唔係朋友心急問多句,分分鐘已被遺忘

但要讚嘅係好細心咁去左軟骨。

啤酒會用公雞碗飲嘅,Cheers

蟹籽蛋白野菜脆米炒米 $98 - 炒飯要讚嘅炒得幾乾身,脆米同炒飯夾埋食幾得意有口感。

整體最吸引我嘅地方無疑都只係懷舊港式嘅環境,
食物黎講就相對冇咩特別之處,而且價錢都少貴,試過便可了