由1938年創業至今的 奇華餅家🔸,多年來糅合傳統和創新,創造出一系列美味又吸引的香港風味美食。由一間在油麻地上海街的小店,發展成馳名中外的國際企業,實力和質素當然有保證啦。秉承著「用心製餅,以質取勝」的理念,每件產品都用心製作,把傳統味道延續下去。❝ 迷你無花果果仁月餅禮盒 $248/盒❞今年首度推出的 迷你無花果果仁月餅🥮,嚴選由著名無花果出產地土耳其🇹🇷 出產的果乾,再加入椰棗、杏脯、腰果、合桃、杏仁和小紅莓等製成,口感超豐富,酸甜可口,😍果香四滋,深得我心,很好吃呀!❝ Sanrio characters迷你奶皇月餅 $40/盒❞今年奇華再度聯同Sanrio,推出可愛到爆炸的月餅禮盒呀。一套4款的手提箱外形禮盒🎁,分別印有 Hello Kitty、My Melody、布甸狗和XO仔,每盒有一個迷你蛋黃奶皇月🍳 或 迷你朱古力奶皇月🍫。而且更會附送1個麻布袋,送給小朋友最敵合啦!購買仼何奇華產品滿$50,可用優惠價換領以下產品:1.Sanrio防UV雨傘☂️ 換購價$45(原價$118)2.Sanrio旅行收納袋套裝🛍換購價$36(原價$98)3.Sanrio防UV雨傘及Sanri

❝ 迷你無花果果仁月餅禮盒 $248/盒❞

購買仼何奇華產品滿$50,可用優惠價換領以下產品:
2.Sanrio旅行收納袋套裝🛍換購價$36(原價$98)
3.Sanrio防UV雨傘及Sanrio旅行收納袋套裝🎉換購價$68(原價$216)
▫▫▫▫▫
🎉優惠資訊:
1. 即日起至9月22日,網上購物: 滿$298,即免本地運費。購買指定月餅滿$500,即享8折優惠。購買指定月餅,用Citi Bank信用卡簽帳,即享8折優惠。
2. 即日起,門市購物: 滿$596或2盒雙黄月餅,即送總值$360的現金優惠卷。
2020-09-26
2020-09-27 47 瀏覽
又就到中秋啦,又係介紹下月餅嘅時候啦。我覺得奇華朱古力月餅同奶黃月餅🥮都唔錯。朱古力月餅有好濃烈嘅朱古力味,佢嘅咸好實,好正,而且有啲牛油味,都幾好食。奶黃月餅有少少蛋黃嘅咸香味,咸料都係好實,都係唔錯嘅。
又就到中秋啦,又係介紹下月餅嘅時候啦。

我覺得奇華朱古力月餅同奶黃月餅🥮都唔錯。

奶黃月餅有少少蛋黃嘅咸香味,咸料都係好實,都係唔錯嘅。

2020-09-10 79 瀏覽
中秋未至,月餅先食……當看見一盒令人垂涎的月餅置於面前,那會忍得住口?今年收到兩盒月餅,一盒是傳統的雙黃蓮蓉月,還要是老字號奇華的出品。餅盒是奇華的古裝人標誌,一眼便認得出。小人拿月餅的時候,店員千叮萬囑開封後要放入雪櫃,所以吃的第一個是原裝室溫的。切開月餅時看到有些油溢出來,還以為會很油膩。誰知一啖咬落,竟然是清甜的,一點也不覺漏滯。餅皮薄之餘,蓮蓉更是細軟香滑、甜度適中,令人回味無窮!唯一要數的是鹹蛋黃少油,難免較乾,香味亦打了折扣。這個月餅,吃完飯吃半個做甜品都不過份!

雙黃白蓮蓉月餅

白蓮蓉蛋黃餡

這個月餅,吃完飯吃半個做甜品都不過份!
雙黃白蓮蓉月餅
白蓮蓉蛋黃餡
2020-09-08 46 瀏覽
一向喜歡老字號「奇華餅家」的「陳皮豆沙月」,「奇華」今年新推出了一款同樣是八個裝的「迷你無花果果仁月餅」($248),我同樣喜歡。喜歡「陳皮豆沙月」主要是喜歡它那陳皮的芳香與甜中帶點兒討好的苦,而這新推出的「迷你無花果果仁月餅」呢,我就喜歡它滿有五仁月餅的口感和獨特的無花果甜味,適中的甜味,豐富耐嚼的口感,成為一款既好吃,又健康的應節月餅,在中秋節吃一個賀節,可真不錯呢!
3 分鐘 (外賣自取)
其他
  • 無花果果仁月餅
1K
2020-06-18 135 瀏覽
仲有唔夠兩星期就到端午節,今年大家都冇得外遊,大家就乖乖留在家吃糭過節吧。陳皮鴨腿湯飯就食得多,今年奇華竟然將呢個經典口味變成肉糉,既創新又充滿香港情懷。鴨腿用秘製滷水煮至入味,陳皮嘅份量好足,每一口糯米都吃到陳皮嘅清新香氣。如果大家要送禮的話,可以考慮購買「種糭滋味」套裝禮券,只需$245便有三隻糉,分別係果蒸糭、XO醬五花腩肉糭、及陳皮鹼水糭一隻,我們都買了一張送給嫲嫲,氹得老人家她笑逐顏開

2019-11-07 214 瀏覽
今日 去利東街食完飯 個飯嘅份量有啲細 周圍行下,睇下有咩買,等下午茶可以填下圖肚, 見到有間奇華餅店‘原來有新鮮麵包賣, 都有不少款式 另外有我買咗嘅蛋撻同埋蝴蝶餅。因為我成三點半先食,所以蛋撻已經凍咗, 但佢個蛋漿都好好味, 唔會太甜,充滿蛋味,酥皮有好多層,但係因為我麻麻地蛋撻嘅酥皮, 所以唔會十分欣賞。 另外蝴蝶餅係同朋友share嘅, 好鍾意佢嘅sugar層面, 亦都係唔會過份甜,剛剛好食落口好脆口,另外亦都唔會太重牛油味。我覺得店員嘅服務都幾好因為我哋諗緊要邊樣嘢嘅時候都擾攘咗一陣 佢都冇乜不耐煩嘅感覺 如果行開呢頭食嘢嘅話,下次都會選擇買呢間。

剛剛好食落口好脆口,另外亦都唔會太重牛油味。

,下次都會選擇買呢間。
2019-10-16
2019-09-21 143 瀏覽
At this flagship store, besides selling the usual moon cakes, it also has freshly baked moon cakes. Recently, they are collaborating with Sanrio and I chose the Hello Kitty(Strawberry Yogurt) one(there are 4 others as well). It was much softer as it was freshly baked and more fragrant. The skin of the moon cake was thin and strawberry flavor really popped up. Due to its tartness, it doesn't taste too oily like the traditional ones.
Hello Kitty Strawberry Yogurt Moon cake
2019-09-09
2019-08-19 2458 瀏覽
晌眾多餅家、餅店中,「奇華」算得上喺一家非常進取嘅公司,因為每逢節日,均有新產品推出市場,令貪新鮮嘅香港人不時試到啲新口味。早前就喺睇到報紙一大版月餅廣告,覺得真喺配搭幾創新,乳酪搭奶皇,實在頗有趣。草莓乳酪奶皇月 $178包裝盒設計十分精簡,一粒粒鮮紅或淡紅嘅草莓圖案,就清爽表達出口味嘅款式。一盒內藏6個乳酪奶皇月,全獨立包裝,又可以作為下午茶嚟慢慢嘆。月餅更以清晰嘅草莓作餅面圖案,烘得帶微微金黃,逢喺奶皇月,個人就喜歡稍微烘一下,每奶皇餡更綿滑細緻;外皮既薄且鬆化,入口唔單止有陣陣草莓香,餡內更混有草莓粒粒,食味不俗。香橙乳酪奶皇月 $178另一款喺香橙口味,同樣,包裝盒外觀設計簡約,簡簡單單嘅香橙圖案,加點水墨風嘅橙片,予人感覺清雅不俗氣。單喺睇盒面,以為跟草莓 乳酪奶皇月口味一樣,只喺換咗味道而已,其他,呢一款嘅外皮更喺加入咗朱古力味道,配搭上香橙味嘅奶皇餡,一甜一酸相對立嘅味道,令香橙味顯得更突出,整體變得更具個性。咁好味嘅迷你奶皇月當然要同屋企人分享啦,尤其款香橙乳酪奶皇月,有種與眾不同嘅感覺!喜歡試新嘢嘅朋友,有興趣都不妨一試吓。
草莓乳酪奶皇月 $178

香橙乳酪奶皇月 $178

香橙乳酪奶皇月
題外話/補充資料: 因為喺朋友送贈,所以,幾個細項評分(環境、服務、衛生、抵食)嘅參考值唔大。
At Kee Wah Bakery, they have yoghurt custard mooncakes for 2019!!!What's good is that at the Flagship store in Wanchai, you can get freshly baked ones so you can buy them individually and decide which one you like.The fruity ones are really cute with a choice of strawberry yoghurt custard or chocolate orange peel custard.I was surprised how good they tasted especially the strawberry yoghurt custard as there were pieces of dried strawberries in it while the pairing of chocolate and orange peel ne

I was surprised how good they tasted especially the strawberry yoghurt custard as there were pieces of dried strawberries in it while the pairing of chocolate and orange peel never goes wrong.
They taste good at room temperature or even chilled.
At the moment, they are doing offers which are shown on the flyers.
2019-05-11 277 瀏覽
來到灣仔利東街附近 會有一家專門店這裡除了賣自家的品牌產品還有店鋪的歷史演變/冰室這家店鋪屹立多年 自有必勝之處當然 香港的舊式餅也是文化遺產無論是日常食的餅 嫁娶用的這家也有哈哈 一說這家店名人人也知道是香港的老品牌之一下次去其他分店買點懷舊食物才行
來到灣仔利東街附近 會有一家專門店

哈哈 一說這家店名人人也知道
是香港的老品牌之一

下次去其他分店買點懷舊食物才行
2019-03-26 258 瀏覽
今日男友接放工,經過奇華見到有新鮮出爐蛋撻,啲蛋漲卜卜勁吸引,可遇不可求。但個店員話因為岩岩出爐蛋撻太熱,所以唔賣住,要等多十分鐘先開賣,我地為左食新鮮出爐蛋撻,係囍帖街行多陣先再去買。去再買時,個蛋撻都仲熱,但啲蛋已經平伏晒無漲起。食落去酥皮好鬆化,一咬落去就散開。食落啲蛋好滑,但略嫌佢唔夠甜,蛋味唔夠香😔,有少少失望。
去再買時,個蛋撻都仲熱,但啲蛋已經平伏晒無漲起。
2019-03-25
2018-12-31 257 瀏覽
聖誕節,有同事請大家吃奇華餅家的唐餅,開心齊Share!幾個好姐妹,每人取了一款。未開餐,先來一張大合照。唐餅獨立包裝,較為方便和衛生。朱古力脆脆銅鑼燒,在餡內混入朱古力脆脆,增添口感,外軟內甜且帶脆口,大人小孩都喜歡;麥芽糖醇低糖全蛋馬仔,吃起來粘牙甜美,蛋香四溢,充滿兒時的回憶;黑芝麻薄片口感香脆酥化無比,陣陣芝麻香氣撲鼻而來,甚是誘人;冬蓉老婆餅則皮酥餡多軟滑,面層的白芝麻,又多了一分香氣;蛋白蛋糕最為鬆軟。
聖誕節,有同事請大家吃奇華餅家的唐餅,開心齊Share!

幾個好姐妹,每人取了一款。未開餐,先來一張大合照。

聖誕節
2018-09-19 429 瀏覽
時光如箭,飛快閃逝。還有十天左右,便是人月雙圓的中秋佳節。應節食物之選,當然是月餅。今年一如往年,老牌餅家「奇華」的出品,都是自己的心頭好之一。今年的「奇華」出品,傳統的「雙黃金黃蓮蓉月」固然是好。較新而好吃的就有去年吃過,獨有陳皮馥郁芳香,甜而不膩,個人覺得味道甚好的「迷你余仁生陳皮豆沙月」。 奶黃月餅方面,朱古力味濃厚, 「朱古力奶皇月」固然是我的心頭好,今年只在奇華灣仔旗艦店有售的「檸檬奶皇月」也清新可喜,甚得我的歡心。此外,可以一次過品嚐到多款不同口味奶黃月餅的「鴛鴦奶皇禮盒套裝」(8個裝),不但有四個「蛋黃奶黃月」,而且還有新口味的「松子蜂蜜奶皇月」和「朱古力奶皇月」、「芝士奶皇月」和「伯爵茶奶皇月」各一個,就最適合想多試不同口味奶皇月的人了。 而設計別出心裁,以青綠色竹筒造型示人,內有乾珅的「竹筒熊貓迷你月餅禮盒」(6個裝),內裡裝載著兩個「蛋黃奶黃月餅」、兩個「蛋黃純白蓮蓉月」和兩個「蛋黃豆沙月」,既美觀,又有內涵,也挺不錯。這禮盒獨特可愛的包裝,相信小朋友們一定十分喜歡。 為了慶祝「奇華餅家」開業80周年,今年特別推出的以禮傳情八十年「80周年限量月餅禮盒」($33

為了慶祝「奇華餅家」開業80周年,今年特別推出的以禮傳情八十年「80周年限量月餅禮盒」($338),在裝潢平實典雅的盒子裡面裝載著三款傳統月餅,當中包括經典的「雙黃純白蓮蓉月」、鹹香而有口感的「金華火腿五仁月」和清香回甘的「十五年陳皮豆沙貢餅」,一個禮盒,三款口味,各有特色,無論送禮自奉,都是不錯的選擇。
這個中秋,單是「奇華」的各款新舊口味月餅,已足夠我與老婆仔兩人慶賀佳節了。
其他
  • 月餅
2018-09-03 281 瀏覽
在利東街附近閑逛發現了這傢奇華餅家,占地非常地大,大概有2-3個鋪位。臨近中秋整個餅店都是各種各樣的月餅,分為盒裝及單個裝的。一眼望去,奇華竟然有超過20種不同口味的月餅可以單買呢。而盒裝月餅的特色是今年出了小丸子的月餅哦,非常可愛。想到小丸子漫畫的作家近期仙游,使得奇華這個特別版很有紀念價值。而最吸引我的是,這家奇華餅家竟然出了每日現烤奶黃月餅!有原味、檸檬味等等。超愛奶黃月餅的我立刻用$25買了一個,店員說常溫下可以保存兩天哦。但看圖已可見我出門立刻忍不住吃起來,咬了一口后才記得拍照,非常猴擒…好好吃呀!這段時間要多去這家奇華享受一下。
2018-09-02
  • 現烤奶黃月餅
走過鋪頭,聞到一陣陣香味,忍不住入內參觀 ,見到這款旗艦店限定版~~檸檬奶黃月餅 ,忍不住買了兩個回家,跟家人分享,覺得價錢有點貴,25蚊一個小小的月餅,但只此一家,別家欠奉。外皮是脆的,內跟普通奶黃月餅一樣作淡黃色,啖落被濃濃的檸檬味蓋過了奶黃味,但沒 一般奶黃月餅那麼甜,味道比較清香,可以一試。