2021-04-17 333 瀏覽
由疫情到依家實在太耐無去旅行啦,自從出咗黎做野之後每年都會去一次日本,喺當地既屋台同拉麵店試下當地既不同美食,今日放工終於忍唔住去咗一蘭,諗住可以望梅止渴。一入去店員就安排咗個座位俾我,雖然冇好似日本既氣氛,喺街外冰冷既天氣入到去暖暖既拉麵店就要即刻除外套,但就有喺日本見到既熟悉間隔同裝飾。我拎咗張落單紙,即刻圈咗濃味同濃厚油腻度,因為食一蘭拉麵我鍾意食濃味啲既,同埋可以飲埋啲湯🤪🤪🤪,其他選項就揀咗普通。整體黎講就普普通通,只喺好耐無去日本想食返一碗日本拉麵。

整體黎講就普普通通,只喺好耐無去日本想食返一碗日本拉麵。
2021-04-12
2021-04-13 194 瀏覽
第一次去尖沙咀一蘭,入面座位唔再係自閉位,而係成個Food Court咁自助揀位,環境好寬敞,但完全無左一蘭個感覺,另外冷氣好凍,坐低完全唔舒適。天然豚骨湯拉麵 $95 呢個係我食過最渣既叉燒,薄薄兩片叉燒肉質竟然似煲完湯豬肉,鞋既!即使湯底同拉麵再好食都已經非常失望。一蘭精選套餐 另加$65多四塊難食叉燒,紫菜,黑木耳及半熟鹽味蛋。隻蛋單售係$16,價錢貴過其他拉麵店,食落無咩味,只係半溏心,好食但性價比低(唔好忘記要另收加一服務費)呢度係一蘭喎,幾年無食,今次真係幾失望!
天然豚骨湯拉麵

一蘭精選套餐

呢度係一蘭喎,幾年無食,今次真係幾失望!
2021-04-10
2021-04-13 139 瀏覽
一蘭拉麵,相信大家都唔會陌生,疲情下冇得去旅行,都可以係香港感受下日本既風味同地道拉麵!呢到既拉麵其實只有一款豚骨湯拉麵,不過食客可以自行選擇所有仔細選項:濃淡口味、辣度、麵條硬度、蔥,連油膩度都可以自己揀!普通份量可能男士未必夠飽,只需加$19就可以加麵,仲可以食到一半先order上,唔怕會比湯底浸到淋晒叫左麵條普通硬度,麵條彈牙,唔會太重口味,辣度1/2倍,估唔到呢個程度已經幾惹味,辣味融入晒湯底叉燒非常細嫩,薄薄一層肥膏增加左脂香感

叉燒非常細嫩,薄薄一層肥膏增加左脂香感
2021-04-04
2021-03-23 471 瀏覽
我係日本控,久違嘅日本😭😭😭喺香港都要食下日本野來平衡一下心理😢喺尖沙咀附近做野,揀左一蘭拉麵,唔使等位,直入。揀左最常叫的叉燒拉麵,麵質揀普通,湯底普通,不要葱花。操作同日本差不多,會有親切感。😊😊拉麵來了,感覺肉偏少,拉麵份量正常,湯底都正常,但說不出嘅感覺,不是日本食到嘅味道。性價比來說,低一點,因為份量較少。食完都唔係幾飽肚。😅😅間唔中食下都尚可接受,特登過黎食就應該不會了。
我係日本控,久違嘅日本😭😭😭
喺香港都要食下日本野來平衡一下心理😢

😊😊

性價比來說,低一點,因為份量較少。食完都唔係幾飽肚。😅😅

間唔中食下都尚可接受,特登過黎食就應該不會了。
2021-03-05 681 瀏覽
🐽天然豚骨湯拉麵 $95食佢最主要係乜都可以自己揀同埋私隱度多高,呢個就係佢既賣點!由口感濃淡、油膩度、蒜泥🧄蔥、叉燒、赤紅秘製醬汁、麵既硬度🥢調製出適合每個人獨特既口味👍🏻我係超級重口味 要濃味同一份蒜泥同埋硬麵👅濃厚既湯底都吾會搶左叉燒既味 叉燒吾會太硬雖然價錢吾係平,但太掛住日本啦~
🐽天然豚骨湯拉麵 $95
食佢最主要係乜都可以自己揀
同埋私隱度多高,呢個就係佢既賣點!

調製出適合每個人獨特既口味👍🏻

我係超級重口味 要濃味同一份蒜泥同埋硬麵👅
濃厚既湯底都吾會搶左叉燒既味 叉燒吾會太硬

雖然價錢吾係平,但太掛住日本啦~
👨🏻‍🎓講起拉麵聽得最多嘅應該就係大名鼎鼎嘅過江龍一蘭拉麵,不過P仔最近都係第一次食佢。🥢一蘭拉麵嘅款式其實就淨係得一款,不過可以揀好多唔同嘅嘢例如麵嘅硬度、口味嘅濃度同有無蔥、蒜蓉等等,當然佢都仲會有其他小食可以追加。🍜今次P仔全部嘅嘢都揀咗普通,因為係第一次食所以驚會太濃,唯一一樣係麵質揀咗硬,因為P仔好驚會食到啲太稔嘅麵,另外仲加咗隻半熟鹽味多!🥘一上枱之後成碗拉麵賣相都幾好,味道方面豚骨湯底都幾好飲幾香,配埋上面有少少辣味嘅辣醬惹味好多;而麵方面咬落唔會好稔,覺覺口感啱啱好,成碗拉麵都幾唔錯,唯一係覺得叉燒有啲薄。🥚至於隻鹽味半熟蛋就係原隻連殼另外上,入面都幾溏心幾唔錯,不過就唔太食到係鹽味,浸咗落去淨係有拉麵湯味同本身嘅蛋味,不過都幾唔錯!🍽整體嚟講一蘭拉麵食落係幾唔錯,不過唔算好特出,價錢都偏貴嘅感覺,算係普通嘅好食,但係如果再揀P仔會寧願食其他拉麵舖多過一蘭。

天然豚骨拉麵

• 半熟鹽煮蛋
  • 天然豚骨拉麵
2021-03-02 497 瀏覽
被稱為貴而不飽的一蘭拉麵在下來試你了雖然公司距離這裡沒兩條街在下卻是今天才知道有這裡的存在還找了一下才找到門口🤣沒關係 最後也找到了安心出行後量好體溫~出發~高科技點餐😐隨便篤兩下就$200了嗯⋯⋯刺激經濟之餘也要省一點點好餐就可以入座之後還要填一下口味紙喝水的話要自己走出去拿嗯⋯⋯ 這對在下而言有點..不便因為..人家腳痛不便🤫不過沒關係啦吃完坐久一點就好等一陣子麵就到了 好快份量的確很小 如當作為正餐的話見意可選擇加麵(分明是在下太大食?)辣度上 在下因為家貧 只選了兩倍辣早知道加20X倍🤣辣是不辣 但吃到底在味道不斷重疊 加濃的情況下有點咸啊 害在下又要去添水了..然後在下還點了份燉煮豬肉燒$65同樣地 它從夠入味慢慢變成..真的好很咸在下又要去添水了..半熟鹽味蛋$16不管是蛋是鹽 都被湯底蓋過了蛋要自己脫縠當刻有點想把蛋放棄的感覺因為 不想弄髒手手啊 🙃最後 在下在灌水的情況下飽了P.S.環境較為吵雜 會有一種茶餐廳的感覺

被稱為貴而不飽的一蘭拉麵
在下來試你了
雖然公司距離這裡沒兩條街
在下卻是今天才知道有這裡的存在
還找了一下才找到門口🤣
沒關係 最後也找到了
安心出行後量好體溫~
出發~
不過沒關係啦
吃完坐久一點就好

等一陣子麵就到了 好快
份量的確很小 如當作為正餐的話見意可選擇加麵
(分明是在下太大食?)
辣度上 在下因為家貧 只選了兩倍辣
早知道加20X倍🤣
辣是不辣 但吃到底
在味道不斷重疊 加濃的情況下
有點咸啊 害在下又要去添水了..

然後在下還點了份燉煮豬肉燒$65
同樣地 它從夠入味慢慢變成..
真的好很咸
在下又要去添水了..

半熟鹽味蛋$16

飽了

P.S.環境較為吵雜 會有一種茶餐廳的感覺
2021-03-02
2021-02-28 476 瀏覽
係尖沙咀一個人做完gym,肚餓就去醫下肚啦!諗起一個人食d咩好,最後經過左一蘭拉麵,坐下佢果個自閉位都好wor ! 落到去首先就係排隊㩒佢果個自助售賣機啦!叫左個天然豚骨湯拉麵,加左個麵底同埋加蔥,唔覺唔覺都要成157蚊。之後就係行入去安排入座啦!哎呀!自閉位竟然無開,要再行入去大廳同人地搭枱,好啦!入到去一個人坐係張2人枱,寫完張紙選擇麵硬度同湯底俾店員就安排起餐啦!好啦!首先係黎隻蛋,隻蛋好凍,剛從雪櫃攞出黎,但係味道都唔錯,始終都係日本蛋蛋味香d。跟住就試下個麵先,首先就將加果一半蔥放落個湯度,另一半就留返轉頭加麵果陣食,麵係彈牙,因為我選擇左硬度較硬,湯底都好香豬骨味道,叉燒就少啦,得一塊.....個麵都好快食晒,之後就又加麵啦!整體黎講感覺價錢都唔平,配料又少,同埋個加一就有少少r頭,單就自己落,水又係自己攞,咁自助嘅餐廳都收人加一就出奇左d,認真,性價比就真係唔係高啦!

2021-01-30 724 瀏覽
去食一蘭嘅好處就係,就算你一個人食都唔需要同其他人搭枱,享受自己獨有空間之餘,亦都可以一個人靜靜咁享受食物本身嘅味道。拉面嘅賣相相當之好。而我懷疑擺放嘅角度都係已經計算好。方便一嚟到嘅時候。客人唔洗左擰右擰隻碗。可以即刻相機食先。既然相機食完喇。咁就到我食喇,我唔客氣喇。雖然個面望上去非常之油,但飲落一啲都唔油,湯底味道濃郁。非常惹味。對比起日本嘅一蘭,我自己覺得無咩分別嘅,可以一解思鄉之愁。哈哈😄
2021-01-30 459 瀏覽
限聚令下晚市只能外賣,第一次叫一蘭的外賣拉麵,結果中伏中到核爆!😡😡😡首先佢個麵底並不是平時堂食的拉麵,正確來講佢並不是拉麵,而係好像低質即食麵咁嘅麵質,仲要膠膠地咁。。。。。失敗!😓一碗拉麵最重要嘅第二樣 - 湯底,一個字 “味精湯”,我寫包單佢呢個湯係用味粉或味膏開出嚟。。。。失敗中嘅失敗😓😓最後,叉燒得紙咁薄一片,我都未食到乜嘢質地已經無咗,青葱係大陸葱,亦再無其他餸了。單又做錯,一碗不要葱的加了葱,餐具又無跟。一碗咁嘅無餸即食麵你賣到109蚊,你有無良心呀?比起食神嗰碗99蚊那渣麵過份10倍,就算食神嗰碗失敗嘅那渣麵今日都仲係賣99蚊,你呢碗我覺得最多值廿蚊咋。一直都有幫襯一蘭嘅我,決定分手💔。

單又做錯,一碗不要葱的加了葱,餐具又無跟。
一碗咁嘅無餸即食麵你賣到109蚊,你有無良心呀?

一直都有幫襯一蘭嘅我,決定分手💔。
天然豚骨拉麵
2021-01-29
外賣送餐
2021-01-07 589 瀏覽
📍香港📍尖沙咀📍天然豚骨拉麵專門店一蘭 ICHIRAN📍尖沙咀棉登徑8號地庫B舖及地下入口大堂📍星期一至日 11:00~23:00🦄 一蘭拉麵 $95🦄 評分: 6/10好處系可以因應自己口味去簡湯底同配料😁 但質素當然遠不及日本個啲😿 只係無得去旅行止下口癮!食完都會比較口渴 始終湯底偏油膩濃味🤔
📍香港📍尖沙咀
📍天然豚骨拉麵專門店一蘭 ICHIRAN
📍尖沙咀棉登徑8號地庫B舖及地下入口大堂
📍星期一至日 11:00~23:00

🦄 一蘭拉麵 $95
🦄 評分: 6/10

2021-01-06 425 瀏覽
過江龍,喺日本紅極一時既一蘭拉麵,好耐之前開咗銅鑼灣店,因為太多人排隊,所以我冇排到,咁開始行限眾令,加上疫情,罕有地冇人排隊,我見嗰日walk in 就即刻有位,所以去食,點知除咗送叉燒,仲送埋烏龍茶,唔知係咪因為冇人排隊呢,嗰晚個面個湯夠熱,加咗extra 嘅叉燒,感覺先至返日本真正嘅拉麵,一蘭拉麵我喺日本食嘅時候,都覺得好細碗,得幾啖,當然香港嘅份量都一樣,但覺得保持到日本嘅水準,同喺日本食嘅分別唔大!
2020-08-29
2020-12-19 772 瀏覽
由於飯腳同事放假,女朋友又極度討厭拉麵嘅關係,我決定自己一個黎度一蘭拉麵享受一下獨獨嘅拉麵午餐。尖沙咀一蘭喺棉登徑嘅地庫,入餐廳前要先行樓梯落地庫,我戰戰兢兢地行落去,好似驚住餐廳冇人得自己一個好尷尬咁。 入到一蘭,餐廳比想像中熱鬧,今日淨係開左屋台果半邊,「自修室」位就因為客人唔多所以暫時開放,仲諗住有得坐下「自修室」懷緬下以前讀書坐自修室嘅青蔥歲月。 入座前職員都好有禮貌問我做左一蘭會員未,因為而家入會可以即時用會員即分換取加半份麵底!餐廳都好細心準備信封做口罩暫存袋。餐牌比以前一開業果陣色彩繽紛左,多左圖片形容食物/甜品。例牌一蘭拉麵可以俾客人選擇自己喜歡湯底嘅濃度、油膩度、辣度、蒜泥、蔥、叉燒同麵嘅硬度。 我揀嘅口味係根據之前有個post講日本一蘭員工普遍認為最好食嘅combination!拉麵賣相好靚,連放喺枱面嘅角度都應該係教導過d員工,一蘭個logo正正向住客人。湯底真係冇得彈,夠香濃、辣度岩岩好唔會搶左湯底嘅香味。 叉燒用上瘦肉味道濃郁,不過薄切得三塊份量比較少。麵嘅硬度對我黎講岩岩好,不過份量就非常少,食左兩啖已經就黎冇哂要加麵。建議加麵嘅硬度選擇個人喜好嘅軟一個等級

一蘭拉麵

建議加麵嘅硬度選擇個人喜好嘅軟一個等級,因為加麵係唔連湯,軟一級加落稍涼嘅湯,口感會好d。

半熟鹽味蛋

最後梗係食加嘅半熟蛋,疫情關係,蛋殼要自己剝衛生d,餐廳都有附上消毒紙巾供客人使用。

食一蘭嘅回憶都係深夜凌晨時份,希望疫情後可以再喺深宵時份再嚐一蘭拉麵!
一蘭拉麵
2020-12-18 382 瀏覽
疫情關係,周圍都唔洗去,真係未試過成年我都未去過旅行,喜歡自己出走嘅我,唯有都忍下,希望疫情快啲過去。去唔到日本,唯有食住一蘭拉麵來懷緬下先😂一蘭係我最中意食嘅拉麵,除左本身我係重口味之外,我係麻麻地所有粗嘅麵,例如通粉,油麵,烏冬,沾麵等⋯所以越幼我就越中意食,哈哈,呢度好處係你自己可以tick你自己想要嘅麵軟硬,油度,辣度,加唔加料,洗唔洗走青等,基本上我都tick曬最重口味,最後成碗湯都比我飲曬😋,如果你飲曬成碗湯,係碗底部你會發覺有幾隻日文字寫住,雖然唔識日文,但上網check完意思係隱藏左店家對顧客的感謝。祝大家身體健康。

去唔到日本,唯有食住一蘭拉麵來懷緬下先😂

祝大家身體健康。
2020-07-16
2020-12-12 484 瀏覽
去左尖沙咁,打算去新開果間"鬼滅"鋪頭睇下,點知未夠開門時間都排哂隊甘,所以算啦,遲下再去啦甘唯有解解日本思鄉病先,去食一蘭先. 尖沙咀這一間是可以有四方桌可以坐的,平常的依然是好像自修室一樣,一個一個位置間隔開的. 其實環境布置還是挺有日本風味的.一坐下,他們才會把點餐紙放在桌上,然後叫我們填寫,他那個點餐自己決定的,然後自己選湯底的濃度(超濃),醬油的濃度(超濃,但下次可以選普通),油膩度,還有麵的硬度(我要超軟的),還有叉燒(會吃肉的應該都點,都是很好吃的),他們家的辣挺過隱的(我點了兩倍,如果要order兩倍以上的話,就要加錢哦),還有加了一個溏心蛋,平常還要加一個麵底,但距離晚餐的時間還有三小時,所以就不加. 他們的點餐紙上面還有別的配菜加(叉燒/溏心蛋/紫菜/木耳),還有一些甜點跟飲品,他們還有一個套餐(是包括有叉燒/紫菜,還有木耳,這比單點這三個配菜會有便宜一點)有一個自助區會有免費的水,旁邊有杯溏心蛋到了,很貼心的還有消毒紙巾在旁邊這期待的麵到了,好香看看上面的油和湯底是多麽的配合這樣看起來青蔥麵和底,還有那個辣椒的搭配顔色,讓整個麵看起來好吸引哦!!只是一個麵的價格大

有一個自助區會有免費的水,旁邊有杯

溏心蛋到了,很貼心的還有消毒紙巾在旁邊

這期待的麵到了,好香

看看上面的油和湯底是多麽的配合

只是一個麵的價格大約$8x...
  • 一蘭拉麵
  • 半熟鹽煮蛋