2010-04-30 53 瀏覽
又是在攻后區找吃的,在附近也吃過很多次午餐了,但都是未來過此處,見門外有不少明星的照片,看來有很多明星也來吃過,不知有何出名呢?一於小試牛刀,看一看門口有午市套餐的餐牌,全都只不過是三四十元的麵食或客飯,然後跟一杯豆漿,所以決定入內一試。坐下要下單時,店家說是日是假日,所以沒有套餐,那為何不收起門口那個套餐牌呢?心想我何不到附近有套餐吃的店子,午市無必要吃自選吧,正當我有猶豫之際,店員說其實散叫那些飯麵也是同價,只不過是沒有豆漿送罷了,反正我不想走來走去,又不是貪那杯豆漿,就吃吧。從來都想試多一點東西,自已一人又想試湯,又想試麵,又想試點心,又想試涼盤,最後點了酸辣湯拉麵,加一隻燻蛋,再加一客小籠包,都算是什麼也有一點了吧。先來的是燻蛋,燻蛋預先加了點鹽巴,幸好店家沒有太重手,吃起來鹹度可以,蛋黃算是溏芯,但說實話是不夠液態,吃起來蛋黃味不夠,煙燻味又不夠,似乎有點雙失的感覺,但整體來說味道是還可以的。見店員是即拉的,麵團最初由一位肥師傅不斷的拋擲到枱上,發出響亮的撞擊聲,然後他就不斷的用他的雙手拉阿拉,最後拉成幼細一致的麵條,即拉的上海麵,放入酸辣湯變成酸辣湯拉麵,麵吃起來比一般的更

見店員是即拉的,麵團最初由一位肥師傅不斷的拋擲到枱上,發出響亮的撞擊聲,然後他就不斷的用他的雙手拉阿拉,最後拉成幼細一致的麵條,即拉的上海麵,放入酸辣湯變成酸辣湯拉麵,麵吃起來比一般的更有彈性,也嚐得出麵粉味,吃得出是新鮮有心的麵條,而酸辣湯不算太稠,沒有很茨汁的感覺,但是醋香就不太夠,而且辣度也不明顯,材料方面,是最基本的木耳、蛋花、豆乾、青豆、荀絲及菇絲,單喝起來都挺好喝的,但加了煮過的麵條後,湯喝到最後有點過稀的感覺。

小籠包都是即叫即製,其皮相信是由機械的滾筒壓成的,然後包上肉餡即蒸,所以也等上了十多分鐘才有得吃,一客小籠包有四隻,看其包面也有相當密的摺痕,皮夠薄又有彈性,所以夾起來任意的蘸醋也沒有穿,一咬入口,果然新鮮就是新鮮,包皮真的是有彈性的,而且湯汁夠多又夠鮮,豬肉的油脂適中,吃起來很香,相信是店家對肉餡精肉及瘦肉的比例拿掐得精準的關係吧,而且肉餡吃起來不霉有咬口,真的很不錯,另外值得一讚的是店家用上的醋,真的是美味的黑醋,未吃已經嗅到有醋香,蘸小籠包吃當然一流。

喝口冇味的熱茶,又是努力的時候了,埋單六十四元不收加一,麵食及點心也有驚喜,以街坊店子來說,是非常不錯的了。
很多明星也來吃過的街坊上海館子
拉麵是即場在這個廚房內手拉的
酸辣湯沒有很茨汁的感覺,但是醋香就不太夠
麵吃起來比一般的更有彈性,也嚐得出麵粉味
蛋黃算是溏芯,吃起來蛋黃味不夠,煙燻味又不夠
皮夠薄又有彈性,所以夾起來任意的蘸醋也沒有穿
豬肉的油脂適中,吃起來很香
真的是美味的黑醋,未吃已經嗅到有醋香
2010-04-05
麵吃起來比一般的更有彈性,也嚐得出麵粉味
皮夠薄又有彈性,所以夾起來任意的蘸醋也沒有穿
豬肉的油脂適中,吃起來很香
真的是美味的黑醋,未吃已經嗅到有醋香
  • 酸辣湯拉麵,小籠包
2009-08-29 10 瀏覽
以前依度係一間叫"又X店"嘅上海野,以前真係超好味...見佢改左名,諗住試下啦,入到去,都心知不妙,以前未夠7點已經排晒隊嫁MA,竟然...一個人都冇...不過見到仲係以前個阿姐BOR~心諗應該冇事掛...加上又唔好意思調頭走...唯有試下...小籠包-唔係難食,亦唔好食得去邊,皮比較厚...韮皇鱔糊-份量多,味道可以,但鱔唔新鮮,唔爽...京燒羊排-仲要係阿姐推介...D羊一D都唔新鮮,得個肥字,層肥膏漏到上心口... 塊皮又"UN"!! 的肉冇肉味,得肥羶味,我同爸爸咁食得羶都頂佢唔順...高力豆沙-依個先最嬲 以前係好好好好味,我一心都係諗住食依個... 但係佢個皮係麵粉lai ga...一d鬆化都冇呀!!成餐飯,好失望...賣單3位仲要$210...以後一定唔會再食...咁嘅價錢,o係天后有好多野比佢好食好多!!!!!!
以前依度係一間叫"又X店"嘅上海野,以前真係超好味...

小籠包-唔係難食,亦唔好食得去邊,皮比較厚...

韮皇鱔糊-份量多,味道可以,但鱔唔新鮮,唔爽...

高力豆沙-依個先最嬲

2009-08-29
2009-06-13 8 瀏覽
12/6(五)晚上,經朋友介紹去到「泰滬店」晚膳,雖然地方不算大但勝在夠寧靜。老闆娘親切又招呼周到。我們點菜有「元蹄」爽口味香濃;「糖腊王魚」酸酸甜甜餸飯最好味;「水煮牛肉」最適合愛辣的我;「小籠飽」皮簿多汁;「足料雲吞」大大粒有口感,配以上湯味道一流,我們還買了一打生雲吞返屋企煮麵;「蘋果拔絲」作甜品,不是太甜外皮香脆。每度菜都美味可口,食到lamlam唎呀!

2009-06-12
2009-05-07 2 瀏覽
好味道! D 餃子好Juicy, 餛飩窩夠入味, 炒年糕, 醉雞, 窩貼(即叫即造) 都值得試, 同埋我覺得佢地D菜無嘜味精,雖然地方無咁靚,但都算乾淨,勝在食物好食又平,平時當食leisure Lunch & dinna 都 OK, 好似Eason都有嚟食過,This restaurant is a Good choice to pick..
2009-03-07
2009-01-15 7 瀏覽
朋友之前食過話好好食, 所以帶我去try下, order左一個排骨湯麫,一個奶油津白, 醉雞, 小lung包,甜品就叫高力豆沙, service好周到, 出東西都好快 排骨麫好濃好杰,好食過好多貴o既餐廳,一定要試排湯骨麫兩個人share食剛好,唔油又脆大大件, 奶油津白好大份食唔曬, 醉雞好滑好好食 高力豆沙好多蛋白好食過好多出名上海店舖... 總括d份量好足,而且好味
排骨麫好濃好杰,好食過好多貴o既餐廳,一定要
$70 (宵夜)
2009-01-14 9 瀏覽
上星期經過天后, 剛剛是晚飯時候, 入了這間上海嘢, 竟然有驚喜, 因裝修好普通, 但食物方面, 好ok!!! 推介係醉雞, 真係好味, 因為好入味, 正! 仲有小龍包, 都ok, 可能d 醋正, 令到d 味道剛剛好, 而特別推薦是蜜汁方塊, 一定要趁熱食, good !! 仲有排骨面, 因d面是即打即做, 所以, d 面質好好... 一定會再去食, 希望到時仲有d好味嘢啦!!
  • 醉雞
  • 蜜汁方塊&小龍包
2009-01-14 4 瀏覽
上星期剛剛經過天后, 又到了晚飯時候, 唔打唔撞入了這間食店, 是食上海嘢, 估不到有意外驚喜, 好味喎! 叫了好幾樣嘢, 醉雞--正, 好入味; 小龍包好ok 可能佢d醋好味, 蜜汁方塊, 真係very good, 一定要趁熱食, 仲有是排骨面, d 面是即刻打的, 好ok!! 價錢都好合理!! 所以, 特別介紹下啦....
  • 醉雞& 蜜汁方塊
2009-01-02 3 瀏覽
琴晚同女友來o左呢間店酊食野,因為好凍,所以想食一d好熱o既野,所以就點o左一個雲吞雞,一個酸辣湯麫,一個排骨湯麫,同一個奶油津白加豆漿,雲吞雞已經叫o左細size,但兩個人真係多得滯,起碼要三至四個人先好叫,酸辣麫好濃好杰,好食過好多貴o既餐廳,一定要試排骨麫,好好食,唔油,又脆又有咬口,奶油津白都係大size,兩個人食真係好難食得曬,不過真係唔好飲佢d豆漿,仲衰過飲水,好難飲.....總括來講今諶真係好抵,d份量好足,而且味道唔錯,幾好!!
總括來講今諶真係好抵,d份量好足,而且味道唔錯,幾好!!
2008-10-15 7 瀏覽
首先, 我係一個對食物無乜要求o既人, 餐餐食大家樂都覺得好食, 但我覺得呢間實在係太難食!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!糟溜魚片, 係我人生食過最難食o既糟溜魚片, 魚鞋口, 無酒味, 但有雪味, 仲好咸!!!!!!!!沙鍋雜菌, 炒年糕, 通通無味, 我細佬問, 乜而家d鹽好貴咩?碟生煎包上檯, 我細佬面色一沉, 我就真係忍唔住係咁笑, 因為我聯想到 The Phantom of the Opera 個 Phantom... "Those who have seen your face, draw back in FEAR"... 個底真係仲黑過包公塊面!可能d staff見間舖 無咩人, 見隔離檯個家人走左, 即刻圍埋講個家人是非, 服務態度真係好, 難怪得小貓3,4隻!地方, 真係而家好少有餐廳可以咁污糟, 我坐係"廚房"前面, 個師傅就係我後面係咁'dark'麵bamb bamb聲, 細膽d都嚇死.我未試過去任何餐廳食3,4啖就放低筷子唔再食, 今日就係我o既第一次.所以, 係打緊呢篇食評o既時候, 我食緊杯麵.

太難食!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

所以, 係打緊呢篇食評o既時候, 我食緊杯麵.
又係我? 點解得我寫食評?! 呢到啲高力豆沙真係好食! 前幾晚又到了泰滬店食晚飯, 除左一定會食既小籠包, 擔擔麵同高力豆沙外, 今次叫左醉雞, 發覺原來都好好味. 佢既酒味夠, 雞皮爽雞肉入味, 非常吸引. 可能呢到唔係地鋪, 又唔係大街, 所以唔會太多人. 不過呢到啲高力豆沙真係好食!
又係我? 點解得我寫食評?! 呢到啲高力豆沙真係好食!

可能呢到唔係地鋪, 又唔係大街, 所以唔會太多人.

不過呢到啲高力豆沙真係好食!
醉雞
醉雞
2008-07-22 6 瀏覽
昨晚去左呢間上海小館, 次次差不多都食個幾樣食品, 佢地就係:担担麵: 少少麻少少辣, 最啱怕太辣的我, 唔錯:紅油抄手: 皮薄餡靚, 再加埋D甜甜地既醬油, 好!小龍包: 都係皮薄餡靚, 肉汁充滿皮內, 好味啊!高力豆沙: 係我最鍾意食的, 皮炸得鬆軟, 豆沙餡甜度適中, 最好味!!

担担麵: 少少麻少少辣, 最啱怕太辣的我, 唔錯

:紅油抄手: 皮薄餡靚, 再加埋D甜甜地既醬油, 好!

小龍包: 都係皮薄餡靚, 肉汁充滿皮內, 好味啊!

担担麵
小龍包
紅油抄手
高力豆沙
小龍包
高力豆沙
2007-12-29 2 瀏覽
1.口水雞-唔會太辣,d雞好滑,唔會好肥,賣相很好,夠凍2.小竉包-4個,個皮超薄,d汁ok多,但係d肉就唔會十分勁有味.3.脆鱔-個汁少少甜,好脆,但係食唔到鱔味4.茶樟鴨/6件包皮,個包好軟,好暖!但係d鴨唔得囉...個皮係脆,但係無咩味,好多骨.5.高力豆沙-外層好鬆軟,但係個豆沙餡好少.唔夠甜.唔係好滿足waitress會不停加茶,好有劉德華講o既service的感覺!
1.口水雞-唔會太辣,d雞好滑,唔會好肥,賣相很好,夠凍
3.脆鱔-個汁少少甜,好脆,但係食唔到鱔味
2007-10-26 4 瀏覽
食過一試難忘的水煮魚,係係滿江紅,佢地煮GE水煮魚真係極好食,麻香辣,並重,但因為某D原因我唔會幫親佢,而去伊間店鋪食野,主要係俾佢地門口GE餐單吸引,有水煮魚,口水雞,宮保雞丁,很多四川野我都鍾意食.去到門口,D侍應很有禮貌,很有笑容,佢俾我的感覺是真的WELLCOME我的,最近很少見到有D餐廳待應咁熱情,我點了個水煮牛,其實主要都係想食佢地水煮野,黎到GE水煮牛,其實唔係我心目中想要的,是用一個黑鍋裝著,裡面有芽菜,有青瓜,有木耳,有牛肉,有小小似曷分GE野,味道--係形似味不似,唔香,唔辣,唔麻,D湯仲可以送飯,其實如果我唔當佢係我之前食過GE水煮魚比,其實味道過得去,$68,但唔算好食LO,個鍋都可以送最少2碗白反,我想食的是用一個熱盤裝著紅油,上面放滿辣椒,裡面有青瓜,芽菜,桂花魚,曷分,很香,很麻, 同這個不同,伊度的口水雞,竟然做到好似用鼓油裝著的鼓油雞一樣,如果想食正宗的四川菜,我想伊度唔係一個好GE CHOICE,(始終京川MIX店),會令人失望,而之前去百里鮮又食過水煮牛,竟然有(蘇味),佢地仲標榜廚師推介,但過辣,唔麻,唔香.~~~~~~~~~~~~~~而對上一次

~~~~~~~~~~~~~~而對上一次食滿江紅,水準也下降了`係我付近好似無乜地方有好食的四川菜.
2007-08-09 1 瀏覽
據說是股東組合有所變動,因此裝修一下,又換過個名,再戰天后.經裝修後,環境及桌椅,當然比以前的好一點,奇怪是天花的冷氣竟滴水,似乎都是執了些表面東西.菜單跟以往一樣,小籠包仍會是推介之選,還點了一客炒拉麵,一個津白,及一條松子燒黃魚.味道沒變,變的相信是價錢,直覺上是比以往貴.需然樓面仍有熟悉的面孔,但廚房好像是under new management.差不多每一桌都在嚷著等了多時.PS:新張期間,八折.

PS:新張期間,八折.