2015-03-18 4059 瀏覽
「太平館」– 細細個已經聽既老字號,次次行過見到餐牌咁貴,但係係食乾炒牛河,就一路都無特登去試。直至今年聖誕gathering,終於有人提議食,我立即舉腳贊成,因為另一個無去食過既原因係成日想試個個巨型梳乎厘,但兩、三個人去又食唔哂,所以一定要多D人一齊食至得﹗終於我地就叫乾炒牛河、瑞士汁炒牛河、招牌瑞士雞翼、岑味牛脷,當然唔少得焗巨型梳乎厘喇,不過食到咁上下先order甜品﹗兩個牛河其實都無咩特別,反而我覺得平時茶記叫個D仲夠鑊氣、仲香口﹗ 瑞士雞翼味道甜甜,都算好食,但唔會有WOW既感覺,size亦唔算大隻。岑味牛脷反而幾特別,一來係比個名吸引左先,二來不嬲我都幾鍾意食牛脷。可能因為太想食,所以無影到相哈哈﹗原來「岑味」即係法文Salmi既譯音,以牛油及雞肝煮成的醬汁。味道特別,牛脷炆得腍,又夠厚切,係咁多款菜式入面比較出眾既~最後就到焗巨型梳乎厘,呢個唔影相唔得喇真係﹗大就係大,不過味道真係普通,首先我唔係特別鍾意食空氣,另外我嫌佢焗得唔夠香脆,可以再微焦一D﹗食到中間D位真係唔太鍾意,好似食緊泡泡咁,不過係我本身唔好呢款甜品啫﹗始終係招牌菜,來到點都要一試既﹗另外特別想提既係呢

瑞士汁炒牛河、乾炒牛河
瑞士雞翼

焗梳乎厘
另外特別想提既係呢度既服務態度認真麻麻。記得食甜品之前叫侍應幫我地清枱同換乾淨碟,佢就一副不爽嘴臉,然後換碟個時又大大力咁擺,收野時候又hea hea咁,搞到跌哂D刀刀叉叉落地,都唔知佢唔gur D咩~ 奉勸大家唔好去尖咀分店﹗

2014-12-28
25 分鐘 (堂食)
2015-03-09 3970 瀏覽
第一次和男友到太平館晚飯,去到人都算多,但等待入座還算快,未夠十分鐘便可以有位了。我們點了以下食物:蒜蓉炒時菜 (西蘭花) : 已經叫了小油,但仍然油得緊要。干炒牛河:男友點了這個,覺得還好,牛肉都算林,但不算叫好好吃。我點了捲筒斑:老實說,$155.00 只是兩件這個似炸的卷,裡面研究不到是什麼蝦肉,總之一定不是鮮蝦,汁多又偏有點咸,又貴又不划算。最後甜品是所謂馳名的梳乎厘。我們在上正餐時已經叫了梳乎厘,侍應生說要30分鐘,我們說OK,誰知吃完晚餐,等等等,等到已過30分鐘,查問下竟然沒有下單!!!又要再等30分鐘!結果是再等了40分鐘!!梳乎厘真的超大,兩個人很難吃完,感覺太甜,味道不算特別好味,只是「大」而己。最後差兩口男友都無法再吃下去,因為太甜了。總括:不會再來試,五百幾一個晚餐,去正式西餐廳更多選擇及美味。
我們點了以下食物:
蒜蓉炒時菜 (西蘭花) : 已經叫了小油,但仍然油得緊要。
蒜蓉炒時菜
干炒牛河
捲筒斑
最後甜品是所謂馳名的梳乎厘。
梳乎厘
2015-03-07
10 分鐘 (堂食)
$260.00 (晚餐)
干炒牛河
因為約左朋友睇戲!要係50分鐘內完成晚餐!所以選擇左呢度!認為老字號!水準應該唔會差得去邊!點知會搞成咁!汁咸到食緊途中已經要狂灌水 !牛脷好入味 !但係其餘既就咸到驚!
!牛脷好入味
!但係其餘既就咸到驚!
全部肥膏同筋!點食呀?
無註明幾生!但一睇知有幾生😰
剛來到賣相尚算吸引!但後就⋯⋯😩😩😩😩
2015-02-11
2 分鐘 (堂食)
2015-01-29 2884 瀏覽
那天是我的生日,男友說要給我一個驚喜,他說選了一間開了很久的店和我吃晚餐。於是我們點了幾道菜...瑞士雞翼味道濃郁,甜味適中。乾炒牛河,超級大份,我最喜歡它放很多醬油,牛肉也很嫩。Soufflé的體型完全超乎我想像,原本已知它很大,但是當它被端上時,我們還是被它的體積嚇了一跳...吃下去軟、綿、嫩,入口即化,又不會太甜膩。但是吃多了還是會有點受不了...我覺得多些人一起吃比較好
那天是我的生日
瑞士雞翼味道濃郁,甜味適中。
乾炒牛河,超級大份,我最喜歡它放很多醬油,牛肉也很嫩。
2015-01-24
15 分鐘 (堂食)
生日
2014-12-29 3018 瀏覽
TST的太平館食DINNER,來個簡單慶祝。見到個MENU,價錢是有點偏高,但是服務超好,零出聲下,幫我們REFILL了N次茶,杯茶又好飲,而且坐2-3小時閒聊都不會趕人的。如果要找地方食飯兼吹水,這是不錯的選擇。本來想叫個招牌2人套餐,但它缺少了我最想食的梳乎厘,所以只是看看罷了。我們叫了個乾炒牛河,是用瑞士汁煮的,甜甜的,味道不錯,牛肉件數多,而且仲有牛肉味。要知道現在出外用膳好多時是牛沒有牛味,雞沒有雞味,豬沒有豬味,只要你去做BLIND TEST就會明白我的話了。然後來一客瑞士雞翼,都好似有成9OR10隻,雞肉做得好嫩滑,但覺得未算好入味,可能我食開重口味,所以我LIKE個乾炒牛河多一點。最後,就叫了個期待已久的特大梳乎厘,仲大過我們個頭的,見到它真的不亦樂乎,個人不由自主地興奮起來。亦都THANK YOU侍應大哥幫手影了張靚靚合照,所為餐飯的句號。講真個梳乎厘都OK好食,甜甜地,好滑的,只是這種巨無霸試一次就足夠了,期待明年三週年的來臨。
TST的太平館食DINNER,來個簡單慶祝。

2014-01-13
紀念日
2014-11-28 3907 瀏覽
沿著紅地毯拾級而上,就是我的至愛太平館餐廳,已有一段時間沒有光顧,很懷念,今夜晚餐就在太平館吧。約7時到達,無須等候,即時入座,急不及待落單,選了瑞士汁炒牛河,焗豬扒飯及梳乎厘,先來瑞士汁炒牛河,味道鹹甜適中,牛肉鮮嫩,濃濃醬汁均勻滲進每寸河粉內,美味非常。再來焗豬排飯,豬排厚薄適中,薄薄脆槳,鎖緊豬排的肉汁,香脆無比。最後送上招牌梳乎厘,份量很大,賣相吸引,遠遠已聞到濃濃的蛋味,面層脆脆,內層暖滑綿綿,美味無窮。最後,當然要來一杯熱檸檬茶,亦是出色之作,茶滑香濃,絕不能錯過的餐後飲料。 坦白說,到太平館餐廳用膳,除了享受美味的食物外,還有一份講不出的情意結,但最難得,以一間歷史悠久的港式西餐廳來說,食物味道仍能保持穩定水準,實在難能可貴。
當晚約七點半,和老婆在尖沙咀逛完街後,想找一間似樣一點的食肆晚膳。途經太平館這一間老牌食店的時候,看見沒人在輪候,我們便停下來看一下問外的餐牌,老婆和我都能點出想吃的食物,於是便進去了。老婆已經不是第一次來太平館了,按她的印像,這家餐廳的食物質素是挺不錯的。而我倒是第一次來光顧,故對這家餐廳的食物十分期待,畢竟這裡的食物標價也不是便宜的。當晚點了一個2人餐:餐包+牛油龍蝦湯和沙拉各一炒雜菜瑞士汁沙牛河瑞士雞翼6只餐包很好吃,揣來時候還是微溫的,外脆內軟龍蝦湯一般般,不是不好味,只是沒有什麼過人之處,印像不深沙拉是老婆點的,味道如何,我不太清楚,因只淺嚐一口。炒雜菜,有瓜有菜有煙肉片,味道不錯,瓜菜炒後偏干身,軟硬適中,是我喜歡的口感。主菜是那碟炒牛河,真的十分好味道,牛很嫩,河粉後彈牙,沒有讓我失望。最後來了雞翼6只,也是很好吃,瑞士汁已經完全滲透到肉里,咬起來肉質偏軟,不用太用力便可讓肉骨分離。整體上,我對於此餐都十分滿意,唯一可惜是我點的凍奶茶味道一般 (我都婆點的凍檸茶蛮好喝的),否則便是完美了。

當晚點了一個2人餐:

餐包+牛油
龍蝦湯和沙拉各一
炒雜菜
瑞士汁沙牛河
瑞士雞翼6只

餐包很好吃,揣來時候還是微溫的,外脆內軟
龍蝦湯一般般,不是不好味,只是沒有什麼過人之處,印像不深
沙拉是老婆點的,味道如何,我不太清楚,因只淺嚐一口。

餐茶,味道不錯,茶味夠但不會太濃。
餐包,外脆內軟
龍蝦湯
大蝦沙津
炒雜菜
瑞士汁炒牛河,一流,必食!
瑞士雞翼,一流,必食。
2014-11-01
餐茶,味道不錯,茶味夠但不會太濃。
餐包,外脆內軟
瑞士汁炒牛河,一流,必食!
瑞士雞翼,一流,必食。
2014-11-07 3024 瀏覽
SUNDAY NIGHT, 7PM唔使等位, 入面D氣氛暗暗地, 好似舊式扒房。有好多老一輩GE人, 佢地著D衫都好OLD SCHOOL, 令我覺得好得意, HAHA。叫左招牌瑞士雞翼餐 & 特大SOUFFLE龍蝦湯: 幾濃郁, 入面有唔少蝦肉, 幾足料, 好飲!吉列豬扒飯: 係用焗飯果D 兜上的, 都是典型茄汁豬扒, 唔咸, 味道OK GA, 不過塊豬扒太薄, 而且大部分都是炸粉...瑞士雞翼: 原來同`SOUFFLE一樣要等NEAR 半個鐘架, 個雞翼餐有3隻翼, 連雞翼尖, 我個人覺得有D 咸, 不過雞肉好嫩, 個汁濃得來帶少少甜, OK 呀~JUMBO SOUFFLE: 一早知佢好大個, 夠4-6人食, 一來到, 嘩, 大過我個頭, 熱辣辣, 個面質感實在D, 中間都是空氣泡泡, 低層就似SPONGE CAKE, 唔太甜, 好食!BTW, 雖然是老牌餐廳, 但估唔到D WAITER 都幾好傾, 唔會擺哂架子唔想SERVE人果隻~ 同埋D野都來得快, 除左要等果D之外~

叫左招牌瑞士雞翼餐 & 特大SOUFFLE

龍蝦湯: 幾濃郁, 入面有唔少蝦肉, 幾足料, 好飲!

2014-10-18 3609 瀏覽
今日早放左一個鐘, 之後出左尖沙咀, 今晚睇黃子華棟篤笑show前去醫下肚, 咁啱依家仲係下午茶時間, 所以去左太平館呢d長期都要排長龍既餐廳食個tea. 如我所估計, 餐廳入座率不足一成, 環境好寧靜。而且仲有下午茶餐, 抵呀!是日餐單︰太平館瑞士汁炒牛河 ($58)下午荼餐既份量當然少過正價既份量, 不過仍然好足料! 瑞士汁充滿在河粉上, 牛肉片整得好淋, 而且好夠味道, 果然係出名招牌菜之一.焗豬扒飯 ($52)上面舖滿茄汁/ 蕃茄, 加上飯係炒底既. 好有誠意.豬扒本身已切好上碟焗, 肉質也很淋, 唔會好乾同埋un, 不錯!招牌疏乎厘 ($128+兩杯餐飲)雖則係正價, 就當賺左兩杯餐飲啦!當然知道整疏乎厘既成本實在係好低啦! 但還是係想食既!佢既size都遠近馳名架喇, 出名夠大!用羮吉既時候, 真係好似吉緊綿花糖。食落口雖然好似得一陣風, 但係口感好軟熟滑口, 而且好有蛋香味道. 上層有焗得燶燶地既脆面, 也很可口.
是日餐單︰
太平館瑞士汁炒牛河 ($58)
焗豬扒飯 ($52)
上面舖滿茄汁/ 蕃茄, 加上飯係炒底既. 好有誠意.
招牌疏乎厘 ($128+兩杯餐飲)
雖則係正價, 就當賺左兩杯餐飲啦!
當然知道整疏乎厘既成本實在係好低啦! 但還是係想食既!
佢既size都遠近馳名架喇, 出名夠大!
2014-10-16
2014-09-28 2822 瀏覽
三個人的晚餐,乾炒牛河瑞士雞翼,梳乎厘,萄汁四蔬仲有份牛利,大家一起分享呢個乾炒牛河之前都食過幾次牛肉真的好香仲好淋,仲好辣口河粉味道香口帶少少甜不過次次都感覺好油我朋友佢話炒牛河是必然多油而且佢地加入特別醬油有種香油所以感覺好像好多油再講瑞士雞翼,甜甜地雞肉好嫩滑,每次必定叫葡汁四蔬,個汁彼杰,放上檯面好香味道彼濃郁,我覺得有芝士如果多少少更加好味嘞牛利每片都好大片蚊得入味,爽口而不會靭梳充厘蛋白好似食緊忌兼咁好cream不過感覺都係好甜呢呢度服務員多數都係老人家地方都算大,一定行上二樓坐大卡位環境十分舒服題外話最初食太平館的牛河同雞翼大約十五至十六年前是爸爸經常帶我去柯士甸路那裡食現在的太平館現在變了別的店子小孩子時我在茶餐廳吃牛河大概花費不超過二十元但是當時太平館收六十元相等於我在茶餐廰食三碟有多了
三個人的晚餐,乾炒牛河
瑞士雞翼,梳乎厘,萄汁四蔬
仲有份牛利,大家一起分享
呢個乾炒牛河之前都食過幾次
牛肉真的好香仲好淋,仲好辣口
河粉味道香口帶少少甜
不過次次都感覺好油
我朋友佢話炒牛河是必然多油
而且佢地加入特別醬油有種香油
所以感覺好像好多油
再講瑞士雞翼,甜甜地
雞肉好嫩滑,每次必定叫
葡汁四蔬,個汁彼杰,放上檯面好香
味道彼濃郁,我覺得有芝士
如果多少少更加好味嘞
牛利每片都好大片
蚊得入味,爽口而不會靭
梳充厘蛋白好似食緊忌兼咁
好cream不過感覺都係好甜呢
呢度服務員多數都係老人家
地方都算大,一定行上二樓坐大卡位
環境十分舒服
大概花費不超過二十元
但是當時太平館收六十元
相等於我在茶餐廰食三碟有多了
2014-09-27
雖然我的生日真的過了很久,但係我一定要回味一下因為我的好友帶我去了我一路很想到的【太平館餐廳】認識這間餐廳我想也是因為Sammi 及安仔早上到餐廳吃飯好像說遠了耶....就是我的好友知道我一路也恨去所以這年的生日飯就去了尖沙咀分店的----【太平館餐廳】來到這個餐廳也當然來吃一點它家的招牌菜吧首先要介紹的當然是它家的瑞士汁系列食品吧!!第一樣要介紹的就是瑞士汁牛河吧它家的瑞士汁跟我平常吃的真的很不同,它有點甜,但係又帶一點咸,最重要就是它每一條的河粉也沾有汁唔會像街吃的總是一舊舊的,不過牛肉有一點淋的但係如果以$12x 既價錢真係貴左些少啦xdd它是我第一碟最貴的瑞士汁牛河 第二道要介紹的就是瑞士汁雞翼 這個招牌菜就是招牌,一上碟的時候也是熱辣辣的一碟有五大隻,它沒有任何的雪藏味也許它做得的解凍好好XDD如果有煮開飯的朋友,也應該知道是瑞士汁類食物也是不斷把食物連同汁一同煮一段時間吧?但係當然這樣的煮食方法雖然食物一定會入味的不過也會有機會令食物會更加老的話嗎.....不過這個皇牌的食品中,它除了是很入味之外而它當中的肉質是很細滑的呢!!!!真的很想知道它的煮法耶~~~最後我們吃光光雞

雖然我的生日真的過了很久,但係我一定要回味一下

因為我的好友帶我去了我一路很想到的【太平館餐廳】

認識這間餐廳我想也是因為Sammi 及安仔早上到餐廳吃飯

好像說遠了耶....就是我的好友知道我一路也恨去

所以這年的生日飯就去了尖沙咀分店的----【太平館餐廳】

來到這個餐廳也當然來吃一點它家的招牌菜吧

首先要介紹的當然是它家的瑞士汁系列食品吧!!

第一樣要介紹的就是瑞士汁牛河吧

它家的瑞士汁跟我平常吃的真的很不同,

它有點甜,但係又帶一點咸,最重要就是它每一條的河粉也沾有汁

唔會像街吃的總是一舊舊的,不過牛肉有一點淋的

但係如果以$12x 既價錢真係貴左些少啦xdd

它是我第一碟最貴的瑞士汁牛河
第二道要介紹的就是瑞士汁雞翼

這個招牌菜就是招牌,一上碟的時候也是熱辣辣的

一碟有五大隻,它沒有任何的雪藏味也許它做得的解凍好好XDD
如果有煮開飯的朋友,也應該知道是瑞士汁類食物

也是不斷把食物連同汁一同煮一段時間吧?

但係當然這樣的煮食方法雖然食物一定會入味的

不過也會有機會令食物會更加老的話嗎.....

不過這個皇牌的食品中,它除了是很入味之外

最後我們吃光光雞翼也帶走它的汁來配白飯吃!!!絕配的
最後當然少不了這個極品皇牌甜品>w<

也是我期待已久的甜品-----梳乎里

這個超強大的梳乎里真的有一個人頭咁大個耶......

最重要它來到時候就傳來陣陣的蛋香味......好香唷!!!!
幸好好友曾經來過吃一次,加上我們太夜才來吃

所以已經有一點不太餓了,吃了頭兩樣的食物

再吃上這個吃上了大半個也已經很飽的呢......

但是它的蛋白弄得太好了,完全沒有吃空氣的感覺

而且它也沒有蛋糕作底層,也吃到層層的蛋白呢!!!!

雖然只吃三款的皇牌美食,也令我飽住走的呢~~~

也太感謝我的好友帶我來吃這餐貴價的生日飯吧xdd

題外話/補充資料: 題外話,我看過了不少食評指它們實在是不愁沒生意的 所以態度是很差,別期望有很好的服務吧 但係這一餐吧,我覺得又不錯唷!! 首先嗎,我朋友就多口問了有冇餐飽送呢? 店員就指12蚊一個,當然我們就沒要吧... 誰知那個叔叔就自動送左一個給朋友吃了XDD 然後在這個梳乎里上碟的時候,我們兩個在自拍 那個店員也是自動地幫我們拍照,仲話睇下岩唔岩? 唔岩再幫你影多幾張啦,大大話話都影左五六七張啦 所以對於舊式店鋪餐廳的服務也認真不錯吧
2014-08-25
生日
  • 梳乎里
  • 瑞士雞翼
2014-09-09 2479 瀏覽
我係為左大大個梳乎厘而黎嘅,當然要試吓呢個招牌甜品!梳乎厘脹卜卜,仲大過我個頭!表層微焦,入面很輕,像泡沫,入口即化。蛋白味很香,但偏甜,三個人分也很膩,吃不完。另外,瑞士汁亦是太平館的招牌。瑞士汁雞翼很好吃,汁很濃稠,但不會過甜或過咸,值得一試。太平館裝修很有老香港高級餐廳的感覺,古色古香,充滿香港特色。店鋪很舒服,配上悠揚樂韻,令人覺得很寫意。
2014-09-05
2014-09-07 2364 瀏覽
壽星女揀左lee 間餐廳食生日飯,佢一早心有所屬,所以甫坐下就可以點餐了。砵酒豬扒飯 - 好好味!!! 酒味濃厚但又不至過重。飯配上醬汁真係一流,令人食唔停口!豬扒同樣出色,夠入味又不鞋口,想起也回味瑞士雞翼 - 這名菜反而令人失望。。。雞翼不入味,只有醬汁的顏色,但味道真的很一般。舒夫里 - 壽星女當然要來一個生日蛋糕。這兒的舒夫里自當然是must have item 了。佢的 size 真係好震撼,大大的一盆,伴隨著濃濃的雞蛋味,口感輕盈,曾擔心我們幾位女將吃不下,但擔心是多餘的,因為我們最後把盆清光光~~~ hmmmm, 真的不錯!

舒夫里
瑞士雞翼
砵酒豬扒飯
砵酒豬扒飯yummy!
舒夫里
砵酒豬扒飯
砵酒豬扒飯yummy!
2014-09-03 1968 瀏覽
太平館除左巨大既梳乎厘,燒乳鴿同瑞士雞翼亦都係佢地既馳名菜式今次同親友一行四人去食個假日Brunch,順便試埋啦XDD環境說實話有點逼,四人坐卡座連墊枱紙都係緊緊相貼既莫講話我地點左一大枱食物放唔落,連只放餐具都佔左枱面大部分空間/___>餐包香軟微甜,仲帶有少少熱力,塗上牛油更是香氣濃郁:^)羅宋湯酸甜開胃,雖然有點油膩,但勝在足料多蔬菜,算係清番少少味燒乳鴿外皮薄身不多脂肪加上甜甜地既醬汁,係幾香口既平時食乳鴿都有少少腥羶味,但呢度反而係燒得香口夠味,稍為辟左異味瑞士汁牛河真係好入味,去過其他餐廳食更貴既都冇佢咁夠味河粉濕潤易入口,沒有粉爛,保持到彈性,微韌既嚼勁牛肉片都不少,肉質彈牙重牛肉香,即使係油左d,都會令人一口接一口:^d鮮茄燴石班球飯係一碟過上枱既魚肉綿稔,算係滑身,但未至於香嫩茄汁甜中帶酸,偏稠,用黎撈飯可以緊緊依附飯粒又唔會浸爛佢砵酒焗牛柳絲飯一上枱已經係濃濃既蕃茄香焗過既醬汁面帶焦香,真係有鮮茄唔係淨茄汁既蕃茄好多水分,清新開胃,配上茄汁,茄味沒有不協調,反倒更香濃牛柳絲冇咩脂肪,稔身香口,又冇筋位,方便食瑞士雞翼飯登場!!!!!雞翼夠哂入味,鹹中帶甜,可
太平館除左巨大既梳乎厘,
燒乳鴿同瑞士雞翼亦都係佢地既馳名菜式
今次同親友一行四人去食個假日Brunch,順便試埋啦XDD
說實話有點逼,四人坐卡座連墊枱紙都係緊緊相貼既
餐包
香軟微甜,仲帶有少少熱力,塗上牛油更是香氣濃郁:^)
羅宋湯
酸甜開胃,雖然有點油膩,但勝在足料多蔬菜,算係清番少少味
燒乳鴿
外皮薄身不多脂肪
加上甜甜地既醬汁,係幾香口既
瑞士汁牛河
真係好入味,去過其他餐廳食更貴既都冇佢咁夠味
河粉濕潤易入口,沒有粉爛,保持到彈性,微韌既嚼勁
鮮茄燴石班球飯
係一碟過上枱既
魚肉綿稔,算係滑身,但未至於香嫩
茄汁甜中帶酸,偏稠,用黎撈飯可以緊緊依附飯粒又唔會浸爛佢
砵酒焗牛柳絲飯
一上枱已經係濃濃既蕃茄香
焗過既醬汁面帶焦香,真係有鮮茄唔係淨茄汁既
牛柳絲冇咩脂肪,稔身香口,又冇筋位,方便食
瑞士雞翼飯
登場!!!!!
雞翼夠哂入味,鹹中帶甜,可口不膩,真係食到停唔到口
冇雪味冇腥味呢d基本野唔再講了,雞肉夠香味,唔會俾瑞士汁完全蓋過
白飯水分剛好,軟綿不濕爛,加上醬汁撈就更好味
雪糕
係跟餐既甜品,仲可以揀佢傳統西餅,上次試左今次試呢個
雪糕夠凍,唔會一上就已經半溶咁
味道不會過甜,但欠了份香味,總係覺得太表面,一般吧……
梳乎厘
都係一定要點既
今次再食仲係咁大個冇縮水,睇個賣相金黃色好吸引
外層更硬身,食落有焦香,更是香口
內層泡沫細滑綿軟,甜度適中唔會話一下子就生膩
好似上次咁都係快快手趁熱清左底:^)
服務真係要講一講……
其實都慣左老店資深職員係有可能會態度一般般
但今次係說話中夾雜左催促同埋厭煩既感覺,希望係我地聽錯
上次黎到食都覺得有少少,但起碼接受到,同埋講落野係覺得佢地好直腸直肚
只係呢次同埋其他人一齊,見到佢地臉色都有少少變就真係擔心會覺得係不快經歷/__>\
午餐
  • 梳乎厘
  • 瑞士雞翼
  • 砵酒焗牛柳絲飯
  • 鮮茄燴石班球飯
  • 瑞士汁牛河
  • 燒乳鴿
2014-08-18 1967 瀏覽
午餐連加一約$90,以食物質素來說並不化算,都是吃品牌效應。環境昏暗,卡位舒適。先來的羅宋湯,不算濃郁,蔬菜很多。餐包只是室溫,尚算鬆軟可口。主菜是瑞士雞翼拼俄國牛柳絲意粉。牛柳絲味道是比較清淡,肉類較鬆散,勝在份量不少。主打的瑞士雞翼很淋身,典型的豉油西餐口味,把肉類都弄得很淋身。瑞士汁很入味,我個人口味喜歡較紥實的肉類口感。

環境昏暗,卡位舒適。

先來的羅宋湯,不算濃郁,蔬菜很多。

餐包只是室溫,尚算鬆軟可口。

2014-08-18