2020-09-01 0 瀏覽
香港有好多拉麵店 有水準拉麵店就真係多哩間過江龍黎到香港一段時間仲保持到高水準就係” 天然豚骨拉麵專門店一蘭 ICHIRAN”好多人話日本一蘭好味過香港一蘭本來就覺得差唔多 一樣咁好味 可能係心情問題去旅行心情靚食咩都好咪D 係尖沙咀係地庫哩間 之前要排好耐疫情下都唔駛排隊 去到入得有位只有一款 招牌豚骨湯拉麵可以選擇湯辣度 濃度麵軟硬度可加錢要溫泉蛋 叉燒飲水係自助 有冷熱水選擇 湯辣度濃度 麵軟硬度 都揀左普通先試啖湯 濃郁豬骨湯 鹹到適中 唔會好油膩係幼身拉麵軟硬度岩岩好如果男士一個麵應該會唔夠 可以加麵底總結: 跟日本味道相約 正~

香港有好多拉麵店 有水準拉麵店就真係多
哩間過江龍黎到香港一段時間仲保持到高水準
就係” 天然豚骨拉麵專門店一蘭 ICHIRAN”
好多人話日本一蘭好味過香港一蘭

湯辣度濃度 麵軟硬度 都揀左普通
先試啖湯 濃郁豬骨湯 鹹到適中 唔會好油膩
係幼身拉麵軟硬度岩岩好
如果男士一個麵應該會唔夠 可以加麵底

總結: 跟日本味道相約 正~
2020-09-01 0 瀏覽
自疫情由年初以來都冇得飛去日本,真係好掛住日本啲拉麵啊😭冇得去當地食拉麵唯有喺香港食一蘭止住渴先啦。今日去咗尖沙咀嘅一蘭拉麵,夜晚7:30去,都有唔少人等緊,大概等咗20分鐘先有得入座。識食一定係揀濃味湯底+濃厚油,唔好以為咁樣食會好油,其實啲油係會令到成個面順滑咗好多,口感好好多,只要唔飲晒啲湯就得。講返拉麵味道,湯底有濃厚嘅豬骨味鹹度適中,叉燒有豬肉味夠林,再加上少少蔥已經好好食。呢間拉麵暫時係我喺香港最鍾意食嘅拉麵之一。
2020-07-10
2020-08-13 369 瀏覽
聽過好多人話香港既一蘭冇日本既一蘭咁好食 講真 我又覺得差唔多喎 係咪d人覺得隔離飯香咋?!豚骨湯底依舊濃郁美味 感覺有滿滿既骨膠原係裡面 差唔多飲晒d湯呀我 係略嫌有少少油膩 (經一事長一智 今次油膩度揀左普通 下次會揀“清淡”或者“無”)每次都要加埋隻半熟鹽味蛋就最perfect!另外好鍾意佢可以俾客人選擇麵既軟硬度 口味濃淡度 辣度 油膩度同配料等等 迎合到唔同人既喜好整體黎講不過不失啦 一個人去食其實都幾岩 唔洗同人搭檯唔洗同人眼神接觸 可以沉醉係自己果格自修室入面

2020-08-03 320 瀏覽
今日大約3點多,我跟朋友兩個人一起到尖沙嘴一蘭品嚐久遺的拉麵,客人不多,不用排隊,但只開放屋台,兩個人各自加了一份蔥及一份蒜,怎料服務員把追加的兩份蔥都放到同一個碟, 兩份蒜也是放到同一個碟,服務員上菜時說了一句: 這裏就是兩分蔥及兩份蒜,然後就匆匆地走開了,我心想廚房的碟都不夠用嗎? 明明係兩張唔同嘅單, 事前亦冇詢問過我們是否願意把兩張單的食材混在一起,幸好兩張單的拉面 是分開兩個不同的碗上菜,我真的要感謝採購部有添置足夠的拉麵碗。才剛吃完不久,服務員就走過來,一邊說要幫忙收拾碗筷,一邊就已經動手收拾碗筷了,效率真高,由點餐到吃完拉麵花了不足20分鐘,其實打算飲埋水就走了,大慨係廚房真的很缺餐具,所以要盡快清洗吧,感覺就係用餐被騷擾了。在屋台進餐的感覺就好似去了大排檔一樣,在“味集中Counter"(即獨立進食間隔)重新裝修好之前,我絕對不會再光顧尖沙咀分店了,整個屋台體驗都非常港式。
2020-07-09 457 瀏覽
Japanese noodles...often see the quene there. so we arrived there a bit earlier,like 11am?? in the front of the stairs it announced 15mins waiting, then we went inside,lol, another line, funny, still some people waiting inside,but we could not see it from outside. no seats for the elder and children, final 40mins waiting, we can't remember how it was the taste....not specifically good,not bad, just Japanese noodles....
2020-07-08 440 瀏覽
記得多年前在日本博多本鋪品嚐過一蘭拉麵之後,便一直念念不忘。後來得悉香港也會開分店,那時候便很想可以在香港再食一次。可是記得此店開業之初,經常出現人龍,於是便打消念頭了。直至最近由於實施限聚令,以致很多市民都不會外出堂食,所以當晚便嘗試去幫襯下啦!是晚約7點左右去到店外,果然已不用排隊等位,直接便可以進入店內。店員安排我們坐下後,便示意我們可以自行出去斟水,店內有冷熱水供應。之後我們便點餐,款式只有一款,就是招牌豚骨湯拉麵。辣度、湯的濃淡度和麵的軟硬度可以剔紙仔,並且可以加錢追加其他配料,如半熟溫泉蛋、叉燒和青葱等。不一會,店員將兩碗熱辣辣的拉麵送到我們面前。嘩~好香呢!試下啖湯先,豬骨湯好香好濃,唔算太油。我地揀咗適中軟硬度的幼身麵,入口幾滑。當晚仲贈送幾片叉燒給我們,很開心呢!令人滿足嘅一餐!唯一美中不足的是,我唔記得飲曬啲湯,然後望下香港版個碗底係咪都有嗰幾隻字「この一滴が最高の喜びです」

2020-05-22
2020-07-01 451 瀏覽
閒日凌晨1點幾,3位,唔洗排隊。一入餐廳店員會幫你量體溫,唧搓手液,派落單紙同信封放口罩。福岡一蘭係我既最愛!!每次去日本必食!今次第一次幫襯香港店。入到去「自修室」位,回憶返晒黎😂。但同日本唔同既係,香港一蘭會有人係背後出現派筷子,好奇怪,哈哈。加叉燒(4片)|$26半熟鹽味蛋|$16拉麵|$95湯底無日本咁香濃,雖然都係哥陣味。最大分別係叉燒,好瘦,油脂好少,朋友話似食扎肉,其實又無咁誇張,味道係同日本係有一段距離😂。價錢算貴,但係呢段無得出遊既日子,食到一蘭拉麵,一解鄉愁,都係偏心會俾正評。
閒日凌晨1點幾,3位,唔洗排隊。

一入餐廳店員會幫你量體溫,唧搓手液,派落單紙同信封放口罩。

加叉燒(4片)|$26
半熟鹽味蛋|$16

拉麵|$95

$140 (宵夜)
2020-06-28 346 瀏覽
廿四小時營業真係非常方便飲完酒消遣完的夜貓不過貴得黎又真係唔會食完嘩嘩聲,冇咩驚喜!$95一碗2片薄到紙的叉燒拉麵,加隻半熟鹽水蛋$15, 承惠$110 😅
2020-06-21 283 瀏覽
話說以前去日本旅行成日玩到三更半夜肚餓餓 就會走去開24小既既一蘭食個拉麵醫肚 純粹貪佢快靚正 同深夜時份餐廳選擇真係唔多 但正常時間喇wo 都好少會揀佢 唔係話佢差 而係始終日本好食既拉麵真係好多 估唔到佢黎到香港之後會令到香港人咁瘋狂 日排夜排 估唔到既係 連疲情期間都要排!不過冇辦法啦 朋友話佢真係好想食 唯有陪佢排下啦!今次好似係我第一次係香港食一蘭 味道同日本分別不大 湯底都係咁濃郁 我同朋友都飲晒成碗湯最鍾意既係可以揀辣度同麵既軟硬度 可以就到唔同人既口味而環境方面 都係同日本一樣自修室咁既設計啦!短時間都應該冇機會去日本 同黎止癮都不失為一個好選擇既P.S. 記得要加蛋呀

最鍾意既係可以揀辣度同麵既軟硬度 可以就到唔同人既口味

而環境方面 都係同日本一樣自修室咁既設計啦!

短時間都應該冇機會去日本 同黎止癮都不失為一個好選擇既

P.S. 記得要加蛋呀
2020-06-19 237 瀏覽
今次嚟到尖沙咀食一蘭因為凌晨1 2點左右 所以去到唔洗等就入得環境方面同日本相似 都係獨立一個個充滿私人空間嘅位置 不過整體感覺就比日本逼之前係日本試過一次 覺得服務好而且幾好食所以對香港嘅一蘭都有少少期待-今次嚟到店員就話可以掃qrcode成為一蘭whatsappFD 就會送一杯可爾必思 只要落單時show比店員睇就可以唔知係咪同行嘅朋友同我一齊落單 店員冇拎到比我 淨係比咗一杯我朋友但我朋友覺得唔好飲所以就比咗我 我都冇追單話差杯飲品(・・;)-唔知係咪最近有優惠 所以會送多三塊叉燒 所以又送飲品又送叉燒都幾好✨講返個拉麵🍜我覺得湯底偏鹹 原本諗住最後加飯 但係越食越鹹 所以最後都冇加到麵嘅份量唔算多 食完會有想加麵嘅衝動-⚡️整體感覺都唔錯 服務都係好好 聽住店員講嘅日文 有種去咗日本嘅感覺 雖然價錢比起其他拉麵店唔算好便宜 但如果凌晨搵唔到嘢食都可以嚟食一蘭
今次嚟到尖沙咀食一蘭

因為凌晨1 2點左右 所以去到唔洗等就入得
之前係日本試過一次 覺得服務好而且幾好食
所以對香港嘅一蘭都有少少期待
講返個拉麵🍜
麵嘅份量唔算多 食完會有想加麵嘅衝動

2020-06-14 197 瀏覽
Standards for Ichiran’s classic ramen has always been held high, but it’s unfortunate that Ichiran’s standards have lowered on this occasion, serving up pork that was cold. Broth was flavoursome as always but it lacked warmth again, which is quite crucial to a satisfying bowl of ramen!
Ramen
2020-06-10 218 瀏覽
🍜一蘭拉麵系列 💕‼️前日食尖沙咀店送一碟叉燒☺️▫️餐廳:一蘭 銅鑼灣店▫️地點:香港有2間分店📍此為尖沙咀店📍銅鑼灣謝斐道440號駱克大廈A座地下F-I舖(港鐵銅鑼灣站 C 出口, 步行約3分鐘)▫️營業時間:Mon - sun 24 hrs▫️價錢:~$90+—美味:🍜🍜🍜+0.5🍜環境:🍜🍜🍜🍜價錢:💰💰💰💰—一蘭拉麵🍜相信大家都唔陌生,去日本一定會試吓當地既依款拉麵。👦🏻👧🏻超級掛住日本🇯🇵係果邊成日食一蘭👉🏻👈🏻依排品去得🇯🇵唯有係香港🇭🇰食🤫等一次去尖沙咀分店,依間都排好多人👫👭👬👭,好彩位置同環境都唔錯🥳佢可選擇既麵款唔多,亦冇拉麵平日必有既溫泉蛋同好多配菜🥚🥚🥚麵既質感係幾好食🤭不過啲叉燒一般般,有啲硬🤧而個湯都一定要喝曬🥳🥳不過👧🏻挑戰4倍辣🌶🌶覺得依款辣好吸引🤓🤓飲埋湯都ok🤗唔太辣🌶🌶👦🏻既原味係重豚骨味多啲,都好味😋都係日本🇯🇵既一蘭高質啲‼️‼️‼️‼️—#好西 #拉麵 #一蘭 #麵 #銅鑼灣 #日本🇯🇵 #夏天美食 #HongKong #HK #foodie #goodwest #food #meal #lunch #ramen #amy_in_tst
🍜一蘭拉麵系列 💕‼️前日食尖沙咀店送一碟叉燒☺️

美味:🍜🍜🍜+0.5🍜
環境:🍜🍜🍜🍜
價錢:💰💰💰💰

2020-05-31 299 瀏覽
好掛住日本旅行個時既感覺但一直都未去得旅行住,所以有日放工決定出走尖沙咀,去一蘭自私食,當返左鄉下咁。點左個招牌菜,95蚊既天然豚骨湯拉麵,職員話而家用Whatapps scan QR code 即送一杯綠茶同埋免費追加三塊叉燒!咁耐無食,個豚骨湯都係咁香濃幼滑,而且叉燒入口即溶,好似返左大阪咁,好開心好幸福。個拉麵好幼滑,我好耐無食,仲記得既種獨特既湯底味,個七味粉好香,撈埋d蔥同拉麵,一小啖叉燒配一湯匙拉麵咁食,就最正。凍綠茶比較淡,正好中和左拉麵既濃味。個口罩信封都幾靚💖下次要試下其他小菜先得!

個口罩信封都幾靚💖
下次要試下其他小菜先得!
2020-05-24 219 瀏覽
I have eaten ramen at several Ichiran branches in Japan; this branch in TST offers a similar experience at a fair price given its location. Compared to the Japanese branches the soup is slightly less rich so keep this in mind when choosing the richness on the order sheet. Also: you may definitely want to order an additional set of ramen (16 HK$). Open until late so it’s perfect for a late bite if you are in TST. Overall recommended.

2020-05-15 362 瀏覽
昨晚與Miss W 、🤴🏻決定食一蘭拉麵(要冇咩人排隊先去),每次經過見到條隊排到樓梯上面就會卻步,今次直接落樓梯推門入去有種暗爽感覺😏,雖然裡面都要排隊,目測6-7位客人排緊隊,侍應探熱後話等10-20分鐘,跟隊後只係等左5分鐘就入座😁,之前食過坐一蘭獨立位,今次就坐普通座位都方便傾計。一蘭拉麵一向都有品質保證,每次都會飲曬d湯!點左各自口味分別原辣、1倍辣、5倍辣!食落1倍辣只係比原辣鹹dd ,5倍就真係試到辣度係高左,可接受下次試挑戰8、10辣🤗!拉麵每碗會跟2塊叉燒,為答謝顧客每碗加多3塊,共5塊呀😱😱😱😱😱!原本叉燒都偏細同薄,忽然增多1.5倍,又只排隊5分鐘,呢啲就係生活中的小確幸嗎?🥰🥰
原味辣
1倍辣