2012-05-26
知道荃灣有第二間分店, 重要係有即炒小菜, 即試!去完圖書館再走上南豐中心2樓到處找, 原來鋪頭都算細間, 正方形間隔共分為四至五行, 每行有四張枱左右, 所以感覺幾擠迫樓面員工得兩位職員走全場, 都幾忙吓~ 門口放餐牌位置有「免費升級套餐優惠劵」任攞, 憑劵惠顧任何晚市精美小菜, 即可免費升級至套餐(配白飯及例湯/冷熱飲品), 慳咗$19(如果叫凍飲就再慳多$3)叫咗出名嘅冰鎮奶茶, 不過今次唔係熊媽杯茶, 因為奶太多, 味道太甜, 甜到蓋掩茶味回味菠蘿咕嚕肉$48... 份量少到 ---- 真係一位用, 甜酸汁未能把豬肉炒勻, 但味道甜酸得恰到好處, 沒有誰搶了誰的味道 炒過的豬肉雖沒有脆皮, 但豬肉本身都有肉汁而不是乾巴巴明爐上湯胡椒走地雞窩$68原來是生雞件上枱再自己放入窩裏滾, 雞件預先用鹽及胡椒調味, 但滾熟後食才發覺雞件肉質散散地, 即是有鬆肉粉過。白胡椒湯底內有紅棗、雲耳、鮮百合, 濃濃的湯底有非常重的胡椒香及辣味, 吃少少已經全身滾燙, 幸好有冰鎮奶茶滅火 這道湯煲成以後呈現牛奶般的乳白色, 不僅濃厚暖心而且還具有不一般的飲食藥療效果。白胡椒,性味辛、溫。入胃、大腸
樓面員工得兩位職員走全場, 都幾忙吓~
白胡椒,性味辛、溫。入胃、大腸經。含胡椒堿、胡椒脂堿和揮發油等。功能溫中散寒,醒脾開胃。《本草綱目》認為它“暖腸胃,除寒濕反胃,虛脹冷積,陰毒”。《唐本草》說它“主下氣,溫中,去痰,除臟腑中風冷”。《海藥本草》指出它可“去胃口氣虛冷,宿食不消,霍亂氣逆,心腹卒痛,冷氣上沖”。