門口比以前擠塞,出菜處,收銀處,等外賣處堆在一起, 萬一有火災就煩 在午飯時段光顧, 須要等起碼15分鐘坐低, 等人落單都唔夠人手某侍應不懂衞生的重要, 湯勺跌落地, 沒有換新的, 照出菜比客人                      好得人驚!!好老實, $70/一餐, 唔值 如果大X 活裝修完, 真係未必去太X

在午飯時段光顧, 須要等起碼15分鐘

坐低, 等人落單都唔夠人手

好得人驚!!

好老實, $70/一餐, 唔值

如果大X 活裝修完, 真係未必去太X
2017-12-16
夏日炎炎, 去太興食個靚早餐, 叫返杯凍檸茶... 凍檸茶一到, 二話不說, 飲返兩啖先, 解解渴, 正!然後.. 慢慢篤檸檬, 篤篤下.. 兩支牙籤浮面, 搞搞下.. 梅爛既招紙蒲頭, 再搞多兩下.. 嚇死.. 嚇死.. 真係嚇Q死, 一堆垃圾碎屑浮游, 真係即時反胃, 兼隔夜飯都嘔返曬出嚟!眼見食店收費與衛生水準不符, 在此攢文, 提 醒各路人多加注意, 現在諗起都仲想嘔!
夏日炎炎, 去太興食個靚早餐, 叫返杯凍檸茶...

凍檸茶一到, 二話不說, 飲返兩啖先, 解解渴, 正!

然後.. 慢慢篤檸檬, 篤篤下.. 兩支牙籤浮面
, 搞搞下.. 梅爛既招紙蒲頭
, 再搞多兩下.. 嚇死.. 嚇死.. 真係嚇Q死
, 一堆垃圾碎屑浮游
, 真係即時反胃, 兼隔夜飯都嘔返曬出嚟!

2017-05-27 421 瀏覽
我和Honey到西灣河看新房子,之後找吃的。西灣河有不少小型食店,但就不算坐得舒服,所以,當一行到太安樓,看到太興的招牌,便想到吃燒味飯。還有,這間太興算大,對外也開揚,坐得舒服。下午茶時段,下午茶也有燒味飯。Honey想吃油鷄飯,但侍應話無鷄,如果三拼飯(叉燒、燒肉、油鷄),油鷄可轉燒鵝。三款燒味都好味!叉燒入味且稔,少少肥;燒肉的皮很香脆;燒鵝也甘香,不肥。我們又叫了瑞士汁炒牛河粉。炒得不算油,但是,瑞士汁太甜了,如果配鷄翼就好味,但配炒河粉,太甜了一點。太興奶茶,不錯。
我和Honey到西灣河看新房子,之後找吃的。
還有,這間太興算大,對外也開揚,坐得舒服。

下午茶時段,下午茶也有燒味飯。
Honey想吃油鷄飯,但侍應話無鷄,
如果三拼飯(叉燒、燒肉、油鷄),油鷄可轉燒鵝。
三款燒味都好味!
叉燒入味且稔,少少肥;
燒肉的皮很香脆;
燒鵝也甘香,不肥。

我們又叫了瑞士汁炒牛河粉。

太興奶茶,不錯。

2017-05-27
2017-03-18 484 瀏覽
是日中午在西灣河上課,上課前來到地鐵站附近的太興午餐。西灣河是其中一間筆者最常光顧的太興,因其質素是非常穩定的一家,而且設有較多卡座和獨立座位,所以繁忙時間亦不難找到座位。店員的服務態度也非常親切和有效率。到太興吃飯,除了筆者曾介紹的西多士外,筆者亦十分喜歡這裡的瑞士汁濕炒牛河($52)和冰鎮奶茶。是日還多點了這裡的鴨腿湯飯試試。食物上桌速度非常快,濕炒河先來,熱騰騰的,吃落是濃濃的甜醬油和乾蔥味道,而且河粉炒得焦香,十分有鑊氣!雖然油份較多,但味道的確出色。推薦指數:5/5至於鴨腿湯飯($48)亦比想像中出色。湯是鴨骨和陳皮的香味,咸味不濃,倒是以一陣清香為主。裡面亦有冬瓜,入了味,感覺是挺散暑氣的。推薦指數:4/5至於冰鎮奶茶(+$3),茶味和奶味都非常重,而且以冰鎮形式上桌,保有凍奶茶溫度不會被冰塊所稀釋,是相當出色的凍奶茶。不站,不嗜甜的朋友有可能會嫌努茶偏甜。推薦指數:5/5太興的午市套餐定期更換,不過有時餐牌未必對上口味,大家要留意啊!
瑞士汁濕炒牛河

鴨腿湯飯

2017-01-07
瑞士汁濕炒牛河
鴨腿湯飯
2017-01-02 546 瀏覽
昨日假日又係星期日, 出街食飯有個風險係等位, 等到有位時, 多數會係三尖八角, 左拉右搭咁, 食到逼逼夾夾, 背脊骨落。但行到西灣河街頭, 肚餓, 知道太安樓對外有幾間食肆, 希望坐得好好地, 望望環境, 幸好, 十二點未有等位, 但靠得住明顯無人, 即係好極有限, 反之太興已坐九成滿, 可一試, 平日就唔係好想入, 因為佢價錢屬偏貴而唔太特別。入內, 剛有卡位, 正, 舒舒服服。見餐牌定好幾款午餐, 燒味, 款款差唔多價錢6字頭, 有飲品, 一於就試下梅菜扣肉飯。碟飯黎到, 有少少驚喜係同菜牌個樣差唔多樣, 兩條菜心放兩邊, 出菜那位人兄都算有心機, 兩條辣椒絲添了紅色, 幾靚。食落, OK 喎, 第一反應係: 好過泉章居, 扣肉好化, 唔會柴皮咁實。味道, 梅菜比例均勻。白飯另上。跟杯冰鎮奶茶, 好凍, 但幾滑, 有茶味。總體黎計, 太安樓太興各方面配合得宜, 以假日黎計, 60元就變得係好合理既洗費。

, 平日就唔係好想入, 因為佢價錢屬偏貴而唔太特別。

入內, 剛有卡位, 正, 舒舒服服。

跟杯冰鎮奶茶, 好凍, 但幾滑, 有茶味。

梅菜扣肉
2017-01-01
梅菜扣肉
  • 冰鎮奶茶
2016-09-30 442 瀏覽
次次黎太興都食燒味,今日lunch決定試試新野!我同同事不約而同都揀左個極邪惡嘅梅菜扣肉飯,連熱飲$58。餐廳幾乎爆滿,不過上菜算快,等左約10分鐘就有野食。就咁望落去飯同餸都好大碟,扣肉賣相唔錯,有成4塊肉咁多,不過夾起先知係薄薄薄切。扣肉炆得軟淋,吸收曬梅菜同醬油精華,肥瘦相間,皮同肥肉入口即融,唔錯!梅菜唔會太咸,帶少許甜味,送飯一流!另外提提,呢間太興嘅侍應姐姐服務都算殷勤,由到門口招呼到帶你入去搵位都照顧周到。餐廳空間大,卡位圓枱坐得頗舒適。
次次黎太興都食燒味,今日lunch決定試試新野!

我同同事不約而同都揀左個極邪惡嘅梅菜扣肉飯,連熱飲$58。

2016-06-14 506 瀏覽
It's afternoon tea.太興就食過好多次 但系呢個雞比仔餐就第一次食、因為如果晏去太興通常売曬既. 呢個餐有雞比仔2隻, 薯條同2塊野菜、 隻雞比仔都幾好食、 調味幾好AND 甘香。薯呢D薯條都甘香、 係同1味来的、、、 塊菜比較薄
It's afternoon tea.
薯呢D薯條都甘香、 係同1味来的、、、 塊菜比較薄
雞比仔
2016-06-01
2015-05-31 554 瀏覽
食物嘅種類非常多,有唔同嘅小菜、炒粉麵、燒味、扒餐等等,基本上一定有啱食嘅野。小菜黎講,大部份都非常入味,尤其係啫啫菜煲,大大個煲入面裝住相當份量嘅通菜,配上有蝦乾嘅海鮮醬,不過可能對某啲人黎講會咸左啲。而蒸魚等菜式都可以一試,魚嘅大細適中,好在夠新鮮。最出色嘅係跟餐嘅老火湯,火喉夠唒,飲得出非常足料!可惜嘅係價錢偏貴,比起幾年前加價接近5成,兩個小菜套餐已經接近$200,接受到價錢嘅話可以一吃,不過好大機會要等位。
2015-04-28
2014-09-10 726 瀏覽
上次來這間太興吃晚餐已是好幾年前的事了,是晚跟親戚們到此共晉晚餐。有親戚事先到太興拿位,以讓我們坐到較舒服的半圓卡位,辛苦了!來到太興當然要點有名的燒味,我們首先點了三星拱照(達人)($82),包括叉燒、切雞和燒肉,旁邊佐有冷盤木耳。可惜價錢、份量與質素完全不成正比,燒味不新鮮,叉燒不夠入味,而燒肉口感亦麻麻。切雞的脂肪和皮更佔了整件的三分二,失望!另外還點了四個餸菜跟白飯,包括海味雜菜煲($64)。煲裡有很多不同種類的菜,例如西蘭花、娃娃菜等,都算足料,不過略嫌魚湯味道過咸。爸爸提議試新菜式之一的蔥海參春耳煲($64)。送上來時熱噴噴,海參數量不算多,主要是香蔥和木耳,不過味道有點怪,太濃味,大家都說是中伏之選。第三款是鹹魚蒸肉餅($64)。雖然蒸餅需時,但應該是全晚最出色的餸菜!蒸餅用長條型的碟盛載呈上,有兩件很厚的鹹魚放在肉餅之上,鹹魚極鹹,很入味,家中長輩都說鹹魚很出色,而肉餅蒸得入味且質地滑溜。最後是魚香茄子煲($64)。從賣相來看都非常吸引和熱辣,茄子入味,不過味道依然偏濃和油膩,一定要送白飯才能吃完。總括來說太興的食物質素比較參差,理應出色的燒味更為當天最失色的一道餸,其
三星拱照(達人)
切雞的脂肪和皮更佔了整件的三分二,失望!
海味雜菜煲
蔥海參春耳煲
鹹魚蒸肉餅
魚香茄子煲

總括來說太興的食物質素比較參差,理應出色的燒味更為當天最失色的一道餸,其他小菜則不過不失,不過當天的店員嬸嬸很好笑容和有耐性,值得一讚。
2014-08-24
2014-05-25 615 瀏覽
去完港島民生書院,在地鐵站附近的太興看一看~門口的侍應馬上介紹太興在香港十分有名(以為我是旅客?) 原隻鵝脾飯($66)沒有以鴨代鵝,貨真價實!味道不錯,不會很硬,口感十足!大都牛肉麵($48)麵身柔軟幼滑,只是牛肉比較少,只有數片。湯很多味精呢...西蘭花牛柳粒($64)最好吃的菜式!西蘭花新鮮可口,而且每一枚西蘭花大小均一,一口一西蘭花。牛柳粒可是半口一牛柳粒,因為真的十分迷你!味道很香,佐白飯不二之選!白飯單叫$9!茄子肉鬆煲($64)茄子肉鬆煲上菜時充滿熱煙!真是即炒出來!茄子肉鬆十分惹味!茄子可是粗粗的,入口還有些茄子汁,十分可口!跟白飯+飲料(加$19)點了泡沫咖啡!本不抱期望,竟然很滑,賣相都不差!令人喜出望外!
原隻鵝脾飯($66)
沒有以鴨代鵝,貨真價實!味道不錯,不會很硬,口感十足!
大都牛肉麵($48)
麵身柔軟幼滑,只是牛肉比較少,只有數片。湯很多味精呢...
西蘭花牛柳粒($64)
茄子肉鬆煲($64)
跟白飯+飲料(加$19)
題外話/補充資料: 1/侍應十分機靈,只是問一下,已經知道客人心意。 2/餐具放在桌子旁的抽屜,方便! 3/已經有糭子售賣!只供外賣(生的),沒有堂食。
2014-05-09
  • 西蘭花牛柳粒
  • 泡沫咖啡
  • 原隻鵝脾飯
2014-03-31 751 瀏覽
今晚黃色暴雨,好多地方大雨之外仲要落雹,打爛哂啲商場玻璃,本來打算去又一城同媽媽食飯,好彩最後去返屋企附近搵食。因為想食蒸魚,但得兩個人所以最後去咗太古城附近太康樓嘅太興。叫咗冬菇蒸龍躉球,蒜蓉炒菜心 同楊州炒飯。值得一提,呢間分店樓面地方寬敞兼且樓底特高,座位亦舒服有別其它分店,落本裝修讓食客舒服用餐,抵贊!埋單 $210 ,價錢公道,如果同另一大集團翠華比較,呢間太興舒服同感覺企理好多。
冬菇蒸龍躉
蒜蓉炒菜心
楊州炒飯
2014-03-30
冬菇蒸龍躉
蒜蓉炒菜心
2014-02-25 703 瀏覽
近日在電視廣告火熱的,莫過於就是Eric Kwok竟然化身Tony Stark參演太興的廣告另外還有一位黑人演員則打扮成Nick Fury與Eric Kwok一起來個Avengers Cosplay。先不說像不像真,神不神似(張誇覺得不開口挺好,一開口整件事就fail下來)重點還是看太興在賣甚麼葫蘆藥,還以為重槌請Eric Kwok出山玩Cosplay是有甚麼新搞作原來是翻炒其最出名的「冰鎮奶茶」和燒肉,聲稱用創新手法重新演譯太興究竟在搞甚麼飛機?就是因為這個廣告,女友就嚷著要吃她最喜歡的瑞士汁濕炒河和冰鎮奶茶,由於第一次是在太興樓的太興吃,所以就重回這裡享受一下。^一坐下張誇第一時間就是拿起這Menu拍照XDD這張相看起來很有電影感之餘又很有喜感^餐牌上都加了價...大概6、7元吧。紐西蘭牛柳絲瑞士汁濕炒河:這個是張誇最推的一道,每次下午茶都必點(因晚餐會貴上10元以上),甜甜的瑞士汁加上炒得不韌的牛柳條,味道就好比吃瑞士汁雞翼一樣甜蜜。惟這次稍為瑞士汁收得不太足夠,有點「水浸河塘」的感覺,令河粉浸腍而易斷,但味道沒有影響。大都牛肉麵:張誇看到第一個印象就聯想為台式牛肉麵,果然味道聞
另外還有一位黑人演員則打扮成Nick FuryEric Kwok一起來個Avengers Cosplay。

太興究竟在搞甚麼飛機?

,所以就重回這裡享受一下。
^一坐下張誇第一時間就是拿起這Menu拍照XDD
這張相看起來很有電影感之餘又很有喜感
^餐牌上都加了價...大概6、7元吧。
紐西蘭牛柳絲瑞士汁濕炒河
大都牛肉麵
大都牛肉麵:張誇看到第一個印象就聯想為台式牛肉麵,果然味道聞著很像,可惜就空有嗅覺可言,吃下去就是味精湯加上幾片煮得超腍的牛月展和一堆青蔥,連菜也沒一條,還好麵煮得算有彈性,勉強過骨。
冰鎮奶茶
冰鎮奶茶:招牌中的招牌。來太興,不喝冰鎮奶茶就不算來過,雖然這樣形容有點誇張,可以卻沒有形容錯。作為冰鎮奶茶的第一人,對於愛好奶茶的食客來說實在是天大喜訊,天氣熱,儘管識飲應該飲熱奶茶,但冰鎮還是很吸引。
以冰坐冷預先在雪櫃冷凍好的奶茶,雙重冰凍,又不會被冰稀釋奶茶,實在聰明。可惜今次到訪,可能是銷路太好,奶茶未能有足夠時間冷凍好,結果上暖下冷,不夠爽但味道仍能推薦—香滑茶味濃!

作為一間連鎖式餐廳,張誇覺得太興是十分抵讚的
在宏觀看過的連鎖式餐飲集團中,太興的員工服務水平算是很高水平

首先進店一定有打招呼,而且不是其他很機械式那種,而是很熟客的問候(至少張誇暫時未遇到差的)

接著就是很快手,帶著笑容來替你下單,遞上水,也不會太hardsell自己餐廳的產品
而且餐點很少會遲大到,張誇印象中好像試過一次,但當天是全場爆滿而且是小的分店
最後就是埋單,由於太興要求客人出櫃面買單,所以不需要另外再付小費,免除尷尬

這是現在很多餐廳都達不到的標準,機械式的服務,甚至是黑著面來提供服務都見過很多
於是埋單時小費也給不下,良心過不到自己那關,若真的要陰謀論地說啊,至少太興員工人人都願意做影帝影后呢

希望這種良好的服務態度能在業界傳開去,至少心態上改善也可以令客人吃得開心呢!
題外話/補充資料: #誇張嗜食 by 張誇 Nickel
2014-02-22
紐西蘭牛柳絲瑞士汁濕炒河
冰鎮奶茶
已經到過這間太興用餐無數次,每次總有不滿意的地方。新年流流,一家人打算去太興食晏,本來已預計要等位,黎到時竟然可立即入座,正深感幸運之制,原來是要我們搭枱,派位的服務員完全沒有事先同我哋講,結果父親大人當然不悅,於是我們再等咗約10分鐘,終於有位時又要我哋入房坐,兩旁明明就有四人卡座,派位安排非常差,完全冇系統可言。 點餐果陣舉座手好耐都沒人理,周圍有好多侍應行過都無人理我哋,後來服務員送飲品態度又無禮貌,就咁劈低飲管就算。大家都知道太興食物嘅價錢不嬲都唔平,食物質素其實亦都好一般。父親大人要咗個餐蛋麵,味道普通。母親大人嗌咗個雪菜肉絲面配多士炒蛋,碗面只有條肉絲 ,我知而家食材貴咗,但係洗唔洗少到咁?-。-個多士炒蛋味道就唔錯嘅,炒蛋好滑,但係成個餐價錢唔值啦真係。細佬食明爐燒鵝飯,太興最出名係燒味,但係最唔抵食都係燒味,嗌飯成日都淨係俾晒啲脫皮/骨/肥膏嘅部位。我就嗌咗最鐘意食嘅西多士,唔記得咗幾多錢啦,不過多是確實係幾好食嘅,西多士煎到金黃色,皮脆脆地,入面就好軟熟,搽埋牛油同糖漿,好食!我同細佬都嗌咗杯柚子蜜飲,味道okay啦,都算多柚子下。總括嚟講食物又唔算係好差嘅,但係確實
已經到過這間太興用餐無數次,
每次總有不滿意的地方。
父親大人要咗個餐蛋麵,味道普通。

我同細佬都嗌咗杯柚子蜜飲,味道okay啦,都算多柚子下。
總括嚟講食物又唔算係好差嘅,但係確實唔係好抵食喇,服務質素又唔好(已經唔係第一次),次次嚟都總會有唔滿意嘅地方,一家一致認同唔會再幫襯。
2014-01-01
2013-02-08 153 瀏覽
早餐想環境舒適、服務出色、食材招積、價格合適,必選太興。小妹今次試左佢哋人氣早餐 – 火腿通粉拼香滑炒蛋配鬆脆多士,飲凍檸茶。坊間茶餐廳,甚至乎大集團的火腿通粉,小妹未敢幫襯,皆因大多用劣質味精湯底及通粉。湯底大多有陣難以下嚥的血腥味,通粉過淋,火腿又係下等貨色。但太興則不同,豬骨湯底清甜好味;通粉夠QQ彈牙、有嚼口;火腿又好味,再加生菜,正﹗炒蛋有蛋香又滑溜;鬆脆多士配牛油沒有難吃的道理;凍檸茶則屬正常。

2013-01-27
$31 (早餐)
2012-12-20 132 瀏覽
今日因為要專登落去西灣河街市買我用開o既炆羊肉醬,經過太興,忽然好想食燒味飯。  太興既雙併飯餐 (飯連例湯或熱飲) 要$54. 單拼餐都要 $51. 價錢一d都唔平。  佢走o既係個檔茶餐廳路線,而且員工真係個個都好好禮貌。  所以取價比一般燒臘店貴。  不過好在佢o既燒臘真係好有水準,令你會耐唔耐心思思想去幫襯佢。今日食左叉油雞雙拼餐,叉燒係用半肥瘦梅頭,入口甘香,個面有層甜甜糖漿,仲好多焦位(今日好菜有叉燒頭),真係好好味,油雞就保持到水準。例湯係粉葛煲章魚,有好香o既章魚味,o岩晒我口味。  不過佢o既碟頭偏細,如果平返幾蚊個餐就更合理喇。
叉油雞雙拼
粉葛章魚湯