餐廳: 太興
資訊:

餐廳: 太興
資訊:

2024-05-01 0 瀏覽
太興一向以燒味馳名,但近日發覺質素下降了。上次點了燒味雙拼,燒鵝拼火腩,結果兩者都膏多肉少,味道也偏鹹。這晚點了燒味小菜二重奏,燒味就選了半隻切雞,小菜就點了蝦皇醬通菜炒鮮魷。今天是工作日,所以送了白飯兩碗,另加點了冰鎮奶茶 ( 加$13 )。切雞半隻,份量頗多,不過雞皮比較乾,口感不夠柔軟,雞肉反而質感不錯,味道也是偏鹹。蝦醬通菜炒鮮魷,鮮魷口感柔軟,通菜也炒得香口,味道好,份量也算不少。冰鎮奶茶,也是太興名物,有茶味,不過今次也好像略甜了一點。
太興一向以燒味馳名,但近日發覺質素下降了。
冰鎮奶茶,也是太興名物,有茶味,不過今次也好像略甜了一點。
2024-01-23 150 瀏覽
食咗粒牛角包,正!🥐包外酥內軟,啖啖牛油香,好有層次感。搽上厚厚嘅芝士同火腿,咬落去既多汁又惹味,一啖口芝士拉絲,咁滑咁滋味,真係好正!西多士餐嘅雞翼😋,皮唔算最脆,但係肉汁保持得唔錯。咖喱味足,辣香挑逗味蕾,雖然可以再猛烈啲。西多士就算唔特別,足料就真。公司三文治餐,較有彈性🥪。料豐富夾雜鮮嫩,雖然無大突破,但食落開胃勁足。每次食完都暗暗嘆息,依家啲三文魚都重口味,但係做得好實在。港式燒味,飛咗幾千海里,原來唔洗喺香港,太興嘅叉燒脆皮乳豬飯,味道鮮美多汁,一啖又一啖,燒鴨好香味,皮脆得黎唔膩,賣相靚,食落嘅感覺更完整。八寶飯濕潤香甜,配料搭得宜,正中秋虢!凍奶茶順滑香濃,飲一口氣爽神怡。總括,呢家店勁好食👍,真係港式情懷實力派,值得再嚟!

總括,呢家店勁好食👍,真係港式情懷實力派,值得再嚟!
2023-06-28 432 瀏覽
Sunday,生活節奏自自然然的放慢,加上連續多天下雨,讓人更不想動!午後,天氣終於好轉,可以出外走走,順便吃東西。到達太興已經近下午3時,點了兩份下午茶餐,包括以下的:#公司三文治:賣相佳,好足料,味道好!我喜歡吃公司三文治,太興的定價50元 (包熱飲1杯),比Café de Coral的貴12元 (約31%),但太興用料比較好,麵包烘得香脆,而且是“飛邊”,成功勝出!#紅腸油雞飯:我自小喜歡吃燒臘檔的紅腸,太興下午茶餐竟然有“紅腸專區”,surprise!滿滿的童年回憶!#熱奶茶:紅茶底沒有澀味,入口順滑,好喝!#鹹檸水:不想喝奶茶、咖啡的話,鹹檸水是個很好的選擇!
午後,天氣終於好轉,可以出外走走,順便吃東西。

到達太興已經近下午3時,點了兩份下午茶餐,包括以下的:
#熱奶茶:紅茶底沒有澀味,入口順滑,好喝!
#鹹檸水:不想喝奶茶、咖啡的話,鹹檸水是個很好的選擇!
2023-06-18
2023-04-04 338 瀏覽
三栟燒味黎講貴錢偏,但高味道還可以。找數時見佢好咭機,所以問一問佢收唔收VISA。點知個女店員個樣好似我依家冇錢畀咁樣串串貢話:“唔收咭喎!一係八達通,一係就cash!” OK咁我畀八達通!即係我唔介意你太興可能唔收信用咭或者部機壞咗,咁有禮貌D建議用其他付款方法就可以!無端端畀人串一串,食飽都冇晒mood了!
三栟燒味黎講貴錢偏,但高味道還可以。
OK咁我畀八達通!
無端端畀人串一串,食飽都冇晒mood了!
2022-12-02 461 瀏覽
下午茶啦⋯⋯🥰🥐牛角包嘅火腿芝士三文治。二話不說就叫咗呢個餐-火腿,芝士加生菜仲有蕃茄添。一個包已經可以滿足晒我一日應該要有嘅部份營養。-牛角包好鬆脆,牛油香味都好香,好貼心佢已經將佢用牙籤插開做兩份。我只要用一把刀切開中間就可以分開兩份食。就唔需要好狼狽咁成舊咬😝。🧈雞翼西多士餐-雞翼個皮就有啲炸得唔夠常識,但係入面係好好味嘅。西多士就一般貨色。🥪公司三文治餐-佢哋嘅公司三文治不嬲材料都好充足,仲會係特別新鮮。每次叫親嚟食都好有滿足感,因為佢真係樣樣齊。我通常食兩件已經可以頂到一個下午茶餐而又跑肚嘅。剩返落嚟嗰兩件咁點呢,當然我梗係外賣帶走啦😛。
下午茶啦⋯⋯🥰

🥐牛角包嘅火腿芝士三文治。二話不說就叫咗呢個餐

🧈雞翼西多士餐

🥪公司三文治餐

Weekend去饒宗頤文化館上工作坊午飯唔知食咩好🤔就行去對面九巴商場食太興😆唔想食澱粉質 所以齋叫燒味🤔叫咗半隻切雞🤣 自己一個食😆上枱賣相都幾靚 斬得都幾整齊🧐仲有兩碟薑蓉 好貼心👍 隻雞肥瘦剛剛好😋而且雞肉都好滑😋就連雞胸肉都幾好食👍👍 另外加錢叫咗個燉湯🍲杏汁煲豬肺湯好耐冇飲過呢個湯 杏仁味相當突出! 豬肺洗得好乾淨 完全無異味👍而且燉到好淋👍口感就好似食緊一舊肥豬肉咁😂上枱熱辣辣♨️ 燉到好出味❗推介👍
Weekend去饒宗頤文化館上工作坊

就連雞胸肉都幾好食👍👍

另外加錢叫咗個燉湯🍲
杏汁煲豬肺湯
杏汁燉豬肺湯

好耐冇飲過呢個湯 杏仁味相當突出!
豬肺洗得好乾淨 完全無異味👍
2021-11-20
切雞半隻
杏汁燉豬肺湯
2020-10-03 1080 瀏覽
外賣再次被偷走多士!!!話說上次到美孚曼克頓山太興買外賣,買三個餐有兩個餐跟多士,但太興俾漏左一份多士,咁諗住佢都係唔小心架姐,一次半次我落去拎返就算啦,但係都已經嬲到震。點知今日又係咁,外賣明明叫左三個餐,一個D餐扎肉米跟多士熱檸水,兩個K餐雪菜米跟多士熱檸茶,三個餐都有跟多士。佢一袋咁包好比我咪拎返屋企囉。返到屋企,食食下先發現袋入面又係只得兩塊多士,谷鬼氣!!!今次就豪比佢,唔落去拎啦,咁鐘意扼多士,塊多士就留返俾佢食啦,以後無幫襯!!!
外賣再次被偷走多士!!!

2020-10-03
$37 (早餐)
2020-03-15 1059 瀏覽
老公很愛吃下午茶,太興是他喜愛的選擇。燒鵝湯米粉:本來我覺得$38有點貴,但食物上桌,嘩,竟然是燒鵝髀,立即變得超值!太興燒味一向美味,這燒鵝很好吃,皮脆肉香,高質!太興牛肉麵:似乎是牛𦟌,嫩滑好味道。麵條軟滑,湯頭也不錯。冰鎮奶茶是太興的招牌飲品,奶底香滑,冰鎮保持奶茶的濃度,每次老公必點。柑桔蜜不太甜,也不錯。
老公很愛吃下午茶,太興是他喜愛的選擇。
太興牛肉麵:似乎是牛𦟌,嫩滑好味道。麵條軟滑,湯頭也不錯。
柑桔蜜不太甜,也不錯。
2019-11-05 392 瀏覽
太興是區內食物較美味的一家食店,這晚到太興晚飯,點了鹹魚蒸肉餅和鮮茄蝦仁炒蛋,前者是特價小菜,只要48元,後者是正價小菜,送白飯和飲品,我們不要飲品,加28元轉要豬肺湯。鹹魚肉質太軟,肉餅味道不錯,份量也不少。鮮茄蝦仁炒蛋味道也好,蛋炒得很滑,蝦仁頗大隻,番茄則不夠鮮味。豬肺湯材料足,味道好,份量有3-4小碗。這兒環境尚算不錯,侍應工作勤快,不過今晚點的是豬肺湯,侍應卻為我們點了鯪魚粉葛赤小豆湯,湯上桌後我們提出,侍應立即為我們更換,雖然忙中有錯,但也算可以接受。
外賣送餐
2019-02-11 1264 瀏覽
2019年2月11日(星期一)晚飯選擇幫襯開嘅美孚太興,因為隔鄰有間新開嘅南記,所以今晚特別容易搵位。落單叫咗兩個套餐,一個係薑蔥焗龍蝦另外一個係榨菜蒸雞。薑蔥焗龍蝦龍蝦肉質麻麻哋,唔多新鮮好彩亞廚功力有返咁上下,夠鑊氣,啲薑蔥炒得好惹味,變咗做主角,最快食晒!榨菜蒸雞香滑大大件,熱辣辣上枱,賣相吸引,味道都幾好。破解最抵食之謎星期一至五套餐唔使比$19就已經送白飯同熱飲抵食指數爆燈,唔係間間太興都有呢個優惠,一於咪走寶仲有,記得要揀柚子蜜;「美味好飲」
2019年2月11日(星期一)

落單叫咗兩個套餐,一個係薑蔥焗龍蝦另外一個係榨菜蒸雞。

薑蔥焗龍蝦
龍蝦肉質麻麻哋,唔多新鮮

榨菜蒸雞
香滑大大件,熱辣辣上枱,賣相吸引,味道都幾好。

破解最抵食之謎
星期一至五套餐唔使比$19就已經送白飯同熱飲
抵食指數爆燈,唔係間間太興都有呢個優惠,一於咪走寶

仲有,記得要揀柚子蜜;「美味好飲」

2018-04-18 1193 瀏覽
一直都覺得太興d野食好少選擇,好頹。今天原本以為又系焗住食頹餐,結果有個開心大發現,系佢出左d新菜。限量供應,售完即止。58蚊元蹄仲跟埋餐,仲想點!鵝都好抵食,無奈岩岩病好,唔敢食鵝。原以為58蚊元蹄會好細隻,結果嚇人一跳,勁大隻,勁抵食。豬皮勁入味,豬肉炆得非常爛,夠晒入味。跟埋餐飲,白飯,好滿足。不過另一個餐原本想食蒸魚,結果無貨,成日都冇貨,晤知搞咩。但餐牌日日都有哦。唯有食豆腐魚柳煲。不得不順帶講聲,呢個真的頹,食左咁多年,只有價錢在加,份量糸越來越少,整煲野里全部糸豆腐,魚柳就又少又細舊,仲要包好多粉。不過呢篇食評講的系開心大發現,新菜式系絕對值得表彰,所以點都系比正評。希望太興多d新菜式,轉轉花樣,晤好咁悶啦!
58蚊元蹄仲跟埋餐,仲想點!
鵝都好抵食,無奈岩岩病好,唔敢食鵝。

原以為58蚊元蹄會好細隻,結果嚇人一跳,勁大隻,勁抵食。

日式和味元蹄

豬皮勁入味,豬肉炆得非常爛,夠晒入味。

跟埋餐飲,白飯,好滿足。

唯有食豆腐魚柳煲。
豆腐魚柳煲

2018-04-17
日式和味元蹄
2018-04-08 757 瀏覽
今晚星期日晚,老公偷懶不煮飯,選擇落街食,我地有太興現金券,用埋佢啦!兩個人叫三個小菜,好大食!!我地叫左胡椒湯魚肚雞鍋入面有好多料,紅棗魚肚雞木耳冬菇,同埋好強烈既胡椒味!!!仲叫左蝦醬通菜炒鮮魷,蝦醬味濃,幾好味!不過又係好細碟!仲有回味菠蘿咕嚕肉,份量細碟左d, 咁兩個人實夠食既,同埋都好好味!!!仲有兩份餐加$19 配白飯同野飲,有我最鍾意既冰鎮奶茶,雖然夜媽媽,飲甜野不太好,但人地真係好想飲呀嘛!!!同埋熱咸檸水,好細杯!!
今晚星期日晚,老公偷懶不煮飯
,選擇落街食,我地有太興現金券,用埋佢啦!

兩個人叫三個小菜,好大食!!

我地叫左胡椒湯魚肚雞鍋
入面有好多料,紅棗魚肚雞木耳冬菇,同埋好強烈既胡椒味!!!

仲叫左蝦醬通菜炒鮮魷,蝦醬味濃,幾好味!不過又係好細碟!

同埋熱咸檸水,好細杯!!

2018-04-08
2018-04-07 196 瀏覽
食左咁多年太興,真系從來冇見過佢轉餐牌,悶到呢!奈何美孚真系冇咩好食,今日又來食頹餐。不過太興始終都系好多客,最近仲要出動划線等住排隊,可惜九成九街坊生意,大多數人冇望到排隊等位區,直接推玻璃門就入內。職員又冇講清楚,所以等位情況都十分混亂。好在今朝大把位。我地揀左窗邊卡位,幾舒適。嘆個早晨頹餐。我地揀左一個餐蛋面,一個雪菜肉絲米粉+炒蛋多士。餐飲糸熱奶茶同熱華田。不過不失的香港特色早餐,加上位置舒服,都算系咁。可惜N年不換餐牌,食到好悶,最重要系侍應態度好差,黑面又惡,既懶又冇記性,成日調亂晒野食或者漏單。餐蛋面:午餐肉薄切,炒蛋同面堅普通。午餐肉仲好肥添。

好在今朝大把位。我地揀左窗邊卡位,幾舒適。嘆個早晨頹餐。

我地揀左一個餐蛋面,一個雪菜肉絲米粉+炒蛋多士。
餐飲糸熱奶茶同熱華田。

不過不失的香港特色早餐,加上位置舒服,都算系咁。
雪菜肉絲米粉配炒蛋多士

餐蛋面:午餐肉薄切,炒蛋同面堅普通。午餐肉仲好肥添。
餐蛋面

2018-04-07
$34 (早餐)
2018-03-30 174 瀏覽
今晚放工又是孤獨一人晚餐,我揀左太興。其實小菜配飯都好吸引,但我一個人又食唔晒!最黎揀左燒味,三拼配米粉配油菜,$77揀左墨魚醺蹄同埋燒鵝,不過可能燒味八寶抵d $81 喳 差幾蚊, 可能份量唔同呱。墨魚爽口 唔硬,燒鵝好岩我,脂肪不多,醺蹄都好好味!一個人食,份量都好夠。去太興,我最鐘意就係佢杯冰鎮奶茶,茶香味濃,我完全係為左佢杯奶茶而黎,縱然係度食野有點貴!
今晚放工又是孤獨一人晚餐,我揀左太興。

其實小菜配飯都好吸引,但我一個人又食唔晒!

最黎揀左燒味,三拼配米粉配油菜,$77

2018-03-28
2018-02-18 418 瀏覽
當日二人下午茶, 坐低環顧店面, 客人不多, 約三分一; 做食肆生意難!我見當日凍凍地, 點咗個湯飯, 飯脚吃叉燒湯河; 食物算快上枱, 可能食客不多關係.陳皮鴨湯飯份量算足料, 湯底夠濃, 不过味道不太配合送飯, 下次都係食翻燒味較有保証; 叉燒湯河既叉燒還不錯!

陳皮鴨湯飯
陳皮鴨湯飯