2020-04-12 249 瀏覽
由於疫情關係,對面平時幫襯的關了門,所以人少少,試試對面的天祥。食物太鹹。一碟菜心炒牛肉足可看看廚師的功架,結果鹹到出汁。芥末排骨,貴相欠奉,也不好吃,還說是招牌菜。雞煲一般,尚算合格。豉椒炒蟶子,完全冇豉椒味,見到隻碟爛成咁也冇胃口。。。
2020-04-12
2020-01-31 227 瀏覽
昨晚跟馬騮去樓下對面 石峽尾街的大排檔天祥打邊邊要了胡椒豬肚鍋底,馬騮還加了小半碗花雕酒加下去,不過還是沒太大的胡椒和酒香味(菜燙了是有一點,但普遍來說沒什麼味),裡面的鹹菜倒是蠻好吃,豬肚和粉腸沒吃另外點了鮮牛肉、豆腐和麵筋,鮮牛肉是很嫩很滑,但牛味還是惠州的好吃多了!豆腐份量應該有4大件,很滑,但跟麵筋一樣也沾不上胡椒味最後還喝了點湯,味道是不錯,如果胡椒味和酒味重一點更好!(以前小時候我常頭痛,兔媽都是會煮這個給我去頭風的!)值得一提的是未有鍋前都有脆花生吃!幾乎給我吃完呢!我們旁邊的人也剛好是同行,讓馬騮感觸地說起了自己以前的事埋單300中~養豬了~
昨晚跟馬騮去樓下對面 石峽尾街的大排檔天祥打邊邊

胡椒豬肚鍋底

最後還喝了點湯,味道是不錯,如果胡椒味和酒味重一點更好!
(以前小時候我常頭痛,兔媽都是會煮這個給我去頭風的!)

值得一提的是未有鍋前都有脆花生吃!幾乎給我吃完呢!

我們旁邊的人也剛好是同行,讓馬騮感觸地說起了自己以前的事

埋單300中~養豬了~
2019-11-15
  • 胡椒豬肚鍋
2020-01-18 180 瀏覽
位置唔易搵。地方細。係細到一班人唔可以圍住張枱坐。一圍住,其他食客冇可能行到。坐坐下有陣火水味漂過。(唔知係咪隔黎有車房定咩)魚內臟果d ok魚腸內冇油炸鬼但有唔知米粉定粉絲間間做法不同蚝餅d粉又厚又濕小炒王應該要改名叫炒九菜九王算牛仔粒。份量超小。過份左d但係幾好味既。職員態度好好,唔該前唔該後。但野食真係有進步空間。仲要索埋d火水味,唔會再去。幾好服務都冇用最基本去大排檔食既餸。都可以咁,走人都仲要去第2度再食
位置唔易搵。
地方細。係細到一班人唔可以圍住張枱坐。
一圍住,其他食客冇可能行到。
坐坐下有陣火水味漂過。
(唔知係咪隔黎有車房定咩)
魚內臟果d ok
魚腸內冇油炸鬼但有唔知米粉定粉絲
間間做法不同
蚝餅d粉又厚又濕
小炒王應該要改名叫炒九菜九王算

牛仔粒。份量超小。過份左d但係幾好味既。
職員態度好好,唔該前唔該後。
但野食真係有進步空間。
仲要索埋d火水味,
唔會再去。幾好服務都冇用
最基本去大排檔食既餸。
都可以咁,走人都仲要去第2度再食
2019-06-02 1231 瀏覽
見到這間餐廳的評價比附近的大排檔低,有點吃驚。因為我真心覺得這間大排檔非常不錯!尤其最近也光顧過愛文生,認為天祥不比愛文生遜色。首推一定是這個黃金四季豆!餐牌上沒有的。黃金鹹蛋醬炒得香脆鬆軟,熱辣辣食最美味。四季豆體積小,成條鋪滿黃金醬,喜歡食黃金醬的朋友,大啖食一定非常滿足!金牌炸子雞ok,沒有驚喜也沒有失望。咕嚕肉很好味,菠蘿也很甜。所有餸菜新鮮熱辣。這間位於深水埗的大排檔環境很市井,有些室外位置沒有冷氣,早來的可以選室內用餐。不過,我最不喜歡的是他室內煙味很大,通風不太好。
黃金四季豆

金牌炸子雞(半隻)

咕嚕肉

黃金四季豆
金牌炸子雞(半隻)
咕嚕肉
2019-02-28 1260 瀏覽
趁天氣仲有少少涼 可以坐出街 來天祥大排檔一下🤩 先來 椒鹽鴨舌~ 似避風塘 style的~ 好多炸蒜,十分惹味 😚 多都好大碟~ 友人問 估下呢度有幾多隻鴨? 唔好諗啦,仲之好多🤣豉椒炒聖子~ 雖然唔算好大隻,不過夠鑊氣 😉啫啫芥蘭~ 係 上到檯都啫啫聲係必要的 😆  熱辣辣的 🤩 是正正子 😌~炸大腸~ 炸得剛好,唔會乾爭爭,不過可惜實在太肥啦~ 食咗幾件要投降了 😆深圳雞煲~ 唔係好辣~ 近骨的雞肉幼嫩,吸收了煲內香料的氣味~ 很香口 😍土魷蒸肉餅~ 呢碟等咗好耐, 仲以為佢漏單 😆~ 堅! 肉質嫩滑 Juicy 👍🏻👍🏻 就呢碟肉餅可以餸一碗飯 🤤完滿🤩~又抵食 飢 point : 9 / 10 #天祥菜館 #我要#hungermarch #非飢詩
趁天氣仲有少少涼 可以坐出街

來天祥大排檔一下🤩

先來 椒鹽鴨舌~ 似避風塘 style的~

豉椒炒聖子~ 雖然唔算好大隻,不過夠鑊氣 😉

完滿🤩~又抵食
飢 point : 9 / 10
#天祥菜館 #我要#hungermarch #非飢詩
  • 土魷蒸肉餅
  • 深圳雞煲
2019-02-17 743 瀏覽
1850坐底食飯 等左9個字先黎第一碟野 坐到2008先黎左3碟野 同啲伙記講要埋單吾等先開始多野食等嘅時間本身就已經長 嘢食如果好食既其實我哋唔會介意但係野食都吾好得去邊 京都肉排就得骨🦴

等嘅時間本身就已經長 嘢食如果好食既其實我哋唔會介意
但係野食都吾好得去邊
京都肉排就得骨🦴
京都肉排
2019-02-16 610 瀏覽
農曆假後第一日返工,朋友約食飯,第一時間應承,大家心血來潮想食大排檔,諗起深水埗仲有,好彩有朋友早啲嚟搵位,未夠7點已經坐滿曬成條街,包括馬路,轉角位仲可以擺多幾張枱,今日好旺埸,坐下一會便開始有人等位。先來家香焗魚腸,用缽仔焗,面頭嗰層蛋脆卜卜好香,絕對俾足料,內含大量魚腸,也有魚潤,這個菜懷舊味重,唔係周圍有得食。蝦乾小炒王,蝦乾同土魷都炒得好香,加上韭菜呆韭黃勁爽口,堅好食!豉椒炒蟶子,炒得好有鑊氣,蟶子好新鮮,爽口唔韌,豉汁青椒味道也很豐富, 眨下眼大家都已經食曬。 咁多嘅椒鹽炸豆腐,這個食到停唔到口,熱辣辣炸得好香口,外脆內軟,正呀!繼續係潮州煎蠔餅,要等一段時間才送到來,一食落口就知道師傅功夫了得,熱辣辣香脆可口,一啲都唔油膩。然後係蜆蚧鯪魚球,好大碟足足有12個大大鯪魚球,鯪魚肉好新鮮,我一口氣食咗三個,好得。最後是椒鹽炸鮮魷,大排檔叫這個菜是常識吧,椒鹽味道啱啱好,不會太鹹,鮮魷就炸得啱啱好,超好食!?

2019-02-15
本來去愛文生大排檔食,但門口貼左是日休息。 於是行兩步到對面馬路試下呢間。8:15pm 叫左三道餸 ,到8:45pm 都未黎,之後狂催都無用,阿姐剩係回應「師傅炒緊」。最後等左一個小時都未有。9:15pm 阿姐過黎,竟然問我食乜,我重複一次三個餸比佢聽,佢竟然話賣晒!!我立即起身講句粗口, 轉身走。x 你呀。你話嬲唔嬲?補充一句,雖然是大排檔預左唔會好衛生,但真係見到現場幾隻老鼠經過,好影響食慾。推薦大家唔好黎食。

你話嬲唔嬲?

推薦大家唔好黎食。
2018-12-27 604 瀏覽
每逢大時大節都會同屋企人黎深水埗呢邊食大排擋,炒十零個小菜😋萬發、增輝、小菜王等等比較出名既都幫襯過,但佢地既環境都算企理,有冷氣,坐得舒服,環境衛生都可以。今日本來想食對面既愛文生,但係竟然無開,見到天祥都坐滿晒禁濟,味道應該都ok既,所以就試一試。比較特別既係佢係舊式既鐵皮大排檔,坐係條街度食,我坐既位只有風扇無冷氣,同埋坐膠凳,十分地道隔離枱仲有兩個阿叔傾計傾到勁大聲勁嘈,又食煙,影響晒食慾椒鹽九肚魚首先份量唔算多炸粉薄,食落脆口不油膩,入面既魚肉都算嫩滑,不過真係好咸,食一舊要飲半杯水蜜椒薯仔牛柳粒 $108呢碟份量好多而且好夠穫氣,牛柳粒好軟淋,肉好嫩同埋好多肉汁,表面略焦食起黎更加香口,而薯仔軟硬適中,唔會太林、太粉或生,表面炒得脆脆地,內裡都入味,唔錯但係牛柳粒就偏咸,又係要狂飲水酥炸鍋貼小棠菜呢碟炸得好酥脆入面係小棠菜粒同埋蝦肉,但應該溝左野,蝦味好淡,如果唔係見到有小小蝦肉都唔知係食緊蝦肉😂😂但小棠菜粒需然炸過但仍保持到爽口同埋清甜,不過整過黎講餡料比較淡,無咩味一定要點汁食。咸魚雞粒豆腐煲 $75豆腐煮得好香滑,雞粒既味道就正正常常,但係咸魚香唔太突出,要好認真食先
隔離枱仲有兩個阿叔傾計傾到勁大聲勁嘈,又食煙,影響晒食慾

椒鹽九肚魚
首先份量唔算多

蜜椒薯仔牛柳粒 $108
呢碟份量好多
唔錯
但係牛柳粒就偏咸,又係要狂飲水

酥炸鍋貼小棠菜
呢碟炸得好酥脆
一定要點汁食。
咸魚雞粒豆腐煲 $75
豆腐煮得好香滑,雞粒既味道就正正常常,但係咸魚香唔太突出,要好認真食先食到少少咸魚味,麻麻地

豉油王炒麵 $68
炒得好香,麵條唔會太林同埋癡埋一舊,乾乾地幾好食,但係太咸!!
同埋平時街邊賣十幾蚊既炒麵都會有少少肉或者火腿絲,但呢碟只得啲菜,性價比好低。

係一間好地道既大排檔,但係價錢唔算平,整體太咸,份量唔算多,性價比一般

2018-12-13 414 瀏覽
今晚同幾個中同聚下舊咁,有人提意黎【天祥飯店】食晚飯,話好抵食又夠鑊氣。又係無介紹錯喎,我哋叫左「肉絲炒麵」、「小棠菜雲吞」、「椒鹽魷魚鬚」。「肉絲炒麵」個麵底真心值得一讚,炸得又香又脆,每一口咬落去都卜卜脆的口感,銀牙菜和韮皇都炒得好爽脆香甜,每條肉絲都切得很均一,睇得出師傅既刀功綱不野少,個芡汁調教得剛剛好,唔會太濕而令到個麵底"林"左,相信大人小朋友都應該會鐘意食的。「小棠菜雲吞」好有驚喜,原來係將小棠菜作餡,用蛋漿包住再放落滾油炸至金黃色,咬進去既有層次感亦很鬆化,但小棠菜仍能保持著爽脆多汁,第一次食很有喜感。「椒鹽魷魚鬚」是我自小時候開始喜歡的菜色,屬童年回憶的一餸菜。新鮮肥美的魷魚鬚啖啖肉,火喉控制得剛剛好,皮脆透薄,咸香適中,送飯送都都好適合。
2018-12-07
  • 肉絲炒麵
  • 小棠菜雲吞
  • 椒鹽魷魚鬚
2018-12-13 250 瀏覽
聽爸爸提過,話深水埗有間【天祥飯店】既小炒好正宗好地道,於是今日o係出糧既日子就帶媽咪兩個試下吧。我哋叫左「黑椒豬手」、「豉椒炒蜆」、「椒鹽九肚魚」等等呢幾味餸。先講講個「黑椒豬手」先,黑椒味極濃,豬手炆得入晒味不特止,仲要煮得好"林",我同媽咪都食到停唔到口,忍唔住咁叫左兩碗白飯。「豉椒炒蜆」-  粒粒原隻新鮮蜆肉,用豆豉、辣椒絲等配料一齊炒,蜆肉爽口彈牙,香口至極。「椒鹽九肚魚」- 外脆內軟,椒鹽炸得好平均,連魚骨都可以食埋,啖啖肉既感覺真係令舍滿足。爸爸真係無介紹錯,所謂「家有一老,如有一寶」真係無講錯的。大家有時間真係要去試下喔。
2018-12-06
  • 黑椒豬手
  • 豉椒炒蜆
  • 椒鹽九肚魚
2018-12-11 248 瀏覽
氣溫忽然驟降,呢個時候最岩就係食支竹羊腩煲,聽朋友講話深水埗有間叫【天祥既飯店】,餸菜夠晒地道正宗,唔好講咁多,食左先好講。點知真係無令我哋失望,羊腩炆得好有入味,而且好"林"唔痴牙,支竹係我個FRD既挈愛,佢係無竹不歡的,每一塊都索晒羊腩既味道,落埋生菜落去烚仲更加夾到震,真係食到停唔到口。朋友話想食炸大腸,連我本身唔食內臟既都忍唔住食左半碟,大腸洗好干淨,炸到個皮好脆口,有點食緊燒乳豬既感覺。酥炸生蠔,新鮮生蠔夠晒肥美,加上粉漿較得好,再放入熟油之中炸至黃色,入口滿鋪層次感,真係好顯大廚既功架。如果有朋友黎自海外,真係可以盡地主之宜,帶佢哋黎試下,包佢食到咀郁郁。
夾到震,真係食到停唔到口。
2018-12-07
  • 酥炸生蠔
  • 支竹羊腩煲
  • 炸大腸
2018-09-21 613 瀏覽
揸車落到深水埗想話去愛文新,嘩!咩事呀!噤多人㗎!再睇睇,有吉枱又唔安排人客坐,吉枱唔少喎,成四五圍喎,攞咗籌明明有枱又要客等,轉場過對面!反正未試過天祥,即管試試!炸子雞係心頭好,叫咗半隻,椒絲腐乳炒通菜,豉椒炒蜆,就係咁多。首先要讚係服務態度啦,老細笑面迎人。另外今次極有大排檔風味!我坐張枱開係馬路上,香港有幾多大排檔可以開枱係正馬路?以前住長洲,得閒會落東灣摸蜆,d蜆極之大隻肥美,天祥嘅炒蜆相比之下當然失色,但無計啦,來貨問題唔關天祥事,論味道的話絕對惹味,蜆雖然細隻但嫩滑。炸子雞皮脆肉嫩唔肥無失望,掂!坐得街邊大排檔,有得必有失,好鬼熱囉!PS:多謝你陪我食街邊大排檔!(^_^)❤❤❤
揸車落到深水埗想話去愛文新,嘩!咩事呀!噤多人㗎!
反正未試過天祥,即管試試!
首先要讚係服務態度啦,老細笑面迎人。
炸子雞皮脆肉嫩唔肥無失望,掂!
坐得街邊大排檔,有得必有失,好鬼熱囉!
PS:多謝你陪我食街邊大排檔!(^_^)❤❤❤
  • 炸子雞
2018-03-04 1024 瀏覽
麻甩佬聚會,去食小炒飲啤酒一樂也。訂咗19:30枱,遲咗10分鐘到老細已經安排緊walk-in 客入座。好彩最後都可以入座😅我哋一班麻甩佬坐咗響室内,因為店內不大而大多係大枱所以有點迫。小棠菜窩貼,有驚喜!啲菜粒好有囗感,味道不錯。丨丨薯仔炆牛柳粒,肉質鮮嫩又有鑊氣,好味西湖牛肉羹,不過不失,份量好大👌男人的浪漫,火腩大鱔煲。兄弟們覺得火腩多啲話送啤酒就更正以時價25兩,呢碟成$250,不如叫兩個普通小菜仲好。整體嚟講都不錯,有好多其他餸菜都想試,下次再去。
麻甩佬聚會,去食小炒飲啤酒一樂也。

小棠菜窩貼,有驚喜!啲菜粒好有囗感,味道不錯。丨

薯仔炆牛柳粒,肉質鮮嫩又有鑊氣,好味

西湖牛肉羹,不過不失,份量好大👌

男人的浪漫,火腩大鱔煲。兄弟們覺得火腩多啲話送啤酒就更正

以時價25兩,呢碟成$250,不如叫兩個普通小菜仲好。

整體嚟講都不錯,有好多其他餸菜都想試,下次再去。
2018-03-03
  • 小棠菜窩貼
2017-08-22 1385 瀏覽
大排檔炒嘢 入鋪坐有冷氣 很隨便冇裝修冇制服 環境算乾淨 有氣氛麻甩佬招呼親切禮貌 服務周到價錢唔算平 份量足 鑊氣夠 上菜快 焗魚腸 ~ 砵仔上 面香脆 內較濕 冇油條魚腸多魚潤少 碎 粉絲蒸旦咁 冇魚油香蠔餅 ~ 蠔仔煎旦 不及廟街質素半煎炸 豉汁炒蜆~ 夠火喉 蜆新鮮冇沙 略扁甜 炸子雞~ 香脆酒樓飲宴菜 虾片鮮炸脆口唔算大隻幫襯誠惠 $260炸排骨~ 就係炸排骨 冇乜配料香味八珍豆腐 炒通菜 芥菜豆腐魚頭湯……即制 出緊煙夠熱上枱 有飲有食 叫太多食唔切 滿足
大排檔炒嘢 入鋪坐有冷氣 很隨便

豉汁炒蜆~ 夠火喉 蜆新鮮冇沙 略扁甜

炸子雞~ 香脆酒樓飲宴菜 虾片鮮炸脆口
唔算大隻幫襯誠惠 $260

炸排骨~ 就係炸排骨 冇乜配料香味

八珍豆腐 炒通菜 芥菜豆腐魚頭湯……
即制 出緊煙夠熱上枱

八珍豆腐煲
金牌炸子雞
芥菜魚頭豆腐湯
2017-08-21
$150 (宵夜)
八珍豆腐煲